ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΗΜΑΘΙΑ
Εξερευνώντας τους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων

Της Δώρας Μπακοπούλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Η περιφέρεια της Ημαθίας, τουριστικά, αποτελεί δημοφιλή προορισμό κυρίως τη χειμερινή περίοδο, όχι επειδή είναι κομμάτι της ενδοχώρας, που δεν βρέχεται από τη θάλασσα (εκτός από ένα μικρό τμήμα της στα ανατολικά) αλλά κυρίως, επειδή το Βέρμιο είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των φανατικών του σκι. Με τα πρώτα χιόνια, που καλύπτουν έστω τις εύκολες πίστες των χιονοδρομικών κέντρων η όμορφη πρωτεύουσά της, η Βέροια, αλλά κυρίως η πύλη προς το βουνό, το Κάτω Βέρμιο, κατακλύζονται από λαοθάλασσα και η τουριστική κίνηση θεριεύει για όλο το νομό.
Στο Βέρμιο υπάρχουν τέσσερα οργανωμένα και πλήρως εξοπλισμένα καταφύγια, δύο στη θέση «Σέλι» και άλλα δύο στη θέση «Τρία Πηγάδια», και τρία χιονοδρομικά κέντρα, το «Σέλι», τα «Τρία-Πέντε Πηγάδια» και η «Βολάδα».
Αρχαιολογικά, η Ημαθία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη Βεργίνα, όπου οι ανασκαφές του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφεραν στο φως τις Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου και μία συστάδα βασιλικών τάφων, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ανήκει στον Φίλιππο τον Β΄, που δολοφονήθηκε το 336 π.Χ. και ο μικρότερος σε νεαρό πρίγκιπα, ίσως τον Αλέξανδρο το Δ΄, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δολοφονήθηκε το 310, σε ηλικία 13 χρόνων.

Τα ευρήματα των τάφων που έφερε στο φως η ανασκαφή του Ανδρόνικου (χρυσές λάρνακες, στεφάνια, το αστέρι της Βεργίνας κ.α.), συγκαταλέγονται στους ανεκτίμητους θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής τέχνης και φιλοξενούνται στο μουσείο της περιοχής.
Χιλιάδες άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες επισκέπτονται τη Βεργίνα όλες τις εποχές του χρόνου, γι αυτό, αν σας βγάλει ο δρόμος προς τα δω, μη χάσετε την ευκαιρία.

Ωστόσο, η περιφέρεια της Ημαθίας δεν διαθέτει μόνο και κυρίως, τουρισμό με αρχαιολογικά ενδιαφέροντα. Ο λόγος, η περίφημη πια μονή της Παναγίας Σουμελά με την περιώνυμη εικόνα της. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες έχουν γιορτάσει εδώ τον 15αύγουστο. Το μοναστήρι βρίσκεται στην Καστανιά, ένα ορεινό χωριό 18 μόλις χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βέροιας και αποτελεί το επίκεντρο του ποντιακού ελληνισμού. Βλέπετε, ένα μεγάλο κομμάτι της Ημαθίας δέχτηκε τους διωγμένους Έλληνες του Πόντου μετά τον ξεριζωμό τους από τη Μικρασία το ΄22. Η μονή διαθέτει και κλίνες για κείνους που επιθυμούν να διανυκτερεύσουν.
Οι δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερες πόλεις μετά την πρωτεύουσα του νομού, είναι η Νάουσα και η Αλεξάνδρεια αντίστοιχα. Όταν μας κουβαλούσαν ημερήσια εκδρομή με το σχολείο από τη Θεσσαλονίκη, δεν καταλάβαινα γιατί επέλεγαν πάντα τη Νάουσα. Πέρασαν κάμποσα χρόνια για να συνειδητοποιήσω, ότι καλύτερη επιλογή για σχολική εκδρομή τόσο κοντά στην πρωτεύουσα του βορρά, δεν υπήρχε. Η Νάουσα είναι όμορφη, ήσυχη και γραφική. Χτισμένη στα ριζά του Βερμίου με πολύ πράσινο και άφθονα πηγαία νερά. Εκεί, στις πρασινάδες μας παράταγαν κι εμείς… λυσσάγαμε παρέα με τη φύση. Αργότερα, ως ενήλικη πια, πληροφορήθηκα ότι κάπου κοντά στα παιχνίδια της αθωότητά μας, βρισκόταν η σχολή του Αριστοτέλη, του φιλόσοφου, που εκπαίδευσε το Μέγα Αλέξανδρο.


 

Ευχαριστούμε το Αρχείο του δήμου Νάουσας
www.naousa.gr

Η Αλεξάνδρεια απ΄ την άλλη πλευρά, έχει να επιδείξει κυρίως γεωργική δραστηριότητα. Είναι κατάσπαρτη από εσπεριδοειδή. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της Βόρειας Ελλάδας σε φρούτα. Ειδικά, στο Ροδοχώρι, επτά μόλις χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια, «οργιάζουν» οι αχλαδιές, οι μηλιές, οι κερασιές και οι ροδακινιές. Κατά τα λοιπά, εξερευνώντας την Ημαθία, θα ανακαλύψετε τα Λευκάδια, χωριό με επίσης μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια άλλη συστάδα μακεδονικών τάφων και η Νέα Νικομήδεια, που απ΄ ό,τι προδίδει και τ΄ όνομά της, αποτέλεσε καταφύγιο για τους μικρασιάτες πρόσφυγες της Νικομήδειας.

Τι θα φάω – Τι θα αγοράσω

Οι σπεσιαλιτέ της περιφέρειας είναι οι πίτες, οι σαρμάδες, η τηγανιά που δένει με το θεσπέσιο τοπικό κρασί και το χοιρινό με σέλινο και πράσο. Σ΄ όποιο ταβερνείο και να καθίσετε, όλα αυτά τα βρείτε. Άλλωστε, είναι φαγητά που οι ντόπιοι τα συνηθίζουν και στα σπίτια τους. Για επιδόρπιο, θα σας σερβίρουν σίγουρα κάποιο φρούτο παραγωγής τους ή ραβανί, που είναι όλα τα λεφτά… Η φήμη του έχει ταξιδέψει παντού. Από τη Θράκη ίσαμε την Κρήτη κι από τα Επτάνησα ίσαμε τη Λήμνο και τα Δωδεκάνησα, θα βρείτε πάμπολλα ζαχαροπλαστεία που σερβίρουν «ραβανί Βεροίας». Ε, τι στην ευχή; Δε θα το φάτε στην πηγή του;

Όσο για το τι μπορείτε να φέρετε απ΄ την Ημαθία, εκτός από ξύλινες φλογέρες, γκλίτσες και τα λοιπά φολκλόρ, που πλημμυρίζουν τα καταστήματα λαϊκής τέχνης, εννοείτε ότι θα προμηθευτείτε φρούτα και κομπόστες αλλά και κουβέρτες και φλοκάτες. Σας υπενθυμίζω ότι στην περιοχή βρίσκεται το ξακουστό εργοστάσιο της «Βέτλανς Νάουσα».

Χρήσιμα Τηλέφωνα

* ΚΤΕΛ Βέροιας: (23310)22342
* ΟΣΕ Βέροιας: (23310)24444
* Δήμος Βέροιας: (22310)59505
* Ραδιοταξί Βέροιας: (22310)62555-62666
* Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βεργίνας: (23310)92347
* Παναγία Σουμελά: (23310)88139

Ορειβατικά Καταφύγια
Για τη θέση «Σέλι»: (23310)26970 & (2310)278288
Για τη θέση «Τρία Πηγάδια»: (23320)28567 & (23320)44446-28567

Χιονοδρομικά Κέντρα
Για το Σέλι: (23310)49209
Για τα Τρία-Πέντε Πηγάδια: (23320)44464-44981
Για τη Βολάδα: (23310)49220-49318

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία