ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΤΖΟΒΑΡΑΣ, MD, FACS

Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο Δρ. Γεώργιος Α. Τζοβάρας γεννήθηκε στις 10-11-1964, στο Βόλο. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Τα τελευταία χρόνια  ζει και εργάζεται στη Λάρισα.
Δ/νση εργασίας :    Ερυθρού Σταυρού 9-17, Λάρισα
Τηλ. 2410 535668, 6977752926, e-mail: gtzovaras@hotmail.com
           
ΠΤΥΧΙΑ-ΤΙΤΛΟΙ
1988: Πτυχίο Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
1996: Τίτλος Ειδικότητας Χειρουργικής
1996: Διδακτορική Διατριβή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

MΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ειδίκευση στην Χειρουργική
1990- 1991: Χειρουργική Κλινική, Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κορίνθου (Διευθυντής: Κ. Δερλώπας)
1991-1995: Κλινική Γενικής Χειρουργικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Διευθυντής: Καθ. ΣΙ Βασιλάκης)
Τίτλος ειδικότητας Χειρουργικής: 1996

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

 1. Αγγλία 1996-1998
 2. Full Registration - General Medical Council (U.K)

      -     Έμμισθη θέση SpR (Specialist Registrar)
Professorial Surgical Unit, Royal Victoria Hospital, Belfast, N. Ireland, U.K

 1.  Έμμισθη θέση SpR (Specialist Registrar) GI/Endocrine Unit, Royal Victoria Hospital, Belfast, N. Ireland, U.K

      2. Αυστραλία 1998-1999 κατέχοντας τη θέση του Registrar Gastrointestinal Surgical Unit, Flinders Medical Centre, Adelaide, Australia (Head: Prof. J Toouli)  
Το 2003 για 3  μήνες συνέχισε την εκπαίδευση του στην Ιταλία στην προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική στην Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου S. Agostino, Modena, Italy (Head: Prof. G. Melotti)

 Συμμετοχή σε συνέδρια της Ελλάδος και του εξωτερικού
Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 110 συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό με την ιδιότητα του αρχικά ως Λέκτορας Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην πορεία ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τέλος ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

Συμμετοχή σε σεμινάρια της Ελλάδος και του εξωτερικού

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 σεμινάρια και τεχνικές χειρουργικής , τόσο ως εκπαιδευόμενος όσο και ως εκπαιδευτής σε Ελλάδα και εξωτερικό από το 1995 έως σήμερα

Συμμετοχή σε περισσότερες από 100 ομιλίες -στρογγυλά τραπέζια σαν ομιλητής και εισηγητής  από το 1991 έως σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ   
- Συμμετοχή με ομιλίες στο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πανεπιστημιακής Κλινικής Γενικής Χειρουργικής ΠΝΗ (1991-1995).
- Συμμετοχή με ομιλίες στις Γαστροχειρουργικές συναντήσεις που από κοινού οργάνωσαν οι Κλινικές Γενικής Χειρουργικής και Γαστρεντερολογίας του ΠΝΗ (1993-1995).
- Υπεύθυνος γιά την οργάνωση των Γαστροχειρουργικών συναντήσεων από την πλευρά της Χειρουργικής Κλινικής γιά την περίοδο 1993-1994.
- Υπεύθυνος γιά την οργάνωση την μηνιαίων συναντήσεων της Κλινικής Γενικής Χειρουργικής γιά την συζήτηση θνητότητας, νοσηρότητας και ενδιαφερόντων περιστατικών την περίοδο 1993-1994 (σε συνεργασία με τον Επικ Καθ. Α. Κατσαμούρη).
- Συμμετοχή στην Κλινική άσκηση των φοιτητών του 10ου, 11ου και 12ου εξαμήνου (1991-1995).
- Διδασκαλία των φοιτητών του Ιατρικού Τμήματος τις περιόδους 1993-1994 και 1994-1995 στο κατ'επιλογήν μάθημα της "Κινητικότητας του Πεπτικού Συστήματος" (Υπεύθυνος: Επικ. Καθ. Ε. Ξυνός).
- Συμμετοχή στην διδασκαλία των φοιτητών του Ιατρικού Τμήματος τις περιόδους 1991-1992, 1992-1993, 1993-1994 και 1994-1995 στο μάθημα της Προπαιδευτικής Χειρουργικής.
- Συμμετοχή στο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας γιά την λήψη νοσηλευτικής ειδικότητας στην Χειρουργική (περίοδος 1994-1995).
- Διδασκαλία των τριτοετών και πεμπτοετών (τελοιοφοίτων) φοιτητών Ιατρικής του Queen's University of Belfast κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 1996-97 και το πρώτο εξάμηνο της περιόδου 1997-98 (tutorials).
- Διδασκαλία των πεμπτοετών (τελοιοφοίτων) φοιτητών του Flinders University, Adelaide, Australia 1998 (tutorials).
Από τον Φεβρουάριο του 1999 και εξής:
- Υπεύθυνος του μαθήματος "Χειρουργική Σημειολογία" γιά το ΣΤ΄ εξαμήνο των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τα Ακαδημαϊκά Ετη 1999 και 2000 (μέχρι την έλευση του Καθ. K. Χατζηθεοφίλου).
- Συμμετοχή στην διδασκαλία του μαθήματος "Χειρουργική Σημειολογία" γιά το ΣΤ΄ εξαμήνο των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Υπεύθυνος του μαθήματος: Καθ. Κ. Χατζηθεοφίλου).
- Συμμετοχή στην διδασκαλία του μαθήματος "Χειρουργική Ι" γιά το Ζ΄ εξαμήνο των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Υπεύθυνος του μαθήματος: Καθ. Κ. Χατζηθεοφίλου).
- Συμμετοχή στην διδασκαλία του μαθήματος "Χειρουργική ΙΙ" γιά το Η΄ εξαμήνο των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Υπεύθυνος του μαθήματος: Καθ. Κ. Χατζηθεοφίλου).
- Συμμετοχή στην Κλινική άσκηση διμήνου τελοιοφοίτων φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Διδασκαλία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Χειρουργική Ηπατος - Χοληφόρων - Παγκρέατος (Β' Χειρουργική Κλινική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) από το έτος 2004 και εφ'εξής
ΕΠΙΒΛΕΨΗ  4 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΕΠΤΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 4 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
1. Χειρουργική Κλινική Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κορίνθου
Βασικές αρχές της εγχειρητικής τεχνικής και την εξοικείωση με την αντιμετώπιση του πολυτραυματία
2. Κλινική Γενικής Χειρουργικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
Ειδικότητα στην Γενική Χειρουργική,
3. Royal Victoria Hospital, Belfast, Ν. Ιreland, U.K
Χειρουργική ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος . Εκπαίδευση στην διαγνωστική και θεραπευτική ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού. Συμμετοχή σε ερευνητικά πρωτόκολα
4. Flinders Medical Center, Adelaide, Australia
Κλασσική χειρουργική ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος, και  λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, . εισαγωγική εκπαίδευση στην διαγνωστική και θεραπευτική ERCP.
εμπειρία στην ενδοσκόπηση, πραγματοποιώντας σημαντικό αριθμό κολονοσκοπήσεων.
Συμμετοχή ως βοηθός σε δέκα μεταμοσχεύσεις ήπατος
5. Ospedale San Agostino, Modena, Italia
3μήνη μετεκπαίδευση σε τεχνικές προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείο S. Agostino, Modena
6. Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Από τον Ιανουάριο του 1999 ανέλαβε καθήκοντα στην βαθμίδα του Λέκτορα Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και από τον Νοέμβριο του 1999 συμμετέχει στις δραστηριότητες της νεοϊδρυθείσας Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής, υπό την διεύθυνση του Επικ. Καθ. Ε Αθανασίου αρχικά, και του Καθηγητή Κ. Χατζηθεοφίλου από τον Αύγουστο του 2000.
Εκεί εκτελεί αυτόνομα επεμβάσεις μέσης και μεγάλης βαρύτητας, κλασσικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής, με ιδιαίτερο κλινικό ενδιαφέρον την χειρουργική του πεπτικού συστήματος και έμφαση στην χειρουργική ήπατος - χοληφόρων - παγκρέατος. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες στο ΠΠΓΝΛ για την εισαγωγή, καθιέρωση και διάδοση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αρχικά με την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή - για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Λάρισα - και αργότερα άλλων λαπαροσκοπικών επεμβάσεων όπως η σκωληκοειδεκτομή, πλαστική αποκατάσταση βουβωνοκήλης και κοιλιοκήλης, θολοπλαστική για γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο, σπληνεκτομή για αιματολογικά νοσήματα, επινεφριδεκτομή, πραγματοποιώντας αρκετές από αυτές για πρώτη φορά στην περιοχή της Θεσσαλίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 σε συνεργασία με τον Επικ. Καθηγητή Χειρουργικής Δ. Ζαχαρούλη, έχουν αναπτύξει τον τομέα της λαπαροσκοπικής βαριατρικής χειρουργικής (αντιμετώπιση ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία) και ήδη μετρούν περί τις 130 τέτοιου είδους επεμβάσεις με πολύ καλά μεσο-μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια. Η δραστηριότητα αυτή αφορά τόσο το κλινικό μέρος όσο και παράλληλη ερευνητική δουλειά η οποία αποτελεί αντικείμενο δύο διδακτορικών διατριβών υπό εκπόνηση. Σήμερα, 4 χρόνια μετά την έναρξη αυτής της προσπάθειας, η Κλινική ήδη έχει καθιερωθεί σαν σημείο αναφοράς για την χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας στην Κεντρική Ελλάδα.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 1. Στην Κλινική Γενικής Χειρουργικής του ΠΝΗ και σε συνεργασία με την Γαστρεντερολογική Κλινική, έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί η Μονάδα Μελέτης της Κινητικότητας του Πεπτικού Συστήματος (συντονιστής: Αναπλ. Καθ. Ε Ξυνός). Στην Μονάδα αναπτύσσονται πρωτόκολα που αφορούν την μελέτη της κινητικής συμπεριφοράς του οισοφάγου, του ακέραιου και χειρουργημένου στομάχου, των χοληφόρων, του παχέος εντέρου και της ορθοπρωκτικής περιοχής.
 2. Aπό το 1991 ως ειδικευόμενος χειρουργός, συμμετείχε ενεργά στά περισσότερα από τα ερευνητικά πρωτόκολα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε μία σειρά ανακοινώσεων σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια και ξενόγλωσων δημοσιεύσεων σε αξιόλογα διεθνή περιοδικά.

Κατά την παραμονή του στο Department of Surgery, Queens University of Belfast, συμμετείχε σε σημαντικό αριθμό κλινικών ερευνητικών πρωτοκόλλων με αντικείμενο την παθοφυσιολογία, διάγνωση και θεραπεία παθήσεων χοληφόρων- Υλικό από την ενασχόλησή αυτή έχει παρουσιασθεί σε Ελληνικά (ΧΧΙΙ Πανελλλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Αθήνα, Νοέμβριος 2000) και Διεθνή Συνέδρια (3rd World Congress of the International Hepato-Pancreato-Biliary Association - IHPBA, Madrid, May 1998, Annual Meeting of Association of Upper GI Surgeons, Bristol, May 1999) και έχει δημοσιευθεί υπό την μορφή περίληψης (abstract)  καθώς και πλήρους δημοσίευσης σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.
Στο χρόνο της παραμονής στο Flinders Medical Center, Flinders University είχε επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά σε δύο κλινικά πρωτόκολλα Υλικό από την ενασχόλησή αυτή έχει παρουσιασθεί σε διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια (4th World Congress of IHPBA, Brisbane, May2000, 4th Congress of the European Chapter of the IHPBA, Amsterdam May 2001, 19o Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 1999, ΧΧΙΙ Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Νοέμβριος 2000) και έχει δημοσιευθεί στα περιοδικά Australian New Zealand Journal of Surgery (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 18) και  HPB (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 20).
Από την έναρξη της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (Οκτώβριος 1999)  σε επίπεδο κλινικής έρευνας εχει λειτουργήσει ως

 1. υπεύθυνος σχεδιασμού επιβλεψης  και υλοποίησης πρωτοκόλλου τυχαιοποιημένης προοπτικής μελέτης για την χορήγηση αντιβιοπροφύλαξης στην αποκατάσταση κηλών με χρήση συνθετικού πλέγματος. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, τα αποτελέσματά της έχουν ανακοινωθεί στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Οκτώβριος 2004, Θεσ/νίκη καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο του ICS, Αugust 2005, Durban, ενώ παράλληλα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό International Journal of Clinical Practice (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 31).
 2.  υπεύθυνος σχεδιασμού και επίβλεψης προοπτικών βάσεων δεδομένων για παθήσεις χοληφόρων-παγκρέατος. Η προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη για τη χρήση παροχέτευσης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εκλεκτική λαπαροσκπική χολοκυστεκτομή καθώς και ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα αυτών έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά (24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Οκτώβριος 2004, Θεσ/νίκη ) και Διεθνή Συνέδρια (5th Congress of the European Chapter of the IHPBA, May 2003, Istanbul), ενώ το τμήμα που αφορά την χρήση παροχέτευσης στην εκλεκτική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό American Journal of Surgery (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 41).
 3. υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης πρωτοκόλλου προοπτικής τυχαιοποιημένης συγκριτικής μελέτης μεταξύ ανοικτής και λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής στους άνδρες. Πρώιμα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά (1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Πεπτικού, Νοέμβριος 2003, Αθήνα και 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Οκτώβριος 2004, Θεσ/νίκη) και Διεθνή Συνέδρια (3rd Mediterranean & Middle Eastern Endoscopic Surgery Congress, October 2003, Istanbul,), ενώ η πλήρης μελέτη έχει γίνει αποδεκτή και πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα στο περιοδικό Surgical Endoscopy (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ.47 )
 4. από κοινού με τον Αναπλ. Καθ. Κ. Τεπετέ, υπεύθυνος σχεδιασμού και επίβλεψης προοπτικής μελέτης λαπαροσκοπικής διερεύνησης άλγους (δε) λαγονίου στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αποτελέσματα από την ελέτη έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά (1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Πεπτικού, Νοέμβριος 2003, Αθήνα και 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Οκτώβριος 2004, Θεσ/νίκη) και Διεθνή Συνέδρια (3rd Mediterranean & Middle Eastern Endoscopic Surgery Congress, October 2003, Istanbul). Υλικό από την μελέτη αυτή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό World Journal of Surgery (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 35 ).
 5. υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης μιάς σειράς πρωτοκόλλων εκτέλεσης διαφόρων λαπαροσκοπικών επεμβάσεων με την χρήση περιοχικής αναισθησίας, σε συνεργασία με την Αναισθησιολογική Κλινική. Από την συνεργασία αυτή ήδη προέκυψαν ανακοινώσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, καθώς και δημοσιεύσεις στα περιοδικά Surgical Endoscopy (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 26), British Journal of Anaesthesia (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 37), Archives of Surgery (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 39), και American Journal of Surgery (ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις  υπ. αριθμ. 40 και 43)
 6. επιβλέπων του πρωτοκόλου της Διδακτορικής Διατριβής του ειδικευόμενου χειρουργού Φ. Φαφουλάκη με θέμα την σύγκριση γενικής - περιοχικής αναισθησίας στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η πιλοτική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Surgical Endoscopy (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 26), ενώ τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης της προοπτικής τυχαιοποιημένης μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Archives of Surgery (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ. 39). Η διατριβή περατώθηκε και παρουσιάσθηκε το 2009 (Αριστα).
 7. μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής της Διδακτορικής Διατριβής του ειδικευόμενου χειρουργού Γ. Χριστοδουλίδη με θέμα την μελέτη της επίδρασης της ικοδεξτρίνης σε πειραματικό μοντέλο δημιουργίας συμφύσεων.  Πρώιμα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ανακοινωθεί στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Οκτώβριος 2004, Θεσ/νίκη. Η διατριβή έχει περαιωθεί και είναι στην φάση της συγκρότησης της 7μελούς επιτροπής αξιολόγησής της.
 8. επιβλέπων του πρωτοκόλου της Διδακτορικής Διατριβής του ειδικευόμενου χειρουργού I. Μπαλογιάννη που αφορά προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη σύγκρισης δύο στρατηγικών αντιμετώπισης των ασθενών με συνδυασμένη χολολιθίαση - χοληδοχολιθίαση: αντιμετώπιση σε δύο στάδια (ERCP και ακολούθως λαπ. χολοκυστεκτομή) vs αντιμετώπιση σε ένα στάδιο (λαπαροενδοσκοπικό Rendez vous). Πρώϊμα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Χειρουργικής Ηπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος (EHPBA, Athens 2009), ενώ μέρος αυτής έχει  πρόσφατα δημοσιευθεί στο περιοδικό Surgical Endoscopy (ξενόγλωσση δημοσίευση υπ. αριθμ 45).
 9. επιβλέπων του πρωτοκόλου της Διδακτορικής Διατριβής του ειδικευόμενου χειρουργού Δ. Συμεωνίδη με θέμα την σύγκριση συνδυασμού διαφορετικών μεθόδων αναισθησίας και τεχνικών αποκατάστασης βουβωνοκήλης, σε ότι αφορά την τοπική και συστηματική απάντηση. Η διατριβή βρίσκεται σε εξέλιξη και πρώϊμα αποτελέσματα πρόκειται να παρουσιασθούν στο προσεχές Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο.
 10. υπεύθυνος του πρωτοκόλου της Διδακτορικής Διατριβής της ειδικευόμενης χειρουργού Ε. Σιώκα με θέμα την μελέτη της κινητικής συμπεριφοράς του ανώτερου γαστρεντερικού μετά λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία. Η διατριβή βρίσκεται σε εξέλιξη και πρώΙμα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί σε Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια.

 -    μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής της Διδακτορικής Διατριβής του ιατρού Δ. Παπαμαργαρίτη με θέμα την μελέτη των μεταβολών γαστρεντερικών πεπτιδίων μετά λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία. Η διατριβή βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Α. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ
Η δράση φαρμακευτικών ουσιών στην κινητική συμπεριφορά του σώματος και του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, Ηράκλειο 1996.
Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Ιατρικής.
Εναρξη Σεπτέμβριος 1992 - πέρας Νοέμβριος 1995 - παρουσίαση Απρίλιος 1996 - ορκωμοσία Ιούλιος 1996.
Β. ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (περισσότερες από 50)
Γ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (περισσότερες από 50)
Δ. ΠΛΗΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ (2)

 1. Παρατηρήσεις και συμπεράσματα από εγχειρήσεις σύγκλεισης κολοστομίας.

     Ι. Μελισσάς, Ε. Νάτσιου, Γ. Τζοβάρας, Ε. Γοντικάκης.
     Ιατρικά Χρονικά 1993; Τόμος ΙΣΤ΄, τεύχος 1, σελ. 6-10.

 1. Η επίδραση της χαλαρής θολοπλαστικής Nissen στην γαστρική κένωση ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

     Γ. Τζοβάρας, Ε. Χρυσός, Ε. Ξυνός, ΣΙ Βασιλάκης.
     Ελληνική Χειρουργική 1993; 65: 172-174.
Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (81)
ΣΤ. ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ
1. Κινητικότητα ορθοπρωκτικής περιοχής
Κινητικότητα του Πεπτικού Συστήματος, Σ.Ι. Βασιλάκης, Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, 2001

 1. Θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας - επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης.

Χειρουργική Ηπατος, χοληφόρων & παγκρέατος, Χ. Δερβένης, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, 2007.
Z. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του περιοδικού Annals of Gastroenterology (θεματικός συντάκτης για θέματα χειρουργικής του γαστρεντερικού)
Κριτής (reviewer) των παρακάτω διεθνών περιοδικών:
- HPB
- International Journal of Clinical Practice
- Digestive Surgery
- Journal of Clinical Anesthesia
- Hepatobiliary and Pancreatic Diseases International

Είναι μέλος των  ιατρικών εταιρειών:
Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Πεπτικού (μέλος του Δ.Σ)
Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (μέλος του Δ.Σ)
Ελληνική Εταιρεία Λαπαρο-ενδοσκοπικής Χειρουργικής (Γραμματέας Δ.Σ)
International Hepato-Pancreato-Biliary Association (IHPBA)
International Surgical Society (ISS)
European Association of Endoscopic Surgery (EAES)
International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic disorders (IFSO)

 

www.med.uth.gr