ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ψαρής ιδρύθηκε το 2006 από σαράντα ένα ιδρυτικά μέλη, με σκοπό την από κοινού πώληση της παραγωγής τους.

Έχει έδρα την Ψαρή Φοράδα του Δήμου Βιάννου, ένα παραθαλάσσιο οικισμό με ιδιαίτερο μικροκλίμα, μιας και η μορφολογία του εδάφους προστατεύει την περιοχή από τους ισχυρούς ανέμους. Βρίσκεται στο Νοτιοανατολικότερο τμήμα του Νομού Ηρακλείου Κρήτης και απέχει οδικώς από το Ηράκλειο 75 χλμ και από την Ιεράπετρα 25 χλμ.

Ως οργάνωση παραγωγών,  αναγνωρίστηκε το 2009. Σήμερα αριθμεί 77 μέλη με μέση ηλικία αυτών τα 43 έτη και συνολική γεωργική εκμετάλλευση 380 στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας, από τα οποία το 97% είναι αγγούρι (στοιχεία έτους 2017-18). Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 6.000 έως 7.000 τόνους αγγουριού.

Χαρακτηριστικό του Συνεταιρισμού και κατ' επέκταση της Οργάνωσης Παραγωγών αποτελεί η συλλογικότητα και η ενεργή συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την πολιτική του, με στόχο την καθετοποιημένη λειτουργία του, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την καλύτερη εμπορία των προϊόντων. Η αναπτυξιακή του πορεία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, σε λιγότερο από τρία χρόνια λειτουργίας του, απέκτησε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για την στέγασή του και την αρτιότερη εμπορική του δραστηριότητα. Η κατασκευή των εγκαταστάσεών του, στην πρώτη φάση δεν επιδοτήθηκαν από κανένα ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα αλλά από ίδια κεφάλαια και με τις εγγυήσεις των μελών του. Στη συνέχεια έγινε επέκταση των εγκαταστάσεών του, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Οργάνωσης Παραγωγών.

Η ύπαρξη των υφιστάμενων υποδομών σε συνάρτηση με τον μεγάλο όγκο και την άριστη ποιότητα της διακινούμενης παραγωγής, όπως και η θέληση των παραγωγών για καλύτερη οργάνωση και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς, αποτελούν τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για θετικότερη εξέλιξη του Α.Σ. Ψαρής.

Οι θερμοκηπιακές μονάδες είναι σύγχρονες, μεταλλικής κατασκευής, εξοπλισμένες με εξελιγμένα μέσα υποστήριξης των καλλιεργειών (π.χ. ολοκληρωμένα συστήματα υδρολίπανσης και αυτοματοποιημένης δημιουργίας κλιματικών συνθηκών), που σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της περιοχής (παρατεταμένες ηλιοφάνειες, χωρίς χαμηλές θερμοκρασίες) και το άριστης ποιότητας νερό για άρδευση που προσφέρουν οι γεωτρήσεις της περιοχής, δημιουργούν πολύ καλές προϋποθέσεις για εκτός εποχής (Νοέμβριο - Απρίλιο) παραγωγή αγγουριού άριστης ποιότητας.

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία των παραγωγών, αποτυπώνεται στην τελική ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων, καθώς αυτά καλλιεργούνται στο σύνολό τους με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, με αποτέλεσμα την περιορισμένη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε αυτό συντελεί σημαντικά η γενικευμένη χρήση ωφέλιμων εντόμων και η μεγάλης χρονικής διάρκειας ηλιοαπολύμανση του εδάφους.

Οι εγκαταστάσεις και τα προϊόντα του Συνεταιρισμού είναι πιστοποιημένα με Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τα πρότυπα:

ISO 22000:2005,   AGRO 2-1 / 2-2,   GLOBAL G.A.P.,   GRASP,   NURTURE

που αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών για καλύτερης ποιότητας προϊόντα και παράλληλα είναι τα εργαλεία που βοηθούν στην καλύτερη και ανταγωνιστικότερη προώθηση και εμπορία τους.

 


ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Βασικό προϊόν μας είναι το αγγούρι βάρους 280-500 gr και μήκους 25-33 cm.
Στην περιοχή παράγονται κι άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, μπανάνες κλπ., σε πολύ μικρότερη όμως κλίμακα.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΨΑΡΗΣ

ΨΑΡΗ ΦΟΡΑΔΑ ΒΙΑΝΝΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Τ.Κ. 70004

ΤΗΛ : 0030 28950 61272
FAX : 0030 28950 61271


MAIL : aspsaris@gmail.com
SITE : www.aspsaris.gr