ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΠΟΡΟΣ
Στη ζεστή αγκαλιά του Αργοσαρωνικού

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Θα έλεγα ότι ο Πόρος είναι από τα πιο ζεστά (δεν εννοώ…θερμοκρασιακά) ελληνικά νησιά. Ίσως επειδή, παρότι προσφέρει αρκετές επιλογές στους νεολαίους, αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή οικογενειακό προορισμό. Είναι, βλέπετε, πολύ κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και η πρόσβαση στο νησί είναι κάτι παραπάνω από εύκολη ακόμη κι όταν δεν καταφέρεις να πάρεις το φέρι από τον Πειραιά ή το δελφίνι από τη μαρίνα Ζέας.
Οδηγείς το αυτοκίνητό σου ή πας με το ΚΤΕΛ –μέσω Ναυπλίου- ως το Γαλατά της Αργολίδας κι από κει περνάς απέναντι με κάποιο από τα πάμπολλα καραβάκια-ταξί, που εκτελούν αυτό το δρομολόγιο, όλες τις εποχές. Η θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει τον Πόρο από την ακτή της Αργολίδας είναι τόσο μικρή, που περνώντας απέναντι είναι ζήτημα αν θα προλάβεις ν΄ ανάψεις δεύτερο τσιγάρο…
Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει το νησί με το Λεμονοδάσος, μία από τις χαρακτηριστικότερες ελληνικές ομορφιές, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του Κοσμά Πολίτη στο θαυμάσιο ομώνυμο μυθιστόρημά του. Ωστόσο, όπως κάθε γωνιά σε μια χώρα με πλούσια ιστορία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, έτσι και ο Πόρος διεκδικεί το δικό του μερίδιο στο ένδοξο παρελθόν, καθώς το όνομά του συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Τροιζηνίας, η οποία με τη σειρά της παραπέμπει στις περιπέτειες του Θησέα και την τραγωδία του Ιππόλυτου. Στην αρχαιότητα ο Πόρος υπήρξε έδρα της Αμφικτιονίας και της Καλαυρείας. Στον αρχαϊκό Ναό του Ποσειδώνα –σήμερα σώζεται μόνον η τάφρος θεμελίωσης- κατέφυγε ο Δημοσθένης, κυνηγημένος από τον Αντίπατρο και αυτοκτόνησε.


Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το νησί κράτησε την ανεξαρτησία του και στην επανάσταση του 1821, οι ντόπιοι ενώθηκαν κάτω απ΄ το εθνικό λάβαρο μαζί με τους γείτονες Υδραίους και Σπετσιώτες. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή τους στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827. Την επόμενη χρονιά, εδώ συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας για να καθορίσουν τα όρια του ελληνικού κράτους. Το 1830 εγκαταστάθηκε εδώ και ο πρώτος ελληνικός ναύσταθμος, που αποτέλεσε την κύρια ναυτική βάση της χώρας ως το 1878, οπότε και μεταφέρθηκε στη Σαλαμίνα. Σήμερα, ο ναύσταθμος στεγάζει το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρέπει να δω

Χωθείτε στα γραφικά καλντερίμια της πρωτεύουσας και σεργιανίστε τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια. Επισκεφτείτε τον Άγιο Γιώργη και θαυμάστε τις αγιογραφίες του Παρθένη. Ανηφορίστε στο παλιό Ρολόι και ατενίστε την υπέροχη θέα προς το λιμάνι της όμορφο νησάκι Μπούρτζι, τις αργολικές ακτές και το περίφημο Λεμονοδάσος στα ανατολικά του Γαλατά. Συνεχίστε για το Μύλο και τους Αγίους Αναργύρους, αλλά αφιερώστε μια ώρα και στο Μουσείο της Πλατεία Κορυζή, όπου «φιλοξενούνται» εντυπωσιακά εκθέματα ακόμη και της Μεσοελλαδικής Εποχής.
Όσοι έχουν στην οικογένεια αγόρι, που κατετάγη στο Ναυτικό, σίγουρα έχουν γνωρίσει το Ναύσταθμο. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα είναι κάτι σαν παράδοση πια, να εμφανίζεται ολόκληρο το σόι στο Κέντρο Εκπαίδευσης την ώρα που το…βλαστάρι, ορκίζεται να υπηρετεί την πατρίδα. Εσείς λοιπόν, που ακολουθήσατε το…έθιμο, είδατε σίγουρα το Ναύσταθμο και δεν χρειάζεται να τον ξαναδείτε. Αν όμως βρεθείτε στο νησί και δεν σας έλαχε ως τώρα, μόνο για την ιστορία που κουβαλάει, αξίζει να ρίξετε μια ματιά.

 

Όσοι έχουν στην οικογένεια αγόρι, που κατετάγη στο Ναυτικό, σίγουρα έχουν γνωρίσει το Ναύσταθμο. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα είναι κάτι σαν παράδοση πια, να εμφανίζεται ολόκληρο το σόι στο Κέντρο Εκπαίδευσης την ώρα που το…βλαστάρι, ορκίζεται να υπηρετεί την πατρίδα. Εσείς λοιπόν, που ακολουθήσατε το…έθιμο, είδατε σίγουρα το Ναύσταθμο και δεν χρειάζεται να τον ξαναδείτε. Αν όμως βρεθείτε στο νησί και δεν σας έλαχε ως τώρα, μόνο για την ιστορία που κουβαλάει, αξίζει να ρίξετε μια ματιά.
Μόλις τελειώσει η πρώτη εξερεύνηση στην πόλη, συνεχίστε για την περιοχή της Καλαυρείας και για το υπέροχο πευκοδάσος, όπου «συχνάζουν» φασιανοί και πέρδικες. Τέλος, μη λησμονήσετε να επισκεφτείτε το σπίτι στο οποίο κατέφευγε ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης για να γράφει απερίσπαστος τα ποιήματά του. Είναι η γνωστή σήμερα, βίλα Γαλήνη.
Όσο για τους φανατικούς της θάλασσας, οι ακτές του Πόρου θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω. Πρώτη επιλογή σας θα μπορούσε να είναι το κοσμοπολίτικο Ασκέλι με τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και την οργανωμένη πλαζ του, στα τρία μόλις χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Για περισσότερη ηρεμία, επιλέξτε το Μοναστήρι. Μια όμορφη, ειδυλλιακή παραλία υπάρχει και στο Νεώριο, στα δυτικά της Χώρας. Η περιοχή έχει συνδυαστεί με τις διακοπές των ντόπιων και όχι μόνον. Ως εκ τούτου, εδώ θα βρείτε κάμποσα εξοχικά σπίτια, μικρά ξενοδοχεία και ασφαλώς, ταβέρνες.
Απ΄ την απέναντι πλευρά τώρα. Στην Τροιζηνία, για κολύμπι προτείνουμε την παραλία των Αλυκών, που βρίσκεται δίπλα στο Λεμονοδάσος. Όμορφες και ήσυχες είναι οι παραλίες στο Κανάλι, τον Άγιο Στέφανο και το Μικρό Νεώριο ενώ για μεγαλύτερη απομόνωση, προτιμήστε τις ακτές στο Ρωσικό Ναύσταθμο και τη Βαγιωνιά. Πολύ καλή επιλογή είναι και η παραλία του Λεμονοδάσους. Με δεδομένο ότι θα το επισκεφθείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, γιατί να μην κάνετε και τη βουτιά σας εκεί;

Χρήσιμα τηλέφωνα στον Πόρο (κωδικός 22980)

* Λιμεναρχείο: 22274
* Τουριστική Αστυνομία: 22256
* Ιπτάμενα Δελφίνια: 22977
* Δήμος Πόρου: 22250
* Ταξί: 22888
* Αν έχετε ιδιωτικό σκάφος: 22570
* Πρακτορείο Ιπταμένων Δελφινιών Ζέας: 4280001, 4537107
* Λιμεναρχείο Πειραιά: 4124533, 4124585

 

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία