ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

Παρουσίαση Βιβλίων

Επιμέλεια - ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: Η μεγάλη φωτιά - Σμύρνη Σεπτέμβριος 1922
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λου Γιούρενεκ
ΕΙΔΟΣ: Ιστορικές διηγήσεις
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ψυχογιός

«Η μικρή Θεοδώρα άνοιξε την πόρτα του παταριού μέσα στο οποίο κούρνιαζε με τις αδερφούλες της.  Βρίσκονταν μέσα σε εκείνο το πατάρι εδώ και μέρες, προσπαθώντας να κρυφτούν από τους στρατιώτες που είχαν σκοτώσει  τους γονείς και τα άλλα μέλη της  οικογένειάς της….  Κάποια στιγμή βγήκε και ακολούθησε το πλήθος των ανθρώπων, που κατευθυνόταν στην προκυμαία.. Κουβαλούσε τη μια της αδερφή στην πλάτη και την άλλη στα χέρια.  Μόλις όμως αντίκρισε τις πελώριες φλόγες που έρχονταν καταπάνω στο πλήθος, άρχισε να τρέχει μαζί με τους υπόλοιπους.  Πολλές φορές νόμισε πως σίγουρα θα πέθαινε, όμως με κάποιον τρόπο ο Θεός τις έσωσε.

            Κύριε Ελέησον, Κύριε Ελέησον.

            Συνέχεια κρατούσε σφιχτά τις αδερφές της από το χέρι. Συνέχεια προσευχόταν και θυμόταν συνέχεια τη μητέρα της. Έκανε τον σταυρό της.

            Κύριε Ελέησον. Κύριε Ελέησον.                                                                      σ. 129

 

            Η Θεοδώρα, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένους, καταταλαιπωρημένους, πανικοβλημένους πρόσφυγες, περίμεναν με απόγνωση τη στιγμή που κάποιο πλοίο από εκείνα τα αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Σμύρνης θα έπαιρνε όσους μπορούσε και θα τους μετέφερε προς την ελευθερία…

 

            Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922.  Μια σελίδα της ιστορίας που δε θα σβήσει.  Όπως δε θα σβήσει και η συμβολή ενός ανθρώπου στη σωτηρία τόσων πολλών.  Ποιος θα τολμούσε τώρα να ρωτήσει:  «Τι μπορώ να κάνω εγώ, ένας άνθρωπος»; 

 

            Ένας άνθρωπος: Ο Έϊσα Τζένιγκς, Αμερικανός Μεθοδιστής πάστορας που είχε τοποθετηθεί  τελευταία  στη ΧΑΝ Σμύρνης και δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην κλήση για την οποία τον  προόριζε ο Θεός:  να σώσει από τον βέβαιο θάνατο αναρίθμητους συνανθρώπους του.  Μικρόσωμος, ασθενικός αλλά  αφιερωμένος στο Λόγο του Θεού, με τη συνεργασία ακόμη κάποιων, λίγων και σε πείσμα όλων των δυσκολιών και των ακατανόητων αντιδράσεων άλλων πολλών, κατάφερε το θαύμα!  Εκατοντάδες χιλιάδες μεταφέρθηκαν προς την ασφάλεια χάρις στον επίμονο και πολλές ριψοκίνδυνο αγώνα του. 

 

            Το βιβλίο του Λου Γιούρενεκ είναι καθαρά ιστορικό, με πάμπολλες  λεπτομέρειες και βασισμένο σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες και έγγραφα που τεκμηριώνουν  την  αλήθεια της τρομακτικής περιπέτειας που υπέστησαν οι Χριστιανοί μετά την αποχώρηση των Ελληνικών στρατευμάτων από την Τουρκία το 1922. 

 

            Ανάμεσα όμως από τις σελίδες, ξεπηδάει, πού και πού, ένα ισχυρό πνευματικό μήνυμα:  Η απόδειξη της ύπαρξης του Χεριού του Θεού που επεμβαίνει στην Ιστορία.

 

            «Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, λέει αργότερα ο Τζένινγκς, πώς κατάφερα να επιβιώσω στη διάρκεια εκείνων των ημερών.  Φαντάζομαι ότι αυτό συνέβη επειδή ο Θεός γνώριζε πόσο πολύ χρειαζόμουν δύναμη και μου την πρόσφερε.  Δεν μπορώ να το εξηγήσω με άλλο τρόπο.»                                                                                                                                                                         σ.444

 

 

 

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Ποιήματα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κική Δημουλά
ΕΙΔΟΣ: Ποίηση
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ίκαρος

Πολυβραβευμένη η Κική Δημουλά συνθέτει ποιήματα στα οποία πραγματεύεται την φθορά, την απώλεια, το πέρασμα του χρόνου, το νόημα της ζωής. Η ποίησή της είναι γεμάτη εικόνες και οι λέξεις της πλέκονται σε απρόσμενες ενώσεις ή αναδύονται ολοκαίνουριες μέσα από τους στίχους της. Μικραίνουν οι μέρες μικραίνουν/Για να στενοχωριούνται συντομότερες./Σημάδι για να φύγετε πουλιά. Ετοιμάζεστε./Μ? εξαίσιους σχηματισμούς ομαδικότητας/απλώνετε στον ουρανό και ζωγραφίζετε/τον τεράστιο χάρτη της αυτοσυντήρησης/που τυφλά θα σας πάει σε ηπιότερο κλίμα της./Δεν σας ακολουθώ, το ξανασκέφτηκα./Είναι πολύ μακρινό για μένα ταξίδι/το σωτήριο παράδειγμα? κουραστικό./Δεν είναι στον καθένα εύκολη η αναζήτηση/μιας ασφαλέστερης φωλίτσας ενστίκτου/.Θα μείνω εδώ κλαδί υποδοχής/της απογύμνωσης που έρχεται.Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Η γερακίνα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Στιούαρτ Χάρρισον
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ωκεανίδα

O Στιούαρτ Χάρρισον, ο πρωτοεμφανιζόμενος αυτός Άγγλος συγγραφέας θα μας θυμίσει με το μυθιστόρημά του Η Γερακίνα την παλιά κλασική ταινία Ο Βαρυποινίτης του Αλκατράζ.. Ωστόσο, όπως κάθε αυθεντικός συγγραφέας, ο Χάρρισον αποφεύγει με τέχνη την ανέμπνευστη αντιγραφή και πετυχαίνει να μας συγκινήσει με τον ολοκληρωτικά προσωπικό του τρόπο...

Η γερακίνα, ο θηλυκός ασπρογέρακας που βρίσκεται στο κέντρο του λογοτεχνικού του καμβά, θα αποτελέσει για τον καθένα απ? τους ανθρώπινους ήρωες μια διαφορετική ευκαιρία για μια ζωή καλύτερη, ή, πιο σωστά, για μια επανένταξη στη ζωή... Ο Έλις, ο περιθωριακός τυχοδιώκτης καταδιώκει τη γερακίνα με το όπλο του ανά χείρας με στόχο το χρήμα. Ελπίζει να του μετρήσουν κάμποσα δολάρια οι ζωοταριχευτές της περιοχής. Για τον Μάικλ, τον άντρα με το βεβαρημένο παρελθόν - τη θητεία σε ψυχιατρικές κλινικές και τη δολοφονική επίθεση εναντίον του εραστή της πρώην γυναίκας του στο ενεργητικό του -, το σπάνιο πουλί θα σημάνει την αρχή μιας νέας πορείας, την σταδιακή και τελικά πλήρη αποδοχή του από έναν κοινωνικό περίγυρο με τον οποίο ανακαλύπτει πως είναι προτιμότερο να συνυπάρχει αρμονικά παρά να τον εχθρεύεται...Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Ρήγας Βελεστινλής και το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασής του
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δημήτριος Καραμπερόπουλος
ΕΙΔΟΣ: Μελέτη
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα

Ο συγγραφέας, γνωστός από την έκδοση των ολοκληρωμένων για πρώτη φορά ΑΠΑΝΤΩΝ των έργων του ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ με ευρετήρια και σχόλια, προσφέρει με το πρόσφατο βιβλίο του τα σχετικά αποτελέσματα των ερευνών του. Αυτά συνθέτουν το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης του Ρήγα για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων από την απολυταρχική Οθωμανική εξουσία και την παράλληλη δημιουργία μιας δημοκρατικής πολιτείας στον αντίστοιχο Βαλκανικό χώρο.

          Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται συνοπτικά στη ζωή και στο συγγραφικό έργο του Ρήγα, με όλα τα καινούργια στοιχεία της ιστορικής έρευνάς του.

Στο δεύτερο και κύριο μέρος του βιβλίου γίνεται διεξοδική ανάλυση του στρατηγικού σχεδίου της επανάστασης του Ρήγα, το οποίο διακρίνεται σε τρία μέρη:

          Πρώτα, κατά την προετοιμασία, ήθελε ο Ρήγας να εμψυχώσει τους σκλαβωμένους, να ανυψώσει το ηθικό τους με τους παιάνες, Θούριος και  Ύμνος Πατριωτικός, οι οποίοι εμψύχωσαν και τους επαναστάτες του 1821. Ήθελε να ενισχύσει την ιστορική μνήμη και αυτογνωσία των ραγιάδων προσφέροντας τον Μέγα Αλέξανδρο ως πρότυπο ανδρείας, αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας, καθώς και με τα έργα του Τα Ολύμπια και Νέος Ανάχαρσις, στα οποία συμπεριέλαβε πολλές πολιτικοκοινωνικές παρατηρήσεις.

          Μετά, ενδιαφέρθηκε για τον ένοπλο αγώνα, την στρατιωτική τακτική της επανάστασής του. Πίστευε πως χωρίς στρατιωτική νίκη δεν αποκτιέται η ελευθερία. Γι’ αυτό μετέφρασε το Στρατιωτικό Εγκόλπιο του Αυστριακού στρατάρχη Κεβενχύλλερ για τη στρατιωτική εκπαίδευση των επαναστατών. Επί πλέον είχε ένα επιτελικό σχέδιο για την έναρξη της επανάστασής του από τους Μανιάτες, στην Πελοπόννησο, όπου πράγματι στέργιωσε αργότερα η επανάσταση του 1821.

          Ενδιαφέρθηκε, τέλος, ο Ρήγας για τον δημοκρατικό τρόπο διοικήσεως του απελευθερωμένου μετά την επανάσταση Βαλκανικού χώρου. Συνέταξε τη Νέα Πολιτική Διοίκηση, το δημοκρατικό Σύνταγμα και εξέδωσε τους σχετικούς χάρτες, που αποτελούσαν τους πολιτικούς χάρτες του σχεδιαζόμενου κράτους του.

            Το βιβλίο είναι δυνατόν να αποσταλεί ταχυδρομικώς σε κάθε ενδιαφερόμενο με την ιδιαίτερη τιμή των 10 ευρώ (από 15) συν τα ταχυδρομικά έξοδα.

Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Μιλτιάδου 3, 14562 Κηφισιά, τηλ. 210-8011066, e-mail: karamber@otenet.gr          


ΤΙΤΛΟΣ: Το αυτί και η Ζωή
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αλφρέντ Τοματίς
ΕΙΔΟΣ: Επιστήμη
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Χιωτέλλη

Στο βιβλίο "Το αυτί και η ζωή", το πρώτο του που μεταφράστηκε Ελληνικά, ο Αλφρέντ Τοματίς, Γάλλος χειρουργός ΩΡΛ, με περιπετειώδη θητεία στην άσκηση της θεραπευτικής συνδυάζει με γοητευτικό τρόπο την γλαφυρή αναφορά βιογραφικών στοιχείων με την περιγραφή της καταπληκτικής του διαδρομής στο χώρο του επιστημονικού προβληματισμού, της έρευνας, των ανακαλύψεων και των εντυπωσιακών εφαρμογών μιας πρωτότυπης θεραπευτικής αγωγής του Λόγου και της Επικοινωνίας.

Ήδη από τη γέννησή του, επισημαίνει τα γεγονότα που υπήρξαν ορόσημα στην πορεία του φωτίζοντάς τα με τη δημιουργική του σκέψη και εμβάθυνση και συνάμα αναγνωρίζοντάς τα ως παράγοντες που την διαμόρφωσαν και την ωθούν.

Παρουσιάζει μεγάλες επιστημονικές ιδέες και πρωτοποριακές επιστημονικές πραγματώσεις με τρόπο απλό και κατανοητό, που αναδεικνύει χωρίς να προδίδει το βάθος της σκέψης, τον όγκο της δουλειάς και τη σημασία της επιτυχημένης εφαρμογής των ιδεών στην πρακτική της θεραπευτικής αγωγής.

Συνδυάζοντας συστηματικά τη νευρολογΐα, τη σωματική οργανική λειτουργία και την παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το επίπεδο της αντίληψης και της επικοινωνίας, ο Τοματίς κατοχύρωσε την ανακάλυψη της καθοριστικής σημασίας της ακουστικής λειτουργίας, την ενεργοποίηση του εγκεφάλου · στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, αλλά και της σωματικής οργανικότητας, και προχώρησε σε μια νέα θεώρηση της δυναμικής του Λόγου και της Επικοινωνίας

Εντοπίζει το αυτί ως το κρίσιμο όργανο της φώνησης, αλλά και της ηχητικής αυτοκωδικοποίησης και ταυτόχρονα ως τον εντολοδόχο του ψυχισμού. Θεωρεί την ακουστική λειτουργία ως το πεδίον των δημιουργικών διεργασιών της αντίληψης και του αυτο-ελέγχου κα παράλληλα το πεδίον των αμυντικών μηχανισμών με τους οποίους αντιδρά απειλούμενος ο ψυχισμός.  Εμβαθύνει στη σημασία των ενδομήτριων συνθηκών, φορτίζει με νέο φως το ρόλο των γονέων δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη σχέση με τον πατέρα την οποία θεωρεί καθοριστική της στάσεών μας απέναντι στον Λόγο και την Επικοινωνία. Αναφέρεται στη λειτουργία της φώνησης, την δόμηση της γλώσσας και τα εθνικά χαρακτηριστικά των γλωσσών και διαλέκτων, ερμηνεύει την πλευρίωση και τη σημασία της δεξιό- ή αριστεροχειρίας.

Περιγράφει τις βασικές αρχές του διαγνωστικού θεραπευτικού του συστήματος, που αποκαλεί Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας, τονίζοντας τον συνδυασμό των τριών αλληλο-εξαρτούμενων λειτουργιών και δίνει την ελπίδα θεραπευτικής αγωγής για πλήθος προβλημάτων της συμπεριφοράς που εμφανίζονται σαν μαθησιακές δυσκολίες, δυσχέρειες στη φωνητική εκφορά και ψυχολογικές διαταραχές ενός ευρέως φάσματος.

Τελειώνει το βιβλίο του με μια ένθερμη διακήρυξη της αγάπης και του σεβασμού στη ζωή που την βλέπει ως μια μεγαλειώδη φωτεινή πορεία δίχως τέλος.

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


Αρχείο Βιβλιο-παρουσιάσεων>>

 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία