ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
...και μεταφέρουν χρήμα εκτός της ευρωζώνης παρά την ανάκαμψη

Οι ευρωπαίοι επενδυτές φοβούνται την ΕΕ...

Φραγκφούρτη - (22 Φεβρουαρίου 2017)

Οι επενδυτές της ευρωζώνης μεταφέρουν ένα αυξανόμενο ποσοστό των χρημάτων τους εκτός της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα , καταδεικνύοντας την εντεινόμενη ανησυχία τους παρά την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

Τα επενδυτικά ταμεία της ευρωζώνης διακρατούσαν 4,7 τρισεκατομμύρια ευρώ του δημόσιου χρέους και άλλων πόρων στα κράτη μέλη της στα τέλη του 2016, ενώ στα χαρτοφυλάκιά τους ανήκαν επίσης 4,6 τρισεκατομμύρια σε πόρους στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Ο λόγος των επενδύσεων εντός και εκτός της ευρωζώνης ήταν χονδρικά δύο προς ένα όταν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα άρχισε να τηρεί στοιχεία σχετικά το 2008.

Όμως η διαφορά του μεγέθους των επενδύσεων εντός ευρωζώνης και εκτός αυτής άρχισε να μειώνεται όταν ξέσπασε η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη και μειώθηκε ακόμη περισσότερο πέρυσι (γράφημα: http://reut.rs/2mexbj1).

Οι φόβοι για το μέλλον της ευρωζώνης, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και οι δυσμενέστερες προοπτικές για την ανάπτυξη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ είναι πιθανό να διαδραμάτισαν ρόλο στην μεταστροφή των επενδυτών.

Η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο σχετικά με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε.

Ακόμη και καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη εδραιώνεται, γίνεται σαφές πως δεν ωφελούνται το ίδιο όλες οι χώρες και οι εκκλήσεις για την αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα γίνονται ηχηρότερες καθώς πλησιάζουν οι εκλογές αναμετρήσεις στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα, οι ευρωπαίοι επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε αξιόγραφα στις ΗΠΑ, καθώς μοιάζουν να στοιχηματίζουν στο ότι η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει σε μεγάλες δημόσιες δαπάνες, που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ προσπαθεί να επιτύχει το ίδιο, εφαρμόζοντας μια επιθετική πολιτική χαμηλών επιτοκίων και αγοράς αξιογράφων, αλλά διαμαρτύρεται διότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που προωθεί δεν υποστηρίζεται από αντίστοιχες πρωτοβουλίες των εθνικών κυβερνήσεων ή των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ελλάδα-Εξαγωγές

Μικρό το μερίδιο, τεράστιες οι δυνατότητες αύξησής του Η παρουσία Ελληνικών μεταλλικών νερών στην Κίνα

Σαγκάη - 10 Φεβρουαρίου 2017

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι εισαγωγές Ελληνικών μεταλλικών νερών στην Κίνα με ακόμη σημαντικότερες προοπτικές, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη. Το 2014 οι εισαγωγές νερού ανήλθαν στο ποσό των 512.374 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 127,15%.

Στο ενημερωτικό σημείωμα υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, η Κίνα έχει διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά εμφιαλωμένου νερού παγκοσμίως και έχει ξεπεράσει ακόμα και τις ΗΠΑ σε συνολική κατανάλωση. Η κατά κεφαλήν, ωστόσο, εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Η κινέζοι βρίσκονται κάτω του μέσου όρου κατανάλωσης παγκοσμίως με την κατά κεφαλήν κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού να είναι τα 30 λίτρα περίπου 1/5 της κατά κεφαλή κατανάλωσης των κατοίκων στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης της κατανάλωσης.

 

Εισαγωγές Ελληνικών μεταλλικών νερών στην Κίνα

 

Εισαγωγές Ελληνικών μεταλλικών νερών στην Κίνα γίνονται από μεμονωμένους εισαγωγείς-διανομείς όπως η εταιρεία «Tianjin OSENJATO Consulting Co., Ltd», η οποία εισάγει το φυσικού μεταλλικό νερό "Κωστηλάτα" από την Ήπειρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ, στην Κίνα εξάγει και η Ελληνική βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού από την Ήπειρο, η «ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.». Πρόκειται για το νερό «Ζαγόρι».

Επίσης το Ελληνικό φυσικό μεταλλικό νερό «Θεόνη», μετά από την σχετική του βράβευση στις ΗΠΑ (Απρίλιος 2016), ως «το καλύτερο νερό στον κόσμο». Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τσέλιος: «το εμφιαλωμένο νερό από την Γούρα, τετραπλασιάζει την παραγωγή του με στόχο τις εξαγωγές, διότι βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής με κινεζικό όμιλο, ο οποίος αναμένεται να τοποθετήσει το «Θεόνη» σε χιλιάδες σημεία στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί μετά από την ολοκλήρωση της επένδυσης το 2017».

Σημειώνεται ότι οι πιο γνωστές και διαδεδομένες μάρκες εισαγόμενου μεταλλικού νερού στην κινεζική αγορά είναι οι Evian (όμιλος Danone), Perrier (όμιλος Nestle) και San Pelegrino (όμιλος Nestle).

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα οι ελληνικές εξαγωγές εμφιαλωμένων νερών στην Κίνα, και που ενδεχόμενα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις εξαγωγές μας στην συγκεκριμένη αγορά, είναι τα εξής:

- τα προβλήματα, λόγω της μακράς περιόδου μεταφοράς και φύλαξης μέχρι την πώλησή των φυσικών νερών (πχ ανάπτυξη σωματιδίων εντός της συσκευασίας που οδήγησαν σε επιστροφή του προϊόντος)

- αναφορές για κακή συσκευασία στις μεταφορές με αποτέλεσμα τα φορτία συχνά να φθάνουν μισοκατεστραμμένα δίνοντας κακή εικόνα του προϊόντος.

«Άνοιγμα» πάνω από ένα τρισ. ευρώ για Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία

Telegraph: Δεν είναι μόνο η Ελλάδα - Η Ευρώπη «πνίγεται» στα χρέη

Πηγή Telegraph - 9 Φεβρουαρίου 2017

Αξιολόγηση, βιώσιμο ή μη χρέος, σενάρια για Grexit, διαφωνία και «αδιέξοδο« μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δίνη χρέους και αδυναμίας να ανταποκριθεί επαρκώς στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία της χώρας και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της. Είναι όμως η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται αντιμέτωπη με το «θηρίο» του χρέους; Με χρέος στο 177,4% του ΑΕΠ, η Ελλάδα αποτελεί σίγουρα τον πιο «αδύναμο κρίκο» και ένα μόνιμο πρόβλημα για την ευρωζώνη. Ωστόσο η απάντηση στη αρχικό ερώτημα είναι «όχι». Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που «πνίγεται» στα χρέη, όπως προκύπτει από την έκθεση της Eurostat και την παρουσίαση του έγκυρου Telegraph.

Λίγο πριν ξεκινήσει η επί της ουσίας διαβούλευση για ένα -ει δυνατόν- ελεγχόμενο Brexit, τα βρετανικά ΜΜΕ βρήκαν το «πάτημα» που αναζητούσαν, προκειμένου να αναδείξουν τις αδυναμίες της κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και της τακτικής των Βρυξελλών, που -εν πολλοίς- καθοδηγείται από το Βερολίνο και το δόγμα Σόμπλε, η οποία είχε ως συνέπεια τη διατήρηση της κρίσης για μακρύ χρονικό διάστημα και την απόφαση των Βρετανών πολιτών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Telegraph, η Ελλάδα όντως «πνίγεται» στο υπέρογκο χρέος της, όμως δεν είναι η μοναδική. Πολλοί ανησυχούν και αγωνιούν για το ελληνικό ζήτημα, αλλά «πολλές είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στραγγαλίζονται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό Μέσο αναφέρεται σε μία διάταξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σύμφωνα με την οποία το χρέος μίας χώρας που βρίσκεται στην Ένωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Η έκθεση της Eurostat «συντρίβει» τη συγκεκριμένη διάταξη, καθώς ελάχιστες είναι οι χώρες της ΕΕ που πληρούν τη βασική αυτή προϋπόθεση.

Η Ελλάδα «σπάει» κάθε ρεκόρ με το 177% του ΑΕΠ και ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία με 132% και 129% αντίστοιχα. Στον αντίποδα συναντάμε την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία, οι οποίες είναι οι μοναδικές σε ολόκληρη την ΕΕ που πληρούν τη συνθήκη του 60%, που αναφέρει το Μάαστριχτ. Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύντομα θα αποχωρήσει, το χρέος του κυμαίνεται στο 89,1%, έναντι του ΑΕΠ.

Παρά τα μέτρα σκληρής λιτότητας και τις προσαρμογές στα νέα δεδομένα, ο μέσος όρος χρέους των χωρών της ΕΕ το 2015 ήταν στο 90,4%, μειωμένο ελάχιστα σε σχέση με το 2014, που ήταν 92%, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο από το 1999.

Όσον αφορά τα χρέη σε απόλυτα νούμερα, πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν «άνοιγμα» πάνω από ένα τρισ. ευρώ και αυτές είναι οι Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
 

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία