ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΣΥΡΟΣ
Η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Του Φάνη Παπαδάκη

  << Επιστροφή στο χάρτη

Θα έλεγε κανείς ότι συγκαταλέγεται στους προορισμούς που δεν τους προτείνεις για τα θαύματα της φύσης, αλλά για τα θαύματα του ανθρώπου. Όχι ότι δεν έχει φυσικές ομορφιές, παραλίες ή γραφικούς οικισμούς. Το αντίθετο μάλλον. Απλώς, με την πρώτη κιόλας επίσκεψη, καταλαβαίνεις ότι αυτό το νησί, δεν αποτελεί τυχαία την πρωτεύουσα του κυκλαδικού νησιωτικού συμπλέγματος.
Το 19ο αι. η Ερμούπολη υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, εμπορικά, πνευματικά κέντρα της Ελλάδας. Το λαμπρό παρελθόν της αποτυπώνεται στα εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχιτεκτονικά μνημεία, στα νεοκλασικά οικήματα και τις επιβλητικές εκκλησιές. Η κουλτούρα που «κουβαλάει» από τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους ακόμα, από την περίοδο της φραγκοκρατίας και από την εποχή, που τέθηκε υπό την προστασία των Γάλλων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, είναι περασμένη στο γονίδιο των Συριανών. Κι εδώ που τα λέμε, δεν είναι και τόσο σύνηθες σ΄ ένα μικρό νησί με ακτογραμμή μόλις 87 χιλιόμετρα, να βρίσκεις ένα θέατρο, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου… ή επιβλητικές επαύλεις με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και θαυμάσιους κήπους.
Εν ολίγοις, το νησί πέρασε από εποχές ευημερίας, καλλιέργειας και πλούτου και το δείχνει.

Ερμούπολη και περίχωρα

Το λιμάνι της πρωτεύουσας παραμένει από τα πλέον κομβικά της χώρας και η πόλη γύρω του από τις πλέον όμορφες και αναλλοίωτες από χρόνο και τουρισμό. Εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας και οριοθετείται χονδρικά από δύο γειτονικούς λόφους. Εκείνον την Ανάστασης, με την ομώνυμη εκκλησία στην κορυφή του να αγναντεύει το Αιγαίο και τον άλλο της Άνω Σύρου, της πατρίδας του Μάρκου Βαμβακάρη, που διατηρεί το εντυπωσιακό μεσαιωνικό της χρώμα.
Όσο το πλοίο θα προσεγγίζει την προβλήτα, τόσο θα σας καθηλώνει η εικόνα της αμφιθεατρικής χωροταξίας των σπιτιών. Οι εγκαταστάσεις στ΄ αριστερά σας είναι του Νεώριου με τις υψηλού επιπέδου ναυπηγικές εγκαταστάσεις και το επιβλητικό κτήριο ακόμη πιο αριστερά, τα Λαζαρέτα. Το λοιμοκαθαρτήριο μιας εποχής. Δεξιά, στο μυχό, το υπέροχο κτήριο του τελωνείου και η πλατεία του, αποτέλεσαν στο κοντινό παρελθόν σκηνικό κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Σε περίοπτη θέση στην παραλία, το Καζίνο της Σύρου, καλεί τους επισκέπτες να δοκιμάσουν την τύχη τους. Μπαίνοντας από τον κεντρικό δρόμο στην ενδοχώρα, θα «πέσετε» στην πλατεία του Μιαούλη και στο θαυμάσιο μέγαρο του Τσίλερ, που στεγάζει το Δημαρχείο και τα δικαστήρια. Η συγκεκριμένη πλατεία χρησιμοποιείται συχνά πυκνά από εταιρίες τηλεοπτικών παραγωγών. Λίγο παραδίπλα, το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», η μικρή Σκάλα του Μιλάνου που λέγαμε, φιλοξενεί τακτικά παραστάσεις ντόπιων θεατρικών σχημάτων αλλά και θιάσων που έρχονται από την Αθήνα. Σε εντυπωσιακά νεοκλασικά στεγάζονται και το Ιστορικό Αρχείο και η Πινακοθήκη Κυκλάδων και η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και…και…
Αναζητήστε τη συνοικία τα Βαπόρια. Τα αρχοντικά της, προσανατολισμένα προς το πέλαγος, αποτελούν το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της λαμπρής ιστορίας του νησιού.
Στην Άνω Σύρο, όπου κατοικεί μεγάλο τμήμα του καθολικού πληθυσμού, πάρτε βαθιά ανάσα και μετρήστε σκαλοπάτια. Απολαύστε την όμορφη εικόνα των γραφικών ασβεστωμένων σπιτιών, επισκεφθείτε τις Μονές των Ιησουϊτών και των Καπουτσίνων, τις εκκλησιές των ορθοδόξων και την πλατεία με την προτομή του Μάρκου.

 

 

Οικισμοί της περιφέρειας

Τα νησί είναι μικρό και οι αποστάσεις διανύονται γρήγορα. Ακόμα κι αν δεν έχετε μαζί το δικό σας αυτοκίνητο, αξίζει να νοικιάσετε ένα από εδώ για να περιηγηθείτε στους υπόλοιπους παραλιακούς οικισμούς και την ενδοχώρα της Σύρου. Ξεκινήστε από το όμορφο θέρετρο Κίνι, στα 9 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη, στη δυτική πλευρά του νησιού, με τις θαυμάσιες παραλίες Δελφίνι, Βαρβαρούσα, Αετός, Λία και Γράμματα. Ακολουθήστε το δρόμο προς το νότο και βάλτε στόχο τον πολυτραγουδισμένο κοσμοπολίτη Γαλησσά και την υπέροχη αμμουδερή παραλία του. Προς την ίδια πάντα κατεύθυνση, επόμενος προορισμός είναι ο γραφικός Φοίνικας. Τον ασφαλή όρμο του προτιμούν συνήθως τα ιστιοπλοϊκά και τα ταχύπλοα. Ο ίδιος δρόμος θα σας βγάλει στην αριστοκρατική Ποσειδωνία ή καλύτερα, Ντελαγκράτσια, όπως έγινε γνωστή από την παλιά καθολική εκκλησία της Παναγίας (Μαντόνα Ντελαγκράτσια). Αυτός ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, στα 13 μόλις χιλιόμετρα απ΄ την Ερμούπολη, είναι το αγαπημένο θέρετρο των ευκατάστατων Συριανών. Μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Υπέροχες νεοκλασικές επαύλεις με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τεράστιους κήπους φιλοξενούν τα καλοκαίρια την αφρόκρεμα της συριανής κοινωνίας.
Ο Μέγας Γιαλός με τους δαντελωτούς όρμους, η Βάρη με τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα και ο Αζόλιμνος του οποίου ο υποθαλάσσιος πλούτος προσελκύει, κάθε χρόνο, πλήθος δυτών και ψαροντουφεκάδων, είναι οι δύο τελευταίες στάσεις που θα κάνετε πριν ολοκληρώσετε τον κύκλο στα νοτιοδυτικά του νησιού κι επιστρέψετε στη βάση σας, την Ερμούπολη.
Όσο για τα βόρεια, την Άνω Μεριά όπως τη λένε η ντόπιοι, ο βασικός προορισμός είναι η Σα Αη Μιχάλης, στην ενδοχώρα. Πρόκειται για έναν γραφικότατο μικρό οικισμό με πέτρινα σπίτια και παραδοσιακές ταβέρνες, που πήρε το όνομά του από την καθολική εκκλησιά του Σαν Μιχάλη. Σ΄ αυτή την εξερεύνηση, μη λησμονήσετε να κάνετε μια στάση στη Χαλανδριανή, όπου πριν από έναν αιώνα και πλέον ήρθε στο φως πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο με εκατοντάδες υπόσκαφους τάφους.

Τι θα φάω

Σε νησί βρίσκεστε, εννοείται ότι θα φάτε άφοβα ψάρια και νοστιμιές της θάλασσας όπως καλαμάρι, σουπιά και χταπόδι) μαγειρεμένες με τοπικές συνταγές. Ειδικά, η σουπιά σπανάκι, είναι το κάτι άλλο. Αν η όρεξή σας δεν τραβάει θαλασσινούς μεζέδες, κανένα πρόβλημα. Το ντόπιο λουκάνικο, η στραπατσάδα, η πηχτή και οι λαχανοντολμάδες, θα σας ενθουσιάσουν. Στο νησί παράγεται και το γνωστό τυρί Σαν Μιχάλης. Αν δεν το φάτε εδώ, πού θα το φάτε;
Για επιδόρπιο, δοκιμάστε οπωσδήποτε συριανά λουκούμια και χαλβαδόπιτες. Υπάρχει παράδοση.

Χρήσιμα Τηλέφωνα (κωδικός 22810)

* Αεροδρόμιο: 81900
* Ο.Α.: 87025
* Λιμεναρχείο: 88888
* Πρακτορείο: 81336, 84444
* ΚΤΕΛ: 82575
* Ταξί: 86222
* Δήμος: 82500, 86300

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία