ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Καταγγελίες ότι το iPhone X της Apple συναρμολογείται στην Κίνα και από μαθητές που δουλεύουν παράνομα 11ωρα!!

Πηγή Φαϊνάνσιαλ Τάιμς - 22 Νοεμβρίου 2017

Η Foxconn, που -μεταξύ άλλων συσκευών- συναρμολογεί το iPhone X της Apple στην Κίνα, χρησιμοποιεί στα εργοστάσιά της και μαθητές που δουλεύουν παράνομες υπερωρίες, έως 11 ώρες, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για το νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο της αμερικανικής εταιρείας.

   Το θέμα ήλθε στο φως, ύστερα από καταγγελίες που έκαναν έξι μαθητές ηλικίας 17 έως 19 ετών στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Όπως είπαν, στο πλαίσιο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, υποχρεώθηκαν παρά τη θέλησή τους να εργάζονται κάθε μέρα 11ωρα στο εργοστάσιο συναρμολόγησης, κάτι που απαγορεύεται από την κινεζική νομοθεσία.

   Η Apple και η Foxconn δήλωσαν ότι οι μαθητές εργάσθηκαν εθελοντικά και αμείφθηκαν, ενώ για τις υπερωρίες παραδέχθηκαν ότι δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει. Οι μαθητές ανέφεραν ότι υποχρεώθηκαν να εργασθούν επί τρίμηνο και μάλιστα υπερωριακά, επειδή, όπως τους ειπώθηκε, αυτό ήταν αναγκαίο για να αποφοιτήσουν από το σχολείο της επαγγελματικής εκπαίδευσής τους.

   Οι καταγγελίες αφορούν περίπου 3.000 μαθητές ενός σχολείου επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην κεντρική Κίνα, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, μαθητές και από άλλα σχολεία έκαναν κάτι ανάλογο. Μια 18χρονη ανέφερε ότι μόνη της συναρμολόγησε 1.200 κάμερες του iPhone X μέσα σε μια μέρα.

   Κάθε φορά που πρόκειται να βγει στην αγορά ένα νέο iPhone, τα κινεζικά εργοστάσια συναρμολόγησης της Foxconn (η οποία εδρεύει στην Ταϊβάν) προσλαμβάνουν πρόσθετο προσωπικό, τριπλασιάζοντας πρόσκαιρα το δυναμικό τους. Αυτή τη φορά, για να παραχθεί το νέο iPhone X, λόγω και των καθυστερήσεων στην παραγωγή του, «επιστρατεύθηκαν» ακόμη και μαθητές ως εποχικοί εργαζόμενοι. Η Foxconn, ο αποκλειστικός υπεργολάβος συναρμολόγησης του iPhone X, συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τις επαγγελματικές σχολές για να κλείνει τις σχετικές συμφωνίες, προκειμένου να απασχολήσει και μαθητές.

   Ο κινεζικός νόμος επιτρέπει τη μαθητική εργασία, εφόσον γίνεται στο πλαίσιο πρακτικής εξάσκησης ή απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, είναι εθελοντική, αμοιβόμενη και δεν ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα. Στην περίπτωση της Foxconn όμως, οι μαθητές υποχρεώθηκαν σε παράνομες και αναγκαστικές υπερωρίες και, επιπλέον, η δουλειά τους δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους (σιδηρόδρομοι). 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Παρά τις ικανότητές τους, οι περισσότεροι "millennials" (ήτοι τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 1982 ως το 2000) είναι σε χειρότερη κατάσταση από τους γονείς τους

Πηγή Credit Suisse - 16 Νοεμβρίου 2017

Οι περισσότεροι "Millennials" -- όπως αποκαλούνται τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 1982 ως το 2000-- θα πασχίσουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και να βρουν καλύτερες δουλειές από τους γονείς τους, παρότι έχουν λάβει καλύτερη εκπαίδευση, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

Η γενιά αυτή, που προσδιορίζεται ηλικιακά από 35 ως 17 ετών, με βάση εκτίμηση της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, είναι αντιμέτωπη με αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού, αυξανόμενες τιμές πώλησης σπιτιών και μικρότερη ευελιξία εισοδήματος, διαπίστωσε η έρευνα.

"Με την γενιά των baby boomers (Σ.τ.Σ: άνθρωποι που γεννήθηκαν από το 1946 ως το 1964 στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις ΗΠΑ) να καταλαμβάνει τα υψηλότερα εργασιακά αξιώματα και να έχει τα περισσότερα ακίνητα, οι millennials έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με εκείνες που είχαν οι γονείς τους στην ηλικία τους, ειδικά σε σχέση με το εισόδημα, την ιδιοκτησία και άλλες διαστάσεις που αφορούν την ευημερία", αναφέρει η ελβετική τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της για τον Παγκόσμιο Πλούτο που δόθηκε  στη δημοσιότητα.

Το αποτέλεσμα είναι μόνο οι εξαιρετικά επιτυχημένοι και εκείνοι που δραστηριοποιούνται σε προσοδοφόρους τομείς, όπως η τεχνολογία και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, να έχουν καλύτερες προοπτικές σε σχέση με τους γονείς τους.

Συνολικά, η Credit Suisse διαπίστωσε ότι ο παγκόσμιος πλούτος στα μέσα του 2017 ανερχόταν σε 280 τρισεκ. δολάρια, αυξημένος κατά 6,4% σε ετήσια βάση, δηλαδή ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης μετά το 2012 χάρις στην εκτινασσόμενη χρηματιστηριακή αγορά και στα μεγαλύτερης αξίας μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ακίνητα.

Ωστόσο, ο πλούτος είναι υπερβολικά συγκεντρωμένος: περίπου 36 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι, δηλαδή ποσοστό μικρότερο από το 1% του ενήλικα πληθυσμού, κατέχει το 46% του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου, ενώ το 70% των ενηλίκων, δηλαδή 3,5 δισ. άνθρωποι, έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας μικρότερης των 10.000 δολαρίων και αντιστοιχούν σε 2,7% του παγκόσμιου πλούτου.

Eπιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Μοζαμβίκης στο Μαπούτο

Μαπούτο - (3 Νοεμβρίου 2017)

«Οι πολύ καλές διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τη Μοζαμβίκη ενισχύονται από σήμερα, με τη συνεργασία των δύο χωρών στο επιχειρηματικό επίπεδο» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ μιλώντας στο 1ο επιχειρηματικό φόρουμ των δύο χωρών στο Μαπούτο. Εντυπωσιακό χαρακτήρισε ο κ. Κουίκ το ότι έχουν προγραμματιστεί περίπου 70 επιχειρηματικές (Β2Β) συναντήσεις των εκπροσώπων των ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στο φόρουμ με επιχειρήσεις της Μοζαμβίκης σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η ηλιακή ενέργεια, η τυποποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι υδάτινοι πόροι, ο κατασκευαστικός τομέας, τα φάρμακα και η μεταφορά τεχνογνωσίας στο πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρισμού. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η σημερινή επιχειρηματική αποστολή έγινε με τις εργώδεις προσπάθειες των ελληνικών διπλωματικών υπηρεσιών σε χρόνο ρεκόρ και περιέγραψε τη διαδρομή μέχρι να πραγματοποιηθεί το φόρουμ. «Ξεκίνησε στο πρώτο μου ταξίδι τον περασμένο Μάρτιο και μετά τη συνάντηση που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Μοζαμβίκης (δυστυχώς απουσιάζει σήμερα), όπως και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Εμπορίου και Επενδύσεων. Τους δώσαμε υπόσχεση ότι θα έχουμε το συντομότερο επιχειρηματική αποστολή, και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας το τήρησε» σημείωσε ο κ. Κουίκ. Παράλληλα, ευχαρίστησε προσωπικά τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας, Γεράσιμο Μαρκέτο, σημειώνοντας πως είναι ένας από τους σημαντικότερους ομογενείς επιχειρηματίες στη Μοζαμβίκη. Προσέθεσε ακόμα πως παρά την τρίωρη καθυστέρηση της άφιξης της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στο Μαπούτο, κατάφερε να αναπροσαρμόσει το όλο πρόγραμμα, και όλες οι επιχειρηματικές συναντήσεις να εκτελεστούν κανονικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, τους Έλληνες επιχειρηματίες παρουσίασε στους συναδέλφους τους από τη Μοζαμβίκη, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Σημειώνεται πως στο 1ο φόρουμ παραβρέθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας Ελευθέριος Κουβαριτάκης και ο σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Απόστολος Μιχαλόπουλος. Στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης, Εμπορίου, Επενδύσεων και Ελευθέρων Ζωνών Λορέντσο Σάμπο. Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο υψηλός αξιωματούχος της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης ζήτησε από τον υφυπουργό να μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά τις ευχαριστίες της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα εκκίνησης επιχειρηματικών συμπράξεων, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο μέσα από αυτές τις επιχειρηματικές δράσεις, ως γέφυρα της Μοζαμβίκης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποκάλυψε, μάλιστα, όπως σημειώνεται, ότι εξαιτίας αυτής της επιχειρηματικής αποστολής, ο υπουργός Οικονομίας της Μοζαμβίκης προγραμματίζει να εντάξει την Ελλάδα στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την επόμενη Άνοιξη, σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία