ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΚΥΘΗΡΑ
Ένας παράδεισος με ξεχωριστή προσωπικότητα

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Έτσι όπως είναι ξεχωριστά –χωροταξικά- από τα υπόλοιπα Επτάνησα, τα Κύθηρα έχουν και ξεχωριστή προσωπικότητα. Κάτι παράξενα όμορφο συμβαίνει μ΄ αυτό νησί. Καμιά γωνιά του δεν μοιάζει με άλλη. Καθένα από τα χωριά έχει δικό του χρώμα. Ως εκ τούτου, κάθε προορισμός στην περιήγηση στο νησί είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

… «Παπάδες» έβαλε ο Θεός σ’ αυτό το μικρό κομμάτι γης για να γοητεύσει τους ανθρώπους. Καθαρές, γαλάζιες θάλασσες, πανέμορφα φυσικά λιμανάκια, δαντελωτοί όρμοι και υπέροχες αμμουδιές, παλιά αρχοντικά και εντυπωσιακά κάστρα. Μια βόλτα στο νησί και το μυαλό σας θα γεμίσει με μοναδικές εικόνες αυθεντικής ελληνικής παράδοσης και φυσικής ομορφιάς.
Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για το γύρο των Κυθήρων. Ακόμα και μέσα από ένα απλό κείμενο, το ταξίδι στα Κύθηρα είναι ένα ταξίδι στο όνειρο.

Η πρωτεύουσα

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, είναι χτισμένη στα ψηλά, μπροστά στο επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο του 1503, με ασβεστωμένα σπίτια, γραφικά σοκάκια, καμάρες και ό,τι άλλο συνθέτει την ελληνική νησιώτικη εικόνα. Μπείτε στο κάστρο και εξερευνήστε το. Εκτός από ερείπια σπιτιών, θα βρείτε σπουδαίες εκκλησιές, όπως την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, την Παναγία την Ορφανή, τον Παντοκράτορα και τον Άγιο Ιωάννη αλλά και την κατοικία του ενετού άρχοντα, που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο του νησιού.
Επίνειο της Χώρας είναι το Καψάλι, ένας όμορφος παραθεριστικός οικισμός, χτισμένος κατά μήκος του γραφικού λιμανιού του, το οποίο όμως κόβεται στη μέση από τη μικρή χερσόνησο, όπου δένουν συνήθως τα βαρκάκια και τα ιδιωτικά σκάφη των επισκεπτών.

Εξερευνώντας την ενδοχώρα

Το Καψάλι θα μπορούσε να αποτελέσει το ορμητήριό σας. Διαθέτει θαυμάσια ξενοδοχεία και ικανοποιητικότατα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ανηφορίζοντας προς το βορρά, ο πρώτος σταθμός σας θα είναι σίγουρα τα Λιβάδια (Άνω και Κάτω) με τα θαυμάσια γραφικά σπίτια τους. Στρίψτε δεξιά απ΄ το Κάτω Λιβάδι και βάλτε…ρότα για Αβλέμονα. Περνώντας μάλιστα από το χωριό, θα δείτε στο βάθος δεξιά τις ειδυλλιακές παραλίες Κομπονάδα και Φυρή Άμμο.
Ο Αβλέμονας είναι ένα γνωστό, όμορφο ψαροχώρι από το οποίο (καιρού επιτρέποντος), μπορείτε να πάρετε καΐκι, να περάσετε στα Αντικύθηρα και να εξερευνήσετε πεζοί και αυτή την ελληνική ομορφιά. Αφού το αυτοκίνητο εδώ, είναι είδος υπό εξαφάνιση, αντιλαμβάνεστε την ποιότητα ζωής που προσφέρουν τα Αντικύθηρα. Λίγες ώρες χρειάζεστε για να περιδιαβείτε τους τρεις –όλους κι όλους- οικισμούς του.

Είδαμε λοιπόν, το μικρό αδερφάκι των Κυθήρων, επιστρέψαμε στον Αβλέμονα και ας συνεχίσουμε την εξερεύνηση στην ενδοχώρα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το οδικό δίκτυο των Κυθήρων δεν είναι κι ότι καλύτερο. Αρκετά χωριά, παρότι σε κοντινές αποστάσεις, δεν συνδέονται μεταξύ τους με δρόμους (ακόμη κι αν συνδέονται, είναι η χαρά του τζιπ…) παρά χρειάζεται να επιστρέψετε σε κάποιο κόμβο και ν΄ ακολουθήσετε την ίδια κατεύθυνση με πριν.
Από τον Αβλέμονα παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής προς Λιβάδι. Μας βγάζει λίγο παραπάνω. Στον κόμβο των Καρβουνάδων. Κάνουμε δεξιά στη διασταύρωση και μπαίνουμε πιο βαθειά στην ενδοχώρα. Στα τρία περίπου χιλιόμετρα, η πινακίδα μάς ενημερώνει ότι ο δρόμος στ΄ αριστερά βγάζει στον γραφικότατο Μυλοπόταμο με την πλούσια βλάστηση και τα γάργαρα νερά. Επισκεφθείτε τον. Αξίζει τον κόπο.

 

Πηγαίνετε και στο Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Η έκτασή του υπολογίζεται στα 2.000 τ.μ. Επιστρέψτε στον κεντρικό και συνεχίστε την πορεία προς το Βορρά. Από ένα άλλο όμορφο χωριό, που φημίζεται για το μέλι του, τα Αρωνιάδικα, θα κόψετε δεξιά με κατεύθυνση προς Μητάτα, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο. Το χωριό, από τα παλαιότερα του νησιού, είναι γραφικότατο και δεσπόζει στο κέντρο του. Ξαποστάστε στην κεντρική πλατεία και ζητήστε να δοκιμάσετε τους «μαστούς της Αφροδίτης», κάτι πεντανόστιμα μηλοροδάκινα, που βρίσκει κανείς μόνο εδώ.
Επόμενος προορισμός μας, ο Ποταμός. Βρισκόμενος στα 19 χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας, είναι το μεγαλύτερο χωριό αλλά και το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο των Κυθήρων. Παλιότερα ονομαζόταν «Της Κυράς το Χωριό», προφανώς λόγω της ύπαρξης εδώ της εκκλησίας της Παναγίας της Ιλαριώτισσας. Κάθε Κυριακή πρωί, η κεντρική πλατεία πλημμυρίζει από ντόπιους παραγωγούς, που πωλούν τα προϊόντα τους. Το παζάρι είναι καθιερωμένο και οι νησιώτες το περιμένουν πώς και πώς. Για τους τουρίστες πάλι, αποτελεί ενδιαφέρουσα ατραξιόν.
Πολύ κοντά στον Ποταμό θα βρείτε το πιο ενδιαφέρον φαράγγι του νησιού. Είναι το φαράγγι της Λαγκάδας, που ξεκινάει περίπου από την Παλαιοχώρα και καταλήγει στη θάλασσα. Εξαιρετικό δείγμα Μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής αποτελεί η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στο έμπα του μονοπατιού, που οδηγεί στην Παλαιοχώρα.
Όπως διαπιστώνετε, το νησί προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα. Για λάτρεις της περιπέτειας, της εξερεύνησης, της φύσης, της παράδοσης και ασφαλώς, και της θάλασσας, καθώς δεν υπολείπεται από τ΄ άλλα νησιά μας σε ψαροχώρια με λαχταριστές παραλίες.
Για παράδειγμα, ο ανατολικότερος οικισμός, το Διακόφτι, που είναι και το νέο λιμάνι, διαθέτει θαυμάσια αμμουδιά. Αν δεν είναι του γούστου σας, τραβήξτε για τις ακτές της Παλαιόπολης, απ΄ όπου φαίνεται και το νησί των λογοτεχνών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα Μακρυκύθηρα, αλλά επειδή παραχωρήθηκε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, οι ντόπιοι τού άλλαξαν όνομα. Προτελευταίος προορισμός σας θα μπορούσε να είναι το όμορφο χωριό της Αγίας Πελαγίας. Εδώ θα σας αφήσει το πλοίο αν το πάρετε από τη Νεάπολη. Για το τέλος φύλαξα το βόρειο άκρο του νησιού. Εκεί είναι η Πλατιά Άμμος, ένας συμπαθέστατος παραθεριστικός οικισμός με όμορφη παραλία, καθαρή θάλασσα και σούπερ ψαροταβέρνες. Κάντε το μπάνιο σας και φάτε φρέσκα ψάρια και πολλές άλλες θαλασσινές λιχουδιές.

Πώς θα πάω

Βασικά, με πλοίο, όπως σε κάθε νησί… Αστειεύομαι. Απλώς, τα Κύθηρα συνδέονται με πολλά λιμάνια της χώρας κι αυτό διευκολύνει την πρόσβαση σ΄ όποιο γεωγραφικό διαμέρισμα του νότου κι αν ζείτε. Για την ακρίβεια, πλοία και ιπτάμενα δελφίνια φεύγουν από τον Πειραιά, το Γύθειο, τη Νεάπολη, την Καλαμάτα και το Καστέλι Χανίων.
Αν πάλι δεν είστε της θαλάσσιας διαδρομής, μπορείτε να επιλέξετε αεροπλάνο. Τα δρομολόγια από το Ελευθέριος Βενιζέλος, ειδικά τα καλοκαίρι, είναι ικανοποιητικότατα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα στα Κύθηρα (κωδικός 27360)

* Λιμεναρχείο: 33280, 31222, 34222
* Πρακτορείο: 34371
* Αεροδρόμιο: 33292
* Ο.Α.: 33362
* Δήμος: 31213
* Ταξί: 33271

 

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία