ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

Παρουσίαση Βιβλίων

Επιμέλεια - ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: Μ' ενάντιους ανέμους
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αννα Γκέρτσου-Σαρρή
ΕΙΔΟΣ: Ιστορία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Κέδρος

Ο άγνωστος στρατιώτης αποτελεί πάντα την αθέατη πλευρά κάθε πολέμου. Ακόμα περισσότερο όταν αυτός ο άγνωστος στρατιώτης είναι μια γυναίκα, μια καπετάνισσα. Η συγγραφέας μας κάνει γνωστή, την μέχρι τώρα άγνωστη, Δόμνα Βιζβίζη, μία αρχόντισσα από τη Θράκη, που είχε ένα ξεχωριστό ρόλο στον ξεσηκωμό του ? 21.

Η Επανάσταση ξεσπάει και, ο άντρας της, Αντώνης Βιζβίζης, σαλπάρει με το καινούργιο του μπρίκι και δίνει το δικό του παρών στον Αγώνα. Η Δόμνα τον ακολουθεί μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους. Μοιράζονται πολλές περιπέτειες, πανηγυρίζουν νίκες, γεύονται πίκρες. Ο ξαφνικός - και μυστηριώδης - θάνατος του καπετάν Αντώνη την αναγκάζει να συνεχίσει, μόνη της, τον Αγώνα και αναδείχνεται σε «ατρόμητη καπετάνισσα».

Σύντροφοι στον Αγώνα που σημαδεύουν τη ζωή της μα και τη μοίρα του ΄Έθνους αρκετοί επώνυμοι των τότε ταραγμένων χρόνων. Στο τέλος της ζωής της, μετά από πολλές περιπέτειες, παραγκωνισμένη και ξεχασμένη θα κάνει τον απολογισμό της. Πιο πολλές οι πίκρες; Εκείνη κρατάει τις όμορφες μνήμες όλων όσους αγάπησε και που τη στήριξαν όταν πάλευε «Μ?ενάντιους ανέμους.»Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Η εσταυρωμέvη Βόρειoς Ηπειρoς
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μητρ. Δρυιvoυπόλεως Σεβαστιαvoύ
ΕΙΔΟΣ: Ιστορία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:

     Οταv τόσoς λόγoς γίvεται για τα αvθρώπιvα δικαιώματα  ? στη Χιλή, στηv Αργεvτιvή, τη Νότιo Αφρική κ.α. ? γιατί τόσo συστηματικά πvίγεται η φωvή τωv αδελφώv μας της Βoρείoυ Ηπείρoυ, πoυ υφίσταvται τα πάvδειvα; Δικαιoύvται για τη θρησκεία, για τη γλώσσα τoυς, για κάθε απόπειρα ελεύθερης επικoιvωvίας κι ελεύθερης έκφρασης γvώμης. Εκτoπίσεις, απάvθρωπες φυλακές, καταvαγκαστικά έργα είvαι τo τίμημα αυτώv πoυ επιμέvoυv vα διατηρoύv τηv ελληvικότητά τoυς και την πίστη τoυς. Οι διεθvείς oργαvισμoί όπως η "Επιτρoπή Αvθρωπίvωv Δικαιωμάτωv " ταυ ΟΗΕ, η "Διεθvής Αμvηστία", τo "Ευρωπαϊκό κoιvoβoύλιo, κ α τ ε δ ί κ α σ α v  τo Αλβαvικό καθεστώς, ως στραγγαλίζov τα αvθρώπιvα δικαιώματα. Κι εμείς oι Ελληvες αλήθεια τι κάvoυμε; !

 

   ... Τρείς φoρές ελευθερώθηκε η Βόρειoς Ηπειρoς και άλλες τόσες υπoδoυλώθηκε  με τηv ευλoγία τωv Μεγάλωv. Στις 17 Φεβρoυαρίoυ είvαι η επέτειoς της απελευθέρωσής της, τo 1914, από τoυς vεαρoύς ιερoλoχίτες βoρειoηπειρώτες, πoυ ξεσηκώθηκαv κι oρκίσθηκαv "ελευθερία ή θάvατo! " Ο Μητρoπoλίτης Σεβαστιαvός πρότειvε ? όπως απoφασίστηκε για τηv περιoχή τoυ ? vα ηχήσoυv πέvθιμα oι καμπάvες όλης της oρθoδoξίας επί τριήμερo (14?17. 2), για vα αφυπvιστoύμε και συμμετάσχoυμε στov αγώvα τώv σκλαβωμέvωv αδελφώv μας. Καμία σκoπιμότητα  δεv έχει θέση μπρoστά στo δικαίωμα και υπoχρέωση τoύ ελληvικoύ λαoύ vα εvημερωθεί και vα συμπαρασταθεί  με κάθε τρόπo στoυς υπόδoυλoυς Ελληvες  βoρειoηπειρώτες... 

 

            Το βιβλίο – γραμμένο πριν από 30 χρόνια! – είναι διαχρονικής αξίας. 

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Το ανυπόφορο βουητό του κενού
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κώστας Μελάς - Γιάννης Παπαμιχαήλ
ΕΙΔΟΣ: Κοινωνιολογία
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Αγγελάκης


ΤΙΤΛΟΣ: Σοκολατάκια Μαργαρίτα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δημήτρης Λέντζος
ΕΙΔΟΣ: Διηγήματα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος η νέα συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Λέντζου Σοκολατάκια Μαργαρίτα. Οχτώ δυνατές ιστορίες με κυρίαρχη αυτή την ωραία επαρχία που, εν τέλει, μας κατοικεί εξόριστη μέσα μας.

Ο συγγραφέας δοκιμάζει μάσκες προβάροντας ρόλους ως δόκιμος ηθοποιός, με το ίδιο πάντα τρακ να τρώει το πρόσωπο και την ψυχή του. Το χιούμορ έρχεται σαν ιδανικός ναυαγοσώστης που μας βουλιάζει πιο βαθιά στον Ενικό βυθό με τα σκουριασμένα καράβια και τους χάλκινους ανδριάντες.

Πόσο άγονος και άνυδρος είναι ο Μέλλοντας χρόνος χωρίς τις υγρασίες και τις παραβάσεις

των Αορίστων και Παρατατικών με τις νηστείες και τ’ αμαρτήματα των Αιτιατικών παθών και    αισθημάτων…

 

Σοκολατάκια Μαργαρίτα. Διαβάστε τα χωρίς ενοχές. Μικρή κατανάλωσις επιτρέπεται από τους διαβητικούς και τους ακολουθούντας ειδικήν δίαιταν.

 

 

 

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Λέντζος γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μηλιές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Έργα του:

Βιβλία: Η Θεία Λειτουργία της Ηλιανής (ποίηση, 1986), Η μικρή εβδομάδα της Ηλιανής (ποίηση, 1987), Η μεγάλη διαδήλωση του ενός (διηγήματα, 2008), Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή (ποίηση, 2010), Λαμά σαβαχθανί (διηγήματα , 2012), Το άγαλμα του Σαρπηδόνα (παραμύθια, 2013), Βάραγκα (ποίηση, 2015).

Κύκλοι τραγουδιών: «Μεθυσμένο άλογο» (2003), «Έρωτας αρχάγγελος» (2007), «Φαγιούμ» (2009), «Απόπλους» (2010), «Τα έργα της καρδιάς» (2011), «Αμάρτημα προπατορικό» (2012), «Ο γύρος του θριάμβου» (2015), «Μολυβάκι μου Χαμπέ» (2016).

Θεατρικά έργα: Η μεγάλη διαδήλωση του ενός, ΚΤΕΛ Πελοποννήσου, Ο γιος μου ο Ελπήνορας, Στη σιωπή, Το Συμπαντού, Ο δεύτερος κατακλυσμός, Bar Greco, Η διαδρομή, Εξ αδιαιρέτου, Ο Τέταρτος.


ΤΙΤΛΟΣ: «Ψαλώ τω Θεώ μου» ή τω εαυτώ μου;
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου (Αντωνόπουλου)
ΕΙΔΟΣ: Δοκίμιο Εκκλησιαστικό, Ποιμαντικό
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Επιστροφή

Η ψαλτική τέχνη ως διακονία και χάρισμα

Ο συγγραφέας θίγει το θέμα της ιεροψαλτικής τέχνης στις μέρες μας και προσπαθεί να υποδείξει διορθώσεις στα ατοπήματα και τις υπερβολές που γίνονται.  Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και ο αναγνώστης μαθαίνει αρκετά χωρίς να κουράζεται, δεδομένου ότι το προσωπικό στοιχείο είναι έντονο.  Η αγανάκτηση του συγγραφέα για τα όσα υπερβολικά συμβαίνουν στις εκκλησίες μας σήμερα προσδίδουν στο βιβλίο έναν αέρα ειλικρίνειας που καθιστούν το βιβλίο ιδιαίτερα εποικοδομητικό: Με λίγα λόγια, ο συγγραφέας κατορθώνει – παραθέτοντας και τις γνώμες και άλλων εκκλησιαστικών πατέρων - να εκφράσει αυτό που ο μέσος άνθρωπος των ημερών μας αισθάνεται ότι είναι αληθινό.  . 

 

«Φοβάμαι ότι κάποτε οι εκκλησίες μας θα μείνουν άδειες.  Όχι βέβαια γιατί φταίει η λατρεία, αλλά η αδιακρισία μας και ο αυτισμός μας.  Ψάλλουμε για τον εαυτό μας...

…  Θα το τονίσω για μια ακόμη φορά: Οι καιροί έχουν αλλάξει.  Οι άνθρωποι έχουν μπει στο κυνηγητό του χρόνου. Παλιά οι άνθρωποι που ζούσαν στην αγροτική κοινωνία κινούνταν σε αργούς ρυθμούς, δεν κρατούσαν ρολόι στο χέρι. Δεν είχαν το άγχος του σημερινού ανθρώπου.  Σήμερα ακόμη και τα μικρά παιδιά έχουν πλήρες ωράριο: σχολείο, φροντιστήριο, μουσική, αθλητισμός, ξένες γλώσσες…  Δεν υπάρχει κενός χρόνος. Δεν υποστηρίζω ότι αυτό είναι καλό ή κακό, ούτε έχω την ψευδαίσθηση ότι παλιά ήταν καλύτερα.  Απλώς περιγράφω την πραγματικότητα του σήμερα. Αν δεν γνωρίζουμε την κατάσταση, δεν μπορούμε να ασκήσουμε σοβαρή ποιμαντική. Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε μια χαρτογράφηση, μια αναγνώριση εδάφους. Δεν μπορούμε να μιλάμε στον άνθρωπο του σήμερα με όρους αγροτικής κοινωνίας. Τελικά, δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο μας και να μιλάμε σε άλλη συχνότητα».        σ. 136

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


Αρχείο Βιβλιο-παρουσιάσεων>>

 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία