ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΠΙΕΡΙΑ
Στο σπίτι των δώδεκα Θεών…

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Ευνοημένος από τη φύση νομός, η Πιερία εκτείνεται σε όλο της το μήκος πλάι στη θάλασσα, έχοντας στα νώτα της τον συμπαγή επιβλητικό όγκο της κατοικίας των Θεών, του Ολύμπου. Με άρωμα δοκιμασμένης αιγαιοπελαγίτικης αλμύρας, που μπορεί κανείς να απολαύσει στις θαυμάσιες παραλίες της και γεύση ιστορικού παρελθόντος, που φτάνει ως τη μυθολογία, ο νομός Πιερίας προσφέρεται για εξερεύνηση και αναψυχή όλες τις εποχές του χρόνου.
Η Κατερίνη, η πρωτεύουσα του νομού, απλωμένη στην πεδιάδα μπροστά στον Όλυμπο και τα Πιέρια όρη, φτάνει ίσαμε τη θάλασσα και θεωρείται ένα από τα ακμαιότερα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ως εκ τούτου, πόλη με φυσική ομορφιά αλλά και εντυπωσιακή τουριστική υποδομή, η Κατερίνη «φιλοξενεί» όλες τις εποχές πλήθος επισκεπτών, φανατικών της θάλασσας, του βουνού αλλά και των αρχαίων, γιατί, μη λησμονείτε, στα 15 μόλις χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου. Σημειώστε ότι το Δίον ήταν οχυρωμένη πόλη, που κατοικήθηκε από τους Κλασικούς ως τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως την κεντρική οδό, το ιερό της Δήμητρας, το βωμό από το Τέμενος του Ολύμπιου Δία, το Ελληνιστικό Θέατρο κ.α. Ο χώρος των ανασκαφών έχει διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο με εντυπωσιακή έκταση και οργάνωση.

Κωμοπόλεις και χωριά

Ως νομός με τη μια πλευρά του να εκτείνεται κατά μήκος της θάλασσας, η Πιερία αριθμεί σειρά από θαυμάσιους παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Λεπτοκαρυά, ο Μακρύγιαλος, η Μεθώνη, η Νέα Αγαθούπολη, οι Νέοι Πόροι, η Σκοτίνα, ο Πλαταμώνας με το περίφημο Κάστρο του και ο Νέος Παντελεήμονας (αν βρεθείτε στην περιοχή, επισκεφθείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το παλιό χωριό, στις παρυφές του Ολύμπου, σε υψόμετρο 400 μέτρων και πλέον. Οι θρύλοι για την εγκατάλειψή του από τους κατοίκους ποικίλουν. Η τελευταία ιστορία που άκουσα έκανε λόγο για μαζική επέλαση ποντικών…). Ισάξιας φυσικής ομορφιάς με ορεινό τοπίο είναι και τα χωριά στην ενδοχώρα. Το Αιγίνιο, το Ελατοχώρι, ο Κολινδρός.

Άφησα το Λιτόχωρο τελευταίο γιατί οι αδυναμίες δεν κρύβονται…

Λιτόχωρο – Πορεία προς τον Όλυμπο

Οι περισσότερες από τις περιγραφές που ακούγαμε παλιότερα για το Λιτόχωρο, την κωμόπολη που απλώνεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στο άνοιγμα του φαραγγιού του Ενιπέα, προέρχονταν από ανθρώπους που έκαναν εκεί τη στρατιωτική τους θητεία, καθώς εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα. Ήταν φυσικό, τότε, οι εντυπώσεις που προκαλούσε το Λιτόχωρο να μην είναι και οι καλύτερες, αφού ελάχιστα ενδιέφερε τους στρατιώτες να αποτυπώσουν στις κουβέντες τους τι υπήρχε πίσω από την καθημερινότητα μιας αναγκαστικής διαβίωσης στα πλαίσια της στρατιωτικής ζωής. Όσοι, όμως, επισκέφτηκαν το Λιτόχωρο κατάλαβαν πως ό,τι είχαν ακούσει αδικούσε την αληθινά πανέμορφη αυτή πόλη, που δεν έχει ως μόνο πλεονέκτημά της το ότι βρίσκεται κάτω από τις επιβλητικές κορυφές του Ολύμπου, αλλά και την αρχιτεκτονική της, τα γραφικά δρομάκια, τα παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμοσκεπές. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά πίσω του καθώς ανεβαίνει για το πρώτο καταφύγιο του Ολύμπου, τα Πριόνια, για να δει από ψηλά το Λιτόχωρο και να διαπιστώσει πόση αρχοντιά κρύβει.
Το Λιτόχωρο είναι χτισμένο σε μια εξαιρετικά ευνοημένη από τα στοιχεία της φύσης τοποθεσία. Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου εντυπωσιάζει ακόμη και τον πιο απαιτητικό φίλο του βουνού, καθώς υψώνεται μέχρι τα 2917 μέτρα πάνω από τα σπίτια. Από την άλλη πλευρά, οι ακτές της Πιερίας που βρίσκονται στο επίνειο, τη Σκάλα Λιτοχώρου, είναι από τις ομορφότερες της βόρειας Ελλάδας και φτάνουν ως τα ριζά του περίφημου Κάστρου του Πλαταμώνα. Το Λιτόχωρο, λοιπόν, συνδυάζει με τον ιδανικότερο τρόπο βουνό και θάλασσα.
Από την είσοδο, κιόλας, στην πόλη, τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και οι φροντισμένοι δρόμοι με το πλακόστρωτο δίνουν την αίσθηση του πολιτισμού με την αρχέγονη αφετηρία. Ο πρώτος περίπατος θα σας φέρει στην παλιά συνοικία του Λιτοχώρου, που ανακηρύχθηκε διατηρητέα από το 1923. Ξεχωρίζει το μεσαιωνικό στοιχείο με το έντονα παραδοσιακό χρώμα που ταξιδεύει τον επισκέπτη πολλά χρόνια πίσω. Κυρίαρχα εδώ, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, είναι τα παραδοσιακά σπίτια της που αναδεικνύουν όλα τα γνωρίσματα της περίφημης μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι τυχαίο που οι Λιτοχωρίτες οικοδόμοι και τεχνίτες της πέτρας ήταν τα παλιά τα χρόνια από τους πλέον ξακουστούς Έλληνες τεχνίτες. Θα δείτε τα χαρακτηριστικά τοξωτά υπέρθυρα, τις ξύλινες αυλόπορτες, προστατευμένες από διπλές στέγες και τους χώρους υποδοχής με τα πολλά παράθυρα. Σε κεντρικό σημείο της πόλης βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δημητρίου, γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η οικονομία του τόπου με αποκορύφωμά της το παζάρι, που οργανώνεται ως σήμερα. Από το εμπορικό κέντρο μικρά δρομάκια οδηγούν στην παλιά πόλη, όπου «κυριαρχούν» η πλατεία του Πλάτανου και το 1ο Δημοτικό Σχολείο, χτισμένο το 1904 από προκρίτους ναυτικούς. Στο σχολείο φυλάσσεται αξιόλογο αρχείο. Αν συνεχίσετε τον περίπατο θα φτάσετε στο Χοροστάσι. Στη σκιά ενός επιβλητικού αιωνόβιου πλάτανου που βρίσκεται εδώ, δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, στη μνήμη του οποίου έχει χτιστεί και μικρό ξωκλήσι. Ολοκληρώνοντας τον πρώτο περίπατο, τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στα μπαϊρια, τις συνοικιακές πλατείες του Λιτόχωρου, στις οποίες θα ξεχωρίσετε θαυμάσια νεοκλασικά αρχοντικά.


 

 

Αν βρεθείτε στο Λιτόχωρο τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα παρακολουθείστε την περιφορά των δύο επιταφίων, που στολίζονται όλη τη Σαρακοστή από ειδικευμένες Λιτοχωρίτισσες για να ξεκινήσουν τη Μ. Παρασκευή με προορισμό το Παζάρι. Εκεί, οι δύο ενορίες, συναγωνίζονται μεταξύ τους στο καλύτερο στόλισμα του επιτάφιου και την καλύτερη χορωδία Ένα από τα καινούργια αξιοθέατα της πόλης είναι το Δημοτικό Στάδιο «Πύρρος Δήμας». Σε μια πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου δεν θα ήταν δυνατό να μην έχει αναπτυχθεί ο αθλητισμός και ιδιαίτερα τα αθλήματα που έχουν να κάνουν με την περιπέτεια στο βουνό. Άλλωστε από το Λιτόχωρο ξεκίνησαν όλοι οι ξένοι και Έλληνες αλπινιστές που κατέκτησαν τις κορυφές του Ολύμπου. Στο δημοτικό στάδιο, μάλιστα, υπάρχει και πίστα αναρρίχησης, ενώ οι Ορειβατικοί Σύλλογοι του Λιτοχώρου είναι από τους πιο δραστήριους της Βόρειας Ελλάδας. Βγαίνοντας από την πόλη για να συνεχίσετε την περιπέτεια στις πλαγιές του Ολύμπου θα επισκεφτείτε το Πάρκο Κατούνια που προσφέρει ένα τοπίο μαγευτικό και διαθέτει χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Ανηφορίζοντας ψηλότερα και με θέα πάντα στο φαράγγι του Ενιπέα, θα φτάσετε στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στο Άλσος των Αγίων Αποστόλων με το ομώνυμο ξωκλήσι και στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Ο ωραιότερος, κατά κοινή ομολογία, χώρος αναψυχής είναι το δάσος του Άη Γιάννη, μισή ώρα πεζοπορία από το Λιτόχωρο.

Τι θα φάω

Σε ανεπτυγμένο νομό, όπου συνυπάρχουν βουνό και θάλασσα, δεν έχουν τέτοιες απορίες. Τόσο στις πάμπολλες ταβέρνες της Κατερίνης και των παραθαλάσσιων οικισμών της όσο και στα ορεινά θα φάτε και θαυμάσια κρέατα και φρεσκότατα ψάρια. Οι ντόπιοι θα σας πληροφορήσουν για τις παραδοσιακές τους συνταγές κι εσείς θα επιλέξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Προσωπική συμβουλή: Μη εγκαταλείψετε την Πιερία, αν δεν δοκιμάσετε μελιτζάνες γεμισμένες με τυρί. Όλα τα λεφτά…
Κατά τα λοιπά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η περιοχή παράγει ωραιότατο τσίπουρο, γλυκόπιοτο κρασί και διάφορες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Ειδικά για το Λιτόχωρο, επισημαίνω ότι τόσο μέσα στην πόσο, όσο και γύρω από αυτήν, υπάρχουν πολλές ταβέρνες. Όποια κι αν επιλέξετε, δοκιμάστε γίδα βραστή, τραχανά, κλέφτικο, στάμνα, γεμιστό κατσίκι, γεμιστή κότα και ντόπιες πίττες.

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Κατερίνη (κωδικός 23510)

* ΚΤΕΛ: 23313
* ΟΣΕ: 23709
* Δήμος: 69400
* Ραδιοταξί: 33111, 36888, 31222
* Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Δίου: 53206

Χρήσιμα τηλέφωνα στο Λιτόχωρο (κωδικός 23520)

* Δήμος: 84701-17
* Γραφείο Πληροφοριών Δήμου: 83100
* Σιδηροδρομικός Σταθμός: 22522
* Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων: 81271
* ΕΟΣ: 84544
* ΣΕΟ: 82300

Πληροφορίες για τους λάτρεις της … ορεσίβιας εξερεύνησης.


Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες έρχονται στο Λιτόχωρο έχοντας ως στόχο την ανάβαση στις δύο ψηλότερες κορυφές του βουνού των θεών, το Μύτικα (2.917 μ.) και το Στεφάνι (Θρόνος των Θεών 2.909 μ.). Από εδώ περνάει το Διεθνές Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4. Το μεγαλύτερο κομμάτι του βουνού έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1938 και κρύβει θαυμαστή χλωρίδα και πανίδα. Ανεβαίνοντας θα δείτε ορεινά και ψυχρόβια κωνοφόρα, πελώρια δέντρα που συνυπάρχουν αρμονικά με τον παγωμένο άνεμο (σε τέτοια ύψη, μια εποχή υπάρχει. Ο Χειμώνας. Προσωπικά, άφησα τη βάση του Ολύμπου με 30 βαθμούς, στην καρδιά του Αυγούστου κι έφτασα στο πρώτο καταφύγιο του βουνού με θερμοκρασία -1!
Από την πλευρά του Λιτόχωρου μπορείτε να ανεβείτε μέχρι τα Πριόνια από μονοπάτι, μέσα από το Φαράγγι του Ενιπέα, ή με αυτοκίνητο από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Από εκεί, το κυριότερο μονοπάτι ανάβασης συνεχίζει ως το καταφύγιο στα 2.100 μ.. Το ίδιο μονοπάτι οδηγεί στις κορυφές.

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία