Βιογραφικό Δημάρχου

Ο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ (Χομς, Συρία, 1962) είναι Σύριος[1] ιατρός και ο πρώτος μετανάστης που εκλέγεται δήμαρχος στην Ελλάδα[2].

Ο Μοράντ έχει διατελέσει ήδη τρεις φορές δημοτικός σύμβουλος, αφού κατάφερε να εκλεγεί το 2002 και το 2006 στο δήμο Λεχαινών και το 2010 στον ενοποιημένο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18/25 Μαΐου 2014 ο Μοράντ εκλέχθηκε δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κατά τη δεύτερη Κυριακή, λαμβάνοντας 5.941 ψήφους και ποσοστό 52,23%.

Ο Ν. Μοράντ εγκατέλειψε τη χώρα του το 1979 για να σπουδάσει Ιατρική στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Βέλγιο και τη Βουλγαρία, όπου γνωρίσθηκε και παντρεύθηκε με Ελληνίδα συνάδελφό του, με την οποία έχουν αποκτήσει δυο παιδιά[3].

Το 1989 ήρθαν στην Ελλάδα και δημιούργησαν το ιατρείο τους στα Λεχαινά[4]

Ο Ναμπίλ Μοράντ είναι πολιτογραφημένος Έλληνας.

Ο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ έφυγε από την Χομς της Συρίας σε ηλικία 17 ετών. Μετά τις σπουδές του στην Ιατρική, ήρθε στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια και άνοιξε ιατρείο στα Λεχαινά της Ηλείας. Στις εκλογές της Κυριακής εξελέγη δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, όπου ανήκει και η Νέα Μανωλάδα, που απασχόλησε αρκετές φορές τη δημοσιότητα για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης. Όπως δηλώνει στο tvxs.gr, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους καθώς και για την ένταξή τους στην κοινωνία της περιοχής.

«Γεννήθηκα στην πόλη Χομς. Σε ηλικία 17 ετών έφυγα από τη Συρία. Πήγα στη Γαλλία, όπου παρακολούθησα μαθήματα γαλλικής γλώσσας στη Σορβόνη. Στη συνέχεια ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ιατρική στις Βρυξέλλες, στο Βελγιο, και αργότερα στη Φιλιππούπολη, στη Βουλγαρία», διηγείται ο Ναμπίλ Μοράντ μιλώντας στο tvxs.gr.

«Στη Βουλγαρία γνώρισα τη γυναίκα μου, που είναι από την Ελλάδα, η οποία σπούδαζε επίσης ιατρική. Παντρευτήκαμε, κάναμε την κόρη μας και μετά ήρθαμε στην Ελλάδα, στα Λεχαινά, όπου άνοιξα ιατρείο, πριν από 25 χρόνια», προσθέτει ο νέος δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Μετά από τόσο χρόνια, «όλη μου η ζωή είναι εδώ, εδώ έχω το παιδί μου και τα εγγόνια μου, εδώ δούλεψα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «νιώθει και Σύρος, γιατί βεβαίως εκεί γεννήθηκα».

Με τα κοινά αποφάσισε να ασχοληθεί το 2002. Από τότε έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος τρεις φορές, εκλεγμένος πρώτος σε σταυρούς.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «δεν είναι τίποτα τυχαίο, με έχουν εμπιστευτεί οι κάτοικοι της περιοχής τόσα χρόνια. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πρώτα τον άνθρωπο και μετά τον γιατρό Ναμπίλ. Όταν δίνεις αγάπη παίρνεις αγάπη». Παράλληλα, σε ερώτηση αν υπήρξε ποτέ ρατσιστική αντιμετώπιση προς το πρόσωπό του επειδή είναι από τη Συρία, απαντά «από ελάχιστους».

Ο συνδυασμός του «Συμφωνία Πολιτών» συμμετείχε στις εκλογές χωρίς στήριξη από κάποιο κόμμα. «Αυτό ήταν επιλογή μου, ήθελα να κατεβώ καθαρά με σχήμα τοπικής αυτοδιοίκησης για την επόμενη ημέρα», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «στον συνδυασμό μου υπάρχουν άνθρωποι από όλα τα κόμματα. Και αυτή ήταν η συνταγή της επιτυχίας, να έχεις δηλαδή άτομα δίπλα σου που είναι αξιόλογα και μπορούν να κάνουν τη διαφορά την επόμενη ημέρα».
 
Σχετικά με τις συνθήκες ζωής και εργασίας των εργατών γης στη Μανωλάδα, ο νέος δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, δηλώνει ότι «θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση γιατί η πολιτεία είναι απούσα, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Γι’ αυτό ο δήμος πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μέσω εθελοντικών ομάδων και προγραμμάτων θα υπάρξει προσπάθεια να εντάξουμε τους νόμιμους μετανάστες στην κοινωνία», εξηγώντας ότι το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα ιατρείο για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς και ένα κοινωνικό φροντιστήριο όπου θα γίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Από την άλλη, σημειώνει ότι θα γίνει προσπάθεια συνεργασίας με την πρεσβεία του Μπαγκλαντές, καθώς οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται από αυτή τη χώρα. «Εμείς θα κάνουμε επαφές και θα ζητήσουμε ένας υπάλληλος της πρεσβείας να έρθει στην περιοχή, ώστε να υπάρξει επιπρόσθετη βοήθεια», σημειώνει.
 
Για το ζήτημα της Μανωλάδας, προσθέτει ότι «αδικεί τους πολίτες της Μανωλάδας, τους δημοκρατικούς πολίτες, γιατί δεν εκφράζει το σύνολο αυτό που έγινε. Αυτοί που δημιούργησαν τότε το πρόβλημα δεν ήταν καν δημότες του δήμου».
 
Τέλος, ο Ναμπίλ Μοράντ τονίζει ότι «είμαι ένας δήμαρχος που θα προσπαθήσω να βελτιώσω την καθημερινότητα των πολιτών όλου του δήμου. Έχουμε μπροστά μας πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια».

 

Καλωσορίσατε στο  Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης!

Έναν τόπο απαράμιλλου φυσικού κάλους με ευαίσθητα οικοσυστήματα που αξίζει να επισκεφθείτε.

Η απέραντη παραλία από ψιλή άμμο που ξεκινά από το δάσος της Στροφυλιάς, περνά από τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι, την Κυλλήνη, το Κάστρο και καταλήγει στα Λουτρά της Κυλλήνης θα σας εντυπωσιάσει. Βρείτε την παραλία που σας ταιριάζει.

Το επιβλητικό κάστρο Χλεμούτσι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο! Περπατήστε στους διαδρόμους του κι αφουγκραστείτε τα βήματα των ιπποτών.

Τα άλογα της φυλής Ανδραβίδας, που εκτρέφονται εδώ και αιώνες στην περιοχή, αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού.

Τα ιαματικά λουτρά της Κυλλήνης και της Υρμίνης, αξίζει να τα επισκεφθούν όχι μόνο οι λάτρεις του θερμαλισμού αλλά και κάθε επισκέπτης, αφού συνδυάζουν ειδυλλιακά τοπία, καθαρές παραλίες και ιαματικούς σκοπούς.
Επισκεφθείτε μας και ζήστε μια εμπειρία ανεπανάληπτη!     

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είναι δήμος της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συστάθηκε με το πρόγραμμά Καλλικράτης από τη συνένωση των προ υπαρχόντων δήμων Ανδραβίδας, Βουπρασίας, Κάστρου-Κυλλήνης και Λεχαινών. Η έκτασή του είναι 354,12 km2 και ο πληθυσμός του είναι 21.581 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου είναι τα Λεχαινά και ιστορική έδρα η Βάρδα. 
Και αποτελείται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα:H Ανδραβίδα είναι ιστορική κωμόπολη του Ν. Ηλείας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 18μ. και στη δεξιά όχθη του ποταμού Πηνειού. Έχει πληθυσμό πάνω από 4000 κατοίκους . Είναι ανάμεσα στα χωριά Γαστούνη, Τραγανό, Λεχαινά και Κάστρο-Κυλλήνη. Στην Ανδραβίδα υπάρχει το πολεμικό αεροδρόμιο της 117 Π.Μ. το οποίο αναμένεται να γίνει και πολιτικό.


Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ήταν η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Μωρέως με αξιόλογη κίνηση. Άκμασε ιδιαίτερα επί Γοδεφρείδου Βιλλαρδουίνου, οπότε και καθιερώθηκε ως πόλη των συνεδρίων των φεουδαρχών της Πελοποννήσου. Εδώ εκδόθηκε το «Χρονικόν του Μωρέως», σύμφωνα με το οποίο η Πελοπόννησος διαιρέθηκε σε 12 βαρονίες . Το 1433 η Ανδραβίδα, όπως και ολόκληρη η περιοχή περιήλθε στους Παλαιολόγους και το 1460 κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Σώζεται τμήμα του ιερού βήματος του Ναού της Αγίας Σοφίας.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Ανδραβίδας περιλαμβάνονταν τα εξής 3 τοπικά διαμερίσματα:

 •  Άγιος Γεώργιος.
 •  Σταφιδόκαμπος.
 • Στρούσι.

1.2. Δ/Δ Βουπρασίας

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Βουπρασίας αποτελεί το βορειότερο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου και έχει εννέα Δημοτικά Διαμερίσματα, ενώ έχει πληθυσμό 11.204 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Πρωτεύουσα του είναι η Βάρδα και τα Τοπικά Διαμερίσματα που τον αποτελούν είναι η Μανωλάδα, Νέα Μανωλάδα, Νησίον, Καπελέτο, Νεάπολη, Κουρτέσι, Καλυβάκια, Ξενιές και η Αετοράχη:

 •  Βάρδα. Αποτελεί το κεντρικό χωριό της Βουπρασίας.  Σαν οικισμός αναφέρεται στις αρχές του20ου αιώνα. Οι εύφορες και παραγωγικές απέραντες γεωργικές εκμεταλλεύσεις  και το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού  που έγινε το 1926  και παρουσιάστηκε  μια εντυπωσιακή ανάπτυξη. Ακόμη η  Βάρδα οφείλει την ανάπτυξη της στη κεντρική γεωγραφική της θέση στη περιοχή και το ρόλο που παίζει ως συγκοινωνιακός κόμβος (Ο.Σ.Ε  κ.λπ.) εξυπηρέτησης των γύρω οικισμών
 • Μανωλάδα. Περιλαμβάνει επίσης, τους οικισμούς Λουτρά Υρμίνης, Μέγα Πεύκο, Μπρίνια και Σαμαραίικα
 • Νέα Μανωλάδα "μοιράζεται" στα δύο αφού λίγο μετά το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταφέρθηκαν νέοι κάτοικοι στο χωριό από το Ντεμούζντερε της Τουρκίας, έτσι έχουμε τους ντόπιους και τους πρόσφυγες.  
 •  Καπελέτο .
 • Αετορράχη, εκτείνεται στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου και συνορεύει με τον νομό Αχαΐας. Είναι χτισμένη στην άκρη ενός λοφίσκου που στην ρίζα του απλώνεται, η τεχνητή λίμνη του Πηνειού ποταμού. Η θέση του είναι πανοραμική και από εκεί φαίνονται όλα τα χωριά της Πηνείας, στο βάθος του ορίζοντα νοτιοδυτικά του χωριού διακρίνεις, την Αρχαία Ήλιδα, πρώτη πρωτεύουσα της Ηλείας.
 • Ξένιές. Απαρτίζεται από τα χωριά Καλυβάκια και Παλαιοχώρα ή Νταουτι.

1.3. Δ/Δ Λεχαινών

Τα   Λεχαινά   βρίσκονται  στο  νοτιοδυτικό  τμήμα  του  νομού   Ηλείας. Στο κέντρο  του  δυτικού μέρους   του   Ηλειακού  κάμπου,  βόρεια  του  Πηνειού. Στη  μέση  σχεδόν  του  εθνικού  οδικού δικτύου Πάτρας -Πύργου. Περίπου 50 km. από την Πάτρα και 40 χλμ. από  τον  Πύργο και είναι πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Η  περιοχή  είναι κατεξοχήν αγροτική με αρκετά πλούσια βλάστηση αλλά και κτηνοτροφία. Πλούσια επίσης είναι και στα υδρόβια πτηνά και ζώα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς,είτε ως απλός επισκέπτης είτε και ως κυνηγός.   
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Λεχαινών έχει πληθυσμό 3.837 κατοίκους και περιλαμβάνει:

 • Λεχαινά. (3.541 κάτοικοι),που είναι η έδρα του Δήμου και περιλαμβάνουν τους Αγίους Θεοδώρους (175 κάτοικοι),τον Άγιο Παντελεήμονα και τον Καταράχι (52 κάτοικοι).
 • Άγιος Χαράλαμπος.
 • Αρετή.
 • Μέλισσα.
 • Μπόρσιον.

 • Μυρσίνη. Είναι χτισμένο στον κάμπο των Λεχαινών , στην θέση της αρχαίας Μύρσινας από όπου προέρχεται και η σημερινή ονομασία.Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του δήμου, στις ακτές του Ιονίου. Η περιοχή αποτελούσε την διοικητική πρωτεύουσα του Φραγκικού κράτους της Πελοποννήσου, του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Τα ιαματικά λουτρά της Κυλλήνης απέχουν 9 χιλιόμετρα από την κωμόπολη και βρίσκονται μέσα σε φυσικό δάσος. Τα λουτρά υπάρχουν από την αρχαιότητα και έχουν βρεθεί εγκαταστάσεις ρωμαϊκών χρόνων.

 Αποτελείται από 4 δημοτικά διαμερίσματα:

 • Κάστρο, οφείλει την ονομασία του στο κάστρο Χλεμούτσι, που είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου, όπου εκτείνεται το χωριό, και χτίστηκε από Γάλλους ιππότες το μεσαίωνα.
 • Κυλλήνη, αποτελεί ένα από τα δύο λιμάνια της Ηλείας. Οφείλει το όνομά της στην ομώνυμη πόλη της Αρχαίας Ηλείας που άκμασε κατά το μεσαίωνα με την ονομασία Γλαρέτζα.
 • Νεοχώρι και
 • Κάτω Παναγιά

1.5. Πρόσβαση στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ο κυριότερος  οδικός άξονας που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις από και προς το δήμο, είναι η εθνική οδός Πατρών-Πύργου. Απέχει περίπου 40 χλμ. από Πάτρα και 30 χλμ. από Πύργο. Ανατολικά ο δήμος βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και η πρόσβαση προς τις παραλίες γίνεται μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου. Τέλος, το λιμάνι της Κυλλήνης συνδέεται με το εθνικό οδικό δίκτυο με έναν σύγχρονο και άνετο δρόμο 13 χλμ.
Παρότι υπάρχει σιδηροδρομικό δίκτυο, από το 2010 έχει σταματήσει η λειτουργία του δυτικού άξονα της Πελοποννήσου, αφού η διαχειρίστρια εταιρεία (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) θεώρησε ότι τα δρομολόγια είναι ζημιογόνα! Πραγματοποιούνται μελέτες για την επαναλειτουργία και αναβάθμιση της γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, και όταν πραγματοποιηθεί θα ενώνει 4 λιμάνια (Πάτρα, Κυλλήνη, Κατάκολο, Καλαμάτα), και θα συνδέει 3 Νομούς.
Δια θαλάσσης προσεγγίζει κανείς το δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης μέσω του Λιμανιού της Κυλλήνης, όπου εξυπηρετούνται τα δρομολόγια για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα προς τα λιμάνια Ζακύνθου, Πόρου και Σάμης (Κεφαλονιά) και Βαθύ, Πισαετού (Ιθάκη).
Το αεροδρόμιο του Αράξου, που απέχει 33 χιλιόμετρά από το δήμο, εξυπηρετεί πτήσεις charter αλλά και κάποια τακτικά δρομολόγια.

 

 

 

OΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΔΩ