ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

[ Ελλάδα]Wine Olymp Awards 2017

1οι Οινικοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα!!

Στην Αθήνα γίνεται για πρώτη φορά σημείο συνάντησης των καλύτερων παραγωγών οίνων και αποσταγμάτων στον κόσμο μέσα από μια μοναδική διοργάνωση με θέμα την ανάδειξη και προώθηση των κρασιών και των αποσταγμάτων, Wine Olymp Awards 2017- Διαγωνισμοί Οίνου και Αποσταγμάτων

 

Στους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν οίνοι, ειδικοί οίνοι και τα αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης που παράγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της χώρας προέλευσής τους, θα διεξαχθούν 27 έως 29 Μαΐου στην Αθήνα. www.WineOlympAwards.com

 

Οι Διαγωνισμοί θα απονείμουν τα βραβεία “Wine & Spirits Olymp Awards”  για τις κατηγορίες:

·         Ποιότητας οίνων και αποσταγμάτων

·         Συσκευασίας οίνων και αποσταγμάτων

 

Οι Διεθνείς Διαγωνισμοί Οίνου και Αποσταγμάτων Wine Olymp Awards 2017, στοχεύουν:

– στη γνωριμία με τις ελληνικές και ξένες ποικιλίες σταφυλιών

– στην προβολή και προώθηση κρασιών και αποσταγμάτων

Ξεκινούν την πορεία τους μέσα στο καταναλωτικό κοινό και στους επαγγελματίες του χώρου ώστε να πετύχουν την παρουσίαση του πλούτου της παραγωγής οίνων και αποσταγμάτων, την ανάδειξη νέων προϊόντων, την διαμόρφωση νέων επιχειρηματικών σχέσεων, την επίτευξη αποδοτικών συμφωνιών εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Παράλληλα, θέλει να συμβάλλει στην ευρύτερη αποδοχή του οίνου και των αποσταγμάτων στο καταναλωτικό κοινό με την ανάδειξη των καλύτερων προϊόντων οίνου, προβάλλοντας την οινική παιδεία. https://www.facebook.com/WineOlympAwards/

 

 

Κριτική επιτροπή αξιολόγησης των δειγμάτων είναι οι: Ευαγγελία Σωτηροπούλου, Έφη Ρήγου, ...

 
[ Ματιές στον κόσμο]Τεχνολογία και Υγεία

Ηλεκτρονικά τατουάζ μετατρέπουν τις φακίδες και τις ρυτίδες σε πλήκτρα κινητού τηλεφώνου!

ΗΠΑ

Πατάς τη φακίδα πάνω στο δέρμα του χεριού σου και απαντάς την κλήση στο κινητό σου. Ή σέρνεις το δάχτυλό σου πάνω από τη ρυτίδα ή την ουλή σου και δυναμώνεις την ένταση του ήχου της μουσικής στη συσκευή σου.

Γερμανοί και Αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν πολύ λεπτά ηλεκτρονικά τατουάζ που προσαρμόζονται πάνω στις ατέλειες του δέρματος ενός ανθρώπου και όχι μόνο τις καλύπτουν, αλλά λειτουργούν ως πλήκτρα ευαίσθητα στην αφή, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο του κινητού τηλεφώνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ στο Σααρμπρίκεν με επικεφαλής τον Μάρτιν Βάιγκελ, καθώς και της Google, πρόκειται να παρουσιάσουν επίσημα το επίτευγμά τους σε διεθνές συνέδριο για την αλληλεπίδραση ανθρώπων-υπολογιστών στο Ντένβερ των ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με το "New Scientist".

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αγώγιμη μελάνη για να εκτυπώσουν μικροσκοπικά σύρματα και ηλεκτρόδια πάνω σε ένα χαρτί τατουάζ. Δημιούργησαν έτσι ηλεκτρονικά τατουάζ, με την ονομασία SkinMarks, που είναι πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα. Προσκολλώνται στο δέρμα με τη βοήθεια του νερού και διατηρούνται για μερικές μέρες προτού ξεκολλήσουν.

Τα τατουάζ επιτρέπουν μια ποικιλία εντολών. Για παράδειγμα, αν λυγίσει κανείς το δάχτυλό του πάνω στο οποίο υπάρχει ένα τέτοιο τατουάζ, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ...

 
[ Το θέμα μας]Φορητός τεχνητός πνεύμονας που μεταφέρεται σε σακίδιο πλάτης!

Πηγή New Scientist.-

 Ερευνητές στις ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα μηχάνημα τεχνητού πνεύμονα που είναι τόσο μικρό και ελαφρύ, ώστε μπορεί να μεταφερθεί στην πλάτη μέσα σε ένα σακίδιο.

   Η φορητή συσκευή -που μέχρι στιγμής έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα- προορίζεται για ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι ασθενείς αυτοί σήμερα συχνά είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι και εξαρτημένοι από μεγάλα μηχανήματα για την αναπνοή τους, πράγμα που εξασθενεί τους μυς τους και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής τους.

   Ο φορητός «πνεύμονας», με την ονομασία Paracorporeal Ambulatory Assist Lung (PAAL), προς το παρόν απαιτεί να είναι συνδεδεμένος με μια ξεχωριστή φορητή φιάλη οξυγόνου, αλλά ήδη βρίσκονται υπό δοκιμή τεχνητοί πνεύμονες χωρίς τέτοια φιάλη. Η σύνδεσή του μηχανήματος με το σώμα γίνεται με ένα μικρό σωλήνα μέσω του λαιμού.

   Τέτοιες συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης σε ανθρώπους που αναρρώνουν μετά από μια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων ή που περιμένουν να κάνουν μεταμόσχευση πνευμόνων.

   Η δημιουργία τεχνητού πνεύμονα έχει αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο έργο από ό,τι της μηχανικής καρδιάς. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Ουίλιαμ Φέντερσπιλ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, σύμφωνα με το "New Scientist", «η καρδιά είναι απλώς μια αντλία, αλλά οι πνεύμονες έχουν μια τρομερή ικανότητα για ανταλλαγή αερίων (σ.σ. οξυγόνου και διοξειδίου του ...

 
[ Διαβάστε και αυτό]Ripple: Ένδυμα που εντοπίζει το θαυμαστή σου και σου τον δείχνει

Designboom.-

Αναρωτιέστε πώς θα είναι το φλερτ στο μέλλον; Σε αυτή την αναζήτηση έχουν αποδυθεί τέσσερις σπουδαστές καινοτόμας μηχανικής ντιζάιν στο Royal Gollege of Art. Πρόκειται για τους Huishan Ma, Jonathan Rankin, Lyle Baumgarten και Maria Apud Bell. Κι εξέλιξαν μια προσθήκη στο ένδυμα η οποία ακούει στο όνομα «ripple» (κυματισμός).

   Το εν λόγω ένδυμα έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει ποιος μέσα στο δωμάτιο όπου βρίσκεστε δείχνει ενδιαφέρον για σας και να δώσει αισθητηριακό feedback όταν εντοπίσει κάποιον. Αν η έλξη είναι αμοιβαία, τότε τα «πλοκάμια» του ripple κινούνται προς την κατεύθυνση του -φλογερού; όλο υποσχέσεις;- βλέμματος.

   «Το "Ripple" είναι ένα αξεσουάρ το οποίο ενθαρρύνει την εμπειρία του φλερτ στην καθημερινότητα, σαρώνοντας το περιβάλλον σας για να εντοπίσει ποιος έλκεται από σας. Διευρύνει την αντίληψη των γυναικών, δίνοντάς τους φυσικές αισθήσεις για να υποδείξει ποιος δείχνει ενδιαφέρον γι' αυτές. Αν το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο, αντιλαμβάνεται αυτές τις φυσικές αντιδράσεις και ενισχύει τη γλώσσα του φλερτ, κινούμενο ανάλογα με το βλέμμα του ενδιαφερόμενου» εξηγούν, στο Designboom, οι τέσσερις επινοητικοί μηχανικοί ντιζάιν.

 

...


 
[ Σας ενημερώνουμε ότι]ΠΡΟΣΟΧΗ. ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Γράφει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, κ. Μηνάς Ν. Αρτόπουλος

Aθήνα

Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η αλλεργική ρινίτιδα και ταλαιπωρεί  δεκάδες  χιλιάδες  παιδιά και ενήλικες!

Για το λόγο αυτό οι Ω.Ρ.Λ εφιστούν την  προσοχή όλων, αλλά ιδιαίτερα εκείνων που έχουν υπέρμετρη ευαισθησία στη γύρη, τη χλόη, την σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών πτηνών.

 « Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 15-30% του πληθυσμού υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα και το μέσο κόστος ανά περιστατικό για την αντιμετώπιση και θεραπεία της  φτάνει τα  593 δολάρια» αναφέρει ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .

«Στο κόστος αυτό, εξηγεί ο κ Αρτόπουλοςσυμπεριλαμβάνει τις ενδεχόμενες επιπλοκές που προκύπτουν από τη νόσο συνολικά».

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι φλεγμονή της βλεννογόνου της μύτης λόγω υπέρμετρης ευαισθησίας στη γύρη, τη χλόη, τη σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών ζώων. Συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα.

Η εμφάνιση της είναι σίγουρο ότι επιβαρύνει  ιδιαίτερα:

ØTα παιδιάπου υποφέρουν από συχνές ωτίτιδες, ρινοκολπίτιδες-ιγμορίτιδες και κρεατάκια

ØΤους ενήλικεςπου πάσχουν από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, ρινικούς πολύποδες, ρινοκολπίτιδες

Τα παιδιά ενός γονέα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα. Υπάρχει σαφής κληρονομικότητα και είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος ...

 
[ Πλανήτης Γη]Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου

Πηγή:CNBC

Οι μισές από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, ως προς το κόστος διαβίωσης , βρίσκονται στην Ασία, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να έχουν ανέβει κατά δύο μονάδες μέσα σ’ ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Economist Intelligence Unit, την οποία επικαλείται το δίκτυο CNBC.

Οι ιαπωνικές πόλεις Τόκιο και Οσάκα περιλαμβάνονται στις πιο ακριβές πόλεις, ανεβαίνοντας κατά επτά και εννέα μονάδες αντίστοιχα και καταλαμβάνοντας την 4η και 5η θέση, κάτι που οφείλεται στην ανατίμηση του ιαπωνικού γεν. Οι υπόλοιπες τέσσερις πόλεις που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, με τη Νέα Υόρκη να είναι η μόνη πόλη της Βόρειας Αμερικής που περιλαμβάνεται σε αυτήν, κάτι που το οφείλει στο σχετικά αδύναμο δολάριο.

Η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, ως προς το επίπεδο διαβίωσης, αναδείχθηκε για τέταρτη κατά σειρά χρονιά η Σιγκαπούρη. Ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Ζυρίχη, το Τόκιο η Οσάκα, η Σεούλ, η Γενεύη, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη και η Κοπεγχάγη.

Οι πιο φθηνές πόλεις του κόσμου, που βρίσκονται και στην τελευταία δεκάδα της κατάταξης, είναι το Αλμάτι (Καζακστάν), το Λάγος (Νιγηρία), η Μπανγκαλόρ (Ινδία), το Καράτσι (Πακιστάν), το Αλγέρι (Αλγερία) η ...

 
[ Μεταξύ μας]Η Ζωή Τηγανούρια στο Κουβέιτ

θέατρο Yarmouk
Κυριακή 2 Απριλίου

Αθήνα

Την Κυριακή 2 Απριλίου, η διακεκριμένη συνθέτης και σολίστ ακορντεόν  Ζωή Τηγανούρια θα εμφανιστεί στο θέατρο Yarmouk του Κουβέιτ για να ερμηνεύσει γνωστά κομμάτια από τη προσωπική της δισκογραφία, η οποία αποτελείται από 19 προσωπικά άλμπουμ, εκατοντάδες συμμέτοχες ως συνθέτης & σολίστ στην Ελληνική δισκογραφία, soundtracks και ορχηστρικές συνθέσεις σε διεθνείς συλλογές όπως το Buddha Bar. Επίσης στη παράσταση  θα συμπεριλάβει κομμάτια  από το πλούσιο Ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριό  της.

Ενημερωθείτε για τη Ζωή Τηγανούρια στην επίσημη ιστοσελίδα της:  www.zoe-music.net

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το ίδρυμα Dar Al Athar Al Islamiyya και έχει σαν στόχο την επαφή του κοινού του Κουβέιτ με την Ελληνική μουσική.

Την Ζωή Τηγανούρια θα συνοδεύσουν η Αρετή Κοκκίνου στην κιθάρα και ο Στέλιος Γενεράλης στα κρουστά.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η εταιρεία πολιτιστικών ταξιδιών Κανών www.kanon.gr

Tην εκδήλωση θα ανοίξει ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κουβέιτ, κ. Ανδρέας Παπαδάκης.

 

Zoe Tiganouria Βio

Zoe is a famous Greek composer, accordion soloist & performer. Born and raised in the distant Samothrace island to a family of traditional musicians, she has worked as a composer and accordionist with most of the famous singers in the Greek discography, but also with international artists.

Zoe plays Greek, Middle Eastern and international music as ...

 
[ Της τελευταίας στιγμής]Ο ΠΟΥ ζητά να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί

Επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη

Στοκχόλμη.-

Επιδημία ιλαράς πλήττει την Ευρώπη, από τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, λόγω του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού, προειδοποίησε  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε "περισσότερα από 500 κρούσματα" στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ιλαρά, μια ιογενής λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική, που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα "ασφαλές και αποτελεσματικό" εμβόλιο, υπενθύμισε ο ΠΟΥ. Δυστυχώς όμως στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία.

"Ενώ προοδεύαμε με συστηματικό τρόπο προς την εξάλειψη της ασθένειας τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ...

 
[ Καθρέπτης1]


Διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα

Πηγή Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις οικονομικές της σελίδες, επισημαίνει ότι τελευταία έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Οι αγοραστές δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, μόνο Βορειοευρωπαίοι, αλλά προέρχονται κατά 15% από τις ΗΠΑ και κατά 10% από την Κίνα.

Το κινεζικό ενδιαφέρον σχετίζεται με τις ποικίλες επενδύσεις στην Ελλάδα, το δε αμερικανικό έχει και φορολογικά κίνητρα. Πάντως, τόσο Αμερικανοί όσο και Κινέζοι προσελκύονται και από την άδεια απεριόριστης παραμονής που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση σε όσους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ επενδύουν στην Ελλάδα πάνω από 250.000 ευρώ.
   
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι περισσότερες αγορές εξοχικών από ξένους γίνονται στη Μύκονο, την Πάτμο και τη Σαντορίνη.
   
Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσαν κατά 40 με 50% μεταξύ του 2011 και του 2015, αλλά από πέρυσι άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν και σε κάθε περίπτωση είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από ότι πριν από τη διεθνή κρίση του 2008.
   
Οι Ευρωπαίοι που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, το πολιτικό μέλλον αντίθετα είναι για τους μη Ευρωπαίους μάλλον αδιάφορο.

...


 
[ Καθρέπτης2]


Κι ομως, υπάρχει...αισιοδοξία!

Πάνω από δύο βιοτεχνίες έκλειναν καθημερινά, στη Θεσσαλονίκη, στο 9μηνο του 2016

Kείμενο Αλεξάνδρα Γούτα

Με σημαντικά λιγότερες διαγραφές και αισθητά αυξημένες εγγραφές επιχειρήσεων στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου της τρέχουσας χρήσης, δίνοντας νότα αισιοδοξίας σε ένα χρονικό διάστημα, που σημαδεύτηκε από διαδοχικά λουκέτα: ενδεικτικό είναι ότι, στο συγκεκριμένο εννεάμηνο, περισσότερες από δύο βιοτεχνικές επιχειρήσεις αποχαιρετούσαν καθημερινά την ενεργό δράση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε  το ΒΕΘ.

         Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από το μητρώο του ΒΕΘ, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 595 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 251. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρά τα δυσοίωνα μηνύματα λίγο πριν από την ολοκλήρωση του 2016, σημαντικά μειωμένες, σε ποσοστό 35% σε σχέση με πέρυσι, ήταν στο εννεάμηνο οι διαγραφές επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, οι εγγραφές ήταν αυξημένες κατά 20,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015, οπότε είχαν κάνει έναρξη 208 επιχειρήσεις.

         Στο μεταξύ, παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι "νεόκοποι" στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν την εν λόγω μορφή επιχείρησης (167 επί συνόλου 251 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 450 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ έναν χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 696.

   Κλείνουν γιατί κρίνονται ασύμφορες

         Ως προς τους λόγους ...

 
Σχόλιο

Ο παράδεισος του πλούσιου Βορρά είναι ψέμα

γράφει ο Γιώργος Γιαννούλας (Dias Olymbios) απο το Λέλυσταντ της Ολλανδίας


https://www.youtube.com/watch?v=UBzQQ1MJ8Pw

Η αληθεια για το θαυμα της Σουηδιας- Ολλανδιας και το 6ωρο που προτεινεται σαν «λυτρωση» απο την αστικη προπαγανδα.

Η ανεργια στην ολλανδια μεγαλωνει παρολες τις καθησυχαστικες δηλωσεις των κυβερνήσεων. Το ποσοστο ανεργιας στους νεους μεταξυ 20-25 χρονων μεγαλωσε από 50% στο 75%.

Αιτια τα φλεξιμπαλ συμβολαια και η αυξηση οριου ηλικιας συνταξεως.
Αλλα και οι υπολοιποι πολιτες εχουν προβλημα με την ανεργια.
Στη πόλη Χρονιγκεν περιπου το 50% των νεαρων ζευγαριων ζουν κατω απο το οριο της φτωχειας.

Στο Ροτερνταμ 3/5 (τρια στα πεντε) παιδια του δημοτικου δεν μπορουν να πληρωσουν εκδρομες με το σχολειο σε μουσεια και παρκα, και δηλωνουν «αρρωστα» την ημερα της «εξοδου».Ο εαυτός μας ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδος

το μπέρδεμα του Πολιτισμού με την παγκόσμια πολιτική

Γράφει ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης


Αδιαμφισβήτητο είναι από όλους ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι ο μεγαλύτερος εις την Ιστορία της ανθρωπότητας, και ότι εκ του λόγου αυτού εμείς οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για την μοναδική προσφορά των προγόνων μας. Η υπερηφάνεια όμως δεν πρέπει να είναι έννοια κενού περιεχομένου, αλλά να έχει βαθιές ρίζες εις την ικανότητα και την δύναμη να παρακολουθεί, να ερμηνεύει και να εναρμονίζει τις σχέσεις της με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο οποίος ήταν και είναι η συνύπαρξη με τους άλλους λαούς, ώστε και να προστατεύεται, αλλά και να συνεχίζει το δημιουργικό της έργο. Αυτοί ήσαν οι πρόγονοι μας, ένας Λαός προσφιλής αλλά και σεβαστός από όλους τους άλλους λαούς.

Μετά την Επανάσταση του 1821 παρατηρείται η παρερμήνευση της Ιστορίας μας και η λάθος πορεία της χώρας με τα ολέθρια λάθη μας. Δύο από αυτά και τα πρώτα είναι ότι δεν δίνουμε απάντηση εις τον ίδιο τον εαυτόν μας, την οποία οφείλουμε: γιατί άντεξε ο Λαός μας  τα «400 χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς». Διότι εμείς οι Έλληνες ήμασταν πολύ δραστήριοι και ο Πυλώνας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το δεύτερο μεγάλο λάθος είναι η δολοφονία του Καποδίστρια το 1831, ο οποίος το 1828 ως άμισθος Κυβερνήτης της χώρας μας ήθελε να κτίσει τότε ένα σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, όμοιο της Ελβετίας του οποίου υπήρξε αρχιτέκτονας του, και να μας διδάξει, ότι παράλληλα με την υπερηφάνεια οφείλουμε ως Λαός να παρακολουθούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο τραγικός όμως θάνατος του σήμαινε το τέλος της συνέχισης του έργου του υπό το πνεύμα του, τη ανικανότητά  και ανεπάρκειά μας να κτίσουμε εδώ και 189 χρόνια ένα σύγχρονο Κράτος, αλλά και η ολέθρια πορεία της Πατρίδας μας, παρά όλες τις εθνικές εξάρσεις, αλλά και τα σκαμπανεβάσματα που ενδιάμεσα ακολούθησαν.

 

Η Ιστορία όμως ποτέ δεν αλλάζει, διότι ως έννοια ακολουθεί την καταγραφή των παγκόσμιων γεγονότων, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τις συμπεριφορές, τις ικανότητες και τις δυνατότητες κάθε λαού να αυτοπροστατεύεται, αλλά παράλληλα να παρακολουθεί και να συμμετέχει ως παίχτης εις την αρένα των ανταγωνισμών και παγκόσμιων εξελίξεων. Που αυτό σημαίνει, ότι εις την Παγκόσμια Πολιτική δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να υπάρχουν φιλίες, αγκαλιές,  κουμπαριά, συρτάκια, ρακί,  μουσακάδες και τσαμπουκάδες, αλλά μόνον τα συμφέροντα των λαών που φροντίζουν δια της ικανότητας και του δυναμισμού των αφενός να θωρακίζουν τους εαυτούς τους, αλλά αφετέρου να επιβάλλονται απέναντι των άλλων, οι οποίοι αγνοούν αυτούς τους κανόνες και ευθύνες που έχουν απέναντι του ίδιου του εαυτού τους.

Δυστυχώς, εις την μετά το 1831 Ιστορία μας, εμείς ως Λαός περιχαρακωθήκαμε εις την καταστροφική μας εσωστρέφεια, αλλά παράλληλα και εις την εσφαλμένη αντίληψη, ότι η χώρα μας είναι το «Κέντρο της γης»! Δηλαδή μπερδέψαμε τον Πολιτισμό με την Παγκόσμια Πολιτική. Διότι ενώ είναι γνωστή σε όλη την ανθρωπότητα η τεράστια συμβολή των προγόνων μας, εμείς συνεχίζουμε να επικαλούμαστε κάθε τόσο το έργο και τα μνημεία τους, όμως τώρα ως άλλοθι, για να καλύπτουμε την απραξία, αδιαφορία, ανικανότητα, ανεπάρκεια, όλα τα λάθη μας, αυτή την έλλειψη ενός έργου ως συνέχιση του δημιουργικού έργου των προγόνων μας.

Οσο όμως περισσότερο προσβάλλουμε εμείς οι ίδιοι τους προγόνους μας με τις ανεύθυνες συμπεριφορές μας τόσο περισσότερο αυτοκαταστρεφόμαστε. Διότι ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα μας, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων λαθών μας, τόσο περισσότερο συμπεριφερόμαστε ανεύθυνα, μισαλλόδοξα, υπεροπτικά απέναντι και του εαυτού μας, αλλά  και απέναντι των άλλων. Ενώ βυθιζόμαστε μέσα εις τον πολιτικο-οικονομικό βούρκο που εμείς δημιουργήσαμε, κατασκευάζουμε τώρα και εχθρούς για να απαλλάξουμε τους εαυτούς μας από τις δικές μας ευθύνες. Όλοι μας, ειδήμονες και μη, πολιτικοί και πολίτες, φλυαρούμε ατέρμονα και επί δεκαετίες εις τις καφετέριες, εις τα ΜΜΕ, τα Κανάλια και την Βουλή, ποίος φταίει για την κατάντια μας! Προβάλλοντες μάλιστα και τις ρητορικές ικανότητες και γνώσεις μας, όλα όμως κενού περιεχομένου, διότι βρίσκουμε κάθε τόσο τους ενόχους αλλού, αλλά ποτέ εις τον ίδιο τον εαυτό μας. Για εμάς φταίνε τώρα οι ικανοί, οι καλύτεροι, οι νικητές, και όχι εμείς οι χαμένοι! Και τούτο διότι όλοι μας αγνοούμε έναν βασικό κανόνα και της ζωής, αλλά και της Ιστορίας: ότι οι άνθρωποι και οι λαοί κρίνονται μόνον από τα έργα τους και όχι από τα λόγια.

 

Καταντήσαμε ένας Λαός με εκατοντάδες χιλιάδες εθνοσωτήρες και δεκάδες Εθνάρχες που και τώρα ακόμη ενώ βουλιάζουμε, μιλάμε για Πατρίδα και Έθνος, αλλά και για εξωγενείς εχθρούς, ενώ εμείς οι ίδιοι ήμαστε οι εχθροί του, οι ατιμώρητοι δολοφόνοι του.

Εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες δεν καταλάβαμε ακόμη και το πιο απλό. Ότι το ΚΡΑΤΟΣ ήμαστε εμείς, ο καθείς από εμάς. Το οποίο όμως αντί να κτίζουμε, εμείς επί δεκαετίες διαλύουμε, καταστρέφουμε δια των εκατοντάδων παρανομιών μας, φόρο-και εισφοροκλέπτοντας, διαλύοντας τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, τα οποία μετατρέψαμε σε αχούρια και άσυλα του πολιτικού υποκόσμου. Και ως συνέπεια της αντεθνικής συμπεριφοράς μας, της αστάθειας και αβεβαιότητας, μεταφέρουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια Ευρώ σε ξένες Τράπεζες, και χιλιάδες Επιχειρήσεις εις τις γείτονες χώρες, και παράλληλα στέλνουμε  και 65.000 παιδιά μας εις τα ξένα Πανεπιστήμια, όπου οι Έλληνες φοιτητές αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ των εκεί αλλοδαπών φοιτητών, και οι οποίοι μετά τις σπουδές τους παραμένουν κατά το πλείστον εκεί.

Μετά από όλα αυτά τα δεινά τα οποία θα έπρεπε να μας γίνουν εμπειρίες και μαθήματα, εμείς αδυνατούμε να καταλάβουμε επίσης και το πιο απλό, αλλά και αναπόφευκτο: όταν μία οικογένεια αυτοκαταστρέφεται με τις συνεχείς έριδες και γκρεμίζει το ίδιο το σπίτι της, τότε ο οιοσδήποτε, είτε αυτός είναι ο γείτονας ή κάποιος άλλος, απλώνει το χέρι του για να σου το πάρει.

Εκ του λόγου αυτού εμείς οι ίδιοι ήμαστε οι εχθροί της Ελλάδος. Οι άλλοι και την δουλειά τους κάνουν,  και τα συμφέροντά τους υπερασπίζονται, αλλά και επεκτείνουν!

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

(www.Γεώργιος Εμ.Δημητράκης.gr)

 

Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει  στην Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια.  ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΓΚΡΙΓΚΛΙΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Την 21η  Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, δημοσίευσα στον τύπο σχετικό άρθρο μου παρουσιάζοντας την κατάσταση της γλώσσα μας και τους κινδύνους που διατρέχει. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους απλούς πολίτες από την Ελλάδα αλλά και από τους Έλληνες της διασποράς. Έλαβα δεκάδες επισημάνσεις και σχόλια με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Οι απλοί πολίτες ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. 

Θα ήθελα να παρακαλέσω φίλους και μη, να δραστηριοποιηθούν εναντίον των λεγόμενων ΓΚΡΙΓΚΛΙΣ. Πρόκειται για ελληνικά με αγγλικά γράμματα. Είναι πραγματικά έκτρωμα γραφής. Κάποιος που δυσκολεύεται στην ελληνική γλώσσα, ας γράφει σε κάποια άλλη γλώσσα αλλά όχι ΓΚΡΙΓΚΛΙΣ. Ας γράφει ελληνικά και ας κάνει λάθει. Ποιος εξάλλου δεν κάνει λάθη;

Για τα σχόλια σας ή για να προτείνετε θέματα για ανάπτυξη επικοινωνήστε μαζί μας: gamanol@teiath.gr  Η γλώσσα μας απειλείται

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Η 21 Φεβρουαρίου είναι παγκόσμιος ήμερα μητρικής γλώσσας που καθιερώθηκε το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σκοπός της παγκόσμιας ημέρας μητρικής γλώσσας είναι η διάδοση των λιγότερων ομιλουμένων γλωσσών και η ανάπτυξη  της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης  

Από τις περίπου 6.000 γλώσσες που ομιλούνται σήμερα στον κόσμο, οι μισές από αυτές απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για γλώσσες ιθαγενών πληθυσμών χωρίς γραπτή παράδοση και χωρίς επίσημη αναγνώριση στα κράτη όπου ομιλούνται. 

Αφορμή για την υιοθέτησή της 21 Φεβρουαρίου ως  ημέρα της μητρικής γλώσσας το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 12 Φεβρουαρίου του 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους «Μπενγκάλι» και την υιοθέτηση της επίσημης πακιστανικής «Ουρντού». Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές μητρικές γλώσσες έχουν υποσκελιστεί στην ανώτερη εκπαίδευση και την έρευνα, κυρίως από την αγγλική. Η πρακτική αυτή έχει καταστεί απαραίτητη για την επικοινωνία της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας και την συνεννόηση στον χώρο εργασίας. Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι γονείς, βάζουν τα παιδιά τους σε σχολεία όπου δεν διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα. Οι γλωσσολόγοι όμως εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι όταν σταματά η χρησιμοποίηση μιας γλώσσας σε έναν τομέα, σταματά και η εξέλιξη της γλώσσας ως μέσον επικοινωνίας. Έτσι, δημιουργούνται σταδιακά κοινωνίες χωρίς πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Η μητρική γλώσσα ενός λαού δεν είναι απλώς ένα σύνεργο επικοινωνίας, ένα όχημα μεταφοράς πληροφοριών και γνώσεων, συναισθημάτων και σκέψεων. Είναι συγχρόνως, μια ουσιαστικής σημασίας συνιστώσα πολιτισμικής ταυτότητας. Στην μητρική γλώσσα έχουν γραφτεί διαχρονικά τα βιώματα, οι αξίες και οι αντιλήψεις που έχουν υιοθετηθεί ανά τους αιώνες από μια γλωσσική κοινότητα. Σταδιακή υποκατάσταση, σηματοδοτεί σταδιακή εξαφάνιση.  

Όσον αφορά στη γλώσσα μας, την ελληνική γλώσσα, απειλείται από γενικευμένη παρακμή και καθολική υπονόμευση. Ενώ ο μέσος ευρωπαίος χρησιμοποιεί περισσότερες από 2.500 λέξεις στην επικοινωνία του και στις εκφράσεις του, ο Έλληνας κατά μέσον όρο χρησιμοποιεί 800 περίπου λέξεις. Οι δε νέοι μας, χρησιμοποιούν ακόμη λιγότερες λέξεις στις εκφράσεις τους. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο απογοητευτική στον γραπτό λόγο των πολιτών και στην γραπτή επικοινωνία των Ελλήνων. Η νεολαία, στη συντριπτική της πλειοψηφία όχι μόνο διακρίνεται από μεγάλη λεξιπενία αλλά αντικατέστησε και το ελληνικό αλφάβητο με την αθλιότητα των λεγόμενων ΓΚΡΙΓΚΛΙΣ δηλαδή ελληνικές λέξεις με αγγλικά γράμματα.

Εκεί που η ελληνική γλώσσα ήταν η βάση έκφρασης των επιστημόνων και της διανόησης, κινδυνεύει από γενικευμένη παρακμή και καθολική «φτωχοποίηση». Τα αίτια είναι πολλά και εκτίνονται από την παρεχομένη εκπαίδευση έως τα μέσα ενημέρωσης και τηλεθέασης και κόμη μέχρι τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. 

Ο Ελληνισμός της διασποράς βρίσκεται ακόμη σε δυσκολότερη κατάσταση. Οι διάφοροι εθνικοτοπικοί σύλλογοι, οι ελληνικές κοινότητες, οι ελληνικές οικογένειες της  διασποράς,  συμβάλουν είτε με  παραλήψεις τους είτε με διάφορες επιλογές τους στην φτωχοποίηση και την παραγκώνιση της γλώσσα μας.

Η γλώσσα μας πραγματικά κινδυνεύει και μαζί με τη γλώσσα μας κινδυνεύει βέβαια και ο Ελληνισμός και ιδίως ο Ελληνισμός  της διασποράς. 

Όλοι είμαστε υπεύθυνοι. Όλοι έχουμε καθήκον να κρατήσουμε ανέπαφη τη γλώσσα μας και την ελληνική υπόστασή μας, γιατί η γλώσσα είναι το κύριο στοιχείο που καθορίζει την ταυτότητα ενός έθνους και μιας φυλής. Το κράτος και η ελληνική πολιτεία, μαζί και όλοι οι ελληνικοί φορείς της διασποράς θα πρέπει να διασώσουμε την γλώσσα μας για να διατηρήσουμε και την εθνική μας υπόσταση και την ελληνική μας ταυτότητα.

Το ελληνικό κράτος και η ελληνική πολιτεία, η ελληνική εκπαίδευση και τα ελληνικά σχολεία, η εκκλησία μας, τα μέσα  ενημέρωσης και τηλεθέασης,  σύλλογοι και φορείς και πιο πολύ οι γονείς και ακόμη, οι φορείς των Ελλήνων της διασποράς, κοινότητες, εθνικοτοπικοί σύλλογοι, ελληνική εκκλησία της διασποράς και ιδίως οι γονείς και οι οικογένειες των αποδήμων Ελλήνων θα πρέπει επιμένουμε με αποφασιστικότητα και θέληση ώστε να αποκτήσουν οι νέες γενιές σωστά την ελληνική μόρφωση και παιδεία, ώστε όχι μόνο να διατηρηθεί ή μητρική μας γλώσσα αναλλοίωτη, αλλά να αναπτυχθεί και να διαδοθεί. Έτσι μόνο, θα διατηρηθεί και θα αναπτυχθεί και ο πολιτισμός μας και η εθνική μας υπόσταση.

Για τα σχόλια σας ή για να προτείνετε θέματα για ανάπτυξη επικοινωνήστε μαζί μας: gamanol@teiath.gr

 

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η αυτοκαταστροφή του καπιταλισμού

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Σήμερα, στο άρθρο μας θα αναφερθούμε, κατόπιν αιτήματος αναγνώστη μας,  στην έννοια και στη θεωρία της  «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ» και στον Γιόζεφ Σούμπετερ τον δημιουργό της. Αφορμή για το εν λόγω άρθρο υπήρξε ο τίτλος άρθρου μας «Η Αυτοκαταστροφή του Συστήματος ή Αλλαγή Σκηνικού που δημοσιεύθηκε στον τύπο, μετά την απρόσμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αναγνώστες μας, μπορούν να προτείνουν θέματα για παρουσίαση και ανάπτυξη. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν με σχόλια και παρατηρήσεις.

Θεωρία του Γιόζεφ Σούμπετερ (Joseph Schumrpete 1883-1950) περί αυτοκαταστροφής του καπιταλισμού. Πίστευε, ότι η ευημερία που δημιουργεί ο καπιταλισμός θα δημιουργούσε τελικά ακατανίκητη πίεση για την αναδιανομή του εισοδήματος από τους έχοντες στους μη έχοντες. Αυτό με τη σειρά του, θα μείωνε τα επιχειρηματικά κίνητρα, εξαντλώντας το δημιουργικό σθένος του καπιταλισμού. Έτσι, στην ουσία, η πιο σαρωτική του πρόβλεψη ήταν ότι θα αυτοκαταστρεφόταν ο καπιταλισμός. Πολλοί σύγχρονοι οικονομολόγοι, βλέπουν την υπερμεγέθη κυβερνητική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες ως οιωνό της πρόβλεψης του Σούμπετερ.   

Ο Σούμπετερ Γιόζεφ ήταν καθηγητής οικονομικών, στατιστικής, ιστορίας και φιλοσοφίας. Ήταν ακαδημαϊκός και συμμετείχε ενεργά στα παγκόσμια δρώμενα. Υπήρξε δικηγόρος, τραπεζίτης και υπουργός οικονομικών στην πατρίδα του την Αυστρία. Τα βιβλία του «Οικονομική Ανάπτυξη» και «Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός, και Δημοκρατία» τα οποία εκδόθηκαν πριν από τα 30 του, χαίρουν ακόμη μεγάλης εκτίμησης. Το 1932 δέχτηκε την έδρα των οικονομικών στο Χάρβαρντ όπου δίδασκε μέχρι το θάνατό του. Τα γραπτά του Σούμπετερ καλύπτουν σχεδόν όλη την οικονομική διαδικασία: ισορροπία, κυκλικές οικονομικές διακυμάνσεις, και προοπτικές διαβίωσης του καπιταλισμού. Θεωρούσε τον ανταγωνισμό κυρίαρχη δύναμη και τις κυκλικές οικονομικές διακυμάνσεις το ίδιο δημιουργικές για την οικονομική διαδικασία. Πίστευε ότι οι οικονομικοί κύκλοι λαμβάνουν χώρα, επειδή η ισορροπία καταστρέφεται από τις επιχειρηματικές καινοτομίες. Η καινοτομία όμως είναι μια μηχανή για την κοινωνική πρόοδο και επομένως αυτού του είδους οι καταστροφές είναι δημιουργικές καταστροφές. Η ευημερία που δημιουργεί ο Καπιταλισμός (και όχι μια καπιταλιστική ύφεση όπως πίστευε ο Μαρξ) θα δημιουργούσε τελικά ακατανίκητη πίεση για την αναδιανομή του εισοδήματος από τους έχοντες στους μη έχοντες. Αυτό, με τη σειρά του, θα μείωνε τα επιχειρηματικά κίνητρα, εξαντλώντας το δημιουργικό σθένος που διαθέτει ο καπιταλισμός στη διαδικασία ανάπτυξης. Έτσι, ο καπιταλισμός θα έπεφτε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. Αυτή η αυτοκαταστροφή είναι όμως μια δημιουργική καταστροφή. Πολλοί σύγχρονοι  οικονομολόγοι βλέπουν την κυβερνητική υπερμεγέθυνση στις ανεπτυγμένες χώρες, ως οιωνό της δημιουργικής καταστροφής του Σούμπετερ.                                 Ο Σούμπετερ διέκρινε τρία είδη οικονομικών κύκλων. Το μέγεθος καθενός εξαρτάται από την αναταραχή που τον προκαλεί. Ο πιο βραχυχρόνιος κύκλος (ο κύκλος Kitchin) προέρχεται από μεταβολές στα αποθέματα και διαρκεί περίπου τρία χρόνια. Ο μέσος Κύκλος, o Juglar, εξαρτάται από σχετικά μικρές καινοτομίες όπως τα ραντάρ ή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ολοκληρώνεται σε 8 με 11 χρόνια. Ο μακροπρόθεσμος κύκλος, ο Kondratieff, διαρκεί 40 έως 60 χρόνια και προκαλείται από καινοτομίες όπως η ηλεκτροδότηση ή οι πτήσεις με τζετ.                          

Η Αυστριακή Σχολή οικονομικής σκέψης βασίζεται σε πολλές ιδέες του Σούμπετερ. Επίσης, πολλές από τις σύγχρονες θεωρίες για τον τρόπο που μια υπανάπτυχτη χώρα θα μπορούσε να στραφεί δυναμικά σ’ ένα μονοπάτι ανάπτυξης, βασίζονται στις ιδέες του για τον καπιταλισμό και την επιχειρηματικότητα. 

Για τα σχόλια σας ή για να προτείνετε θέματα για ανάπτυξη επικοινωνήστε μαζί μας: gamanol@teiath.grΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΕΞΙΑ…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Αναγνώστες των άρθρων μου, ρώτησαν αν βλέπω θετικά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αν θα μπορούσα να σχολίαζα τα δύο χρόνια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Με ρώτησαν ακόμη αν υποστηρίζω ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα…

Χωρίς ενδοιασμούς, θα αναφερθώ στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα και ΑΝΕΛ και θα παρουσιάσω τα βασικά στοιχεία από τα δύο έτη ΣΥΡΙΖΑ και «αριστερής κυβέρνησης». Να προσθέσω ακόμα, με έμφαση, ότι δεν είμαι οπαδός ούτε υπερασπίζομαι ή αντιμάχομαι κάποιο κόμμα ή πρόσωπο αλλά μόνο θέσεις και πρακτικές.

 «Εμπρός κυττάζω τ’ αναμένα μου κεριά.

Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω…»

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την άνοδο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία και τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες του ελληνικού λαού έχουν διαψευστεί όχι στα δύο αυτά χρόνια διακυβέρνησης αλλά από το καλοκαίρι εκείνο του 2015, όταν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος έγινε ΝΑΙ. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά μια θολή σκιά του εαυτού του, είναι μια καρικατούρα του ΣΥΡΙΖΑ εκείνου που ζήτησε από τον ελληνικό λαό τη υποστήριξή του για να αντιμετωπίσει τα κοράκια που λέγονται δανειστές και σύμμαχοι. Και οι Έλληνες την έδωσαν την υποστήριξή τους με το περήφανο και ΟΧΙ που τελικά έγινε ντροπιαστικό Ναι.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι καν στριμωγμένος ούτε απομονωμένος, από τον λαό που τον ανέδειξε, απλώς αδιαφορούν για αυτόν. Τον αγνοούν.

Η κατάσταση στην Ελλάδα πάει από το χειρότερο στο χείριστο. Η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική στασιμότητα και τεράστια ανεργία, ενώ ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις δεν προχωράνε καν. Η όποια πρόοδος ή αλλαγή υπάρχει, βρίσκεται στα σημεία εκείνα, που ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος όταν είχε έρθει στην εξουσία.

Για να παραμείνουν στην εξουσία αθέτησαν τα πάντα. Όχι μόνο δεν κατάργησαν το μνημόνιο αλλά φόρτωσαν και νέο μνημόνιο στο λαό που τους  εμπιστεύτηκε. Όχι μόνο δεν υιοθέτησαν τον άλλον δρόμο, αλλά προχώρησαν πιο βαθιά στη λιτότητα. Αντί για την 13η  σύνταξη που έταζαν, μειώνουν ακόμα πιο πολύ τις ήδη πολυκουρεμένες  συντάξεις. Το άνοιγμα ανάμεσα στις υποσχέσεις και την πραγματικότητα, σε καμία άλλη «μνημονιακή» κυβέρνηση δεν ήταν μεγαλύτερο μετά το 2010.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε την εκδίωξη της τρόικας, την ακύρωση της δανειακής σύμβασης, αυξήσεις στις συντάξεις και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 1.300 ευρώ. Η πραγματικότητα σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Η οικονομία δεν βελτιώθηκε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού συνθηκολόγησε και παραδόθηκε αφού αθέτησε τις υποσχέσεις της και αγνόησε τους  αγώνες του λαού και των στελεχών του αφού πρόδωσε το 61,5% των πολιτών που τον ενίσχυσαν για να διαπραγματευτεί και να υλοποιήσει τα υποσχεθέντα, παρακάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους για νέα δάνεια, με αντάλλαγμα νέο μνημόνιο, νέα βάρη και περικοπές για τους πολίτες και νέα δεσμά για την πατρίδα. Οι συντάξεις μειώνονται περαιτέρω, το χρέος γίνεται όλο και βαρύτερο, όλο και πιο δυσβάσταχτο αλλά και ανελέητο. Πού πήγαν τα περίφημα εκείνα: «αφήνουμε πίσω  τα μνημόνια», «η ελπίδα  έρχεται», η «σεισάχθεια», τα «όχι στη Μέρκελ και στον Σόιμπλε» και οι διαβόητες «κόκκινες γραμμές»;

Η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει την ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου που ανέλαβαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετά το 2010. Η κυβέρνηση αυτή, έθεσε επιπρόσθετα δεσμά στην πατρίδα με το νέο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση. Και για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, επιβάλλει δυσβάστακτη για τους πολίτες και καταστροφική για  την οικονομία φορολογία.

Ποιος θα το περίμενε και ποιος θα το έλεγε;

Ο Αλέξης Τσίπρας, που εξελέγη Πρωθυπουργός για να νικήσει το φόβο και να θριαμβεύει η ελπίδα, να εκφοβίζει και να τρομοκρατεί τους πολίτες και να τους απειλεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι η άλλη λύση είναι η έξοδος από το ευρώ; Ποιος περίμενε ότι θα  ξανακούγαμε το βασικό επιχείρημα  του Σαμαρά και του Βενιζέλου από τον Αλέξη Τσίπρα και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Οι Έλληνες έχουν αντιληφτεί πλέον, ότι η έξοδος από το ευρώ είναι η άκρη του νήματος για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που πνίγει την Ελλάδα και τους Έλληνες.  

Μας εξαπάτησε και μας πρόδωσε όλους και πούλησε λαό και  αγωνιστές μόνο και μόνο για να είναι σίγουρη η παραμονή του στην εξουσία.

Δύο χρόνια πέρασαν, από την ψήφο ανατροπής, που ανέτρεψε τη δεξιά μνημονιακή διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για να σπάσουν τα μνημονιακά δεσμά του λαού. Και βλέπουμε ότι, ο λαός βρίσκεται δέσμιος αυτών που του υποσχέθηκαν απελευθέρωση και χειραφέτηση. Αυτός ο λαός δεν είναι άξιος τέτοιας μοίρας. Δεν του αναλογούν τέτοιοι εκπρόσωποι επειδή πίστεψε κι εμπιστεύθηκε εκείνους που τον πρόδωσαν. 

Το μέλλον της Ελλάδας είναι σήμερα αβέβαιο.  Οικονομική κρίση, υψηλή ανεργία, χαμηλή παραγωγικότητα, υστέρηση σε όλους τους τομείς. Η αδυναμία της Πολιτείας να αντιδράσει είναι μόνιμο φαινόμενο. Στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες, η λήψη μιας τέτοιας έκτασης δημοσιονομικών μέτρων που παίρνονται, νέες φορολογίες, περικοπή συντάξεων και μισθών και τόσα άλλα, πολύ σύντομα, δεν θα είναι πολιτικά και κοινωνικά διαχειρίσιμη. Ακόμα και, στην περίπτωση, που υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη, η προσπάθεια αυτή θα καταρρεύσει και μαζί με αυτήν θα παρασύρει και όλους τους πολιτικούς διαχειριστές της χώρας.

Πολλοί μιλούν για αριστερά της προδοσίας, για μία παρένθεση στην ιστορία της αριστεράς και μάλιστα σκοτεινή. Και πολλοί, που βρίσκονται στον αντίποδα της αριστερής ιδεολογίας εκφράζονται ως  εξής: Σταματήστε πια να τον γλωσσοτρώτε τον Τσίπρα. Σταματήστε να τον πολεμάτε. Εγώ του είμαι ευγνώμων!  Γιατί άραγε; Για  τον ίδιο λόγο που ο ίδιος ο Τσίπρας βρήκε στήριγμα για διακυβέρνηση στη δεξιότατη παράταξη ΑΝΕΛ του Πάνου Καμένου. Για τον ίδιο λόγο που ο πρωθυπουργός αναζητά κάθε τόσο διεύρυνση της κοινοβουλευτικής στήριξης στα δεξιά κόμματα. Ή μήπως, άραγε, περιμένει ο κύριος Τσίπρας από τη Νέα Δημοκρατία να υιοθετήσει θέσεις αριστερές ή φιλολαϊκές σε θέματα όπως  το συνταξιοδοτικό και άλλα εθνικού ενδιαφέροντος θέματα;

Φαντάζεστε πραγματικά, τι θα συνέβαινε εάν μια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επεδίωκε να πριονίσει ακόμα πιο πολύ τις συντάξεις; Αίμα θα έτρεχε στους δρόμους. Αντιλαμβάνεσθε πώς θα αντιδρούσαν οι αγρότες έτσι και οι Σαμαροβενιζέλοι είχαν αποπειραθεί  να τους φορολογήσουν; Οι εθνικές οδοί θα έκλειναν για πάντα. Τα καράβια από την Κρήτη θα βούλιαζαν υπό το βάρος των διαδηλωτών. Ενώ τώρα, με τον «αριστερό πρωθυπουργό» και την «αριστερή κυβέρνηση» όλα συμβαίνουν σχεδόν βελούδινα. Τα προαπαιτούμενα ψηφίζονται, το Τρίτο Μνημόνιο εφαρμόζεται, η ελληνική κοινωνία και ο λαός θα περάσουν απ’ τον Προκρούστη, σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με  το αριστερό προφίλ, ζαχαρώνει το θύμα και κάνει άψογα και γρήγορα τη βρομοδουλειά...

Ο κόσμος όμως, παρά την επιφανειακή ανοχή του, αντιλαμβάνεται και κατά βάθος καταλαβαίνει τι γίνεται. Λείπει η σταγόνα, που θα ξεχειλίσει κάποια μέρα το ποτήρι. Αυτοί που εξαπάτησαν και πρόδωσαν λαό και αγωνιστές και μας κυβερνούν, θα εκδιωχτούν από το προσκήνιο. Το εκκρεμές θα φτάσει στο αντίθετο άκρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο τωρινός ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν στην Ιστορία ως ένας ευεργέτης, ένας σωτήρας της Δεξιάς.

Τελειώνω με μια δυο λέξεις για την τιτλούχο δεξιά και τον σημερινό της αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο λαός δεν ξεχνά τους σαμαροβενιζέλους ούτε θα επιτρέψει να περάσει η εξουσία στα χέρια των προθύμων της τρόικας, δηλαδή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παρέα του. Οι έλληνες δε θα επιτρέψουν στα φαντάσματα του Σαμαρά να κυβερνήσουν ξανά.

Τα μελαγχολικά αυτά γενέθλια περιγράφει ο Καβάφης, στα δικά του "Κεριά":

Εμπρός κυττάζω τ’ αναμένα μου κεριά.

Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω

τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,

τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν 

 

Για τα σχόλια σας ή για να προτείνετε θέματα για ανάπτυξη επικοινωνήστε μαζί μας: gamanol@teiath.gr

 Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Τσίπρα βρείτε τα λεφτά!

Γράφει ο Παντελής Οικονόμου, πρώην υπουργός


Γνωρίζετε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να βρεθούν τα χρήματα για την εξόφληση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν σε λίγους μήνες. Για να μη ζήσουμε την επανάληψη του εφιαλτικού διλήμματος «ή μνημόνια ή στάση πληρωμών». Δυστυχώς, από το μέτωπο αυτό «ουδέν νεώτερον». Με συνέπεια όλο και περισσότερη αβεβαιότητα, όλο και περισσότερη αποχή, όλο και περισσότερη φυγή. Δοκιμάζονται, για μια ακόμα φορά, οι αντοχές μας. Χωρίς να μπορείτε να εγγυηθείτε, όπως οφείλετε, ότι αυτή είναι η τελευταία και όχι μοιραία φορά. Για την απαράδεκτη αυτή πραγματικότητα, το δικό τους μερίδιο ευθύνης έχουν ασφαλώς και άλλα κόμματα. Ανοίγοντας σας το δρόμο παλιότερα, ακολουθώντας σας σήμερα στην κατασπατάληση χρόνου από τη ζωή μας σε κούφιες μεγαλοστομίες και μεταξύ σας αντιπαραθέσεις για στυγνή ψηφοθηρία. Αλλά «για την ταμπακιέρα» τσιμουδιά.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Τσίπρα,

Όπως ήρθαν τα πράγματα, έχετε αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη να βρείτε τα λεφτά που χρειαζόμαστε. Πριν τις 20 Φεβρουαρίου. Ως, εκ των ουκ άνευ, προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ξανά δικαίωμα λόγου στο προγραμματισμένο για την ημερομηνία αυτή EUROGROUP. Και να ασκήσουμε το δικαίωμά μας αυτό. Όχι για αχρείαστη εσωτερική κατανάλωση, αλλά ως πρώτο βήμα για τα όσα, πολλά απομένουν μέχρι τη πλήρη επαναφορά της ομαλότητας στη πατρίδα μας. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα διεθνώς, έχουμε ίσως μια μοναδική ευκαιρία να μπει βέβαιη ημερομηνία λήξης στο πρόγραμμα και τα αδιέξοδα του, χωρίς να υποστούμε την καταστροφή μιας στάσης πληρωμών. Όλα αυτά βεβαίως, εάν συμφωνείτε ότι το εθνικό και δημόσιο συμφέρον συμπυκνώνεται στη θέση «ούτε μνημόνια, ούτε χρεοκοπία».
Είναι η ώρα να το αποδείξετε έμπρακτα. ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Τι έχασαν οι ΗΠΑ τι κέρδισαν οι άλλοι

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Νέα τάξη πραγμάτων στις διεθνείς  επιρροές 
Η Νίκη της Ρωσίας, του Ιράν και του καθεστώτος της Συρίας στο Χαλέπι αποτελεί μια ιστορική καμπή στη διάρθρωση των διεθνών σχέσεων και επιρροών. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έχουν πλέον το μονοπώλιο της ισχύος. Νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια σκακιέρα δημιουργείται πλέον.
Οι κύριοι κερδισμένοι είναι τρεις: Η Ρωσία, το καθεστώς της Συρίας, και το Ιράν. Η στρατιωτική επέμβαση των Ρωσικών δυνάμεων διέσωσε το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bachar Al Assad) στη Συρίας ενώ επέτρεψε στο Κρεμλίνο να πραγματοποιήσει όλους τους στόχους του, δηλαδή, την παρουσία των στρατιωτικών του βάσεων στην Συρία και την επιρροή του στο Λίβανο, αλλά κυρίως την θεαματική επιστροφή του σαν πρωταγωνιστή στη διεθνή σκηνή καταδεικνύοντας ότι η «Δύση» δεν είναι η μόνη υπερδύναμη, περιθωριοποιώντας τη «Διεθνή Συμμαχία» και το αντάρτικο στη Συρία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόλμησε και θριάμβευσε με θεαματική επιστροφή του σαν πρωταγωνιστής στη διεθνή σκηνή αποδεικνύοντας ότι η Δύση δεν η μόνη υπερδύναμη.
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, της  Συρίας, έπαιξε και κέρδισε στο πιο σκληρό Survivor της ιστορίας. Από εκεί που ήταν χαμένος και απομονωμένος διεθνώς, με πολλές ανταρτικές οργανώσεις να έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας του, βρέθηκε με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Οι κερδισμένοι της Συμφωνίας και η φθορά των ΗΠΑ
Η διάρκεια της τελευταίας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία έχει σίγουρα, μικρότερη σημασία από τη γέννησή της, από την ίδια τη συμφωνία αυτή καθεαυτή. Η Ρωσία, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ της  Συρίας ,  το Ιράν και η Τουρκία, έκλεισαν τη συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι της φθίνουσας περιφερειακής επιρροής της πρώτης υπερδύναμης του κόσμου, που είναι οι ΗΠΑ.
Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, αν η φθορά αυτή είναι προσωρινή ή μόνιμη. Μένει να το δούμε. Αυτό που είναι όμως απολύτως σίγουρο είναι ότι, έχοντας αποφασίσει να μην παρέμβει για να σταματήσει τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama) στερήθηκε τόσο της δυνατότητας όσο και του κύρους να αποτελέσει μέρος της λύσης.
Ακόμη και αν αυτή η κατάπαυση του πυρός, που συμφωνήθηκε, αγνοώντας τις ΗΠΑ, αποδειχθεί το ίδιο βραχύβια με τις προηγούμενες, τα χαρακτηριστικά της μπορούν να παράσχουν ένα πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δυνάμεις που διαπραγματεύτηκαν, θα αναλάβουν "σφαίρες επιρροής" σε ένα de facto διαιρεμένο έθνος. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα ελέγχει τις πιο πολυπληθείς περιοχές της χώρας για αρκετά χρόνια κι όταν παρέλθει το διάστημα θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα άλλο μέλος της θρησκευτικής μειονότητας των Αλεβιτών. Θα γίνει κάποιου είδους κοινή προσπάθεια για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους και των δυνάμεων της αλ-Κάιντα. Η Ρωσία θα τερματίσει την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της. Οι Σουνίτες Άραβες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των επαναστατών, θα αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία. Και οι Κούρδοι της Συρίας, που ήταν η υποστηριζόμενη δύναμη από τις ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δεν θα πάρουν τίποτα, όπως φαίνεται.
Τα  στρατηγικά κέρδη της συμφωνίας
Από στρατηγικής άποψης, τα κέρδη των διαφόρων μερών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η Ρωσία θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανατολή από ότι οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη σοβιετική εποχή. Το Ιράν θα έχει χερσαία πρόσβαση στη Βηρυτό, αυξάνοντας την επιρροή του στο Ιράκ και έχοντας τη δυνατότητα να προμηθεύει με όπλα και άλλα εφόδια τη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι Τούρκοι θα αποκτήσουν σταθερότητα στα νότια σύνορα τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι Κούρδοι της Συρίας, τους οποίους συνδέουν με το κουρδικό τρομοκρατικό κίνημα στην Τουρκία, δεν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Και ο Άσαντ θα κερδίσει μερικά ακόμη χρόνια, αν όχι περισσότερο, στην εξουσία.
Και ερχόμαστε στις ΗΠΑ. Παραλείποντας να χαράξουν μια ασφαλή ζώνη στη Συρία προτού παρέμβει η Ρωσία, η κυβέρνηση Obama παραιτήθηκε ουσιαστικά από οποιοδήποτε αποφασιστικό ρόλο. 
Εναπόκειται στην κυβέρνηση του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) να επεξεργαστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να πείσει τους Ρώσους και τους Σύριους να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη στη βορειοανατολική Συρία μετά τον τερματισμό της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσίας και να αποθαρρύνει την Τουρκία από τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων.
Αυτά τα βήματα, αν επέλθουν, θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να διασώσει κάτι από το φιάσκο. Δυστυχώς, είναι πολύ αργά για να γίνει κάτι για το μισό εκατομμύριο θανάτους της Συρίας, την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, ή τη βλάβη στο ανάστημα, το κύρος και την επιρροή των ΗΠΑ.
Η Μετά Ισλαμικό Κράτος Εποχή
Το 2016 δεν ήταν μια καλή χρονιά για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και τους τοπικούς συμμάχων του. Έχασαν πολλά εδάφη και χιλιάδες μαχητές στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Αυτό είναι μια καλή είδηση, αλλά, το πιο δύσκολο έργο της δημιουργίας μιας νέας πολιτικής τάξης, αρχίζει. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας χωρίς σταθεροποίηση, απλά, δεν λειτουργεί. Χωρίς μια διαρκή διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών παραμέτρων και καταστάσεων που έδωσαν αφορμή και αιτίες για τη γένεση και την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους, ένα νέο κύμα εξτρεμισμού και συγκρούσεων, σίγουρα, θα ακολουθήσει.
Η νέα κυβέρνηση του Ντόναλνντ Τραμπ (Donald Trump) στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην πολιτική σταθεροποίηση που η περιοχή και κατ’ επέκταση η Ευρώπη χρειάζεται. Στην περίπτωση αυτή, η ανάγκη για έναν αποφασιστικό και ισχυρό  ευρωπαϊκό ρόλο, γίνεται πιο επείγουσα και κρίσιμη. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν την πολυτέλεια της απόστασης, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αγνοήσουν ένα τόσο τοξικό μείγμα της γεωπολιτικής αντιπαλότητας, του εξτρεμισμού και του ανθρώπινου πόνου στα σύνορά τους. Ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της δέσμευσης για μια προσπάθεια πραγματικής σταθεροποίησης.  Άλλα όμως κράτη, εθελοτυφλούν, και εξακολουθούν να είναι πολύ ικανοποιημένα με  τη επικρατούσα κατάσταση.
Εάν πραγματικά θέλει η Δύση μια  μόνιμη και διαρκή πολιτική σταθεροποίηση στην περιοχή, θα πρέπει να  ξανακοιτάξει και να αντιμετωπίσει σοβαρά τις πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους που δίνουν αφορμή και αιτίες για τη γένεση και την ανάπτυξη των κυμάτων εξτρεμισμού και συγκρούσεων
Για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας ή για να προτείνετε  θέματα για παρουσίαση και ανάπτυξη επικοινωνήστε μαζί μας: gamanol@teiath.gr

 ΜΠΙΤΚΟΙΝ (bitcoin) ΚΑΙ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ
Φούσκα ή Πυραμίδα;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Αναγνώστης των άρθρων μας, πρότεινε να περιγράψουμε και να παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά και την «ταυτότητα» του λεγόμενου Bitcoin. Θα προσπαθήσουμε, όσο πιο απλά γίνεται, να δώσουμε στον απλό αναγνώστη όλα τα στοιχεία που αφορούν στο Μπιτκόιν από την καθιέρωσή  του μέχρι σήμερα.

 

Μπιτκόιν (Bitcoin) τι είναι:   

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα ή κυβέρνηση. Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Χρησιμοποιείται όπως τα μετρητά. Μπορείς να το στέλνεις μέσω e-mail από τον έναν στον άλλο, σχεδόν στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο. "Μεγάλωσε" με το Ίντερνετ και αποτελεί μία μορφή χρήματος για το Ίντερνετ.

Κρυπτονόμισμα και κρυπτογραφία:

Το Bitcoin είναι ένα ίσος προς ίσον (peer-to-peer) σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα.  

Ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία του κρυπτονομίσματος (cryptocurrency), καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.

Κρυπτονόμισμα, σε γενικές γραμμές, είναι ένα νομισματικό σύστημα, που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ανωνυμία, και η ιχνηλασιμότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, το σύστημα χρησιμοποιεί δύο εργαλεία: την κρυπτογραφία και έναν κατάλογο δημόσιων καταχωρήσεων. Σε αυτόν τον κατάλογο, ο καθένας μπορεί να μάθει όλες τις λεπτομέρειες της κάθε συναλλαγής.

Το όνομα «κρυπτο-νόμισμα» προέρχεται από το όνομα της επιστήμης "κρυπτογραφία". Κρυπτογραφία είναι η επιστήμη των μεθόδων κρυπτογράφησης δεδομένων. Υπάρχουν δύο σκοποί για τη χρήση κρυπτογράφησης. Ο πρώτος είναι να στέλνει μηνύματα με ασφάλεια και εχεμύθεια. Ο δεύτερος είναι να υπάρχει μια λύση διαφόρων προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας των δεδομένων και της αυθεντικότητας. Το Κρυπτο-νόμισμα ενσωματώνει μια ποικιλία τεχνολογιών και θεωριών που αναπτύχθηκαν από κρυπτογράφους. Ο κύριος στόχος αυτών είναι η δημιουργία ενός συστήματος ψηφιακού χρήματος με υψηλή ασφάλεια το οποίο θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία και στην απάτη.

Η δημιουργία και η λειτουργία του Μπιτκόιν:

Το 2008, πιθανότατα με έμπνευση και αφορμή την οικονομική κρίση, έγινε η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που περιέγραφε το Bitcoin. Το 2009 έκανε την πρώτη του λειτουργική εμφάνιση, με την κυκλοφορία του πρώτου πελάτη ανοιχτού κώδικα, και την δημιουργία των αντίστοιχων Bitcoins. Ο συγγραφέας της δημοσίευσης, και δημιουργός του αντίστοιχου λογισμικού, παρέμεινε ανώνυμος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα. Οι υποθέσεις σε σχέση με την ταυτότητά του αναφέρονται σε μαθηματικές ιδιοφυΐες, επιστήμονες των υπολογιστών, οικονομικούς κοινωνιολόγους με γνώσεις προγραμματισμού και ομάδες κρυπτογράφων. Υπάρχουν επίσης θεωρίες, όπως πχ ότι οι εταιρείες Samsung, Toshiba, Nakamichi και Motorola κρύβονται πίσω από το Bitcoin.

Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα έγινε στις 18 Μαΐου 2010, όταν ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecs, από την Φλόριντα  των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε μια δημοσίευση στο Forum BitcoinTalk.org, προσφέροντας 10.000 bitcoins σε όποιον του παράγγελνε δυο πίτσες. Στις 22 Μαΐου, ο αγρότης David Forster από την Μασαχουσέτη, με το ψευδώνυμο Jarcos στο forum, δέχτηκε τη συναλλαγή. Ο Laszlo έλαβε τις δύο πίτσες από την αλυσίδα Papa John's. Την άνοιξη του 2011, τα 10.000 εκείνα bitcoins θα έφταναν να αξίζουν 272.329,00 δολάρια. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1.200 και 1.400 δολαρίων το καθένα, κάνοντας την πίτσα εκείνη να αξίζει περίπου όσο ένα ιδιωτικό νησί. Στον αντίποδα, στα μέσα Δεκεμβρίου και μέσα σε λιγότερη από μία ημέρα, η αξία του bitcoin έπεσε κάτω από τα 550 δολάρια. Γενικά, πάντως, η αξία του Bitcoin είναι ασταθής.

Υποστηρίζεται από πολλούς, ότι το Μπιτκόιν αποτελεί μία δύναμη εκδημοκρατισμού και μετάλλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ιστορικά, τα εθνικά νομίσματα αντέχουν κατά μέσο όρο περίπου τριάντα χρόνια, προτού κυλήσουν στον υπερπληθωρισμό, την υποτίμηση και εκεί που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τη δύναμη του νομίσματος για να δημιουργήσουν κρυμμένους φόρους μέσα από τον πληθωρισμό. Να αφαιρέσουν χρήματα από συνταξιούχους, αποταμιεύσεις αλλά και επενδυτές, για να καλύψουν τα χρέη τους. Ελάχιστα είναι τα νομίσματα που άντεξαν περισσότερο από 30 χρόνια και δεν αντιμετώπισαν τέτοια φαινόμενα. Το bitcoin είναι μία νέα επιλογή, μία νέα μορφή νομίσματος, ένα σύστημα νομίσματος που δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις και λειτουργεί στο Ίντερνετ, χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό πρωτόκολλο από το οποίο εξασφαλίζεται η λειτουργία του από τη συνεργασία χιλιάδων συμμετεχόντων εκ των οποίων κανένας δεν έχει τον έλεγχο. Δεν υπάρχει καμία κεντρική τοποθεσία, όπως άλλωστε είναι η δομή του Web και του email. Το Μπιτκόιν (bitcoin) έφερε την απελευθέρωση του νομίσματος στους ιδιώτες. Και μοιάζει να είναι μία ιδέα που προχωράει και επεκτείνεται και θα ανέβει ψηλά.  Θα δούμε όμως ακόμη πολλές αναταράξεις, μεγάλη ένταση που θα ανεβαίνει ψηλά πολύ γρήγορα και πιθανότατα, θα πέφτει χαμηλά πολύ γρήγορα. Θα έχει πολλές διακυμάνσεις. Είναι ακόμη ένα μικρό νόμισμα που χρησιμοποιείται ως “καταφύγιο” για πολύ μεγάλες οικονομίες. Για παράδειγμα, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως μέσο αποφυγής ελέγχου των ισοτιμιών και της υποτίμησης του δικού τους νομίσματος.

Δεν θα έπρεπε, νομίζω, κάποια χώρα να υιοθετήσει το bitcoin ως εθνικό νόμισμα. Η ιδέα των εθνικών νομισμάτων ως μορφή μονοπωλίου των κυβερνήσεων η οποία επιβάλλεται στους πολίτες είναι και ο λόγος που υπάρχει το χάος των ισοτιμιών των νομισμάτων σήμερα. Αντίθετα, το bitcoin αποτελεί μία δυνατότητα επιλογής για τους πολίτες να το υιοθετήσουν αν το επιθυμούν. Στην πραγματικότητα, αποτελεί το αντίθετο της επιβολής ενός κρατικού νομίσματος.

Μήπως είναι φούσκα ή πυραμίδα;

Μήπως όμως πρόκειται για ένα Σχήμα Πόντσι ή μία οικονομική φούσκα που σε λίγο θα σκάσει; O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Για να υπάρχει όμως ένα Σχήμα Πόντσι, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να ωφελείται απευθείας από το Σχήμα Πόντσι δηλαδή την πυραμίδα. Εδώ όμως, δεν υπάρχει κανείς που να το ελέγχει ή να ωφελείται απευθείας από την ανάπτυξη του bitcoin, πέρα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει στο bitcoin έχουν κάτι να κερδίσουν αν γίνει δημοφιλές. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε νόμισμα ευνοεί αυτούς που το υιοθέτησαν πρώτοι. Κάθε τεχνολογία έχει παρόμοιο μονοπάτι. Οι πρώτοι που το υιοθετούν, κερδίζουν τα περισσότερα, όπως οι πρώτοι άνθρωποι που υιοθέτησαν το Ιντερνέτ κέρδισαν τα περισσότερα από το Διαδίκτυο. Δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ένα Σχήμα Πόντζι ή πυραμίδα για αυτόν το λόγο.

Αν όμως το Μπιτκόιν δεν αποτελεί πυραμίδα ή Σχήμα Πόντσι θα μπορεί να γίνει μια φούσκα.  Δεν είναι η πρώτη άλλωστε, είναι η πέμπτη φορά που συμβαίνει. Ένας λόγος για τον οποίο το Bitcoin δημιουργεί αυτές τις φούσκες είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό νόμισμα, είναι παγκόσμιας εμβέλειας, είναι πολύ ανοιχτό στις διαπραγματεύσεις και ως αποτέλεσμα έχεις αυτές τις συναισθηματικές αποκρίσεις. Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος που ανεβαίνει η τιμή και αυτό θα προκαλέσει την άνοδό του σε τιμές που δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Και μετά η τιμή θα ξαναπέσει. Έχουμε δει αυτές τις μεταβολές όπου πάει γρήγορα πολύ ψηλά και με τον ίδιο τρόπο πολύ χαμηλά.

Το μέλλον του Μπιτκόιν:

Στο μέλλον θα δούμε, πιθανότατα, έναν κόσμο με ψηφιακά νομίσματα, ανεξάρτητα, μη κρατικά, όπως το bitcoin, αποκεντρωμένα που δεν θα ελέγχονται από κανέναν, που θα βασίζονται σε δικτυακή συνεργασία στο διαδίκτυο, με ανοιχτή πρόσβαση για όλους. Θα μπορέσουν, πιθανότατα, να συνυπάρξουν με επιτυχία μαζί και με τα εθνικά νομίσματα. Στο μέλλον θα σπάσει το μονοπώλιο των εθνικών νομισμάτων και θα δούμε αρκετά ψηφιακά νομίσματα που θα βασίζονται στη διαδικτυακή συνεργασία. Είτε αυτά θα είναι το bitcoin, είτε κάτι άλλο, είτε με άλλο όνομα ή με διαφορετική τεχνολογία. Στο μέλλον θα έχουμε εθνικά ψηφιακά νομίσματα, καθώς και ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα που δεν θα ελέγχονται από τράπεζες και κυβερνήσεις.

Για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας ή για να προτείνετε  θέματα για παρουσίαση και ανάπτυξη επικοινωνήστε μαζί μας: gamanol@teiath.grΗ Κύπρος κινδυνεύει

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης


Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε στερεότυπα, δογματικά θα έλεγα, στις διμερείς συναντήσεις με ξένους επισήμους να αναφέρεται κάθε φορά, μονότονα το ίδιο: «Στηρίζουμε την λύση του κυπριακού στα πλαίσια μίας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας». Τόσο από τους ξένους ηγέτες όσο και από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αναφορές αυτές γίνονται με τέτοια δογματική ευλάβεια σαν να πρόκειται για το Σύμβολο της Πίστεως σε θρησκευτική σύνοδο.

   Η διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία υπήρξε εξαρχής απαίτηση της Τουρκίας και εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και τα σχέδια της και μόνο. Καταλάβαινε ο κάθε Έλληνας επίσημος όταν αναφερόταν σε αυτό τι πραγματικά αυτό σημαίνει; Μάλλον όχι. Η Τουρκία όμως κατόρθωσε να τραβήξει το ζητούμενο σε αυτά που η ίδια επιδιώκει (και δεν ομολογεί). Όπως ακριβώς κάνει με το Αιγαίο, τις καλούμενες από αυτήν «γκρίζες ζώνες», υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες και αέριες ζώνες και ότι άλλο θέλει να διεκδικήσει στα πλαίσια της διαχρονικής επεκτατικής πολιτικής της. Αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο ή ερμηνεύοντάς το όπως θέλει, τραβάει την διελκυστίνδα προσπαθώντας να υλοποιήσει τα έκνομα σχέδιά της.

    Το 2004 το σχέδιο Ανάν απορρίφτηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού. Τώρα εμφάνισαν έναν Τουρκοκύπριο ηγέτης εξαιρετικά επικοινωνιακό και καταφερτζή, ο οποίος ασκεί επιρροή στον πρόεδρο της ΚΔ, που φαίνεται πως για κάποιους λόγους, στους οποίους δεν θέλω να αναφερθώ, έχει προφανή αδυναμία ουσιαστικής άσκησης των καθηκόντων του.

     Φτάνουμε λοιπόν σε ένα τερατώδες νέο σχέδιο διζωνικής – δικοινοτικής συνομοσπονδίας το οποίο αν θα γίνει αποδεκτό θα νομιμοποιήσει το έκνομο τουρκικό κατασκεύασμα στα βόρεια του νησιού και θα δημιουργήσει ένα τουρκικό προτεκτοράτο στον νότο, το οποίο μπορεί να τουρκοποιηθεί πλήρως μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα.

      Πιο συγκεκριμένα, με το σχέδιο αυτό:

 

Η Τουρκία νομιμοποιεί την εισβολή και κατοχή του 1974 καθώς και όλα τα εγκλήματα πολέμου, εποικισμού, τουρκοποίησης κλπ που έχει διαπράξει.

 

Διατηρεί το κρατικό μόρφωμα που η ίδια δημιούργησε, με μικρές εδαφικές παραχωρήσεις αλλά και με πλήρη ισχύ των συμφωνιών με τις οποίες το έχει δεσμεύσει. Επιπλέον θα θελήσει να ελέγχει την άντληση και την διανομή του φυσικού αερίου.

 

Η ψήφος των τουρκοκυπρίων θα έχει πολλαπλάσια ισχύ αυτής των ελληνοκυπρίων.

 

Τουρκοκύπριος πρόεδρος εκ περιτροπής. (Σκεφθείτε, μετά από κάποια προβοκάτσια ο Τ/κ πρόεδρος να κάνει έκκληση προς την Τουρκία να παρέμβει επειδή δήθεν κινδυνεύουν οι Τ/κ)

 

Η Τουρκία θα διατηρήσει στρατό στην Κύπρο και επεμβατικά δικαιώματα (εγγυήσεις). Επειδή αυτά συναντούν αντιδράσεις, τις απαιτήσεις αυτές η Τουρκία προσπαθεί να τις μασκαρέψει. Συνδέει λοιπόν την απόσυρση του στρατού της από την Κύπρο με την εισδοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Η Τουρκία ίσως να μην γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως και αν αυτό συμβεί θεωρώ πως είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος). Τα επεμβατικά της δικαιώματα προσπαθεί να τα περιπλέξει με επεμβατικά δικαιώματα του ΝΑΤΟ.

 

Μεγάλο μέρος των Τούρκων εποίκων θα έχει δικαίωμα παραμονής στο νησί.

 

Ένα μέρος των Ε/κ προσφύγων θα μπορεί να επιστρέψει υπό τουρκική διοίκηση. Καταλαβαίνετε τι αυτό σημαίνει; Στο Βέλγιο, κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης των περιφερειών, όπου υποτίθεται ότι κάθε τι το εθνικιστικό έχει πλέον ξεπεραστεί, εκεί στην Φλάνδρα θέλησα να ρωτήσω πως θα πάω στον προορισμό μου στα Γαλλικά. Η αντίδραση της κυρίας που ρώτησα ήταν ένα σοκ για μένα.

 

Οι Τ/κ πληθυσμιακά περίπου 18% θα διαμοιράζονται 50% - 50% την κεντρική διοίκηση της συνομοσπονδίας.

 

    Αυτό είναι το αυτοκτονικό σχέδιο που προσπαθούν να περάσουν. Οι Τούρκοι έλεγχαν το 34%, έτσι θα ελέγχουν τα πάντα.

    Ακόμα έχουμε και άλλες παράπλευρες απώλειες. Ως τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν μια δεύτερη Ελλάδα. Στον ΟΗΕ, Στην ΕΕ, στις διεθνείς σχέσεις, στην παιδεία, στα πάντα. Έτσι με την Κύπρο στο πλάι κάθε επιδίωξη είχε διπλάσια ισχύ. Έχουμε συνηθίσει στην Γιουροβίζιον να έχουμε πάντα το 12άρι της Κύπρου και αντίστροφα. Ο εθνικός μας χώρος άτυπα έχει μεγαλώσει και έχουμε συνηθίσει σε αυτό. Αλλοίμονο με αυτό το σχέδιο (αν περάσει) όλα θα αλλάξουν.

 

     Ας ελπίσουμε πως το σχέδιο αυτό δεν θα περάσει γιατί θα είναι ένα έγκλημα, μια από τις μεγαλύτερες προδοσίες που θα έχει γνωρίσει ο ελληνισμός.

     Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να γίνει σαφές πως πλέον οτιδήποτε θα πρέπει να ξεκινάει από μηδενική βάση. Ως τώρα σε κάθε επανάληψη των συνομιλιών οι προηγούμενες παραχωρήσεις θεωρείτο κάτι το συμφωνημένο. Όλα άρχιζαν από τις τελευταίες ελληνικές παραχωρήσεις στις οποίες προστίθεντο και οι νεότερες. Έτσι φτάσαμε εδώ. Το κυπριακό είναι ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής. Για τους Τουρκοκύπριους, οι περισσότεροι των οποίων είναι απόγονοι Κυπρίων Λινοβάμβακων, υπάρχουν όλες οι πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ότι ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ισοδύναμες μειονότητες, θα ισχύσει και στην Κύπρο.

      Θα που κάποιοι, έτσι δεν θα υπάρξει λύση ποτέ. Δεν είναι όμως έτσι. Συμφωνία τώρα σημαίνει συμφωνία στην πιο άσχημη στιγμή για τον ελληνισμό και μία ισχυρή Τουρκία με έναν επιθετικό ηγέτη που ζητάει εδάφη για την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας!! Θα έλθει η στιγμή που ο από μηχανής Θεός των Ελλήνων θα δώσει την κατάλληλη λύση την σωστή στιγμή. Χρειαζόμαστε όμως και μία ισχυρή Ελλάδα με έναν ενωμένο ελληνισμό.Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία