ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΑΡΚΑΔΙΑ

 

  << Επιστροφή στο χάρτη
Η Αρκαδία είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια και ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Το ανατολικό του τμήμα έχει έξοδο στη θάλασσα, στον Αργολικό Κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος. Μέχρι το 1999 η Αρκαδία χωριζόταν διοικητικά σε τέσσερις επαρχίες Μαντινείας, Μεγαλοπόλεως, Γορτυνίας και Κυνουρίας. Σημαντικές πόλεις του νομού είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη (25.520 κατ.), η Μεγαλόπολη (5.135 κατ.), το Λεωνίδιο (3.249 κατ.), το Άστρος (2.674 κατ.), ο Τυρός (2.116 κατ.),το Λεβίδι (1.219 κατ.). Σε άνθηση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης οι κωμοπόλεις Δημητσάνα, Λαγκάδια και Βυτίνα. Οι σημαντικότεροι λιμένες της Αρκαδίας είναι του Παραλίου Άστρους,του Τυρού και της Πλάκας Λεωνιδίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι ορεινό με μεγαλύτερους ορεινούς όγκους το Μαίναλο με υψόμετρο 1981 μέτρα, που στην κορυφή του λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο (Οστρακίνα), ο Πάρνωνας και το Αρτεμίσιο. Μεγάλες πεδινές εκτάσεις είναι το οροπέδιο της Τρίπολης και το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Ο Αλφειός ποταμός αλλά και ο Λάδωνας με τον Ερύμανθο ακόμα και ο Λούσιος συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομία του νομού. Η λίμνη Τάκα είναι ένας σπουδαίος υδροβιότοπος, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών να αρδεύουν τα κτήματά τους, ενώ η λίμνη του Μουστού αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο αγρίων πτηνών στην περιοχή. Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα είναι πολύ σημαντική γιατί με τα νερά της κινείται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και αρδεύεται ολόκληρη η κοιλάδα. Οι δαντελωτές ακτές της Κυνουρίας με τα πεντακάθαρα νερά και τις ομορφιές της φύσης, είναι πόλος έλξης τουριστών για το καλοκαίρι. Οι σύγχρονες Ιαματικές πηγές των Λουτρών του Δήμου Ηραίας φιλοξενούν κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες λουομένων.
 
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους αρχαιολογικούς τόπους-θησαυρούς και την καταπληκτική αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών. Η Αρκαδία έχει να παρουσιάσει πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών και μνημείων. Η Λυκόσουρα (ναός της Δέσποινας), Ο Αρκαδικός Ορχομενός (αρχαίο θέατρο), η Τεγέα (Αλέα Αθηνά), Καμενίτσα (νεολιθικός οικισμός), Αγιωργήτικα (μεταλλουργική βιομηχανία της προϊστορικής αρχαιότητας), Παλαιόκαστρο Γορτυνίας (Μυκηναϊκό νεκροταφείο), Μεγαλόπολη (θέατρο), Άστρος (κάστρο), Δολιανά (έπαυλη Ηρώδου του Αττικού), Δημητσάνα (κρυφό σχολειό-μπαρουτόμυλοι), Αρχαία Γόρτυς (ναός του Ασκληπιού), Αρχαία Θησόα (τείχη), Νεστάνη (Φιλίππιος πηγή), Αρχαία Μαντινεία (τείχη-θέατρο), και άλλα. Η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών είναι περίφημη. Τα Λαγκάδια, η Δημητσάνα, η Καστάνιτσα, ο Βλόγγος, η Στεμνίτσα είναι μερικοί από τους αντιπροσωπευτικούς οικισμούς.

Η Αρκαδία ανέδειξε πλήθος κληρικών που κράτησαν άσβεστη τη θρησκευτική φλόγα σ' όλα τα χρόνια της σκλαβιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως επτά (7) Πατριάρχες και εβδομήντα (70) Μητροπολίτες προερχόμενοι από τη Γορτυνία, είχαν μαθητεύσει στη Σχολή της Μονής Φιλοσόφου και στη Σχολή της Δημητσάνας. Οι Αρκάδες έχουν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα Πολλά μοναστήρια θα συναντήσει ο επισκέπτης στην Αρκαδία. Μερικά απ' αυτά είναι: Ι. Μ. Αιμυαλών, στη Δημητσάνα.
Ι. Μ. Βαρσών, στο Λουκά.
Ι. Μ. Γοργοεπηκόου, στη Νεστάνη.
Ι. Μ. Ελώνης, στο Λεωνίδιο.
Ι. Μ. Επάνω Χρέπας, στο Περθώρι.
Ι. Μ. Κανδήλας, στην Κανδήλα.
Ι. Μ. Κερνίτσης , στη Νυμφασία.
Ι. Μ. Λουκούς, στα Δολιανά.
Ι. Μ. Παναγιάς Αμπελακίων, στο Δήμο Ανατολικής Φαλαισίας.
Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, στη Στεμνίτσα.
Ι. Μ. Φιλοσόφου, στη Δημητσάνα και άλλες.

Η κληρονομιά της Αρκαδίας είναι οι άπειρες φυσικές ομορφιές της, ο συνδυασμός χρωμάτων και εικόνων, οι αντιθέσεις του τοπίου στο διάβα του επισκέπτη. Από τη γυμνή κορυφή του Μαινάλου, στο καταπράσινο ελατοδάσος περνώντας από το Λιμποβίσι, το λιμέρι των σταυραετών, του ελευθερωτή του γένους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα στην καλλιεργημένη γη κι από εκεί στην καταγάλανη θάλασσα.
    << Επιστροφή στο χάρτη

     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία