ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρουσίαση στη Μόσχα του ευρωπαικού προγράμματος προώθησης της Ευρωπαϊκής επιτραπέζιας ελιάς «OLIVE YOU, European Table Olives»

Μόσχα - 16 Φεβρουαρίου 2018.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2018 στη Μόσχα της Ρωσίας στο ξενοδοχείο «Marriott Novy Arbat» η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) παρουσίασε την καμπάνια "OLIVE YOU, European Table Olives", η οποία διεξάγεται σε 13 χώρες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ρωσικό πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών και των επαγγελματιών σχετικά με την υψηλή ποιότητα, την ποικιλία και τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών ποικιλιών επιτραπέζιων ελιών, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση και η αναγνωσιμότητα του προϊόντος στη ρωσική αγορά.
 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Σύμβουλος Β’ Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα Αθανάσιος Καραπέτσας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Όλοι γνωρίζουν, ότι η γενέτειρα της ελιάς είναι η ηλιόλουστη Μεσόγειο. Στις βόρειες χώρες το δέντρο αυτό δεν θα επιβιώσει. Ως εκ τούτου, στη Ρωσία δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές ελιές, οι οποίες δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και θεραπευτικές. Το ελαιόδεντρο ζει για πολλές χιλιάδες χρόνια και με τη σειρά του παρατείνει τη ζωή των ανθρώπων λόγω των θρεπτικών συστατικών και των βιταμινών που περιέχονται στα φρούτα του. Για να μάθουν οι ρώσοι περισσότερα για τις πολύτιμες ιδιότητες των ελιών, να τα προσθέσουν στη διατροφή τους και να μάθουν να χρησιμοποιούν στην κουζίνα, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα “OLIVE YOU”που παρουσιάζεται σήμερα στη Ρωσία.»
 
Συντονίζοντας την εκδήλωση η κα Julia Sysalova, Project director του Γραφείου Δημόσιων Σχέσεων JointWork Studio ξεκίνησε με το γνωστό θρύλο με την θεά Αθηνά «..η οποία φύτεψε μια ελιά πάνω στον βράχο και ξαφνικά πάνω της εμφανίστηκαν κλαδιά, φύλλα και καρποί. Έτσι, η Αθήνα έφερε στους κατοίκους της πόλης ένα ανεκτίμητο δώρο - την ελιά, η οποία καλλιεργείται από τότε σε όλη την χώρα.».
 
Ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Επικοινωνίας και Εμπορίου (ICCT) Andrey Pogorelets συνεργάτης του ευρωπαϊκού προγράμματος "OLIVE YOU" στη Ρωσία, που πραγματοποιεί εκπαιδευτικό έργο με τον ρώσο καταναλωτή στην χώρα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:. «Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αρκετοί τολμηροί έλληνες εξαγωγείς και ρώσοι προμηθευτές που έχουν αναλάβει ένα δύσκολο έργο - να φέρουν τα ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά. Το ICCT προσφέρει στον τελικό καταναλωτή τη δυνατότητα όχι μόνο να μάθει περισσότερα για τις επιτραπέζιες ελιές, αλλά και να επιδιώξει να τις αγοράσει απο το κατάστημα της γειτονιάς του. Η συμβολή του προγράμματος «OLIVE YOU είναι σημαντική.»
 
Ο κύριος Νικόλαος Σταμάτης, αναπληρωτής του γραφείου στη Μόσχα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) υπήρξε ένας από τους επίτιμους προσκεκλημένους της εκδήλωσης. Σημείωσε ότι από την αρχαιότητα ο τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένος με την γαστρονομία επειδή καθένας που ταξιδεύει σε άλλη χώρα, θέλει να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα. «Τα τελευταία χρόνια, ο τουρίστας έχει γίνει πολύ απαιτητικός», δήλωσε ο κ. Σταμάτης «αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη. Αν κάποιος πραγματικά λατρεύει την ελληνική σαλάτα μπορεί να την μαγειρέψει εύκολα στη Ρωσία, επειδή όλα τα απαραίτητα συστατικά είναι ήδη διαθέσιμα στα καταστήματα της πόλης του.»
 
Η καμπάνια "OLIVE YOU" υλοποιείται σε 13 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Στόχος του προγράμματος είναι να ενταχθούν οι επιτραπέζιες ελιές στην ρωσική κουζίνα ως συστατικό σε συνταγές ή/και σαν σνακ. Η εκπρόσωπος του ICCT στην Ελλάδα Elena Kalinina, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ιδιοκτήτρια της εταιρείας OK-store έκανε την παρουσίαση του Προγράμματος «Olive You”.
H ειδική προσκεκλημένη από την ρωσική πλευρά ήταν η κυρία Anastasia Tsurgan, γαστρεντερολόγος στην Κλινική Maroseika στη Μόσχα, ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών της Ρευματολογίας Nasonova ανέφερθηκε στα οφέλη του προϊόντος σε σχέση με την γαστρεντερική οδό και το δέρμα. Τόνισε οτι, περιέχουν βιταμίνες που προάγουν την πέψη, επιβραδύνουν τη γήρανση, ενισχύουν τα εσωτερικά όργανα των ιστών, τα νύχια και τα μαλλιά. «Εκτιμάται ότι η χρήση των διαιτητικών ινών που περιέχονται στις ελιές, ομαλοποιεί εντερική μικροχλωρίδα και βελτιώνει περισταλτισμό. Οι γαστρεντερολόγοι και οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν να χρησιμοποιούν τις ελιές που αντισταθμίζουν την έλλειψη θρεπτικών συστατικών και έχουν θεραπευτική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα».
 
Μια σύντομη εισαγωγική διάλεξη σχετικά με τους εμπορικούς τύπους και τα βασικά οφέλη των ευρωπαϊκών ποικιλιών επιτραπέζιων ελιών πραγματοποίησε ο κύριος Χάρης Σιούρας, Γενικός Γραμματέας της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ – ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ (ΠΕΜΕΤΕ) τονίζοντας οτι, «Ανάλογα με τον εμπορικό τύπο και το επιθυμητό χρώμα, οι δημοφιλέστερες ευρωπαϊκές ποικιλίες μαύρων επιτραπέζιων ελιών (“Kalamata”, “Konservolia”) είναι φυσικό προϊόν, αφού ωριμάζουν επάνω στο ελαιόδενδρο και συλλέγονται με το χέρι μόνο μετά την πλήρη ωρίμανση. Αυτό δείχνει ότι οι ελιές περιέχουν όλα τα ελαϊκά οξέα, τα αντιοξειδωτικά και άλλα σημαντικά στοιχεία για την υγεία. Στη συνέχεια οι ελιές εμποτίζονται στο αλατούχο διάλυμα για τουλάχιστον 3 μήνες. Σε άλλες χώρες, είναι εμποτισμένες με διάλυμα καυστικής σόδας για άμεση εκπίκριση». Ο κος Σιούρας αναφέρθηκε σε θέματα της ασφάλειας των τροφίμων. Πώς διακρίνονται οι καλές ελιές, πώς επιλέγεται η συσκευασία, για την συντήριση του προϊόντος μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούρας «Σας συμβουλεύω να εστιάσετε την προσοχή σας στην φυσική εμφάνιση των ελιών, όταν τις διαλέγετε στο ράφι. Οι φυσικές ελιές δεν θα είναι ποτέ ομοιόμορφα μαύρες. Πάντα θα υπάρχουν σε βάζο οι ροζ ελιές ή οι ελιές με την απόχρωση του μελιτζανιού. Εάν το χρώμα είναι ομοιόμορφα μαύρο, αυτό σημαίνει ότι οι ελιές αυτές υποβλήθηκαν σε μηχανική επεξεργασία με χημικά παρασκευάσματα.»
 
Μετά το επίσημο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ένα cocktail, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα σνακ με χρήση των ευρωπαϊκών επιτραπέζιων ελιών στην ανεπίσημη ατμόσφαιρα.
 
 
ΠΕΜΕΤΕ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ. Η Ένωση ιδρύθηκε το 1970 με στόχο να προστατεύει τα συμφέροντα των εξαγωγέων επιτραπέζιων ελιών. Τα μέλη της PEMETE ασχολούνται με την εξαγωγή ελληνικών ελιών, την προεπεξεργασία τους, τη συσκευασία και τον εμπόριο τους. Όλα τα μέλη της δουλεύουν σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό για την ασφάλεια των τροφίμων 852/2004.
 
Η Ένωση αποτελείται από 46 εταιρείες - μέλη της PEMETE, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% των ελληνικών εξαγωγών ελιάς σε περισσότερες από 100 χώρες. Αυτές οι εταιρείες εξάγουν εξαιρετικά και μοναδικά ελληνικά είδη των ποικιλιών ελιάς, όπως: «Κονσερβολιά» (ως επί το πλείστον καλλιεργούνται στην κεντρική Ελλάδα), «Χαλκιδική» (βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα), «Καλαμάτα» (κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, καλλιεργούνται στις περιοχές της Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Φθιώτιδα). Επιπλέον, η ποικιλία τους περιλαμβάνει μικρό αριθμό ποικιλιών «Θρούμπα» και «Μεγαρίτικη».

 

Μια εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία θα δοκιμάσει ένα νέο μοντέλο εργασίας: οι υπάλληλοί της θα εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα και θα πληρώνονται για 5

Πηγές: Guardian, www.stuff.co.nz - 13 Φεβρουαρίου 2018.

Μια εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της ότι τον Μάρτιο θα δοκιμάσει για έξι εβδομάδες ένα πρωτοποριακό μοντέλο εργασίας, βάσει του οποίου αυτοί θα εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και θα πληρώνονται για πέντε.

Τους ανήγγειλε επίσης ότι, αν επιτύχει το μοντέλο αυτό, θα το υιοθετήσει από την 1η Ιουλίου.

Πρόκειται για την Perpetual Guardian, μια εταιρεία διαχείρισης κληροδοτημάτων, η οποία με το εγχείρημα αυτό γίνεται η πρώτη μεγάλη εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας που αποπειράται να δημιουργήσει έναν "πλέον ταιριαστό στον 21ο αιώνα" τόπο εργασίας, προσφέροντας στους υπαλλήλους της μια σχεδόν απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή.

Οι Νεοζηλανδοί εργάζονται κατά μέσον όρο 1.752 ώρες το χρόνο, δηλαδή βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο όρο των ωρών εργασίας των εργαζομένων στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την Guardian.

Οι Γερμανοί εργάζονται τις λιγότερες ώρες το χρόνο, ακολουθούμενοι στενά από τους Δανούς, τους Νορβηγούς και τους Ολλανδούς, ενώ οι Μεξικάνοι, οι Κορεάτες και οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα τις περισσότερες.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Άντριου Μπαρνς δήλωσε ότι ο στόχος πίσω από την προσπάθεια αυτή είναι να αυξηθεί η παραγωγή και να δοθεί το έναυσμα για μια συζήτηση που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή εβδομάδα εργασίας.

Το προσωπικό της εταιρείας των άνω των 200 υπαλλήλων σε 16 γραφεία σε όλη τη χώρα, "τα έχασε" όταν τους ανακοινώθηκε το σχέδιο, είπε ο Μπαρνς, ενώ μια εργαζόμενη μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας δήλωσε ότι την έπιασε νευρικό γέλιο "καθώς ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό".

Ο Μπαρνς ελπίζει ότι αυτή η έξτρα ημέρα που θα προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους για τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, τα χόμπι τους και εν γένει την προσωπική τους ζωή, θα τους κάνει να επικεντρωθούν περισσότερο στην εργασία τους τις τέσσερις ημέρες που θα περνούν στο γραφείο.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής θα είναι στη διάθεση οποιασδήποτε εταιρείας δηλώσει ενδιαφέρον, κατέληξε ο Μπαρνς.

 

 

Δύο ΄Ελληνες επιστήμονες γύρισαν από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στην Πατρίδα και κατακτούν τις διεθνείς αγορές κάνοντας πράξη την καινοτόμα ιδέα τους

Αθήνα - Αλ.Λιδωρίκης - 7 Φεβρουαρίου 2018.

Σε μια εποχή που χιλιάδες νέοι Έλληνες επιστήμονες αναζητούσαν επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός εθνικών συνόρων, δύο νέοι εμπιστεύθηκαν την πατρίδα τους, γύρισαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, εργάστηκαν σκληρά, οργάνωσαν την ομάδα τους και πέτυχαν στον τομέα της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν που κατακτά ήδη τις διεθνείς αγορές.

Τους συναντήσαμε στα γραφεία της θερμοκοιτίδας mbriyo στην Αθήνα και πρόκειται για τους Παναγιώτη Παπαδιαμάντη και Απόστολο Ατσαλάκη, απόφοιτοι και οι δύο του ΕΜΠ (μόλις πριν λίγα χρόνια), ιδρυτές της PNO?, μιας ελληνικής εταιρίας ευρωπαϊκού βραχίονα της Endo Medical που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Όπως αναφέρουν  η PNO? σχεδίασε και κατασκεύασε την πρώτη χαμηλού κόστους φορητή συσκευή ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής η οποία είναι σε θέση να αξιολογήσει την καρδιοαναπνευστική, μυική και μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου. Ταυτόχρονα βρίσκει εφαρμογή σε δύο βασικές αγορές: Διάγνωση καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων και βελτιστοποίηση του προπονητικού προγράμματος και της διατροφής αθλητών.

Ποια όμως είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σε σχέση ακόμη και με την Σίλικον Βάλεϊ που τους έκανε να γυρίσουν πίσω; Τους δικαίωσε η απόφαση τους;

«Η σχέση ποιότητας και κόστους για την ανάπτυξη μιας ιδέας σε πράξη στην Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας- και όχι μόνον-είναι ασύγκριτα το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας επισημαίνουν. Στην Ελλάδα παρά το brain drain υπάρχει ακόμη πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό, πραγματικά ταλέντα στον τομέα τους που μπορεί να συγκροτήσουν μια ομάδα που απαιτείται για να γίνει μια ιδέα , «επιχειρείν», προϊόν που θα διατεθεί στη διεθνή αγορά», επισημαίνουν. «Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, όπως για παράδειγμα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που επιτρέπουν στην ομάδες να διατηρούν ταχεία επικοινωνία, πρόσβαση με όλο τον κόσμό, τις αγορές που στοχεύουν και φυσικά και τους ανθρώπους της ομάδας, που συνεργάζονται και βρίσκονται σε κάθε γωνία του πλανήτη».

«Γυρίσαμε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016, από Σαν Φρανσίσκο, έχοντας μόλις ένα αρχικό πρωτότυπο της συσκευής που θέλαμε να κατασκευάσουμε. Μέσα ένα χρόνο συγκροτήσαμε την ομάδα μας από δέκα άτομα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιδέας και σήμερα είμαστε έτοιμοι πλέον για την εμπορική προώθηση τους προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Στο Silicon Valley αυτό θα απαιτούσε πολύ παραπάνω χρόνο και πολλαπλάσιο ίσως και απαγορευτικό κόστος», τονίζουν ο Παναγιώτης και ο Απόστολος που όμως μας αναφέρουν γνωρίζονται από την ηλικία των 6 ετών.

                Πως ξεκίνησε και που βρίσκεται σήμερα η PNO?

H αρχική ιδέα της PNO?, όπως μας αναφέρουν ήταν του Απόστολου και ξεκίνησε στη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, όπου φτιάχτηκε και το πρώτο πρωτότυπο της συσκευής.

Στις αρχές του 2016 προχώρησαν με τον Πάνο, που σπούδαζε τότε στο Stanford στις ΗΠΑ να ιδρύσουν την εταιρία στο Silicon Valley, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 3.000.000 δολαρίων από διεθνείς επενδυτές που εμπιστεύθηκαν τις προοπτικές τους εγχειρήματος τους. Η υλοποίηση της ιδέας σε πράξη ξεκίνησε στο San Francisco, αλλά η απόφαση για επιστροφή στην πατρίδα δεν άργησε να έρθει, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Όπως μας αναφέρουν σήμερα, η PNO? έχει ήδη ξεκινήσει τις συνεργασίες της με διεθνή νοσοκομεία αλλά και με μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφορικά με την αξιοποίηση των ιατρικών εφαρμογών της συσκευής, υπάρχει ήδη συνεργασία με το Mount Sinai Hospital, στη Νέα Υόρκη, όπου χρησιμοποιείται η συσκευή στην κλινική παχυσαρκίας. Επίσης, το Mount Sinai Hospital θα χρησιμοποιήσει τη συσκευή σε διάφορες ιατρικές μελέτες που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Οι συνεργασίες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων στους τομείς της κλινικής διατροφολογίας, της αναπνευστικής και καρδιοαγγειακής λειτουργίας, της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Στα σχέδια της εταιρίας είναι η επέκταση της με νέο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και η αναζήτηση νέας χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων προκειμένου να επεκταθούν περαιτέρω στις διεθνείς αγορές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία