Μικρή ναι αλλά, σίγουρα, θαυματουργή. Άλλωστε, η ομορφιά και η ποιότητα ουδέποτε υπήρξαν συνυφασμένες με το μέγεθος. Κι η Τήλος μπορεί –λόγω μεγέθους- να είναι από τις πλέον αδικημένες της Δωδεκανήσου, πλην όμως, δεν παύει ν΄ αποτελεί ένα ακόμα πολύτιμο πετράδι στο … στέμμα του νησιωτικού μας συμπλέγματος.
Απόδειξη ότι μεγάλη μερίδα του ελληνικού και αποδημητικού ζωικού βασιλείου την επέλεξε για «έδρα», χαρίζοντάς της άξια μια θέση στον παγκόσμιο κατάλογο των προστατευομένων από διεθνείς συνθήκες, φυσικών τοπίων. Εννοείται ότι εδώ, το κυνήγι είναι δια ροπάλου απαγορευμένο. Εξ ου και οι απόλυτα εξοικειωμένες με τον άνθρωπο πέρδικες, που πιθανότατα θα συναντήσετε κατά την επίσκεψή σας στην Τήλο.
Κατά τα λοιπά, σπιζαετοί και γεράκια, αηδόνια, καρδερίνες, μελισσοφάγοι και ερωδιοί είναι μερικά από τα σπάνια πουλιά που αντικρίζεις από την πρώτη στιγμή. Εκατό συνολικά είναι τα είδη σπάνιων πουλιών που ζουν στους δεκαέξι διαφορετικούς τύπους οικοσυστημάτων του νησιού και για τον επισκέπτη, λάτρη της φύσης, το μόνο που απαιτείται είναι να πιάσει την άκρη ενός αρχαίου μονοπατιού και να ακολουθήσει περισσότερο το ένστικτό του και λιγότερο τους τουριστικούς χάρτες της Τήλου. Σ΄ αυτή τη θαυμάσια διαδρομή, δε θα συναντήσει μόνον απειλούμενα είδη της άγριας πτηνοπανίδας αλλά και άλλα, της χλωρίδας. Στον κατάλογο των ειδών που ενδημούν εδώ, είναι καταγεγραμμένα 400 είδη βοτάνων και λουλουδιών! Από αυτόν τον παράδεισο, δε λείπουν οι μεσογειακές φώκιες. Διότι αν θεωρείτε ότι αυτό το είδος απαντάται μόνο στις Σποράδες, πλανάσθε πλάνην…
Η Τήλος της προϊστορίας
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Τήλος αποτελεί έναν από τα αγαπημένα ερευνητικά πεδία των παλαιοντολόγων. Οι πρώτες έρευνες ομάδας επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας, Νίκο Συμεωνίδη, ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και έφεραν στο φως τα πρώτα απολιθωμένα δόντια νάνων ελεφάντων, στο προϊστορικό σπήλαιο του Χαρκαδιού. Η ανακάλυψη αυτή τότε έριξε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας πάνω στο μικρό νησάκι των Δωδεκανήσων. Ως σήμερα, οι ανασκαφές αποκάλυψαν οστά περίπου 40 νάνων ελεφάντων ύψους 120 – 150 εκατοστών αλλά και λείψανα προϊστορικών ελαφιών και άλλων ζώων της Μεσολιθικής Εποχής. Να σημειωθεί ότι το μουσείο της Βιέννης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, αφιέρωσε έκθεση στους νάνους ελέφαντες της Τήλου.
|
|
Εξερευνώντας το νησί
«Αστέρι που προτίμησε τη Θάλασσα», περιγράφουν οι ντόπιοι το νησί τους και δεν έχουν και πολύ άδικο. Δεν είναι, φαίνεται, τυχαίο ότι την Τήλο επέλεξε για να ζήσει και να εμπνευστεί η μεγάλη ποιήτρια της Αρχαιότητας, 'Hριννα.
Χωρίς να κοπιάσετε και πολύ στην εξερεύνηση –είπαμε, μικρό νησί είναι- θα δείτε αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, κάστρα, εκκλησίες και μοναστήρια. Περίφημη είναι η μονή του Αγίου Παντελεήμονα (15ος αιώνας), που αγναντεύει το Αιγαίο από ψηλά, χτισμένη σε τοποθεσία εξαιρετικής ομορφιάς. Ανεβείτε ως εδώ και θαυμάστε τον υπέροχο τρούλο και το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στο τριήμερο πανηγύρι στη μνήμη του Αγίου, κάθε Ιούλιο, συγκεντρώνεται στο νησί κόσμος απ' όλα τα Δωδεκάνησα.
Το Μεγάλο Χωριό είναι η πρωτεύουσα της Τήλου. Θα σας γοητεύσει η νησιώτικη αρχιτεκτονική, πιστή στο παραδοσιακό χρώμα, που συνδυάζεται με τη φύση, κάτω από τη σκιά του κάστρου των Ιπποτών.
Το Μικρό Χωριό είναι ένα μνημείο του ανθρώπινου πολιτισμού που μετατρέπεται, σιγά – σιγά σε μνημείο της φύσης, αφού εγκαταλελειμμένο από τους ανθρώπους, γίνεται χρόνο με το χρόνο ένα με το περιβάλλον.
Ικανοποιητικό οδικό δίκτυο συνδέει τους δύο βασικούς οικισμούς τα Λιβάδια (τον μεγαλύτερο οικισμό) και το Μεγάλο Χωριό, τις κεντρικές παραλίες και τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Η κοντινή στα Λιβάδια παραλία του Έρυστου είναι μια χρυσή αμμουδιά μήκους δύο χιλιομέτρων.
Το νησί όμως, διαθέτει κι ένα μοναδικό για τους περιπατητές δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών, συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων, που διατρέχει φυσικές ομορφιές αδιατάρακτες από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Χωρίς να έχετε υπερβολικές αξιώσεις, στην Τήλο θα βρείτε αξιοπρεπέστατη τουριστική υποδομή και μια σειρά από εστιατόρια και ταβέρνες με θαυμάσιο φαγητό και άψογο σέρβις. Επίσης, αρκετά καφέ και μπαρ. Το σίγουρο είναι πως εφόσον επιλέξετε να την επισκεφθείτε (αρκετοί ταξιδεύουν ως εδώ με το ιδιωτικό τους σκάφος) δε θα σας στερήσει τίποτα απ΄ όσα θα θέλατε στις ήρεμες διακοπές σας.
Χρήσιμα Τηλέφωνα στην Τήλο (κωδικός 22410)
* Λιμεναρχείο: 44350
* Δήμος: 44075
* Αν έχετε σκάφος: 44075 |