Παλατιανάς Κωνσταντίνος

Γεννήθηκε στο Κρυονέρι Θεσσαλονίκης το 1951 και κατοικεί στο Ωραιόκαστρο με την οικογένειά του.

Μετά την αποφοίτησή του από Ανώτατη Τεχνική Σχολή Μηχανολόγων εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις.

Το 1980 ίδρυσε με τα αδέλφια του μηχανουργείο κατασκευής καλουπιών. Δέκα χρόνια αργότερα (1990) ξεκινά την παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων και σωλήνων άρδευσης με την επωνυμία Palaplast Α.Ε. στην ΒΙ.ΠΕ.Σίνδου.

Στοχεύοντας από την πρώτη στιγμή την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας και πιστεύοντας στην αναγκαιότητα του εξαγωγικού εμπορίου, ως Εμπορικός Διευθυντής και Πρόεδρος της εταιρείας πήρε μέρος σε πολλές εμπορικές-επιχειρηματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Κατάφερε σήμερα να εξάγει το 55% της παραγωγής.

Οι αυξανόμενες ανάγκες οδήγησαν στην ίδρυση των θυγατρικών εταιρειών Palaplast-Izmir (Σμύρνη, Τουρκία) και Palaplast-Expert (Βουκουρέστι, Ρουμανία).

Του απονεμήθηκαν τα κάτωθι βραβεία

  • "Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας", Ernst & Young(2008).
  • "Ελληνική Αξία" για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΣΒΒΕ & εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ(2012).
  • "Εθνικής Αναγνώρισης Επιχειρηματικής Αρίστευσης", Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας(2008).
  • "Επιχειρηματικότητας" για την εξαγωγική δραστηριότητα, ΒΕΘ(2006).
  • Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ.ΕΚΑΓΕΜ, μέλος του Δ.Σ. και της Δ.Ε.ΣΕΒΕ, μέλος της επιτροπής διαχείρισης "LEADER 2007-2013" και μέλος του ΣΒΒΕ.

   

   

Σύντομο Ιστορικό - Προφίλ Επιχείρησης

Η ιστορία της εταιρίας ξεκινάει το 1979 όταν οι αδελφοί Παλατιανά, Κωνσταντίνος και Αντώνιος, υπάλληλοι τότε σε κάποιο εργοστάσιο, αποφασίζουν να ανοίξουν στην Ηλιούπολη ένα μικρό μηχανουργείο κατασκευής καλουπιών για πλαστικά, στο οποίο θα εργάζονταν μετά από τη βάρδια τους στο εργοστάσιο. Με προσωπική εργασία και πολύ μεράκι έγιναν τα επόμενα βήματα οπότε και το 1980 αφοσιώθηκαν εξολοκλήρου στην μικρή τους επιχείρηση και μαζί με τον αδερφό τους Παρασκευά Παλατιανά, ο οποίος μόλις είχε αποφοιτήσει από τη σχολή που φοιτούσε, ίδρυσαν την Ομόρρυθμη Εταιρία με την επωνυμία «Αδελφοί Παλατιανά Ο.Ε.».

Το 1982 μετέφεραν την εταιρεία σε μεγαλύτερο χώρο στον Εύοσμο και το 1985 στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Ενώ στην αρχή δραστηριότητά της ήταν η γενικότερη κατασκευή καλουπιών πλαστικών ειδών, σύντομα, πέρασε στην παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων για συστήματα άρδευσης.

Το 1990 απέκτησε τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας και την επωνυμία «Palaplast A.E. Βιομηχανία πλαστικών εξαρτημάτων στάγδην άρδευσης». Τα αδέρφια Παλατιανά βλέποντας την επιχείρησή τους να μεγαλώνει, για την καλύτερη διαχείρισή της ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις ως εξής:

Κωνσταντίνος Παλατιανάς - Πρόεδρος & Εμπορικός Διευθυντής
Αντώνιος Παλατιανάς -Διευθυντής Παραγωγής
Παρασκευάς Παλατιανάς - Οικονομικός Διευθυντής.

Παράλληλα με αυτή ίδρυσαν την εταιρεία «Paladrip A.E. Βιομηχανία πλαστικών σωλήνων για τη στάγδην άρδευση» η οποία το 1994 συγχωνεύθηκε από την «Palaplast A.E.».

Στην πενταετία 1995 - 2000 η εταιρία προχώρησε στην εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και ISO 9002 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης. Επιπλέον επεκτάθηκε στην παραγωγή σωλήνων άρδευσης.

Το έτος 2000 ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρία «Palaplast Izmir», με έδρα τη Σμύρνη της Τουρκίας, με σκοπό την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Palaplast στην Τουρκική αγορά. Σύντομα όμως η Palaplast Izmir ανέπτυξε και παραγωγική δραστηριότητα, με την παραγωγή πλαστικών σωλήνων και σταλακτηφόρων άρδευσης.

Το 2001 πραγματοποιήθηκε η απορρόφηση της εταιρίας PAL VEP AEBE η οποία παρήγαγε εξαρτήματα σωλήνων πιέσεως PVC.

Η αλματώδης ανάπτυξη της εταιρίας σε όλους τους τομείς, σύντομα οδήγησε στην ανάγκη για μεταφορά σε νέες εγκαταστάσεις. Το 2004 ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεγκατάστασης της επιχείρησης πάλι εντός της ΒΙ.ΠΕ Σίνδου αλλά σε ενιαία έκταση 100.000 τ.μ.

Με στόχο την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη διείσδυση σε νέες αγορές, τα τελευταία χρόνια εισήλθε στην αγορά της ύδρευσης, της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, καθώς και των δικτύων οπτικών ινών. Επίσης ιδρύθηκε εμπορική εταιρία στην Ρουμανία «Palaplast Expert» το 2005 και εμπορική και παραγωγική μονάδα στη Συρία «Palaplast Syria»(2009).

Χαρακτηριστικό δείγμα της εξαιρετικής πορείας της Palaplast είναι η βράβευση από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την Εθνική Αναγνώριση Επιχειρηματικής Αρίστευσης το 2008, και την εταιρία Ernst & Young «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας 2008».

Σήμερα, η Palaplast ΑΕ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, με έντονες εξαγωγικές τάσεις κι ένα όνομα που είναι συνυφασμένο με την ποιότητα και την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανθρώπινο Δυναμικό - Οργανόγραμμα

Από την ίδρυσή της έως σήμερα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επιλογή και κατάρτιση του εργατικού της δυναμικού, το οποίο είναι ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της επιτυχημένης μέχρι σήμερα πορείας της. Έχοντας αναπτύξει τη δική της κουλτούρα στην απασχόληση εργαζομένων, αποτελεί πρότυπο εργοδότη και πρόσφορο χώρο για επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.
Το επίκεντρο της δουλειάς παραμένει αμετάβλητο: πάθος για καλύτερη εξυπηρέτηση, βελτίωση της αγροτικής παραγωγικότητας και ανάπτυξη προϊόντων που ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών. Άνθρωποι με γνώσεις, προθυμία και υπευθυνότητα εξυπηρετούν και υποστηρίζουν τους πελάτες σε όλο το κόσμο. Η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και τον επανασχεδιασμό των τμημάτων της εταιρίας αποτελούν έργο πρωταρχικής σημασίας.
Μία ομάδα περισσοτέρων από 200 ανθρώπων παράγουν και προωθούν τα προϊόντα της Palaplast σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, στο ιδιόκτητο οικόπεδο 100.000τ.μ., με κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 25.000τ.μ., από τις οποίες οι παραγωγικές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν 10.000τ.μ. και η παραγωγική δυναμικότητά της ανέρχεται σε 11.000 τόνους, με μία γκάμα προϊόντων 3.000 διαφορετικών κωδικών εξαρτημάτων άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης.
Εξετάζοντας τις καταστάσεις προσωπικού της εταιρίας, θα διαπιστώσει κανείς ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού εργάζεται στην εταιρία για περισσότερα από 20 έτη, το οποίο καταδεικνύει αφενός την πρόθεση της εταιρίας να επενδύει σε μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας αλλά και αφετέρου την ικανοποίηση των υπαλλήλων από το εργασιακό τους περιβάλλον και τις προοπτικές εξέλιξης.
Στη χρήση του 2011 στην εταιρία απασχολήθηκαν περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι. Δεν έχει γίνει και δεν προβλέπεται να γίνει μείωση του υφιστάμενου προσωπικού καθώς έχει προγραμματισθεί και δρομολογηθεί μία επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων οπότε και θα δημιουργηθούν νέες ανάγκες εργατικού δυναμικού.

Προϊόντα

Η Palaplast Α.Ε. αποτελεί τον κυριότερο κατασκευαστή πλαστικών συστημάτων άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης και εξαρτημάτων αυτών, καθώς και U-PVC σωλήνων στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς περί το 60%.
Τα προϊόντα διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

 

 • Σωλήνες πολυαιθυλενίου για άρδευση και ύδρευση διαφόρων διαμετρημάτων.
 • Σωλήνες ύδρευσης - θέρμανσης δικτυωμένου πολυαιθυλενίου PE Xb
 • Σωλήνες θέρμανσης πολυαιθυλενίου υψηλών θερμοκρασιών PE-RT
 • Σωλήνες ύδρευσης - θέρμανσης πολυπροπυλενίου PP R.
 • Σωλήνες πολυαιθυλενίου για προστασία καλωδίων και οπτικών ινών
 • Σταλακτηφόρους σωλήνες άρδευσης.
 • Σταλάκτες, μικροεκτοξευτήρες (sprayers) και εκτοξευτήρες (μπεκ).
 • Εξαρτήματα συνδεσμολογίας σωλήνων πολυαιθυλενίου.
 • Ειδικά εξαρτήματα συνδεσμολογίας σωλήνων πολυαιθυλενίου όπως βάνες, φίλτρα κ.λ.π.
 • Εξαρτήματα U-PVC συνδεσμολογίας σωλήνων πιέσεως PVC.
 • Ειδικά εξαρτήματα U-PVC συνδεσμολογίας σωλήνων πιέσεως, όπως βάνες.
 • Εξαρτήματα σωλήνων ύδρευσης - θέρμανσης πολυπροπυλενίου PP R.

Επιπλέον, η Palaplast Α.Ε. ακολουθώντας τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα διεισδύει σε μια καινούργια σειρά προϊόντων και με κανόνα τις ακριβείς διαδικασίες συνολικού ποιοτικού ελέγχου, παράγει λύσεις κατάλληλες για την προστασία δικτύων οπτικών ινών(PalaDuct Prime, PalaDuct Micro, PalaDuct Combo).
Αναλυτικές, πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της επιχείρησης www.palaplast.gr

Πελάτες -Εξαγωγική Δραστηριότητα

Οι πελάτες εσωτερικού της χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Χονδρέμποροι
: Οι χονδρέμποροι αγροτικών ή υδραυλικών προϊόντων, αποτελούν την πλειοψηφία του πελατολογίου, συνήθως 2-3 ανά νομό ή αντίστοιχου μεγέθους περιοχής του εξωτερικού. Οι χονδρέμποροι έχουν ως υποχρέωση να αναλαμβάνουν τη διανομή των προϊόντων σε καταστήματα λιανικής αλλά και πολλές φορές να προμηθεύουν και τελικούς χρήστες (αγρότες, εγκαταστάτες) αλλά και τοπικές ανάγκες τεχνικών εταιριών.

Καταστήματα
Λιανικής: Σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε περιοχές μικρής δυναμικής, λόγω της απουσίας της ανάγκης χονδρεμπόρου, η Palaplast προμηθεύει απ' ευθείας καταστήματα λιανικής.

Εργολάβοι - τεχνικές εταιρίες:
Εργολάβοι Δημοσίων Έργων, αλλά και για ιδιωτικής φύσεως έργα.

Δημόσιοι Οργανισμοί
: Οργανισμοί Υδρεύσεως και Τηλεπικοινωνιών είναι από τις σημαντικές και σταθερές συνεργασίες της Palaplast.

Όσον αφορά τις εξαγωγές η επιχείρηση αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, εξάγοντας τα προϊόντα της σε περισσότερες από 100 χώρες ανά τον κόσμο. Έχοντας κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά στόχος της έγινε η κατάκτηση μέρους της παγκόσμιας αγοράς. Κάνει αισθητή την παρουσία της συμμετέχοντας σε εκθέσεις του εξωτερικού και σε επιχειρηματικές αποστολές και με έντυπη διαφήμιση σε γνωστά, διεθνή κλαδικά περιοδικά.
Στη χρήση του 2010 οι εξαγωγές ανήλθαν σε ποσοστό 45,5% επί του συνολικού τζίρου, ποσοστό που ανήλθε σε 55% το 2011.
Οι εξαγωγική δραστηριότητα εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους με τις κυριότερες αγορές να είναι οι ακόλουθες χώρες: Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Συρία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Ισπανία, Μεξικό, Χιλή Αυστραλία, Ιαπωνία.

Ποιότητα

Η ποιότητα δεν ήταν ποτέ θέμα διαπραγμάτευσης στη Palaplast. Από το ξεκίνημα ο απώτερος στόχος των ιδιοκτητών της ήταν η επίτευξη ανώτερης σχέσης ποιότητας κόστους από οποιονδήποτε ανταγωνιστή.

Η επίτευξη στόχων κόστους δεν είναι εύκολη για όποιον αγωνίζεται για ποιότητα. Η εμπειρία όμως που αποκτήθηκε στη παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων και σωλήνων και η ανάπτυξη της δικής της τεχνογνωσίας βοήθησε αποφασιστικά.

Όταν πρόκειται για ποιότητα, το μυστικό της επιτυχίας είναι η επένδυση στη συνεχή βελτίωση κάθε μίας δραστηριότητάς. Η απονομή του πιστοποιητικού διασφάλισης ποιότητας ISO 9002 το 1995 και η αναβάθμισή του σε ISO 9001 το 1998, κατέταξε την Palaplast την εποχή εκείνη ανάμεσα στις λίγες κατασκευαστικές εταιρείες που κατείχαν την πιστοποίηση . Παράλληλα, η πιστοποίηση με ISO υποστηρίζεται σε όλα τα τμήματα από μία κουλτούρα ποιότητας, και από μία διοίκηση αφοσιωμένη στη βελτίωση της ποιότητας.

Το τμήμα ελέγχου ποιότητας της Palaplast εκσυγχρονίζεται συνεχώς με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και η ομάδα του εξειδικευμένου προσωπικού αυξάνεται σταθερά. Έλεγχοι εκτελούνται καθημερινά, διασφαλίζοντας ότι τόσο οι πρώτες ύλες όσο και τα τελικά προϊόντα ανταποκρίνονται στα αυστηρότερα διεθνή στάνταρ. Η ποιοτική ανωτερότητα ωστόσο δεν σχετίζεται μόνο με τα προϊόντα: όλο το προσωπικό ενθαρρύνεται να συμμετάσχει ενεργά στη βελτίωση κάθε εταιρικής δραστηριότητας, εξασφαλίζοντας την ικανοποίηση των πελατών μας.

Ο ανταγωνισμός στον 21ο αιώνα πρόκειται να ωθήσει πολλές εταιρείες να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στην ικανοποίηση των πελατών τους μέσω της ποιοτικής βελτίωσης. Η Palaplast, ένα βήμα μπροστά, έχει ήδη επιτύχει υψηλά επίπεδα ποιότητας και θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση βελτιώνοντας και την απόδοση των επιχειρήσεων των πελατών της.


Τεχνολογία

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς καταφέρνει να πετύχει υψηλή απόδοση κόστους-ποιότητας των προϊόντων της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η λήψη παραγγελιών γίνεται όχι μόνο μέσω τηλεφώνου, αλλά και με φαξ και email. Η χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι πολύ σημαντική, καθώς διευκολύνει την επικοινωνία με τους πελάτες του εσωτερικού αλλά κυρίων του εξωτερικού. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο και mail server εντός των εγκαταστάσεων της.

Επιπλέον με software προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επιχείρησης πραγματοποιείται παρακολούθηση αποθεμάτων αποθήκης και φόρτωσης αυτών σε κοντέινερ και φορτηγά για την αποστολή στους πελάτες.

Έχει οργανωμένο δικτυακό τόπο μεταφρασμένο σε 4 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Ρουμάνικα, Αραβικά και Ιταλικά) ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς. www.palaplast.gr

Φήμη-Κοινωνική Συνεισφορά

Με γνώμονα πάντα την ποιότητα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει πορεύθηκε 30 και πλέον χρόνια αναπτύσσοντας δεσμούς άρρηκτους με τους πελάτες και τους προμηθευτές της. Ακόμη, δίνει μεγάλη βαρύτητα στο εργατικού της δυναμικού και επενδύει σε αυτό για να αναπτύξει τις δεξιότητές του καθώς είναι ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της επιτυχημένης μέχρι σήμερα πορείας της. Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελούν οι μακροχρόνιες συνεργασίες τόσο με το απασχολούμενο προσωπικό όσο και με τους πελάτες και προμηθευτές της.

Καθώς ο τόπος καταγωγής των αδελφών Παλατιανά είναι το Κρυονέρι του Δήμου Σοχού Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας του Κρυονερίου, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων έχουν τον ίδιο τόπο καταγωγής.

Το ενδιαφέρον τους στα δρώμενα του τόπου και η παρουσία και συμμετοχή τους στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωρίου γίνονται κάθε χρόνο πιο έντονες.

Όταν της ζητήθηκε ήταν πάντα εκεί για να βοηθήσει με όποιο τρόπο θεωρούσε σωστό, άλλοτε με χρηματική ενίσχυση και άλλοτε με προσφορά των προϊόντων της.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι προσφορές στους κάτωθι φορείς:

 • Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου (2002) (Δήμος Σοχού)
 • Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου (Δήμος Σοχού)
 • Ελληνική διαιτησία καλαθοσφαίρισης - Τσαγκαμίλεια (2010)
 • Ελληνική διαιτησία καλαθοσφαίρισης με καρότσι (2011)

Εκτός της αναγνώρισης της προσφοράς της στην τοπική κοινωνία έχει βραβευθεί και με τα ακόλουθα:

 • Βραβείο επιχειρηματικότητας για την εξαγωγική της δραστηριότητα από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (2006)
 • Βραβείο επιτυχίας στον επαγγελματικό χώρο και την επιχειρηματική πορεία καθώς και προσφοράς στην τοπική κοινωνία από το Δήμο Σοχού (2009)
 • Βραβείο Εθνικής Αναγνώρισης Επιχειρηματικής Αρίστευσης από το Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας(2008)
 • Βραβείο ανακήρυξης του Κωνσταντίνου Παλατιανά ως «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας 2008» από την εταιρία Ernst & Young.
 • Βραβείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας(2012)

Όλα τα ως άνω αναφερόμενα βραβεία και προσφορές σε συλλόγους μπορούν να διατεθούν εφόσον ζητηθούν.
Τέλος, σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς έχει διατελέσει αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΑΓΕΜ, μέλος Διοικητικής Επιτροπής του ΣΕΒΕ, μέλος επιτροπής διαχείρισης προγράμματος «LEADER 2007-2012» και είναι μέλος του ΣΒΒΕ.

Περιβαλλοντική Ευθύνη - Ανακύκλωση

Με μία ματιά στον κατάλογο προϊόντων της εταιρείας διακρίνεται η περιβαλλοντική υπευθυνότητα καθώς η στάγδην άρδευση που παράγει και προωθεί περισσότερα από 30 χρόνια η Palaplast AE, από μόνη της αποτελεί περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Πέρα από τη συμβολή στην εξοικονόμηση και τη σωστή διαχείριση νερού στην οποία επικεντρώνονται τα προϊόντα της, η περιβαλλοντική ευθύνη χαρακτηρίζει ολόκληρη την λειτουργία της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα:

 • Ανακύκλωση 100% των παραπροϊόντων και scrap παραγωγής εντός της επιχείρησης -ανακύκλωση 100% του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία εντός της εταιρεία και επαναχρησιμοποίησή του.
 • Ανακύκλωση 100% των συσκευασιών: χαρτιά, ξύλα και πλαστικά από τις συσκευασίες και χαρτιά από τις συσκευασίες (αποστολή σε πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης)
 • ανακύκλωση χαρτιού από τα γραφεία διοίκησης (αποστολή σε πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης)
 • Ανακύκλωση λαδιών, μεταλλικών απορριμμάτων και χρησιμοποιημένων μπαταριών (αποστολή σε πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης)
 • Τροφοδότηση των θερμικών αποβλήτων της βιομηχανικής ψύξης για τη θέρμανση 10.000 τμ κτιριακών και παραγωγικών εγκαταστάσεων.
 • Εγκατάσταση πυκνωτών στο κεντρικό ηλεκτρικό σύστημα ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο άμεσο μέλλον ολοκληρώνεται η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο συγκεκριμένα από φωτοβολταϊκά συστήματα στην επιφάνεια των ταρατσών των κτιρίων.
Κλείνοντας, η εταιρεία "Palaplast AE" έλαβε μέρος στην εκστρατεία «Δάση για πάντα», οργανωτής της οποίας ήταν το Παγκόσμιο Ταμείο WWF.