ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

Παρουσίαση Βιβλίων

Επιμέλεια - ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: «Υπερίων» ή «Ο ερημίτης στην Ελλάδα»
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φρήντριχ Χαίλντερλιν
ΕΙΔΟΣ: Πεζογράφημα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ηριδανός

 Πρόκειται για ένα θαυμάσιο λυρικό πεζογράφημα που κατατάσσεται ανάμεσα

στα αριστουργήματα του είδους της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


         Ο Φρήντριχ Χαίλντερλιν (1770-1843) θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους της Γερμανικής ποιητικής διανόησης μαζί με τους Γκαίτε και Σίλλερ. Ο "Υπερίων" του είναι από τα βιβλία που δεν διαβάζονται μόνο μια φορά. Είναι απ' αυτά που, όσο περισσότερο το ξαναδιαβάζεις, τόσο περισσότερο το καταλαβαίνεις και το χαίρεσαι. Αισθάνεσαι να ξεπηδάει από μέσα του ένας θαυμάσιος ποιητικός λόγος, που αγκαλιάζει κάθε ομορφιά του κόσμου τούτου. Την ομορφιά της φύσης, της αγάπης, του έρωτα, της ελευθερίας, της φιλίας, της θεότητας.


         Με τα βαθιά ανθρώπινα στοιχεία που περιέχει, από την αρχή ως το τέλος, αναδεικνύονται πνευματικές αξίες και αρετές υψηλού βαθμού. Ο τονισμός της ανθρώπινης ελευθερίας και της καταισχύνης κάθε είδους ανελευθερίας και σκλαβιάς, της ανθρώπινης αγάπης, του έρωτα, της αγάπης για τη φύση, του θαυμασμού για τους ήρωες της αρχαιότητας και των αρετών τους, της θεϊκής επίκλησης, του σεβασμού προς τη ζωή και το θάνατο.


      Με τον "Υπερίωνα" ταυτίζει ο Φρ. Χαίλντερλιν τον εαυτό του τον οποίο εμφανίζει, κατά τον Π. Κανελλόπουλο, πολύ περισσότερο ως "μάρτυρα", που πάσχει για όλους τους ανθρώπους, παρά ως ήρωα, που σώζει τους "ολίγους", τους ¶ξιους, και που στέκεται σε αριστοκρατική απόσταση από το πλήθος... "Ο Χαίλντερλιν θέλησε ν' αποκαταστήσει τους αρχαίους θεούς πλάϊ στο Χριστό. Το αίτημα αυτό το τραγούδησε στους στίχους του, ανοίγοντας την πλατειάν αγκάλη του για να σμίξει μέσα Ελληνισμό και Χριστιανισμό." (Π.Κ.)


        Με την Διοτίμα  - ιέρεια της Μαντινείας την οποία επικαλείται ο Σωκράτης στο Συμπόσιο του Πλάτωνα για να αναπτύξει τον αληθινό έρωτα -  ο συγγραφέας ταυτίζει την Σουζέττε Γκόνταρτ, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, που κατά τον Π.Κ. "... είναι αμφίβολο αν του δόθηκε με το κορμί της, αλλά του δόθηκε με την ψυχή της... Ήταν η νεαρή και ωραία Ελληνίδα με την ευγενική ψυχή και το γενναίο πνεύμα που γνώρισε ο Υπερίων, οδηγούμενος από κάποιον Νοταρά σ' ένα σπίτι της Σαλαμίνας..."


       Ο Υπερίωνας περιηγείται την Αρχαία Ελλάδα και τη Νεότερη Ελλάδα,  τη σκλαβωμένη από τους Τούρκους. Στην Ελλάδα γνωρίζει και τη Διοτίμα. Ο κλασικός Χαίλντερλιν συναντιέται με τον ρομαντικό εαυτό του και τον "επαναστάτη" Χαίλντερλιν. Γυρίζει, βλέπει, φιλοσοφεί, θαυμάζει, θυμώνει, γαληνεύει και εξωτερικεύει με τα γράμματά του, όλο τον πλούτο της ποιητικής του ψυχής, προς τον φίλο του Μπελλαρμίνο ή τη Διοτίμα του.


     'Ενα απόσπασμα από γράμμα προς τον ετεροθαλή αδελφό του Καρλ Γκοκ που το αναφέρει ο Π. Κανελλόπουλος στην "Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος" είναι το εξής: ".. Ω Αγαπητέ! Πότε θα αποκτήσουν οι άνθρωποι τη γνώση, ότι η ύψιστη δύναμη είναι, στην εκδήλωσή της, ταυτόχρονα η πιο σεμνή, και ότι το θείο, όταν προβάλλει, δεν μπορεί ποτέ να' ναι δίχως κάποιο πένθος, δίχως ταπεινοφροσύνη;.."


        Ας τον απολαύσουμε.                                                                 

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Πλάθοντας ανθρώπους
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βιρτζίνια Σατίρ
ΕΙΔΟΣ: Ψυχολογία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Κέδρος

Στο βιβλίο της "Πλάθοντας ανθρώπους" η συγγραφέας Βιρτζίνια Σατίρ, πρωτοπόρος στην κατανόηση "της ψυχής της οικογένειας" και στην θεραπεία της, μας δίνει, με απλό, καταληπτό τρόπο, και σ' ένα κλίμα εμπιστοσύνης για τον άνθρωπο, το πώς το πλάσιμο, το χτίσιμο ενός ανθρώπου βρίσκεται σε άμεση αλληλεξάρτηση με την οικογένειά του.  Δηλαδή, με την αυτοεκτίμηση που έχουν τα μέλη της, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν, τους κανόνες, ευέλικτους ή άκαμπτους που αναδύονται μέσα σ' αυτήν, τον τρόπο που η οικογένεια χειρίζεται την εξουσία, τον βαθμό οικειότητας και αυτονομίας που επιτρέπει, το κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργεί.

      Μέσα στο βιβλίο, αναδύεται το βασικό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας που ήταν το πιστεύω της Σατίρ:  Ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει, γιατί, εφόσον ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε είναι κάτι που μάθαμε, αν δεν μας ικανοποιεί, μπορούμε και να τον ξεμάθουμε. Είναι στο χέρι μας δηλαδή, να αλλάξουμε τα στοιχεία που δεν μας αποφέρουν ευτυχία.

      Στο βιβλίο δίνονται και ορισμένες ασκήσεις από την συγγραφέα, αποκύημα της

θεραπευτικής της πείρας, που βοηθούν στην διεύρυνση της κατανόησης του εαυτού μας σε σχέση με την οικογένειά μας, και στην ανεύρεση νέων στοιχείων που θα συμβάλουν στο να χαιρόμαστε περισσότερο τη ζωή μας.

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: LIU CIXIN
ΕΙΔΟΣ: Επιστ. Φαντασία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: SEΛINI

1967: η Γιέ Γουέντζι γίνεται μάρτυρας του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου  του πατέρα της από τους Ερυθροφρουρούς κατά την διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα. Το γεγονός αυτό δεν θα καθορίσει μόνο την υπόλοιπη ζωή της, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η αστυνομία του Πεκίνου ζητά από τον μηχανικό νανοτεχνολογίας Γουάνγκ Μιάο να διεισδύσει σε μια μυστική σέχτα επιστημόνων ύστερα από μια σειρά ανεξήγητων αυτοκτονιών. Η έρευνα του Γουάνγκ θα τον οδηγήσει σε ένα περίεργο διαδικτυακό παιχνίδι και θα τον παρασύρει σε ένα εικονικό κόσμο που κυριαρχείται από την ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη αλληλεπίδραση των τριών ήλιων του.
Αυτό είναι το πρόβλημα των τριών σωμάτων και είναι το κλειδί για τα πάντα: το κλειδί για τον θάνατο των επιστημόνων, το κλειδί για μια συνωμοσία που καλύπτει έτη φωτός και το κλειδί για την απειλή αφανισμού που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 
O Liu Cixin , γεννημένος το 1963, είναι ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας στην Κίνας και είναι αναγνωρισμένος ως η κορυφαία φωνή της. Έχει κερδίσει το Κινεζικό βραβείο Galaxy επί οκτώ συναπτά έτη, από το 1999 ως το 2006 και ξανά το 2010. Το αντιπροσωπευτικό του έργο, «Το Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων», κέρδισε το βραβείο Hugo το 2015, ενώ ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Nebula, Cambel καθώς και το γαλλικό Grand Prix de l'imaginaire.
Τα έργα του έτυχαν παγκόσμιας αναγνώρισης λόγω της δυναμικής ατμόσφαιρας και της λαμπερής φαντασίας του. Ο Liu Cixin είναι μέλος της China Writers' Association και της Shanxi Writers' Association.¶κρως ευρηματικό και ενδιαφέρον....
Το εύρος του είναι τεράστιο.
Μπαράκ Ομπάμα, 44ος Πρόεδρος των Η.Π.Α.

 
Ένα εξαιρετικό μείγμα από επιστημονικές ιδέες που προκαλούν δέος, έξυπνης πλοκής και ιδιόρρυθμων αλλά πειστικών χαρακτήρων, δοσμένο με απλό ύφος ικανό να επισημάνει τα κρυμμένα νοήματα.
The Times
 
Ένα ορόσημο της κινεζικής επιστημονικής φαντασίας.
New York Times
 
Ένα συγκλονιστικό, πλούσιο σε ιδέες, γεμάτο δράση μυθιστόρημα που μας προσφέρει την ενδιαφέρουσα προοπτική της Ανατολής… είναι μία τριλογία που, όπως και η επική Γαλαξιακή Αυτοκρατορία του Ασίμοφ, είναι προορισμένη να γίνει ένα απαραίτητο  κλασσικό έργο της επιστημονικής φαντασίας.
Starburst Magazine


ΤΙΤΛΟΣ: Χρηματιστήριο και εξουσία
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Καλαϊτζόγλου
ΕΙΔΟΣ: Οικονομία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Εντευκτήριο

Ο ρόλος της πληροφορίας και ο μηχανισμός επιρροής στους επενδυτές

Ποιες συνθήκες επιτρέπουν τη μαζική προσέλευση επενδυτών στο Χρηματιστήριο; Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να εκδηλωθεί αυτή η συλλογική, τύπου αγέλης, συμπεριφορά; Σε τι βαθμό υφίσταται ή όχι επιρροή από πηγές που, κατά τεκμήριο, διαθέτουν προνομιακή πληροφόρηση;

Στα ερωτήματα αυτά απαντά η μελέτη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, «Χρηματιστήριο και Εξουσία. Ο ρόλος της πληροφορίας και ο μηχανισμός επιρροής στους επενδυτές», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου. Προλογίζουν οι, Κώστας Βεργόπουλος και Τηλέμαχος Ιατρίδης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2005-2006, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου. Έναυσμα ήταν η “φούσκα” της Σοφοκλέους, το 1999. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι επενδυτές παραμένουν ανοχύρωτοι σε κάθε επιρροή που εκπορεύεται από οποιαδήποτε πηγή η οποία εκλαμβάνεται ότι διαθέτει γνώσεις, πληροφόρηση και εξουσία, της αναγνωρίζεται δηλαδή η νομιμότητα άσκησης επιρροής. Η έρευνα αυτή μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο, για να καταδειχθεί πώς επηρεάζονται ή, αναγωγικά, πώς επηρεάστηκαν το 1999, οι επενδυτές για την εμπλοκή τους στο Χρηματιστήριο.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, Κώστας Βεργόπουλος, η μελέτη είναι πολύτιμη για την κατανόηση της οδυνηρής εμπειρίας του 1999, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν το κράτος και η κυβέρνηση, που τη διαχειρίστηκαν, μαζί με τα συστήματα μονομερούς πληροφόρησης και τους πάντα γνωστούς-αγνώστους “γύπες” του Χρηματιστηρίου. «Οι αποταμιευτές και τα νοικοκυριά απώλεσαν τις οικονομίες τους σε ένα παιχνίδι που ποτέ δεν κατάλαβαν πώς λειτουργούσε, που ποτέ δεν τους εξομολογήθηκε με ειλικρίνεια, αλλά που, όπως πάντα, από την κατάρρευσή του κάποιοι αποκόμισαν αυξημένα οφέλη. Με την άδοξη κατάληξη του εγχειρήματος, οι περισσότεροι και κατεξοχήν τα Ταμεία, είχαν χάσει τις περιουσίες τους, ενώ βέβαια ορισμένοι “εκλεκτοί” βρέθηκαν κερδισμένοι, κυρίως χάρη στο σύστημα προνομιακής και αποκλειστικής πληροφόρησης».

Η θεωρία, αναφέρει ο καθηγητής, Τηλέμαχος Ιατρίδης, χρησιμοποιείται συχνά με τρόπο εργαλειακό, με στόχο να “φωτίσει” όψεις της πραγματικότητας, την οποία όμως κατασκευάζει στα μέτρα της. «Ταυτοχρόνως, η επικαιρότητα υποβάλλει, επίσης συχνά, έγνοιες και προτεραιότητες που έρχονται κατόπιν να στριμωχτούν στα περιγράμματα των θεωριών μας, χωρίς αυτά να ελέγχονται κριτικά ως προς την εξηγητική ισχύ και τις αντοχές τους». Και καταλήγει: «Τους σκοπέλους αυτούς αποφεύγει η έρευνα που δημοσιεύεται στο βιβλίο, καθώς εντάσσεται σε μια παράδοση κριτικής κοινωνικής επιστήμης με την ευρεία έννοια – αυτήν που θέλει την έρευνα να συναντά την κοινωνία ως κριτική αυτοσυνείδησή της και όχι ως εργολάβος ή πωλητής».

Η Αθηνά Καλαϊτζόγλου γεννήθηκε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και ζει στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος, με εξειδίκευση στο οικονομικό και στο ενεργειακό ρεπορτάζ, με θητεία σε εφημερίδες (Εξπρές, Θεσσαλονίκη, Κέρδος, Καθημερινή), στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο (ΕΡΤ-2), αλλά και σε ιστοσελίδες (euro2day.gr, energia.gr). Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές (Οργανωτική και Οικονομική Ψυχολογία). Παράλληλα, είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Το Χρηματιστήριο και εξουσία είναι το πρώτο της βιβλίο.

Θεσσαλονίκη

Εκδόσεις Εντευκτηρίου 2017

120 σελίδες

ISBN 978-960-7568-51-9

Λιανική τιμή (με ΦΠΑ): 14,00 ευρώ

 


ΤΙΤΛΟΣ: Η ζωή των άλλων
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: NEEL MUKHERJEE
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: GEMA

Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης
Σελ.: 624, τιμή: 17 ευρώ (με ΦΠΑ)
ISBN: 978-960-6893-35-5

Καλκούτα 1967. Χωρίς να το έχει προσέξει η οικογένειά του, ο Σουπράτικ έχει εμπλακεί επικίνδυνα στον εξτρεμιστικό πολιτικό ακτιβισμό. Ωθούμενος από την ιδεαλιστική επιθυμία να αλλάξει τη ζωή του και τον κόσμο γύρω του, το μόνο που αφήνει πίσω του προτού εξαφανιστεί είναι ένα σημείωμα.

 

Το γερασμένο ζευγάρι των προπατόρων της οικογένειάς του, των Γκος, διαφεντεύει το μεγάλο σπιτικό, αγνοώντας ότι κάτω από τη σχεδόν αρυτίδωτη επιφάνεια της ζωής τους, το έδαφος χάνεται. Εκτός από τις φαρμακερές έχθρες μεταξύ συννυφάδων, τα ολέθρια μυστικά και τις δυσκολίες της οικογενειακής επιχείρησης, η οικογένεια διαλύεται ακολουθώντας τους κραδασμούς της κοινωνίας γύρω της. Γιατί είναι εποχή αναταραχής, αναπόφευκτων και ασταμάτητων αλλαγών: το χάσμα ανάμεσα στις γενιές, αλλά και ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

 

Φιλόδοξη, πλούσια και ανθρώπινη, Η ζωή των άλλων ανατέμνει την ψυχή ενός έθνους ξεδιπλώνοντας την ιστορία μιας οικογένειας. Μυθιστόρημα που καταπιάνεται με πολλά πράγματα, όπως τα όρια της ενσυναίσθησης και η φύση της πολιτικής δράσης, θέτει το ερώτημα: πώς φανταζόμαστε τη θέση μας ανάμεσα στους άλλους στον κόσμο; Μπορούμε να τη φανταστούμε εκ νέου; Και ποιο είναι το τίμημα;

 

Ένα μυθιστόρημα ακατάβλητης δύναμης και συναισθηματικής σφοδρότητας.

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ GEMA: Μαρασλή 3, 106 76 Κολωνάκι, Αθήνα

τηλ.: 210- 7258350, fax: 210-7222072,

e-mail: info@gemapublications.gr, www.gemapublications.gr

 


Αρχείο Βιβλιο-παρουσιάσεων>>

 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία