ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  << Επιστροφή στο χάρτη

Μια ανάσα από την Αθήνα βρίσκονται τα Τρίκαλα Κορινθίας και αποτελούν ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν το βουνό. Έφτασε Σαββατοκύριακο και θέλετε να ανασάνετε καθαρό αέρα, να μυρίσετε Φθινόπωρο, να ξεκουραστεί το βλέμμα σας, να περπατήσετε μέσα στο δάσος. Μπείτε στο αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε προς Ξυλόκαστρο, λίγο μετά την πόλη στρίβετε αριστερά και αφήνετε τις πινακίδες να σας οδηγήσουν στα Τρίκαλα, σας χωρίζουν μόλις 24 χιλιόμετρα.

Το πρώτο χωριό που συναντάτε είναι η Ρίζα μέσα σε λεμονιές και πορτοκαλιές, συνεχίζετε ανηφορικά και σε μια διαδρομή με αρκετές στροφές, με αμπέλια και ελιές, ακολουθούν και άλλα μικρά χωριά, η Πελλήνη, το Δένδρο, το Ρέθι. Αν θέλετε να μη χάσετε ούτε ένα καρέ από την εξόρμησή σας στο βουνό πριν φτάσετε στα Τρίκαλα μπορείτε να κάνετε μια στάση, να κατεβείτε για λίγο από το αυτοκίνητο και να ρίξετε μια ματιά πίσω σας. Υπέροχη η θέα του Κορινθιακού, στο βάθος απλώνεται η Στερεά Ελλάδα.

Συνεχίζετε στο δρόμο προς Ζήρεια και σε υψόμετρο 900ων μέτρων συναντάτε πρώτα τα κάτω Τρίκαλα. Ένα χωριό γραφικό, καταπράσινο, με αμπέλια, μηλιές, πεύκα. Την κεντρική πλατεία του στολίζουν δύο πλατάνια και γύρω-γύρω οι συνήθεις ύποπτοι … τα καφενεία και οι γεμάτες νοστιμιές ταβέρνες. Θα σας εντυπωσιάσουν οι εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες στο ναό του Αγίου Δημητρίου, του 1697.

 

Εκατό μέτρα πιο πάνω συναντάτε τα Μεσαία Τρίκαλα με παραδοσιακά κτίσματα, ξενώνες, γραφικές ταβέρνες με τοπικές νοστιμιές. Εκεί βρίσκεται και η Μονή της Παναγίας κτισμένη στο 1700. Σε υψόμετρο 1100 μέτρων, βρίσκονται τα Άνω Τρίκαλα. Η δροσιά εδώ είναι πλέον πιο έντονη. Το τοπίο στολίζουν έλατα, μαύρα πεύκα, κέδροι, λεύκες, πλατάνια, κουμαριές, αγριοκορομηλιές…

Επίσης πολλά είναι τα αρχοντικά και οι εκκλησίες του 16-18ου αιώνα. Εδώ βρίσκεται , το μισογκρεμισμένο αρχοντικό των Νοταράδων, όπως και ο ναός του Αγίου Νικολάου με τις τοιχογραφίες του 10ου αιώνα. Τα Άνω Τρίκαλα έχουν πολύ καλή τουριστική υποδομή και γεμίζουν από επισκέπτες τα σαββατοκύριακα, ιδιαίτερα το Χειμώνα.

Ο λόγος είναι σοβαρός… Με αφετηρία τα Άνω Τρίκαλα μπορείτε να οδηγήσετε ανάμεσα σε έλατα και μετά από περίπου 10 χιλιόμετρα να φτάσετε στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας. Στη διαδρομή ανάψτε ένα κερί στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Βλάση. Στο χωριό Ρέθι υπάρχει κέντρο ελεύθερης ιππασίας. Από εκεί διοργανώνονται βόλτες στη Ζήρεια.

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία