Όσο μικρό είναι τούτο δω το νησάκι μόλις 40 τ.χλμ.- στο νοτιοανατολικό άκρο του κυκλαδικού συμπλέγματος, τόσο πλούσια ιστορία κουβαλάει. Κατά τη μυθολογία μάλιστα, η Ανάφη αποτελεί το «σωσίβιο», που έριξε ο Απόλλωνας για να σώσει τους Αργοναύτες, όταν εκείνοι τον επικαλέστηκαν για να τους γλυτώσει από σφοδρή κακοκαιρία. Λέει, λοιπόν, ο μύθος ότι τότε ο θεός σημάδεψε με το τόξο του το σημείο μπροστά στη θαλασσοδαρμένη «Αργώ» και εκεί που έπεσε το βέλος εμφανίστηκε το νησάκι, που έγινε το καταφύγιο των συντρόφων του Ιάσονα.
Όπως κι αν προέκυψε η Ανάφη καταμεσής του Αιγαίου, σημασία έχει πως είναι νησί, που αγαπιέται πολύ. Την τελευταία 5ετία-6ετία μάλιστα, άρχισε να αποκτά και φανατικούς επισκέπτες. Διότι μπορεί στην κοντινή Σαντορίνη να γίνεται Ο πανικός τα καλοκαίρια, υπάρχουν όμως ταξιδιώτες, που επιλέγουν για τις διακοπές τους τόπους ηρεμίας και χαλάρωσης. Αναμφισβήτητα, ένας τέτοιος τόπος είναι η Ανάφη. Αυτοί που την επισκέπτονται συστηματικά, γνωρίζουν ότι η υποδομή του σε κλίνες είναι ικανοποιητική αλλά περιορισμένη γι αυτό, αν σκοπεύετε να την επισκεφθείτε για πρώτη φορά, καλό θα είναι να κινηθείτε για δωμάτιο από νωρίς.
Ο βασικός οικισμός είναι η Χώρα και εδώ υπάρχουν και τα περιποιημένα μικρά συγκροτήματα που προορίζονται για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Ένας δρόμος όλος κι όλος προσφέρεται για την ξενάγησή σας στο νησί και δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που επιλέγουν να τον διασχίσουν με τα πόδια. ’λλωστε, η μεγαλύτερη απόσταση ίσαμε το ιερό του Απόλλωνα στα ανατολικά του νησιού, είναι δεν είναι δέκα χιλιόμετρα.
Ας τα πάρουμε όμως, από την αρχή.
Από τον όρμο του ’η Νικόλα στη Χώρα κι ακόμα παραπέρα
Το πλοίο θα σας αφήσει στο γραφικό λιμάνι του ’η Νικόλα στη νότια ακτογραμμή. Από εδώ, ένας ανηφορικός δρομάκος τριών χιλιομέτρων, θα σας βγάλει στη Χώρα. Αυτή η διαδρομή γοητεύει τους περιπατητές.
Η Χώρα στέκει αγέρωχη σε λόφο με υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Ο οικισμός είναι πυκνοδομημένος, σε απόλυτη αρμονία με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Θα περάσετε στενά σοκάκια, θόλους, καμάρες, θα ανεβείτε και θα κατεβείτε ασβεστοβαμμένα σκαλοπάτια, θα συναντήσετε εκκλησιές, όπως αυτές του ’η Σπυρίδωνα, στο έμπα του οικισμού, του Σταυρού, της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Αθανασίου, των Αγίων Αναργύρων.
Τους χειμώνες, όπως σε κάθε κυκλαδονήσι, η κίνηση είναι περιορισμένη. Πόσο μάλλον στην Ανάφη, που αριθμοί λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους. Τα καλοκαίρια όμως, το σκηνικό αλλάζει. Οι ντόπιοι που θα συναντήσετε, θα σας καλημερίσουν με ευγένεια και μην παραξενευτείτε, αν δεχθείτε πρόσκληση για γλυκό του κουταλιού σε κάποιο σπιτικό. Έτσι είναι οι Αναφιώτες. Έτσι είναι οι Έλληνες.
Μια και μίλησα για Αναφιώτες, ευκαιρία να αναφέρω πως ο περίφημος οικισμός με τα κουκλίστικα σπιτάκια, που αγκαλιάζει τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και φέρει τα όνομα Αναφιώτικα, από αυτούς τους νησιώτες μας δημιουργήθηκε. Βλέπετε, στο νησί υπάρχει παράδοση μαστόρων, οι οποίοι την περίοδο 1860-70 μετανάστευσαν στην Αθήνα και άφησαν το στίγμα και την τέχνη τους στο βράχο της Ακρόπολης.
Συνεχίζοντας την ξενάγηση στο νησί, θα σας πρότεινα να πάρετε αρχικά τον ανατολικό δρόμο, αυτόν που οδηγεί στο Ιερό του Απόλλωνα. Στα ερείπια, δηλαδή. Ο μύθος λέει, ότι σ΄ αυτό το σημείο έχτισαν οι Αργοναύτες βωμό υπέρ του Θεού, που τούς έσωσε από βέβαιο πνιγμό. Εν πάση περιπτώσει τα ερείπια του ιερού βρίσκονται πλάι στην ανατολική μύτη του νησιού, στα πόδια του επιβλητικού ορεινού όγκου, που φέρει το όνομα Κάλαμος. Στην κορφή του βρίσκεται το σύμβολο της Ανάφης, η Παναγιά η Καλαμιώτισσα. Προσέξτε το τέμπλο της. Χρονολογείται από τον 18ο αι. Για όσους αγαπούν το περπάτημα, θα πρότεινα ν΄ ακολουθήσουν το μονοπάτι από τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Σε μία ώρα σταθερής πορείας σε μαγευτική διαδρομή, θα βρίσκεστε στην κορφή του Καλάμου.
|
|
«Τρυπώνοντας» στην ενδοχώρα από μονοπάτια, ακολουθώντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαδρομές, θα ανακαλύψετε τα ξωκλήσια του νησιού, την Παναγία στο Δοκάρι, όπου σώζεται και ταφικά ερείπια με μαρμάρινη σαρκοφάγο, τον ’η Μάμα, τη Φανερωμένη, το Χριστό.
Ο δρόμος από την πρωτεύουσα προς τα δυτικά του νησιού, βγάζει λίγο πριν τον όρμο Πράσα. Είναι η παραλία, που επιλέγουν όσοι επισκέπτες επιθυμούν την απομόνωση. Ο δρόμος φτάνει στο ένα περίπου χιλιόμετρο πριν την παραλία και συνεχίζει φιδωτό φαρδύ μονοπάτι ως τη θάλασσα.
Κοντά στη Χώρα, στα 2,5 μόλις χιλιόμετρα, θα βρείτε το Κλεισίδι. Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά σε πλαγιά, που προσφέρει όμορφη θέα στις βραχονησίδες Μακρά, Φτενά και Αναφόπουλο. Κάποιες κλίνες για διανυκτέρευσης προσφέρονται και εδώ.
Πού θα κολυμπήσω Τι θα φάω
Ερώτηση για το πού θα κολυμπήσετε σε ένα κυκλαδονήσι και μάλιστα, παρθένο ακόμα, όπως η Ανάφη, είναι μάλλον περιττή. Οι παραλίες του νησιού είναι άπαιχτες, αρκεί να τις ανακαλύψετε. Δεν είναι μάλιστα λίγοι, οι έχοντες σκάφη, που μένουν στην κοντινή Σαντορίνη και οργανώνουν εξορμήσεις στην Ανάφη για ν΄ απολαύσουν τις ήρεμες αμμουδερές ακτές της.
Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των παραλιών, που προσφέρονται για θαυμάσιο μπάνιο βρίσκονται στη νότια ακτογραμμή του νησιού. Καμένη Λαγκάδα, Κατσούνι, Φλαμουρού, Έξω Ρούκουνας, Καταλιμάτσα, Μέγας Ποταμός, Μοναστήρι είναι εδώ και σας περιμένουν. Στα δυτικά, υπέροχες είναι η Βάγια και τα Πράσα και στα βόρεια-βορειοανατολικά, το Δρέπανο, το Λιβόσκοπο, ο Όρμος του Αγίου Αντωνίου και τα Χάλαρα.
Όσο για την κουζίνα της Ανάφης, όχι μόνο δε θα σας λείψει τίποτε αλλά μάλλον, θα περισσέψει
Βασικά, απολαύστε πιάτα με θαλασσινά. Αστακομακαρονάδα, ψητή σκορπίνα και υπέροχη κακαβιά. Κατά τα λοιπά, στο νησί συνηθίζονται τα σαλιγκάρια. Υπέροχα επιδόρπια είναι τα «παραγεμιστά» (σκαλτσούνια με σουσάμι και μέλι τοπικής παραγωγής), οι δίπλες και τα γλυκά του κουταλιού (φάτε οπωσδήποτε μούρο).
Χρήσιμα τηλέφωνα στην Ανάφη (κωδικός 22860)
* Κοινότητα: 61266
* Αστυνομία: 61216
* Αγροτικό Ιατρείο: 61215
* Πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων: 61253
* Λιμεναρχείο Θήρας: 22239
|