Η Ιδέα

Η ιδέα για τη δημιουργία της Παραδοσιακά Προϊόντα Πρέκας άρχισε να σχηματίζεται το 1993, όταν ο Κώστας Πρέκας ανέλαβε τη λειτουργία του καταστήματος που βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης, πρωτεύουσας της Σύρου. Πνεύμα ανήσυχο και οπαδός της ελληνικής γαστρονομίας, παίρνει στα χέρια του ένα χώρο με ιστορία που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, πριν το 1940, όταν άνοιξε τις πόρτες του ως μπακάλικο στην κεντρική αγορά του νησιού και το μετατρέπει σε σύγχρονο παντοπωλείο με προϊόντα της τοπικής διατροφικής παράδοσης.

Η επιθυμία του να ανασύρει κλασικές και ίσως ξεχασμένες συνταγές της Σύρου και να φέρει τα υλικά τους στα ράφια του, όπως και να ανακαλύψει τα αγαθά που χαρακτηρίζουν κάθε τόπο, οδήγησαν στη σκέψη της δημιουργίας μιας μονάδας που να συλλέγει, να συσκευάζει και να διακινεί ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα. Έτσι, με στόχο την ανάδειξη της υγιεινής, ελληνικής παραδοσιακής διατροφής η οποία βασίζεται σε ντόπια προϊόντα, δημιούργησε τη βιοτεχνική παραγωγική μονάδα τοπικών προϊόντων, σε ένα ξεχωριστό χώρο στην Ερμούπολη με ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα. Στη κάποτε ακμάζουσα βιομηχανική περιοχή της Ερμούπολης, σε ένα παλιό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, πλάι σε έναν πάλαι ποτέ αλευρόμυλο και ένα πρώην εργοστάσιο μακαρονοποιίας, η βιοτεχνία Πρέκας παρασκευάζει ιδιαίτερα συριανά και κυκλαδίτικα προϊόντα όπως πολτός μάραθου, κάπαρης, λιαστής ντομάτας και πολτός κρίταμου.

Με αφετηρία την παραγωγική μονάδα, το ταξίδι των προϊόντων απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Πρώτος σταθμός είναι πάντα το κατάστημα Πρέκας στην Ερμούπολη. Τα ράφια του φιλοξενούν τα προϊόντα της βιοτεχνίας, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά, πέστο μάραθου, παστελαριές με φουρνιστά σύκα και μυρωδικά, λιαστές ντομάτες, αλάτι, κάπαρη, τσακιστές ελιές Σύρου με μαραθόσπορο, βότανα, μαραθοτυράκι κι άλλα πολλά, αλλά και μια εκτενέστατη γκάμα προϊόντων παραδοσιακών γεύσεων και συνταγών από όλη την Ελλάδα. Από μέλι συριανών μελισσοκόμων, ελαιόλαδα και χειροποίητα ζυμαρικά, αλίπαστα, βότανα, μέχρι τυριά από διάφορους παραγωγούς και τόπους, με ναυαρχίδα το Σαν Μιχάλη, έμβλημα της συριανής παραγωγής τυροκομικών, αλλά και γίδινο στραγγιστό τυράκι, νιώτικο κεφαλοτύρι και γραβιέρα, κοπανιστή Χίου και Μυκόνου, παλαιωμένο αρσενικό Νάξου, σύγκλινο Μάνης. Από αγκινάρες σε ελαιόλαδο, συριανά λουκούμια, παξιμάδια και κριθοκούλουρα, μέχρι μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή κρασιών, ελληνικών λικέρ και αποσταγμάτων από τα νησιά των Κυκλάδων κι όχι μόνο. Όλα προσεκτικά επιλεγμένα με κριτήριο την ποιότητα και τη γεύση.

 

Η Βιοτεχνία

Η συνεχής αναζήτηση του Κώστα Πρέκα για αγαθά που υπηρετούν αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές, οδήγησε στη δημιουργία μιας βιοτεχνικής μονάδας που να συλλέγει, παρασκευάζει, συσκευάζει και διαθέτει ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα. Η ιδέα είναι να προβληθούν τα προϊόντα της φύσης που ευδοκιμούν στη Σύρο, αλλά και στις Κυκλάδες γενικότερα, στην Ελλάδα και στον κόσμο. 

Σε συνεργασία με αγρότες και συλλέγοντας ιδιαίτερα αυτοφυή φυτά και καρπούς της συριανής γης, η βιοτεχνία Παραδοσιακά Προϊόντα Πρέκας, κάτω από την επίβλεψη και την προσωπική εργασία του ιδιοκτήτη, παρασκευάζει προϊόντα που φέρουν το όνομά της, αποτέλεσμα των εκσυγχρονισμένων παραγωγικά και αποθηκευτικά διαδικασιών που εφαρμόζει. 

Εξ αρχής, η φιλοσοφία της Παραδοσιακά Προϊόντα Πρέκας ήταν να δημιουργηθεί ένας κύκλος, χωράφι-μεταποίηση-πώληση, με αποτέλεσμα το παραγόμενο προϊόν να διαθέτει πιστοποιημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Με αυτή τη λογική και παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, εφαρμόζει την συμβολαιακή γεωργία με τοπικούς παραγωγούς για προϊόντα όπως το σησάμι, η κάπαρη και ο κρίταμος. Έτσι, διασφαλίζει την ποιότητα της πρώτης ύλης, ενώ στηρίζει τους καλλιεργητές σε όλα τα στάδια της παραγωγής. 

Με γνώμονα ότι ο τρόπος και τα μέσα συσκευασίας έχουν μεγάλη σημασία για την προώθηση και διάθεση των προϊόντων στην αγορά, η Παραδοσιακά Προϊόντα Πρέκας έδωσε προτεραιότητα στη διαμόρφωση του χώρου της βιοτεχνικής μονάδας παραγωγής σύμφωνα με τις σύγχρονες σχετικές τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις, σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην Ερμούπολη.
Με όραμα την αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης και με κυρίαρχο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή, τα προϊόντα πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας και συστήνουν στον κόσμο τον ιδιαίτερο γαστρονομικό πλούτο των Κυκλάδων.

 

prekasyros.gr