ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΒΟΙΩΤΙΑ
«Βουτώντας» στην μαγεία του Παρνασσού…

Της Αντιγόνης Μωραϊτη

  << Επιστροφή στο χάρτη

Ρουμελιώτικη περιφέρεια με μεγάλο ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον, η Βοιωτία είναι από τους ελληνικούς νομούς, που ο κύριος όγκος της ξενοδοχειακής υποδομής τους επικεντρώνεται γύρω από ένα βουνό. Τον Παρνασσό, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι, βλέπετε, ο αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων σκιέρ και τα τελευταία χρόνια το “in” χειμερινό στέκι της πρωτευουσιάνικης αφρόκρεμας. Η προσέλευση των τουριστών τα καλοκαίρια επικεντρώνεται στις παραλιακές περιοχές του νομού, καθώς η Βοιωτία βρέχεται από τις θάλασσες του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού. Οι ήρεμοι όρμοι της πλευράς του Κορινθιακού, Σαράντη, Ζάλτσα και Αντικύρα, καθώς επίσης και η γειτονική παραλία του Διστόμου, γίνονται πόλος έλξης κυρίως, των ντόπιων. Αλλά και από την άλλη πλευρά του νομού, οι ακτές με τα ξενοδοχεία στον Ευβοϊκό, δεν πηγαίνουν πίσω σε αριθμό λουομένων.
Κατά τα λοιπά, Ορχομενός, Χαιρώνεια, Πλαταιές, Θήβα έχουν πολλά να μας θυμίζουν από τα σχολικά βιβλία. Την τελευταία 20ετία ωστόσο, μια άλλη…ιστορία γράφεται στην Αράχοβα.
Ας πάρουμε τα πράγματα απ΄ την αρχή.

Λιβαδειά-Θήβα

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Λιβαδειά και στους περισσότερους μπορεί να παραπέμπει σε…θεϊκά σουβλάκια, κουβαλάει όμως κι αυτή την ιστορία της. Η παράδοση λέει ότι αυτή η πόλη, χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, ιδρύθηκε από τον αθηναίο ήρωα Λέβαδο (εξ΄ ου και τ΄ όνομά της). Από τον 8ο αι. π.Χ. υπήρξε μέλος της Βοιωτικής Ομοσπονδίας και καταστράφηκε δις, μία από τον σπαρτιάτη Λύσανδρο στα 395 π.Χ. και μια δεύτερη, από το στρατό του Μιθριδάτη το 86 π.Χ. Μέσα από μια πορεία ταλαιπωρίας από διάφορους κατακτητές, η Λιβαδειά έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1460. Στην επανάσταση του Γένους ήταν από τις πρώτες που ξεσηκώθηκαν στην ευρύτερη περιφέρεια με επικεφαλής τον Αθανάσιο Διάκο.
Σήμερα, η πόλη αριθμεί πάνω από 20.000 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή βαμβακιού. Στα ενδιαφέροντα αξιοθέατα που έχει να παρουσιάσει στον επισκέπτη, είναι το Κάστρο στο λόφο του Αη Λια και οι πηγές στη θέση «Κρύα», στο βόρειο τμήμα της, οι οποίες μάλιστα, αναφέρονται και στα έργα του Παυσανία.
Εντονότερη αγροτική, εμπορική και βιομηχανική παρουσία ωστόσο, έχει η Θήβα, κι ας μην είναι η πρωτεύουσα του νομού. Η Θήβα κι αν σέρνει ιστορία πίσω της… Χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, μετρά κάμποσες σελίδες ισχυρής παρουσίας από τη Νεολιθική ακόμα Εποχή, την Πρωτοελλαδική και τη Μεσοελλαδική Εποχή, τους Γεωμετρικούς και Αρχαϊκούς Χρόνους, ως τη Ρωμαιοκρατία, τη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία. Υπολείμματα του παρελθόντος της σώζονται ως σήμερα. Η αρχαία πόλη με τους μυκηναϊκούς και θαλαμοειδείς τάφους, η Πηγή των Αγίων Θεοδώρων, στην οποία ο Οιδίποδας πλύθηκε όταν σκότωσε τον πατέρα του Λάϊο, η κρήνη της Δίρκης από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές είναι εδώ για να διδάσκουν στον επισκέπτη την πλούσια ιστορία της πόλης.

Εδώ όπου γράφτηκαν πολλές σελίδες της ιστορίας…

Οι αρχαίες Θεσπιές και τα Λεύκτρα σε απόσταση αναπνοής απ΄ τη σύγχρονη κωμόπολη Βάγια αλλά και η Δαύλεια, ο Ορχομενός, οι Πλαταιές, η Τανάγρα και η Χαιρώνεια είναι πόλεις της Βοιωτίας, στις οποίες επιβάλλεται να σταθείτε. Η όμορφη Δαύλεια με τα τρεχούμενα νερά και την υπέροχη θέα συντηρεί ερείπια μεσαιωνικής εποχής, ο εύφορος Ορχομενός, όπου καλλιεργείται η πέστροφα, θα σας… ξεναγήσει στα ερείπια της αρχαίας του πόλης, αντίστοιχα οι ιστορικές Πλαταιές και η ενδιαφέρουσα Τανάγρα. Στη Χαιρώνεια, εκτός από τον περίφημο λέοντα, που συμβολίζει τη μαζική θυσία των θηβαίων Ιερολοχιτών, θα δείτε το αρχαίο θέατρο και την ακρόπολη με τείχος των ελληνιστικών χρόνων.
Συντηρώντας και επιδεικνύοντας με σεβασμό τις αρχαιότητές τους, όλες αυτές οι πόλεις ζουν σε ρυθμό ανάπτυξης και αριθμούν κάμποσους κατοίκους, που ξέρουν να φιλοξενούν και να φροντίζουν τους επισκέπτες τους.

Τη δική του περίοπτη θέση στον ιστορικό χάρτη της Βοιωτίας κατέχει και το μαρτυρικό Δίστομο, στα 24 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά. Μαζεμένο χωριό, με τον μακραίωνο πλάτανο στην πλατεία του, που υπήρξε μάρτυς της μαζικής εκτέλεσης των κατοίκων του οικισμού από τους Ναζί, το Δίστομο πήρε τ΄ όνομά του τον 13ο αι. εξαιτίας μιας πηγής με δύο λέοντες απ΄ τα στόματα των οποίων ανέβλυζε το νερό. Στο παλιό δημοτικό σχολείο της περιοχής λειτουργεί μουσειακός χώρος, στον οποίον εκτός από ευρήματα ανασκαφών στους αρχαίους χώρους της Αντικύρας και της Μεδεώνας, εκτίθεται και συλλογή στοιχείων και φωτογραφιών από τη μαύρη μέρα της σφαγής.
 

Παρνασσός και Αράχοβα

Η Αράχοβα είναι η ομορφότερη και δημοφιλέστερη κωμόπολη της Βοιωτίας. Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του Παρνασσού, «σφηνωμένη» σ΄ ένα θαυμάσιο αλπικό τοπίο με εντυπωσιακά σαλέ στην περιφέρειά της και παραδοσιακά σπιτάκια στο εσωτερικό της η Αράχοβα αναπτύχθηκε χάρη στη γεωγραφική της θέση. Βρισκόμενη στα πόδια του Παρνασσού, τελευταίος σταθμός πριν το χιονοδρομικό κέντρο και ορμητήριο για αθηναίους και όχι μόνο, σκιέρ, η Αράχοβα κερδίζει το μεγαλύτερο κομμάτι του χειμερινού τουρισμού στη Βοιωτία.
Ο όμορφος οικισμός απλώνεται στο σκαλί μιας ράχης που κατεβαίνει από ψηλά στο βουνό προς την κοιλάδα του Πλειστού. Το παραδοσιακό του χρώμα, η μυρωδιά στον αέρα του καμένου ξύλου στα τζάκια τις χειμωνιάτικες νύχτες, οι κατάμεστες ταβέρνες όπου οι επισκέπτες της απολαμβάνουν τα περίφημα κρέατά της (κυρίως, λουκάνικα) με το υπέροχο ντόπιο κόκκινο κρασί και η ζωή που ξεχειλίζει στα κατάμεστα μπαρ, μετέτρεψαν τις τελευταίες δεκαετίες την Αράχοβα σε αγαπημένο προορισμό για τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές. Ως εκ τούτου, η πόλη διαθέτει ικανοποιητικότατη υποδομή σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και πάλι, για να βρείτε δωμάτιο στην καρδιά του χειμώνα, θα πρέπει να έχετε προνοήσει από νωρίς.

Τι θα φάω

Γεύση απ΄ την τοπική κουζίνα πήρατε ήδη με τα λουκάνικα και το κρασί της Αράχοβας. Το επιπλέον που πρέπει να γνωρίζετε είναι το καταπληκτικό τυρί, που παράγει η περιοχή, γνωστό με το όνομα «φορμαέλα». Στην πλαγιά του Παρνασσού, όταν το θερμόμετρο κατρακυλάει γύρω ή και κάτω από το μηδέν, όταν έξω πέφτει χιόνι και μέσα καίει ξυλόσομπα, το φαγητό που «τραβιέται» είναι η φασολάδα. Γι αυτό θα το συναντήσετε σε όλες τις ταβέρνες. Επίσης, υπενθυμίζω τα ονομαστά πια σουβλάκια της Λιβαδειάς. Η αλήθεια είναι πως σε μια περιφέρεια γεωργοκτηνοτροφική, όπου κι αν βρεθείτε, θα απολαύσετε το κρέας. Είτε ως κοψίδια στα κάρβουνα, είτε ως σούβλα, είτε ως γίδα βραστή, το κρέας που θα σας σερβίρουν θα είναι λουκούμι. Σημειωτέον μάλιστα, πως εδώ δεν χρειάζεται να πάτε «καρφωτοί» σε κάποια ονομαστή ταβέρνα. Σε όποια κι αν καθίσετε να φάτε, θα μείνετε ικανοποιημένοι τόσο από το φαγητό όσο και από το κρασί. Τέλος, μη λησμονείτε την παραγωγή σε πέστροφα του Ορχομενού.

Χρήσιμα τηλέφωνα

* ΟΣΕ Θήβας: (22620)27531
* ΟΣΕ Λιβαδειάς: (22610)28046
* ΚΤΕΛ Λιβαδειάς: (22610)28336
* Δήμος Λιβαδειάς: (22610)29300
* Δήμος Θήβας: (22620)22621
* Δήμος Αράχοβας: (22670)31250
* Ταξί Αράχοβας: (22670)31566

Σκι και ορειβασία στον Παρνασσό

Αυτό το στερεοελλαδίτικο βουνό, με την θαυμαστή πτηνοπανίδα και την πλούσια χλωρίδα, αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των φανατικών της φυσιολατρικής ζωής σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα καλοκαίρια υποδέχεται εκατοντάδες ορειβάτες, που φιλοξενούνται ανά 25 στο καταφύγιο «Σαραντάρι», στα 1.700 μέτρα (για πληροφορίες θα καλέσετε τον ΣΧΟ Αράχοβας στο 22670-3118) και τους χειμώνες χιλιάδες σκιέρ πλημμυρίζουν τις πίστες και τους συρόμενους αναβατήρες του οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου, στη θέση Γεροντόβραχος, στα 1.800 μέτρα. Αν σας λείπει ο απαραίτητος εξοπλισμός, μην πτοείσθε. Εδώ, θα βρείτε τα πάντα. Από στολές και εξαρτύσεις μέχρι και δασκάλους του σκι, που θα σας μυήσουν στη μαγεία του αθλήματος (για πληροφορίες απευθυνθείτε στον Αθηναϊκό Όμιλο Φίλων του Σκι, στο 6944470731).

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία