ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Με τα κλειδιά της Πύλης προς τη Δύση…

Της Αντιγόνης Μωραϊτη

  << Επιστροφή στο χάρτη

Όμορφος, ζωντανός, δραστήριος κι ας στέκει εκεί, στη δυτική άκρη της Ελλάδας, ετούτος ο ηπειρώτικος νομός, η Θεσπρωτία, δεν υστερεί σε τίποτε από την υπόλοιπη ανεπτυγμένη χώρα, διότι εκτός από το φυσικό του πλούτο (ειδυλλιακές ακρογιαλιές, υγρότοποι με θαυμάσια πανίδα και χλωρίδα, επιβλητικά βουνά και εύφορες πεδιάδες), αποτελεί την πύλη της χώρας από τη δύση.
Το λιμάνι της πρωτεύουσας, της Ηγουμενίτσας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της χώρας όχι μόνο επειδή «φιλοξενεί» στην ασφαλή φυσική αγκαλιά του τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στα Επτάνησα και τα άλλα, από και προς την Ιταλία, αλλά επειδή μεγάλο τμήμα των ελληνικών και ξένων εμπορευμάτων περνούν πρώτα από εδώ. Ως ισχυρό λοιπόν, εμπορικό κέντρο αλλά και ως αεικίνητος κόμβος διακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, η Ηγουμενίτσα κατάφερε να μην αλωθεί από την κοσμοπλημμύρα αλλά ούτε και να παρασυρθεί από τη γκρίνια της ενδοχώρας, που μένει αβοήθητη από το επίσημο κράτος και μακριά από το μάτι του πολιτισμού… Άλλωστε, ουδέποτε η Θεσπρωτία εντάχθηκε στον γενικό τίτλο «φτωχή ηπειρώτικη γη», αφού η θέση της στον ελληνικό χάρτη ήταν εξέχουσα και αβανταδόρικη, τόσο ως προς την τουριστική της ανάπτυξη όσο και ως προς τα μηνύματα εκσυγχρονισμού, που έρχονταν από τους αναρίθμητους επισκέπτες της. Τα νησιά του Ιονίου πελάγους αποτελούσαν πάντα αγαπημένο προορισμό πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αυτό δε θα περνούσε στα ψιλά…

Ανεπτυγμένο λιμάνι λοιπόν, η Ηγουμενίτσα αλλά και όμορφη και γραφική έτσι καθώς περιστοιχίζεται από τους πευκόφυτους λόφους. Η σύγχρονη πόλη δε, διαθέτει έναν θαυμάσιο παραλιακό δρόμο με πλατάνια και πάρκο, όπου καφέ, μπαρ και καφετέριες συγκεντρώνουν την πλειονότητα του ντόπιου και του περιστασιακού πληθυσμού. Οι περισσότεροι Έλληνες ταξιδιώτες για τα Επτάνησα ή την Ιταλία, έμαθαν να έρχονται στην Ηγουμενίτσα για λίγα λεπτά, να φορτώνονται στα καράβια και να την αφήνουν πίσω τους. Κι όμως, αυτή η πόλη, που εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας, τα περίχωρά της αλλά και ολόκληρος ο νομός, πέραν του ότι διαθέτουν ικανοποιητικότατη υποδομή για φιλοξενία, διαθέτουν γωνιές, που αξίζει να εξερευνηθούν. Μη λησμονείτε, ότι εδώ, σ΄ αυτή την ελληνική περιφέρεια τοποθετεί ο θρύλος τα στενά του Αχέροντα, απ΄ όπου ξεκινά το ταξίδι για τον κάτω κόσμο…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για παράδειγμα, παρουσιάζουν το δάσος πάνω από την πόλη της Ηγουμενίτσας, απ΄ όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα προς το Δρέπανο και τη λιμνοθάλασσά του (πέρασμα αποδημητικών ειδών της πτηνοπανίδας), το μεσαιωνικό πύργο Ράγιου, πολύ κοντά στο Δρέπανο, την εκκλησία των Ταξιαρχών στη θέση Καστρί, τη χερσόνησο της Λυγιάς με τους γραφικούς ορμίσκους και τις δαντελωτές ακτές και το παλιό δέλτα του ποταμού Καλαμά, επίσης αξιόλογο υγροβιότοπο.

 

Στην ενδοχώρα του νομού

Οδηγώντας προς νότια-νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας θα συναντήσετε το γεωργικό χωριουδάκι Γαρδίκι, το παραθεριστικό Καραβοστάσι, το πεδινό Μαργαρίτι με τα αιωνόβια δένδρα, την περήφανη Πέρδικα, το επιβλητικό τοπίο της Πλαταριάς το ιστορικό Σούλι, τη Γλυκή στις όχθες του ποταμού Αχέροντα και τα ειδυλλιακά παραλιακά Σύβοτα.
Προς τα βόρεια-βορειοανατολικά, ο δρόμος θα σας βγάλει στη γεωργική Κεστρίνη, το ορεινό Κοκκινολιθάρι, τον πετρόχτιστο Λια, την γραφική Παραμυθιά, την αμφιθεατρική Πλακωτή, την υπέροχη παραθαλάσσια Σαγιάδα, τον πολύ γραφικό Τσαμαντά και τους κομβικούς Φιλιάτες. Η Χρυσαυγή είναι τέλος, ένα θαυμάσιο χωριό, στα 38 μόλις χιλιόμετρα ανατολικά της Ηγουμενίτσας, με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, γραφικές πεζούλες και γεφυράκια.
Είπαμε. Στην Ελλάδα είμαστε και η εξερεύνηση δεν τελειώνει ποτέ. Το ίδιο και η περιπέτεια και μια που το ανέφερα, οι λάτρεις των σπορ της περιπέτειας, έχουν και εδώ, πολλές επιλογές. Από την Παραμυθιά, για παράδειγμα, φεύγουν πολλοί αλεξιπτωτιστές πλαγιάς, στον Αχέροντα και τον Καλαμά ξεσαλώνουν οπαδοί του ράφτινγκ και του κανόε-καγιάκ ενώ στη Μουργκάνα και τη Χιονίστρα οργανώνουν αποδράσεις συντροφιές ορειβατών.

Τι θα φάω

Καταρχάς, τις υπέροχες ηπειρώτικες πίτες με το χειροποίητο φύλλο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε λαχανόπιτα. Συνοδέψτε τις με ντόπιο τσίπουρο, ελιές, τυριά και λουκάνικα. Η χαρά του μεζέ… Τέλος, φάτε σουβλιστές νοστιμιές. Ιδιαίτερα κοντοσούβλι και αρνί.

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Ηγουμενίτσα (κωδικός 26650)

* ΚΤΕΛ: 22309
* Ταχύπλοα: 26670, 28745
* Ταξί: 23200, 23500
* Δήμος: 23616
* Λιμεναρχείο στην Ηγουμενίτσα: 99400
* Λιμεναρχείο στα Σύβοτα: 93100
* Λιμεναρχεία στη Σαγιάδα: (26640)51217

 

 

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία