ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Ν. ΕΥΒΟΙΑ: Κάρυστος
Χώμα, πέτρα και λιτή αρχοντιά

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Το σημείο συνάντησης σ΄ αυτό το κομμάτι της Εύβοιας είναι, συνήθως, η Κάρυστος. Από τους κοντινότερους στην Αθήνα προορισμούς, ιδιαιτέρως αν επιλέξει κανείς το καράβι που φεύγει από τη Ραφήνα για Μαρμάρι, οπότε φτάνει σε λιγότερο από μιάμιση ώρα ή απευθείας για Κάρυστο, οπότε είναι στον προορισμό του σε 1 ώρα και 45 λεπτά.

Η Κάρυστος και η γύρω περιοχή δεν θυμίζουν και πολύ τη Βόρεια Εύβοια που είναι «πνιγμένη» στο πράσινο. Στο τοπίο κυριαρχεί η πέτρα, τόσο που η φύση σε παραπέμπει αμέσως σε εικόνες που συναντάμε στις Κυκλάδες. Αυτό που θα σας θυμίσει, όμως, άλλες περιοχές της Εύβοιας, είναι οι όμορφες παραλίες.
Η πόλη πάντως, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, στο κλείσιμο ενός απάνεμου κόλπου, που πλεονεκτεί, καθώς μένει αλώβητος από τους ανέμους, ακόμη και την …τρελή εποχή των μελτεμιών. Η Κάρυστος είναι πόλη με ιστορική παρουσία αιώνων και στη σημερινή της μορφή προέκυψε το 1843, βάσει των ρυμοτομικών σχεδίων του Βαυαρού μηχανικού Μπίρμπαχ κατ’ εντολή του Όθωνα. Στην ακτογραμμή της η Κάρυστος προσφέρει την ομορφιά μιας θαλασσινής πολιτείας, με την προβλήτα και τα καΐκια της, δεμένα με τάξη απέναντι από το μεγάλο μώλο του λιμανιού. Χαρακτηριστικό μνημείο της, το Μπούρτζι, ένας καλοδιατηρημένος προμαχώνας, εξαγωνικού πεταλοειδούς σχήματος, που χτίστηκε από τους Ενετούς, το 13ο αιώνα. Απέναντι σχεδόν από το Μπούρτζι, σε ένα, ακόμη, χαρακτηριστικό κτήριο, στεγάζεται το Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα με αξιόλογη βιβλιοθήκη 11 χιλιάδων τόμων. Στο ίδιο κτίριο βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί εκθέματα από τη γύρω περιοχή (από τα Δρακόσπιτα, το ναό του Ποσειδώνα της αρχαίας Γεραιστού, την Παλαιοχώρα κ.α.). Στο λιμάνι θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, ουζερί και ταβέρνες, που θα σας προκαλέσουν να ξαποστάσετε κάτω από τον ίσκιο της μουριάς πίνοντας ουζάκι, τσιμπολογώντας μεζεδάκια και αγναντεύοντας την καταγάλανη θάλασσα. Μπαίνοντας στα σώψυχα της πόλης θα εντυπωσιαστείτε από τη σύγχρονη ρυμοτομία της, τους μεγάλους δρόμους, τις πλατείες, τα αρχοντικά νεοκλασικού τύπου.
Στο κέντρο της Καρύστου, στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μοσχονά, στεγάζεται το «Καρυστινό Σπίτι». Είναι η Λαογραφική Συλλογή Δεληγιώργη, με τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, παλιά έπιπλα, φωτογραφίες και γεωργικά εργαλεία. Στην πλατεία Αμαλίας ξεχωρίζει το Ηρώον. Στην περιήγησή σας στο κέντρο της πόλης, θα συναντήσετε και το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου καθώς και το ναό του Απόλλωνα.

Η φύση και τα περίχωρα

Η Κάρυστος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θαυμάσιο ορμητήριο τόσο για αποδράσεις στα γύρω χωριά, όσο και για μια οργανωμένη ανάβαση στην Όχη, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Εύβοιας. Πιστέψτε με, κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους τολμηρούς.
Αρχικά, τραβήξτε βόρεια με κατεύθυνση τους Μύλους, το χωριό που ως το 1848 ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής. Από το ένδοξο παρελθόν του έχουν μείνει μερικοί παλιοί νερόμυλοι, το κεφαλόβρυσο Αργασταράς στο μέσο του οικισμού, πολλά ξωκλήσια, το μοναστήρι της Αγίας Μαύρας και, φυσικά, το επιβλητικό Castello Rossο (Κοκκινόκαστρο), που χτίστηκε το 1205 από τους Λομβαρδούς, πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης.
Άλλα σημαντικά χωριά της περιοχής, ο Αετός, ανατολικά της Καρύστου, με την όμορφη θέα προς το Αιγαίο, αλλά και τα Γραμπιά με τα τρεχούμενα νερά και τις οάσεις πρασίνου, στα βορειοδυτικά της πόλης. Στο χωριό Καλύβια επισκεφτείτε τη βυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών και τις δισυπόστατες εκκλησίες Αγ. Τριάδας-Αγ. Σπυρίδωνα και Αγ. Γεωργίου-Αγ. Μαύρας. Τέλος, οδηγήστε ίσαμε τον Πλατανιστό, το πρώτο και μεγαλύτερο από τα χωριά του Καβοντόρου, που συναντάμε αφήνοντας την Κάρυστο. Εδώ, αξίζει να ξεναγηθείτε στο πέτρινο γιοφύρι, τον παραδοσιακό νερόμυλο κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια, την πέτρινη γέφυρα στα Μαστρογιαννέικα και την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, χτισμένη στα ερείπια αρχαίου οικισμού στην τοποθεσία Ελληνικό.

 

Μπαίνοντας στην Όχη

Έξω από το χωριό Μύλοι ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο Τσουκάλι, στις Κολώνες και στο καταφύγιο της Όχης. Η διαδρομή περνάει από τον Καστανόλογγο (δάσος με καστανιές) και συνεχίζει μέχρι την κορυφή του βουνού (1398 μ.) για να καταλήξει στο πανέμορφο φαράγγι του Δημοσάρη, που αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες διαδρομές για τους φίλους της ορειβασίας. Το φαράγγι ξεκινά από την πίσω πλευρά του βουνού και μέσα από το παλιό μονοπάτι σας οδηγεί, παράλληλα με το ποτάμι, σε άλλο πέρασμα, σκεπασμένο από πυκνή βλάστηση και θεόρατα δέντρα, γάργαρες πηγές, γαλαζοπράσινες λιμνούλες, με το κελάηδισμα των πουλιών, ως μόνιμη συντροφιά.
Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια αληθινά μαγευτική εμπειρία που θα κρατήσει 3,5 - 4 ώρες και θα σας φέρει σε άμεση επαφή με μερικές από τις ομορφότερες εικόνες της ελληνικής ορεινής φύσης. Η αφετηρία του φαραγγιού του Δημοσάρη είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο, από έναν σχετικά καλό δρόμο που περνά κοντά από την κορυφή και καταλήγει στην ομώνυμη πηγή. Όπως κι αν φτάσετε ως εκεί, αξίζει να κάνετε μια στάση για να περπατήσετε ως την κορυφή του Προφήτη Ηλία και να δείτε από κοντά το περίφημο Δρακόσπιτο της Όχης, αληθινή έκπληξη για τον επισκέπτη και ευχάριστη αφορμή για ένα φανταστικό ταξίδι σε θρύλους και παραμύθια των παιδικών σας χρόνων. Η αλήθεια είναι ότι το Δρακόσπιτο ή ναός της Ήρας είναι ένα μνημείο, που συνοδεύουν θρύλοι και παραδόσεις, εξαιτίας της ιδιομορφίας και της ακρίβειας της κατασκευής του. Πρόκειται για κτίσμα που κατασκευάστηκε με τεράστιες πέτρες, οι οποίες τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να λύνουν σημαντικά στατικά προβλήματα όπως η στήριξη της στέγης.
Το καλοκαίρι, βέβαια, ο καιρός προδιαθέτει για κολύμπι και η Κάρυστος σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Σε ολόκληρο τον κόλπο της θα βρείτε όμορφες ακρογιαλιές, όπως την Ψιλή Άμμο και το Μνήμα, ενώ εάν διαθέτετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι μπορείτε να συνδυάσετε το κολύμπι με εκδρομές στις παραλίες που βρίσκονται στον Καβοντόρο, το Ποτάμι, το Καστρί και το Λιβάδι.

Πως θα φτάσω
Από τη θάλασσα μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα λιμάνια της Αγίας Μαρίνας και της Ραφήνας με προορισμούς αντίστοιχα τα Ν. Στύρα και το Μαρμάρι ή την Κάρυστο. Μπορείτε ακόμη να πάτε και οδικώς, μέσω Xαλκίδας και από εκεί με κατεύθυνση τη Νότια Εύβοια προς Νέας Στύρα – Μαρμάρι – Κάρυστο. Υπάρχει, πάντοτε και η λύση του ΚΤΕΛ, που φεύγει από το σταθμό της οδού Λιοσίων.

Τι θα φάω
Δοκιμάστε κοκκινιστό κόκορα με κουρκουμπίνες (χειροποίητο ζυμαρικό), σπιτική χορτόπιτα με τυρί και ντόπιο αλμυρό τυρί από το τουλούμι. Στις ταβέρνες θα βρείτε σίγουρα ντόπια παϊδάκια, ντόπια λουκάνικα και μαγειρευτά φαγητά. Για επιδόρπιο προτιμήστε γλυκά του κουταλιού, αμυγδαλωτά, τοπικό παστέλι και γλυκά ταψιού (μπακλαβά, καρυδόπιτα κ.α.)

Χρήσιμα Τηλέφωνα στην Κάρυστο (κωδικός 22240)
* Λιμεναρχείο: 22227
* Δήμος: 22246
* ΚΤΕΛ: 22453
* Λιμεναρχείο Μαρμαρίου: 31222
* Πρακτορείο Ν. Στύρων: 41533
* Λιμεναρχείο Ραφήνας: (22940)23300
* Πρακτορείο Αγίας Μαρίνας: (22940)63000

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία