|
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ
Η Ένωση Ξενοδόχων Σάμου -Ικαρίας ιδρύθηκε το 1994 ως Ν.Π.Ι.Δ και αποτελεί τη συνδικαλιστική και συλλογική έκφραση των ξενοδόχων του Νομού Σάμου. Πρωταρχικός της στόχος ήταν η δημιουργία συνδικαλιστικής και τουριστικής συνείδησης και αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της, η ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από τα προβλήματα, τις προοπτικές, αλλά και τις επιδράσεις που ασκεί ο επαγγελματικός κλάδος των Ξενοδόχων στην τοπική οικονομία και η προάσπιση των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων τους.
Ταυτόχρονα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τουριστική προβολή του Νομού, εξ αιτίας της οποίας συμμετέχει σε ετήσια βάση σε σειρά διεθνών εκθέσεων, σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και άλλους τουριστικούς φορείς του Νομού, όπως το World Τravel Μarket του Λονδίνου, την τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο, την ΜΙΤ στη Μόσχα, την τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και τις αντίστοιχες Ελληνικές «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη και «Τουριστικό Πανόραμα» στην Αθήνα.
Για την καλύτερη προβολή του Νομού συμμετέχει σε διαφημιστικές καμπάνιες από τοπικούς ή πανελλαδικής εμβέλειας ραδιοφωνικούς σταθμούς, με ένθετες καταχωρήσεις σε πανελλαδικά έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά) και καλαίσθητες εκδόσεις φυλλαδίων και εντύπων γύρω από τις ομορφιές των νησιών του Νομού και οργανώνει συνεντεύξεις Τύπου.
Η Ένωση Ξενοδόχων Σάμου-Ικαρίας έχει 150 μέλη, σε σύνολο 203 ξενοδοχειακών μονάδων και με δυναμικότητα κλινών που προσεγγίζει τις 10.423 (κλίνες). Το επταμελές, σύμφωνα με το καταστατικό, Διοικητικό της Συμβούλιο απαρτίζουν σήμερα ο κος Κυριαζής Κώστας (πρόεδρος), κα Δέσποινα Χατζηανδρέου α΄ (αντιπρόεδρος), κα Μαραγκού Λεοντίδου Μαρία β΄ (αντιπρόεδρος),ο κος Δημήτριος Χριστινίδης ( Γ.Γραμματέας) κος Μαθιός Ανδρέας (ταμίας), και μέλη, ο κος Ιωάννης Χιώτης και ο κος Νικόλαος Χριστινίδης .
Παράλληλα απασχολεί με σύμβαση αορίστου χρόνου μια εργαζόμενη και με ιδίους πόρους έχει προβεί στην ενοικίαση γραφείων και στην αγορά υπολογιστικού συστήματος, με πρόσβαση στο Internet, εκτυπωτή, φαξ, ώστε να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες επικοινωνίας και ευπρόσωπης λειτουργίας της.
Τον τελευταίο χρόνο η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΑΜΟΥ -ΙΚΑΡΙΑΣ, που είναι μέλος του «Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος», προέβη σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Τουριστικών Προβολών» στην εκπόνηση μελέτης για την επίπτωση των πυρκαγιών, από τις οποίες έχει πληγεί ο Νομός κατ' επανάληψη, στην προσέλκυση επισκεπτών και κατ' επέκταση στην τοπική οικονομία.
Στις 9 Ιανουαρίου 2003 οργάνωσε σύσκεψη με Υπουργικό Κλιμάκιο με θέμα Τουρισμός και Εμπόριο.
Η Προσπάθεια αυτή έγινε για την ανάπτυξη του Εμπορίου και Τουρισμού του Νομού Σάμου και της Τουρκίας. Βήμα θετικό που μπορεί να αποφέρει πολλά στη ζωή και την ανάπτυξη του τόπου.
Παράλληλα σχεδιάζει πρωτοβουλίες για την ανάγκη βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών (είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων ανήκει στην τρίτη κατηγορία) και την προσέλκυση περισσότερο ποιοτικών ομάδων τουρισμού, καθώς και στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους και των ποιοτικών και ποσοτικών ελλείψεων που παρατηρούνται στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, αφού ο Νομός είναι από τους πλέον απομακρυσμένους από τον γεωγραφικό κορμό της χώρας και αποτελεί τροχοπέδη για την προσδοκώμενη αύξηση του εγχώριου τουρισμού.
Αξιοσημείωτες είναι και οι παρεμβάσεις της «Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου -Ικαρίας» προκειμένου η τουριστική και κατ' επέκταση η ευρύτερη τοπική οικονομία των νησιών να μην επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις και τα συμφέροντα των μεγάλων tour operators του εξωτερικού.
Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι του Νομού, δεν μπορεί παρά να επισημαίνονται και τα θετικά -και με την συνδρομή της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου -Ικαρίας- επιτεύγματα, όπως η τρίτη θέση σε προσέλκυση αλλοδαπών, που κατέχει σε όλο το Αιγαίο η Σάμος μετά τη Ρόδο και την Κω, με τις 80 εβδομαδιαίες πτήσεις τσάρτερς από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Κάτω Χώρες, Σκανδιναβία και αλλού και η σημαντική άνοδος που παρατηρείται στην τουριστική κίνηση της Ικαρίας τα τελευταία χρόνια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απασχολούνται περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του Νομού, με ακόμη καλύτερες προοπτικές στο άμεσο μέλλον και πολλοί άλλοι οικονομικοί κλάδοι των νησιών να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές που δημιουργεί η τουριστική προσέλκυση.
Αυξάνει, όμως και τις ευθύνες της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου -Ικαρίας, που καλείται σε μια περίοδο ωρίμανσης να παίξει ένα πλέον στρατηγικό ρόλο και κυρίως να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία, ώστε να επηρεάζει περισσότερο τις εξελίξεις και επ' ωφελεία, περισσότερο ή λιγότερο άμεσα του κοινωνικού συνόλου. |