ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΓΡΕΒΕΝΑ
«Βουτώντας» στην υπέροχη ελληνική φύση

Του Σταύρου Ακτσόγλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Μακεδονικός νομός με δεσπόζουσα την εντυπωσιακή κοιλάδα της Βάλια Κάλντα στο φυσικό του πλούτο, γραφικά ορεινά χωριά, οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο και οδικό δίκτυο, που ευνοεί την εξερεύνηση και της πιο απόμερης γωνιάς, τα Γρεβενά μετρούν το δικό τους αξιοσημείωτο ποσοστό, στις προτιμήσεις των φυσιολατρών.
Οργανωμένες περιηγητικές λέσχες και εταιρίες διοργάνωσης υπαίθριων αθλημάτων έχουν την περιοχή σε μεγάλη υπόληψη, καθώς στην πλούσια κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος, οργανώνονται οι καλύτερες trekking διαδρομές, οι χορταστικότερες εξερευνήσεις με ποδήλατα βουνού και οι πιο περιπετειώδεις διασχίσεις ποταμών.

Όταν το χιόνι κάνει την εμφάνισή του, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι το πρώτο από όλα τα υπόλοιπα στην Ελλάδα, που φοράει τα καλά του για να υποδεχθεί τους φανατικούς του σκι. Σ΄ έναν βόρειο νομό και σε υψόμετρο 1750 μέτρων, στη θέση «Διάσελο Βασιλίτσας», δεν απαιτείται και τρομακτική… προσπάθεια εκ μέρους του καιρού για να καλυφθούν οι τέσσερεις πίστες του καλά οργανωμένου κέντρου. Όπως επίσης, σε ένα νομό περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά, θα ήταν μάλλον απίθανο να μην υπάρχουν ορειβατικά καταφύγια. Δύο υπάρχουν στη Βασιλίτσα, στις θέσεις «Διάσελο Βασιλίτσας» και «Διάσελο Γουμάρας» και ένα ακόμη στα Καμβούνια, στη θέση Βουνάσα.

Η πρωτεύουσα

Οι παλαιοντολόγοι λένε ότι η περιοχή ήταν βασίλειο εξαφανισμένων από αιώνες ειδών της άγριας πανίδας και μάλιστα κατοικείτο. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως απολιθώματα ζώων έως και 3 εκατομμυρίων ετών! Το σίγουρο είναι ότι στην ιστορία τα Γρεβενά εμφανίζονται για πρώτη φορά, με αυτό το όνομα, τον 10ο αι. Στα βυζαντινά χρόνια η πόλη μετατρέπεται σε εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο και επί τουρκοκρατίας διατελεί έδρα αρματολών και κλεφτών. Κατά τη γερμανική κατοχή, στήνεται εδώ ένα από τα βασικά ορμητήρια της αντίστασης.

Τα σημερινά Γρεβενά πάντως, χτισμένα σε υψόμετρο 530 μέτρων, πλάι στις όχθες του ποταμού Γρεβενίτη, είναι μια σύγχρονη, ζωντανή πόλη με πλούσια οικιστική ανάπτυξη, ανοιχτόκαρδες πλατείες και αξιόλογες πολιτιστικές δραστηριότητες. Tip αποτελεί το θέατρο στην περιοχή Καστράκι, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αρχαιοελληνικά πρότυπα.
Αν βρεθείτε στην περιοχή, κάντε μια περιήγηση στους όμορφους οικισμούς Αμυγδαλιές, Λόχμη κι Αηδόνια, που απλώνονται στην οροσειρά του Βοΐου βορειοδυτικά της πόλης.

 

Τα όμορφα ορεινά χωριά και η ένδοξη Σαμαρίνα

Η οικιστική δραστηριότητα του νομού Γρεβενών αναπτύσσεται μεταξύ των παρυφών επιβλητικών βουνών, με πρώτη και καλύτερη την Πίνδο. Σκαρφαλωμένα στη βόρεια πλευρά της θα βρείτε την όμορφη Αβδέλλα, πατρίδα των κινηματογραφιστών Μανάκια, τον γραφικό Ζάκα, την Κρανέα, είσοδο, ουσιαστικά, προς τον δρυμό της Βάλια Κάλντα, το ξεχωριστό Περιβόλι, όπου τα καλοκαίρια γίνεται η συνάντηση των Βλάχων, και το κατάφυτο από δρυς Τρίκωμο με τα εντυπωσιακά του γεφύρια Αζίζ Αγά και Καγκελιά.
Στα 56 χλμ. από τα Γρεβενά, σε πλαγιά του Σμόλικα και σε υψόμετρο 1450 μέτρα, βρίσκεται η πολυτραγουδισμένη Σαμαρίνα με την παρθένα βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Η Σμίξη αποτελεί συνήθως τον υποδοχέα των σκιέρ που προορίζονται για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Κάτι σαν την Αράχοβα για τον Παρνασσό, ας πούμε. Είναι χωριό χτισμένο στα 1220 μέτρα, τελευταίος σταθμός πριν τις χιονοδρομικές πίστες (7χλμ.).
Νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, στα 62 χλμ., χτισμένη σε πλαγιά των Καμβουνίων όρεων, θα βρείτε τη Δεσκάτη, γνωστή –τουλάχιστον στους βορειοελλαδίτες- για την ορνιθοπαραγωγή της. Είναι κωμόπολη τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων με έντονη αγροτική και εμπορική δραστηριότητα.
Ξεναγούμενοι στο εσωτερικό του νομού θα συναντήσετε κι άλλα ενδιαφέροντα χωριουδάκια, όπως το Κηπουρείο, το Μέγαρο, την Παλιουριά και το Πολυνέρι.

Τι θα φάω

Κρέατα πάσης φύσεως και…μαγειρικής συνταγής. θα προτάξετε, εννοείται, τα ψητά και ιδιαιτέρως τα σουβλιστά. Εδώ στα Γρεβενά σουβλίζουνε το ψωμί και τα κάνουν λουκούμι, πόσο μάλλον το ντόπιο κρέας… Υπάρχει και μια ακόμα τοπική νοστιμιά, που θα πρότεινα να γευτείτε. Λέγεται «μούρα» και είναι εντόσθια γεμιστά με τυρί (οι στομαχικοί ας το σκεφτούν καλύτερα…). Μην παραλείψετε να παραγγείλετε τυριά. Η τοπική παραγωγή θα σας ενθουσιάσει.

Χρήσιμα τηλέφωνα στα Γρεβενά (κωδικός 24620)

* ΚΤΕΛ: 22242
* Ταξί: 22559
* Δήμος: 74231
* Χιονοδρομικό Κέντρο: 84850, 28001
* ΧΟΣ Γρεβενών: 28602
* Ορειβατικά Καταφύγια: 81208, 28602, 31597, 31177

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία