ΑΡΤΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ …ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ!
Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως η Άρτα αποτελεί και έναν καλοκαιρινό προορισμό, αφού διαθέτει μέσα στον φυσικό θαλάσσιο θησαυρό του Αμβρακικού την Κορωνησία. Η Κορωνησία περιλαμβάνει πλήθος απάνεμων κολπίσκων, πολλούς καλαμιώνες, κατάφυτα τοπία καθώς και γραφικά ψαροχώρια. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για ήρεμες και οικογενειακές διακοπές, ενώ η πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη της Άρτας (20 χιλιόμετρα) δίνει πολλές δυνατότητες για εξορμήσεις.
Ευρισκόμενη μέσα στον φυσικό θησαυρό του Αμβρακικού Κόλπου, η Κορωνησία σας περιμένει να γνωρίσετε τον εναλλακτικό θαλάσσιο τουρισμό. Με σεβασμό στον πλούτο του διεθνούς φήμης υγροβιότοπου Αμβρακικού Κόλπου, που έχει ενταχθεί ως υγρότοπος Ramsar Διεθνούς σημασίας ενώ ένα σημαντικό μέρος της περιοχής υπάγεται στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, στην Κορωνησία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος δραστηριοτήτων, όπως το Kite Surfing και το cayak ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει και αντίστοιχη ανάπτυξη πολλών άλλων δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί.
Την πρώτη Κυριακή κάθε Αυγούστου πραγματοποιείται ο Διάπλους του Αμβρακικού, ένας κολυμβητικός αγώνας 11 χιλιομέτρων, που ξεκινά από την Βόνιτσα και καταλήγει στην Κορωνησία και συγκεντρώνει κάθε χρόνο και περισσότερους αθλητές, αλλά και επισκέπτες.
Φέτος, ο αγώνας θα γίνει στις 7 Αυγούστου, ενώ προγραμματίζεται διοργάνωση αγώνων beach volley και άλλων εκδηλώσεων που έχουν σαν στόχο την ανάδειξη την περιοχής.
Παράλληλα, πρόσφατα επισκέφθηκαν την Άρτα Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες, αλλά και τουρίστες από Ισπανία και Τουρκία, οι οποίοι εξέφρασαν τα καλύτερα σχόλια για την περιοχή της Κορωνησίας και για τις προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει.
ΡΟΔΑΥΓΗ
Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας και βρίσκεται στο ορεινό τμήμα της Άρτας, μόλις 24 χιλιόμετρα από την πόλη. Το όνομα προήλθε από τα όμορφα, «ρόδινα» χρώματα που έχει ο ορίζοντας κατά την ανατολή του ήλιου.
Το χωριό έχει εξαιρετική θέα, ιδιαίτερα προς τον Άραχθο ποταμό, ενώ εξαίρετης ομορφιάς είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος χτίστηκε το 1804. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα, σε μια περιοχή που προσφέρεται για ξέγνοιαστες χειμερινές ή φθινοπωρινές διακοπές, τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με ράφτινγκ και καγιάκ στην περιοχή τα Γέφυρας Τζαρή.
Κάθε Οκτώβριο γίνεται η παραδοσιακή γιορτή τσίπουρου και κάστανου, όπου προσελκύει χιλιάδες κόσμου. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το πανηγύρι που γίνεται στο χωριό προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, στις 26 και στις 27 Ιουλίου και το παραδοσιακό Καγκελάρι.
Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ…
Και αν η Κορωνησία ή η Ροδαυγή είναι μόνο ένα δείγμα του τι μπορεί να συναντήσει κανείς στην… άλλη Ελλάδα, τότε ολόκληρη η Άρτα αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της λεγόμενης άλλης Ελλάδας, που περιμένει να την εξερευνήσετε! Θρησκευτικός, μνημειακός, ιαματικός και εναλλακτικός τουρισμός αποτελούν τους πυρήνες στους οποίους βασίζεται η περιοχή.
Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν η Άρτα είναι από τις πρώτες πόλεις πανελλαδικά με τα περισσότερα βυζαντινά μνημεία, απόδειξη του λαμπρού της παρελθόντος και των ετών ακμής που γνώρισε στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Φυσικά δεν είναι μόνο τα βυζαντινά μνημεία, αλλά και μια σειρά άλλων σπουδαίων αρχιτεκτονημάτων που έχουν δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από το όνομά της.
Το ξακουστό Γιοφύρι δεσπόζει στη δυτική είσοδο της πόλης. Η μαστοριά και ο θρύλος συναντιούνται σε αυτό το υπέροχο κτίσμα. Κατά την περίοδο των ελληνιστικών χρόνων ο βασιλιάς Πύρρος, κατασκεύασε μια γέφυρα της οποίας τα θεμέλια σώζονται ακόμη και αποτελούν την βάση της σημερινής. Είναι γνωστή στο πανελλήνιο η δημοτική παραλογή του "Γιοφυριού της Άρτας", που 45 μάστορες και 60 μαθητάδες το κτίζανε, το ξανακτίζανε και εκείνο δεν στέριωνε.
Η μυθοπλασία αυτή μπορεί να στηρίζεται στις διάφορες φάσεις κατασκευής της γέφυρας ακόμα και στην ορμητικότητα του Άραχθου που ίσως συχνά κατέστρεφε τους ανθρώπινους μόχθους. Η παραλογή αυτή έδωσε τροφή για σκέψη σε πολλούς λογοτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο και δε είναι τυχαίο ότι με βάση αυτή έχουν γραφτεί δυο θεατρικά έργα ακόμα και μια όπερα.
Στο κέντρο της πόλης στέκεται πελώρια η Παναγιά Παρηγορήτρια. Πρόκειται για το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας, αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης. Άρχισε να χτίζεται το 1260 από τον Μιχαήλ Β/ Άγγελο Κομνηνό -Δούκα που ήταν Δεσπότης της Ηπείρου και την γυναίκα του βασίλισσα Θεοδώρα. Ο ναός εντυπωσιάζει με τον γλυπτό διάκοσμο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του. Σήμερα, ο Ναός αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλη τη χώρα, που θαυμάζουν την σπουδαία αρχιτεκτονική του. Εξαίρετα συντηρημένος στο πέρασμα των αιώνων, αποτελεί σύμβολο και ενώνει την παλιά με τη νέα Άρτα!
Πολιούχος της Άρτας είναι η Αγία Θεοδώρα, ο ναός της οποίας βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και είναι ένα ακόμη «δώρο» του Δεσποτάτου της Ηπείρου στη σύγχρονη Άρτα. Παρομοίως και η Παναγία της Βλαχέρνας ο επιβλητικός ναός του 10ου-13ου αι, που αρχικά λειτούργησε ως ταφικός ναός της οικογένειας των Κομνηνών-Δουκάδων, ηγεμόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Μέχρι το 1814 ο ναός τιμόταν στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου, από τότε όμως τιμάται στη μνήμη της κατάθεσης της Τίμιας Εσθήτας της Παρθένου και πανηγυρίζει στις 2 Ιουλίου.
Φυσικά, η «προίκα» που άφησαν οι Κομνηνοί- Δούκες στην Άρτα είναι πολύ μεγάλη και αυτό φαίνεται ακόμη από τους μεγαλεπήβολους Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου, της Μονής Κάτω Παναγίας, του Αγίου Βασίλειου της Γέφυρας, του Αγίου Δημητρίου Κατσούρη (Πλησιοί) κ.α.
Κληρονομιά των Κομνηνών είναι και το Κάστρο της Άρτας, που κατασκευάστηκε από τον Μιχαήλ Β' τον Κομνηνό και είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσαιωνικής φυσιογνωμίας της πόλης. Στο κέντρο του λοφίσκου σώζονται ερείπια ενός κτιρίου που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τα απομεινάρια του ανακτόρου των Κομνηνών. Αριστερά της εισόδου σώζεται η Ακρόπολη ή αλλιώς το "Καστράκι" και εκεί φυλακίστηκε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης μαζί με τους συναγωνιστές του.
Τέλος, εξαιρετικής ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας είναι για την Άρτα το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, το Τζαμί του Φαϊκ Πασά στο Ιμαρέτ, το Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων, η Δυτική Νεκρόπολη κ.α., καθώς και το πανέμορφο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, τα οποία σας περιμένουν να τα γνωρίσετε!
ΓΕΥΣΕΙΣ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ!
Λένε πως έναν τόπο τον μαθαίνεις από τα χρώματα στα τοπία του και από τις γεύσεις του. Αν ισχύει ο ισχυρισμός αυτός, τότε την Άρτα μπορεί κανείς να την μάθει από την πλούσια γαστρονομία της! Κοτόπουλα, εσπεριδοειδή, ελιές, μανιτάρια, γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, ψάρια κ.α. περιλαμβάνονται στο πιάτο των Αρτινών και περιμένουν να τα γευτείτε, για να ταξιδέψετε στον κόσμο των γευστικών αισθήσεων!
Τα Κοτόπουλα συνδυάζουν ποιότητα και γεύση, ενώ ο πλούσιος κάμπος της περιοχής δίνει γευστικούς καρπούς: πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια και ελιές αποτελούν το μεγαλύτερο brand name της πόλης της Άρτας. Όλα αυτά συνδυάζονται με πρότυπες μονάδες παραγωγής και συσκευασίας των εσπεριδοειδών, ενώ η τοπική οικονομία στηρίζεται, μεταξύ άλλων, και στις εξαγωγές αυτών των προϊόντων.
Στην Άρτα μπορεί κάποιος να γευτεί τα εξαίσια τυριά κ.α. γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο από καθετοποιημένες μονάδες, όσο και από πρότυπες οικογενειακές, με την ποιότητα να μπαίνει πάντα στην πρώτη θέση, ενώ πηγαίνοντας προς το νότιο τμήμα της πόλης, ο αέρας πλημμυρίζει με τη θαλασσινή αύρα του Αμβρακικού. Καπνιστό χέλι, γαρίδα και φυσικά σαρδέλα αποτελούν τις γευστικές πινελιές ενός πιάτου που σε ταξιδεύει και σε προκαλεί να το εξερευνήσεις, μαθαίνοντας παράλληλα όλα τα μυστικά για την πόλη του μύθου, την Άρτα! |