ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

Παρουσίαση Βιβλίων

Επιμέλεια - ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: Αννέ σημαίνει μάνα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Στέλιος Δ. Στυλιανού
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα κοινωνικό
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ψυχογιός

«Την άλλη μέρα στο σχολείο, όπως πάντα μετά την προσευχή, μπήκαν στη γραμμή για το συσσίτιο που πρόσφερε κάθε πρωί σ? όλα τα σχολεία των αποικιών η βασίλισσα Ελισάβετ. Ζεστό γάλα, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, αβγό, τυρί και μουρουνέλαιο που βρόμαγε, κι ύστερα, στην τάξη, ο δάσκαλος ψιθυριστά τους μιλούσε για την Ελλάδα, τους ήρωες του 1821, και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο?» σ. 53

Μπροστά μας ξετυλίγεται η ιστορία της Κύπρου και του λαού της, με έναν βαθειά αντιπολεμικό και ανθρωπιστικό τρόπο.

Δύο μάνες, η Αρσινόη και η Κιουρφερέ, εντελώς διαφορετικής ράτσας και θρησκείας, η μια μίλια μακριά απ? την άλλη, ζουν την ίδια ώρα το ίδιο όνειρο και ακόμα γεννούν ίδια παιδιά την ίδια μέρα και στιγμή.

Η μοίρα κλώθει το νήμα της σε παράλληλη γραμμή, φέρνοντας έτσι τα πράγματα που οι δυο τους θα συνυπάρξουν ? αν μπορεί κανείς να το πει αυτό ? μέσα σε χρόνια δύσκολα, με χίλιες αντιθέσεις.Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: «Ο μπαρμπα-Γιάννης των Ελλήνων»
(Ι.Καποδίστριας)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φιλοθέη Μοναχή
ΕΙΔΟΣ: Ιστορία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Επιστροφή

Το βιβλίο αυτό, με πρόλογο του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου, έχει ένα αναμφισβήτητο προσόν:  Είναι γραμμένο με αγάπη!

 

            Γράφει η Φιλοθέη Μοναχή¨(Ηγουμένη Ι. Ησυχαστηρίου «Παναγία των Βρυούλων), ότι ο Καποδίστριας είχε ο ίδιος υπογράψει σε ένα από τα πολλά πορτρέτα που έχουν φιλοτεχνηθεί γι’ αυτόν την εξής φράση: «Αυτό που μας ευχαριστεί περισσότερο είναι το να ζούμε μέσα στη μνήμη των ανθρώπων.»

 

            Αναπολεί, ακόμα, ο Καποδίστριας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του, πώς κόντεψε να χάσει τη ζωή του, όταν ο οδηγός της άμαξας έχασε το δρόμο του και έχασε τον έλεγχο της άμαξας, με αποτέλεσμα το όχημα να ανατραπεί και να πλακώσει τον Ιωάννη μέσα στα χιόνια.  Πώς κατάφερε να βγει από το αμάξι, να περπατήσει ολομόναχος μέσα στη νύκτα με θερμοκρασία 30 και 35 βαθμούς υπό το μηδέν, για να βρει βοήθεια σε ένα σπίτι όπου από μακριά έβλεπε φως, να επιστρέψει και να σώσει και τους υπόλοιπου ανθρώπους που τον συνόδευαν στο ταξίδι, αυτό μέχρι και σήμερα με την ανθρώπινη λογική δεν μπορεί να το εξηγήσει.  Ξέρει όμως ότι η Θεία Πρόνοια, την οποία πάντοτε αφήνει να τον καθοδηγεί, φρόντισε για τη σωτηρία του, γιατί ακόμη χρειάζεται σ’ αυτόν τον βασανισμένο τόπο.

Γι’ αυτό και στις ικεσίες της άγνωστης γυναίκας που μπήκε με ορμή στο Κυβερνείο, για να τον αποτρέψει από το να πάει το πρωί στην εκκλησία, γιατί θα τον σκοτώσουν, εκείνος αντιστάθηκε με υπομονή και πίστη.  «Ο ουρανός προβλέπει μέχρι τώρα για μας, δεν θα μας εγκαταλείψει στο μέλλον. Αν είμαι χρήσιμος για την Πατρίδα, θα με φυλάξει. Αν τελείωσε η αποστολή μου θα πάω κοντά στην αγαπημένη μου Παναγία και στον θαυματουργό άγιο του νησιού μου, τον Άγιο Σπυρίδωνα.»                             σ. 31

 

            … Ο Καποδίστριας κοπίαζε, αγωνιούσε, πάλευε να βάλει τα πάντα σε μια σειρά, έγραφε και έστελνε δεκάδες επιστολές στους ισχυρούς φίλους του, στους ξένους, στους φιλέλληνες, για να δώσουν δάνεια, να στείλουν χρήματα, φάρμακα, τρόφιμα στους δοκιμαζόμενους από την πείνα, τις αρρώστιες και τους πολέμους συμπατριώτες του.  Αγωνιζόταν μέρα και νύκτα ν’ αναστηλώσει την Ελλάδα, το «απέραντο ερείπιο», όπως το είχαν καταντήσει οι τουρκικές βιαιότητες. 

 

            Αλλά είχε και ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, συνεχίζει η συγγραφέας.  Την μεταξύ των Ελλήνων φαγωμάρα. Πόσες φορές, από την αρχή ήδη, πριν τον καλέσουν να ανορθώσει τη χώρα, τους είχε γράψει όλο αγωνία να σταματήσουν τις μεταξύ τους έριδες και τα μίση και να ενωθούν για χάρη της ελευθερίας και της Πατρίδας τους! «Σταματήστε κάθε λογομαχία και διχόνοια μεταξύ σας, έγραφε, ξεχάσετε τις προσωπικές σας απαιτήσεις και την ατομική σας προβολή…».  Ποιος άραγε τον άκουγε; Διερωτάται η Φιλοθέη Μοναχή.                                                    σ.22

 

            Και αλλού: «Ο Καποδίστριας θέλησε να δημιουργήσει ένα κράτος νομιμότητας, ισότητας όλων των πολιτών δίχως παράνομες διακρίσεις.   Η σύγκρουση λοιπόν ήταν αναμενόμενη.  . Παρ’ όλα αυτά, παρέμενε ακλόνητος: «Είμαι έτοιμος να προσφέρω και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου αρκεί αυτή να συντελέσει στην απελευθέρωση της Ελλάδος, στην πλήρη ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους, στη μόρφωση των Ελληνοπαίδων και στην ευτυχία του Ελληνικού λαού.» επανελάμβανε με πίστη και καρτερία στους σκληρούς αντιπάλους του.

                                                                                                                              σ.88

 

            Γράφει στην εισαγωγή της η συγγραφέας: «Με την ελπίδα ότι έστω και ένα παιδί μπορεί να διαβάσει αυτά τα λίγα λόγια από την ζωή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, να καταλάβει τον αγώνα του και να αγαπήσει μέσα από εκείνον τον τόπο μας, παραδίδουμε αυτό το βιβλίο στα παιδιά μας, στο «ροδόχρουν τούτο όνειρο της πατρίδος μας, της Ελλάδος», όπως τα αποκαλούσε και τα πίστευε ο ίδιος ο Καποδίστριας.  

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Μεσογειακές εμπνεύσεις
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ζαν Γκρενιέ
ΕΙΔΟΣ: Ερευνα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Αλεξάνδρεια.

Μέσα από το βιβλίο “Μεσογειακές εμπνεύσεις”  ο Ζαν Γκρενιέ, στοχάζεται πάνω στη διαμετρικά αντίθετη στάση, που υιοθετούν οι λαοί της Βόρειας Αφρικής και εκείνοι της Νότιας Ευρώπης, απέναντι στη ζωή και στο θάνατο, όπως αυτή αναδύεται μέσα από την ιστορία τους και τις παραδόσεις τους.

            Η αναζήτηση ενός προσωπικού νοήματος ζωής ώθησε το συγγραφέα να ερευνήσει το χώρο της Μεσογείου, ο οποίος αποτελεί κομβικό σημείο συνάντησης της μυστικιστικής Ανατολής, της Δύσης - της δράσης  και της προόδου - και της κλασικής Ελλάδας - του λόγου και του μέτρου.

            Ανάμεσα στην αναιτιολόγητη δράση, την τυφλή δράση των μαζών και στην απόλυτη προσήλωση στο πεπρωμένο, ανάμεσα στο χάος και τη μυρμηγκοφωλιά, τη σκλαβιά σ’ ένα τύραννο ή σ’ ένα Απόλυτο, σε μια  ιδέα ή σ’ έναν άνθρωπο, ο συγγραφέας προτιμά να εμπνέεται κοιτώντας τα χαμογελαστά πρόσωπα των αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων - από τους Κούρους και τις αρχαϊκές Κόρες του Αρχιπελάγους, μέχρι τις αλεξανδρινές μορφές - τα οποία εκφράζουν “μια θαρραλέα αναγνώριση της ευθραυστότητας, ένα μεταίχμιο, μια κατανόηση ενός εμποδίου, που επιτρέπει στο πνεύμα να συλλάβει κάτι που το ξεπερνά και να μετατρέψει ένα άμορφο Πεπρωμένο σε προσωπική του μοίρα”.

            Συνοψίζοντας διαπιστώνει κανείς, πως για τον Ζαν Γκρενιέ η Μεσόγειος με τις γραμμές και τα συστήματά της, που εκφράζουν την αρμονία και την αίσθηση του μέτρου, αποδίδει καλύτερα τις υπαρξιακές του ανησυχίες. Και τούτο γιατί ανακαλύπτει σ’ αυτήν τη βιωματική αλήθεια, που είναι αναπόσπαστη από την ευτυχία και μπορεί “να εμπνεύσει μια μεταφυσική, η οποία να βρίσκεται σε ίση απόσταση από τη λατρεία του Απόλυτου και τη λατρεία της δράσης.

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Εντός

Συναρπαστικοί διάλογοι, απρόβλεπτη πλοκή, παράνομοι έρωτες, αλλά και μυστήριο, φέρνουν το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέως Ζωής Ράπτη «ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑ» στις top επιλογές των αναγνωστών για το φετινό καλοκαίρι!


Μετά την επιτυχία του ερωτικού και δικαστικού θρίλερ «ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ», η Ζωή Ράπτη φέρνει νέο αέρα μυστηρίου με το βιβλίο της «ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑ» που κυκλοφορεί όπως και το προηγούμενο, από τις εκδόσεις Εντός. Διατηρώντας τις γνωστές πλέον δόσεις ιστορικών στοιχείων και καλού χιούμορ που χαρακτηρίζουν το συγγραφικό της ύφος, προσφέρει ένα ακόμα απολαυστικό μυθιστόρημα για απαιτητικούς αναγνώστες


Περίληψη:

Στο καράβι που την πηγαίνει από την Χιο στην Αθήνα, η 27χρονη Κλειώ, θα συναντήσει τον µοιραίο έρωτα στο πρόσωπο του Στέλιου, εξαδέλφου του αρραβωνιαστικού της, και αγόρι της αδελφικής της φίλης Αργυρώς. Στην πρωτεύουσα οι νύχτες της εναλλάσσονται µε το πάθος, τις ενοχές και την αναζήτηση στις απαντήσεις που την ταλανίζουν σε όλη της την ζωή. Η συνάντηση µε τον πατέρα της που την είχε εγκαταλείψει σε σχεδόν νηπιακή ηλικία, και το ταξίδι στην Πρέβεζα όπου ανακαλύπτει ότι έχει και µια ετεροθαλή αδελφή, της ανατρέπουν όλη

την εικόνα που είχε σχηµατίσει µέχρι τότε. Τα οικογενειακά µυστικά που έχουν τις ρίζες τους από την εποχή του πειρατή Μπαρµπαρόσα, φέρνουν στην επιφάνεια ένα εφιαλτικό σκηνικό. Έξι µήνες µετά, η Κλειώ θα φτάσει σε σηµείο ακόµη και να σχεδιάσει τον φόνο του εραστή της. Οι ανατροπές, η συγκίνηση, και οι εναλλαγές αισθηµάτων κυριαρχούν σε αυτό το βαθιά ερωτικό και περιπετειώδες µυθιστόρηµα µε τίτλο «ΕΡ?ΤΑΣ ΜΕ ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑ» της Ζωής Ράπτη. Όλη η ιστορία εµπεριέχει πραγµατικά γεγονότα, και διαδραµατίζεται κατά το µεγαλύτερο µέρος της στο µεσαιωνικό χωριό Μεστά, ένα από τα πιο όµορφα και επιβλητικά πετρόχτιστα Μαστιχοχώρια της Χίου.


Στις αρχές του επόμενου έτους μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ξεκινούν και τα γυρίσματα για την μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, καθώς το σενάριο είναι ήδη έτοιμο και έχουν δείξει ενδιαφέρον 2 κινηματογραφικά στούντιο, το ένα εκ των οποίων Ιταλικό, θέλει να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη ως μια ρομαντική κομεντί που δείχνει τις ομορφιές της Ελλάδας, μέσα από τα μάτια της γοητευτικής πρωταγωνίστριας που πρόκειται να υποδυθεί την Κλειώ. 

Mάθετε περισσότερα για τη συγγραφέα εδώ:

https://www.facebook.com/%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%91%CE%A3-%CE%9C%CE%95-%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A1-%CE%9C%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%A7%CE%91%CE%A3-294013227420494/


ΤΙΤΛΟΣ: Το χαμόγελο των Ετρούσκων
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χοσέ Λούις Σαμπέδρο
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα Κοινωνικό, Οικογενειακό
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Γκοβόστη

            "Ξέρεις, αγγελούδι μου; Ανακαλύπτω ότι τα σπίτια μας δεν μωρολογούν, αλλά μας μιλάνε για τους άλλους, για να μάθουμε να ζούμε μαζί τους και να γίνουμε όλοι σύντροφοι, σ' αυτόν τον πόλεμο που είναι η ζωή, γιατί ένας άνθρωπος μόνος του, δεν είναι τίποτα. Αυτοί οι ουρανοξύστες του Μιλάνου είναι γεμάτοι από ανθρώπους που δεν γνωρίζονται, δεν μιλιούνται, σαν να'ναι μαλωμένοι!

Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν να ζουν, εσύ θα το μάθεις, γιατί εγώ ξέρω... Γιατί πλάι σου μαθαίνω. Μαθαίνω κι εγώ από σένα. Δεν ξέρω πώς με διδάσκεις...

Αχ, Μπρουνετίνο μου, θαύμα μου!..."

 

  Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους πνευματικούς και ψυχικούς δεσμούς που ενώνουν έναν παππού, στο τέλος της ζωής του, με το εγγονάκι του. Αυτός ο λεβέντης παππούς, με μια ακέραιη υψηλόφρονη θεώρηση των αξιών της ζωής, μαθαίνει στο πολυαγαπημένο του μωράκι πώς να γεύεται τη χαρά της απόλυτης ψυχικής ελευθερίας.

Αυτός ο γέρος προκάλεσε το θαυμασμό μου, έτσι ασυμμόρφωτα προς το κατεστημένο που φέρεται, με το πάθος της ανταρσίας, την τόλμη να υψώνεται, να εγείρεται απέναντι στα "πρέποντα".

Μέσα στον οξύθυμο χαρακτήρα του, βλέπεις μιαν ελευθερία, ένα φως που σε συγκλονίζει. Θα' θελα να' μαι σαν το γέρο Μπρούνο!

    «Να υπερβαίνεις ελεύθερα τα όρια που έχει χαράξει η γήινη εξουσία». Η αποθέωση του πνεύματος!

«Να έχεις τη δύναμη να εμφυσήσεις στο εγγονάκι σου τα υψηλά ιδανικά της ζωής, πιστεύοντας ότι έτσι το προστατεύεις από τις ταπεινώσεις που το περιμένουν αργότερα.» Αυτή η πίστη δείχνει πελώριο ηθικό ανάστημα.

 

Η Ορτανσία, αγαπημένη του Μπρούνο, ολοκληρώνει το νόημα  ύπαρξής του και με το εκφραστικό χαμόγελο της τρυφερότητάς της, που εκτείνεται πέρα από τη ζωή και του θυμίζει το ανεξίτηλο χαμόγελο των Ετρούσκων: Γελούσαν αμέριμνοι πάνω στον ίδιο τους τον τάφο, έχοντας προηγουμένως περάσει τις μέρες τους μέσα στην πληρότητα της αγάπης, την ομορφιά και την ευφροσύνη μιας ζωής με νόημα κι ελπίδα...

 

     " - Κύριε, δώσε στον καθένα τον δικό του θάνατο που βγαίνει από κείνη τη ζωή που ένιωσε

            νόημα, ανάγκη και  αγάπη..."                             ΛΟΥΒΑΡΙΣ - Ρίλκε - "Δωδώνη" σ. 156

 

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


Αρχείο Βιβλιο-παρουσιάσεων>>

 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία