ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
…στην ευλογημένη κατοικία των θεών…

Της Τόνιας Μανιατέα

  << Επιστροφή στο χάρτη

Αν, όπως διατείνεται η μυθολογία, η Μαγνησία ήταν ο τόπος κατοικίας των ολύμπιων θέων, τότε εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσυπογράψουμε το γούστο τους… Διότι, αυτό το κομμάτι της θεσσαλικής γης με τη σπάνια γεωμορφολογία, με τις μαγικές ακτές μέσα κι έξω απ΄ τον Παγασητικό και τα μαγευτικά πηλιορείτικα χωριά, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία, που θα παρέπεμπαν σε θείο ορμητήριο… Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι, κατά την παράδοση, από εδώ, ξεκίνησε η εκστρατεία μιας άλλης θεϊκής φυσιογνωμίας, αυτής του Ιάσονα. Μάλιστα. Η χερσόνησος της Μαγνησίας υπήρξε η αφετηρία των Αργοναυτών για το μεγάλο ταξίδι προς την Κολχίδα.
Με τέτοιες περγαμηνές λοιπόν, συμπληρωματικές στην εντυπωσιακή εικόνα του παρόντος, πώς να μη αφιερώσεις τμήμα της ζωής σου για να οργώσεις τούτο το κομμάτι της Ελλάδας; Διότι η Μαγνησία δεν ανακαλύπτεται σε μια απλή επίσκεψη. Η Μαγνησία χρειάζεται όργωμα, οργανωμένη, πεισματική εξερεύνηση…
Το ορθόδοξο είναι να ξεκινήσουμε την ξενάγηση από την πρωτεύουσα του νομού κι αφού χωροταξικά είναι τοποθετημένη στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου, μας βολεύει να πιάσουμε τα περίχωρά της και να κατεβαίνουμε προς το θαυματουργό πόδι ίσαμε το Παλαιό Τρίκερι, το νησάκι στο νύχι του ποδιού, που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των φυσιολατρών.

Εισπνέοντας τον κοσμοπολίτικο αέρα του Βόλου.

Οι ταξιδιώτες θα έχετε συνδυάσει το Βόλο με τα περίφημα τσιπουράδικα του παραλιακού πεζόδρομου, και όχι μόνον, της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μεζεδοπωλεία είναι απίστευτες …ξελογιάστρες. Τόσο για το θαυμάσιο τοπικό τσίπουρο που σερβίρουν όσο και για τους υπέροχους μεζέδες με τους οποίους το συνοδεύουν. Αν μάλιστα, έχετε λίγη παραπάνω …έφεση σε τέτοιου είδους διασκέδαση, θα σας πρότεινα να ξεναγηθείτε πρώτα στην όμορφη πόλη γιατί αν ξεκινήσετε από κάποιο τσιπουράδικο, το πιθανότερο είναι ότι δε θα ξεκολλάτε και θα αδικήσετε τις υπόλοιπες ομορφιές.
Η αλήθεια είναι πως ο Βόλος είναι μια σύγχρονη πόλη με ξεχωριστή γοητεία, ζωντανή, δημιουργική, παραγωγική σε τέχνες και πολιτισμό. Είναι χτισμένος περιφερειακά του λιμανιού του, από τα εμπορικότερα της χώρας, και εκτείνεται ίσαμε τα ριζά του όρους Πήλιο. Μάλιστα, για την περίοδο κατά την οποία αναπτύχθηκε οικιστικά η πόλη, διαθέτει ικανοποιητικότατη ρυμοτομία. Εκτός από την θετική πρώτη εικόνα που θα έχετε προσεγγίζοντας το λιμάνι του, περιδιαβάζοντας τα σώψυχά του, θα εντυπωσιαστείτε από τα πάρκα και τις πλατείες, τα επιβλητικά νεοκλασικά, τα εμπορικά καταστήματα με τις καλόγουστες βιτρίνες, τα βιομηχανικά κτήρια, που συντηρούνται ως αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής περασμένων εποχών. Ένα απ΄ αυτά, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μπαίνοντας στο λιμάνι. Είναι το καπνεργοστάσιο του Παπαστράτου, που σήμερα, «φιλοξενεί» δημόσιες υπηρεσίες και σχολές του θεσσαλικού πανεπιστημίου. Μέσα στην πόλη θα ανακαλύψετε τις καπναποθήκες Σπίρερ και της Ελληνογαλλικής Εταιρίας Καπνών, την Ηλεκτρική Εταιρία Βόλου, το υφαντουργείο Μουρτζούκου, το πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα και άλλα. Αρκετά από αυτά τα δείγματα της βιομηχανικής ακμής, που γνώρισε η πόλη στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, στεγάζουν κατά κανόνα υπηρεσίες του δήμου.

Εξερευνώντας την πόλη, την προσοχή σας θα τραβήξουν τα νεοκλασικά κτίσματα του ξενοδοχείου «Αίγλη» που ανήκει στην Τράπεζα Ελλάδος, του κινηματοθέατρου «Αχίλλειον» που ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα, του Δικαστικού Μεγάρου, του Αθανασάκειου Μεγάρου αλλά και το υπέροχο διατηρητέο κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού, που φτιάχτηκε το 1884 επί Χαριλάου Τρικούπη. Στη συμβολή των δρόμων Γρηγορίου Λαμπράκη και 2ας Νοεμβρίου, θα δείτε το δημαρχείο Βόλου, που είναι χτισμένο κατά την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και πίσω του, λίγα μέτρα παρακάτω, το ανοικτό δημοτικό θέατρο.
Στην πόλη θα ανακαλύψετε αρκετές στέγες πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας και θεατρικά εργαστήρια. Είπαμε. Ο Βόλος παρουσιάζει αξιοσημείωτη πολιτιστικο-καλλιτεχνική δραστηριότητα. Στην εξερεύνησή σας θα άξιζε να εντάξετε μια περιήγηση στις υπέροχες εκκλησιές του Αγίου Κωνσταντίνου, στην προκυμαία, του Αγίου Νικολάου με το επιβλητικό μαρμάρινο καμπαναριό, της Ζωοδόχου Πηγής στο λόφο της Γορίτσας και της Παναγιάς της Τρύπας, χτισμένης σε σπηλιά (εξ ου και το όνομά της), πλάι στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου.
Στην περιφέρεια της πόλης αναζητήστε το ορεινό χωριό Μελισσάτικα με τις βίλες της βολιώτικης αφρόκρεμας και την υπέροχη θέα στον Παγασητικό, το χωριό Φυτόκο με το πέτρινο τοξωτό γεφύρι και το μονοπάτι από την Παναγιά της Λέστιανης, στα 13 χλμ. από το Βόλο, που θα σας οδηγήσει σε άλλο πανέμορφο τρίτοξο γεφύρι.

Νότια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας

Εκτός από κάποιους οικισμούς, που παρουσιάζουν οικιστικό ενδιαφέρον και το γεωργοκτηνοτροφικό Βελεστίνο, η περιφέρεια της Μαγνησίας δυτικά του Βόλου, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ταξιδιώτη. Το Βελεστίνο η πατρίδα του Ρήγα Φεραίου, απέχει μόλις 18 χλμ. απ΄ την πρωτεύουσα και καλό θα είναι να το επισκεφθείτε γιατί έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Η πόλη είναι σύγχρονη, απλωμένη σε πεδιάδα και καλύπτει τμήμα των αρχαίων Φερών, που υπήρξε από τους σημαντικότερους πυρήνες της Θεσσαλίας με επίνειο τις Παγασές. Εδώ, σε εκθεσιακό χώρο του δημαρχείου, θα δείτε τη Χάρτα του Ρήγα. Είναι η γεωγραφική απεικόνιση της Ελλάδας με σηματοδοτημένους τους αρχαιολογικούς χώρους.
Η Νέα Αγχίαλος, ο Αλμυρός και η Πτελεός είναι πόλεις του νομού, που ξεχωρίζουν η κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Θα τις συναντήσετε κατά τη σειρά, που τις ανέφερα, παίρνοντας από την πρωτεύουσα το νοτιοδυτικό δρόμο, αφού πρώτα περάσετε από τις άκρως τουριστικές νέες Παγασές ή Αλυκές στις δυτικές ακτές του μυχού του Παγασητικού.
Η Νέα Αγχίαλος είναι παραθαλάσσια κωμόπολη με αξιόλογη τουριστική κίνηση και ικανοποιητική ξενοδοχειακή υποδομή. Στην περιφέρειά της θα ανακαλύψετε όμορφους παραθεριστικούς οικισμούς με θαυμάσιες παραλίες, όπως η Κριθαριά, οι Πλάκες, ο Μάραθος, ο Άη Γιώργης, η Γαλάζια Ακτή, η Βελανιδιά και η Χρυσή Ακτή Παναγιάς.
Ο Αλμυρός είναι απλωμένος στην εύφορη πεδιάδα του αρχαίου Κρόκιου πεδίου. Στον κάμπο του καλλιεργούνται ελιές, αμπέλια, σιτηρά, βαμβάκι και κηπευτικά. Αν φτάσετε στον Αλμυρό, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το δάσος Κουρί. Πρόκειται για μια έκταση 1.150 στρεμμάτων με βελανιδιές. Εδώ, λειτουργεί και μια οργανωμένη επιχείρηση με αναψυκτήριο, ζωολογικό κήπο, παιδότοπο, τεχνητές λιμνούλες και γεφυράκια. Υπάρχει μάλιστα, και τρενάκι που κάνει διαδρομές ξενάγησης μέσα στο δάσος για τους επισκέπτες.
Η Πτελεός τέλος, μνημονεύεται και από τον Όμηρο, σύμφωνα με τον οποίο η αρχαία πόλη ανήκε στην επικράτεια του Θεσσαλού βασιλιά και ήρωα του Τρωικού Κύκλου, Πρωτεσίλαου. Κατά τις περιόδους των Βυζαντινών και των Φράγκων, η Πτελεός ήταν σημαντικό λιμάνι. Ο σημερινός οικισμός είναι χαριτωμένος. Διατηρεί αρκετά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αποτελεί τμήμα μια ευρύτερης κατάφυτης έκτασης, πλάι στη θάλασσα.

Στο άγριο βασίλειο των Κενταύρων, η ομορφιά έχει πολλά συνώνυμα.
Πορταριά, Μακρινίτσα, Τσαγκαράδα, Ζαγορά, Χορευτό, Βυζίτσα, Μηλιές…

Η διαδρομή από τον Βόλο προς το Πήλιο είναι μία και κλασική. Ο οφιοειδής ασφαλτόδρομος βουτάει στον ορεινό όγκο και μετά πάλι, χαϊδεύει το τοπίο καθώς σκαρφαλώνετε το βουνό. Πρώτος προορισμός σας η αρχοντική Πορταριά στα 650 μέτρα, κάτι παραπάνω από 13 χιλιόμετρα απ΄ την πρωτεύουσα. Η κεντρική πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, των οποίων η κορφή χάνεται στον ουρανό, σας προδιαθέτει για έναν βαρύ ελληνικό με μπόλικο καϊμάκι. Στον τόπο όπου ωχριά η παράδοση, ζητάς παραδοσιακά προϊόντα. Γύρω από την πλατεία, ξεδιπλώνεται ένα πυκνό δίκτυο με γραφικά καλντερίμια, που σας προκαλούν να τα περπατήσετε και να γνωρίσετε τα αρχοντικά του χωριού. Κάποιος ντόπιος σάς προτρέπει να πάτε και στον Κάραβο, εκεί όπου ένας καταρράκτης χύνει αβίαστα τα γάργαρα νερά του και νοτίζει το τοπίο. Ακούστε τον. Το μεγαλύτερο κομμάτι της Πορταριάς κάηκε από τους Γερμανούς στον πόλεμο και ξαναχτίστηκε. Τα πέντε όλα κι όλα αρχοντικά που γλύτωσαν από κείνη τη φωτιά, στέκουν σήμερα αγέρωχα στολίδια του χωριού.
Επόμενος προορισμός σας, στα 2,5 μόλις χιλιόμετρα, είναι η εκπάγλου καλλονής Μακρινίτσα. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτό το μαγευτικό χωριό. Ίσως δεν το γνωρίζετε αλλά, εδώ γυρίστηκε «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», οπότε όλο και κάτι θα θυμάστε από την ταινία. Οι γειτονιές της Μακρινίτσας είναι χτισμένες ανάμεσα στη βαθιά χαράδρα Μέγα Ρέμα και στον ορεινό όγκο του Σαρακήνικου. Η υψηλότερη συνοικία είναι στα 800 μέτρα και η χαμηλότερη στα 500. Αν η πλατεία της Πορταριάς σας προκάλεσε για καφέ, εδώ θα το «χτυπήσετε» το τσίπουρο. Δεν υπάρχει περίπτωση. Από την πλατεία-ζωγραφιά της Μακρινίτσας με το ξακουστό παραδοσιακό καφενείο, θα έχετε την ευκαιρία ν΄ αγναντέψετε τον Παγασητικό. 

Επιστρέψτε στην Πορταριά και πάρτε το δρόμο προς την έξω πλευρά του θεσσαλικού ποδιού. Προορισμοί σας, η Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό. Η Ζαγορά στα 46 χιλιόμετρα απ΄ το Βόλο, είναι ένα όμορφο πυκνοδομημένο κεφαλοχώρι στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου, που κρατάει τη γραφικότητα του. Ο οικισμός αποτελείται από τους μαχαλάδες της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Κυριακής, του Άη Γιώργη και της Σωτήρας. Ο καθένας απλώνεται γύρω από τη δική του κεντρική πλατεία με προεξέχουσα την εκκλησία, που τον «βάφτισε», το κεφαλόβρυσο και τον παραδοσιακό καφενέ.

 

Στα παλιά τα χρόνια, παρότι κάθε γειτονιά ήταν αυτόνομη, και οι τέσσερις μαζί αποτελούσαν ένα ομοιόμορφο οικιστικό σύνολο. Τα μουλάρια ήταν τα κύρια μεταφορικά μέσα των κατοίκων για να περάσουν από τον ένα μαχαλά στον άλλο. Στη Ζαγορά ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό σχολειό κι αργότερα το «Ελληνομουσείο», γνωστό ως η Σχολή του Ρήγα, μιας κι εδώ φοίτησε ο Ρήγας Φεραίος. Το Πουρί, σκαρφαλωμένο στο ανατολικό Πήλιο, απέχει έξι χιλιόμετρα απ΄ τη Ζαγορά και διεκδικεί κι αυτό το δικό του μερίδιο στον τουρισμό καθώς διαθέτει μερικά από τα ομορφότερα περιπατητικά μονοπάτια, οικεία ήδη και ιδιαίτερα αγαπητά στους λάτρεις της φύσης. Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, στρωμένη σε τρία επίπεδα, είναι γνωστό μπαλκόνι του ανατολικού Πηλίου στο Αιγαίο. Από εδώ, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείς να διακρίνεις και τη Χαλκιδική. Ρουφήξτε άπληστα τη μαγεία της ελληνικής φύσης οδεύοντας για το Χορευτό, το επίνειο της Ζαγοράς. Ο οικισμός απλώνεται κατά μήκος της μακριάς παραλίας με αιωνόβια πλατάνια να σκιάζουν τον παραλιακό του δρόμο. Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και τα καλοκαίρια, τόσο η θάλασσα μπροστά στον οικισμό όσο και η θαυμάσια ακρογιαλιά των Αγίων Σαράντα, στο νότιο άκρο του Χορευτού πλημμυρίζουν από λουόμενους που φτάνουν εδώ από διάφορα χωριουδάκια και πόλεις της ευρύτερης περιφέρειας του ανατολικού Πηλίου.
Κατεβαίνοντας προς το νότιο Πήλιο, στο θαυμαστό πόδι της Μαγνησίας, ένα άλλο σύνολο παραμυθένιων οικισμών, θα τραβήξει την προσοχή σας. Οι Μηλιές, η Βυζίτσα, οι Πινακάτες, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, ο Άγιος Βλάσιος και ο Άγιος Λαυρέντιος απλώνονται στη συνέχεια μιας στριφνής αλλά συναρπαστικής διαδρομής, που θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Προηγουμένως θα έχετε συναντήσει τη γοητευτική Τσαγκαράδα, που καταλαμβάνει το δικό της κομμάτι στον Πηλιορείτικο παράδεισο και όλες τις εποχές αποσπά μεγάλο αριθμό τουριστών. Οι συνοικίες της είναι η Αγία Παρασκευή, η Αγία Κυριακή, οι Άγιοι Ταξιάρχες κι ο Άγιος Στέφανος. Τα αγέρωχα αρχοντικά στα γραφικά δρομάκια καταμαρτυρούν την ευημερία του παρελθόντος, καθώς τον 18ο  αι. αυτό το πανέμορφο χωριό γνώρισε μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη. Οι Μηλιές, το γνωστό κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων και χωρίζεται στα δύο από την επαρχιακή οδό. Τα στενά δρομάκια του, που χάνονται πίσω απ΄ τα πρώτα σπίτια, εκατέρωθεν του δρόμου, υπόσχονται ευχάριστες εκπλήξεις. Στην ανατολή του 2ου αι. το χωριό αυτό ενθουσίασε τον μηχανικό Εβαρίστο, γιο του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και βάλθηκε να βρει τον τρόπο που οι Μηλιές θα συνδέονταν με το Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία. Έτσι, προέκυψε ο περίφημος ατμοκίνητος Μουτζούρης, που ως τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 εκτελούσε τακτικότατα δρομολόγια Βόλος-Αγριά-Λεχώνια-Μηλιές. Η ανάπτυξη ρίχνει το τρενάκι στα αζήτητα ως το 1996, που για τουριστικούς λόγους ρίχνεται πάλι στην κυκλοφορία.
Στα δύο μόλις χιλιόμετρα από τις Μηλιές, θα βρείτε την υπέροχη Βυζίτσα, χωμένη στην καταπράσινη αγκαλιά του Πηλίου. Εδώ θα απολαύσετε το απόλυτο πάντρεμα της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση. Το χωριό με τα επιβλητικά αρχοντικά, τα παραδοσιακά σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τις βρύσες με το γάργαρο νερό, μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι και όχι αδίκως, βεβαίως, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή των ταξιδιωτών.
Ο επόμενος προορισμός σας, οι Πινακάτες, είναι μια θαυμαστή ιστορία που επαναλαμβάνεται. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Ως τη δεκαετία του ΄80 και καθώς η μισή ελληνική επαρχία είχε ήδη συγκεντρωθεί στις ελληνικές μεγαλουπόλεις αφήνοντας τα χωριά σε πλήρη εγκατάλειψη, οι Πινακάτες αναπολούσαν περασμένα μεγαλεία. Ευτυχώς, η μόδα της μεγαλούπολης πέρασε, οι άνθρωποι, στερημένοι από καθαρό αέρα και ποιότητα ζωής, στράφηκαν και πάλι προς τη φύση και οι ξενιτεμένοι έριξαν την προσοχή τους στο χωριό τους, με αποτέλεσμα πολλά από τα εγκαταλειμμένα σπιτικά να έχουν ανακαινισθεί, οι Πινακάτες να έχουν ξαναβρεί τη ζωντάνια τους και το χωριό να αποτελεί έναν ακόμη αγαπημένο προορισμό ξένων επισκεπτών.
Κατευθυνόμενοι προς τον Άγιο Λαυρέντιο, ο δρόμος θα σας περάσει από δύο ακόμη παραδοσιακά πηλιορείτικα χωριά, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και τον Άγιο Βλάσιο. Είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε κατάφυτη πλαγιά του Πηλίου και αγναντεύουν από ψηλά τον Παγασητικό. Ο Άγιος Λαυρέντιος θεωρείται από τους ομορφότερους πηλιορείτικους οικισμούς. Πήρε το όνομά του από τη μονή, που ίδρυσε εδώ τον 14ο αι. ο όσιος Λαυρέντιος της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, πάνω στα ερείπια παλαιότερου μοναστηριού. Το οικείο πια μαγευτικό σκηνικό των αρχοντικών, πλακόστρωτων πλατειών, των καλντεριμιών και των τρεχούμενων νερών επαναλαμβάνεται και εδώ αλλά …εις το τετράγωνο.

Αφήνοντας τη βαριά σκιά του Πηλίου

Χαμηλότερα στο θαυματουργό μέλος της Μαγνησίας φτιάξτε πλάνο για Αργαλαστή, Λαύκο, Χόρτο, Μηλίνα και Τρίκερι. Είστε πια στη δυτική πλευρά ποδιού, σε μια ακτογραμμή που μετρά πάμπολλα τουριστικά παραθεριστικά κέντρα και απανωτές δημοφιλείς παραλίες, Ήδη, κατηφορίζοντας από την Αγριά, στα επτά χιλιόμετρα από το Βόλο, κινούμενοι πάντα στο δρόμο πλάι στη θάλασσα, θα συναντήσετε τις ακτές Σουτράλι, Καρνάγιο, Χατζηβαγγέλη, Πλατανίδια, Μαλάκι, Συκιά, Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά, Καλιφτέρη και Λαγούδι και θα φτάσετε στην Άφυσσο, στο αγαπημένο παραθεριστικό κέντρο της Μαγνησίας, που θυμίζει νησί κι από όπου, λέει ο μύθος, οι σύντροφοι του Ιάσονα προμηθεύτηκαν νερό πριν φύγουν για την εκστρατεία προς την Κολχίδα. Συνεχίζοντας την διαδρομή προς τα νότια, μια άλλη «κορδέλα» εντυπωσιακών παραλιών θα ξεδιπλωθεί στα μάτια σας. Ραζή, Αγία Ευθυμία, Λεφόκαστρο, Πρίνος, Γουρνά, Καλογριά, ώσπου θα φτάσετε στον Κάλαμο την παραλία της μεσόγειας Αργαλαστής, την οποία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε όχι επειδή το τοπίο της θυμίζει τα γραφικά πηλιορείτικα χωριά, αλλά επειδή αυτό το κεφαλοχώρι, που επί τουρκοκρατίας υπήρξε σημαντικό οικονομικό και πνευματικό κέντρο, είναι σήμερα ένας ζωντανός, δημιουργικός τόπος με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και παράδοση στα είδη αγγειοπλαστικής, που κατασκευάζονται σε μικρά εργαστήρια. Πιάστε πάλι τον παραλιακό δρόμο και συνεχίστε την πορεία προς το νότο. Νέα…φουρνιά όμορφων ακτών όπως το Μάρμαρο, το Καλαμάκι, η Μικρή Πάου, απλώνεται μπροστά σας. Κάποτε φτάνετε στο Χόρτο. Είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος περιφερειακά ανοικτού όρμου, στεφανωμένος από μπόλικο πράσινο. Έναν εξίσου αξιόλογο παραθεριστικό οικισμό, την Μηλίνα, θα συναντήσετε παρακάτω κι από δω κόψτε προς τα μέσα για τον αρχοντικό Λαύκο. Ισορροπώντας πάνω σε μια απότομη πλαγιά, τα όμορφα σπιτάκια του χωριού αγναντεύουν τον κόλπο της Μηλίνας και στο βάθος τον Παγασητικό. Ξεχωριστό χρώμα στο χωριό δίνουν οι λιθόστρωτοι δρόμοι και τα γραφικά σοκάκια, κι ας κόβεται στα δύο ο οικισμός από την επαρχιακή οδό.

Επιστρέψτε στη Μηλίνα και συνεχίστε τη γνωστή νότια πορεία. Επόμενος προορισμός σας είναι το χωριό Τρίκερι και τελικός, το Παλαιό Τρίκερι, το νησάκι στο νύχι του ποδιού. Το Τρίκερι είναι ένα παραδοσιακό χωριό με γραφικά σπίτια, αρχοντικά, εκκλησιές και σοκάκια, χτισμένο σε πλαγιά λόφου, θέση που του επιτρέπει ν΄ αγναντεύει τη θάλασσα. Πριν την επανάσταση του Γένους, υπήρξε σημαντικό ναυτικό κέντρο. Από εδώ επιβάλλεται να επισκεφθείτε το υπέροχο ψαροχώρι Κόττες, που είναι σφηνωμένο στην πιο ασφαλή «κλείδωση» του μαγνησιώτικου ποδιού προς την πλευρά του Παγασητικού.
Αφήστε το χωριό Τρίκερι και κατευθυνθείτε προς τον τελευταίο προορισμό αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού στη Μαγνησία. Είναι το Παλαιό Τρίκερι, το νησάκι στο νύχι του ποδιού, πολύ κοντά στην είσοδο του Παγασητικού. Στον γραφικό οικισμό του ζουν μερικές δεκάδες κατοίκων και στην περιφέρειά του τα ενδιαφέροντα περιπατητικά μονοπάτια προσελκύουν κάθε χρόνο φυσιολάτρες απ΄ όλη την Ελλάδα. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και ως εκ τούτου, το νησάκι είναι διπλός Παράδεισος.

Για τους λάτρεις του σκι και της ορειβασίας

Έχετε ήδη αντιληφθεί ότι είμαστε σε μια ελληνική περιφέρεια, που προσφέρεται για αποδράσεις, που θα γεμίσουν τις μπαταρίες σας όλες τις εποχές του χρόνου. Η Μαγνησία προσφέρει τα καλύτερα. Τα καλοκαίρια, οι αμέτρητες υπέροχες παραλίες της πλημμυρίζουν από εκδρομείς και τους χειμώνες, το Πήλιο δίνει τα…ρέστα του. Όχι μόνο στα μαγευτικά χωριουδάκια των παρυφών του αλλά και πιο ψηλά, εκεί όπου υπάρχουν και ορειβατικό καταφύγιο και χιονοδρομικό κέντρο.
Αν αγαπάτε την ορειβασία και σκαρφαλώσετε το βουνό, θα διανυκτερεύσετε στο καλά οργανωμένο καταφύγιο της θέσης «Αγριόλευκες», στα 1350 μέτρα. Αν πάλι είστε φανατικοί του σκι, φορτώστε την εξάρτυση στο αυτοκίνητο και ανηφορίστε προς το χιονοδρομικό κέντρο, στα 1500 μέτρα, με τις τρεις κύριες πίστες και τους συρόμενους αναβατήρες. 

Τι θα φάω

Ό,τι επιθυμείτε θα το έχετε στο πιάτο σας. Νύξη για τους θαυμάσιους μεζέδες, που θα συνοδέψουν το τσιπουράκι σας στο Βόλο έκανα ήδη, αλλά και στο Πήλιο, δε θα μείνετε νηστικοί. Την…τιμητική τους εδώ, έχουν το σπετζοφάι, οι κολοκυθοκορφάδες, μαγειρεμένοι με ρύζι και κιμά και η στραπατσάδα (αβγά τηγανητά με ντομάτα). Για επιδόρπιο προτείνω γλυκά του κουταλιού και ιδιαίτερα καρυδάκι.  

Χρήσιμα τηλέφωνα στο Βόλο (κωδικός 24210)

* Λιμεναρχείο: 76720, 76710
* Πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων: 31059-60, 25666
* Ταχύπλοα: 23400
* ΟΣΕ: 24056
* ΚΤΕΛ: 25527
* Ταξί: 27777, 37880-3
* Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση: 82361
* Δήμος: 21111
* Ορειβατικό Καταφύγιο: (24280)73702
* Χιονοδρομικό Κέντρο: (24280)73719

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία