ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Ποδήλατο στην Οίτη
Με προορισμό το παραδεισένιο οροπέδιο στις Λειβαδιές

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Στη δεκαετία του ’80, η εικόνα των αλλοδαπών, κυρίως, τουριστών που διέσχιζαν την Ελλάδα με ποδήλατο προκαλούσε ειρωνικά σχόλια, που μπορεί να έφταναν ακόμη και στη χλεύη.
Καλοζωισμένοι ελληνάρες, μικροαστοί με τις large συντρόφους τους και κανά δυο κουτσούβελα στο πίσω κάθισμα του Ι.Χ., περνούσαν δίπλα απ’ τον ποδηλάτη, έκοβαν ταχύτητα, κορνάριζαν κοροϊδευτικά και γίνονταν καπνός με ένα σπινιάρισμα. Φυσικά, η περιπαιχτική τους διάθεση εξαφανιζόταν ως δια μαγείας, όταν ο οικογενειακός γιατρός προειδοποιούσε για ένα επερχόμενο καρδιακό επεισόδιο.
Ευτυχώς, στα χρόνια που πέρασαν το ποδήλατο μπήκε στη ζωή των Ελλήνων, ασχέτως με το αν οι υποδομές που θα ενίσχυαν την καθιέρωσή του ως του φιλικότερου για το περιβάλλον και υγιεινότερου μέσου μεταφοράς, παραμένουν ανύπαρκτες στη χώρα μας.


Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, είχα βρεθεί πολλές φορές στη θέση του ποδηλάτη που ανεβαίνει υπομονετικά μια ανηφόρα, ακούγοντας τα διόλου χαριτωμένα και σίγουρα όχι ενθαρρυντικά σχόλια από τους οδηγούς τετράτροχων ή ακόμη και δίτροχων μηχανοκίνητων οχημάτων.
Σήμερα, που το ποδήλατο, όπως και πολλές άλλες αθλητικές δράσεις τέτοιου τύπου έχουν γίνει της μόδας και συνιστώνται στους ανθρώπους της πόλης, για σωματική και ψυχική υγεία, εμείς όλοι, οι δον κιχώτες των ‘80s, χαμογελάμε με ικανοποίηση και δίνουμε συμβουλές προς αρχάριους ή προτείνουμε διαδρομές για ελαφρώς προχωρημένους.

Με το ποδήλατο στην Οίτη
Μία από τις διαδρομές που προκαλούν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ποδηλάτη είναι η ανάβαση της Οίτης. Αυτή μπορεί να γίνει με διάφορες αφετηρίες, ωστόσο, η δική μας πρόταση έχει ως βάση εξόρμησης την ιστορική Υπάτη, ένα μικρό χωριό, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, που έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Αντίστασης εναντίον των Γερμανών κατακτητών.
Σκαρφαλωμένη στους πρόποδες της Οίτης, σε υψόμετρο 400 μέτρων, η Υπάτη θα σας δώσει την ευκαιρία για περιήγηση, πριν ξεκινήσετε την ανηφορική σας διαδρομή καβάλα στα ποδήλατά σας, στις εκκλησιές της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Νικολάου, στην Ανεμότρυπα, στη σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ ή Αρσάλης και στον μικρό καταρράκτη του χωριού.
Στόχος της ποδηλατικής σας εξόρμησης θα μπορούσε να είναι το οροπέδιο Λειβαδιές, σε υψόμετρο, σχεδόν 1900 μέτρων και στη συνέχεια η επιστροφή από την μπροστινή πλευρά του βουνού, μέσω της Παύλιανης.
Βασικός εξοπλισμός για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της διαδρομής είναι ένα καλό ποδήλατο με πλήρη φωτιστικά μέσα για τη νύχτα, ειδικές μπαγκαζιέρες για να κουβαλήσετε τον απαραίτητο ρουχισμό, μια εργαλειοθήκη με όλα όσα χρειάζονται, ανταλλακτικές σαμπρέλες, βαλβίδες, συρματόσχοινα για τα φρένα και τις ταχύτητες, ακτίνες κ.λ.π.

Φυσικά, θα πρέπει να έχετε μαζί σας παγούρια με νερό, ξηρά τροφή και, αν σκοπεύετε να κατασκηνώσετε στο βουνό, σκηνή, sleeping bag, και ζεστά ρούχα, γιατί η θερμοκρασία τη νύχτα σε τέτοια υψόμετρα, μπορεί να πέσει αρκετά χαμηλά, ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Η Οίτη αγναντεύει την καταπράσινη Κοιλάδα του Σπερχειού από τα 2114 μέτρα της κορυφής της κι αντικριστά έχει άλλα μεγάλα βουνά, τα Βαρδούσια, την Γκιόνα, το Καλλίδρομο και τον Τυμφρηστό.
Είναι αλήθεια ότι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος μαζί της δεν νιώθεις ότι έχεις να κάνεις με ένα βουνό άγριο και απροσπέλαστο. Το περιβάλλον γύρω σου είναι από την αρχή ζεστό και φιλόξενο. Τα πυκνά ελατοδάση διαδέχονται μικρές κοιλάδες και πιο συχνά οροπέδια καταπράσινα, ακόμη, στο τέλος της άνοιξης και με κυρίαρχο το στοιχείο του νερού, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Το βουνό αφήνει από την πρώτη στιγμή μια εικόνα που ταιριάζει στην ηπιότητα του στερεοελλαδίτικου χώρου και δεν παλεύει πολύ για να σε παρασύρει στη γαλήνη και την ομορφιά του.


Το αν η ανάβασή του είναι επικίνδυνη, το γνωρίζουν περισσότερο όσοι αποπειράθηκαν να διανύσουν χιλιόμετρα σε χιονισμένα μονοπάτια κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή να γνωρίσουν τις μυστικές της γωνιές στις αρχές της άνοιξης, πλάι σε ορμητικούς χείμαρρους. Αυτό που δεν αμφισβητείται με τίποτα είναι ότι οι πλαγιές κι οι κορυφές της είναι πανέμορφες, οι νύχτες της μαγικές, τα απομεσήμερά της μυρωδάτα και δροσερά, τα δειλινά της γαλήνια.
Το να ανέβεις με το ποδήλατο στα 1900 μέτρα, που βρίσκεται το οροπέδιο των Λειβαδιών αποτελεί μια πρόκληση για τις δυνάμεις σου, ψυχικές και σωματικές. Ξεκινώντας από την Υπάτη, λοιπόν, ανακαλύπτεις γρήγορα ότι η πρόκληση αυτή είναι μεγαλύτερη απ’ ότι θα μπορούσες να φανταστείς, καθώς η διαδρομή από τα 400 μέχρι τα 1900 είναι δύσκολη και απότομη, αν και ο δρόμος αρκετά καλός. Υπάρχει, πάντοτε, η εναλλακτική λύση να ακολουθήσεις την αντίστροφη διαδρομή, ξεκινώντας από την Παύλιανη που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και συνεπώς η κλίση του δρόμου λιγότερο ανηφορική.
Επιλέγουμε, όμως, την πρώτη γιατί η πίσω πλευρά, προς Παύλιανη και Μπράλο είναι τόσο όμορφη που αξίζει να την κατηφορίσετε με άνεση και χρόνο και να αφιερωθείτε στην απολαυστική παρατήρηση του τοπίου.

Αρχικός προορισμός μας τα όρια του Εθνικού Δρυμού Οίτης, αφού περάσετε, διαδοχικά, το Καπνοχώρι, το Λυχνό και την Καστανιά, τρία μικρά χωριά, που το χειμώνα τα κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι και που προσφέρουν θαυμάσιες στιγμές ξεκούρασης κοντά σε θεόρατα πλατάνια και γραφικές πέτρινες βρύσες.
 

Αφού κάνετε την τελευταία σας προμήθεια σε νερό από την Καστανιά, αφεθείτε στη γοητευτική ερημιά του αλπικού τοπίου, καθώς ανεβαίνετε όλο και ψηλότερα, μέχρι τα όρια του Δρυμού. Στην αρχή συναντάτε απέραντα λιβάδια με μικρές συστάδες ελάτων εδώ κι εκεί. Στη συνέχεια και καθώς μπαίνετε στον Εθνικό Δρυμό, το τοπίο γίνεται μάλλον πετρώδες. Τα έλατα γύρω σας δείχνουν καχεκτικά και ταλαιπωρημένα, άλλα από την παγωνιά του χιονιού και άλλα χτυπημένα από κεραυνούς.
Εκεί ανακαλύπτετε ότι το δυσκολότερο κομμάτι της ανάβασης ολοκληρώθηκε και η ανηφορική διαδρομή που ακολουθεί, είναι πολύ πιο ομαλή και σας επιτρέπει να αγναντεύετε τις χαράδρες και τους γκρεμούς, στο αρκετά πιο άγριο, πλέον, σκηνικό. Λίγο κουράγιο, ακόμη, και η αληθινή αποκάλυψη για τα μάτια σας και ταυτόχρονα αποζημίωση για τον κόπο σας δεν θα αργήσει να έρθει. Λίγο μετά το ορεινό καταφύγιο και σε υψόμετρο 1900 περίπου μέτρων, απλώνεται μπροστά στα μάτια σας το οροπέδιο «Λειβαδιές». Στα αριστερά σας διακρίνεται καθαρά το Γρεβενό, η δεύτερη κορυφή του βουνού στα 2114 μέτρα κι αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν αυτό το τοπίο, με την εικόνα μιας κορυφής που μοιάζει με λόφο πάνω από το οροπέδιο, να βρίσκεται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο.
Αυτά που κυριαρχούν και αιχμαλωτίζουν τη ματιά σου είναι τα καταπράσινα λιβάδια, τα ρυάκια, διάσπαρτα με μιαν άναρχη τάξη, που μόνο η φύση μπορεί να βάλει σε ισορροπία, και φυσικά τα έλατα.
Αν σας κεντρίζει το ενδιαφέρον η κοντινή κορυφή, μην διστάσετε να την ανεβείτε, αφήνοντας πίσω σας το ποδήλατο. Θα σας πάρει περίπου 3 ώρες να φτάσετε στο ψηλότερο σημείο και να επιστρέψετε.
Το βράδυ προσφέρετε στον εαυτό σας ζεστό καφέ ή τσάι στο ορεινό καταφύγιο, εκτός εάν αποτολμήσετε την ορεινή κατασκήνωση, με σεβασμό, όμως, στους κανόνες που ορίζονται από τον Εθνικό Δρυμό και ύστερα από συνεννόηση με τις Δασικές Υπηρεσίες.
Η διαδρομή ως την Παύλιανη και μετά στην πεδιάδα της Λαμίας είναι εξίσου συναρπαστική, αφού μάλιστα, περιλαμβάνει και το δεύτερο οροπέδιο της Οίτης, την Καταβόθρα. Το ορεινό χωριό της Παύλιανης είναι φημισμένο όχι τόσο για την γραφικότητα των σπιτιών του και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, αλλά κυρίως για την εξαιρετική θέση στην οποία είναι κτισμένο.
Η Παύλιανη προσφέρει αρκετά καλή τουριστική υποδομή, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, αν θέλετε να ξεκουραστείτε για ένα ακόμη βράδυ, ενώ πριν φύγετε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ή ακόμη και να πάρετε μαζί σας μήλα, καρύδια, φασόλια και πατάτες. Είναι τα κορυφαία προϊόντα της περιοχής.

Πως θα πάτε
Φυσικά και δεν σας προτείνουμε να κατευθυνθείτε από την Αθήνα για Λαμία και Οίτη με τα ποδήλατα! Ούτε ο Χειμωνέτος πια… Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα φορτώσετε στις ειδικές βάσεις στο αυτοκίνητό σας και να ακολουθήσετε την Εθνική οδό μέχρι τη Λαμία και από εκεί αριστερά για Λουτρά Υπάτης και Υπάτη. Στην ιστορική Υπάτη θα ξεφορτώσετε τα ποδήλατα και τις αποσκευές και θα ανηφορίσετε προς τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης.

Τι θα φάτε
Μα φυσικά υπέροχα κρέατα. Γι αυτά φημίζεται η Στερεά Ελλάδα. Αρνάκι ψητό στη σούβλα, κατσικάκι στη γάστρα και γουρουνόπουλο. Επίσης, πολύ καλό είναι και το μοσχαρίσιο κρέας από τις αγελάδες και βόδια ελευθέρας βοσκής που τρώνε το χορταράκι τους στα οροπέδια της Οίτης.
Τέλος, χυλοπίτες Υπάτης και κουραμπιέδες λαμιώτικους.

Που θα μείνετε
Θαυμάσια επιλογή για την νυχτερινή διαμονή σας είναι το καταφύγιο του ΕΟΣ Λαμίας στη θέση Τράπεζα, στα 1.850 μέτρα. Προσφέρει κατάλυμα για 24 άτομα αντί χαμηλού αντιτίμου διανυκτέρευση. Αν δρομολογήσετε μια τέτοια εξόρμηση με τον συγκεκριμένο προορισμό, καλό θα ήταν να ενημερώσετε νωρίτερα τον Ορειβατικό Σύλλογο της Λαμίας (τηλ. 22310 26786) για να σας υποδεχθεί κάποιος στα σίγουρα. Για τους πιο απαιτητικούς που θα ήθελαν την άνεση ενός δωματίου, υπάρχουν στην περιοχή ξενοδοχεία που θα σας προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Μην λησμονείτε άλλωστε, ότι τα Λουτρά Υπάτης είναι μια λουτρόπολη και τα καταλύματα δεν είναι λίγα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα (κωδικός 22310)
Διεύθυνση Τουρισμού Στερεάς Ελλάδος: 32289, 31988, 6005-7
Υ/Α ΕΟΤ Υπάτης, Λουτρά Υπάτης: 59526, 59528
Κοινότητα Παύλιανης: 83011, 83111
Δήμος Υπάτης: 98341
Δημοτικό Διαμέρισμα Καστανιάς: 23253
Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρών Υπάτης: 59282
Δημοτικό Διαμέρισμα Λύχνου: 95286
Ο.Σ.Ε. Λαμίας: 23201
Ο.Σ.Ε., Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιανοκλαδίου: 61061
ΚΤΕΛ Λαμίας: 51345

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία