ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

[ Ελλάδα]Ελλάδα-Χρηματιστήριο

Οι μεγάλοι επενδυτές χτίζουν υπομονετικά θέσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

Reuters.-

Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές, από τίτλους τραπεζών μέχρι μετοχές εταιριών τυχερών παιχνιδιών, αναμένοντας μεγάλες αποδόσεις καθώς τα σύννεφα στις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της σταδιακά ξεκαθαρίζουν.

Η συμφωνία νωρίτερα τον Μάιο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ενίσχυσε τις ελπίδες για πιθανή ελάφρυνση του χρέους της χώρας που έχει υποστεί οικονομικές δυσκολίες για χρόνια, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να καταγράψει το μεγαλύτερο σερί ανοδικών συνεδριάσεων εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

«Πολλοί κοιτούν την Ελλάδα και όλοι αναμένουν μια πολιτική λύση. Σίγουρα θα εισρεύσουν χρήματα εάν υπάρξει μία λύση», δήλωσε ο Ρούντολφ Μπόλι, επικεφαλής του ελβετικού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) RBR Capital.

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι απλά τα πρώτα στάδια αυτού που θα μπορούσε να συμβεί στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κολούνγκα, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση του Emerging Europe Fund της BlackRock.

«Με την Ελλάδα, μάθαμε να είμαστε υπομονετικοί… αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στις περισσότερες διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, η συμφωνία πάντα επιτυγχάνεται στο και ένα. Όλοι περιμένουν, όχι μόνο οι Έλληνες», δήλωσε ακόμη ο Κολούνγκα.

«Η Ελλάδα είναι ακόμα κάτι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τους μεγάλους διαχειριστές ...

 
[ Ματιές στον κόσμο]΄Εχετε άγχος στη δουλειά?

Θεραπευτικό το γουργούρισμα της γάτας κατά του στρες στο γραφείο

Τόκιο.-

Η θεραπευτική δύναμη από την παρουσία της γάτας και το γουργούρισμά της αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στους χώρους εργασίας του Τόκιο.

Οι γιαπωνέζικες εταιρίες είναι γνωστές για τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων και τις σχέσεις ιεραρχίας που είναι συχνά στρεσογόνες. Μια εταιρία από αυτές βρήκε μια θεραπεία, μια σύνδεση μεταξύ συναδέλφων: τις γάτες.

Στο μικρό γραφείο στο Τόκιο της εταιρίας πληροφορικής Ferray, εννέα γάτες γουργουρίζουν, πηδούν πάνω στα γόνατα των εργαζομένων, παίζουν πατώντας ελαφρά πάνω στα πληκτρολόγια, κοιμούνται και τρώνε ελεύθερα.

Ο Χιντενόμπου Φουκούντα, ο οποίος διευθύνει την εταιρία αυτή, εισήγαγε την πολιτική του "της γάτας στο γραφείο" το 2000, μετά το αίτημα ενός συνεργάτη του και επέτρεψε στους εργαζόμενους να πηγαίνουν με τις γάτες τους στη δουλειά.

"Δίνω επίσης 5.000 γεν (40 ευρώ) μηνιαίως σε όποιον σώζει μια γάτα", προσθέτει.

Και άλλες εταιρίες υιοθέτησαν την παρουσία γατών στο γραφείο ως ένα μέσο μείωσης του άγχους και της έντασης.

Στην Oracle Japan, ένας σκύλος ράτσας μπομπτέιλ που ακούει στο όνομα Κάντι φέρει τον τίτλο του "πρεσβευτή", αρμόδιου να υποδέχεται τους καλεσμένους και να κατευνάζει το προσωπικό, όπως γράφει η εταιρία στην ιστοσελίδα της. Ο αμερικανικός όμιλος έχει καθιερώσει στην Ιαπωνία έναν σκύλο γραφείου από το 1991 και ο Κάντι, ο τέταρτος, έχει λογαριασμό στο Twitter ...

 
[ Το θέμα μας]...με επικεφαλής  Ομογενή επιστήμονα

Tον «δεύτερο εγκέφαλο», το νευρικό σύστημα του εντέρου, χαρτογράφησε μια νέα έρευνα ...

Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ/ Λονδίνο.-

Ερευνητές, με επικεφαλής έναν Ελληνα επιστήμονα στη Βρετανία, έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να κατανοήσουν την οργάνωση και την αρχιτεκτονική του νευρικού συστήματος του εντέρου. Το σύστημα αυτό έχει χαρακτηρισθεί και «δεύτερος εγκέφαλος» του ανθρώπου, καθώς όχι μόνο ελέγχει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά έχει διασυνδέσεις με τον κανονικό εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα.


Η «χαρτογράφηση» θα βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη και αντιμετώπιση των κοινών γαστρεντερικών παθήσεων, όπως του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Το εντερικό νευρικό σύστημα είναι ένα χαοτικό δίκτυο περίπου μισού δισεκατομμυρίου νευρικών κυττάρων και πολλών άλλων υποστηρικτικών κυττάρων, που βρίσκονται στο τοίχωμα του εντέρου και διασυνδέονται μεταξύ τους με άκρως πολύπλοκους τρόπους. Το δίκτυο αυτό παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία του εντέρου ή στην πρόκληση ασθενειών.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες (Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, ΗΠΑ), με επικεφαλής τον βιολόγο Βασίλη Πάχνη του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», «χαρτογράφησαν» τη νευρική αρχιτεκτονική του εντέρου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά.

«Το τοίχωμα του εντέρου», δήλωσε ο Πάχνης, «φιλοξενεί πολλά είδη νευρικών κυττάρων που φαίνονται κατανεμημένα με τυχαίο τρόπο. Όμως, παρά αυτό το χάος, τα νευρικά δίκτυα του εντέρου ευθύνονται για τις καλά οργανωμένες και ...

 
[ Διαβάστε και αυτό]Βάλε ένα φύλακα

Χάρπερ Λη, 
εκδόσεις Μπελλ

Αθήνα

Η ηρωίδα της Χάρπερ Λη, η Σκάουτ, επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη στο Μέικομπ για να επισκεφτεί τον πατέρα της. Η επίσκεψή της όμως παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή, όταν ανακαλύπτει ορισμένες άβολες αλήθειες για τους αγαπημένους της ανθρώπους, ενώ όλες οι αξίες και τα πιστεύω της τίθενται υπό αμφισβήτηση. Ένα βιβλίο για το ρατσισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευθύνη της προσωπικής επιλογής. Μέσα από την ωρίμανση της ηρωίδας γίνεται η αποδοχή του αξιώματος ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να κινείται με γνώμονα τη συνείδησή του.


 Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              

...


 
[ Σας ενημερώνουμε ότι]Τα αυξημένα επίπεδα αιμοπεταλίων δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, ιδίως στους άνδρες

Πανεπιστήμιο Έξετερ/Βρετανία.-

Η ύπαρξη αυξημένων επιπέδων αιμοπεταλίων στο αίμα αποτελεί ισχυρό δείκτη πιθανού καρκίνου, ιδίως στους άνδρες, και θα πρέπει επειγόντως να διερευνάται περαιτέρω, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σώσει ζωές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά κάνει αυτή τη συσχέτιση.

   Περίπου το 2% των ανθρώπων, άνω των 40 ετών, έχουν υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (ή θρομβοκυττάρων), μια κατάσταση που περιγράφεται και ως θρομβοκυττάρωση. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η ύπαρξη αυτής της διαταραχής σε έναν άνθρωπο μπορεί να αποτελεί καρκινικό δείκτη και άρα πρέπει να οδηγεί άμεσα σε περαιτέρω διερεύνηση του ασθενούς.

   Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Μπέιλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Journal of General Practice", συνέκριναν στοιχεία για περίπου 30.000 ανθρώπους με θρομβοκυττάρωση και για άλλους 8.000 με φυσιολογικά επίπεδα αιμοπεταλίων.

   Διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών με αυξημένα αιμοπετάλια διαγνώσθηκαν με καρκίνο μέσα σε ένα έτος από την πρώτη εξέταση που έδειξε ότι είχαν θρομβοκυττάρωση. Τα ποσοστά ήσαν ακόμη μεγαλύτερα (18% και 10% αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες), αν μια δεύτερη εξέταση αίματος μετά από ένα εξάμηνο ...

 
[ Πλανήτης Γη]Eπιτραπέζιο παιχνίδι Go

Τεχνητή Νοημοσύνη vs ¶νθρωπος 1-0

DeepMind.-

Μία ακόμη νίκη της Τεχνητής Νοημοσύνης «σε βάρος» της ανθρώπινης παρουσίας. Ο λόγος για το AlphaGo που έχει αναπτύξει η DeepMind της Google και πρόκειται για ένα πρόγραμμα που κατάφερε να νικήσει τον πρώτο από τους αγώνες του κινεζικού παιχνιδιού Go, ενάντια στον πρωταθλητή Κε Τζι.

Το Go είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής που ξεκίνησε από την Κίνα και στο οποίο οι δύο παίκτες προσθέτουν εναλλάξ πέτρες στο ταμπλό, περικυκλώνοντας την περιοχή και φυλακίζοντας πέτρες του αντιπάλου τους με απώτερο σκοπό να προστατεύσουν τις δικές τους. Το Go φημίζεται για τους απλούς του κανόνες αλλά και για τη περίπλοκη στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσουν οι παίκτες προκειμένου να κερδίσουν την παρτίδα. Η στρατηγική που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι παίκτες θεωρείται ότι ξεπερνά άλλα παιχνίδια όπως το σκάκι. Η κάθε παρτίδα τελειώνει όταν και οι δύο παίκτες συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχουν άλλες κινήσεις που μπορούν να γίνουν, ενώ η τελική βαθμολογία συγκροτείται από το μέγεθος της περιοχής που ελέγχει κάθε παίκτης και τον αριθμό των πετρών που κατάφερε να δεσμεύσει.

Το AlphaGo είχε σημειώσει ιστορική νίκη εναντίον του πρωταθλητή Λι Σε-Ντολ, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ορόσημο για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο ...

 
[ Μεταξύ μας]Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ… ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

«Στου κασίδη το κεφάλι… ‘μάθαν όλοι να κουρεύουν»!


Γράφει απο τη Λάρισα ο Δημοσιογράφος Χρ. Τσαντήλας

ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ κανείς, αν με όλα αυτά τα δεινά που τραβάμε, ως πολίτες και ως χώρα, τα τελευταία επτά δραματικά χρόνια, χάσαμε κάθε ίχνος λογικής και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και συνεπώς και την ίδια μας τη ζωή, με έναν απίστευτο, ίσως όχι τόσο ανεξήγητο, παραλογισμό; Διαδραματίζονται γύρω μας γεγονότα, σημαδιακά και σημειολογικά της γενικής εθνικής παρακμής στην οποία βρεθήκαμε και τα αφομοιώνουμε ως πολίτες, τόσο εύκολα, όσο εύκολα αφήσαμε για δεκαετίες ανεξέλεγκτο το πολιτικό σύστημα να μας καταστρέφει. Απωλέσαμε λοιπόν την λογική. Χάσαμε κάθε ευκαιρία αντίδρασης και αντίστασης μπροστά στον κίνδυνο της φτωχοποίησης που μας επέβαλαν ξένα πολιτικά και κυρίως οικονομικά συμφέροντα και αντιμετωπίσαμε την εθνική τραγωδία, σαν να θεωρούσαμε εντελώς φυσιολογική την πορεία μας προς την παρακμή και τον κοινωνικοοικονομικό όλεθρο…

ΓΙΑ παράδειγμα, ποιά «σφαλιάρα» νομίζετε μας κοστίζει περισσότερο; Η σφαλιάρα του χρυσαυγίτη βουλευτή, σε συνάδελφό του βουλευτή μέσα στο κοινοβούλιο, ή η σφαλιάρα του... Σπαλιάρα (του survivor ντε) που μεταφράζεται σε …αποχαύνωση της κοινωνίας, η οποία παθητικά παρακολουθεί τέτοιου είδους «ψυχαγωγικές» υποτίθεται τηλεοπτικές παραγωγές;

ΠΩΣ άραγε μπορείς να αφυπνίσεις έναν λαό που με ποσοστό τηλεθέασης 85% (!) παρακολουθεί το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι, το οποίο αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα και το μόνο όφελος που ...

 
[ Της τελευταίας στιγμής]Η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα διεθνώς για έκθεση σε τσουνάμι

Ένας στους τρεις ανθρώπους στη Γη κινδυνεύει από σεισμό 

Joint Research Centre.-

Ένας στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη μας είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο σεισμού, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με πριν από 40 χρόνια. Ο σεισμός είναι ο κίνδυνος που απειλεί τους περισσότερους ανθρώπους στη Γη.

   Επίσης, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 155 χώρες κινδυνεύουν από πλημμύρες, ενώ 414 εκατομμύρια ή το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν κοντά σε ένα από τα 220 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης.

   Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται στον νέο «'Ατλαντα του Ανθρώπινου Πλανήτη 2017», που έδωσε στη δημοσιότητα το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο 'Ατλαντας, που θα παρουσιασθεί επίσημα σε διεθνή συνδιάσκεψη για τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών, η οποία θα γίνει στο Κανκούν του Μεξικό, κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων και με την έκταση των δομημένων περιοχών που είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο των κυριότερων φυσικών κινδύνων.

   Η Ελλάδα είναι μία από αυτές όπου το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει από σεισμό, ξεπερνά το 80%. Πάνω από 170 εκατομμύρια στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένοι σε σεισμό, σχεδόν το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, με την μεγαλύτερη αναλογία στην Ιταλία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα. Εξάλλου, η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τη δομημένη έκταση κάθε ...

 
[ Καθρέπτης1]


Διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα

Πηγή Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις οικονομικές της σελίδες, επισημαίνει ότι τελευταία έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Οι αγοραστές δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, μόνο Βορειοευρωπαίοι, αλλά προέρχονται κατά 15% από τις ΗΠΑ και κατά 10% από την Κίνα.

Το κινεζικό ενδιαφέρον σχετίζεται με τις ποικίλες επενδύσεις στην Ελλάδα, το δε αμερικανικό έχει και φορολογικά κίνητρα. Πάντως, τόσο Αμερικανοί όσο και Κινέζοι προσελκύονται και από την άδεια απεριόριστης παραμονής που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση σε όσους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ επενδύουν στην Ελλάδα πάνω από 250.000 ευρώ.
   
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι περισσότερες αγορές εξοχικών από ξένους γίνονται στη Μύκονο, την Πάτμο και τη Σαντορίνη.
   
Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσαν κατά 40 με 50% μεταξύ του 2011 και του 2015, αλλά από πέρυσι άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν και σε κάθε περίπτωση είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από ότι πριν από τη διεθνή κρίση του 2008.
   
Οι Ευρωπαίοι που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, το πολιτικό μέλλον αντίθετα είναι για τους μη Ευρωπαίους μάλλον αδιάφορο.

...


 
[ Καθρέπτης2]


Βλέπει ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία και Καναδά το ελληνικό κρασί

Αθήνα - Τάνια Γεωργιοπούλου - (3 Απριλίου 2017)

Δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού κρασιού σε ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία και Καναδά θα υλοποιήσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου μέσω  προγράμματος, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε  από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2017 και το 2018. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μέσω της Κοινής Αγοράς Οίνου (ΚΟΑ Οίνου).

Αντικείμενο του προγράμματος αποτελούν η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κρασιού στις αγορές των συγκεκριμένων χωρών ως «Κρασιά της Ελλάδος» (Wines of Greece) και όχι η προβολή μεμονωμένων παραγωγών. Φυσικά, στις εκδηλώσεις προβλέπεται η συμμετοχή παραγωγών με τις ετικέτες των οινοποιών, ωστόσο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα brand name-ομπρέλα για όλα τα ελληνικά κρασιά, καθώς πρόκειται για μεγάλες και δύσκολες αγορές.

Από τώρα έως τις 31 Ιούλιου 2017, προβλέπεται να απορροφηθούν τα 2,664 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος για εκδηλώσεις προβολής και προώθησης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά το 2018.

Στο πρόγραμμα, εκτός των άλλων προωθητικών ενεργειών (εκθέσεων, εκδηλώσεων, στοχευμένων δείπνων, μαθημάτων, σεμιναρίων), στις χώρες-στόχους προβλέπεται και η αναδόμηση portal, η συντήρηση εφαρμογών web marketing και social media, που αφορούν τα ελληνικά κρασιά (Facebook: www.facebook.com/newwinesofgreece, Twitter@DrinkGreekWine, Instagram: winesofGreece, Youtube: www.youtube.com/user/newwinesofgreece).

Παράλληλα, σχεδιάζεται εμπλουτισμός οπτικοακουστικού, έντυπου και προωθητικού υλικού με τη δημιουργία χάρτη με τις οινικές περιοχές της ...

 
Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ …ΥΠΝΩΣΗΣ

Χαμένες «μάχες» - τζάμπα βόλια!

Γράφει απο τη Λάρισα ο Δημοσιογράφος Χρήστος ΤσαντήλαςΨΑΧΝΩ να βρω μια μάχη της κυβέρνησης εναντίον των δυνάμεων των κατοχικών δανειστών μας, που να έχει κερδηθεί. Μια μάχη,  έναν κυβερνητικό σχεδιασμό έστω, σε οποιοδήποτε θέμα της καθημερινότητας των Ελλήνων, που να της έχει βγει βρε αδελφέ… Κάτι που να κερδίσαμε τόσα χρόνια τώρα, παλεύοντας …στα μαρμαρένια αλώνια, με δουνουτούδες και άλλους σκληρούς τροϊκανούς. Μια μάχη τέλος πάντων που να μην ματώσαμε ως συνήθως και ως έθνος και ως λαός…

ΟΙ προηγούμενοι εθνοσωτήρες μας, αλλά και οι πριν κι απ' αυτούς, όπως και οι προ-προηγούμενοι, όλοι τους βεβαίως και βέβαια και οι σημερινοί κυβερνώντες, πάντα με την σύμπραξη των τροϊκανών, (που μετονομάσαμε σε «θεσμούς» για να μας έρχεται πιο μαλακό), εγκλημάτησαν με βάναυσο τρόπο, πρώτιστα σε βάρος της ελληνικής οικογένειας. Επτά χρόνια τώρα, διέλυσαν κυριολεκτικά την ελληνική κοινωνία. Σκόρπισαν στον ορίζοντα της αβεβαιότητας και  της απελπισίας, την έννοια της οικογενειακής θαλπωρής. Ξερίζωσαν εκ θεμελίων την ελληνική Εστία. Διέγραψαν παντελώς την έννοια της κοινωνικής ευημερίας, κατάστρεψαν κυριολεκτικά χώρα και πολίτες της…

ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ πρώτα από τους εργαζόμενους γονείς. Τους πετσόκοψαν στο μισό (και περισσότερο ίσως) μισθούς και συντάξεις. Τους αύξησαν πολλές φορές τους φόρους σε κινητή και ακίνητη περιουσία, σε τέτοιο βαθμό που οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν ενοίκιο ακόμα και για τις περιουσίες τους! Αγόρασαν με τον τρόπο αυτό, δυο και τρείς φορές την ίδια τους την κατοικία. Οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να γίνουν συνέταιροι με το κράτος, στις οικονομίες τους! Βάλαμε με απλά λόγια, διαχειριστές στην τσέπη μας! Βάλαμε ξένα αφεντικά στα σπιτικά μας!

ΥΣΤΕΡΑ, έπιασαν τα παιδιά της οικογένειας. Τα βλαστάρια της. Στερώντας τα από το δικαίωμα στην εργασία. Εκατομμύρια άνεργοι νέοι (και πτυχιούχοι οι περισσότεροι - που σημαίνει ότι οι οικονομίες των γονιών τους συντήρησαν και συντηρούν ολόκληρες τοπικές κοινωνίες), νέοι, όλο ζωντάνια και δύναμη, να πιάσουν την πέτρα και να την στύψουν, στριμωγμένοι στα καφέ, απλωμένοι στις πλατείες, απογοητευμένοι στην πιο παραγωγική τους ηλικία, να διάγουν βίο...συνταξιούχων! Αυτό κι αν είναι το μεγαλύτερο απ' όλα τα πολιτικά εγκλήματα που έγιναν στη χώρα. Χωρίς μέχρι τώρα κανείς να πληρώσει για τις ευθύνες...

ΥΣΤΕΡΑ έπιασαν την γυναίκα. Την μάνα, την σύζυγο, την νοικοκυρά, την άνεργη και την εργαζόμενη. Την χήρα γυναίκα, η οποία αφού με απίστευτη αφοσίωση και θυσίες μεγάλωσε τα παιδιά της και «έδεσε» με αρχές, φροντίδα και στοργή την ελληνική οικογένεια, (πρότυπο δεσμού αγάπης και θυσίας σε ολόκληρο τον κόσμο), ξαφνικά βρέθηκε αδύναμη, χωρίς την στήριξη της πολιτείας, χωρίς σύνταξη χηρείας, άνεργη στη δύση της ζωής της και αβοήθητη από ένα απίστευτα σκληρό κράτος. Που όχι μόνο σεβασμό δεν επέδειξε στις γυναίκες, αλλά ούτε καν τις εισφορές των συζύγων τους δεν επέστρεψε. Τα δικά τους λεφτά, τις κρατήσεις μιας ζωής.  Ένα κράτος - καταχραστής του ιδρώτα των πολιτών του! Αυτό το κράτος που τιμωρεί τις χήρες και κάνει δύσκολη τη ζωή των πολυτέκνων, δεν είναι κράτος σοβαρό, δεν είναι δημοκρατικό, δεν είναι ένα ελεύθερο κράτος. Είναι κράτος υπό ξένη κατοχή. Αφιλόξενο, διαλυμένο κράτος, με δυστυχισμένους, πολλούς πτωχούς πολίτες και πολύ πλούσιους πολιτικούς!

ΕΝΑ κράτος που δεν δίνει κίνητρα για γεννήσεις στον πληθυσμό. Ούτε ευκαιρίες ανάπτυξης στον πληθυσμό. Θέλει προφανώς λιγότερους Έλληνες στη χώρα! Θέλει λιγότερους ή και καθόλου συνταξιούχους! Θέλει ελάχιστους εργαζόμενους! Και αυτούς να παλεύουν σε ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Θέλει αγρότες χρεωμένους και υποχρεωμένους, δεν θέλει παραγωγή. Θέλει να εισάγει τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, δεν προκρίνει τα ελληνικά. Θέλει άβουλο, μουδιασμένο, σχεδόν αποχαυνωμένο πληθυσμό. Θέλει συνδικαλισμό χειραγωγημένο, χορτάτο και ξεπουλημένο, θέλει κόσμο σε κατάσταση ύπνωσης…

ΚΑΝΟΥΜΕ λέει αντίσταση (!) επτά ολόκληρα χρόνια. Με θυσίες απίστευτες, υποταγμένοι σε βαρείς φόρους, νοιώθουμε την ληστρική φοροεπιδρομή διαρκείας των δανειστών μας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, βιώνουμε δύσκολα και σε συνθήκες εθνικού εξευτελισμού. Δεν έχει όμως και τόση  σημασία ότι πάντα χάνουμε όλες τις μάχες. Μεγαλύτερη σημασία έχει, ότι δυστυχώς δεν αντιστεκόμαστε! Είναι βέβαιο ότι όταν αλλάξει αυτό, τότε θα φύγει και η βαρυχειμωνιά που σκέπασε την Ελλάδα και τους Έλληνες… ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

- υπό την απειλή του Grexit -

Γράφει απο την Ξάνθη ο Γιώργος Δημητράκης


Κάθε λαός μηδέ του ελληνικού εξαιρουμένου, έχει την ιστορία και τα βιώματά του κι από αυτά κρίνονται οι πράξεις και οι επιλογές του. Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να κατασκευάσει ένα άλλοθι για όλα όσα έχουν συμβεί μετά την Μεταπολίτευση και την πλήρη ένταξη της χώρας μας εις την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σκοπός μας είναι να διερευνήσουμε και να εξηγήσουμε τους λόγους που συνέβησαν όσα συνέβησαν, για τα οποία, βεβαίως, κατηγορείται και διασύρεται τώρα ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Να αποκαλύψουμε την αλήθεια αλλά και τους πραγματικούς υπεύθυνους, οι οποίοι όχι μόνον τολμούν να προσβάλλουν την τιμή και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, αλλά έχουν, μάλιστα, το θράσος να απειλούν με έξοδο της πατρίδας μας από την Ευρωζώνη (Grexit), προμηνύοντας Αρμαγεδδών για τον ελληνικό λαό.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη ούτε από εθνικές εξάρσεις ούτε από πρόσκαιρους, υποβολιμαίους και κακόβουλους υποστηρικτές για να αποδείξει την ακεραιότητά του. Το πρόσφατο παρελθόν του, λίγο πριν από την ένταξή της χώρας μας εις την ΕΕ και την Ευρωζώνη, αποτελεί την αδιαμφισβήτητη απόδειξη αλλά και όπλο για την δικαίωση του.
Ως λαός με δύναμη την ιστορία του, οι Έλληνες αντιμετωπίσαμε όλες τις εθνικές περιπέτειες και κακουχίες πάντα με το κεφάλι ψηλά και με αρετές την τιμιότητα, την εργατικότητα, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια, την ταπεινότητα, την πίστη εις τις εθνικές μας καταβολές, αξίες και αρχές. Αρετές και γνωρίσματα που κρατούσαν τον λαό μας όρθιο, προσγειωμένο, αφοσιωμένο εις την αυτάρκεια του και εις την εθνική του συνείδηση και υπερηφάνεια. Η αυτάρκεια  ήταν η ασπίδα μας, η οποία προστάτευε τις ηθικές μας αρχές και αξίες. Είχαμε δημόσιο τομέα, δημόσιους φορείς, εθνική παιδεία, οργανισμούς, κυβερνήσεις, πολιτικούς να διαχειρίζονται τους πόρους του έθνους βάσει των δυνατοτήτων μας. Διαφθορά, διαπλοκή, σκάνδαλα, φοροδιαφυγή, εγκληματικότητα ήσαν άγνωστες έννοιες εις τον λαό μας.
Ωστόσο, αυτή η αυτάρκεια του λαού μας ερμηνεύονταν από τους πρωταγωνιστές των Βρυξελλών και κυρίως από την Γερμανία και την Γαλλία ως φτώχεια, όταν, αρχές της δεκαετίας του 1960, η τότε ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε την αίτηση ένταξης της χώρας μας εις την τότε ΕΟΚ. Ως γνωστόν όμως η αίτηση εκείνη έγινε υπό την προϋπόθεση προσαρμογών και μεταβατικών περιόδων, όπως και κατεγράφησαν εις τις τότε Συμφωνίες, οι οποίες έθεταν ήδη τότε ως προαπαιτούμενα για την πλήρη ένταξή μας εις τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Έννοιες, βέβαια, ύψιστης σημασίας από οικονομικής πλευράς, αλλά άγνωστες εις τις ελληνικές κυβερνήσεις και τον αυτάρκη λαό μας, ο οποίος είχε συνηθίσει να περιορίζεται εις τα ολίγα και να διαχειρίζεται με φειδώ όλα αυτά που ούτως ή άλλως προέρχονταν από τις δικές του δυνάμεις, τον δικό του μόχθο και εργατικότητα.
Η όλως απρόσμενη πλήρης ένταξη της χώρας μας εις την ΕΟΚ (ΕΕ) το 1981, χωρίς την προηγούμενη εκπλήρωση των προϋποθέσεων για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σήμαινε ήδη τότε την έναρξη της κρίσης  εις την Ελλάδα, η οποία, ως απόστημα, άρχισε να διογκώνεται και, όπως ήταν αναμενόμενο, «έσπασε» το 2008-2009. Διότι η ΕΕ, εν γνώσει των ολέθριων συνεπειών διοχέτευσης τεράστιων κεφαλαίων εις την χώρα μας, γνώριζε ήδη τότε το αποτέλεσμα και την κατάληξη της Ελλάδος. Όλα τα Όργανα της, τα οποία επί δεκαετίες είναι εγκατεστημένα εις την Αθήνα, αλλά και οι πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών κατέγραφαν καθημερινώς τις αλλαγές των συμπεριφορών των ελληνικών κυβερνήσεων, πολιτικών και κομμάτων. Την τεράστια διόγκωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τις τεράστιες αυξήσεις σε μισθούς του δημοσίου και σε αμοιβές του ιδιωτικού τομέα ?όλως δυσανάλογες τόσο με την παραγωγικότητα, η οποία άρχισε να υποχωρεί εις την χώρα μας, όσο και με τις αντίστοιχες των παραγωγικών χωρών-μελών της ΕΕ. Την τεράστια αύξηση εισαγωγής καταναλωτικών αγαθών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με παράλληλη και επικίνδυνη για την χώρα μας υποχώρηση των εξαγωγών, η οποία αποτυπώνεται ακόμη και εις την αιφνίδια και πρωτόγνωρη εμφάνιση χιλιάδων χωματερών, για τις οποίες εισέπραττε η χώρα μας επί τρείς δεκαετίες ογκώδη πρόστιμα από τις Βρυξέλλες. Την δημιουργία χιλιάδων κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων εις τον ιδιωτικό τομέα, ως αποτέλεσμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, οι οποίες με τα αποκαλούμενα «θαλασσοδάνεια» είτε έκλειναν λόγο μετά είτε μετέφεραν τις εργασίες τους εις το εξωτερικό. Τις σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις δημοσίων έργων και παραγγελιών, για τις οποίες ενέχονται διαπλεκόμενες επιχειρήσεις όχι μόνον εγχώριες, αλλά και χωρών της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας και Γαλλίας.
Οι εταιρείες των τελευταίων κατά κόρον, άλλωστε, χρησιμοποιούσαν μίζες για να διαφθείρουν το εγχώριο πολιτικό σύστημα, με επίσης υπέρμετρες κοστολογήσεις έργων και προϊόντων, ενεργώντας αναμφίβολα κατά παράβαση των διεθνών νόμων και κανόνων, καθώς και εν γνώσει των δικών τους κυβερνήσεων, που όχι μόνον τις διευκόλυναν, αλλά παράλληλα, μάλιστα, τις προστάτευαν, τις κάλυπταν, αρνούμενες, επί παραδείγματι, την έκδοση εις την χώρα μας των υπαιτίων της διαφθοράς και της εξαπάτησης του λαού μας. Γνωστός εις τους υπαίτιους της κατάρρευσης της χώρας μας είναι επίσης ο εντός μόλις μίας δεκαετίας δεκαπλασιασμός της εισαγωγής οχημάτων πάσης μορφής, καθώς και η υπέρογκη αύξηση της αξίας των ακινήτων ευθύς με την ένταξη μας εις την Ευρωζώνη.
Όλα αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής, δωροδοκίας, φοροδιαφυγής έχουν άμεση σχέση με το χρήμα, το οποίο, ως γνωστόν, χρησιμοποιείται από τους κατέχοντες αυτό για να χρεοκοπήσουν, φέρ? ειπείν, μία χώρα και, σε συνέχεια αυτού, να γίνουν απόλυτα και εσαεί κυρίαρχοι του εθνικού πλούτου της. Ο γνωστός σε όλους μας και περιέργως συμπαθής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος σήμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχθηκε δημοσίως προ τεσσάρων ετών ότι γνώριζε πολλά χρόνια πριν τις επιπτώσεις αυτής της χρηματοδότησης της Ελλάδος, όπως και που κατέληγαν τα κεφάλαια αυτά και οι κοινοτικές επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη, ωστόσο δεν έκανε τίποτε μέσω των Βρυξελλών για να το σταματήσει «εξαιτίας των αντιδράσεων δύο εταίρων»! Υπαινισσόταν προφανώς την Γερμανία και την Γαλλία, οι οποίες επί δεκαετίες κέρδιζαν τεράστια ποσά από την συμπεριφορά και την συνενοχή του εν τη γενέσει του τότε σάπιου πολιτικού συστήματος της Ελλάδος.
Με την ένταξη της χώρας μας εις την ΕΕ και την Ευρωζώνη ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την αξιοπρέπεια και το οικονομικό του μέλλον εις τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. ?Όμως με όλα αυτά τα οποία αποκαλύπτονται και βγαίνουν κάθε τόσο εις την δημοσιότητα, ο λαός μας αισθάνεται όχι μόνον προδομένος και εξαπατημένος, αλλά και απέχθεια προς όλους εκείνους οι οποίοι τον απειλούν. Διότι ο Αρμαγεδδών δεν φοβίζει εμάς τους ?Ελληνες, πρέπει, ωστόσο, να φοβίζει εκείνους οι οποίοι δια της εγκληματικής δράσης τους θα φέρουν τον Αρμαγεδδών εις όλους τους λαούς της αμετάκλητα γερμανικής Ευρώπης.

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει  εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια. ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ...ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Το τελευταίο εικοσάευρο!

Γράφει απο τη Λάρισα ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας


Η ΚΥΡΙΑ, μία αδύναμη μαυροντυμένη γυναίκα, βάδιζε γερμένη στον αγκώνα της κόρης της στο πεζοδρόμιο της οδού Φαρμακίδου, μόλις δύο - τρία μέτρα το πολύ, μπροστά του… Ο γείτονας, ωτακουστής αναγκαστικά, λόγω μικρής αποστάσεως, που λίγη ώρα αργότερα διηγείτο το περιστατικό στην παρέα, την στιγμή που μιλούσε για τον διάλογο των δυο γυναικών, λίγο έλλειψε να δακρύσει. ¶κουσε την γυναίκα με αδύναμη τρεμάμενη φωνή, (σαν να ένοιωθε ντροπή για κάτι που θα έκανε), απευθυνόμενη στην κορούλα της όταν εκείνη επέμενε να αγοράσουν από τον μανάβη της γειτονιάς δύο μόνο ντομάτες και λίγο τυρί, να ψιθυρίζει:

-"Όχι κορίτσι μου, μην μου το ζητάς...Δεν είπαμε ότι μέχρι την Δευτέρα δεν θα το χαλάσουμε το 20άευρο. Ένα έμεινε. Τότε θα πάρουμε ντομάτες… και τι άλλο θέλουμε".

-"Συγνώμη, αλλά να… Αν δεν τις γνώριζα από τη γειτονιά, μα την Παναγιά, θα τους πήγαινα σπίτι ένα τελάρο ντομάτες"...

Ο ευαισθητοποιημένος στην δυστυχία που συνάντησε μπροστά του μεσήλικας, πολλές φορές είπε, έλεγε και ξανάλεγε στην παρέα, ότι αυτή η σκηνή που έζησε στο πεζοδρόμιο εκείνη τη μέρα, του χάλασε από το πρωί την διάθεση...

ΥΣΤΕΡΑ, η γνωστή παρέα του «πρωινού καφέ», στην γειτονιά, το έριξε στις αναλύσεις. Τις πολιτικές κουβέντες, τις διαπιστώσεις για την δεινή θέση της χώρας, τους ανίκανους πολιτικούς που την οδήγησαν στο χάλι αυτό, ονομάτισε όσους έκλεψαν, εξόρκισε όσους κορόιδεψαν, έβαλε φυλακή όσους έπρεπε και κατέληξε όπως πάντα στο συμπέρασμα: "Όχι ένας ούτε δέκα Παπαδόπουλοι δεν μπορούν πλέον να σώσουν την Ελλάδα!". Και να σκεφτείς ότι ούτε ένας απ' την ομήγυρη δεν έχει σχέση με τον χώρο! Πασόκοι Συριζαίοι και Νεοδημοκράτες οι περισσότεροι, κανένας κρυφοακραίος, μια και την σήμερον ημέρα τους παίρνει όλους μπάλα η πολιτική και οι επιλογές της κυβέρνησης, στο τέλος παρά τις διαφωνίες τα βρίσκουν στο ανάθεμα: «Να τσακιστούν όλοι, να φύγουν να ξεκουμπιστούν, μόνο για το τομάρι τους νοιάζονται…».  

Η ΜΙΣΗ Ελλάδα, ακριβώς έτσι. Ξαπλωμένη στα καφενεία. Ένας στους δυο… συνταξιούχος! Και από τους άλλους μισούς, έξι στους δέκα άνεργοι! Και όλοι άφραγκοι! Μην ακούτε τα στατιστικά. Στο δρόμο, στη γειτονιά φαίνεται η αλήθεια. Κράτος σε κοινωνική κατάρρευση! Με προγραμματισμένη όμως πτώχευση! Χωρίς παραγωγή, δίχως ελπίδα, μόνο φόροι! Δανεικά, αξιολογήσεις, μνημόνια, θεσμοί και περικοπές. Όλα στο τραπέζι του πρωινού καφέ. Καθημερινή τροφοδοσία με επίκαιρα θέματα. «Εγώ, είπε ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να ψηφίσω εργασιακό μεσαίωνα!». Η παρέα τον έκρινε άσχετο. Και πολύ επικίνδυνο!  Για να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά πως δεν πρέπει να έχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα, ότι δεν ζει στην χώρα που εδώ και μερικά χρόνια (με αρχή από τους προηγούμενους) έχει ήδη επιβληθεί ο εργασιακός μεσαίωνας, ότι δεν πήρε χαμπάρι για το πώς εργάζονται, (όσοι εργάζονται) οι νέοι μας, δεν άκουσε τίποτε για τα μπλοκάκια της ντροπής και την ληστρική επιδρομή των ταμείων, δεν μαθαίνει το παραμικρό για τις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, τους εκβιασμούς και τις συμβάσεις που πήγαν υπέρ πίστεως και εργοδοσίας…

ΚΑΙ καλά τα εσωτερικά μας. Τα εξωτερικά; Εκεί να δει κανείς πώς λειτουργεί το καφενείο: «Καλά, χρειάζεται να κάνει πόλεμο ο Ερντογάν; Φτάνει μόνο να μας στέλνει σε φουσκωτά καμιά 500ριά πρόσφυγες την ημέρα! Έχει στα χέρια του ισχυρότερο όπλο από αυτό; Παλεύεται η ανθρώπινη δυστυχία; Μπορείς να αρνηθείς βοήθεια σε έναν μισοπεθαμένο αν τον βρεις στο πλατύσκαλο σου; Έτσι πάθαμε κι εμείς με τους πρόσφυγες. Ποιους πρόσφυγες δηλαδή, μετανάστες πλέον. Όποια λογής καρύδια θέλει θα μας στέλνει πεσκέσι ο Τουρκαλάς...».

ΙΣΤΟΡΙΕΣ καθημερινής τρέλας. Εικόνες στους δρόμους και στη γειτονιά που φέρνουν θλίψη. Απέναντι, παρατήρησε ο άλλος, τα σκουπίδια στους κάδους μειώθηκαν. Δεν ξεχειλίζουν πλέον όπως παλιά. Τώρα και μέρες να μην τα μαζέψουν, οι κάδοι στους δρόμους μισογεμάτοι θα είναι. Ελαττώθηκε δραματικά η κατανάλωση. Η κρίση φαίνεται στους τενεκέδες! Στα περισσότερα νοικοκυριά εισχωρεί πιο εύκολα και γρήγορα πλέον η δυστυχία. Ακόμα και οι καφενέδες θα χάσουν την παλιά τους αίγλη. Σωτηρία θα υπάρξει μόνον όταν οι ανάγκες αυτής της Ελλάδας δεν θα είναι πλέον δυσανάλογες με τις δυνατότητές της…   Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ

Γράφει απο την Ξάνθη ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης


Στόχος της Συνθήκης της Ρώμης που υπεγράφη την 25.Μαρτίου 1957 (ΕΟΚ) από τις ιδρυτικές χώρες Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία ήταν η υλοποίηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η συμβολή αυτών εις την λειτουργική δόμηση της πολιτικής Ευρώπης αποτέλεσε καθοριστικό βήμα για  την πληρέστερη ενοποίηση της, με κοινή δράση για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο καθώς και για τους όρους διαβίωσης και απασχόλησης των λαών της, με συντονισμένες δράσεις για την εμπέδωση των αξιών, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, αλλά και για την εξασφάλιση της σταθερότητας, της επέκτασης της οικονομίας και της ισορροπίας εις τις συναλλαγές υπό συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού. Και όλα αυτά προς αποτροπή νέων πολεμικών συρράξεων μετά τις τραυματικές εμπειρίες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων που ξεκίνησαν από ευρωπαϊκό έδαφος και αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα.

Η επέτειος των 60 χρόνων από την υπογραφή της ίδρυσης της ΕΟΚ/ΕΕ εορτάστηκε την 25η Μαρτίου 2017 με λαμπρές εκδηλώσεις  από τα 27 κράτη-μέλη εις την ειδική Σύνοδο Κορυφής εις την Ρώμη με την  υπογραφή της Διακήρυξης των Αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανούσιες διαβουλεύσεις, ανεφάρμοστες υποσχέσεις και νέες διαβεβαιώσεις, οι οποίες δεν σηματοδοτούν παρά ένα ομιχλώδες σταθμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εν ολίγοις η Διακήρυξη της Επετειακής Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζει την υποχρέωση για εκπλήρωση στόχων οι οποίοι όμως, ως ήδη γνωστόν, είναι ανεφάρμοστοι λόγω της διαφορετικότητας, της έλλειψης ουσιαστικής σύγκλησης, κατανόησης, αλλά και λόγω  των επικρατούντων εθνικών προτεραιοτήτων των κρατών-μελών της Ένωσης.

Διότι πέρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις συνηθισμένες γνωστές Συναντήσεις Κορυφής, το καίριο ερώτημα που τίθεται κάθε τόσο από τους πολίτες της Ευρώπης προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες αλλά και  τους Θεσμούς και τα όργανα της Ε.Ε.  είναι το εξής: Σε τι συνίσταται το βαθύ νόημα της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής ΅Ένωσης. και της Ευρωζώνης; Διότι κάθε τόσο ο καθείς από εμάς, γίνεται  γνώστης των διαφόρων (έντονων) διχογνωμιών και αντιπαραθέσεων και της παντελούς έλλειψης  ενότητας, ισότητας και αλληλεγγύης για τη χάραξη μίας κοινής πολιτικής προς αντιμετώπιση σοβαρότατων κοινών προβλημάτων που υπονομεύουν τις τύχες των Λαών της, αν όχι αυτό το μέλλον της Ευρώπης.

Μέγα σφάλμα είναι ο χαρακτηρισμός που δίνεται σε όλους εκείνους που εδώ και δύο δεκαετίες δικαιολογημένα ανησυχούν για την κατάντια και το μέλλον της Ε.Ε. τους οποίους και αποκαλούν τώρα «Ευρωσκεπτικιστές». Διότι οι κύριοι υπαίτιοι της λανθασμένης και ολέθριας πορείας που διανύει σήμερα η Ευρώπη χρησιμοποιούν εσκεμμένα τους «Ευρωσκεπτικιστές» ως άλλοθι και «εχθρούς της Ευρώπης», προκειμένου να αποκρύπτουν και να καλύπτουν τις καιροσκοπικές πολιτικές των εις βάρος της πλειονότητας των κρατών-μελών και των Λαών της Ευρώπης. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία  αμφιβολία πλέον.

Πολλά παραδείγματα θα μπορούσε να παραθέσει κανείς για την εγκληματική συμπεριφορά των ολέθριων πρωταγωνιστών εις την ευρωπαϊκή αρένα:  η άρνηση των για την  πολυπόθητη από την πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πολιτική και οικονομική Ένωση, για χάραξη ενιαίας, κοινής εξωτερικής πολιτικής προς φύλαξη και υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης. Για ισόρροπη ανάπτυξη και καθιέρωση κοινών αξιών, την προβολή αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών προς αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών  ανισορροπιών και προβλημάτων. Η παντελής απουσία της Ε.Ε. από τα διεθνή fora  και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που μονομερείς ενέργειες κρατών-μελών που πλήττουν την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια, τον πολιτισμό αλλά και την ευαισθησία των υπολοίπων εταίρων τους στην Ευρώπη. Όπως για παράδειγμα οι μυστικές διαπραγματεύσεις και η Συμφωνία του προκατόχου της κ.Μέρκελ,  καγκελάριου Γκέχαρντ Σρέτερ, με την Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου προς τη Γερμανία και την Ευρώπη, με παράκαμψη  του εδάφους της Πολωνίας επίσης κράτους-μέλους της Ε.Ε. μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Η οποία όχι μόνον προσέβαλε και πλήγωσε την εθνική υπερηφάνεια και την εμπιστοσύνη της Πολωνίας, αλλά ταυτόχρονα έφερε εις την μνήμη όλων των Πολωνών το Σύμφωνο του ΓΆ Ράιχ με τον Στάλιν για τη διχοτόμηση της Πατρίδας των και μόλις λίγους μήνες μετά, το έτος 1939, τη διμέτωπη επίθεση της Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης κατά της Πολωνίας, που είχε ως συνέπεια την ισοπέδωση της και  την έναρξη του ΒΆ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναρίθμητες είναι, ως τόσο, οι περιπτώσεις, οι αποφάσεις και οι ενέργειες των ισχυρών τώρα πρωταγωνιστών της Ε.Ε. που ούτε εις το ελάχιστον αντικατοπτρίζουν τους στόχους, τις ιδέες και τα οράματα των Συνθηκών της Ρώμης, του Μάαστριχ και της Λισαβόνας προς εξασφάλιση της ευημερίας των λαών της Ευρώπης,  ενώ παράλληλα, προκλητικά και ανεπίσημα, μετέφεραν το κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες εις το Βερολίνο.             

Το κλίμα σύρραξης εις την συνάντηση των Ηγετών της G20 στις Κάννες, κατά την  δραματική νύχτα της 2ας Νοεμβρίου 2011, το οποίο περιγράφει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο  σε βιβλίο του με χαρακτήρα απομνημονευμάτων υπό τον  τίτλο «Το δίλημμα – 600 ημέρες ιλίγγου», αποτυπώνει το ζενίθ της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, την άθλια κατάντια και τα διάφορα μέτωπα εντός της Ε.Ε. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μαρτυρία Ευρωπαίου ηγέτη από τα παρασκήνια της δυσκολότερης ίσως εποχής εις την ιστορία της Ε.Ε. Οι ανεπίτρεπτες για Ηγέτες ύβρεις με «γαλλικές εκφράσεις», οι σφοδρότατες συγκρούσεις και οι εντονότατες πιέσεις είχαν ως συνέπεια, εντός μόλις τριών εβδομάδων, τις παραιτήσεις των Πρωθυπουργών της Ελλάδος, της Ισπανίας και Ιταλίας κ.κ. Παπανδρέου, Θαπατέρο και Μπερλουσκόνι αντιστοίχως.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι εντός της Ε.Ε. οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ενός τμήματος κυρίως του Νότου και εκείνων των κρατών-μελών που,  ως εκφραστές της δήθεν «προτεσταντικής ηθικής»  και της «ιερότητας της εργασίας», κατέστησαν, εις βάρος όμως των Νοτίων, συλλέκτες τεράστιου πλούτου. Και όχι μόνο χρησιμοποιούν τώρα τα τεράστια κεφάλαια των μέσω των χρηματαγορών και των πολυεθνικών εταιρειών που ελέγχουν και μέσω της καιροσκοπικής πολιτικής και της θέσπισης Νόμων και Κανόνων εντός της Ε.Ε., αλλά μάλιστα, εις το όνομα της δήθεν  «ιερότητας της εργασίας»  και της «προτεσταντικής ηθικής»  εκβιάζουν και υποτάσσουν τώρα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, «στραγγαλίζοντας»  λαούς και κοινωνίες. 

Όπως όμως η ανακήρυξη της ίδρυσης της Γερμανικής Αυτοκρατορίας από τον Γερμανό Καγκελάριο Οτο φον Βίσμαρκ μέσα εις τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών την 18η Ιανουαρίου 1871 μετά την ήττα της Γαλλίας εις το γάλλο-γερμανικό πόλεμο σήμαινε την ταπείνωση της Γαλλίας, έτσι και η συνάντηση των 4 Ηγετών Ολάντ, Μέρκελ, Τζεντιλόνι και Ραχόϊ την 6η Μαρτίου.2017 και πάλιν εις τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών σημαίνει την τελευταία πράξη, το προοίμιο της αναπόφευκτης διάλυσης της Γερμανικής Ευρώπης.
Διότι οι Λαοί της Ευρώπης επιθυμούν μία ηγεσία αντί της κυριαρχίας, μία παγκόσμια κοινότητα κοινών συμφερόντων και όχι την δημιουργία αφέντη και υποτελών. Κάτι όλως αντίθετο με την ιδιοφυή στρατηγική και το οικουμενικό όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πνεύμα του Ελληνισμού. 

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει  εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια. Αρθρο

Αυτοσεβασμός

Γράφει ο Γιώργος Γιαννούλας (Dias Olymbios) απο το Λέλυσταντ της Ολλανδίας


Είναι σοβαρό πράγμα ο αυτοσεβασμός, και αν τον χάσεις δύσκολα τον ξαναβρίσκεις, να το θυμάσαι.

Θα πρέπει να ομολογήσω πως με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνω πως ακόμα και πολλοί φίλοι μου έπεσαν στην παγίδα του αστικού τύπου τις τελευταίες μέρες. Μιλάνε για ανάπτυξη και πρόνοια που θα έρθει με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης  και πρότυπο τις «βόρειες» επαρχίες της αυτοκρατορίας του κεφαλαίου.

Και δεν σκέφτονται πως στην Ολλανδία τα τελευταία 2 χρονιά η ανεργία σε εργαζομένους ηλικίας μεταξύ 18 – 35 από τα 2/5 έφτασε και ξεπέρασε τα 3/5. Παρόμοια κατάσταση σε Γερμάνια , Δανια , Βέλγιο, Σουηδία. Από που περιμένουν την ανάπτυξη? Πάνω σε ποια πλανά στηρίζουν τις ελπίδες τους?

Και σαν να μην φτάνει η ανεργία, βασικές υποχρεώσεις, όπως η περίθαλψη (που είναι ιδιωτική σε ποσοστό πάνω από 97%) αυξήθηκε κατά 11-13% το λιγότερο, και μάλιστα όταν οι εταιρείες έβγαλαν δις. Κέρδος. ( το συγκρότημα της “achmea” για παράδειγμα έβγαλε κοντά στα 10 δις κέρδος αλλά αύξησε την εισφορά κατά 11,2%)

Ενα άλλο γεγονός που με στεναχώρησε είναι η διαμάχη «φίλων» για το γεγονός της επίπληξης και τιμωρίας της Ελλάδας από την ΕΕ με βάση το ανθρωποεμπόριο και το σκάνδαλο της δουλείας στην Αμαλιαδα. Και ενώ ο αστικός τύπος παίζει το παιχνίδι του με την ψεύτικη διαμάχη, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον Τσίπρα για την κατάντια, οι δε «Τσιπραίοι» να κατηγορούν τους προηγουμένους γιατί η καταγγελία στην ΕΕ είχε γίνει πριν αναλάβουν κυβέρνηση.

Και καταφέρνουν με αυτές τις ψεύτικες και προκλητικές δημαγωγίες να κρατούν στα γρανάζια τους τούς πολίτες, και έχοντας σαν «θεόσταλτη» την απόφαση της ΕΕ για να δημαγωγήσουν και πάλι, και να παραπλανήσουν τον κόσμο αποφεύγοντας την πραγματική αίτια της τιμωρίας, και την τσαρλατάνικη αλχημεία στο όλο θέμα.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η Ελλάδα τιμωρήθηκε γιατί είχε μετανάστες δούλους να δουλεύουν κάτω από την επίβλεψη ενόπλων φρουρών.

Μα το ίδιο κάνουν και οι βόρειες επαρχίες (Ολλανδία για παράδειγμα) εδώ και χρονιά έχοντας στα χωράφια Πολωνούς, Βουλγάρους και μετανάστες πολέμου. Το ότι δεν έχουν ενόπλους φρουρούς δεν κάνει το έγκλημα μικρότερο. Τα μεροκάματα μηδαμινά και οι συνθήκες άθλιες.

Το έγκλημα δεν είναι στο ποιος είναι πιο θρασύς δουλεμπορας αλλά το δουλεμπόριο.
ΚΑΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΣ.

Με το να τιμωρεί την Ελλάδα απλά τιμωρεί τους κατοίκους, γιατί αυτοί θα πληρώσουν το πρόστιμο σε τελευταία ανάλυση. Και οι πολιτικάντηδες μαζί με τον κίτρινο τύπο παίζουν το παιχνίδι τους με σημαδεμένη τράπουλα, και οι ψευτοδιανοουμενοι ουσιαστικά αυνανιζομενοι ακούγοντας την ιδιά την φωνή τους δεν βλέπουν ούτε παρουσιάζουν το πρόβλημα, γιατί είναι πιο εύκολο να κάνεις ρητορική δημαγωγία από το να παλέψεις οργανωμένα για την δικαιοσύνη του εργάτη.

Ενα άλλο θέμα που μου έκανε εντύπωση αυτές τις μέρες είναι η διαμάχη για το «όπλο» του Μπελογιάννη. Και είναι αστείο το γεγονός γιατί από την μια οι φασίστες μιλάνε για δολοφονίες που έγιναν με το περίφημο όπλο, ενώ οι «διανοούμενοι» μιλάνε για καπηλεία του ΚΚΕ που δεν έκανε το όπλο δώρο στο μουσείο του δήμου. Και εδώ έρχονται και τα γέλια και τα κλάματα, γιατί όλοι χαρίζουν ευκολα ό,τι δεν κατέχουν από την μια, και όλοι τους μιλάνε και βρωμίζουν με την ανάσα τους την μνήμη ενός αγωνιστή. Ο δήμος από την μια με καθαρά αντί-ΚΚΕ και προκλητική ομιλία , όπως και ο γιος του, «απαιτούν» να τους χαριστεί κάτι που δεν τους ανήκει. Και καλά αυτοί έχουν πολιτικά ωφέλη και κέρδη σε «καρέκλες» και ρουσφέτια......
Αλλά οι «διανοούμενοι» ??????

Έχουν καταντήσει να έχουν ερωτευτεί την ιδιά την φωνή τους και αλαλάζουν σαν κύμβαλα?
Έχουν ξεπέσει οι αξίες τους τόσο οι πολίτικες όσο και του αυτοσεβασμού τόσο πολύ που γίνονται απομίμηση χολιγουντιανών ηρώων όπως ο Τζέημς Ντιν, Τζων Γουέιν, Κλιτ. Ηττούντο και ¶ρνολντ Σβαντζενεγκερ?
ή μήπως κατάντησαν ακόμα χειροτέρα σε αριστεροφρασεολόγους φασίστες όπως ο Βίλχελμ Ράιχ?
Που ήταν ο μόνος συγγραφέας που δεν απαγορεύτηκε από καμία δικτατορία?

Είναι σοβαρό πράγμα ο αυτοσεβασμός, και αν τον χάσεις δύσκολα τον ξαναβρίσκεις, να το θυμάσαι…….Ήττα ή ανακωχή;

- διλήμματα και εμμονές μίας Δύναμης -

Γράφει ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης


Κάθε άνθρωπος οφείλει να υπερασπίζεται την Ιστορία. Όμως με την εξέλιξη των κοινωνιών εις την σύγχρονη εποχή κανείς άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το απόφθεγμα του Μαρξ, ότι οι άνθρωποι δημιουργούν μεν τη δική τους ιστορία, όχι όμως κάτω από τις συνθήκες της δικής τους επιλογής.
Ως γνωστόν, η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από πολεμικές συγκρούσεις. Από την ευρωπαϊκή ήπειρο ξεκίνησε η μάστιγα της Αποικιοκρατίας με την οικονομική αφαίμαξη και καταστροφή δεκάδων εθνών και πολιτισμών, αλλά και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι οι οποίοι αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα. Η ήττα της Γερμανίας και η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των δύο Υπερδυνάμεων, αλλά και η απειλή των πυρηνικών όπλων έφερε εις την Ευρώπη, εξ ανάγκης, μία περίοδο ειρήνης. Η μακροβιότερη εις την ιστορία της Ευρώπης.

Όμως η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι της Ελλάδος και άλλων χωρών του Νότου, η οποία οφείλεται εις την απόλυτη κυριαρχία της επί των Ευρωπαϊκών Θεσμών, μας επιτρέπει μία αναθεώρηση της επικρατούσης αντίληψης περί της ήττας της Γερμανίας, και την  σημασία για το Βερολίνο της έννοιας  της «ευρωπαϊκής ειρήνης». Διότι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ονομάζουν ειρήνη, δεν είναι παρά ένα όνομα, αφού εις την πραγματικότητα υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος που διεξάγεται κατά μία φυσική αναγκαιότητα.
Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η Γερμανία λόγω της δικής της φιλοσοφίας, ουδέποτε αποδέχθηκε την ήττα της. Διότι η γερμανική πολιτική κυριαρχείται από την δοξασία της επικράτησης του ισχυρού και του υγιούς επί του ασθενικού και αδυνάτου (Friedrich Nietzsche). Ως εκ τούτου η συνθηκολόγηση του 1945 εις την πραγματικότητα σήμαινε για την Γερμανία μία ανακωχή και μόνον και τίποτε περισσότερο.
Ο Ψυχρός Πόλεμος και η χρησιμοποίηση της Γερμανίας από τις Δυτικές Δυνάμεις ως «ανάχωμα για την υπεράσπιση της Ευρώπης», έδωσε το έναυσμα εις την Γερμανία, όμως κατά περίεργη προτροπή των πρώην αντιπάλων της, για να ενταχθεί εις το ΝΑΤΟ, αλλά και παράλληλα να συμμετάσχει σε όλες τις προσπάθειες και Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ενοποίησης της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαϊκοί Λαοί, μετά τα δεινά που υπέστησαν από τους  δύο συνεχείς Παγκοσμίους Πολέμους, προσέβλεπαν εις το νέο δημιούργημα της Ε.Ο.Κ./π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη, όχι μόνον την εμπέδωση της ειρήνης, αλλά παράλληλα και τον σεβασμό των Αρχών και Αξιών της ισότητας, της αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης των Λαών. Όνειρο των Ευρωπαίων ήταν και είναι λοιπόν μία οργανωμένη κοινωνία αρμονίας με ένα σύστημα δικαίου, τάξης και ειρήνης χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων και διεκδικήσεων. Εκ του λόγου αυτού από την δεκαετία του ΄60 άρχισε να επικρατεί η αντίληψη ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά, ως μοχλός και ατμομηχανή, εις την δημιουργία μίας ισχυρής ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής οντότητας. Η οποία θα εξασφάλιζε όχι μόνον την προστασία και την ευμάρεια των Λαών της Ευρώπης, βάσει των Αρχών του σεβασμού της ισότητας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, αλλά παράλληλα και μίας ευρωπαϊκής δύναμης για τη συμβολή αυτής εις την παγκόσμια ειρήνη.
Δυστυχώς όμως η Γερμανία χρησιμοποίησε τον δυναμισμό της Οικονομίας της όχι μόνον για την εξάντληση και καταστροφή των οικονομιών των «Εταίρων» της, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά παράλληλα ως όπλο για  την απόλυτη κυριαρχία της σε όλους τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, οι οποίοι κατέστησαν  υποτελή φερέφωνα όργανα της, για να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης. Μίας Ευρώπης, οι ηγέτες των χωρών της οποίας τώρα είναι άβουλοι και λιπόθυμοι, υπάκουοι εις τις εντολές και τα κελεύσματα του παντοδύναμου Βερολίνου. Το οποίο χρησιμοποίησε την Οικονομία της και το Ευρώ ως ισχυρότατο όπλο, αλλά και ως Δούρειο Ίππο, για να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο σε Γερμανική Ευρώπη. Με την δημιουργία «μίας ομάδας η οποία δρα σε κλειστό σύνολο», η οποία ακολουθεί εις τα πλαίσια των βίαιων οικονομικών απειλών και εκβιασμών ορισμένους τύπους συμπεριφοράς. Η βία επί ευρωπαϊκού επιπέδου εξοπλίζεται τώρα με τις ανακαλύψεις νέων κανόνων εξαναγκασμού του «εχθρού» σε υποταγή ή υπαγωγή εις την θέληση και εξουσία της Γερμανίας. Οι περιορισμοί που αναπτύσσονται εις το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου για τα δικαιώματα των αδυνάτων υπάγονται  σε τελική ανάλυση και αυτά εις το δίκαιο του ισχυρού ή του ισχυρότερου. Αυτός είναι τώρα ο άμεσος στρατηγικός στόχος της επιθετικότητας της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδος. 

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως «εξωτερικός κίνδυνος» π.χ. ως «εχθρός», ο οποίος απειλεί τα συμφέροντα της Γερμανικής Ευρώπης. Πρόκειται για  μία πάλη αντιθέσεων η οποία ξεπερνάει την φιλοσοφική δράση και αντίδραση των αντιθέτων ουσιών και προσλαμβάνει μορφές προκλητικής αγριότητας, βαρβαρότητας, ταπείνωσης και υποβάθμισης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Με αδιαφανείς σκοπούς, αλλά και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το μέλλον όμως των Ευρωπαϊκών Λαών. Ως γνωστόν, ένας πόλεμος διενεργείται εναντίον εξωτερικών αντιπάλων που χαρακτηρίζονται με την ιδιότητα «εχθρός». Είναι η κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ δύο οντοτήτων που χαρακτηρίζεται από την χρήση βίας π.χ. την πρόκληση φόβου εις τον αντίπαλο, του οικονομικού εκβιασμού, πειθαναγκασμού και την υποχρέωση  σε ολοκληρωτική υποταγή της Ελλάδος.

Διότι οι κυρίαρχοι της Γερμανικής Ευρώπης εις το Βερολίνο διαβλέπουν ένα τεράστιο κίνδυνο εις τις αντιδράσεις της Ελλάδος, οι οποίες ως επιδημικές συνέπειες και ντόμινο δύνανται να αφυπνίσουν λαούς και ηγέτες πολλών χωρών, οι οποίοι ανέχονται τώρα με σιωπή, την οικονομική εξάντληση, εξαθλίωση και την εθνική τους ταπείνωση από την αλαζονική Γερμανία. Η οποία με την Οικονομία της, ως ισχυρότατο όπλο, κατόρθωσε αυτό το οποίο δεν κατόρθωσε με την πολεμική της ισχύ το 1939. Την υποταγή της Ευρώπης.

Είναι όμως η μοίρα της Ελλάδος, με την Ιστορία  και τον Οικουμενισμό της, να βγει μπροστά και να χαράξει και πάλιν το μέλλον και την τύχη των Λαών της Ευρώπης.

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης
Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει  εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια. 
 Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΙ
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ !!!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Αθωώθηκαν οι ηθικοί αυτουργοί της περιβόητης δίκης του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

Πανηγυρίζουν ποιοι; Καραμανλήδες Ρουσόπουλοι και της παρέας 
Όμως γιατί; Αυτοί που δικάζονταν ήταν για ηθική αυτουργία αυτών που έφταιξαν και εγκλιμάτισαν εναντίον του Δημοσίου. Αυτοί που εγκλιμάτισαν δεν δικάστηκαν και βέβαια ούτε αθωώθηκαν.
Και εξάλλου, στην απόφαση του δικαστηρίου αναγνωρίζεται ότι η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Πώς λοιπόν αντάλλαξαν περιουσία ήδη του δημοσίου όχι για να πάρουν κάτι άλλο αλλά για να δώσουν και από πάνω; Και έδωσαν κτίσματα φιλέτα του δημοσίου για να πάρουν αυτό που ήδη ήταν του δημοσίου;

Αιδώς Αργείοι !ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ…

οι καταστροφολόγοι και η αλήθεια

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΜΕΡΟΣ 3Ο

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ Ή ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Στο προηγούμενο άρθρο μας με θέμα Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ αναφερθήκαμε στην ασυγχώρητη επιπολαιότητα και στη μεγάλη ανευθυνότητα που υπεύθυνοι και κυβερνόντες χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα, δηλαδή ενδεχόμενη μετάβαση σε  εθνικό νόμισμα, σαν μέσο προπαγάνδας και εκφοβισμού του λαού, μόνο και μόνο για να υπάρξουν εκλογικά αποτελέσματα. Ο τύπος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οργίαζαν κυριολεκτικά γύρω από το θέμα, καθιστώντας το ταμπού απαραβίαστο και ιεροσυλία πρώτου βαθμού, για οποιαδήποτε αναφορά ή συζήτηση περί δραχμής. Υποστηρίξαμε ακόμα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει, σοβαρά και μελετημένα, να βάλει στη φαρέτρα των διαπραγματεύσεων και πιθανή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

Θα  πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε. Θα πρέπει να επιλέξουμε εμείς και όχι να παρασυρθούμε σε μιαν έξοδο από το ευρώ. Γιατί έτσι και αλλιώς, προχωρούμε  προς την έξοδο από το ευρώ και θα επέλθει καταιγίδα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντέξουμε την καταιγίδα. Και πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ μιας πρόσκαιρης καταιγίδας ή ενός αργού αλλά βέβαιου θανάτου…

            Τι όμως  περιλαμβάνει η καταιγίδα; Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Μήπως θα μας συντρίψει η καταιγίδα; Μήπως είναι καλύτερα να μείνουμε  στο  Ευρώ και ας πεθάνουμε σιγά σιγά;

Ο Αργός Θάνατος

Η Ελλάδα βρίσκεται  εγκλωβισμένη σε αδιέξοδο όσο μένει στο ευρώ και ακολουθείται η ίδια πολιτική και όσο δεν αναπροσαρμόζεται το υπέρογκο χρέος της.

Η Ελλάδα είναι πιασμένη σε δόκανο,  που αν δεν απαγκιστρωθεί θα επέλθει η κατάρρευση και ο θάνατος. Η απαγκίστρωση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

-          Με ριζική αλλαγή της πολιτικής της στενότητας και της εσωτερικής υποτίμησης και με ταυτόχρονη ριζική αναπροσαρμογή του χρέους ή

-          Με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και αθέτηση πληρωμής κάποιας κατηγορίας από το υφιστάμενο βαρύ χρέος.

Στην πρώτη περίπτωση, με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, για να αλλάξει η πολιτική της ύφεσης θα πρέπει να συναποφασιστεί με τους  εταίρους μας. Η Ελλάδα δεν το μπορεί μόνη της. Για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν έχει δικό της νόμισμα δεν έχει δική της Κεντρική Τράπεζα. Τα  δεδομένα όμως, δε είναι ενθαρρυντικά ως προς τις προθέσεις των εταίρων μας για μια ενδεχόμενη αλλαγή της πολιτικής της ακραίας λιτότητας που έχουν επιβάλει στη χώρα μας. Με αυτή την πολιτική δεν πρόκειται η Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα ούτε να αποφύγει την κατάρρευση. Ο λαός θα αργοπεθαίνει η Ελλάδα θα αργοπεθαίνει, μέχρι να έρθει η κατάρρευση. Ποτέ στην ιστορία των εθνών, πουθενά στον κόσμο, δεν έχει υπάρξει τόσο βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση και συγχρόνως, τόσης μεγάλης διάρκειας, όσο η κρίση που βιώνει η χώρα μας και ο ελληνικός λαός.

Οι πολιτικοί της χώρας, θα πρέπει να είναι  σε θέση να μπορούν να αξιολογήσουν εάν υπάρχει πρόθεση των εταίρων μας για μια ριζική αλλαγή των ακολουθούμενων πολιτικών της ακραίας λιτότητας. Αν κρίνουν ότι οι εταίροι μας δε θα επιτρέψουν τις απαιτούμενες αλλαγές, τότε οι πολιτικοί μας θα πρέπει να  πάρουν την απόφαση για απαγκίστρωση από το δόκανο που είμαστε εγκλωβισμένοι. Η απόφαση είναι μεγάλη, τα αποτελέσματα δύσκολα σε χειρισμούς και έλεγχο. Όμως  η άλλη επιλογή είναι η αναπόφευκτη κατάρρευση, ή στην καλύτερη περίπτωση η αιώνια υποτέλεια και η διαρκής εξαθλίωση του λαού και της κοινωνίας.

Αυτό που έχει μπροστά της η χώρα μας είναι να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Να  πάρει τη σκληρή απόφαση. Πρέπει η Ελλάδα να το καταλάβει. Πρέπει οι έλληνες να το καταλάβουν ότι αν δε βγούμε από τη νομισματική ένωση, με  αυτές τι πολιτικές που επιβάλλονται, είμαστε καταδικασμένοι σε διαρκή εξαθλίωση. Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη. Γιατί, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.

Ναι, θα επέλθει  καταιγίδα αν εγκαταλείψουμε το ευρώ.  Οι καταιγίδες όμως είναι πρόσκαιρα φαινόμενα. Θα πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την αντιμετώπιση της καταιγίδας και για την ελαχιστοποίηση των φαινομένων που θα ακολουθήσουν. 

Η Καταιγίδα

Η καταιγίδα θα έχει τρία σκέλη:

-          Το νομισματικό σκέλος

-          Το τραπεζικό σκέλος και

-          Το εμπορικό σκέλος

Αυτά  τα  τρία σκέλη,  σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, όπως εξηγούν δηλαδή οι ειδικοί που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες κρίσεις και καταστάσεις, που είναι στελέχη της Τράπεζας  Διεθνών Διακανονισμών, αυτές οι τρεις κρίσεις, νομισματική, τραπεζική και εμπορική θα πρέπει να μείνουν όσο το δυνατό χωριστά η μία από την άλλη. Γιαυτό, χρειαζόμαστε άψογη προετοιμασία, ξεκάθαρες θέσεις και σαφείς στόχους. Απαιτείται κυρίως  και κοινωνική συσπείρωση αλλά και πολιτική βούληση μαζί με στιβαρό χέρι στο τιμόνι.

-Η Νομισματική κρίση. Θα έχει πολλές πλευρές. Θα έχει τη διάσταση του ευρώ που θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη δραχμή. Θα  υπάρχει δηλαδή διπλή κυκλοφορία ευρώ και δραχμής. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προστατευτεί ο πολίτης. Η νομισματική κρίση θα επιφέρει και την αλλαγή  των καταθέσεων. Οι καταθέσεις από  ευρώ θα γίνουν σε δραχμές. Αλλά και τα δάνεια θα αλλάξουν και αυτά σε  δραχμές. Αυτό δε λέγεται ούτε προβάλλεται. Δε λέγεται, γιατί θέλουν να  προβάλουν στον κόσμο ότι θα χάσουν τα  λεφτά  τους. Δε θα  χαθούν τα λεφτά από τις καταθέσεις. Αντί ευρώ θα γίνουν δραχμές. Και τα δάνεια όμως θα είναι σε δραχμές και οι μισθοί. Σε σύντομο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα είναι καλύτερα για  τον μέσο  έλληνα πολίτη και εργαζόμενο. Πόσο σύντομο θα  είναι αυτό το διάστημα, εξαρτάται από την προετοιμασία μετάβασης και από τα ακολουθούμεθα μέτρα.  Η Ολλανδία σε τροχιά εκλογών, ενω παραμένει η κρίση με την Τουρκία

Γράφει απο το Λέλυσταντ της Ολλανδίας ο Γιώργος Γιαννούλας (Dias Olymbios)


Η Ολλανδικη κυβερνηση λυπαται για την πολιτικη ενταση με την Τουρκια που ειναι φιλη χωρα και διατηρουν φιλικες σχεσεις παραπανω απο 400 χρονια, (- Ας μην ξεχναμε πως Ολλανδια και Αυστρια ειχαν τις καλυτερες σχεσεις απο ολα τα ευρωπαικα κρατη  με την Οθωμανικη αυτοκρατορια), και επιθυμει αποφυγη της κρισης, ΑΛΛΑ δεν μπορει ουτε να ανεχθει τις Τουρκικες προκλησεις.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ.

Η τουρκια θελησε να στειλλει υπουργους για να ενισχυσει την προπαγανδα υπερ του Ερτογαν στο προσκειμενο δημοψηφισμα στις 16 Απριλη. Η Ολλανδια αρνηθηκε να δωσει αδεια προεκλογικων συγκεντωσεων επικαλουμενη πως κρυβουν πιθανοτητα αντιδραση και βια μεταξυ των Τουρκων στην Ολλανδια, και υποστηριξε πως δεν θα βοηθησει στην ενισχυση πολιτικης δυναμης ενος ατομου που δεν σεβεται τα ανθρωπινα δικαιωματα.

Χθες στις 11Μαρτη του 2017 δεν δοθηκε αδεια προσγειωσης στο διπλωματικο τουρκικο αεροπλανο που μετεφερε τον Τουρκο υπουργο εξωτερικων, και το αναγκασε να φυγει εκτος του εναεριου χωρου.

Το αεροπλανο δεν ειχε αδεια να προσγειωθει ουτε στην Γερμανια για τους ιδιους λογους, αλλα εγινε δεκτο στην Γαλλια.

Σαν αντιποινα η Τουρκια εκλεισε την ολλανδικη πρεσβεια και προξενιο σε κωνσταντινουπολη και Αγκυρα και  αντικατεστησε μαλιστα την ολλανδικη σημαια στα κτιρια με την Τουρκικη.

Ο ερτογαν σε εκτακτη ομιλια αποκαλεσε τους Ολλανδους απομειναδια φασιστων και ναζιστων και απειλησε οτι θα ακολουθησουν πολιτικα αντιποινα. Την ιδια στιγμη που με εκλησεις των media και οργανωμενων στελεχων φιλων του Ερτογαν αρχισαν να συγκεντρωνουν  οπαδους –διαδηλωτες στην τουρκικη πρεσβεια στο Ροττερνταμ, ξεκινησε απο την Γερμανια η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων  για να μιλησει σε συγκεντρωση αντικαθιστωντας τον υπουργο εξωτερικων. Παρολο που αρνηθηκε να δειξει ID (προσωπικα στοιχεια) επικαλουμενη διπλωματικο νομο και ασυλο, δεν της επιτραπηκε να μπεις στην πρεσβεια ουτε να ερθει σε επαφη με τους συγκεντωμενο πληθος περιπου 600 τωρκων διαδηλωτων, και της ανακοινωθηκε πως ειναι ανεπιθυμητη στην Ολλανδια και την οδηγησαν με «αυστηρα» συνοδια μαζι με ολη την ομαδα της πισω στην Γερμανια,     (-παρολο που η ιδια δεν ηθελε να παει στην Γερμανια, αλλα επρεπε μια και απο εκει εισηλθε στη χωρα).
Ακολουθησαν σκληροι τονοι και απειλες και απο τις δυο πλευρες .

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τοσο  ο Ερτογαν οσο και η Ολλανδια Γερμανια, Γαλλια προσπαθουν να δημαγωγησουν με τα γεγονοτα.

Ο Ερτογαν εχει ενα δημοψηφισμα που δεν ειναι σιγουρος πως θα το κερδισει, και προσπαθει να πιεσει ψυχολογικα τους τουρκους παρουσιαζοντας τον εαυτο του σαν αδικουμενο και κατατρεγμενο απο το «εξωτερικο» επειδη προσπαθει για το καλο της χωρας, ενω ελπιζει πως τα γεγονοτα θα βοηθησουν σαν φρουτα ληθης σε ολες τις φυλακισεις αντιπαλων  και  φημωσεις του τυπου και της δημοκρατιας που κανει.
Απο την αλλη Η Γερμανια Γαλλια και Ολλανδια προσπαθουν να κερδισουν ψηφους στις ερχομενες εκλογες. Η γαλλια λογω των ιδιαιτερα καλων εμπορικων σχεσεων  αλλα και λογω των λιγων τουρκων στην επικρατεια της δεν εχει προβλημα και απροκαλυπτα υποστηριζει τον Ερτογαν. Η Γερμανια πιο διπλωματικη και με εμπιειριες στις σχεσεις της με την Τουρκια δεν αρνειται τιποτα , αλλα οταν θελει γινεται τρομερα γραφειοκρατικη, τοσο που μεχρι να δοθει το οκ περναει η  «καυτη» ημερομηνια και δεν μπορει να κατηγορηθει αν και ολοι ξερουν το πως και το γιατι αργει η καθε εγκριση.
Η ολλανδια προσπαθει να αποδειξει πως ειναι μαχητης της δημοκρατιας ελπιζοντας σε ψηφους αντιπαλων του Ερτογαν  στις εκλογες (15 μαρτη), και να αποδειξει επισης και στους ολανδους πως δεν ειναι μονο ο ακροδεξιος Βιλντερς που φωναζει κατα του Ισλαμ και υπερ της Ολλανδιας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Μην ξεχναμε πως μετα το αποτυχημενο πραξικοπημα ο Ερτογαν αυξησε την πολιτικη του δυναμη κατα το μεγιστο στα 15 χρονια της εξουσιας του. Μαλιστα καλεσε πισω στην τουρκια ολους τους διπλωματες της χωρας τοσο στις Βρυξελλες, οσο και τους Νατοικους συμβουλους και στρατιωτικους, και τους εκλεισε φυλακη με την κατηγορια της προδοσιας , χωρις αποδειξεις, και τους αντικατεστησες με φανατικους οπαδους του. Επισης απαγορεψε την εισοδο στην Τουρκια οχι μονον Ολλανδων πολιτικων αλλα και δημοσιογραφων. Το ΝΑΤΟ ανεχθηκε και συνεχιζει να ανεχεται τον Ερτογαν γιατι κανει χρηση του εδαφους της Τουρκιας στα ιμπεριαλιστικα σχεδια του, και φοβαται τις φιλικες σχεσεις Ερτογαν -Πουτιν. Η ΕΕ δεν αντιδρα γιατι εκτος απο τους οικονομικους λογους εχει στο μυαλο του και την σημερινη παραμονη 2 000 000 προσφυγων πολεμου στην Τουρκια.

Πρωσοπικα προβλεπω και αλλες «θεατρικες» παραστασεις του ειδους μια και ολοι θελουν να δημαγωγησουν , και ουσιαστικα ολα αυτα τα γεγονοτα δεν κρυβουν τιποτα καλο ουτε για τον Τουρκικο λαο αλλα ουτε και για τον λαο της ευρωπης μια που «φιλοπατρικα» συναισθηματα θα εμφανισθουν για να ψαρεψουν ψηφους , αλλα και για να ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΝ   τους «τονους» οι οποιοι βοηθανε μονο το παρακρατος και τον φασισμο.

Γεωργιος Γιαννουλας (Dias olymbios)
 ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ...

οι καταστροφολόγοι και η αλήθεια

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΜΕΡΟΣ 2Ο

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Στο προηγούμενο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στις επιπτώσεις που θα είχε η μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα. Τα αποτελέσματα των επιπτώσεων αυτών, είναι επακριβώς μετρήσιμα. Αμφιβάλω όμως αν είναι και γνωστά σε αυτούς θα έπρεπε να είναι γνωστά. Αναφέρομαι στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την περίοδο αυτή της μεγάλης και πολύπλευρης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και το λαό.

Εθνικό θέμα και προπαγάνδα

Η συμμετοχή της Ελλάδος στο ευρώ, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της έντασης και του μεγέθους της πολύπλευρης κρίσης που διερχόμαστε. Η μετάβαση της Χώρας από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα, θα ήταν μια βελτιωτική απάντηση στην κατάσταση εξαθλίωσης που βρισκόμαστε σήμερα, εξΆ αιτίας της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθήθηκε. Ο τρόπος  που χρησιμοποιήθηκε η εναλλακτική λύση, δηλαδή η ενδεχόμενη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, είναι από απαράδεκτη έως εγκληματική. Αντί να γίνει δημόσιος διάλογος, αντί να ενημερωθεί ο λαός υπεύθυνα και αντικειμενικά, αντί να τεθεί το θέμα με τους σωστούς όρους, αντί να ανατεθεί σε ειδικούς ώστε να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα και οι συνέπειες από ενδεχόμενη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, αντί να συμμετέχουν σε μια έρευνα οι ειδικοί οικονομολόγοι και άλλοι που κατέχουν το θέμα, αντί όλων αυτών, ένα εθνικό θέμα με τεράστιες διαστάσεις, έγινε θέμα κεντρικής προπαγάνδας και τρομοκράτησης των πολιτών και του λαού. Ο λαός τρομοκρατήθηκε. Ειπώθηκαν τα πιο απίθανα πράγματα και ακόμα ακούγονται. Τα μέσα ενημέρωσης οργίασαν και ένα πραγματικά εθνικό ζήτημα, το έκαμαν θέμα προπαγάνδας και ταμπού και ακόμα είναι. Και όλα αυτά έγιναν για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, για να υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα, για να διατηρηθεί η νομή της εξουσίας στα δικά τους χέρια, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη χώρα και το λαό. 

Ο εκφοβισμός και τα ανύπαρκτα διλλήματα

            Οι πολιτικοί που μας κυβέρνησαν, φαίνεται πως δεν είχαν και δεν έχουν ακόμα  καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Αντί να είχαν αναζητήσει επειγόντως λύσεις έστω και προσωρινές ή μη ολοκληρωμένες, επιδίδονταν σε αγώνα δρόμου όσον αφορά τον εκφοβισμό των πολιτών και τον εμπαιγμό της κοινωνίας. Με ανύπαρκτα διλλήματα επιδίδονταν σε τρομολαγνεία και έσπερναν τον φόβο στους πολίτες, καθώς διέδιδαν ότι η άλλη λύση είναι η επιστροφή στη δραχμή και η καταστροφή που θα επέλθει στην ελληνική οικονομία. Μα βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία κατάρρευσης και καταστροφής όχι εξΆ αιτίας της δραχμής, αλλά έχοντας το ευρώ σαν νόμισμα χρήσης. Σήμερα δεν έχουμε εθνικό νόμισμα αλλά νόμισμα χρήσης, το ευρώ.

Η δραχμή σαν εθνικό νόμισμα, οποιοδήποτε εθνικό νόμισμα, αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων και αυτών που ασκούν οικονομικές πολιτικές. Το εθνικό νόμισμα επιτρέπει την άσκηση εθνικής νομισματικής πολιτικής (χειρισμοί στα επιτόκια, τη ζήτηση και προσφορά χρήματος, κλπ) και σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πολιτική (αύξηση ή μείωση δαπανών, φορολογία, κλπ) θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι άσκησης οικονομικών πολιτικών να προσεγγίσουν τους επιθυμητούς στόχους. Η χώρα  που δεν έχει δικό της εθνικό νόμισμα στερείται από τις δυνατότητες  της νομισματικής πολιτικής. Αλλά και τα όποια δημοσιονομικά μέτρα έπρεπε να πάρει, θα ήταν μειωμένων δυνατοτήτων και αποτελεσματικότητας.

Αυτοί που δαιμονοποιούν τη δραχμή και διαχέουν το φόβο στους πολίτες, ποτέ μα ποτέ, δεν παρουσίασαν κάποιο σοβαρό επιχείρημα εναντίον της δραχμής. Μόνο ανύπαρκτα ψευδοδιλλήματα. Τρομοκρατούν τον κόσμο και ενσπείρουν το φόβο στους πολίτες. Δεν υποστηρίζουμε ότι η δραχμή θα έλυνε όλα τα προβλήματα της οικονομίας διά μαγείας. Απεναντίας θα χρειαζόταν υπομονή και θυσίες αλλά με προοπτική για θετικά αποτελέσματα. Η επιστροφή στη δραχμή θα είχε και τις αρνητικές της συνέπειες. Εάν από την αρχή της κρίσης η Ελλάδα ζητούσε κούρεμα του χρέους (σε περίπτωση δε άρνησης προχωρούσε μονομερώς στο κούρεμα) και αν συγχρόνως συνδύαζε και επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, σήμερα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμαστε τώρα με τα μνημόνια και την ακραία λιτότητα. Θα βρισκόμασταν σε φάση ανάκαμψης. Ακόμα και σήμερα, αν επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα και αν ασκήσουμε πραγματικά  εθνική πολιτική, θα ανακάμψει η οικονομία μας πιο γρήγορα από ότι αναμένεται να συμβεί με τα μνημόνια και την ακραία λιτότητα.   

Η επόμενη μέρα και η καταιγίδα…

Η Ελλάδα, θα πρέπει, σοβαρά και μελετημένα, να βάλει στη φαρέτρα των διαπραγματεύσεων και πιθανή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Μια  πραγματική διαπραγμάτευση της ελληνικής κατάστασης και των ελληνικών προβλημάτων χωρίς να είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ, είναι από χέρι σε πολύ μειονεκτική  θέση. Είναι σαν κάποιος, να κάνει αγώνα δρόμου, με το ένα πόδι. Και δε  μιλάω για μπλόφα. Μιλάω για  πραγματική θέση.  Αν στις διαπραγματεύσεις χρησιμοποιηθεί η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα σαν μπλόφα και όχι σαν θέση, το παιχνίδι είναι χαμένο.  Όποιος ισχυρίζεται ή όποιος πιστέψει ότι μπορεί να μπλοφάρει στην κυρία  Μέρκελ και στον Σόιμπλερ, ή στον Ντάισελμπλουμ δεν τους γνωρίζει καθόλου. Το παιχνίδι είναι χαμένο. Αυτός, που στις διαπραγματεύσεις επικαλεστεί ενδεχόμενη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, θα  πρέπει να το εννοεί και όχι να μπλοφάρει. Είναι καιρός πλέον να παρθούν αποφάσεις.  Η  χώρα  αργοπεθαίνει.

Τι όμως  θα γινόταν μετά την έξοδο από το ευρώ; Θα  έχανε ο απλός κόσμος τα χρήματά του; Θα έχανε  την περιουσία του; Τη σύνταξή του; Το μισθό του; Πώς θα ήταν η επόμενη μέρα για τη χώρα μας;

Το τι θα  γίνει μετά την έξοδο από το ευρώ και τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και αν συμφέρει να το αποφασίσουμε θα  πρέπει να  το συγκρίνουμε με το τι θα γίνει αν μείνουμε στην ευρωζώνη και στα  μνημόνια. Διότι, αυτά που λέγονται και αυτά που ακούγονται για την καταστροφή που θα ακολουθήσει, η επιστροφή στη δραχμή και υπονοούν συγχρόνως ότι αν τυχόν και μείνουμε στο ευρώ και αν έχουμε λίγη ακόμα υπομονή τα πράγματα θα  γίνουν καλύτερα,  σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Όλοι, οι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές του κόσμου, λένε ότι αυτό δεν γίνεται. Αν η Ελλάδα  συνεχίσει να έχει  αυτόν τον δυσβάσταχτο όγκο χρέους, αν η Ελλάδα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτό το τεράστιο πρόβλημα χρέους,  και συνεχίσει μέσα στην ίδια πολιτική των μνημονίων, η Ελλάδα και ο λαός  είναι καταδικασμένοι. Αποκλείεται να υπάρξει ανάπτυξη. Θα  υπάρξει επιδείνωση της ύφεσης. Θα περάσουμε σε διαδικασία μαρασμού. Αυτά που λέγονται για επικείμενη ανάπτυξη είναι απίστευτα πράγματα. Δε θα  υπάρξει ανάπτυξη ακολουθώντας την ίδια πολιτική.

Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε. Πρέπει να επιλέξουμε εμείς και όχι να παρασυρθούμε σε μιαν έξοδο από το ευρώ. Γιατί έτσι και αλλιώς, προχωρούμε  προς την έξοδο από το ευρώ και θα επέλθει καταιγίδα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντέξουμε την καταιγίδα. Και πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ μιας πρόσκαιρης καταιγίδας ή ενός αργού αλλά βέβαιου θανάτου…

 

Θα ακολουθήσει συνέχεια  στο επόμενο φύλο της εφημερίδας μας.

Για τα Σχόλιά σας: gamanol@teiath.grΕιδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία