ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

Παρουσίαση Βιβλίων

Επιμέλεια - ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: Ο έρωτας στο Μεσαίωνα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αντρέα Χόπκινς
ΕΙΔΟΣ: Μελέτη
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Αρσενίδης

Μια ξεχωριστή πρόταση για τους αναζητητές του νοήματος έρωτα αποτελεί η ιστορική-ανθρωπολογική μελέτη της Αντρέα Χόπκινς «Ο Έρωτας στο Μεσαίωνα, ο Φλογερός Κώδικας των Τροβαδούρων».
Οι άνθρωποι αυτοί, συνθέτες, μουσικοί και τραγουδιστές, πνευματώδεις αναζητητές και λάτρεις του έρωτα, τον ύμνησαν ως μια μορφή θρησκείας με ειδικούς κανόνες και τυπικό. Με φόντο τη μεσαιωνική εποχή, και τις αυλές του 12ου αιώνα, η ποίησή τους εξυψώνει την γυναίκα-αγαπημένη σε αντικείμενο λατρείας.

Οι αντιλήψεις αυτές για τον ρομαντικό έρωτα αναπτύχθηκαν στη Γαλλία και απλώθηκαν σε ολόκληρη την Δυτική Ευρώπη, ως ιδέες που επιφέρουν πόνο αλλά ταυτόχρονα και την πιο μεγάλη ευτυχία και αποτελούν μια δύναμη που εξυψώνει τον άνθρωπο.
Παρά το γεγονός ότι ο πολιτισμός της Αναγέννησης, με την έξαρση του λόγου, παραγκώνισε τα ιδεώδη αυτά της μεσαιωνικής εποχής, το πλαίσιο του ρομαντικού έρωτα παρέμεινε ένας ανθεκτικός μύθος που ενέπνευσε τις μετέπειτα γενιές δημιουργών, τόσο κατά τη βικτωριανή εποχή, όσο και στις μέρες μας.
Έτσι ο ρομαντικός έρωτας έφθασε μέχρι την σημερινή εποχή ως μια βαθύτερη έννοια, ένα ιδανικό που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην ευτυχία και την προσωπική ολοκλήρωση. Τα αποσπάσματα από τα έργα της εποχής των Τροβαδούρων και οι κώδικες του αυλικού έρωτα που εμπεριέχονται στην πραγματεία της Αντρέα Χόπκινς, με τα δυνατά συναισθήματα που περιγράφουν, μπορούν να έχουν νόημα και να βρουν ανταπόκριση και στη δεύτερη χιλιετία.
 

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Η κραταιά αγάπη
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάρω Βαμβουνάκη
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Φιλιππότη

                        Η Μάρω Βαμβουνάκη, συγγραφέας καθιερωμένη πια και αγαπητή για τον εύληπτο, βαθύ και παραστατικό τρόπο -  κάποτε λυρικό - με τον οποίο ανιχνεύει τα μονοπάτια της                         ψυχής, μας καλεί με το μυθιστόρημά της "Η κραταιά αγάπη" να πιστέψουμε στο Απόλυτο. Και να το επιδιώξουμε! Η  ερωτική σχέση αποτελεί σχεδόν πάντα την αφορμή και το φόντο στα έργα της, ωστόσο εδώ, σπάει το κέλυφος του εξ  ορισμού πεπερασμένου ερωτικού συναισθήματος για να                         αναδυθεί κυριολεκτικά στο υψηλότερο επίπεδο που μπορεί να φθάσει η ανθρώπινη ψυχή: σε αυτό της ακατάλυτης   Αγάπης.

         Η ιστορία ξεκινά ανώδυνα και φυσικά διασταυρώνοντας τις ζωές δυο ανθρώπων, περνά τα αναμενόμενα στάδια μιας ερωτικής διαδρομής, για να οδηγήσει σταδιακά τα πράγματα                         στη μόνη αληθινή πλήρωσή τους, πέρα από το χώρο και το  χρόνο.

         Παρακολουθώντας τους εσωτερικούς κραδασμούς και τις διεργασίες που επισυμβαίνουν σε κάθε πρόσωπο χωριστά, φωτογραφίζοντας τις ποιότητες και τις αδυναμίες που αποτελούν του καθενός τη συνεισφορά μέσα στη σχέση, καταγράφει ουσιαστικά τη δύναμη και την αδυναμία  του ανθρώπου απέναντι στην προσωπική του ολοκλήρωση, στον ιδανικό εαυτό του.

        Πρόκειται για μια ιστορία που χωρίς κανένα φτιασίδι  ρομαντισμού, αποδεικνύει πως το μόνο άξιο και διαχρονικό  Κράτος, είναι αυτό της βαθιάς και πραγματικής αγάπης.

       "Η μοναξιά προσφέρει τα έπαθλά της μονάχα στις γενναίες  ψυχές που δεν την φοβούνται".                                                                                                                                                       σ.22

     "Η αυτάρκεια είναι ανεξαρτησία, η ανεξαρτησία ισχύς, κι   η ισχύς γοητεύει."              σ.25

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Ο γυρισμός στο μέσα μας παιδί
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζον Μπράντσοου
ΕΙΔΟΣ: Ψυχολογία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Λύχνος

Το βιβλίο "0 γυρισμός στο μέσα μας παιδί" αναφέρεται στην ευεργετική δυνατότητα που υπάρχει για τα άτομα από δυσλειτουργικές οικογένειες όταν γυρίσουν στο παρελθόν και συμφιλιωθούν με το μέσα τους παιδί.

Μέσα από μια διαδικασία αποενοχοποίησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης ο συγγραφέας του βιβλίου Τζόν Μπράντσοου, προσπαθεί να μας δείξει πως να κάνουμε ειρήνη με τον εαυτό μας.

Παιδί κι αυτός με αναπτυξιακές ανάγκες, που έμειναν ανεκπλήρωτες μας φέρνει αντιμέτωπους με τις δικές μας ανάγκες μέσα από καίριες ερωτήσεις που είναι ξεχωριστές για κάθε αναπτυξιακό στάδιο. Με έναν λόγο απλό και άμεσο και από παραβολές γνωστών παραμυθιών, μας επαναφέρει στον παιδικό μας κόσμο, εκεί που τίποτα δεν μας πλήγωνε και όλα μας φαίνονταν όμορφα και αξιοπερίεργα.

Φτάνοντας στο κρίσιμο σημείο του πληγώματος, που είναι το κύριο σημείο που το βιβλίο δίνει έμφαση, το αναλύει ως πρόβλημα στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο μέρος αναφέρεται στη διεκδίκηση του μέσα μας παιδιού στα "διάφορα αναπτυξιακά" στάδια και τέλος, στα δύο τελευταία κεφάλαια που είναι και τα κυριότερα, αναφέρεται στο πώς θα το προασπίσουμε και πως θα πετύχουμε μια αναγέννηση πραγματικής έκστασης και δημιουργίας...

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Σκιές στο Φως
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δημήτρης Χαβάτζας
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Φίλντισι

Στο πρώτο μέρος της έκδοσης, μέσω αυτοβιογραφικών αφηγήσεων, παρακολουθούμε την πορεία του συγγραφέα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, με φόντο τα σκληρά χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, την ενηλικίωσή του, τις σπουδές στην Ελλάδα και την εξέλιξή του σε νοσοκομεία του εξωτερικού, την επιστροφή του στην πατρίδα και την ενασχόλησή του ως Αγγειοχειρουργoύ.

Παράλληλα, προσωπικότητες και σύμβολα από την πολιτική και θρησκευτική ζωή, αλλά και από τον χώρο του πολιτισμού εντοπίζονται, ανασύρονται και παρουσιάζονται στην προσπάθεια του γιατρού-συγγραφέα να τους αποδοθεί η πρέπουσα τιμή, εύφημος μνεία.

Στο δεύτερο μέρος ο ενδιαφερόμενος νέος γιατρός θα βρει περιλήψεις διατριβών, αποτελέσματα ιατρικών ερευνών και όσα άλλα καλοπροαίρετα θέλει να παραδώσει η αναγνωρισμένη πείρα στις νεότερες γενιές. 

Στο βιβλίο επισημαίνονται οι Σκιές, οι σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και αναδεικνύεται το Φως, το τάλαντο και ο εξευγενισμένος κάματος κάθε άξιου ανθρώπου.

Με τους άξιους οι ανά τον κόσμο πνευματικές αποικίες των αρχαίων Ελλήνων ευημερούν, γιατί στη διοίκησή τους, στο ανθρώπινο μέτρο του εφικτού «οι βασιλείς φιλοσοφούν και οι φιλόσοφοι βασιλεύουν».

 

 

Δημήτρης Χαβάτζας MD, MS, FACS Επισκέπτης Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής

Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία Αττικής. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από δίμηνη κρουαζιέρα με ξένους στην Ανατολική Μεσόγειο ως ιατρός πλοίου, έφυγε στο εξωτερικό.

Ειδικεύτηκε στη Γενική και μετά στην Αγγειακή Χειρουργική υπηρετώντας σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα της Αγγλίας, στο Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο για οκτώ χρόνια. Συνέχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Χιούστον, στην Ατλάντα και στο Σαν Φρανσίσκο.

Συνεργάστηκε με διακεκριμένους στο χώρο και απέκτησε αξιόλογη πείρα χειρουργική και ακαδημαϊκή δημοσιεύοντας πολλές εργασίες σε διεθνή περιοδικά. Οι ιδέες του απέκτησαν μεγέθη και βρήκαν απήχηση και αποδοχή. Έλαβε επιστολές και κάρτες με ευμενή σχόλια από όλο τον πλανήτη, το Χάρβαρντ, τη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, την Ουψάλα, το Μπουένος Άιρες, την Πραιτόρια, την Αδελαΐδα, το Τόκιο, την Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών της Σιβηρίας και άλλα 368 κέντρα. Επίσης, υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές του ονόματός του στη διεθνή βιβλιογραφία.

Η διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου άσκησε επιρροή με την πρωτοποριακή (την δεκαετία του 1970) θεραπεία των θρομβοεμβολικών παθήσεων με στρεπτοκινάση.

Έγινε δεκτός ως επισκέπτης καθηγητής Αγγειοχειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και τιμήθηκε με υποτροφίες από τη Βρετανική κυβέρνηση.

Η επιστροφή του στη Μεταοθωμανική Ελλάδα της μικροπολιτικής των ημετέρων και του ρουσφετιού ήταν προβληματική και αναγκάστηκε να ιδιωτεύσει με γνώμονα το «Μακάριόν ?στι μ?λλον διδόναι ? λαμβάνειν».

Για την Ελλάδα προσδοκά αξιοκρατία και ισοπολιτεία, λίγη βασιλεία των ουρανών.

Ευρύτερα στον κόσμο βλέπει τις μεγάλες προσδοκίες του Κάρολου Μαρξ να ξεπέφτουν σε χίμαιρες, τις σκιές να πυκνώνουν και « το φ?ς το ?λαρόν» να φαντάζει απόμακρο στον χώρο της ουτοπίας.

 

Εκδόσεις Φίλντισι

 

Ξανθίππου 123, Παπάγου, 15669

Τηλ.: 210 6540170

Fax: 210 6540918

www.filntisi.gr

info@filntisi.gr


ΤΙΤΛΟΣ: Μια κούρσα για τη Χαριγένεια
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χαρούλα Βερίγου
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Φίλντισι

ISBN : 978-618-5101-39-8

Λιανική τιμή: 15 ευρώ +ΦΠΑ

Σελ. 416
 

Η κοινωνία ποτέ δεν τους χωράει όλους, γι’ αυτό  έχει δημιουργήσει το περιθώριο, για να στέλνει κάποιους εκεί. Όμως, τυχαίνει καμιά φορά κι αυτό το περιθώριο σημαίνει ό,τι και η κορνίζα στις φωτογραφίες των αγαπημένων μας. Συμβαίνει, επειδή η φύση της αγάπης μπορεί να κρύβεται οπουδήποτε, ακόμη κι εκεί.

Τη δεκαετία του εβδομήντα, η Χαριγένεια, έρχεται από το πουθενά κι από το περιθώριο και εγκαθίσταται με τη μητέρα και τα δυο της παιδιά στην Κρήτη. Την παρουσία της στη γειτονιά αντιλαμβάνονται πρώτα δυο μάτια καθαρά, της μικρής  Ζωής. Μέσα από το βλέμμα και την αισθητική του παιδιού, έτσι όπως μεγαλώνει και εξελίσσεται στο χρόνο, καταγράφεται η διαδρομή της ζωής αυτής της γυναίκας και των ανθρώπων που συναναστρέφεται σε κωμικοτραγικές ή και ακραία τραγικές καταστάσεις.

Η Χαριγένεια θα ζήσει τα πάντα, από ένα «αθώο» χαστούκι μέχρι τη βαριά σωματική βία, αλλά και τον έρωτα. Με αντάλλαγμα τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της και με όρκο σιωπής, (στη διάρκεια της χούντας) θα ανταποκριθεί σε μια απρόσμενη πρόταση. Το τίμημα ακριβό. Ένα μενταγιόν, τα όνειρα και το τυχαίο θα καθορίσουν  τη σχέση ανάμεσα στη Ζωή και στη Χαριγένεια στα σαράντα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά τον Ιούλιο του 1974.

Όταν θέλει η ζωή να σε λυτρώσει, σου ανοίγει την πόρτα σε  έναν καινούριο παράδεισο, εκεί που το αχ του έρωντα  ξοδεύεται στη μνήμη του νερού, για να κυλάει ο Αχέροντας με τον καιρό της αγάπης, όταν το τέλος έρχεται απλά και ανώδυνα προοικονομημένο από τη φύση.

 

Ένα αξιόλογο βιβλίο γεμάτο αισθήματα και εικόνες ζωντανές, σαν πίνακες ζωγραφικής. Σε ταξιδεύει, σε μαγεύει, σου αποκαλύπτει βαθιά κρυμμένες πτυχές της ψυχής.

Αλκυόνη Παπαδάκη


 

Κυκλοφορεί το βιβλίο της Χαρούλας Βερίγου: Αύριο νυχτώνει Φθινόπωρο.

 

Χαρούλα Βερίγου:

Γεννήθηκα στην Κρήτη το 1962. Δεν έγινα δασκάλα όπως ονειρευόμουν. Με κέρδισε η

Τουριστική Εκπαίδευση. Ζω και εργάζομαι στην Κέρκυρα. Πιστεύω στην αγάπη.

Με γοητεύουν φεγγάρια, γιασεμιά, κιτρινισμένα χαρτάκια της θύμησης, όσο και τα

ξεφτισμένα αποκόμματα από τις δαντέλες του παλιού καιρού. Μου αρέσει η βροχή. Όχημα

μαγείας οι λέξεις γι’ αυτό και δεν αναρωτιέμαι πια γιατί γράφω.

Η πρώτη μου κατάθεση γραφής στην παιδική λογοτεχνία με το βιβλίο Ιστορίες για

φεγγάρια. Ακολούθησε το μυθιστόρημα «Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο».

 Δημοσιευμένα ποιήματα και διηγήματα με το ψευδώνυμο Ζωή Δικταίου.

Στίχοι μου έχουν μελοποιηθεί από τον Γιάννη Νικολάου, τον Νίκο Ανδρουλάκη

και τον Γιώργη Κοντογιάννη.

 

Εκδόσεις Φίλντισι

 

Ξανθίππου 123, Παπάγου, 15669

Τηλ.: 210 6540170

Fax: 210 6540918

www.filntisi.gr

info@filntisi.gr


Αρχείο Βιβλιο-παρουσιάσεων>>

 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία