ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: Ο τόπος των...χορτάτων θεών

 

  << Επιστροφή στο χάρτη

Οι παλιοί λένε πως είναι από τα κομμάτια της ελληνικής γης, που φτιάχτηκαν από χορτάτους θεούς. Ίσως επειδή, συγκεντρώνει όλες τις γεωφυσικές ομορφιές της χώρας. Επιβλητικά βουνά, πυκνά δάση, ορμητικά ποτάμια, γάργαρες πηγές, εντυπωσιακούς καταρράκτες

Ό,τι κι αν είχαν στο μυαλό τους οι Θεοί, εμείς λέμε ότι ο νομός Ευρυτανίας είναι από τα στολίδια της Ελλάδας κι ας βασανίστηκαν κάποτε οι εμπνευστές του «Καποδίστρια» να συνενώσουν τα χωριά του. Βλέπετε, ορεινός τόπος η Ευρυτανία και τα υπέροχα χωριά της σκορπισμένα από βουνοκορφή σε βουνοκορφή. Πώς να βρεις τρόπο να εκμηδενίσεις αποστάσεις;
Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι λύση δόθηκε τότε. Εκείνο το οποίο καταθέτουμε με το χέρι στο ευαγγέλιο, είναι ότι η όψη των χωρικών της Ευρυτανίας (οι γηραιότεροι, δυστυχώς, έμειναν στις κοινότητες), μόνο υγεία προδίδει και πώς όχι άλλωστε, αφού αυτοί γελαστοί και φιλόξενοι άνθρωποι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παρθένας ελληνικής υπαίθρου.

Η εποχή ενδείκνυται για εξόρμηση στις ομορφιές αυτού του ομορφότερου τμήματος της Αιτωλοακαρνανίας. Όρεξη για εξερεύνηση να έχετε. Ο τόπος θα σας αποζημιώσει αν είστε φανατικοί του σκι (χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου) της περιπέτειας (πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού), των x-treme sports (ράφτινγκ, κανό, trekking κ.α.) ή και απλώς του ευ ζην με καλό κρασί πλάι στο τζάκι και φόντο το χιόνι.

Ο νομός δεν εξαντλείται σε μια δισέλιδη παρουσίαση, αλλά επιλέξαμε τη διαδρομή που αντιπροσωπεύει ικανοποιητικά το σύνολό του. Μια εκδρομή από το Καρπενήσι, την πρωτεύουσα του νομού, ίσαμε τον Προυσό είναι αρκετή. Εφοδιαστείτε με ζεστά ρούχα και μπότες περιήγησης, φορτώστε στο αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες και φύγαμε.

Επιλέγουμε ως βάση το Καρπενήσι, μια από τις ομορφότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στα 293 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Θα ξαφνιαστείτε από τα υπέροχα ξενοδοχεία, τα οποία, τους χειμωνιάτικους μήνες, πλημμυρίζουν από λάτρεις του σκι. Βλέπετε, στα 11 χιλιόμετρα από εδώ βρίσκεται, στη θέση Διαβολότοπος, υπάρχει ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα.

Περιηγηθείτε στην πόλη, απολαύστε τον καφέ σας στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τις βρύσες και τα πλατάνια, απολαύστε τις πέστροφες στο ιχθυοτροφείο του Κεφαλόβρυσου και ανακαλύψτε τα μαγευτικά χωριουδάκια Καλλιθέα, Μυρίκη, Άγιος Ανδρέας, Άγιος Νικόλας και Καλεσμένο, περιφερειακά της πόλης. Προσφέρετε στον εαυτό σας και την παρέα σας ένα λουκούλλειο γεύμα σε κάποιο από τα ταβερνεία με τα θαυμάσια κοψίδια. Εδώ, υπάρχει παράδοση στο καλό κρέας.

 

Κορυσχάδες-Βούτυρο-Νέο και Παλαιό Μικρό Χωριό-Μεγάλο Χωριό

Παίρνουμε το δρόμο νοτιοδυτικά του Καρπενησίου και στα 5,5 μόλις χιλιόμετρα συναντάμε τους Κορυσχάδες. Πρόκειται για διατηρητέο οικισμό με εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως το σχολείο που διετέλεσε και έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» στα χρόνια της κατοχής. Εδώ υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον αναπαλαιωμένα αρχοντικά, που λειτουργούν ως ξενώνες.

Επόμενος προορισμός στη ίδια πάντα κατεύθυνση, το Βούτυρο. Χωριουδάκι όνομα και πράγμα. Μαλακό και νόστιμο. Περιηγηθείτε στα δρομάκια του και θαυμάστε τις υπέροχες πεζούλες. Στα 8,5 χιλιόμετρα από το Βούτυρο, στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα (στο δεξί σας χέρι, γιατί στ΄ αριστερό υψώνεται το ίδιο επιβλητική η Καλιακούδα), θα συναντήσετε το Νέο Μικρό Χωριό, που δημιουργήθηκε το 1963 όταν μια μεγάλη κατολίσθηση ανάγκασε τους κατοίκους να μετακομίσουν από το Παλαιό Μικρό Χωριό. Αν κάνετε κέφι και κυρίως, αν αντέχετε την πεζοπορία, περπατήστε τη διαδρομή από το νέο προς το παλιό χωριό (3,5 χλμ. είναι). Η ομορφιά θα σας αποζημιώσει.
Στους πρόποδες της Καλιακούδας θα συναντήσετε το πιο τουριστικό χωριό της κοιλάδας του ποταμού Καρπενησιώτη. Είναι το Μεγάλο Χωριό. Μην απογοητευτείτε από τα νεόδμητα σπίτια που θα συναντήσετε στο έμπα. Τα καλά είναι απ΄ την πίσω πλευρά κι εσείς δεν έχετε παρά να τα ανακαλύψετε. Μετά τη ρεματιά, ανηφορίζοντας τα σοκάκια του χωριού, θα βρείτε παλαιά πετρόχτιστα αρχοντικά με αυλές γεμάτες λουλούδια. Για φαγητό, αναζητήστε το συνοικισμό Γάβρο, μέσα στο δάσος της περιοχής, όπου οι ταβέρνες δεν παίζονται.
Βγαίνοντας απ΄ το χωριό και στη διαδρομή απ΄ το Φαράγγι Κλειδί προς την Προυσό, ακόμα πιο νότια, στη θέση Πατήματα της Παναγιάς, θα βρείτε ένα πέτρινο εκκλησάκι με εικόνες και κάμποσα αφιερώματα. Σύμφωνα με την παράδοση από εδώ πέρασε η Παναγία (εξ ου και «Πατήματα της Παναγιάς») μεταφέροντας στη μονή της Προυσιώτισσας την εικόνα της από την Προύσα της Μικρασίας.

Προυσός

Κατηφορίζουμε ακόμα πιο νότια, περνάμε τη θέση Διπόταμα (το σημείο στο οποίο συναντώνται ο Καρπενησιώτης με τον Τρικεριώτη) απολαμβάνοντας τη μαγευτική διαδρομή, ανάμεσα σε πυκνά δάση και εντυπωσιακά φαράγγια. Στα 30 χλμ. από το Καρπενήσι συναντάμε τον Προυσό. Εκτός από το ότι είναι πατρίδα του Γεωργίου Κονδύλη (πρωθυπουργού και αντιβασιλέα της Ελλάδας), το χωριό είναι γνωστό για το περίφημο μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας, που είναι χτισμένο σε απόκρημνο βράχο στα βόρεια του οικισμού. Με την πρώτη ματιά, θα σας πιάσει δέος. Θαρρείς πως κάποιο μαγικό χέρι το κόλλησε πάνω στο βράχο. Κάντε τον κόπο και επισκεφθείτε το. Εκτός του ότι η περιήγηση στα στενά της Μονής θα σας εντυπωσιάσει, εδώ λειτουργεί κι ένα μουσείο με εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα. Ανάμεσά τους παλαιά χειρόγραφα, πατριαρχικά φιρμάνια, χρυσοκεντήματα, λειψανοθήκες, άμφια και αργυρά σκεύη. Σε ιδιαίτερη αίθουσα του μουσείου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Καραϊσκάκη.


 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία