Θα έλεγε κανείς πως μαζί με τη Λέρο, συνθέτουν το πλέον αδικημένο δίπτυχο του ελληνικού νησιωτικού πλούτου. Οι λόγοι είναι μάλλον ευνόητοι αλλά αν επισκεφθείτε τα δύο νησιά μας, θα διαπιστώσετε ότι θα άξιζε να τους δώσετε πολλές ακόμα ευκαιρίες για να σας αποδείξουν ότι η μεν Λέρος διαθέτει μαγικά φυσικά χαρίσματα, που υποσκέλισε για πολλά χρόνια το Ψυχιατρικό Ίδρυμα, η δε Τήνος θα μπορούσε να διεκδικήσει κι άλλα ... τάματα εκτός από εκείνα προς τη θαυματουργή Παναγία. Όπως, ας πούμε, να επισκέπτεστε το νησί τουλάχιστον άπαξ ετησίως... Διότι, μπορεί η πατρίδα του Χαλεπά, του Γύζη, του Λύτρα και τόσων άλλων φυσιογνωμιών της τέχνης να συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών στα...πόδια της Παναγίας, η ομορφιά όμως βρίσκεται στην ενδοχώρα. Δεν είναι άλλωστε, τυχαία η διαπίστωση των αλλοδαπών τουριστών -αυτοί ξέρουν καλύτερα από εμάς να ανακαλύπτουν την κρυμμένη Ελλάδα- ότι η Τήνος είναι το νησί με τα ομορφότερα χωριά.
Μην αναρωτιέστε γιατί. Το πράγμα είναι απλό αρκεί να το πιάσει κανείς απ΄ το σωστό σημείο. Βρισκόμενο καταμεσής του Αιγαίου, εκτεθειμένο απ΄ όλες τις μεριές στις... βουλές του Αιόλου, το νησί έπρεπε να κρατήσει τη συνοχή των κατοίκων του και να διευκολύνει κατά το δυνατό τη ζωή τους. Τα χωριουδάκια στα ορεινά -πάνω στο μάτι των ανέμων- αναπτύχθηκαν σφικτά περικλείοντας πλακόστρωτα δρομάκια, που θα έκοβαν τον αέρα και θα εξυπηρετούσαν τους ντόπιους στην καθημερινότητά τους. Τα σπίτια χτίστηκαν κοντά κοντά, παλεύοντας, θαρρείς, να χωρέσουν στην ίδια ζεστή, προστατευτική αγκαλιά. Πύργος, Καρδιανή, Υστέρνια, Δύο Χωριά, Τριαντάρος, Σμαρδάκιτο, Στενή, Φαλατάδος, Κώμη, Καλλονή, Αγάπη, Ταραμπάδος, Βωλάξ...Χωριά της Τήνου, που αρκέστηκαν στον πολιτισμό, τον προερχόμενο από τη γονιδιακή κουλτούρα κι έκλεισαν έξω απ΄ την πόρτα τον άλλο, τον συνυφασμένο με τα τροχοφόρα και τη ρύπανση ήχου και περιβάλλοντος.
Για τον σημερινό ταλαίπωρο αστό των μεγαλουπόλεων, δεν υπάρχει καλύτερη ερμηνεία του όρου «ποιότητα ζωής» από μια καλαίσθητη συστάδα χωριών, που κρατούν την καθημερινότητά τους μακριά απ΄ τα αποκρουστικά αντιπροσωπευτικά δείγματα της τεχνολογικής εξέλιξης στην ... υπηρεσία του απαιτητικού πολίτη (τρομάρα μας!).
Αχ, αυτή η ενδοχώρα!
Επισκεφθείτε λοιπόν, αυτό το άλλο τοπίο. Παρκάρετε το Ι.Χ. στην πλατεία που θα βρείτε στο έμπα του κάθε χωριού και περιδιαβείτε στα καλντερίμια του. Ακούστε τον αβίαστο χαιρετισμό των ζεστών ανθρώπων την ώρα που θα περνάτε έξω απ΄ την πόρτα τους, γιατί το πιθανότερο είναι πως θα τους δείτε καθισμένους στο κεφαλόσκαλο να πλέκουν καλάθια. Εκεί δεν χρειάζεται να είσαι γνωστός από παλιά. Εφόσον είσαι στον τόπο τους και τους δίνεις την ευκαιρία να σε περιποιηθούν, γίνεσαι αυτόματα φίλος.
Θα γνωρίζετε ότι η Σύρος και η Τήνος συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού καθολικού πληθυσμού. Στην Τήνο οι καθολικοί ξεπερνούν το 30% του συνόλου. Κατόπιν τούτου, ξεναγούμενοι στο νησί θα βρείτε 23 καθολικές εκκλησίες με 300 περίπου παρεκκλήσια και ξωκλήσια. Γενικά, η Τήνος αριθμεί περισσότερες από 750 εκκλησίες. Το top ασφαλώς, είναι η Παναγία της Τήνου, που δεσπόζει στην κορφή του εμπορικού δρόμου της πρωτεύουσας και αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης προσκυνηματικού τουρισμού. Αν, βγαίνοντας από το πλοίο, στρέψετε το βλέμμα σας δεξιά επάνω, θα κάνετε την πρώτη γνωριμία με το επιβλητικό καμπαναριό της.
|
|
Τι μού προσφέρει το νησί
Ο επισκέπτης πρέπει να γνωρίζει ότι η Τήνος θα του καλύψει όλες τις απαιτήσεις. Η ξενοδοχειακή υποδομή είναι απολύτως ικανοποιητική, η κουζίνα απολαυστική και η νυχτερινή ζωή πλήρης. Αν δεν διαθέτετε όχημα για να γυρίσετε τις ενδιαφέρουσες παραλίες και τα θαυμάσια χωριά, θα νοικιάσετε από τα τοπικά γραφεία ή θα μετακινηθείτε με το τοπικό ΚΤΕΛ. (Αν δε, «πέσετε» πάνω στο λεωφορείο του Μάκη, ποιος τη χάρη σας... Μιλάμε για αστέρι... Οδηγό και άνθρωπο).
Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες, πάρτε την πολιτιστική σας...πρέζα στην πινακοθήκη του ναού της Παναγίας, όπου εκτίθενται έργα διασήμων ντόπιων ζωγράφων, στο κτήριο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, όπου κατά καιρούς φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες εκθέσεις πινάκων και γλυπτών αλλά και στο σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, στον Πύργο, που μετατράπηκε σε μουσείο.
Επισήμανση της σελίδας: Όταν βρεθείτε στον Πύργο -γιατί θα βρεθείτε- κάντε έναν περίπατο ίσαμε το κοιμητήρι του χωριού. Πρόκειται κυριολεκτικά για μουσείο. Μη λησμονείτε ότι οι τηνιακοί μαρμαρογλύπτες είναι φημισμένοι ανά τον κόσμο.
Πού θα κολυμπήσω
Πάνορμος, Άγιος Σώστης, Άγιος Φωκάς, Άγιος Ιωάννης Πόρτο, Κολυμπήρθα...Μαγιό και όρεξη να έχετε και η Τήνος θα σας αποζημιώσει με τις παραλίες της. Οι δρόμοι είναι βατοί κι εν πάση περιπτώσει, λίγες στροφές δε θα σας χαλάσουν. Σε νησί βρίσκεστε. Μάλιστα, οδηγώντας θα συναντήσετε τους υπέροχους περιστεριώνες, που δεσπόζουν στις πλαγιές των λόφων. Είναι το σήμα κατατεθέν του τόπου.
Τώρα, αν θέλετε κάτι πιο ήσυχο κι απομονωμένο, βάλτε πλώρη για Λιβάδα, Γιαννάκη, Υστέρνια και πολλούς άλλους όρμους, που θ΄ ανακαλύψετε πάνω στην εξερεύνηση. Το σημαντικό είναι ότι όπου και να πάτε, όλο και κάποιο ταβερνάκι θα είναι σε κοντινή απόσταση. Μετά το μπάνιο, ένα τοπικό ρακί τραβιέται...
Αυτά και καλή διασκέδαση.
|
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210-4226000-3
Πρακτορεία
Πειραιά: 210-4124800/ 4177453 /4179822/ 4124900/ 4125155
Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940-22300/ 22487/ 28888
Πρακτορεία Ραφήνας: 22940-23150/ 78538/ 79901
Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης: 2310-531505
Λιμεναρχείο Τήνου: 22830-22348
Τουριστική Αστυνομία: 22830-23670
Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου: 22830-22256
Δήμος Τήνου: 22830-22234
|
ΦΩΤΟ ΕΛΕΝΑ - ΤΗΝΟΣ
E-mail: laskaris@thn.forthnet.gr
|