ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου

Αθήνα

Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου φιλοξενεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο νέο της κτίριο, ``Λαϊς`, στην Ιερά Οδό, από την Πέμπτη ,3 του μηνός έως και τις 9 Δεκεμβρίου.
Πραγματοποιείται, με αφορμή τον εορτασμό στην Κούβα , για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Κουβανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας (ICAIC), και θα προβληθούν 40 ταινίες , μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και ένα αφιέρωμα στο έργο του Σαντιάγκο Αλβάρεζ, με 11 ταινίες του από την ``χρυσή`` εποχή του κουβανικού κινηματογράφου, της δεκαετίας του 60 και 70.
Από τα ιδρυτικά μέλη του ICAIC, το 1959 είναι επίσης, ο Ιντελφόνσο Ράμος Βαλντές, από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, και θα παραδώσει μάστερκλας την Παρασκευή 4/12, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την ιστορία και τις σχολές του κουβανικού κινηματογράφου και θα σχολιάσει τα δείγματα δουλειάς των νέων κινηματογραφιστών.
``Βρισκόμαστε 50 χρόνια από την δημιουργία του δικού μας κινηματογράφου και αυτό σημαίνει πολλά για τη χώρα μας , την επανάσταση μας και τον εθνικό και λατινοαμερικάνικο πολιτισμό μας `` , λέει ο ίδιος, ικανοποιημένος που το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει κάποιες κλασικές ταινίες του κινηματογράφου της Κούβας, όπως οι Μνήμες Υπανάπτυξης , Λουσία, Φράουλα και Σοκολάτα, μέχρι κάποιες πιο πρόσφατες όπως το Σουίτα Αβάνα, Σελίδες από το Ημερολόγιο του Μαουρίσιο , Μπέννυ, οι Έκπτωτοι Θεοί.
Το ICAIC, είναι το πρώτο ίδρυμα που θεμελιώθηκε μετά την επανάσταση της Κούβας και έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 6000 ταινίες. ``Οι ιδρυτές του είχαν να δουλέψουν για την εκπαίδευση ενός νέου κοινού και η ελευθερία του δημιουργού δεν θεωρείτο δεδομένη αν δεν ήταν συνυφασμένη με αυτή του θεατή. Κάτι που δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες , γιατί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση σε αυτές.Έτσι δημιουργήθηκε ο μεταφερόμενος κινηματογράφος , με 32 καταλλήλως εξοπλισμένα φορτηγά που ταξίδευαν σε όλη τη χώρα`` ανέφερε σε μήνυμά του, ο υπουργός Πολιτισμού της Κούβας, Abel Prieto Jimenez, χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις.
Το Φεστιβάλ στην Αθήνα, τελεί υπό την αιγίδα της Κουβανικής πρεσβείας , της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της εταιρείας New Star.




AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία