ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΚΥΘΝΟΣ
…μια αγάπη που άργησε να έρθει…

Του Κώστα Μελίκα

  << Επιστροφή στο χάρτη

Για νησί με απόλυτη συνέπεια στο χρώμα, την αρχιτεκτονική και τη παράδοση των Κυκλάδων, η Κύθνος έχασε αρκετό χρόνο ώσπου ν΄ αναπτυχθεί τουριστικά. Όταν, για παράδειγμα, στη γειτονική Κέα και στη διπλανή Σύρο γινόταν Ο χαμός, η Κύθνος αρμένιζε ως άλλη γαλήνια βαρκούλα στο ακύμαντο Αιγαίο. Θα μού πείτε, η Κέα είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και η Σύρος πρωτεύουσα του συμπλέγματος. Λογικό ακούγεται να συγκεντρώνουν κόσμο. Στον κυκλαδίτικο παράδεισο όμως, η μόνη λογική είναι η συσσώρευση του κόσμου στις ομορφιές. Και οι Κυκλάδες είναι όλες όμορφες και δικαιούνται ισάξια μερίδια προβολής.

Έως πριν από καμιά 20ετία η Κύθνος ήταν της…προσκολλήσεως. Πήγαινε δηλαδή, κάποιος στη Σύρο, στην Κέα ή την Πάρο κι έλεγε «δεν πετιέμαι κι ίσαμε την Κύθνο για να πάρω μια γεύση;». Είχαν αρχίσει να πυκνώνουν και τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής, βόλευε. Για δε τους …σκαφάτους, η Κύθνος ήταν κάτι σαν αναγκαστικό αραξοβόλι μεταξύ Κέας και Σερίφου. Ευτυχώς, έστω και αργά, τα πράγματα άλλαξαν για το νησί και, γι άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε η σοφή λαϊκή ρήση «για κάθε αδικία, υπάρχει δικαίωση».
Η Κύθνος υπήρξε πράγματι αδικημένη μεταξύ των κυκλαδονήσων κι όσοι ανακάλυψαν την αξία της την ενέταξαν στη λίστα με τους ιδανικούς καλοκαιρινούς προορισμούς. Τα τελευταία 15 χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα Θερμιά (είναι το δεύτερο όνομα της Κύθνου λόγω των ιαματικών πηγών της) συγκαταλέγονται πλέον στους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Ο κύριος όγκος της ξενοδοχειακής υποδομής του νησιού είναι συγκεντρωμένος κυρίως, στα Λουτρά και τον Μέριχα.
Το ήπιο τοπίο του νησιού, με τους χαμηλούς λόφους, τους γραφικούς συνοικισμούς, τις δαντελωτές ακρογιαλιές προσελκύει πλέον κάθε χρόνο χιλιάδες φανατικών επισκεπτών και το πολύ καλό οδικό της δίκτυο ευνοεί την εξερεύνηση εκείνων που την επισκέπτονται για πρώτη φορά.

Στη ζεστή αγκαλιά της ενδοχώρας…

Το πλοίο της γραμμής από το Λαύριο θα σας ξεφορτώσει στο απάνεμο λιμάνι του Μέριχα, στη μέση της δυτικής ακτογραμμής του νησιού. Ο οικισμός με τα γραφικά ασβεστωμένα σπιτάκια απλώνεται γύρω απ΄ τον όρμο, όπου τις εποχές αιχμής γίνεται συνωστισμός απ΄ τις καραβιές των τουριστών. Τα καφέ μπαρ και τα μαγέρικα της παραλίας πλημμυρίζουν, τα ιστιοπλοϊκά και τα ψαροκάικα λύνουν και δένουν κάβο.
Στα επτά χιλιόμετρα από εδώ, η Χώρα, η πρωτεύουσα, καθηλώνει τον επισκέπτη με στην πρώτη ματιά. Απλωμένη γαλήνια στο γκριζοκόκκινο τοπίο με τα σπιτάκια της σφιχταγκαλιασμένα, τις πλατείες, τα πλακόστρωτα στενά, τα εμπορικά καταστήματα, τις εντυπωσιακές εκκλησιές και τους ανεμόμυλους επιβάλει σιωπηλά την κυρίαρχη παρουσία της στην καρδιά του νησιού. Δεν είναι ότι έχει πολλούς κατοίκους, 600-700 είναι όλοι κι όλοι, ούτε ότι κατακλύζεται από τουρίστες –άλλωστε, δεν διαθέτει κλίνες για φιλοξενία, παρά ελάχιστες. Άσχετα αν όλοι οι επισκέπτες σπεύδουν να την περπατήσουν- αλλά αυτός ο οικισμός αποπνέει σιγουριά. Την ίδια που είχαν οι κάτοικοί της όταν την «σφήνωναν» εδώ, σε τούτο το σημείο, μακριά απ΄ τις τρομακτικές βλέψεις των πειρατών.
Ο δεύτερος και τελευταίος οικισμός στην ενδοχώρα είναι η Δρυοπίδα, 12 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Πήρε το όνομά της από τους Δρύοπες, που οι παράδοση λέει ότι κατοίκησαν πρώτοι το νησί. Πρόκειται για ένα οικιστικό σύνολο εξαιρετικής ομορφιάς με αρχιτεκτονική εκπληκτικής αισθητικής, κουκλίστικες μικρές πλατείες και στενοσόκακα με καμάρες. Κύρια αξιοθέατα του οικισμού, οι θαυμάσιες εκκλησιές του κι ένα υπαίθριο θεατράκι, όπου τα καλοκαίρια «φιλοξενούνται» διάφορες εκδηλώσεις.

 

…στους παραθαλάσσιους οικισμούς

Όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του νησιού είναι παραθαλάσσιοι. Ξεκινώντας από τα γραφικά Λουτρά, στο βορειοανατολικό άκρο της Κύθνου και κατηφορίζοντας, θα συναντήσετε την Αγία Ειρήνη, χτισμένη σε απάνεμο όρμο, τον Άγιο Ιωάννη, όπου εντοπίσθηκαν πρωτοκυκλαδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας χαλκού, τον Άγιο Στέφανο, τον όρμο του οποίου προτιμούν αρκετά ιστιοπλοϊκά, τα οικιστικά σύνολα Νάουσα, Κουρί και Ζογκάκι με τις θαυμάσιες παραλίες τους, τις Λεύκες με τα υπολείμματα της σκάλας, όπου στο παρελθόν γινόταν η φόρτωση σιδηρομεταλλεύματος, το όμορφο Καλό Λιβάδι, την ονομαστή Κανάλα, όπου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας, προστάτιδας της Κύθνου, την εξοχική Γαϊδουρόμαντρα, τον Άη Δημήτρη με την μοναδική ακτή του, τα Φλαμπούρια με την Παναγιά την Φλαμπουριανή σε περίοπτη θέση και μετά τον Μέριχα, την Επισκοπή και την Απόκριση με την μαγική αμμουδερή παραλία της. Εδώ, στη θέση «Βρυόκαστρο» τοποθετείται και η αρχαία πόλη του νησιού. Επρόκειτο για παραθαλάσσιο τειχισμένο οικισμό, που κατοικείτο αδιάκοπα από τον 10ο αι. π.Χ. έως και τον 7ο αι. μ.Χ. 
Ανάμεσα στους οικισμούς και κατά μήκος όλης της ακτογραμμής της Κύθνου υπάρχουν υπέροχες παραλίες, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Ως εκ τούτου, η Κύθνος αποτελεί πλέον αγαπημένο προορισμών των σκαφάτων… Το αναφέρω για να μη βρεθείτε στο νησί κατακαλόκαιρο και αναρωτηθείτε πώς μαζεύτηκαν τόσα κότερα, ιστιοπλοϊκά και φουσκωτά στα λιμάνια του Μέριχα και των Λουτρών…

Τι θα φάω

Η τοπική κουζίνα είναι λίγο πολύ ίδια με των υπόλοιπων κυκλαδονήσων. Στην Κύθνο θα δοκιμάσετε επιπλέον, την περίφημη θερμιώτικη τυρόπιτα, τα «σφουγγάτα» (ένα είδος τυροκροκέτας, δηλαδή) και αν πετύχετε γάμο, το παραδοσιακό φαγητό του μυστηρίου, κρέας κοκκινιστό με πατάτες. Σε κάθε περίπτωση, συνοδέψετε οπωσδήποτε το φαγητό σας με κάποιο από τα ντόπια τυριά ή την κοπανιστή.

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Κύθνο (κωδικός 22810)

* Λιμεναρχείο: 32290
* Πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων: 32242, 32104, 32345
* Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών:32250
* Δήμος: 31277
* Αν έχετε σκάφος: 32269 (για το Μέριχα), 31419 (για τα Λουτρά)

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία