ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

Παρουσίαση Βιβλίων

Επιμέλεια - ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: Η ζωή του πατέρα μου
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αϊμέ Ντοστογιέφσκυ
ΕΙΔΟΣ: Βιογραφικές Διηγήσεις
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Δωδώνη

  Στο βιβλίο της η Αιμέ Ντοστογιέφσκυ, τρέφοντας για τον πατέρα της μια αγάπη, που ξεχειλίζει αυθόρμητα από την καρδιά της, έγραψε αυτή τη βιογραφική διήγηση για τον Ντοστογιέφσκυ. Περιέχει πολλές λεπτομέρειες, ανέκδοτες, από τις οικογενειακές ρίζες, το χαρακτήρα και τη συνολική ζωή του μεγάλου συγγραφέα, που σίγουρα έδωσαν υλικό στους κριτικούς του έργου του, που με τις μελέτες τους έκαναν τους αναγνώστες του, στην Ευρώπη και την Αμερική, να εννοήσουν και χαρούν περισσότερο τα βιβλία του - όπως τό'χε προβλέψει η Αιμέ ήδη από το 1923, που έγραψε τον πρόλογο.

            Η Αιμέ ήταν μόλις 10 χρονών, όταν πέθανε ο πατέρας της κι έτσι το πλούσιο υλικό της προέρχεται από τη μητέρα της, τους συγγενείς, συνεργάτες, φίλους κι εχθρούς του συγγραφέα, που με ζήλο κι επιμέλεια συγκέντρωσε κι αξιοποίησε σε μια λογοτεχνική απόδοση, όπου κάποιες σελίδες θυμίζουν τον ίδιο.

            Ο Ντοστογιέφσκυ είχε μοσχοβίτισσα μητέρα, Λιθουανικής καταγωγής πατέρα αλλά ήδη η οικογένεια του προπάππου του εγκαταστάθηκε στην Ουκρανία, όπου έγιναν ορθόδοξοι. Όπως και ο Ντοστογιέφσκυ, τα παιδιά του και η Σουηδικής καταγωγής γυναίκα του. Με πολύ σεβασμό η Αιμέ αναφέρεται στην αγάπη του Ντοστογιέφσκυ για την Ορθοδοξία, το Θεό και το Χριστό, που τόσο τους βοήθησαν τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν.

            Η Αιμέ κλείνει τον πρόλογό της εξομολογητικά: "Γράφοντας αυτό το βιβλίο σκέφτηκα πολύ τον πατέρα μου. Τον παρακάλεσα να με οδηγήσει στο έργο μου, να με εμπνεύσει και, προ παντός, να μ' εμποδίσει να γράψω κάτι που δεν θα του άρεσε... Ελπίζω ν' άκουσε την προσευχή μου".

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Το ζαφείρι του Θεού
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ζιλμπέρ Σινουέ
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα θρησκευτικό, περιπετειώδες
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ψυχογιός

Στη Ισπανία του 15ου αιώνα, ο πόλεμος της Ανάκτησης ανάμεσα στους Καθολικούς βασιλείς και στους Άραβες κατακτητές βρίσκεται στο αποκορύφωμα, ενώ η Ιερά Εξέταση, υπό την καθοδήγηση του φράι Τομά δε Τορκεμάδα θριαμβεύει, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς τρόμου στις ισπανικές πόλεις.

Τολέδο, 3 Φεβρουαρίου του 1487. Ένας εκχριστιανισμένος Εβραίος ισχυρίζεται πως είναι κάτοχος του ζαφειρένιου βιβλίου, ενός ιερού αντικειμένου. Πρόκειται για μια πλάκα κατασκευασμένη απ’ τον πολύτιμο λίθο ζαφείρι.  Ο Θεός χάραξε εκεί τον Λόγου Του, για την πνευματική καθοδήγηση της ανθρωπότητας!

         Λίγες μέρες πριν την επικείμενη καύση του στην πυρά με την κατηγορία της αποστασίας απ’ τον καθολικισμό, ο καταδικασμένος αποφασίζει να κρύψει το βιβλίο και χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένες επιστολές και έναν κωδικοποιημένο χάρτη, ενώνει τρεις άνδρες διαφορετικών θρησκειών με αποστολή να ανακαλύψουν την μυστική τοποθεσία όπου βρίσκεται κρυμμένο «Το Ζαφείρι του Θεού.»  Ο ραβίνος Σαμουήλ Έζρα, ο σεϊχης ίμπν Σάραγκ και ο νεαρός Φραγκισκανός μοναχός Ραφαήλ Βάργας, θα αποτελέσουν την επίλεκτη ομάδα στην οποία θα ενταχθεί και η Ισπανίδα ευγενής, η δόνα Μανουέλα Βιβέρο κρατώντας το τελευταίο στοιχείο για την επίλυση του γρίφου.

         Το μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτειες και πάθη, ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του μυστηρίου. Με αφορμή την Ισπανία του 15ου αιώνα, σκληρή και αισθησιακή συνάμα, ο Ζιλμπέρ Σινουέ μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα σπάνιας πυκνότητας, όπου το Υπερφυσικό φωτίζει την Ιστορία σε μια εποχή που ο Θεός μιλούσε ακόμα με τους ανθρώπους.

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: «ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΜΠΤΣΟΒΑ»
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χάκελ Σέργκεϊ
ΕΙΔΟΣ: Θρησκευτική βιογραφία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ακρίτας

Μετά τη μακροχρόνια δοκιμασία και το μαρτύριο που διήλθε η Ρωσική εκκλησία στον 20ό αιώνα  ήταν φυσικό  να έχει να προσφέρει πλούσιο πνευματικό έργο, αλλά και ανεπανάληπτες μαρτυρίες Αγιότητας, από τα οποία η εκκλησία ωφελήθηκε , ωφελείται και θα ωφελείται στους αιώνες..

Η μητέρα Μαρία αποτελεί  αναπόσπαστο μέρος της Ρωσικής διασποράς, της Γαλλικής αντίστασης και του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ράβενσμπουρκ.

Ωστόσο το επίτευγμα της είναι πολύ πιο σημαντικό από τις περιστάσεις της ζωής της και τις  υπερβαίνει κατά πολύ.

Γιατί πάνω απ’ όλα με τη χριστιανική της αφιέρωση και με το δικό της μοναδικό τρόπο, η μητέρα Μαρία έδειξε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Στην πορεία θυσίασε την προσωπική της ηρεμία.  Καθώς η ζωή της ήταν απόλυτα συνυφασμένη με την μοίρα των συγχρόνων της, η αναστάτωση και η τραγωδία τους ήταν και δική της. Κι όμως δεν παρασύρθηκε από τις καταστάσεις αυτές. Άγκυρά της ήταν ο Θεός και τα πόδια της ήταν ριζωμένα πάνω στο βράχο.

Η μητέρα Μαρία είναι μια Αγία της εποχής μας. Μια γυναίκα με σάρκα και αίμα κατακλυσμένη από την Αγάπη του Θεού,  που στάθηκε άφοβα και αντιμετώπισε τα προβλήματα του αιώνα μας. Πορεύτηκε τον αντισυμβατικό δρόμο, τον ασυνήθιστο και εξαιρετικό, που είναι η προσωπική εύρεση του Θεού, την αντισυμβατική Αγιότητα,  που δημιουργεί τον δια Χριστόν σαλό.

Είναι μια ιδιαιτέρως προσφιλής φυσιογνωμία Αγιότητας, την οποία συναντά κανείς στην ανατολική Ορθοδοξία , Βυζαντινή και Ρωσική. 

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Ο δήμιος του έρωτα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ίρβιν Γιάλομ
ΕΙΔΟΣ: Διηγήματα ψυχολογικά
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Άγρα

Ο δήμιος του έρωτα και άλλες ιστορίες ψυχοθεραπείας».

Δέκα αληθινές ιστορίες ψυχοθεραπείας από τη κλινική εμπειρία του Ίρβιν Γιάλομ.

Δέκα ανθρώπινες σχέσεις - δέκα θεραπευτικές περιπέτειες. Σ' αυτή τη σπάνια περιγραφή του αφοσιωμένου θεραπευτή την ώρα της δουλειάς του, ένας δάσκαλος της ψυχιατρικής έρχεται ανοιχτά αντιμέτωπος όχι μόνο με τα δικά του συναισθήματα και σφάλματα αλλά και με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην καρδιά της θεραπευτικής σχέσης. Ο Γιάλομ στρέφει εδώ τον προβολέα τόσο στους ασθενείς όσο και στον εαυτό του. Περιγράφει και μελετά τη διαδικασία της εξερεύνησης, της συμμετοχής μέσα στην ψυχοθεραπεία και για τα δύο μέρη. Μοιράζεται μαζί μας τις χαρές και τις επιτυχίες του, αλλά και -ακόμα πιο συναρπαστικό- τις αγωνίες του, τους περιορισμούς και τις αποτυχίες του στην κοινή του πορεία προς την αναζήτηση της αλήθειας και της ίασης, με τον καθέναν από τους δέκα πρωταγωνιστές των ιστοριών του. Οι σαγηνευτικές αυτές ιστορίες προχωρούν πέρα απ' την ψυχοθεραπεία και μιλούν για την ανθρώπινη μοίρα με όλη της τη σπαρακτική παραδοξότητα. Και σ' αυτές ο Ίρβιν Γιάλομ επιτυγχάνει ένα πάθος κι ένα χιούμορ αντάξιο του ίδιου του Τσέχοφ.

  Δεν μ' αρέσει να δουλεύω με ερωτευμένους. Ίσως γιατί τους ζηλεύω-κι εγώ ο ίδιος λαχταράω να μαγευτώ. Ίσως πάλι γιατί ο έρωτας και η ψυχοθεραπεία είναι μεταξύ τους ασύμβατα. Ο καλός θεραπευτής πολεμάει το σκοτάδι και ζητάει το φως, ενώ ο έρωτας συντηρείται από το μυστήριο και καταρρέει μόλις αρχίσεις να τον εξετάζεις σχολαστικά. Κι εγώ σιχαίνομαι να γίνομαι ο δήμιος του έρωτα.                   σ.33    
 

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Η Αvθρώπιvη κατάσταση
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χάvvα Αρεvτ
ΕΙΔΟΣ: Ψυχολογία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Γvώση

Η Χάvvα Αρεvτ, στo βιβλίo της επιχειρεί μια "διάγvωση" της αvθρώπιvης κατάστασης. Αvαλύovτας έvα πλoύσιo ιστoρικό - φιλoσoφικό υλικό, επιτυγχάvει vα δείξει τις συvθήκες μέσα και κάτω από τις oπoίες αvαδείχθηκε o αvθρώπιvoς κόσμoς, o κόσμoς της εργασίας και τoυ μόχθoυ. Πρόκειται για μια ιστoρική διαδικασία της αιώvια επαvαλαμβαvόμεvης κυκλικής κίvησης της φύσης, πoυ χαρακτηρίζεται από τηv εμφάvιση και τηv εξαφάvιση, τηv αvάπτυξη και τηv φθoρά, τη ζωή και τo θάvατo. Μέσα σ'αυτήv τηv voμoτελειακή κίvηση της φύσης, o άvθρωπoς, τo κoιvωvικό και πoλιτικό όv αυτoύ τoυ πλαvήτη, εμπλέκεται σε μια ατέρμovη διαδικασία πραγμoπoίησης της αvθρώπιvης δραστηριότητας. Η χρήση τωv εργαλείωv και της μηχαvής, η εξειδίκευση της εργασίας, η γλώσσα και η σκέψη απoτέλεσαv τoυς μoχλoύς - κιvητήριες δυvάμεις - μιας ατέρμovης διαδικασίας παραγωγής και καταvάλωσης πρoϊόvτωv τoυ πoλιτισμoύ. Η μετάβαση από τη φυσική κατάσταση στo σημεριvό επίπεδo τoυ τεχvoλoγικoύ πoλιτισμoύ πρoχώρησε μέσα από τηv ατέρμovη διαδικασία πραγματoπoίησης τoυ αvθρώπιvoυ μόχθoυ, για vα απoκαλυφθεί τελικά τo υπoκείμεvo της φιλoσoφίας και της ιστoρίας, o άvθρωπoς, ως τo τελειότερo αλλά και συγχρόvως τo αvτιφατικότερo όv της φύσης.Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


Αρχείο Βιβλιο-παρουσιάσεων>>

 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία