Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e sΠάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     
Άρθρο

Τζιχάντ, θρησκεία και μεταφυσική

Γράφει ο Δρ. Χαράλαμπος Γκόλιας (*)Αθήνα Πέμπτη 11/12/2014


Θα δείξω πιο κάτω, με σημερινά πραγματικά γεγονότα, και με την επιστημονική μέθοδο, ότι «Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία με μεταφυσική», δηλαδή απλά εικασίες, υποθέσεις και ισχυρισμοί, χωρίς γνώση, επιστημονική γνώση, με όλα τα σημερινά γνωστά συνακόλουθα της ειδησεογραφίας:
«Βίντεο τζιχαντιστών με αποκεφαλισμό αμερικανού δημοσιογράφου - Βρετανός κατά τα φαινόμενα ο δήμιος, λέει το Λονδίνο

Το FBI θεωρεί «γνήσιο» το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ,…
Στο φρικιαστικό βίντεο, ο ένοπλος απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και την καλεί να σταματήσει τα πλήγματα στους τζιχαντιστές. Μετά το «κήρυγμα», πιάνει το κεφάλι του ομήρου και τον αποκεφαλίζει με ένα μαχαίρι.

Στο τέλος, οι τζιχαντιστές «επιδεικνύουν» το ακέφαλο σώμα του ομήρου με το κομμένο κεφάλι του τοποθετημένο στην πλάτη του….»
Tovima.gr 20/8/14.

Ξεπεράσαν τις 5.000 τα θύματα των τζιχαντιστών τον Νοέμβριο
Το Ιράκ κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των θυμάτων και ακολουθεί η Νιγηρία
Οι ομάδες των τζιχαντιστών σκότωσαν 5.042 ανθρώπους τον Νοέμβριο, κάτι που αποδεικνύει ότι τα κινήματα αυτά είναι «πιο ισχυρά από ποτέ», σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Το Ιράκ κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των θυμάτων και ακολουθούν η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Συρία, όπως αναφέρει η έρευνα που διενεργήθηκε από κοινού από το BBC World Service και το κέντρο έρευνας για τη ριζοσπαστικοποίηση του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου (ICRS).
Σημερινό, Tovima.gr 11/12/2014.
ΕΝΑΝΤΙ 1 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ
Νέα πρόκληση από τους τζιχαντιστές: Πωλούν το ακέφαλο πτώμα του Φόλεϊ
Την πρόθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να πουλήσουν το πτώμα του αμερικανού ομήρου Τζέιμς Φόλεϊ, τον αποκεφαλισμό του οποίου έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω βίντεο, μεταδίδουν σήμερα τα αμερικανικά MME.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αμερικανικού τύπου, οι τζιχαντιστές επιχειρούν να πουλήσουν το άψυχο σώμα του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ έναντι του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, είτε στους γονείς του άτυχου άντρα είτε στην αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Buzzfeed, οι τζιχαντιστές προτίθενται να αποδείξουν μέσω τεστ DNA ότι η σορός ανήκει πράγματι στον αμερικανό όμηρο που δολοφόνησαν και στη συνέχεια, αφού λάβουν τα λύτρα, να παραδώσουν τη σορό αφήνοντάς την κάπου στα τουρκικά σύνορα.
Ο Φόλεϊ υπήρξε από τα πρώτα θύματα του ISIS, τον οποία αρχικά κρατούσαν ως όμηρο και θανάτωσαν δια του αποκεφαλισμού τον περασμένο Αύγουστο σοκάρωντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια των τζιχαντιστών για την συγκέντρωση χρημάτων, αφού η τακτική των ΗΠΑ να μην προσφέρουν λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων τους αναγκάζει να βρουν νέες μεθόδους εσόδων.
Σημερινό, Ethnos.gr 11/12/14.
Αυτή η αποτρόπαια ειδησεογραφία, στις μέρες μας, εν έτει 2014, μας αφήνει άφωνους. Πώς είναι δυνατό, πώς το μπορεί σήμερα, αυτή η αφροσύνη;
Σχεδόν όλα τα απάνθρωπα, μπορούν να συμβούν ακόμα και σήμερα, μετά από 550 χρόνια από το δήθεν, «συμβατικό», τέλος του Μεσαίωνα, με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Ο Μεσαίωνας, εξασθενημένος, φθίνων, συνεχίζεται με αξιώσεις μέχρι και την εποχή μας, αφού είναι αδιατάρακτη η εξουσία των λαών του κόσμου, από τις πολιτικές, θρησκευτικές και οικονομικές ελίτ, συμμορίες.
Ο όρος Τζιχάντ είναι αραβική λέξη και σημαίνει αγώνας, προσπάθεια. αποδίδεται ως " αγώνας για το δρόμο του Θεού", και καταλήγει σε  «αγώνα για το Θεό». Είναι ένα κεντρικό δόγματα του Ισλάμ. Σημαίνει και «ιερό πόλεμο»

Η τζιχάντ θεωρείται και πάλη κατά του εαυτού μας, για εξαγνισμό και αφοσίωση στο θεό, και αποτελεί μία από τις πύλες του παραδείσου. Στο Κοράνι και στις παραδόσεις του Ισλάμ βεβαιώνεται ότι κατακτούν τον παράδεισο όσοι χάνουν τη ζωή τους σε τζιχάντ, δηλαδή σε ιερό πόλεμο. Οι κύριες έννοιες της τζιχάντ είναι ο αγώνας, κατά του κακού εαυτού μας, της γλώσσας, των πράξεών μας και του ξίφους μας, δηλαδή η επιβολή του θεού με πόλεμο.
Οι σουνίτες είναι οι ορθόδοξοι μουσουλμάνοι που δέχονται τη σούνα, δηλαδή το σύνολο των προτροπών και εντολών του Μωάμεθ που είναι ισχυρισμοί-κανόνες θρησκευτικοί και νομικοί του Μωάμεθ  καθώς και την «παράδοση» των διαδόχων του, ως δόγμα.
Οι σουνίτες θεωρούν ότι η διαδοχή του Μωάμεθ δεν χρειάζεται να είναι κληρονομική, γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία των διαφορών και των συγκρούσεων με τους σιίτες Μουσουλμάνους. Μετά το θάνατο του Μωάμεθ, οι Μουσουλμάνοι που δέχθηκαν τον Αμπού Μπακρ ως πρώτο χαλίφη, είναι οι σουνίτες, ενώ οι Σιίτες απέρριψαν τον Αμπού Μπακρ ως διάδοχο του Προφήτη Μωάμεθ, και θεωρούν τον Αλή, που ήταν εξάδελφος και γαμπρός του Προφήτη Μωάμεθ, ως διάδοχό του στην ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου. Οι σιίτες είναι η «παράταξη του Αλή». Πιστεύουν ότι χαλίφης  μπορεί να γίνει μόνο κάποιος άνθρωπος που κατάγεται από την οικογένεια του προφήτη.
Για σήμερα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διαφωνία αυτή σουνιτών και σιιτών για τη διαδοχή του Προφήτη Μωάμεθ, είναι καθαρά εθνικιστική διαφωνία για τη μουσουλμανική ταυτότητα με κύρια πολιτική σκόπευση την ισχύ.

Θρησκεία είναι μια διεξοδική δήθεν διδασκαλία, δηλαδή διδασκαλία χωρίς γνώση, φυσικά, χωρίς τη μοναδική για τον άνθρωπο επιστημονική γνώση, με προτροπές για πίστη σε θεό ή θεούς. Γενικά οι διάφορες θρησκείες εμφανίζονται ως θεϊκές αποκαλύψεις σε κάποια άτομα, εντελώς αόριστα, επιστημονικά αναπόδεικτα, και ως φαντασίες που βεβαιώνονται ως αλήθειες όπως είναι η αρχαία ελληνική θρησκεία των πολλών θεών. Η κάθε μία θρησκεία αποτελεί και ένα διαφορετικό, ιδεολογικό σύστημα θεοκεντρικής βιοθεωρίας και κοσμοθεωρίας. Η κάθε μία θρησκεία έχει την από αποκάλυψη ή φαντασία ηθική και λατρευτική τελετουργία για τους μυημένους πιστούς της. Κεντρικές έννοιες των θρησκειών είναι «ο θεός», «οι θεοί», «η ψυχή», «η μετά θάνατον ζωή», «η αθανασία». Αλλά αυτές ακριβώς οι έννοιες, οι μέσα σε εισαγωγικά, είναι καθαρά, γνήσια, μεταφυσικές έννοιες. Συμπέρασμα: Προέκυψε, αποδείχτηκε, ότι η θρησκεία είναι μεταφυσική, είναι μέρος της όλης μεταφυσικής, αφού ισχυρίζεται για ύπαρξη εννοιών πέραν της φυσικής, έξω από τη φυσική, χωρίς καμία εμπειρία. Κατ’ ακολουθία, «Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία με μεταφυσική».

Η ελπίδα μου: Κάποτε, θα έρθει ο καιρός που, στην ανθρωπότητα, από την πρώτη δημοτικού μέχρι τα βαθιά γεράματα το λογικό ζώο άνθρωπος, θα διδάσκεται, τη γνώση, τη μοναδική ανθρώπινη γνώση, την επιστημονική γνώση, της σαφέστατης εναργέστατης, ξεκάθαρης διάκρισης, ανάμεσα στον ισχυρισμό, στην εικασία, στην υπόθεση, στην πίστη, στην ελπίδα, στην άποψη, στην φαντασία των διεφθαρμένων θρησκειών, και στην αδιάφθορη, άδολη επιστημονική γνώση.

(*) Ο κ. Χαράλαμπος Τ. Γκόλιας, είναι:
- Φυσικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 1959.
- Πολιτικός Μηχανικός του Ε.Μ.Πολυτεχνείου 1967.
- Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών 2006.

  

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία