Δε λένε πως ό,τι στερεί η φύση από κάποιον, το αντικαθιστά με κάτι άλλο; Ε, κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε με τη Μήλο. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Μόνο η νομοτέλεια μπορεί να ερμηνεύσει την ύπαρξη τέτοιας φυσικής ομορφιάς στην ακτογραμμή και τόσο άγονου, αναξιοποίητου τοπίου στην ενδοχώρα.
Η Μήλος είναι η απόλυτη ερμηνεία αυτού που λέμε μαγικές ακτές με θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι. Αν κοιτάξετε το χάρτη, θα σας παραξενέψει η πληθώρα των παραλιών περιφερειακά του νησιού και η ανύπαρκτη, σε πολλές από αυτές, πρόσβαση από ξηράς. Έτσι είναι. Η Μήλος ενδείκνυται για εξερεύνηση από θαλάσσης. Μ΄ άλλα λόγια για όσους έχουν σκάφος ή τέλος πάντων, βάρκα που μπορεί να βρουν σε κάποιο από τα ψαροχώρια της. Γι αυτό και αποτελεί, συνήθως, προορισμό της νεολαίας. Αρκετοί νεαροί την επισκέπτονται με μηχανές ανωμάλου για να μπορούν τουλάχιστον, να προσεγγίζουν τις παραλίες, από κακοτράχαλους δρόμους, που δεν πάει αυτοκίνητο, ή μονοπάτια.
Όπως αντιλαμβάνεστε, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση, υπάρχει και συγκεκριμένος τουρισμός. Στις απρόσιτες παραλίες του νησιού, δεν θα συναντήσετε θορυβώδεις οικογένειες με πιτσιρίκια, αλλά ψαγμένους ξένους και Έλληνες λουόμενους ηλικιών, συνήθως, μεταξύ 20 και 40, που έχουν «στρατοπεδεύσει» με τις ώρες στην ακτή για συγκεκριμένο λόγο. Επειδή τους προσφέρει ιδανικές συνθήκες για κολύμπι και ηλιοθεραπεία, μακριά από επιδρομές «βαρβάρων»…
Τα γραφικά ψαροχώρια και οι παραλίες
Σαρακήνικο, Κλέφτικο, Γέροντας, Κάτεργο, Ψαθί, Καστανάς, Τρία Πηγάδια, Αγκάλη, Γέρακας, Τσιγκράδο, Αμμουδαράκι είναι μερικές μόνο από τις υπέροχες παραλίες του νησιού, στις οποίες η πρόσβαση από ξηράς είναι ανύπαρκτη ή ιδιαίτερα δύσκολη. Αλλά και οι ακτές στα ψαροχώρια είναι θαυμάσιες και σίγουρα, αν δεν βρίσκετε τρόπο ή κέφι να προσεγγίσετε κάποια δυσπρόσιτη παραλία, αυτές θα σας καλύψουν πλήρως. Πολύ καλές επιλογές είναι ο Προβατάς, το Παλιοχώρι και η Αγία Κυριακή στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, της Πλάκας, ο Εμπορειός στα νοτιοδυτικά, η ονειρική Πάχαινα στα ανατολικά, οι παραλίες των γραφικών ψαροχωριών του Φυροπόταμος, των Απολλωνίων και των Μανδρακίων στα βόρεια και βορειοανατολικά, αλλά και .η παραλία στο όμορφο Κλήμα στα νότια.
Όπως ήδη είπαμε, οι κάτοικοι της Μήλου είναι διασκορπισμένοι στους παραλιακούς οικισμούς. Στην ενδοχώρα, θα βρείτε δύο μόνο χωριά και αξίζει να τα επισκεφθείτε όχι επειδή είναι λίγα αλλά επειδή διαθέτουν εξαιρετική φυσική ομορφιά. Πρόκειται για την Τρυπητή, δύο μόλις χιλιόμετρα έξω από την Πλάκα, απ΄ όπου θα απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και την Ζεφυρία, που απλώνεται σε πεδιάδα, εννιά χιλιόμετρα από την Πλάκα.
|
|
Πλάκα, Αδάμαντας, Φυλακωπή
Όπως κάθε νησιωτική πρωτεύουσα, η Πλάκα συγκεντρώνει μεγάλο κομμάτι των επισκεπτών και ασφαλώς, δεν υστερεί σε τίποτα απ΄ ό,τι χαρακτηρίζει το υπόλοιπο Αιγαίο. Τα γραφικά δρομάκια με τα άσπρα σπίτια, οι ενδιαφέρουσες εκκλησιές, τα μουσεία, τα δεκάδες μπαρ και εστιατόρια, τα γουστόζικα εμπορικά συνθέτουν την όμορφη εικόνα του οικισμού, που βρίσκεται σε λόφο με ανοιχτή θέα στο πέλαγος.
Όσο για τον Αδάμαντα, τον τόπο που θα πατήσετε πρώτο, ερχόμενοι στο νησί, αισθητικά απέχει από αυτό που μάθαμε στην Ελλάδα να χαρακτηρίζουμε λιμάνι. Ο οικισμός, που απλώνεται σε μεγάλη έκταση, κρατάει σταθερά την ομορφιά του ακόμη κι αν η παραλιακή ζώνη, η πλημμυρισμένη από ταβέρνες, μπαρ και εμπορικά, θυμίζει πεδίο μάχης κάθε φορά που τα πλοία της γραμμής ξεφορτώνουν τις φουρνιές των επισκεπτών. Αρκετοί, προτιμούν να μείνουν σε κάποιο από τα ξενοδοχεία του Αδάμαντα (δεν είναι και λίγα) και να οργανώνουν από εκεί τις εξορμήσεις τους στις άγνωστες γωνιές της Μήλου. Άλλωστε, σε κοντινές αποστάσεις δυτικά και ανατολικά, βρίσκονται τρεις ωραιότατες παραλίες. Η Λαγκάδα. η Μπομπάρδα και η Παπικινού.
Ο σημαντικός τέλος, αρχαιολογικός χώρος της Μήλου βρίσκεται στα εννιά χιλιόμετρα από την Πλάκα. Είναι η Φυλακωπή, όπου ανασκαφές έφεραν στο φως διαφορετικές οικιστικές περιόδους από το προϊστορικό Αιγαίο με σημαντικά ευρήματα που μαρτυρούν τις τότε εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων και τις μυκηναϊκές και μινωικές επιρροές στη ζωή τους.
Τι θα φάω
Τα τυροπιτάκια είναι η super ατραξιόν της τοπικής κουζίνας. Πρέπει επίσης να δοκιμάσετε τυριά με λαχανικά μαγειρεμένα σε πήλινο, κλέφτικο, κόκορα κρασάτο, τηγανητή συκωταριά και ταραμοκεφτέδες. Για επιδόρπιο, προτιμήστε κουφέτο (γλυκό του κουταλιού με μέλι, άσπρη κολοκύθα και αμύγδαλα) και ροζέδες (παραδοσιακή συνταγή με μέλι και καρύδια).
Χρήσιμα τηλέφωνα (κωδικός 22870)
* Αεροδρόμιο: 22381
* Ο.Α.: 22380
* Λιμεναρχείο: 23360
* Πρακτορείο: 22000, 22286, 23300
* Δήμος: 21370
* Αν έχετε σκάφος: 22093
|