ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

[ Ελλάδα]Σπιναλόγκα: Ένα σκοτεινό νησί γεμάτο μυστήριο

Πηγή BBC.-

Στο μικρό νησάκι απέναντι από το χωριό Πλάκα, στην Ελούντα της Κρήτης, ταξίδεψε το BBC και η αρθρογράφος συνάντησε την ιστορία των λεπρών της Σπιναλόγκα.

«Αυτό το μικρό νησάκι στον Κόλπο Μιραμπέλου στέκεται σκιερό και κατασκότεινο σαν να το έβαψε κανείς με κάρβουνο, ενώ η χερσόνησος της Σπιναλόγκα περιστρέφεται γύρω από το νησί όπως η ουρά μίας γάτας που κοιμάται», αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο: «Το εγκαταλελειμμένο ελληνικό νησί που σκεπάζει μυστήριο».

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο νησάκι μιλά για τον ενετικό και αργότερα οθωμανικό ζυγό, για τον διωγμό των Οθωμανών από τους Κρητικούς το 1904 και τη μετατροπή σε λεπροκομείο μετά την ένωση με την Ελλάδα.

 

Η Σπιναλόγκα έγινε ο τόπος των ανθρώπων με λέπρα, ασθενών που στιγματίστηκαν από τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Από τη στιγμή που γινόταν διάγνωση της ασθένειας κατάσχονταν τα σπίτια τους και οι οικονομικοί τους λογαριασμοί, έχαναν το δικαίωμα της ιθαγένειάς τους, ενώ ανακαλούνταν οι ταυτότητές τους.

Τότε, στέλνονταν στην Σπιναλόγκα, όπου ποτέ δεν λάμβαναν θεραπεία για την αρρώστια τους. Αν και η θεραπεία βρέθηκε στις αρχές του 1940, η Σπιναλόγκα παρέμεινε ανοιχτή μέχρι το 1957. Ενας Βρετανός εμπειρογνώμονας επισκέφθηκε το νησί, συντάσσοντας καταδικαστική αναφορά και καταγγέλοντας τον γιατρό του νησιού για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ...

 
[ Ματιές στον κόσμο]O Ιάπωνας που έβγαλε και έχασε 42 δισεκατομμύρια και έγινε ξανά κροίσος

Τόκυο

Ο απίστευτος κύριος Γιασουμίτσου Σιγκέτα που έφτασε στην κορυφή, γκρεμοτσακίστηκε και τα κατάφερε για μια ακόμα φορά.

Η ζωή του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο παρατραβηγμένης κινηματογραφικής ταινίας, μόνο που είναι απόλυτα αληθινή και καλά καταγραμμένη από τα εγκυρότερα οικονομικά δίκτυα.

Ήταν το 1999 λοιπόν όταν ο επιχειρηματικός κόσμος άκουσε για τον νεότερο αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο της Ιαπωνίας, έναν θρασύ 34χρονο που πουλούσε κάτι μικροσκοπικά τηλέφωνα και έλεγε χωρίς περιστροφές στο «Forbes»: «Αυτά τα πράγματα ονομάζονται σήμερα κινητά τηλέφωνα, νομίζω όμως ότι το ‘‘κινητό’’ θα φύγει σύντομα από το όνομα, όσο ολοένα και περισσότερες λειτουργίες προστίθενται. Κάποια μέρα θα τα λέμε απλά κινητά [mobiles]»!

Μη γνωρίζοντας ακόμα πόσο δίκιο θα είχε μελλοντικά, ο οραματιστής πάροχος κινητής τηλεφωνίας και διανομέας κινητών τηλεφώνων μάζεψε το τελευταίο από τα 42 δισ. δολάριά του λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2000. Τα είχε καταφέρει και με το παραπάνω.

Πόσο δρόμο είχε διανύσει ο Σιγκέτα που παράτησε το πανεπιστήμιο για να πουλά κινητά τηλέφωνα ήδη από το 1988, μια εποχή που λίγοι έβλεπαν πόσο ανάρπαστα θα γίνονταν μια μέρα. Η εταιρία του, Hikari Tsushin, αναπτυσσόταν τόσο γοργά μέσα στην οικονομική φούσκα της εποχής που μέχρι το 1999 είχε στα χέρια του το πρώτο του δισεκατομμύριο.

 

Ως τον Δεκέμβριο εκείνης ...

 
[ Το θέμα μας]Ένα νέο σούπερ-αντίσωμα και ένα νέο φθηνό χάπι κατά του ιού HIV

Science.-

 Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο σούπερ-αντίσωμα, το οποίο για πρώτη φορά επιτίθεται στο 99% των στελεχών του ιού HIV. Το νέο αντίσωμα, που δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε μαϊμούδες και απέτρεψε την μόλυνσή τους με τον ιό, επιτίθεται ταυτόχρονα σε τρία ζωτικά μέρη του ιού, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο στον HIV να αμυνθεί.

   Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, καθώς και της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science". Οι δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με το BBC, θα αρχίσουν το 2018.

   Η έως τώρα δυσκολία καταπολέμησης του HIV οφείλεται στο ότι ο ιός έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να μεταλλάσσεται, με συνέπεια να δημιουργείται έτσι ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του HIV. Μετά από χρόνια λοίμωξης, λίγοι ασθενείς αναπτύσσουν φυσικά ισχυρά αντισώματα που μπορούν να εξοντώσουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού.

   Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και καιρό να αξιοποιήσουν αυτά τα φυσικά αντισώματα είτε για τη θεραπεία των ασθενών είτε για την πρόληψη της μόλυνσης. Τώρα, για πρώτη φορά, συνδύασαν τρία τέτοια φυσικά αντισώματα σε ένα νέο πανίσχυρο τριπλό αντίσωμα, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε μεμονωμένο φυσικό αντίσωμα κατά του HIV.

   Τα πιο ισχυρά φυσικά αντισώματα μπορούν να ...

 
[ Διαβάστε και αυτό]Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στην ιστορία αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και ετοιμάζεται για...κρουαζιέρα στον Ατλαντικό

BBC.-

Ένα γιγάντιο παγόβουνο, το οποίο είχε πρόσφατα αποκολληθεί από την Ανταρκτική, άρχισε σιγά-σιγά να κινείται προς την ανοικτή θάλασσα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το παγόβουνο Α-68, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν υπάρξει στο νότιο ημισφαίριο, κινείτο πέρα- δώθε κοντά στην παγοκρηπίδα Λάρσεν, από όπου είχε αποκοπεί. Αλλά, όπως δείχνουν οι τελευταίες εικόνες από δορυφόρους, το παγόβουνο, που έχει έκταση σχεδόν 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κινείται πλέον βόρεια προς τη θάλασσα Γουέντελ.

Οι ειδικοί, σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο τόνους, είναι θέμα χρόνου, ωθούμενο από τα ρεύματα, να βγει στον Νότιο Ατλαντικό. Από εκεί και πέρα, το πόσο μακριά μπορεί να φθάσει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Πάντως ήδη το παγόβουνο δείχνει σημάδια απώλειας πάγων στην περιφέρειά του. Τα κομμάτια αυτά, που φέρουν τις ονομασίες Α-68a, A-68b, A-68c κ.ο.κ., προς το παρόν όλα πλέουν κοντά στο μητρικό παγόβουνο. Όμως κάποια στιγμή αναμένεται να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο και είναι πιθανό μερικά από αυτά να «ρίξουν άγκυρα» σε ρηχά νερά και να μετατραπούν σε ημιμόνιμα νησιά πάγου.

Μετά την αποκοπή του παγόβουνου, οι επιστήμονες παρακολουθούν και κατά πόσον έχει αλλάξει η συμπεριφορά της μητρικής του παγοκρηπίδας Λάρσεν. Η τελευταία αποτελεί μια επιπλέουσα προέκταση των παγετώνων ...

 
[ Σας ενημερώνουμε ότι]Γυμναστείτε, περπατήστε, σφουγγαρείστε: Με 30 λεπτά τη μέρα θα αποφευγόταν ένας στους 12 πρόωρους θανάτους

Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ/ Καναδάς

 Ένας στους 12 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν κάθε μέρα 30 λεπτά οποιασδήποτε δραστηριότητας, επί τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα, από κανονική γυμναστική και περπάτημα έως κηπουρική και σφουγγάρισμα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

   Η έρευνα με την ονομασία PURE -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- συμπέρανε ότι περίπου μία στις 20 περιπτώσεις καρδιοπάθειας (4,6%) θα ήταν δυνατό να προληφθεί, αν ο καθένας έκανε αυτή την 30λεπτη δραστηριότητα επί πενθήμερο (συνολικά 150 λεπτά μέσα στην εβδομάδα).

   Αν κανείς είναι ακόμα πιο δραστήριος σωματικά (750 λεπτά την εβδομάδα), τότε μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, είναι εφικτό αν κανείς πάρει την απόφαση να πηγαίνει στη δουλειά του με τα πόδια ή με το ποδήλατο, αν κάνει συστηματικά τις δουλειές του νοικοκυριού κ.α.

   Αν όλοι οι άνθρωποι ήσαν δραστήριοι επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, υπολογίζεται ότι το 8% των πρόωρων θανάτων (περίπου ο ένας στους 12) θα μπορούσε να αποφευχθεί.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Λίαρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν ...

 
[ Πλανήτης Γη]Συναυλία τιμής σε εναν μεγάλο δημιουργό

'Ελβις Κοστέλο, Λάνα Ντελ Ρέι, Στινγκ, τραγουδούν για τον Λέοναρντ Κοέν

Μόντρεαλ.-

Ο 'Ελβις Κοστέλο, η Λάνα Ντελ Ρέι, ο Στινγκ, η καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια της indie pop Φάιστ, περιλαμβάνονται στους δέκα μουσικούς που θα τραγουδήσουν για τον αείμνηστο Λέοναρντ Κοέν στη συναυλία που θα δοθεί στις 6 Νοεμβρίου στο Μόντρεαλ, στη γενέτειρά του, στο πλαίσιο του αφιερώματος που οργανώνει η πόλη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τoν θάνατό του.

"Ο πατέρας μού άφησε έναν κατάλογο με οδηγίες πριν πεθάνει", στις 7 Νοεμβρίου 2016 στο Λος 'Αντζελες, δήλωσε ο 'Ανταμ Κοέν, ο γιος του καναδού τραγουδιστή. Εκτός από την τελευταία του επιθυμία να ταφεί δίπλα στους γονείς του στο εβραϊκό κοιμητήριο του Μόντρεαλ, ο Λέοναρντ Κοέν είχε πει στον γιο του: "Αν θέλεις μια δημόσια εκδήλωση, κάνε την στο Μόντρεαλ".

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Centre Bell όπου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία, προβλέπει επίσης τη συμμετοχή του αμερικανού συνθέτη Φίλιπ Γκλας, του 38χρονου τραγουδιστή και συνθέτη από το Μόντρεαλ Πάτρικ Ουάτσον, του Γουέλσι Σουλτς και του Τζερεμάια Φρέιτες του folk rock συγκροτήματος "The Lumineers" από το Ντένβερ του Κολοράντο.

Η συναυλία έχει προγραμματιστεί για την έναρξη ενός εβδομαδιαίου αφιερώματος που περιλαμβάνει μια έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονων Τεχνών η οποία στη συνέχεια θα περιοδεύσει ανά τον κόσμο, τα αποκαλυπτήρια δύο πελώριων ...

 
[ Μεταξύ μας]Δυναμικό παρόν 11 ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς εκθέσεις HOTEL SHOW και GULF HOST 2017 στο Ντουμπάι

Aθήνα.-

Έντεκα κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους του επίπλου, της εσωτερικής διακόσμησης και του επαγγελματικού εξοπλισμού ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων, συμμετείχαν με  Ελληνικό Περίπτερο στις διεθνείς εκθέσεις επίπλου και εσωτερικής διακόσμησης HOTEL SHOW και επαγγελματικού εξοπλισμού ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων GULF HOST, στις 18 έως 20 Σεπτεμβρίου 2107 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Για πρώτη φορά, οι δυο αυτοτελείς εκθέσεις διοργανώθηκαν την ίδια ημερομηνία στον ίδιο εκθεσιακό χώρο και σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών προσέλκυσαν περισσότερους από 50.000 εμπορικούς επισκέπτες.

Την ελληνική συμμετοχή με εθνικό περίπτερο διοργάνωσε ο Οργανισμός Enterprise Greece και οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαφές με εμπορικούς επισκέπτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη Βόρεια Αφρική και την Ινδία και επιδίωξαν σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών.

Στο ελληνικό περίπτερο, ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Ηλίας Αθανασίου, υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ντουμπάι - πρόεδρο των Αεροδρομίων του Ντουμπάι καθώς και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Emirates Airline, Σεκ Αχμέντ Μπιν Σαέντ Αλ Μακτούμ, ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Ηλίας Αθανασίου, δήλωσε: «Ο Enterprise Greece στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης για το 2017, υλοποίησε μια ακόμη επιτυχημένη ελληνική συμμετοχή, ...

 
[ Της τελευταίας στιγμής]Σάς ενδιαφέρει να δουλέψετε στην Κίνα?

Η κινεζική Silicon Valley δίνει κίνητρα σε ξένους να εγκατασταθούν και να δουλέψουν εκεί

Πεκίνο.-

Οι αρμόδιοι φορείς στο Τζονγκουαντσούν, γνωστό σε κάποιους ως «Κινεζική Silicon Valley », θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους αλλοδαπούς σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν ταλέντα από το εξωτερικό.

Ηδη δημιουργήθηκε ένα αρμόδιο γραφείο το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες που περιλαμβάνουν ευνοϊκές πολιτικές για ταλαντούχους αλλοδαπούς, υποστήριξη ξένων επιχειρηματιών, καταγραφή των εταιρειών, φορολογία, απασχόληση, πνευματικά δικαιώματα και χρηματοδότηση.

Το Πεκίνο ελπίζει να προσελκύσει περισσότερους ταλαντούχους αλλοδαπούς, αφότου χαλάρωσε τις απαιτήσεις μόνιμης κατοικίας το 2016 προκειμένου να ανταποκριθεί στη φιλοδοξία του να γίνει «κέντρο καινοτομίας της επιστήμης και της τεχνολογίας με παγκόσμια επιρροή».

Την 1η Μαρτίου 2016 τέθηκαν σε ισχύ είκοσι μέτρα τα οποία απευθύνονται κυρίως σε ανώτερο στελεχειακό δυναμικό, Κινέζους που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, επιχειρηματίες και νέους πτυχιούχους από το εξωτερικό.

Πολλοί αλλοδαποί στο Τζονγκουαντσούν, καθώς δεν γνωρίζουν το σύστημα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ξοδεύουν πολύ χρόνο για την απόκτηση αδειών. Ο Τομάσο Καμπονέσι ήρθε στο αρμόδιο γραφείο να πάρει πληροφοφίες για την άδεια παραμονής του στην Κίνα.

« Θέλω να πάρω πληροφορίες για το πώς θα εγκατασταθώ απρόσκοπτα στο Πεκίνο» λέει ο 27χρονος Ιταλός.

Από το 2016 οι αρχές στο Τζονγκουαντσούν έχουν παραχωρήσει άδειες μόνιμης διαμονής σε ...

 
[ Καθρέπτης1]


Διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα

Πηγή Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις οικονομικές της σελίδες, επισημαίνει ότι τελευταία έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Οι αγοραστές δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, μόνο Βορειοευρωπαίοι, αλλά προέρχονται κατά 15% από τις ΗΠΑ και κατά 10% από την Κίνα.

Το κινεζικό ενδιαφέρον σχετίζεται με τις ποικίλες επενδύσεις στην Ελλάδα, το δε αμερικανικό έχει και φορολογικά κίνητρα. Πάντως, τόσο Αμερικανοί όσο και Κινέζοι προσελκύονται και από την άδεια απεριόριστης παραμονής που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση σε όσους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ επενδύουν στην Ελλάδα πάνω από 250.000 ευρώ.
   
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι περισσότερες αγορές εξοχικών από ξένους γίνονται στη Μύκονο, την Πάτμο και τη Σαντορίνη.
   
Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσαν κατά 40 με 50% μεταξύ του 2011 και του 2015, αλλά από πέρυσι άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν και σε κάθε περίπτωση είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από ότι πριν από τη διεθνή κρίση του 2008.
   
Οι Ευρωπαίοι που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, το πολιτικό μέλλον αντίθετα είναι για τους μη Ευρωπαίους μάλλον αδιάφορο.

...


 
[ Καθρέπτης2]


ΕΛΛΑΔΑ-BUSINESS

Όρθια εν μέσω κρίσης δηλώνει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων 

AΘΗΝΑ.-Μ.Τσιβγέλη - 15 Ιουνίου 2017

Τα απόνερα της υπόθεσης «Μαρινόπουλος» βιώνουν πολλές βιομηχανίες τροφίμων. Η αρνητική επίδραση προέκυψε κυρίως από τη διαγραφή του 50% των απαιτήσεων που είχαν οι εταιρείες - προμηθευτές από την «Μαρινόπουλος». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ευάγγελος Καλούσης στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να πορευτούν σε ένα αναμορφωμένο τοπίο, κυρίως στο λιανεμπόριο, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εισοδήματος του καταναλωτή. Προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά και να έχουν αντοχές και δύναμη ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν και να βρουν μια διέξοδο για το μέλλον. Ο ΣΕΒΤ, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο καθώς στον συγκεκριμένο τομέα γίνεται μια πολύ μεγάλη αναδιοργάνωση. Παράλληλα η οικονομική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα στην αγορά με αποτέλεσμα η μέση μηνιαία δαπάνη του οικογενειακού προϋπολογισμού (όπου περιλαμβάνονται δαπάνες για τρόφιμα, στέγαση, ένδυση και υπόδηση, υγεία εκπαίδευση) το 2008 ήταν 2.120 ευρώ και το 2015 διαμορφώθηκε στα 1.420 ευρώ (μια μείωση 33%). Στα τρόφιμα η ζήτηση το πρώτο εξάμηνο είναι πτωτική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι προσφορές από την πλευρά των βιομηχανιών ενισχύονται συνεχώς. Ειδικότερα, οι προσφορές αντιπροσωπεύουν ...

 
ΤΟ ΑΧΥΡΟ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΖΩΑ

Μάθημα στ´αλώνια!

Γράφει απο τη Λάρισα ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας


ΜΠΟΡΕΙ να σας αλλάξει την διάθεση μια μόνο φωτογραφία; Ας πούμε να ευθυμήσετε, αποβάλλοντας για λίγο την κακή ψυχολογία που μας πλάκωσε, έντεκα των διαφόρων δεινών, σε γενικές γραμμές, που αφήνει σε όλους σχεδόν η τρισκατάρατος οικονομική κρίση; Προσωπικά, η εικόνα του υποψηφίου πρωθυπουργού Κυριάκου, να μιλά όρθιος ευρισκόμενος καταμεσίς στον κάμπο, μέσα σε ...αγροτεμάχιο, απευθυνόμενος ωσάν τον Μαρίνο Αντύπα (!), σε γηγενείς αγρότες, πλην όμως της γαλάζιας παρατάξεως φυσικά, οι οποίοι έδρασαν τους πισινούς τους (κοινώς στρογγυλοκάθισαν) σε καλοστοιβασμένες μπάλες αχύρου.  Ηταν δι´εμέ κατά μια έννοια, η εικόνα - είδηση της εβδομάδας. Γιατί ήταν είδηση; Διότι έξ´αυτής και μόνο της φωτογραφίας, συνάγεται οτι στον τόπο αυτό, τον έρμο και τον χιλιοβασανισμένο, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Εις τον αιώνα τον άπαντα. Απολύτως τίποτα!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ τον συλλογισμό μου, να υπενθυμίσω σε όσους είχαν την τύχη να την δουν, μια ταινία του Χάρυ Κλύν που γυρίστηκε το 75 στον παλαιό Παντελεήμονα Πιερίας, με κομπάρσους κυρίως Πλαταμωνίτες και Πουρλιώτες, όπου ο κωμικός ηθοποιός ως "τραμπάκουλας" σατιρίζοντας τους πολιτικούς της εποχής, έβαψε με μπογιές τα αμνοεριφιά του, κόκκινα, πράσινα και γαλάζια! Από τότε πέρασαν πάνω από σαράντα χρόνια και το "παρδαλόν" και παλαιοκομματικόν της πολιτικής στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν άλλαξε. Μόνο λίγο ...εκσυγχρονίστηκε. Οι αγρότες που ... αυθορμήτως επιλέγονται για το σκηνικό, όπως τότε οι κομπάρσοι χωρικοί, κάθονται και ενημερώνονται από τον αρχηγό πάνω σε δέματα από άχυρο. Και ο αρχηγός που τους μιλάει, ανάθεμα κι αν γνωρίζει, πού ακριβώς χρησιμοποιείται αυτό το προϊόν της γης, το άχυρο, προφανώς αφού δεν πωλείται στα σούπερ μάρκετ!

ΑΥΤΕΣ λοιπόν φίλτατοι δεν είναι πολιτικές εξορμήσεις. Ούτε κάν πολιτικές περιοδείες δεν μπορείς να τις πεις διότι έχασαν το νοημά τους. Ένα καλοστημένο "γιουρούσι" είναι και μάλιστα από σπουδαγμένα στο επικοινωνιακό παιχνίδι κολεγιόπαιδα, με στόχο την κατάληψη της εξουσίας. Αυτούς τους σύγχρονους επικοινωνιολόγους εάν οι πολιτικοί που τους χρησιμοποιούν και τους καλοπληρώνουν γνώριζαν πόση ζημιά μπορεί να τους κάνουν, σίγουρα θα τους απομάκρυναν.

ΤΟ ερώτημα όμως που τίθεται είναι άλλο. Είναι τόσο αφελής ο αρχηγός και όχι μόνο ο Μητσοτάκης, όλοι κάνουν τέτοια επικοινωνιακά δήθεν κόλπα, που να πιστεύει οτι θα μπορούσε ένας αγρότης, πραγματικός και γνήσιος, αυθεντικός που λέμε, δουλεμένος στους αγρούς και λιοκαμένος, με ρόζους στα χέρια και σκισμένο πρόσωπο από την αγροτική σκληρή ζωή, να καθίσει ως μαθητούδι πάνω σε μπάλες αχύρου, απέναντι σε οποιονδήποτε πολιτικό και να μην... του τα σούρει χύμα και τσουβαλάτα για τα φορολογικά δεινά και τα χαράτσια που του φόρτωσαν αυτοί και τα μνημόνια τους τα τελευταία χρόνια; Θα μπορούσε ας πούμε ο Θανάσης ο Κοκκινούλης να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο μασλάτι; Και θα μπορούσε πολιτικός που έκανε και υπουργός σε μνημονιακές κυβερνήσεις, να βγει έτσι άνετος και δοξασμένος στους αγρούς, ξεχνώντας τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και τον θυμό των αγροτών που επλήγησαν βάναυσα ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το πολιτικό "θεατράκι" δεν έχει πλέον σκηνικά να πείθουν. Κανείς πλέον δεν πιστεύει οτι η εποχή του Μαυρογιαλούρου πέρασε. Και αυτό είναι το χειρότερο για όλους. Αγρότες και μη. Και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να επανασχεδιάσουν τα επικοινωνιακά τους πλάνα. Αν θέλουν να μην τους πάρουν κάποια μέρα με τις πέτρες... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ SURVIVOR...

...Ολα τα κακά της μοίρας!

Γράφει απο τη Λάρισα ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας


ΕΙΜΑΙ βέβαιος θα το έχετε προσέξει. Από την ημέρα που τελείωσε το survivor ... φύλλο δεν κινείται στην ελληνική πραγματικότητα. Οι ογδόντα στους εκατό τηλεθεατές, αποκομμένοι πλέον από την τηλεοπτική (εκπαιδευτική, ενημερωτική και ψυχαγωγική - τρομάρα μας) πραγματικότητα, υπνωτισμένοι ακόμη από το παιχνίδι επιβίωσης των "διασήμων" και των  "μαχητών" του Σκάι, άφησαν τον καναπέ και προσγειώθηκαν αίφνης στην ... μονότονη καθημερινότητα. Στην καθημερινότητα της ανάγκης του μεροκάματου, την στεναχώρια της ανεργίας, των οικογενειακών και άλλων υποχρεώσεων, βρήκαν μπροστά τους ξανά, τα (άνευ μεγαλύτερης του survivor προτεραιότητας) προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας, των ίδίων και των παιδιών τους, βρήκαν λογαριασμούς της εφορίας και άλλων κοινωφελών "συνεταίρων" της τσέπης τους, που επιδίδονται κάθε λίγο σε ληστρικές έπιδρομές στα ελληνικά νοικοκυριά, βρήκαν μπροστά τους το αδηφάγο τέρας των δανείων και τον ... Μινώταυρο των τραπεζών να παραφυλάει να κατασπαράξει τα θύματά του, βρήκαν όλα τα κακά της μοίρας τους που λέμε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν: Survivor και πάλι Survivor!Αποχαύνωση και πάλι αποχαύνωση! Απο αυτή την άποψη, όλα αυτά τα χαζοπαιχνίδια, τα λεγόμενα "τηλεοπτικά σκουπίδια", μπορεί και να λειτουργούν ως γιατρικό απέναντι στην γενική μαυρίλα που έφερε στον πληθυσμό η οικονομική κρίση...

 

ΕΙΔΑ προχθές τον γείτονα, βραδάκι, μετά από καιρό και πάλι στην αυλή του να ποτίζει τα λουλούδια και τον ρώτησα. "Όχι μωρέ δεν ήμουν άρρωστος... Έβλεπα το Survivor"! Άντε τώρα να του πεις να πάει να κοιταχτεί, διότι ίσως είναι  στ´αλήθεια άρρωστος. Θα πρέπει όμως να διαγνώσεις το ίδιο και για τους 80 στους 100 τηλεθεατές! Ο Ντάνος, ο Σπαλιάρας, ένα σωρό άλλες τηλεοπτικές "μαριονέτες" παιδιά που τους εκμεταλλεύθηκε η τηλεόραση  και που κι εκείνα έκαναν το ίδιο,  αλίμονο ποιός τους γνώριζε πριν, δικαίωσαν όσους πιστεύουν πως αυτός ο λαός δεν σώζεται με τίποτα!

 

ΟΧΙ τρία αλλά δεκατρία μνημόνια μας χρειάζονται κι ανάθεμα αν και τότε καταλάβουμε οτι οι πραγματικοί μαχητές για επιβίωση είμαστε εμείς. Διότι η οικονομία μας, για να σωθεί με τα βουνά των δανεικών που πρέπει να ξεχρεώσουμε χρειάζεται όχι έναν Ντάνο, άλλα εννιά εκατομμύρια Ντάνους και Σπαλιάρες, ξεζουμισμένους Έλληνες σε ένα παιχνίδι επιβίωσης που δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Από τον επόμενο μήνα όπως και πέρσι, μπορεί και χειρότερα φέτος, θα κληθούμε μισθωτοί και συνταξιούχοι και οι πάντες φορολογούμενοι "μαχητές" να ακουμπήσουμε στο υπερταμείο τον οβολό μας, για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, δάνεια, λογαριασμούς, ΦΠΑ και ότι άλλο γράφει η μοίρα μας, όταν δε υποθετικά ερωτηθουμε, μα πού βρισκόσαστε όταν τα νομοθετούσαν και τούτα τα χαράτσια στη Βουλή, τότε θα λέμε... "παρακολουθούσαμε survivor!!!

 

 Η κρίση της ελληνικής κοινωνίας και ή έλλειψη εθνικής ευθύνης

Γράφει απο την Ξάνθη ο Γεώργιος Εμ.Δημητράκης


Η έννοια της κρίσης είναι καθολική και αναφέρεται σε καταστάσεις και γεγονότα που περιέχουν απειλή. Όλοι μας την επικαλούμαστε χωρίς όμως να αντιλαμβανόμαστε  το βάθος της τραγικότητας της περιπλοκής μας μέσα σε τόσες αντιφατικές καταστάσεις, τα τρομερά διλήμματα και αδιέξοδα μαζί με τα συνεπακόλουθα  αυτών των καταστάσεων. Όπως π.χ. τις δικές μας  ευθύνες, ενοχές, ψευδαισθήσεις, στερεότυπες χειρονομίες, αγωνίες και φόβους. Ως λαός αδυνατούμε να κατανοήσουμε ακόμη και τους κινδύνους  μπροστά στην θέα της καταστροφής. Η σχιζοφρένεια, η ψυχωτική συμπεριφορά μας, αυτές οι ασθένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, είναι όλως αντίθετες με τις ιστορικές παραδόσεις και καταβολές, με την ευθύνη και την δύναμη της ελληνικής φυλής. Ενός λαού, ο οποίος στην αρχαιότητα με την ισορροπία μεταξύ της εσωστρέφειας και εξωστρέφειας ανέδειξε τον μεγαλύτερο Πολιτισμό και Οικουμενισμό.

 

Δυστυχώς και ατυχώς για όλους μας, όσο περισσότερο οξύνεται η οικονομική κρίση, με όλες τις ολέθριες συνέπειες για τον εδώ και 8 χρόνια καθημαγμένο λαό μας τόσο περισσότερο οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων του πολιτικού συστήματος σε βάρος του Έθνους. Το οποίο αν και ευθύνεται τεράστια για την χρεοκοπία της Πατρίδας μας, όχι μόνον συνεχίζει ακάθεκτο και ατιμώρητο την εθνοκτόνο συμπεριφορά του, αλλά παράλληλα δημιουργεί διχαστικές και συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ των Ελλήνων. Ως αντιπερισπασμό για να διασώσει την πολιτική και κομματική του ύπαρξη.

 

Ο εθνικός διχασμός είναι συνέπεια μίας συστηματικής προπαγάνδας η οποία εμπεδώνει στο σύνολο του λαού την αδιαφορία, την αφέλεια, την αμάθεια με την παράλληλη παραπληροφόρηση και πλύση εγκεφάλου σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτικής συμπεριφοράς και εθνικής ευθύνης. Μία προπαγάνδα, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι, ο αποπροσανατολισμός του λαού από τους πραγματικούς υπαίτιους της  πολιτικής σήψης και διαφθοράς, της κοινωνικής αθλιότητας των τελευταίων δεκαετιών, και ως συνέπεια αυτών της ηθικής, οικονομικής και κοινωνικής τώρα κατάρρευσης της χώρας μας, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες αυτής της άφρονας και εθνοκτόνου πολιτικής μόνο στο διεθνές περιβάλλον.

 

Η προπαγάνδα είναι το δηλητηριώδης εργαλείο και όπλο της Εξουσίας, στην χώρα μας του διεφθαρμένου και σάπιου  πολιτικού συστήματος. Με το εργαλείο αυτό επί δεκαετίες διέλυε την κοινωνική συνοχή, υπέθαλπε τις Αρχές του Δικαίου και της Ισότητας των πολιτών, την ισχύ των Νόμων και του Κράτους Δικαίου, αλλά και το ουσιώδες στοιχείο της εθνικής ευθύνης των πολιτών απέναντι της Πατρίδας. Άπειρα είναι τα παραδείγματα και οι συνέπειες αυτής της προπαγανδιστικής πολιτικής και ανεύθυνης συμπεριφοράς απέναντι του Έθνους. Πρόσφατα μάλιστα και η καθιέρωση όχι μόνον της Επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά και των ανήλικων Αλέξη Γρηγορόπουλο και του Νίκου Ρωμανού, αμφότεροι γόνοι πλουσίων οικογενειών, ως εθνικούς ήρωες και επετείους εθνικής καταστροφής και όχι ιστορικής μνήμης. Κάθε χρόνο με πυρπολήσεις, βανδαλισμούς, καταστροφές δημόσιας περιουσίας αλλά και περιουσίας ιδιωτών βιοπαλαιστών, επαίσχυντες πράξεις οι οποίες εκθέτουν και διεθνώς την Πατρίδα μας.

 

Ανεξαρτήτως της σημασίας των συντελεστών και των γεγονότων, τα οποία θα έπρεπε να τιμάμε ο καθείς από εμάς με σεβασμό και εθνική ευθύνη, δεν οφείλει ολόκληρος ο λαός να πληρώνει επί δεκαετίες για τον θάνατο ή θυσία αυτών, τις συνέπειες δηλαδή μίας εγκληματικής πολιτικής συμπεριφοράς. Στο κάτω της γραφής, εάν έχουμε όντως την διαίσθηση, ότι για όλα αυτά φταίει το πολιτικό σύστημα, τότε οφείλουμε ως λαός να στραφούμε ευθέως εναντίον του και όχι να αυτοκαταστρεφόμαστε και να θυσιαζόμαστε για αυτό.

 

Ως εκ τούτου τεράστια είναι η ευθύνη όλων μας οι οποίοι επί δεκαετίες με την εγκληματική συμπεριφορά μας μετατρέψαμε την υπέροχη και ανεκτίμητη Πατρίδα μας σε ένα υπό αποσύνθεση κουφάρι για να το κατασπαράζουν οι ντόπιοι και οι ξένοι τώρα σαρκοφάγοι γύπες.

Αυτό το δήθεν μεγάλο διεθνές τώρα ενδιαφέρον για τα κλείσιμο της 2ης Αξιολόγησης, οι επί της τραπέζης των διαπραγματεύσεων προγραμματισμένες νέες Συμφωνίες για την τετραετία 2019-2022, οι οποίες προμηνύουν ένα πολύ επαχθέστερο 4ο Μνημόνιο, αλλά και για το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, αποτελεί μία απόδειξη της οδυνηρής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Πατρίδα μας. Διότι οι μεν προσπαθούνε να κρατήσουν την ομολογημένως διεθνώς διαλυμένη χώρα μας εντός της Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, οι δε να την αποσπάσουν από αυτήν.

Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται, και η αυτοκαταστροφή του Ελληνικού Λαού, ως συνέπεια της έλλειψης πυξίδας και εθνικής ευθύνης και ενοχής, συνεχίζεται. Διότι,  δυστυχώς, ουδείς από όλους μας αισθάνεται την παραμικρή ευθύνη για την εθνική καταστροφή, για την κατάρρευση της Πατρίδας μας. Τουναντίον και αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο επι δεκαετίες εκπέμπει μία αφόρητη δυσοσμία, είναι δυστυχώς δικό μας και μόνον δημιούργημα και επιλογή, εν κατακλείδι απεργάζεται  και πάλιν ευθαρσώς την προσεχή δημοκρατική ετυμηγορία, όμως ενός τώρα τελείως διαλυμένου, ανίσχυρου και λιπόθυμου, και όχι ενός ελεύθερου και δυνατού λαού.

 

Θυμίζουμε όμως ότι κριτήριο της αντοχής είναι η δοκιμασία. Ο Ελληνικός Λαός, μετα τα ολέθρια λάθη των τελευταίων δεκαετιών, δοκιμάζεται δυστυχώς και από την εδώ και οκτώ συναπτά  χρόνια πολιτική της απάνθρωπης και βάρβαρης λιτότητας, την σύγχρονη αυτή νόσο της παρακμής που στρέφεται κατά της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας. Όμως η Ελλάδα επιθυμεί να ζήσει. Διότι το πάθος του Ελληνισμού για την ζωή πηγάζει από το όνειρο του Γένους ως γενική απαίτηση και φορέα του θελήματος της Ιστορίας. Η ανάταση και υπεράσπιση της Πατρίδας μας είναι τώρα εθνική υπόθεση όλων των Ελλήνων. Διότι κοινά είναι τα πεπρωμένα της ελληνικής φυλής. Οι Ελληνες δεν προσφεύγουν σε ακρότητες, επιδεικνύουν επιείκεια και διαπνέονται από ανθρωπιστικό πνεύμα απέναντι των αντιπάλων τους. Ο ανθρωπισμός των Ελλήνων εκφράζει αυτοπεποίθηση και ανωτερότητα εις την ισχύ της. Η αντίδραση των Ελλήνων θα είναι τώρα μία ηφαιστειώδης έκρηξη καθολικής επιθυμίας και εθνικής ανάτασης, η δε νίκη της Πατρίδας μας είναι ιστορικώς αναπόφευκτη.

 

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

 

Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει στην Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στην Βόννη και Πολιτιστική Κληρονομιά  στην ΑθήναΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Περιφερειακή Υπερδύναμη ή Απατηλή Ονείρωξη;

Γράφει ο Δρ Γαβριήλ Μανωλάτος
Καθηγητής Οικονομικών και Διεθνούς Οικονομίας


Η Τουρκία σήμερα επιχειρεί ένα άλμα.  Επιχειρεί και επιδιώκει να αλλάξει επίπεδο, να ανέβει κατηγορία, να  γίνει μια ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει η ίδια και να επιλέγει τους προσανατολισμούς που ταυτίζονται με τα συμφέροντά της, χωρίς να  ρωτάει το ΝΑΤΟ και τις  ΗΠΑ. 

Και  έχει κάμει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Έχει πετύχει σπουδαία πρόοδο στην οικονομική ανάπτυξη γενικώς,  στην πρωτογενή και στην δευτερογενή παραγωγή και  στο εξαγωγικό εμπόριο και επίσης  στην ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας. Αυτά είναι βήματα τα οποία δικαιολογούν  έναν τέτοιο στόχο, να ανέβει δηλαδή κατηγορία. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν ενδογενή προβλήματα, όπως προβλήματα εθνικής συνοχής αφού το δόγμα ένα έθνος ένα κράτος μία γλώσσα μια θρησκεία δεν μπορεί να  συνεχίσει να  ισχύει, γιατί στην Τουρκία υπάρχουν πολλοί λαοί και κυρίως υπάρχει ο τουρκικός λαός και ο κουρδικός λαός. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που συνδυάζοντας το με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο υπογάστριο της Τουρκίας ανατρέπει τις επιδιώξεις της. Έτσι, ενώ η Τουρκία προσπαθεί να ανέβει κατηγορία, υπάρχουν οι εξελίξεις κυρίως στη Συρία και στο Ιράκ, όπου ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται να έχει επιλέξει αυτό που θέλει. Και έχει επιλέξει τους Κούρδους ως βασικούς συμμάχους τους για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. 

Το θέμα «Τουρκία» είναι ένα σύνθετο θέμα. Από τη μια μεριά  υπάρχουν σημαντικά στοιχεία και έχουν γίνει βήματα ώστε η Τουρκία να μπορεί να έχει στόχο να ανέβει κατηγορία και από την άλλη υπάρχουν ζητήματα και παθογένειες που οδηγούν την Τουρκία να κατεβεί κατηγορία. Και αυτό επιτείνεται από τα προβλήματα συνοχής που έχει η χώρα,  τα πολιτισμικά αλλά και το πολιτικό Ισλάμ που επιχειρεί να  εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν. Εδώ, υπάρχει η αντίφαση, διότι το πολιτικό Ισλάμ δεν είναι μία πολιτική ιδεολογία του 21ου αιώνα. Είναι του 18ου του 19ου. Αυτά τα εσωτερικά προβλήματα που έχει η Τουρκία, επιδεινώνονται από τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή.  Στην Συρία, επιχειρείται, η ίδρυση ενός δεύτερου ομόσπονδου κουρδικού κράτους, όπως συμβαίνει με το κουρδικό κράτος του Ιράκ. Αυτή η εξέλιξη έχει τις εξής ιδιαιτερότητες. Η μία είναι ότι οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχονται από το PKK και η άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι το δεύτερο κουρδικό κράτος, αυτό στη Συρία,  ιδρύεται, με  την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ότι ένα κράτος στο Ιράκ, ομόσπονδο κουρδικό, δεύτερο στη Συρία. Μπαίνει όμως και η Τουρκία στην αναμονή των χωρών που θα ομοσπονδοποιηθούν και έτσι θα ιδρυθεί το τρίτο κουρδικό κράτος.  Και εδώ, το άλμα  του Ερντογάν προς τα εμπρός, να  αποκτήσει η Τουρκία μία ενιαία εξουσία αποτελεί ονείρωξη, για να αποτρέψει τις εξελίξεις που είναι αμείλικτες για την Τουρκία, δηλαδή την ομοσπονδοποίησή της και την ίδρυση του τρίτου κουρδικού κράτους.

Αυτό είναι, η κυριότερη και σημαντικότερη γεωπολιτική εξέλιξη που είναι στο προσκήνιο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.  Είναι  ένα ζήτημα, που αλλάζοντας τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, εκ των πραγμάτων, αγγίζει και την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Υπάρχει η θεωρία ότι, η αποτυχία στο νοτιοανατολικό υπογάστριο της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, μπορεί να επηρεάσει το κυπριακό και την Ελλάδα, με μια πιθανή εκτόνωση της πίεσης που δέχεται η Τουρκία προς το Αιγαίο και με ανταλλάγματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ώστε να χρειάζεται υψηλότατο επίπεδο εγρήγορσης από την Ελλάδα.

Αυτό είναι μια θεωρεία και ένα σενάριο που περιλαμβάνεται και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Η θεωρία αυτή κυκλοφορείς ευρέως. Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν αυτή τη θεωρία και αυτό το σενάριο. Αν όμως υπάρχουν πληροφορίες, των ελληνικών υπηρεσιών, ότι η Τουρκία σχεδιάζει κάτι τέτοιο ας τις αξιοποιήσουμε και ας δούμε πως θα τις χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά. Εάν όχι, και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν, μάλλον όλα αυτά τα σενάρια, με ένα πολύ έντεχνο τρόπο διοχετεύονται στη ελληνική πλευρά. Αυτά τα σενάρια δεν απασχολούν κανέναν στην Τουρκία.  Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, δεν υπάρχουν στη Τουρκία, ούτε ως στοιχείο αντιπαράθεσης, παρόμοια σενάρια. Τα ελληνοτουρκικά με ποια λογική είναι πρώτο θέμα στην Ελλάδα;  Μήπως δημιουργούμε μόνοι μας ένα θέμα; Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι ζητήματα τα οποία δεν βγήκαν σήμερα. Το ότι η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα και προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις για να εκδώσουμε τους 8 ή για να εκκενώσουμε τα 18 νησιά που ισχυρίζεται ότι επανδρώσαμε με στρατιωτική ισχύ, αυτό θα συνεχιστεί. Άλλο ζήτημα οι προκλήσεις της Τουρκίας και άλλο η θεωρία του θερμού επεισοδίου. Αυτοί που την επικαλούνται πού στηρίζονται; Σε ποια στοιχεία στηρίζονται και έχει γίνει αυτή η φιλολογία πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και σε όλες τις εκπομπές… Οι προκλήσεις της Τουρκίας υπάρχουν, και οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες , στρατός, ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε επεισόδιο ήθελε προκύψει οπουδήποτε.  Όμως αυτό είναι άλλο ζήτημα και άλλο να  συζητάμε συνέχεια εκεί που δεν υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, και να δημιουργούμε όλη αυτή τη δυναμική. Στο τέλος, λέγε λέγε, μπορεί να προκύψει και κανένα θερμό επεισόδιο.

Λέγεται , από πολλούς, ότι η Τουρκία, τουλάχιστον το τμήμα της αεροπορίας ευρίσκεται σε μία κατάσταση αν όχι διαλυμένη, πολύ επισφαλή. Το μεγάλο πρόβλημα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, είναι η αξιοπιστία τους, απέναντι στην ίδια την κυβέρνηση. Αν είναι αλήθεια αυτά που βγαίνουν προς τα έξω από διάφορες πηγές, ότι δηλαδή είναι κλειδωμένα τα πυρομαχικά, ότι έχουν βγάλει τα κλείστρα από τα τεθωρακισμένα ότι δεν επιτρέπουν στα επιθετικά ελικόπτερα να μπαίνουν ρουκέτες για να μη στραφούνε εναντίον του Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, αν λοιπόν είναι αλήθεια όλα αυτά, και μαζί με το γεγονός, ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ειδικών δυνάμεων και βατραχανθρώπων βρίσκονται στη Συρία και στο Κουρδιστάν  πολεμώντας το PKK, υπάρχει  ζήτημα που σχετίζεται με την επιχειρησιακή δυνατότητα, αλλά και με την δυνατότητα μιας πολεμικής μηχανής να πετύχει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. 

Και βέβαια δε λέω, με την πιο πάνω αναφορά, ότι η Ελλάδα έχει μια σχετική υπεροχή στον αέρα σε περίπτωση κάποιας σύγκρουσης στο Αιγαίο... Αυτά τα ζητήματα να τα αφήσουμε τελείως στην άκρη, να είμαστε σε ετοιμότητα, και η κοινωνία και οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά να μη δημιουργούμε εμείς μια δυναμική που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε μια σύγκρουση που δε θα υπάρχει νικητής, θα καταστραφεί και η Τουρκία και η Ελλάδα.

Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι η Τουρκία  έχει  πλέον  πετύχει τη μετατροπή  του  ανατολικού  Αιγαίου  σε μια τεράστια  γκρίζα ζώνη  στην οποία η διεθνής  κοινότητα  αναγνωρίζει  de  facto  ένα  ειδικό  καθεστώς  διεθνούς  επικυριαρχίας. 

Για τα σχόλιά σας: gamanol@teiath.gr

 

  

 

 Το Δίκαιο της Ελλάδος και η άρνηση εξυπηρέτησης του χρέους

Γράφει απο την Ξάνθη ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης


Η οικονομική κρίση την οποία βιώνει ο λαός μας, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου, δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών των ηγεσιών των, αλλά παράλληλα και συνέπειες της πολιτικής εκείνων οι οποίοι  για ιδιοτελείς και καιροσκοπικούς και μόνον λόγους καταστρατήγησαν τις παγκόσμιες Αξίες και τις Αρχές του Δικαίου. Με τα γνωστά αποτελέσματα  και τις βαρύτατες συνέπειες τις οποίες πληρώνει τώρα και η Πατρίδα μας.

 

Ο λαός μας ευρίσκεται σε απελπισία και  απόγνωση, διότι η ανείπωτη ένδεια κτυπάει την πόρτα όλων μας. Και όταν ένας λαός υφίσταται όλα αυτά τα δεινά, επόμενο είναι να αδυνατεί να αμυνθεί απέναντι των άλλων που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια του, αλλά και να υπερασπίζεται το Δίκαιο του. Φυσική συνέπεια της εξαπάτησής του, της υποτέλειας και εξάρτησής του από εκείνους που τον επιβουλεύονται, και ως γνωστόν, μάλιστα τον απειλούνε με τιμωρία, ταπείνωση και διάφορες άλλες ποινές. Ο απελπισμένος χάνει τότε και τον προσανατολισμό του, την δύναμη να αντισταθεί,  αλλά και την ελπίδα και το φως του.

Όμως υπάρχει η πιο όμορφη φρόνηση των λαών, η Δικαιοσύνη. Η κράτιστη των αρετών η οποία έχει την πηγή της μέσα στην ανιδιοτέλεια και την ελευθερία της ψυχής. Δικαιοσύνη νοείται από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα η ικανοποίηση του, αποκαλούμενου γενικά, περί Δικαίου αισθήματος. Η Δικαιοσύνη έχει μόνον ηθικά και νομικά ερείσματα. Αυτό το περί Δικαίου αίσθημα στο τέλος και κάποια στιγμή αφυπνίζει κάθε λαό. Διότι είναι πιο δυνατό, πιο ισχυρό και  διαχρονικό από την πρόσκαιρη αδικία.

 

Παρακολουθούμε τώρα τελευταία μία αφύπνιση και εναντίωση εναντίον εκείνων οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση η οποία ταλανίζει την Ευρώπη και την Πατρίδα μας. Διότι υπάρχουν όντως υπαίτιοι οι οποίοι ευθύνονται βαρύτατα  για την μεγάλη κρίση στην Ευρώπη,  την οικονομική εξαπάτηση και κοινωνική εξαθλίωση, την επαίσχυντη ταπείνωση  μερικών λαών της.

Διότι είναι ήδη από αρκετό καιρό γνωστόν, ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, των ευημερούντων εκείνων ισχυρών οικονομιών κρατών-μελών της γηραιάς ηπείρου μας, κατέστρωσε ένα σχέδιο κατεύθυνσης τεραστίων κεφαλαίων προς τα κράτη-μέλη  της ΕΕ του Νότου. Θυμίζουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ  ελέγχεται εδώ και τρείς και πλέον δεκαετίες από την ισχυρότατη οικονομία της Γερμανίας, το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της οποίας κυμαίνεται πλέον των 250 δις ευρώ ετησίως, το δε έτος 2016 υπερέβη τα 252.9 δις ευρώ. Αυτό κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ, όμως εν κατακλείδι και  εν πλήρει γνώσει ασφαλώς των κοινοτικών Οργάνων της ΕΕ και της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Αλλά εν γνώσει αυτών και η δόλια πρακτική της κατεύθυνσης και διοχέτευσης των κεφαλαίων αυτών της τάξης των τρισεκατομμυρίων ευρώ προς τις χώρες του Νότου, όπου αναμενόμενο ήταν, όχι μόνον κατέστρεφαν τις οικονομίες των δανειοληπτριών χωρών, αλλά ταυτόχρονα ως μη εξυπηρετούμενα, καθιστούσαν τις χώρες αυτές εξαρτώμενες και υποχείριες στους εκβιασμούς των δανειστριών χωρών. Αυτή η δόλια πρακτική προκάλεσε την οικονομική κρίση στην ΕΕ και την κατάρρευση της Ελλάδος, ιδιαιτέρως εξαιτίας της ευάλωτης και σαθρής οικονομίας της, του αρρωστημένου, διεφθαρμένου, σάπιου κοινωνικοοικονομικού και πολιτικού συστήματος της. Μακροχρόνιες και αθεράπευτες  παθογένειες της χώρας μας οι οποίες ήσαν επι δεκαετίες επίσης γνωστές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, δηλαδή στους δανειστές,  και ασφαλώς σε όλα τα Όργανα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Όταν η κρίση στην Ελλάδα έφθασε στο απόγειο της, και μόλις προ 4 ετών στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ακούονταν έντονες συζητήσεις για το GREXIT ή κινδύνου ενός οικονομικού ατυχήματος (Graccident) της χώρας μας  από το Ευρώ και την Ευρωζώνη, ο πολύ γνωστός σε όλους μας, και περιέργως συμπαθής Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχθηκε δημοσίως τα κάτωθι: «ότι γνώριζε από πολλά χρόνια πριν τις συνέπειες αυτής της «χρηματοδότησης(!)» της Ελλάδος, και που κατέληγαν τα κεφάλαια αυτά, και ότι δεν έκανε τίποτε, μέσω των Βρυξελλών, για να το σταματήσει, εξαιτίας των αντιδράσεων 2 κρατών-μελών!» Υπαινισσόμενος, ως ήδη τώρα γνωστόν, την Γερμανία και την Γαλλία. Μία ανερυθρίαστη μάλιστα δημόσια παραδοχή της ευθύνης για την καταστροφή της Ελλάδος. Η οποία όμως εκθέτει όλους τους υπεύθυνους απέναντι της Δικαιοσύνης.

 

Προ ολίγων και μόνον χρόνων συνέβη στην Γερμανία το κάτωθι περιστατικό. Στην μικρή πόλη Hamm, μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της περιοχής Münster, του μεγαλύτερου στην Γερμανία Κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας με πληθυσμό 19 εκατομμύρια κατοίκους και ένα υψηλό ΑΕΠ 645 δις ευρώ, ένας τραπεζίτης χορηγούσε σε εκατοντάδες απλούς πολίτες μεγάλα στεγαστικά δάνεια, ενώ γνώριζε, ότι αυτοί δεν ήσαν σε θέση να τα εξυπηρετήσουν. Το σχέδιο  του αποκαλύφθηκε, όταν οι δανειολήπτες, ως ήταν αναμενόμενο, όντως χρεοκόπησαν, τα σπίτια τους αγοράστηκαν πάμφθηνα από αχυράνθρωπους της Τράπεζας, με τεράστια κέρδη για αυτήν. Η Γερμανική Δικαιοσύνη τιμώρησε τον τραπεζίτη σε πολυετή φυλάκιση.

 

Ο λαός μας οφείλει τώρα να αντισταθεί  και να αρνηθεί όχι μόνον την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και να ζητήσει ευθύνες από τους εμπλεκόμενους δανειστές της, ως υπαίτιους για την εκ προθέσεως εξαπάτηση και  καταστροφή της Πατρίδας μας. Οι οποίοι τώρα και ταπεινώνουν ανηλεώς μία ολόκληρη χώρα, και αναιδέστατα απαιτούνε από πάνω όχι μόνον την αποπληρωμή του «χρέους», αλλά  και την εκποίηση όλου του εθνικού της πλούτου έναντι πινακίου φακής.

 

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει στην Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στην Βόννη και Πολιτιστική Κληρονομιά  στην Αθήνα. "ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ", ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ... “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ”

Πορεία στην αθλιότητα!

Γράφει απο τη Λάρισα ο Δημοσιογράφος Χρ. Τσαντήλας


ΟΤΑΝ βλέπεις υπουργούς, των οποίων η δουλειά είναι να σώσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες, να κάνουν παρέλαση στους δρόμους της Αθήνας μαζί με τους "διαφορετικούς" - αυτούς που από την αρχαιότητα  τους λέγαμε αλλιώς, - τί άλλο χρειάζεται για να πειστούμε ότι, εμείς οι ίδιοι φταίμε και κανένας άλλος για την στροφή που θέλουν να μας επιβάλλουν στην αθλιότητα και στην ανωμαλία, στην επικράτηση της ανικανότητας και της αναξιοπρέπειας, με την απώλεια των ηθικών και άλλων κοινωνικών και οικογενειακών αξιών; 

ΠΟΙΟΣ τους όρισε  μωρέ αυτούς τους περίεργους τύπους, ποιος τέλος πάντων τους παρείχε την εξουσιοδότηση να καθορίζουν την ζωή μας και να καταστρέφουν το μέλλον της νεολαίας μας; Εμείς οι ίδιοι  δεν τους επιλέξαμε; Και αφού τους επιλέξαμε, τότε  καλά να πάθουμε... 

ΔΕΝ είναι όμως μόνο αυτό. Αυτή η κυβέρνηση μοιάζει να έχει νοοτροπία αντιπολίτευσης. Και μάλιστα ασήμαντου σε δυναμική κόμματος που δεν θα πίστευε ποτέ οτι θα μπορούσε να γίνει κάποτε κυβέρνηση. Τούτα δω τα παλικάρια, κάνουν διάφορα πράγματα  και συμπεριφέρονται, όπως τότε, στα σπουδαστικά αμφιθέατρα, όταν δεν έφταναν το ποσοστό που απαιτεί ο εκλογικός νόμος για να μπουν στη Βουλή. Ιδεαλιστές, άθεοι, "επαναστάτες" για να κάνουν και μόνο την διαφορά. Με τους αναρχικούς, μαζί. Με τους μπαχαλάκηδες, μαζί. Με τους γκέι, μαζί. Με τους εξεγερμένους της γης μαζί. Με το κίνημα των κρατουμένων μαζί. Και με τους άλλους μαζί, τους φύλακες. Αρκεί να πράττουν το ...διαφορετικό! Νόμιζαν ότι θα είναι για πάντα έξω από τις παρελάσεις, πίσω από το πλήθος, να πετούν τομάτες, να βρίζουν επισήμους, να διαφωνούν με όλα. Να μπορούν να χαλούν πολιτικές συγκεντρώσεις. Να γιαουρτώνουν τους αντιπάλους τους. Να κάνουν τους ζόρικους στους ευρωπαίους και στο τέλος να νομοθετούν ότι τους επιτρέπουν οι δανειστές.  Δυστυχώς σ´αυτούς δώσαμε εμπιστοσύνη να διαχειριστούν το τεράστιο  πρόβλημα της Ελλάδας. Το υπαρξιακό μας πλέον πρόβλημα. Να διαχειριστούν τα δυσκολότερα χρόνια των Ελλήνων, σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό πεδίο, το οποίο υποδούλωσε την χώρα προσφέροντάς μας όπως τους επαίτες τις δόσεις των δανείων, για να επιβιώσουμε. Και μεις, προοδευτικοί γαρ συμβαδίζουμε χέρι χέρι με την διαφορετικότητα. Να δείξουμε την προοδευτικότητα σε ένα πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, που μόνο πρόοδο δεν εξασφαλίζει.

ΔΕΝ υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην πιστεύει ότι η διαφορετικότητα είναι μικρό μεν, αλλά ένα  κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Μια κοινωνία που βάλλεται καθημερινά από ξενόφερτα διαφορετικά ήθη και έθιμα που στόχο έχουν την αλλοτρίωση των αξιών της ελληνικής ορθόδοξης οικογένειας. Και οτι θα πρέπει να προσεγγίζει κανείς το θέμα με μεγάλη λεπτότητα και προπάντων επιβεβλημένη, ιδιαίτερη προσοχή. Όχι όμως με την κυβέρνηση να ταυτίζεται με την διαφορετικότητα και να το δείχνει βροντερά, δίνοντας κραυγαλέα "αγκαλιά" δια του ίδιου του υπουργού οικονομίας κ. Τσακαλώτου και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης. 

ΚΑΙ ενώ μπορεί το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να ...ξεροκαταπίνει ανερχόμενο την ιδιαιτερότητα, ακόμα και τις αποκρουστικές  πράξεις ορισμένων ανθρώπων, (μας έμεινε η ελεεινή εικόνα της φωτογράφισης των συζύγων των ηγετών) όταν αυτές συμβαίνουν στην κρεβατοκάμαρα τους, όμως στο δρόμο, δημοσίως, εκδηλώσεις σαν αυτή που έγινε στην Αθήνα από τους gay η ελληνική  κοινωνία δεν τις σηκώνει. Είναι τραγικό για τα μικρά παιδιά και αντιαισθητικό για τους μεγάλους, να αναγκάζονται να βλέπουν σε κοινή θέα στο δρόμο, σκηνές που υποδηλώνουν όχι απλά διαφορετικότητα αλλά απόλυτο ξεπεσμό. Και είναι εξίσου τραγικό να βλέπεις εκείνους που θα έπρεπε να σε προστατέψουν από τέτοιες καταστάσεις, να τις στηρίζουν συμμετέχοντας κιόλας σε αυτές. Τι μένει; Η απορία μας που έχει να κάνει με το… "τι άλλο θα δούμε ακόμα!".Ποιά είναι και που βρίσκεται η ελπίδα

Γράφει ο Παντελής Οικονόμου, πρώην υπουργός


Ζώντας και εγώ το δημόσιο αίσθημα παγίδευσης και αδιεξόδου της εποχής μας, ήρθα να συμπεράνω ότι οι -κατά δήλωση του κυρίου Τσίπρα- «αυταπάτες» των κυβερνητικών εταίρων είναι, πράγματι, η βασική του πηγή. Ασφαλώς μετράει αρνητικά και η αδεξιότητα τους, μόνο που ήταν αναμενόμενη, λόγω απειρίας. Όπως αρνητικά μετράει και ο μη αριστερός προσανατολισμός της «πρώτη φορά Αριστεράς». Με ελαφρυντικό της τον καταναγκασμό από τους πιστωτές να φροντίζει, πριν απ’ όλα, να «πάρουν τα λεφτά τους πίσω». Αυτό που αποδεικνύει όμως η δραματική, περίπου ακατάσχετη, συρρίκνωση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η γενικευμένη διάψευση προσδοκιών δεν συγχωρείται.

Και είναι φυσικό: ο πολίτης δεν τιμωρεί το όποιο κόμμα αυτοκτονεί. Το τιμωρεί επειδή σκότωσε την ελπίδα. Αυτήν που καλλιέργησε κατά την αντιπολιτευτική του περίοδο. Και αποδείχτηκε αβάσιμη, ανυπόστατη, τελικά χαμένη, μόλις κλήθηκε να κυβερνήσει. Είναι ανθρώπινο λοιπόν, ο συμπατριώτης ψάχνοντας το ουσιώδες αυτό αγαθό αλλού, να αποφασίζει να μεταναστεύσει (εκλογικά τουλάχιστον). Και να σκέπτεται το «που». Για να διαπιστώσει, δυστυχώς, ότι το πρώτο επίδοξο «κόμμα υποδοχής», η Νέα Δημοκρατία, βαρύνεται με το ίδιο ακριβώς πολιτικό έγκλημα: μας αποστέρησε την ελπίδα που είχε καλλιεργήσει ως αντιπολίτευση, αφού έλαβε την εντολή να κυβερνήσει. Δεν έχει περάσει δα και τόσος χρόνος ώστε να το ξεχνάμε!

Και έτσι, βλέπουμε, μέρα με τη μέρα, όλο και πιο καθαρά, ότι η απελπισία δεν γιατρεύεται ούτε με την πρωθυπουργική (οιονεί) αυτοκριτική για τις «αυταπάτες», ούτε με τους φιλιππικούς της αντιπολίτευσης με επωδό το αίτημα της να ξανακυβερνήσει. Θεραπεία θα μπορούσε να υπάρξει, σταδιακά, με τον προσδιορισμό και την υποστήριξη κάποιας, επί τέλους, ρεαλιστικής, κοινής λαϊκής επιδίωξης. Ενός σχεδίου για την προσέγγιση της. Και των θετικών συνεπειών στην καθημερινή μας ζωή, κατά την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Με την Πολιτική, με απλά λόγια, με το πι κεφαλαίο. Που η ανυπαρξία της είναι αδύνατον πια να κρυφτεί.

Έχω τη γνώμη ότι τέτοια πολιτική στις μέρες μας μπορεί να είναι η έξοδος από τα μνημόνια, χωρίς όμως να υποστούμε τις συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας. Αυτό είναι το θέμα μας και όχι ποιός από αυτούς που διαχειρίστηκαν την ψήφο μας και απέτυχαν θα κληθεί να… αποτύχει ξανά. Και, με τελεσίδικη την απόρριψη των, αποδεδειγμένα, ακατάλληλων να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να κοιτάξουμε πέρα και πάνω από το υπάρχον κομματικό φάσμα. Ψάχνοντας για δυνάμεις άξιες να σηκώσουν στη πλάτη τους τις ευθύνες που θα τους ανατεθούν. Άβολο ίσως. Κοπιαστικό σίγουρα. Μόνο που αυτή είναι και εκεί βρίσκεται η διέξοδος και, επί τέλους, η ελπίδα!

 * Ο Παντελής Οικονόμου είναι ιδρυτής της ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
 Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ανίσχυροι μπροστά σε εξελίξεις...

Γράφει απο την Λάρισα ο Δημοσιογράφος Χρ. Τσαντήλας


ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ που η διεθνής πολιτική σκηνή, με κέντρο αναφοράς την μεσόγειο, τον κόλπο και την μέση ανατολή «ανακατεύεται» ξανά και πολύ επικίνδυνα, με τα πλείστα όσα γεγονότα που διαδραματίζονται να γεννούν εστίες πολέμου, εντάσεις, αθώους νεκρούς και τους τρομοκράτες - βομβιστές να βολτάρουν όπως, όπου και όποτε θέλουν, στις ανοχύρωτες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, εμείς η Ελλάδα, βρισκόμαστε ως χώρα, στην χειρότερη ίσως φάση της ιστορίας μας. Χωρίς καν να έχουμε εμπλακεί σε  πόλεμο, έχουμε απολέσει την εθνική μας ανεξαρτησία. Νομοθετούμε με την υπόδειξη και την άδεια των ξένων, υποθηκεύσαμε το σύνολο σχεδόν της κρατικής περιουσίας, χάνουμε τα σπίτια μας, τα παιδιά μας φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό, με όλα αυτά τα δεινά και ενώ καλύτερες ημέρες δεν βλέπουμε στον ορίζοντα,  πολιτικά και στρατιωτικά σχέδια διαφόρων χωρών, κυρίως των γειτόνων μας, αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, εξυφαίνονται κρυφά η φανερά και εμείς, δεν είμαι καθόλου και από κανέναν πεπεισμένος αν πράγματι μπορούμε, τουλάχιστον να τα παρακολουθούμε...

Η ΝΕΑ εστία φωτιάς που ξέσπασε ξαφνικά στο Κατάρ (και που ελάχιστοι από εμάς, κοινοί θνητοί Έλληνες πολίτες, μπορούν με ακρίβεια να αξιολογήσουν, το τι στ’ αλήθεια συμβαίνει), προστίθεται στις μεγάλες σκοτούρες της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη …τσουρουφλιστεί από την τεράστια πυρκαγιά που μας έχει σκορπίσει το αστρονομικό «ελληνικό χρέος», με αποτέλεσμα, με λιγότερο καθαρό μυαλό να καλείται να αντιμετωπίσει τις διεθνείς εξελίξεις και τις όποιες πολιτικοοικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις λαμβάνουν χώρα δίπλα μας. Με απλά λόγια η χώρα μας έχει τέτοιο οικονομικό χάλι που βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αυτές όταν μάλιστα διαθέτει και μία κυβέρνηση νέα και κυρίως άπειρη στην αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων…

ΤΟ επίπεδο ζωής αλλά κυρίως η σκέψη και οι συνθήκες στις αραβικές χώρες και στις χώρες της ανατολής, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις αντίστοιχες συνθήκες των λαών της Ευρώπης και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τις αιτίες που γεννούν τα θλιβερά αιματηρά γεγονότα και τον απύθμενο θρησκευτικό φανατισμό που εκδηλώνεται με αστείρευτο μίσος. Όσο απόμακρο και περίεργο φαίνεται στον ευρωπαίο, να περπατά ας πούμε στο κέντρο της Τεχεράνης και ξαφνικά να γονατίζουν μπροστά του καταμεσής στο δρόμο χιλιάδες Πέρσες να... προσεύχονται (!) επειδή τους βρήκε στο δρόμο η ώρα της προσευχής, τόσο λογικό είναι αυτό για τους ίδιους. Όταν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί τιμωρούσε τους κλέφτες κόβοντας τους τα χέρια από τον ώμο, στην Δύση οι πολίτες ανατρίχιαζαν βλέποντας στην τηλεόραση τις παραδειγματικές τιμωρίες με τους δημόσιους ακρωτηριασμούς. Άλλη κουλτούρα, άλλοι λαοί, άλλος πολιτισμός, άλλος φανατισμός...

ΘΥΜΑΜΑΙ ένα ταξίδι την δεκαετία του '90 στο Ιράν, την εποχή μετά τον Ιρακινο-ιρανικό πόλεμο, με τα χημικά, όπου αποδεκατίστηκαν πληθυσμοί και φονεύθηκαν χιλιάδες παιδικές ψυχούλες. Ήταν τόσο μεγάλο το μίσος των Ιρανών για τους Αμερικανούς που στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης με τεράστια χρυσά γράμματα αποτυπώνονταν η φράση «θάνατος στους Αμερικάνους!». Μάλιστα παρότι υπήρξε μέλος της ελληνικής πρωθυπουργικής αποστολής, έναν δημοσιογράφο που διέθετε όμως αμερικάνικο διαβατήριο, δεν τον επέτρεψαν να κατέβει από το αεροπλάνο! Και παρέμεινε μέσα για τρείς ημέρες, μέχρι να αναχωρήσει η αποστολή, ενώ μαντίλα υποχρεώθηκαν να φορέσουν όλες οι γυναίκες της συνοδείας.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ εμπλοκή στην νέα κρίση που ξέσπασε στην περιοχή με τον οικονομικό αποκλεισμό και την απομόνωση του μικρού Κατάρ, ίσως φέρει πολλές ανακατατάξεις σε όλα τα κράτη της περιοχής. Ο «μαύρος χρυσός» και το 30% της παγκόσμιας παραγωγής του, στο μικροσκοπικό αυτό κρατίδιο, δίνουν στο ίδιο την δύναμη λιονταριού, αλλά πολλαπλασιάζονται οι αχόρταγοι θηρευτές που το περικυκλώνουν για να το υποδουλώσουν. Κάτω από τέτοιες συνθήκες που γεννούν οικονομικούς και πραγματικούς πολέμους, είναι δύσκολο να πάρει κανείς σωστή θέση απέναντι στα γεγονότα. Ας ελπίσουμε ότι πολλά παραπάνω από εμάς αντιλαμβάνονται οι καλοπληρωμένοι διπλωμάτες μας και υπουργοί, στις εγχώριες υπηρεσίες του υπουργείου των εξωτερικών. Για την ασφάλειά μας δηλαδή...Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Γράφει απο την Ξάνθη ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης


Μπροστά στην αδήριτη πραγματικότητα που βιώνουμε, με την ολοένα επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας, αν μια παραδοχή μπορούμε με σιγουριά να κάνουμε, αυτή συνοψίζεται στο ότι οι ευθύνες της πολιτικής τάξης της χώρας μας διαχρονικά είναι βαριές. Το περιβόητο πολιτικό κόστος απέτρεψε  τους κομματικούς σχηματισμούς από το να προχωρήσουν στις τομές εκείνες που θα έθιγαν μεν ορισμένες τάξεις, θα λειτουργούσαν, ωστόσο, ως ασπίδα προστασίας για την οικονομία μας μακροπρόθεσμα. Και σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχόμαστε το περιεχόμενο των αλλεπάλληλων συμφωνιών με τους Θεσμούς, που συνεπάγεται και νέες φορολογικές και οικονομικές επιβαρύνσεις, και νέες μειώσεις συντάξεων, μισθών και κοινωνικών επιδομάτων, που κυριολεκτικά εξοντώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά.
Φαίνεται όμως ότι η εξόντωση των Ελλήνων είναι δευτερεύουσας σημασίας. Προέχει η ευημερία των αριθμών, βάσει των οποίων θα εγκριθεί από το Eurogroup η επόμενη δόση, που θα μας κρατήσει εν ζωή για μικρό χρονικό διάστημα, διογκώνοντας ταυτόχρονα το χρέος της Ελλάδας και επισημοποιώντας τη λιμοκτονία των Ελλήνων. Μήπως είναι συμπτωματικές οι κάθε τόσο «χαρμόσυνες ειδήσεις» από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η θριαμβολογία των κυβερνητικών αξιωματούχων ότι αυξάνονται οι εξαγωγές της χώρας και ότι η οικονομία και ανάπτυξη βρίσκονται στον σωστό δρόμο;
Οι τυμπανοκρουσίες και οι ολοένα επαναλαμβανόμενες αισιόδοξες προβλέψεις προέρχονται από εγκεφάλους που συνειδητά και σκοπίμως παραπλανούν εδώ και επτά χρόνια τον ελληνικό λαό. Διότι όλοι ανεξαιρέτως οι «ειδήμονες» της παγκόσμιας οικονομίας γνωρίζουν ότι σε μία χώρα στην οποία η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βιώνει έσχατη ένδεια με μισθούς και συντάξεις πείνας, πολυετή ύφεση, τεράστια ανεργία και φυγή δεκάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό, είναι ασυγχώρητο και ύβρις να κάνει κανείς λόγο για αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, όπου οι λιμοκτονούντες λαοί στερούνται ακόμη και τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, την ίδια ώρα και η πρωτογενής παραγωγή τους εξάγεται σε πλούσιες χώρες.
Όμως ο εμπαιγμός, η αθλιότητα, το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού συνεχίζονται μεθοδικά και με την διεθνώς γνωστή υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Το διευθυντήριο του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος ενορχήστρωσε εξαρχής μια προπαγάνδα με σκοπό την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού από το πραγματικό περιεχόμενο, την ουσία και την βαρύτητα του πρωτότυπου USB («στικάκι»). Και δη σε μία περίοδο που ήδη είχαν αρχίσει να πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και να διακυβεύεται η τύχη και το μέλλον της εξαιτίας των ολέθριων λαθών και της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και των συνενόχων του, που φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού ένα δυσθεώρητο χρέος.
Κι ενώ η χώρα μας όδευε προς την ολοκληρωτική καταστροφή, πήρε μπρος η εγκληματική παραφιλολογία, αν όχι παραπληροφόρηση, ότι δήθεν επι μακρόν αποσιωπήθηκε από τους παραλήπτες της η παράδοση, τον Οκτώβριο του 2010, του USB από την κυρία Λαγκάρντ. Μετά, ότι δήθεν άρχισαν οι αντιγραφές και οι «διορθώσεις» του περιεχομένου για την προστασία μεγαλοφοροδιαφυγάδων και πολιτικών προσώπων που εμπλέκονταν σε παράνομες συναλλαγές κ.λπ., ανθρώπων, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, που περιφέρονται σε γνωστούς κύκλους του πολιτικού κατεστημένου και των μεγάλων ΜΜΕ, που αποτελούν την «ουρά» του. Και τέλος, ότι δήθεν εάν αξιοποιούνταν το περιεχόμενο του USB, η χώρα θα απέφευγε τα θανατηφόρα Μνημόνια και τα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των Ελλήνων, άρα και την ταπείνωση της Πατρίδας και του λαού μας.
Όμως ο περίεργος ή άγνωστος τρόπος παράδοσης του πρωτότυπου USB και η μεταφορά του μέσω διπλωματικού σάκου ή και δια χειρός στις ελληνικές Αρχές, η μη καταχώρηση του ως επίσημου εγγράφου-στοιχείου του ελληνικού κράτους, όπως και ευθύς αμέσως οι πληροφορίες περί μυστικών συναντήσεων Ελλήνων αξιωματούχων σε Βέλγιο και Ελβετία ενισχύουν τις εικασίες και τις υπόνοιες για τους λόγους που το πρωτότυπο USB αποκρύφτηκε και αποκρύβεται εδώ και επτά χρόνια από τον ελληνικό λαό.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι άλλη: με την παράδοση του πρωτότυπου USB πρόθεση των ισχυρών παραγόντων του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου της ΕΕ δεν ήταν να προσφερθεί βοήθεια στην Ελλάδα, όπως εδώ και χρόνια υποστηρίζεται, ώστε να προχωρήσει σε σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να καταφέρει να βγει επιτέλους από την κρίση. Στόχος τους ήταν να στείλουν ένα μήνυμα, να απευθύνουν μια αυστηρή προειδοποίηση προς το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και, δια του εκφοβισμού, του εκβιασμού, να πειθαναγκάσουν σε υπογραφή κάθε προσχεδιασμένης έτσι κι αλλιώς συμφωνίας (Μνημόνια) υπέρ των δανειστών. Διότι παράγοντες των Βρυξελλών και του Βερολίνου γνωρίζουν το περιεχόμενο του πρωτότυπου USB, το οποίο χωρίς υπερβολή «καίει» εκατοντάδες πολιτικοοικονομικούς παράγοντες τόσο της χώρας μας όσο και αυτού του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου. Είναι επομένως προφανές ότι είχαν υπολογίσει τις τεράστιες επιπτώσεις που θα είχε η δημοσιοποίηση του, η οποία νομοτελειακά θα οδηγούσε σε εξέγερση του ελληνικού λαού και σε ολοκληρωτική κατάρρευση του όντως σάπιου εγχώριου πολιτικού συστήματος, θα είχε όμως ανυπολόγιστες συνέπειες και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Και κάπου εδώ βρίσκουμε τη ρίζα και την ουσία του προβλήματος και τη συνενοχή για το ιλιγγιώδες «χρέος» της Ελλάδος. Ήδη από δεκαετίες είναι γνωστό το σοβαρότατο πρόβλημα διαφθοράς στις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη. Εξαιτίας, άλλωστε, της επικινδυνότητάς της για το κοινωνικό σύνολο ο ΟΗΕ ψήφισε στις 31/10/2003 τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Η Γερμανία όμως αρνείται να την επικυρώσει, ενώ δεν συμμορφώθηκε ούτε με την υπ’ αριθ.2008/801/ΕΚ Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρόλο που το ετήσιο κόστος της διαφθοράς στη Γερμανία υπερβαίνει τα 250 δις ευρώ, είναι, λοιπόν, πολύ υψηλότερο από το ίδιο το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πολιτικός «πατέρας» και μέντορας της Άνγκελα Μέρκελ, πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, αλλά και κατόπιν αυτού ο διάδοχος του και αρχηγός του κόμματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφοράς, με συνέπεια να εκτεθούν στα ΜΜΕ από την ίδια την κυρία Μέρκελ. Η οποία ως γενική γραμματέας του κόμματος χρησιμοποίησε τα σκάνδαλα προς ίδιον όφελος, ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τον επί δεκαέξι χρόνια Καγκελάριο Κολ και εκπαραθύρωσε με συνοπτικές διαδικασίες τον κ. Σόιμπλε από την ηγεσία του κόμματος, αναδεικνυόμενη η ίδια σε Καγκελάριο της Γερμανίας.
Αν, βέβαια, ακούσει κανείς τις διδαχές της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε προς τους «αμαρτωλούς» του Νότου, θα πιστέψει ότι οι όροι «διαφθορά», «διαπλοκή» και «δωροδοκία» είναι άγνωστοι στους Γερμανούς, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι είναι πρωταθλητές και σε εγχώριο και σε διεθνές επίπεδο στην διαφορά, στη δωροδοκία και στα «μαύρα ταμεία». Θυμίζουμε ότι κατά τη δεκαετία του ’90 το Βερολίνο είχε συγκρουσθεί σφοδρότατα με το Παρίσι για την ανάληψη μεγάλων δημοσίων έργων, λιμένων, αερολιμένων, γεφυρών, εθνικών οδών, μετρό, ολυμπιακών έργων, εξοπλιστικών προγραμμάτων, προγραμμάτων υγείας κ.ο.κ. Γιατί; Διότι οι γερμανικές εταιρείες προσέφεραν πολύ μεγαλύτερες μίζες. Για τον λόγο αυτό η Γερμανία προστατεύει (και προστατεύεται) και δεν εκδίδει π.χ. τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Στη ζωή είναι ανήθικο να κρίνει και να κατηγορεί κανείς τον άλλο, εάν δεν γνωρίζει το ποιόν του. Η ζωή όμως διδάσκει «φοβού τους Γερμανούς και δώρα φέροντας», διότι δεν υπάρχει διεφθαρμένος χωρίς διαφθορέα, δεν υπάρχει θύμα χωρίς θύτη ούτε φόνος χωρίς δολοφόνο.
Στη διεθνή πολιτική και διπλωματία το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας σε ένα συγκεκριμένο θέμα επιτυγχάνεται από τον τρόπο και την σκοπιμότητα  της ενέργειας, που είναι στην ουσία ο αυτοσκοπός. Το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης και επι επτά ολόκληρα χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ δεν πίεσαν και δεν πιέζουν σθεναρά και αποφασιστικά, ως όφειλαν, τις ελληνικές κυβερνήσεις για σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η κρίση χρέους στην Ελλάδα, αλλά δια των Μνημονίων κατ’ ουσίαν πιέζουν μόνο για την λήψη εξοντωτικών οικονομικών και φορολογικών μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού από μόνο του τα λέει όλα. Εν πλήρει γνώση τους και μεθοδικά εκβιάζουν το σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας μας και… με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια: προστατεύουν από την κατάρρευση όχι μόνο το τελευταίο, αλλά και το ίδιο το οικοδόμημα της γερμανικής Ευρώπης, την ίδια ώρα που δια των Μνημονίων έχουν υποτάξει την Πατρίδα μας και έχουν υποδουλώσει για πάντα τον ελληνικό λαό.

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης 
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού Ν.Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει  στην Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στην Βόννη και Πολιτιστική Κληρονομιά  στην Αθήνα  Είναι η ώρα να το παλέψουμε !

του Δημήτρη Οικονόμου


Πάνε μερικά χρόνια που οι συνθήκες της ζωής μας χειροτερεύουν διαρκώς. Και στη πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο. Συνηθίσαμε μάλιστα να παρακολουθούμε την τεχνολογία να κάνει άλματα, την παραγωγή και τον πλούτο να πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς και, την ίδια στιγμή, οι ανισότητες, η φτώχεια και η ανεργία να εξαπλώνονται και να βαθαίνουν. Στην Ελλάδα, ένας στους τέσσερις θέλει να δουλέψει και δεν μπορεί. Στους νέους η κατάσταση ακόμα χειρότερη: ένας στους δύο δεν βρίσκει δουλειά. Άνθρωποι δίπλα μας, στο περιβάλλον μας, στην οικογένεια μας στερημένοι από το δικαίωμα στην εργασία. Όλοι εμείς λοιπόν με τι δύναμη να οραματιστούμε το μέλλον μας; Σε ποιό περιβάλλον θα παλέψουμε για τα όνειρα μας;  Και τι νόημα έχει άραγε η πρωτοφανής αύξηση της παραγωγής εάν η συντριπτική πλειοψηφία είναι αποκλεισμένη από τα οφέλη της; Αν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας έχει εξωθηθεί στο περιθώριο και για τις «επίσημες δομές» αγνοείται η τύχη του;

Είναι φανερό ότι η αύξηση της άνισης κατανομής του πλούτου, όπως και μεγάλα προβλήματα οικουμενικών διαστάσεων, όπως η καταστροφή του πλανήτη μας, οι πόλεμοι και η προσφυγιά έχουν παροξυνθεί. Με την Ελλάδα μονίμως ανάμεσα στη Σκύλλα της χρεοκοπίας και τη Χάρυβδη της καταναγκαστικής φτωχοποίησης. Νέους ανθρώπους που θα ήθελαν (και έπρεπε να μπορούν) να μείνουν και να δουλέψουν εδώ, να μεταναστεύουν. Και μεγάλα δημόσια συστήματα, με πρώτο αυτό των συντάξεων, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, χωρίς πρόταση διεξόδου. Όλα αυτά δεν είναι παρά τα αρνητικά αποτελέσματα αδιέξοδων, δεξιών και αδέξιων πολιτικών. Και δεν μπορεί να οφείλονται σε οτιδήποτε άλλο.

Αισθάνομαι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Αμέσως. Από την σύγχυση, τον συμβιβασμό και την αυταπάτη του προσωπικού βολέματος είναι η ώρα να μαζευτούμε και να το παλέψουμε. Να κάνουμε το προσωπικό μας αδιέξοδο, ελπίδα για όλες και όλους. Αντί να διολισθήσουμε σε ακόμα πιο βάρβαρες, ρατσιστικές και σκοταδιστικές καταστάσεις, να οργανώσουμε μια πιο σταθερή, δίκαιη και ελπιδοφόρα ζωή. Άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Δεν πάει άλλο!

Και νομίζω ότι η αρχή έχει ήδη γίνει: δυνάμεις αποφασισμένες να αλλάξουν τα πράγματα, παλιές και νέες, δίνουν αυτήν ακριβώς τη μάχη, σε όλο τον κόσμο. Δυνάμεις με συναίσθηση της ανάγκης πρόταξης του δημοκρατικού αιτήματος, ως απάντησης στις κοινωνικές ανισότητες. Ειδικότερα στην Ευρώπη, αυτή την εποχή διεξάγονται αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Και από την εκλογή του Πράσινου Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστρία και την ήττα της άκρας δεξιάς στην Ολλανδία, μέχρι την απόρριψη της κυρίας Λεπέν στη Γαλλία και την ενίσχυση των Εργατικών, υπό τον Τζέρεμυ Κόρμπυν βεβαίως, στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζε ότι «τα ψέματα τελείωσαν». Ακόμα και η εσωκομματική επικράτηση του Μπενουά Αμόν απέναντι στον Μανουέλ Βάλς, αλλά και η θριαμβευτική επάνοδος του Πέδρο Σάντσεζ στην ηγεσία του PSOE δείχνουν ότι η ροή των πραγμάτων αλλάζει.

«Ανασύνταξη» και «βηματισμός μπροστά», αλλά και «συνάντηση με τους δικούς μας ανθρώπους» την κοινωνική  πλειοψηφία δηλαδή, είναι η πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται γύρω μας. Ώρα να συντονιστούμε λοιπόν και στην πατρίδα μας, με την ελπίδα που μοιάζει να ξαναγεννιέται. Να ξαναζήσουμε καλές στιγμές προόδου. Χέρι με χέρι ξανά, όσοι πιστεύουμε σε αυτές τις ιδέες. Και είμαστε εμείς και όχι άλλοι που έχουμε την ευθύνη να προχωρήσουμε.

Είναι η ώρα να το παλέψουμε: αξίζει το κόπο!

 

* Δημοσιεύτηκε στην  "Εφημερίδα των Συντακτών

 Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία