ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     

Παρουσίαση Βιβλίων

Επιμέλεια - ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: Ο προφήτης
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χαλίλ Γκιμπράν
ΕΙΔΟΣ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ - ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ

Εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στο μήνυμα του Χαλίλ Γκιμπράν, που περιέχεται στο αριστούργημά του, "Ο προφήτης", γιατί βρήκαν σ' αυτό την έκφραση των πιο βαθειών πόθων της ψυχής του ανθρώπου.

Ο Γκιμπράν ήξερε να γράφει αιώνιες αλήθειες, με τρόπο που κάνει τον αναγνώστη να νοιώθει ότι περιδιαβάζει σ' ένα ήσυχο δάσος ή λούζεται σ' ένα δροσερό ποταμάκι, ηρεμεί την ψυχή. Αλλά ήξερε να γράφει και με τον πυρσό και να καίει σαν τη φωτιά.

Γεννήθηκε, ο κοσμοαγάπητος αυτός ποιητής, στο Μπεχάρι του Λιβάνου, το 1883. Μετά τις σπουδές του στο Παρίσι, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου και πέθανε το 1931, σε ηλικία μόλις 48 χρόνων.

Από μικρός είχε ιδιαίτερη επίδοση στη ζωγραφική, την πλαστική και το γράψιμο. Στο Παρίσι σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον μεγάλο γλύπτη Αύγουστο Ροντέν, ο οποίος τελικά εκτίμησε τόσο τη ζωγραφική του ώστε τον επέλεξε για να του δημιουργήσει την αυτοπροσωπογραφία του.

?Ο προφήτης? αποτελεί μια υπέροχη σύνθεση από ποιητικές παραβολές, που εξετάζουν όλες τις πλευρές των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ποιητής αναζητά την ορθή εκδήλωση του συναισθήματος, της σκέψης και της δράσης στον άνθρωπο, που θα του επιτρέψει να ζήσει ευτυχισμένα τη γήινη ζωή του, χωρίς ν' αδικεί και αδικιέται, να καταστρέφει και να καταστρέφεται. Αναζητά την ενότητα ανάμεσα σ' όλους τους ανθρώπους, και την ενότητα ανάμεσα στον άνθρωπο, τη φύση, και "τα πάντα της ζωής".

Πρόκειται για μια ποιητική Κοσμοθεωρία ή φιλοσοφία της ζωής, δοσμένη με λυρισμό και διακοσμημένη με την ιδεαλιστική ζωγραφική του ίδιου.

Ο Κλώντ Μπράντον, που τον γνώρισε προσωπικά, τον περιγράφει έτσι: "μελαχρινός, κορμί μικροκαμωμένο, αλλά σταθερό και δυνατό, πρόσωπο γεμάτο ευαισθησία , αυστηρός, αλλά χωρίς τίποτα το ασκητικό, σεμνός, μετριόφρονας, χωρίς φιλοδοξία."

Θα χαρούμε εμείς τώρα στον " Προφήτη" μια ζωντανή, δημιουργική και καρποφόρα πνευματική συνάντηση, με τον άφραστα λυρικό αυτό ποιητή...

Όπως και η Θεανώ Ζαμπέλα που τον αγάπησε τόσο πολύ και μας τον ξαναέδωσε με τόση ευαισθησία και λυρισμό.

Η καθημερινή σας ζωή είναι ο ναός σας και η θρησκεία σας. Όταν μπαίνετε σ' αυτήν, πάρετε μαζί σας όλο τον εαυτό σας. σ. 12

Κι αν θα ξέρατε για το Θεό, δεν θα λύνατε πια γρίφους. Καλύτερα να κοιτάξετε γύρω σας και θα δείτε το Θεό να παίζει με τα παιδιά σας. σ.125

Ο σωστός δεν είναι πάντα αθώος για τις πράξεις του κακού. κι ο άνθρωπος με τα καθαρά χέρια δεν είναι χωρίς ευθύνη για τα καμώματα του εγκληματία?.

Κι εσείς δικαστές, που θα? σασταν δίκαιοι,
Τι κρίση βγάζετε για κείνον που ?ναι ειλικρινής στη σάρκα κι όμως κλέφτης στο πνεύμα;
Τι τιμωρία επιβάλλετε σε κείνον που σκοτώνει τη σάρκα κι όμως είναι σκοτωμένη η ίδια του η ψυχή;
σ. 79.

Όταν προσεύχεστε, υψώνεστε και συναντάτε στον αέρα εκείνους που προσεύχονται την ίδια εκείνη ώρα, και τους οποίους δεν μπορείτε να συναντήσετε παρά μόνο στην προσευχή. σ.112

Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Τα άγρια άλογα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Michel Deon
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Χατζηνικολής

Τέσσερα πρόσωπα και ο αφηγητής συνθέτουν αυτό το περιπετειώδες μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Φιλία, έρωτας, πολιτική αποτελούν το σκηνικό του. Η κήρυξη του πολέμου το 1939, η Δουνκέρκη, τα γεγονότα της Βουδαπέστης και της Πράγας, ο πόλεμος της Αλγερίας, βαραίνουν αποφασιστικά πάνω στη μοίρα των ηρώων. Ο αναγνώστης μεταφέρεται με γοητευτικό τρόπο από το Λονδίνο στο Παρίσι κι από κει στην Φλωρεντία και μετά στην Ελλάδα και πίσω στην Ισπανία. Είναι ένα κείμενο που διαθέτει οικονομία λόγου, τόση ώστε να μη κουράζει και εν τούτοις να μη προδίδει την ανάγκη για περιγραφές και παρατηρήσεις που συμπληρώνουν τους χαρακτήρες και τα γεγονότα, μερικά από τα οποία δεν έφθασαν ποτέ ως εμάς. «? στην Αραγώνα, ένα χωριό κουρνιασμένο πάνω σε μια κορυφή. Μόνο αετοί θα μπορούσαν να κατοικούνε εκεί. Θα ήθελε να πάει να δει αν οι κάτοικοι είχαν νύχια πουλιών, δόντια σε σχήμα ράμφους, αν τα βλέφαρά τους έκλειναν σαν αυλαίες που πέφτουν. Και πώς ζούσαν; Είχε προσέξει ο Ζώρζ ότι εδώ και κάποιον καιρό οι άνθρωποι έμοιαζαν ολοένα και λιγότερο με πουλιά; Τον καιρό του Ιερώνυμου Μπος οι ομοιότητες αυτές ήταν σε τέτοιο σημείο παραισθησιακές ώστε το κάπως ξεστρατισμένο πνεύμα ενός ζωγράφου μπορούσε να γελαστεί και να παραστήσει με καλή πίστη ένα ανθρώπινο κόσμο κατά το ήμισυ ζωικό. Τώρα όλα συνέβαιναν σα να πάσχιζαν με μανία οι άνθρωποι να απελευθερωθούν από το ζωικό βασίλειο...»Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


ΤΙΤΛΟΣ: Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΉ ΜΟΥ ΠΛΕΥΡΆ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ Μ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Καπόν

Με αφορμή κουβέντες των «μεγάλων» για έναν κόσμο που σχετικώς πρόσφατα είχε καταποντισθεί και που αυτοί είχαν γνωρίσει, γεννήθηκε σε ένα πεντάχρονο παιδί ένα αίσθημα, μισό περιέργεια και μισό νοσταλγία, για την Μικρά Ασία των δικών του από την πλευρά της μητέρας του. Περνώντας από τα ακούσματα στα βιβλία και τα οικογενειακά χαρτιά, η γνώση για τις μικρασιατικές του ρίζες έγινε με τον καιρό πιο στέρεη και πήγε στον χρόνο πιο βαθιά, ώσπου στα δεκαεν- νέα του αξιώθηκε την πρώτη επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Γραφικές ηλικιωμένες συγγενείς των παιδικών χρόνων του συγγραφέα παρελαύνουν στο κείμενο μαζί με σεβάσμιες και στιβαρές παλαιότερες και πιο σύγχρονες μορφές κι ένα σωρό συμβάντα, σε έναν συνεχώς ανατρε- πόμενο κόσμο, από το Κουσάντασι, τα Σώκια και το Αϊντίνι, έως την Σάμο και την Πάτμο, αλλά και την Σμύρνη, την Αθή- να και την Θεσσαλονίκη. Ορισμένα κομμάτια του κειμένου έχουν την διάσταση αυτοβιογραφίας.

Από τις Εκδόσεις Καπόν κυκλοφορoύν επίσης τα βιβλία του Κώστα Σταματόπουλου:
- ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΤΟΪΟΥ (Tόμος A: 1800-1916, Tόμος B: 1917-2003).
- ΤΑΤΟΪ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ.
- ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά).


ΤΙΤΛΟΣ: "Κλίμακα"
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Geoffrey West
ΕΙΔΟΣ: Ερευνα
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Κάτοπτρο

Οι καθολικοί νόμοι της μεγέθυνσης, της καινοτομίας, της αειφορίας και του βηματισμού της ζωής, σε οργανισμούς, πόλεις, οικονομίες και εταιρείες

Μετάφραση – επιστημονική επιμέλεια:
Βασίλης Σακελλαρίου

Δυο λόγια για το βιβλίο

Ποιος ήταν εκείνος με το ασυνήθιστο όνομα που σε δημοσκόπηση του BBC αναδείχθηκε δεύτερος «σημαντικότερος Βρετανός» μετά τον Τσόρτσιλ, πριν από την Νταϊάνα, τον Σαίξπηρ, τον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο, ακόμη και τον Τζον Λένον και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ; Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τον καθορισμό της κατάλληλης δοσολογίας φαρμάκων για τους ανθρώπους μέσω πειραμάτων σε ποντικούς; Ή με τις διαδικασίες γήρανσης και, τελικά, θανάτου των έμβιων όντων —ημών συμπεριλαμβανομένων— και με το ότι η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής φαίνεται να έχει ένα θεωρητικό ανώτατο όριο; Δεν είναι παράξενο που τέτοιες διαδικασίες έχουν το αντίστοιχό τους στον τρόπο μεγέθυνσης και θανάτου των εταιρειών; Τι σχέση μπορεί να έχει η δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου με τα δίκτυα υποδομών των πόλεων, και πώς αυτά σχετίζονται με τα δίκτυα των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων σε όλες τις πόλεις ανά την υφήλιο; Μας βοηθούν οι πιθανές απαντήσεις στα παραπάνω να αντιμετωπίσουμε τα φλέγοντα προβλήματα της εποχής μας, πρωτίστως το ζήτημα της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης του πλανήτη;

 

Ο φυσικός Geoffrey West είναι πρωτοπόρος στα πεδία της επιστήμης της πολυπλοκότητας, των αναδυόμενων συστημάτων και των δικτύων. Ωστόσο, ο όρος «πολυπλοκότητα» μπορεί να παραπλανά, καθώς εκείνο που κάνει τις ανακαλύψεις του West τόσο όμορφες είναι η υποκείμενη απλότητα η οποία ενοποιεί τα εκ πρώτης όψεως πολύπλοκα και πολύμορφα φαινόμενα των ζωντανών συστημάτων, των πόλεων και των επιχειρήσεών μας.

Γοητευμένος από τη γήρανση και τη θνητότητα, ο West εφάρμοσε την αυστηρότητα του φυσικού επιστήμονα στο βιολογικό ερώτημα: «Γιατί η ζωή μας διαρκεί τόσο και όχι περισσότερο». Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό· ανακάλυψε ότι όλα τα θηλαστικά είναι κλιμακωμένες εκδοχές το ένα του άλλου. Αν γνωρίζουμε το μέγεθος κάποιου θηλαστικού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νόμους κλιμάκωσης και να μάθουμε τα πάντα για αυτό, από το πόση τροφή καταναλώνει ημερησίως, ποιος είναι ο καρδιακός ρυθμός του, πόσος ο χρόνος έως την ωριμότητά του, μέχρι και τη διάρκεια ζωής του. Επιπλέον, η αποδοτικότητα των κυκλοφορικών συστημάτων των θηλαστικών μεγεθύνεται υπό κλίμακα βάσει του βάρους τους: συγκρίνοντας έναν ποντικό, έναν άνθρωπο και έναν ελέφαντα σε ένα λογαριθμικό γράφημα, βρίσκουμε ότι ένα είδος, με κάθε διπλασιασμό του μέσου βάρους του, γίνεται κατά 25% αποδοτικότερο και ζει κατά 25% περισσότερο. Ουσιαστικά, ο West απέδειξε ότι το ζήτημα συνδέεται με τη φρακταλοειδή γεωμετρία των δικτύων που παρέχουν ενέργεια και απομακρύνουν τα απόβλητα από τον οργανισμό.

Οι εργασίες του West άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού για τους βιολόγους· αλλά τότε προχώρησε στην ακόμη πιο τολμηρή κίνηση να ερευνήσει την εφαρμοσιμότητα του έργου του. Οι πόλεις επίσης αποτελούν μοτίβα δικτύων και υπακούουν με απόκοσμη ακρίβεια σε νόμους κλιμάκωσης. Επιπλέον, ο West εφάρμοσε το επαναστατικό έργο του στον επιχειρηματικό και στον κοινωνικό κόσμο. Αυτή η έρευνά του οδήγησε σε σημαντική κατανόηση των λόγων για τους οποίους κάποιες εταιρείες ανθούν ενώ άλλες αποτυγχάνουν, γιατί ο βηματισμός της ζωής και ο ρυθμός παραγωγής καινοτομιών συνεχίζει να επιταχύνεται και, τέλος, γιατί αυτή η δυναμική απειλεί πλέον την παγκόσμια αειφορία. Οι συνέπειες των συγκεκριμένων ανακαλύψεών του είναι μακρόπνοες και η εξερεύνησή τους μόλις τώρα αρχίζει.

 

Ο συγγραφέας

 

Ο GEOFFREY WEST είναι θεωρητικός φυσικός, με πρωταρχικά ενδιαφέροντα στα θεμελιώδη ερωτήματα της φυσικής, της βιολογίας και της παγκόσμιας αειφορίας. Είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Ινστιτούτο της Σάντα Φε, όπου υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 2005 έως το 2009. Το 2006, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Κατέχει επίσης θέσεις επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Imperial College (Λονδίνο) και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Nanyang (Σιγκαπούρη).


ΤΙΤΛΟΣ: Οι άγριοι αριθμοί
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φίλιμπερτ Σογκτ
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα Μαθηματικών
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Πόλις

Μετάφραση: Τεύκτρος Μιχαηλίδης

Πρόκειται για ένα ευχάριστο βιβλίο που παρουσιάζει με χιούμορ και σαρκασμό τον κόσμο των μαθηματικών-ερευνητών, τις μονομανίες τους, τον σκληρό ανταγωνισμό για τη λύση ενός μαθηματικού προβλήματος. Μπορεί η ιδιοφυΐα να οδηγεί στην παραφροσύνη; Ο Ολλανδός συγγραφέας σπούδασε ο ίδιος μαθηματικά και φιλοσοφία, άρα η ματιά του είναι τουλάχιστον αυθεντική. Επίσης, είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία της χρηστικότητας και της κατανάλωσης έναν επιστήμονα που δεν ασχολείται με κάτι «χρήσιμο».Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Αδριανού 3,  154 51 Ν. Ψυχικό

Τ 210 646 3888 - 210 646 3263 F 

info@elbi.gr  www.elbi.gr,              


Αρχείο Βιβλιο-παρουσιάσεων>>

 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία