ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Σέλι / 3 - 5 Πηγάδια: Το "αντάμωμα" των θεών

  << Επιστροφή στο χάρτη

Σέλι

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψομετρο 1530μ.

Απέχει 24 χιλιομετρα απο τη Βέροια, 20 χιλιομετρα απο τη Ναουσα, 95 χιλιομετρα απο τη Θεσσαλονικη και 74 χιλιομετρα απο τη Κοζανη. Η κύρια προσβαση στο χιονοδρομικο γινεται μεσω της Εγνατίας οδου και της επαρχιακής οδού Βέροιας Σελίου ενω η δευτερεύουσα προσβαση γίνεται μεσω της επαρχιακής οδού Νάουσας Σελίου. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συγκρότηση ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου. Χαρακτηριστικά το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει πολλους και συγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιερ, μεγαλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων ειναι καθημερηνότητα.Επισης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας. Διασχίζεται απο το διεθνές ορειβατικο μονοπατι Ε4. Οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας, η εκπληκτική ηλιοφάνεια, και η περιορισμένη υγρασία προσδίδουν στους επισκέπτες υγεια χαρα και ευεξία.

 

3 - 5 Πηγάδια

Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο αναδείχθηκε το «3-5 Πηγάδια Ημαθίας», αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Βασιλίτσα Γρεβενών και στις υπόλοιπες τρεις το Καϊμάκτσαλάν Πέλλας, τον Παρνασσό και το Σέλι Ημαθίας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, ανήκει στο Δήμο Νάουσας και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.430-2.005 μέτρων. Οι δρόμοι που οδηγούν στο χιονοδρομικό κέντρο είναι ασφαλτοστρωμένοι και υπάρχει πάρκινγκ για 800 αυτοκίνητα.

Διαθέτει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμων αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας και άριστη ποιότητα χιονιού. Υπάρχουν πίστες για αρχάριους, αλλά και μεγάλης δυσκολίας, καθώς και δρόμοι αντοχής, μήκους 3,5 και 10 χιλιομέτρων (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, εγκεκριμένη για διεθνείς αγώνες). Λειτουργούν πέντε αναβατήρες, εναέρια διπλή καρέκλα, δύο συρόμενοι αναβατήρες και 2 baby lifts, από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Απριλίου. Υπάρχουν δύο μηχανήματα διάστρωσης χιονιού και εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης, καθώς και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, με συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου λειτουργεί άρτια οργανωμένη σχολή σκι και κατάστημα ενοικίασης σχετικού εξοπλισμού.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του χιονδρομικού, αντιδήμαρχος Νάουσας, Χρίστος Παπάς, στα 3-5 Πηγάδια υπάρχει εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης, που είναι η πρώτη τέτοια εγκατάσταση σ' όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το σύστημα μπορεί να καλύψει σε έξι ώρες, με πενήντα πόντους χιόνι, τις τρεις πίστες. Όλα τα συστήματα μπαίνουν σε λειτουργία αυτόματα, από τον κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος είναι συνδεδεμένος και με την κατασκευάστρια εταιρία στην Ιταλία (απ' όπου μπορούν, επίσης, να τεθούν σε λειτουργία ή και να διορθωθούν). Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπάς επισήμανε ότι το χιονδρομικό επισκέπτονται κατά τη χειμερινή περίοδο περί τους 60.000 χιονοδρόμους και άλλους 30.000-40.000 περιπατητές, λάτρεις του χιονιού και της ανάβασης.    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία