ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε όσο πιο ψηλό όροφο δουλεύει κανείς, τόσο πιο ριψοκίνδυνες οικονομικές αποφάσεις παίρνει

Πηγή "Journal of Consumer Psychology" - 19 Απριλίου 2018

Οι επενδυτές συχνά ρέπουν σε ριψοκίνδυνες οικονομικές αποφάσεις, αλλά αν εργάζονται και σε κάποιο ψηλό όροφο κτιρίου, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να πάρουν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

   Οι ερευνητές που έκαναν μια σειρά από πειράματα λήψης οικονομικών αποφάσεων, διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε ψηλότερους ορόφους είναι πιο πρόθυμοι -ή πιο επιρρεπείς- στην ανάληψη ρίσκου.

   «Όταν αυξάνει το ύψος, υπάρχει μια υποσυνείδητη επίδραση στην αίσθηση εξουσίας, πράγμα που οδηγεί τους ανθρώπους σε πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Σίνα Εστέκι, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

   Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικονομικής ψυχολογίας "Journal of Consumer Psychology", ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 3.000 αντισταθμιστικά επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds) σε όλο τον κόσμο, τα οποία συνολικά διαχειρίζονται πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

   Η μελέτη συσχέτισε τη διακύμανση της απόδοσης κάθε fund με τον όροφο που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας (από τον πρώτο έως τον 96ο σε ουρανοξύστη). Διαπιστώθηκε ότι όσο αυξάνει ο όροφος, τόσο αυξάνει και η μεταβλητότητα των αποδόσεων του fund, πράγμα που υποδηλώνει λιγότερο συντηρητική επενδυτική πολιτική, αλλά αντίθετα πιο επιθετικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, οι οποίες άλλοτε φέρνουν μεγαλύτερα κέρδη και άλλοτε μεγαλύτερες ζημιές.

   Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα, στα οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις μέσα σε ένα γυάλινο ανελκυστήρα ενός ψηλού κτιρίου, ο οποίος είτε ανέβαινε είτε κατέβαινε. Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανέβαιναν στον 72ο όροφο, ήσαν πιο διατεθειμένοι να «ποντάρουν» μεγαλύτερα ποσά σε μια λοταρία, σε σχέση με όσους κατέβαιναν στο ισόγειο.

Πιερ Μοσκοβισί: Τέλος τα μνημόνια για την Ελλάδα

18 Απριλίου 2018

Δεν θα υπάρχουν πλέον μνημόνια για την Ελλάδα, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ.

Στο σχετικό ερώτημα που του ετέθη, ο κ. Μοσκοβισί ξεκινά κάνοντας ιστορική αναδρομή: «Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015». Και συνεχίζει με την επισήμανση, «έχω εργαστεί πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τελευταία χρόνια. Οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας έχουν καθοριστική σημασία για να προωθήσουμε τη διαδικασία προς τα εμπρός, κάθε φορά που έχουμε πληγεί ή καθυστερήσει από τα πολλά εμπόδια που ήταν διάσπαρτα κατά μήκος της διαδρομής. Και πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά μαζί. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σκληρά ήταν τα τελευταία χρόνια για τον ελληνικό λαό, του οποίου οι τεράστιες θυσίες τώρα αποδίδουν».

Και για την τρέχουσα περίοδο ειδικότερα, «οι επόμενοι μήνες αποτελούν το τελευταίο μέρος της εποχής των μνημονίων, η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια την άνοιξη του 2010. Έχει απομείνει μόνο μία τελική αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τελειώσει το πρόγραμμα το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι θα γίνει εξίσου ομαλά όπως η τρίτη αξιολόγηση, υπό την προϋπόθεση ότι το καλό εποικοδομητικό κλίμα που έχει καθορίσει τη συνεργασία μας τους τελευταίους μήνες θα διατηρηθεί από όλους τους εταίρους».

Και στο «δια ταύτα», ο Επίτροπος αναφέρει: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα γίνει ξανά, από οικονομική άποψη, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρχουν πλέον 'μνημόνια' και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα αναληφθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει πλέον ανάγκη για πολιτικές λιτότητας».

Σε άλλα θέματα, από την ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς για το κύμα λαϊκισμού στην Ε.Ε., απαντά λέγοντας ότι «αυτό θα το ξεπεράσουμε μόνο μέσω ισχυρών ενεργειών και καθοριστικών αποτελεσμάτων. Έχουμε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από το τέλος της θητείας μας. Ας αξιοποιήσουμε -προτρέπει- αυτό το χρόνο για να πείσουμε όλους τους πολίτες μας για τα οφέλη και τη δυναμική της ΕΕ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μας πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019».

«Eπί του παρόντος οι εργασίες επικεντρώνονται στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, και συγκεκριμένα στην καθιέρωση ενός κοινού, ανοιχτού συστήματος για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτοί είναι οι δύο τομείς που εντόπισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης ως τους πλέον ώριμους για συμφωνία. Όμως, η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα αποκλίνουμε από τις άλλες προτεραιότητες: να καταστήσουμε τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ πιο αποτελεσματική και δημοκρατική, και να καταπολεμήσουμε τις αποκλίσεις εντός της ευρωζώνης μέσω μιας λειτουργικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης», σημειώνει ο Πιερ Μοσκοβισί, που καταλήγει:

«Το "παράθυρο ευκαιρίας" που έχουμε μπροστά μας για να λάβουμε μια αξιόπιστη σειρά αποφάσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ είναι όλο και στενότερο. Θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όχι περισσότερο από αυτό. Επομένως, πρέπει τώρα να επιταχύνουμε το έργο μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

To Eυρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαλόγου, ενημέρωσης, πολιτικής ανάλυσης και δράσεων, με επίκεντρο την αριστερή και προοδευτική ατζέντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Συμβάλλει επίσης στο έργο και στις πρωτοβουλίες της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της ομάδας δηλαδή ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, καθώς και άλλων προοδευτικών πρωτοβουλιών, όπως τo Φόρουμ της Μασσαλίας, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2019

AΠΕ-ΜΠΕ

Κύμα απολύσεων στη Μεγάλη Βρετανία λόγω Brexit

16 Απριλίου 2018

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας θα στείλει στην ανεργία 1.000 συμβασιούχους εργαζόμενους, που σήμερα απασχολούνται στη γραμμή παραγωγής των Range Rover και το Land Rover Discovery. Το εργοστάσιο απασχολεί 10.000 άτομα συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 2.000 συμβασιούχων.

Η εταιρεία, η οποία έχει εργατικό δυναμικό 40.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να επιβεβαιώσει τις περικοπές που ανέφερε για πρώτη φορά το  ITV News και τη μείωση της παραγωγής στο Σόλιχαλ, στο πλαίσιο ενημέρωσης σχετικά με τα επιχειρηματικά σχέδια και το εργατικό δυναμικό της, τη Δευτέρα 16 Απριλίου.

Οι περικοπές ήρθαν μετά την πτώση κατά 26% των πωλήσεων της JLR στο Ηνωμένο Βασίλειο τους πρώτους τρεις μήνες του 2018. Οι πωλήσεις στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη, επίσης υποχώρησαν κατά 32% την ίδια περίοδο.

Η JLR διέθεσε αριθμό ρεκόρ 621.109 οχημάτων παγκοσμίως το 2017, αυξημένο κατά 6,5% σε σχέση με το 2016. Αλλά ενώ οι διεθνείς πωλήσεις παρουσίασαν άνοδο, οι πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν κατά 15,8% εξαιτίας της μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του 2018 είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, σε αντίθεση με το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Μετά τις πρώτες πληροφορίες για τη μείωση του εργατικού της δυναμικού, η βρετανική μάρκα εξέδωσε επίσημη δήλωση στην οποία αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, κάνουμε κάποιες προσαρμογές στα χρονοδιαγράμματα παραγωγής μας και στο επίπεδο του προσωπικού. Συνεχίζουμε, ωστόσο, να προσλαμβάνουμε μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων μηχανικών, πτυχιούχων και μαθητευόμενων, καθώς επενδύουμε μεγάλα ποσά σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες».

insider.gr

 

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία