ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Ροδόπη

  << Επιστροφή στο χάρτη
Ο Νομός Ροδόπης είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο νομός Ροδόπης ανήκει γεωγραφικά στην Θράκη. Βόρεια συνορεύει με την Βουλγαρία, στα δυτικά του βρίσκεται ο νομός Ξάνθης, ανατολικά ο νομός Έβρου και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος με μήκος ακτών 58 χιλιόμετρα. Στα βόρεια του νομού βρίσκεται το ανατολικό μέρος της οροσειράς της Ροδόπης στην οποία οφείλει την ονομασία του. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κομοτηνή.

Πλούσια χλωρίδα και πανίδα, λίμνες, παραδοσιακά χωριά και παραλιακοί οικισμοί συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νομού, όπου η χριστιανική και η μουσουλμανική παράδοση συνυπάρχουν. Διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού είναι η Κομοτηνή. Έχει γνωρίσει μεγάλη οικονομική και πολιτιστική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής και τη λειτουργία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επισκεφθείτε την Παλαιά Πόλη και την Παλαιά Αγορά, τα Νεοκλασικά, την Αρμένικη Γειτονιά, τον Τενεκέ Μαχαλά, το Ιμαρέτ, το εντυπωσιακό Εσκί Τζαμί, το άλσος με τον Ζωολογικό Κήπο, τον αρχαιολογικό χώρο Μαξιμιανουπόλεως - Μοσυνουπόλεως κοντά στο χωριό Μίσχος, τον Μακεδονικό Τάφο κοντά στο χωριό Σύμβολα, στην ίδια περιοχή το πυκνό δάσος και τον γραφικό Μύλο του Τσάμη, το Νεολιθικό Οικισμό κοντά στο χωριό Παραδημή, το Μεσαιωνικό Γεφύρι κοντά στο χωριό Πατερμά μέσα στο δάσος. Επίσης, το Παπίκιον Όρος, το Τοξωτό Μεσαιωνικό Γεφύρι του Κομτσάτου.
  Μεταξύ των υπολοίπων μουσείων της περιοχής αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε και το μουσείο Κομοτηνής (Ίδρυμα Νικολάου Παπανικολάου) καθώς και το μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρώμα. Επίνειο της Μαρώνειας με λίγους κατοίκους και αρκετή τουριστική κίνηση το καλοκαίρι είναι ο Αγιος Χαράλαμπος. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του οικισμού και στον Πλατανίτη. Επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Μαρώνειας με τα πολλά αξιοθέατα. Ανάμεσά τους η Σπηλιά του Κύκλωπα, ο υγρότοπος της Ισμαρίδας και η Αρχαία Εργάνη. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες του Ιμέρου, της Αλκυόνας, του Πλατανίτη και του Αγίου Χαραλάμπους. Στους Προσκυνητές και στον Ίμερο κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου αναβιώνει το έθιμο της Μπάμπως - γυναικοκρατία. Εμπορικό κέντρο της περιοχής με μεγάλη και γραφική αγορά είναι η κωμόπολη Σάπες στο δρόμο Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης.

Ψαράδικος οικισμός που έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό κέντρο με ωραίες ακρογιαλιές είναι το Φανάρι. Επισκεφθείτε την Αρχαία Δικαία και την Αρχαία Στρύμη, το γραφικό πομάκικο χωριό Αρωγί και τον υγρότοπο της Βιστωνίδας με πλούσια ορνιθοπανίδα. Αν βρεθείτε στη Ροδόπη αγοράστε κεντήματα, υφαντά, κοσμήματα, παστουρμά, καβουρμά και σουτζούκ - λουκούμ. Δοκιμάστε γιουφκάδες, σαρμάδες, κεμπάπ, μαλεμπί και χαλβά Μαρώνειας από τις τοπικές σπεσιαλιτέ.
    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία