ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΝΑΞΟΣ
Μια αρχόντισσα στο Αιγαίο

Της Στεφανίας Πολύζου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Λένε ότι η Νάξος είναι των επίλεκτων… Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με συγκεντρωμένα όλα μαζί τα στοιχεία της αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς, που την εποχή κατά την οποία η γειτονική Πάρος «βούλιαζε» από τις καραβιές των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, αυτό βρισκόταν σε κατάσταση θερινής ραστώνης. Σε τίποτε δεν υστερούσε από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Μάλλον υπερτερούσε. Επιβλητικά βουνά με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, εντυπωσιακές ρεματιές, γραφικά χωριά, απέραντες χρυσαφένιες ακτές, ιστορικά μνημεία.
Πέρασαν κάμποσα χρόνια (καμιά 20αριά) και αρκετές επισκέψεις στο νησί για να αιτιολογήσω τον χαρακτηρισμό και πάλι δεν έχω καταλήξει. Ίσως επειδή, πρόκειται για μεγάλο νησί, που σχεδόν κατά το ήμισύ του παραμένει αναξιοποίητο και άρα, παρθένο, γνήσιο, ανέγγιχτο απ΄ τις υπερβολές του σαρωτικού τουρισμού. Ίσως πάλι επειδή και οι ίδιοι οι Ναξιώτες ουδέποτε στο παρελθόν επέμειναν πιεστικά στην επικίνδυνη επιταγή, που αποκαλείται τουριστική αναβάθμιση. Βέβαια, τα χρόνια πέρασαν και η ανάπτυξη ήρθε από μόνη της. Σιγά σιγά και μεθοδικά. Ο μπάρμπα Θανάσης, ένας ντόπιος καφετζής μού είχε πει κάποτε πως ό,τι κυνηγάς με το στανιό, σού βγαίνει ξινό. Οι ντόπιοι είχαν βάρκες, ζωντανά, λιβάδια για ν΄ ασχοληθούν και να ζήσουν μέχρι να έρθει το βαγόνι τους στο τρένο της εξέλιξης. Η ζωή των νησιωτών μας ήταν ανέκαθεν συγκεκριμένη. Πέλαγος ολόγυρα κι εκείνοι στη μέση να βιώνουν τη δύσκολη καθημερινότητα με στωικότητα, λεβεντιά.
Την τελευταία 10ετία η Νάξος αναπτύχθηκε πολύ. Πολυτελείς ξενοδοχειακές υποδομές ξεπετάχτηκαν στη γραφική Χώρα του νησιού και στις ευλογημένες από τη φύση ακτές του, οι Έλληνες ανακάλυψαν και αυτή την όμορφη πινελιά του Αιγαίου και οι ξένοι έφτιαξαν φαν κλαμπ. Οι ντόπιοι όμως, στην πλειονότητά τους, δεν αλλοτριώθηκαν. Μόνον η τσέπη τους φούσκωσε. Όχι τα μυαλά τους. Στο πέρασμα των χρόνων ο μπάρμπα Θανάσης δικαιώθηκε κι αυτό που σήμερα απολαμβάνει ο επισκέπτης του νησιού είναι, κατά κανόνα, μια αυθεντική, πηγαία, ανυστερόβουλη, ελληνική φιλοξενία.

Πρωτεύουσα - Περιφέρεια

Στη Χώρα, που απλώνεται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και στο λόφο του Κάστρου, το μάτι του επισκέπτη καθηλώνεται κατ΄ αρχήν από την περίφημη Πορτάρα, στη θέση Παλάτια. Η ιστορία λέει πως στα…σχέδια του κατασκευαστή, του τυράννου της Νάξου, Λύγδαμη, αυτή η πόρτα αποτελούσε την είσοδο ναού στη μνήμη του Δήλιου Απόλλωνα. Ο ναός όμως, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ κι έτσι έμεινε η Πορτάρα μόνη της, αγέρωχη στην πλαγιά των Παλατιών να ατενίζει το Αιγαίο. Τη θέση του στα εντυπωσιακά αξιοθέατα του τόπου διεκδικεί και το ενετικό Κάστρο με τα γραφικά δρομάκια και τα σπίτια με τα βενετσιάνικα οικόσημα. Εξερευνώντας την πρωτεύουσα, αναζητήστε, μεταξύ άλλων, στο λιμάνι το εκκλησάκι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτσσας και στο εσωτερικό της πόλης, την Εκκλησία της Παναγίας της Βλαχερνιώτισσας με το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και το όμορφο κτήριο του Δημαρχείου στην περιοχή του Άη Γιώργη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζωή του νησιού επικεντρώνεται στο δυτικό, βορειοδυτικό τμήμα του. Εκτός από την Αγιασσό στα 21 χιλιόμετρα νότια της χώρας (ενδιάμεσα θα συναντήσετε τους γραφικούς οικισμούς του Αγίου Προκοπίου, της Αγίας Άννας αλλά και τη μοναδική ακτή της Πλάκας), που κάποτε ήταν ψαροχώρι και τώρα δημοφιλής παραθεριστικός οικισμός με αμμουδερή παραλία, δεν υπάρχει άλλος οικισμός στο νότιο τμήμα της Νάξου. Αν όμως, πάρετε τον παραλιακό χωματόδρομο θα ανακαλύψετε υπέροχες παραλίες με πρώτη και καλύτερη αυτή του Καλαντού προς το νότο και του Πυργακίου στην αντίθετη κατεύθυνση.

 

Ανεβαίνοντας προς την ενδοχώρα τώρα, με το χάρτη του νησιού … ευαγγέλιο, αναζητήστε τον γνωστό από την εκτεταμένη πατατοκαλλιέργεια Άγιο Αρσένιο, το γειτονικό χωριό Βίβλος, τους γεωργοκτηνοτροφικούς οικισμούς Γλινάδο-Γαλανάδο, Δαμαριώνας και Δανακός και προς την ενδοχώρα το Φιλότι, το Χαλκί και τον φημισμένο Απέραθο σε υψόμετρο 600 μέτρων.
Οδηγώντας θα συναντήσετε κι άλλους όμορφους οικισμούς και μιας και ήρθατε, μη τους αφήσετε παραπονεμένους. Περπατήστε τους, ανταλλάξτε κουβέντες με τους λεβέντες Ναξιώτες στους καφενέδες, αφήστε τους να σας κεράσουν και να σας πουν τις ιστορίες τους.
Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι η Νάξος έχει σημαντικές αρχαιότητες που αξίζουν και της ελληνικής προσοχής (οι ξένοι επισκέπτες τις γνωρίζουν μία προς μία). Για παράδειγμα, στον Απόλλωνα, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, στη θέση Εμπολή, θα βρείτε υπολείμματα από αρχαία λατομεία μαρμάρου και στο γειτονικό βουνό, τον Καλόγηρο, οχυρωματικά τείχη. Στη θέση «Ύρια», κοντά στο Γλινάδο, βρίσκεται το ιερό του Διονύσου.

Τι θα φάω – Τι θα αγοράσω

Σ΄ ένα νησί με παράδοση στην αγροτοκτηνοτροφία και την αλιεία, θα φάτε εννοείται, θαυμάσια κρέατα, γαλακτοκομικά, τυριά (η ναξιώτικη γραβιέρα είναι γνωστή ανά την Ελλάδα και όχι μόνο…) και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Ζητήστε απ΄ τους ντόπιους να σας αποκαλύψουν δικές τους συνταγές. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι η Νάξος παράγει θαυμάσιο κρασί. Τιμήστε το όπως του ταιριάζει…
Σε ό,τι αφορά αυτά που θα φέρετε στο σπίτι από το νησί, το πράγμα είναι απλό. Ό,τι φάτε, θα το αγοράσετε (θυμάμαι φεύγοντας από το νησί, κουβάλησα τρία κιλά γραβιέρες, κεφαλοτύρια και μυζήθρα…).

Χρήσιμα Τηλέφωνα στη Νάξο (κωδικός 22850)

* Αεροδρόμιο: 23292
* Ο.Α.: 23043, 23743
* Λιμεναρχείο: 22300
* ΚΤΕΛ: 22291
* Ταξί: 22444
* Δήμος: 22717

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία