ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Βιέννη
…στο παραμύθι, όπου οι ήρωες χορεύουν βαλς

Του Κώστα Μελίκα

  << Επιστροφή στο χάρτη

Ακούς Βιέννη, ακούς γενικότερα Αυστρία, και σού έρχονται στο μυαλό εικόνες «ευγενείς». Πλατείες, περιστοιχισμένες από κτήρια γοτθικού τύπου, όπου μικρές ορχήστρες σκορπίζουν τις κλασικές μελωδίες τους στην υγρή ατμόσφαιρα, επιβλητικές αυτοκρατορικές κατοικίες με αχανείς περιποιημένους κήπους, ατμοσφαιρικά cafe, όπου οι κομψοί θαμώνες απολαμβάνουν καφέ και μοσχομυρωδάτη μηλόπιτα,  χωριουδάκια, βγαλμένα απ΄ τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, ονειρικές λίμνες με τη Τζούλι Άντριους να τις περιδιαβαίνει τραγουδώντας τη «Μελωδία της Ευτυχίας».
Ε, λοιπόν, η Αυστρία γενικά, και η Βιέννη, η αριστοκρατική πρωτεύουσά της ειδικά, είναι αυτά και άλλα πολλά, που αξίζει να ανακαλύψετε.
Ετούτος ο τόπος είναι συνδυασμένος με γιορτές και δη Χριστούγεννα, περίοδο κατά την οποία ακονίζεται η φαντασία, ευνοούνται ο μύθος και το όνειρο. Όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η Βιέννη ντύνεται γιορτινά και καλεί τους επισκέπτες της απ΄ άκρου σ΄ άκρο του πλανήτη να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία στη ζεστή αγκαλιά της (κι ας κατρακυλάει συνήθως, το θερμόμετρο, κάτω από το μηδέν).
Έτσι κι αλλιώς, μια επίσκεψη στη μεγαλούπολη της άλλοτε αυτοκρατορικής και σήμερα δημοκρατικής Αυστρίας, άνετα μεταβάλλεται σε νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν, πόσο μάλλον όταν κάθε γωνιά της πόλης, προσφέρει πάμπολλες εικόνες από το παρελθόν. Η πάλαι ποτέ ισχυρή έδρα των Μπάμπενμπεργκ και των Αψβούργων, η μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης –ιδίως στη διάρκεια του 18ου και του 19ου αι.- διατηρεί ως σήμερα την αυτοκρατορική της ατμόσφαιρα κι ας πάνε πέντε κοντά αιώνες, από τότε που οι δυναστείες αυτές κατέρρευσαν. 

Η πόλη της μουσικής παράδοσης και όχι μόνον…

Η ιστορία της Βιέννης κρατάει 20 αιώνες τώρα κι όπου κι αν περιηγηθείτε μέσα στην πόλη, θα βρείτε στοιχεία αυτής της μακραίωνης παράδοσης. Τα μουσεία προσφέρουν θαυμάσια δείγματα του μεγάλου παζλ της ιστορίας της. Εκείνο, ωστόσο, που είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα, στις πλατείες, τα πάρκα, τα κτήρια, ακόμα και στα ρεστοράν και κυρίως, στη συμπεριφορά των Βιεννέζων είναι το στοιχείο της μουσικής παράδοσης. Λένε ότι κάθε Βιεννέζος, κρύβει μέσα του έναν μουσικό. Και μπορεί εμείς να συνδέσαμε την πόλη με τον «όμορφο γαλάζιο Δούναβη» του Στράους, η Βιέννη όμως, έγινε η πρόκληση για «στέγαση» κι άλλων μουσουργών με τεράστιο εκτόπισμα, όπως ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ, ο Χάϋδν, ο Μάλερ. Τα ονόματά τους θα δείτε σε δρόμους, πλατείες, ακόμη και σε αεροσκάφη του αυστριακού αερομεταφορέα.
Για δεκαετίες, η Λυρική Σκηνή της πόλης, ανοίγει άπαξ ετησίως για να δεχθεί την κοινωνική αφρόκρεμα όλου του κόσμου στον περίφημο «Χορό της Όπερας». Εκεί, κάτω από τους βαρείς πολυελαίους, οι κυρίες με τις τουαλέτες και τα βαρύτιμα κοσμήματα και οι κύριοι με τα φράκα, αφήνονται στους ρυθμούς της Μεγάλης Πολωνέζας.
Δεν είναι τυχαία η φήμη της Βιέννης, ως μουσικής πρωτεύουσας. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και μια μεγάλη πυρκαγιά στις τελευταίες μέρες του τραυμάτισαν πλήθος οικιών και σημαντικά μνημεία. Οι Βιεννέζοι όμως, πριν καλά καλά ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, πρόταξαν τα σύμβολα τους. Έτσι, ξαναζωντάνεψαν ο καψαλισμένος καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου και το βομβαρδισμένο κτήριο της Όπερας.
Όπου υπάρχει μουσική, υπάρχει συνήθως και θέατρο και ασφαλώς, η Βιέννη δε θα αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα. Το Δημοτικό Θέατρο, απέναντι απ΄ το εξαίσιο κτήριο του Δημαρχείου, στην πασίγνωστη Ringstrasse, «φιλοξένησε» κατά καιρούς τους διασημότερους θιάσους του κόσμου. Το ίδρυσε στη διάρκεια της βασιλείας της, η Μαρία Θηρεσία και παρότι βομβαρδίστηκε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδομήθηκε και το 1955 επανήλθε δριμύτερο στα θεατρικά δρώμενα.  

Η πόλη και τα βασικά αξιοθέατά της

Η Βιέννη είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και αποτελεί την 9η κατά σειρά επαρχία της Αυστρίας. Είναι απλωμένη σε έκταση 450 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων στην κοιλάδα του περήφανου Δούναβη, που τη διασχίζει διαγώνια. Βόρεια και δυτικά περιβάλλεται από τους λόφους του Wienerwald, ενώ το παλιό κέντρο και το σύνολο, σχεδόν, των τουριστικών προτάσεών της βρίσκονται νότια του ποταμού και κυρίως, στην Innere Stadt, που περικλείεται από την εντυπωσιακή Ringstrasse (τον περιφερειακό με τη χαρακτηριστική ονομασία «δαχτυλίδι»). Πάνω από τη Ring υπάρχει ένας ευρύτερος περιφερειακός δρόμος, η Gurtel (ζώνη), απ΄ τον οποίο γίνεται η πρόσβαση στην πόλη των αυτοκινήτων, που προέρχονται απ΄ τις υπόλοιπες περιοχές της Αυστρίας. Γενικά, θα έλεγε κανείς πως η Βιέννη είναι «οχυρωμένη» από οδικούς δακτυλίους.
Σημείο αναφοράς της πόλης αποτελεί ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου. Άρχισε να χτίζεται στα μέσα του 14ου αι, και χρειάστηκαν 75 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αν και στον αρχικό σχεδιασμό υπήρχε και συνέχεια, η οποία έμεινε στα χαρτιά, λόγω έλλειψης πόρων. Ο νότιος πύργος του ναού έχει ύψος 136,7 μ. και η καμπάνα του βάρος 21 τόνους! Οι τοίχοι στο εσωτερικό είναι διακοσμημένοι με υπέροχα γλυπτά, ενώ η μπαρόκ υψηλή Αγία Τράπεζα απεικονίζει το λιθοβολισμό του Αγίου Στεφάνου. Μέσα στο ναό βρίσκονται κατακόμβες, όπου μπορείτε να δείτε το μαζικό τάφο των θυμάτων του λοιμού, ένα σπίτι από οστά (!) και σειρές από τεφροδόχους με τα σπλάχνα των Αψβούργων.
Το επόμενο κατά προτεραιότητα αξιοθέατο της Βιέννης είναι το Hofburg (αυτοκρατορικό ανάκτορο), όπου έδρευαν οι Αψβούργοι, από τον πρώτο της δυναστείας έως και τον τελευταίο. Περιηγούμενοι στο ανάκτορο, θα διαπιστώσετε ότι κάθε νέος αυτοκράτορας, που ανέβαινε στο θρόνο, έχτιζε και τη δική του πτέρυγα. Έτσι, οι περισσότερες αίθουσες φέρουν τα ονόματά τους. Στο αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο (Schatzkammer), φυλάσσονται θησαυροί αμύθητης αξίας, μεταξύ των οποίων-εκτός από το αυτοκρατορικό στέμμα- ένα σμαράγδι 2.860 καρατίων, μια άκουα μαρίνα 492 καρατίων κι ένα ρουμπίνι 416 καρατίων!
Γενικά, χρόνο να ΄χετε να περιηγείστε στη ματαιόδοξη χλιδή των αυτοκρατόρων. Οι πτέρυγες είναι πολλές και σχεδόν όλες είναι επισκέψιμες.
Το ελληνικό πνεύμα βρίσκεται και στη Βιέννη. Όχι μόνο σήμερα, που την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από τον τόπο μας, αλλά από πολύ πολύ παλιά. Αυτό θα το διαπιστώσετε όταν επισκεφθείτε το κτήριο της Βουλής, το οποίο είναι κτισμένο σε ελληνικό αναγεννησιακό ρυθμό με επιβλητικούς κίονες και παραστάσεις κατά μήκος της οροφής. Μάλιστα, το υπέροχο σιντριβάνι, μπροστά στο κτήριο, είναι αφιερωμένο στη θεά Αθηνά. Βλέπετε, η Ελλάδα ήταν κοιτίδα της δημοκρατίας και η Αθηνά, ως θεά της Σοφίας, επιστρατεύθηκε για να εμπνεύσει τον αυστριακό πολιτικό βίο.
Η Βιέννη έχει πολλά να σας δείξει και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι σε κάθε βήμα σας, θα εκπλήσσεστε από μία…καινούργια ανακάλυψη. Εμείς θα προτείνουμε, όπως πάντα, τα σημαντικότερα κι αν θέλετε να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πόλη, ακολουθήστε τις συμβουλές μας.
Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εδώ, σ΄ αυτή την υπέροχη πόλη, λειτουργεί ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά μουσεία και είναι τι άλλο; Το μουσείο Καλών Τεχνών. Οι Αψβούργοι ήταν μανιώδεις συλλέκτες κι έτσι καθώς διοικούσαν τεράστιες εκτάσεις, φρόντιζαν να εξασφαλίζουν τα ακριβότερα έργα τέχνης και να τα διοχετεύουν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Στο μουσείο, λοιπόν, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες αυτές οι αυτοκρατορικές συλλογές, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε, μεταξύ άλλων, την καλύτερη συλλογή έργων του Ρούμπενς και μια εξίσου εντυπωσιακή, έργων του Μπρίγκελ, του πρεσβύτερου.
Το συγκεκριμένο μουσείο είναι κάτι σαν το Βρετανικό ή το Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Ως εκ τούτου, μη τρέφετε «φιλοδοξία» ότι θα καταφέρετε να το γυρίσετε σε μια επίσκεψη. Το καλύτερο που θα είχατε να κάνετε είναι να διαλέξετε εξαρχής τους τομείς του ενδιαφέροντός σας και να επικεντρωθείτε σ΄ αυτούς. Κατατοπιστικότατους οδηγούς θα βρείτε στην είσοδο, οπότε καταστρώστε επί τόπου πλάνο.
Το δίδυμο αδερφάκι του Καλών Τεχνών, αλλά σε…έκδοση επιστημονικών εκθεμάτων, είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου εκτίθενται ορυκτά, μετεωρίτες, υπολείμματα προϊστορικών ζώων και άλλες νοστιμιές…
Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα εκθέματα του Μουσείου Εφαρμοσμένης Τέχνης και του Εβραϊκού Μουσείου.
Στο παραμυθένιο πάρκο της πόλης με τη λιμνούλα, τα μονοπάτια και τα εντυπωσιακά αγάλματα, που εκτείνεται στην ανατολική πλευρά της Parkring, θα βρείτε και το χρυσό άγαλμα του Γιόχαν Στράους, που σίγουρα θα έχετε «συναντήσει» σε κάποιο τουριστικό οδηγό. Αν σκεφτούμε ότι αυτός ο μουσουργός έκανε γνωστό το βαλς σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, ε, ένα χρυσό άγαλμα είναι το λιγότερο που θα μπορούσαν να του αφιερώσουν οι Αυστριακοί.
Στο δυτικό κομμάτι της Βιέννης, δώστε προτεραιότητα σ΄ ένα άλλο επιβλητικό ανάκτορο, που αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν της πόλης. Είναι το Schloss Schonbrunn, στο ομώνυμο πάρκο. Χτίσθηκε επί Λεοπόλδου Α΄ ως θερινό ανάκτορο, αλλά επειδή δεν συγκέντρωνε τη μεγαλοπρέπεια του αρχικού σχεδιασμού, έβαλε αργότερα το…χεράκι της και η Μαρία Θηρεσία. Εδώ μέσα έζησε και ο Ναπολέων. Θα σας εντυπωσιάσει η συλλογή με τις αυτοκρατορικές άμαξες, που εκτίθεται στην δυτική πλευρά του παλατιού. Θα δείτε την πλούσια διακοσμημένη άμαξα, που μετέφερε τη  Μαρία Θηρεσία  και αρκετές…ταπεινότερες άλλων Αψβούργων.
Στην οδό Bergasse αναζητήστε το Μουσείο Ζίγκμουντ Φρόιντ. Στα διαμερίσματά του έζησε και εργάστηκε ο διάσημος επιστήμονας για 47 ολόκληρα χρόνια, πριν διαφύγει από τους Ναζί. Θα δείτε τα προσωπικά του αντικείμενα, επιστολές, έγγραφα, φωτογραφίες του.
Το ενδιαφέρον στη νότια πλευρά της πόλης, επικεντρώνεται στον υπέροχο ναό του Αγίου Καρόλου, που συνδυάζει κάμποσους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, αν και βασικά δίνει την εικόνα μπαρόκ. Ακολουθεί το πολυτελές ανάκτορο, που χτίσθηκε στις αρχές του 18ου αι. για τον πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας.
Στα ανατολικά τέλος, της πόλης βρείτε την ξεχασμένη σας παιδικότητα στο Prater, το ατμοσφαιρικό λούνα πάρκ με τα κάθε λογής παιχνίδια και τη ρόδα ύψους 65 μέτρων, όπου γυρίστηκε η ταινία «Ο τρίτος άνθρωπος». Η περιστροφή της είναι αργή και η θέα από εκεί ψηλά, κόβει την ανάσα.

Πώς θα μετακινηθώ

Η Βιέννη διαθέτει ένα θαυμάσιο δίκτυο υπόγειου σιδηρόδρομου, που σε χρόνο ρεκόρ, θα σας μεταφέρει απ΄ τη μια γωνιά της πόλης στην άλλη. Προτιμήστε το για τις μακρινές αποστάσεις, καθώς ένας τουρίστας είθισται να μετακινείται με τα μέσα που τού προσφέρουν εικόνες απ΄ την πόλη. Σ΄ αυτή την περίπτωση, ενδείκνυνται το λεωφορείο, το τραμ, τα ταξί και οι άμαξες με τα ζεύγη των αλόγων. Για τα δημόσια αστικά μέσα, καλό θα ήταν να αγοράσετε μια κάρτα πολλαπλών διαδρομών, που είναι οικονομική και θα σας βγάλει απ΄ τον πονοκέφαλο του να ψάχνετε για κέρματα και stands εισιτηρίων.
Στη Βιέννη όμως, όπως και την πλειονότητα πλέον των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, θα βρείτε ωραιότατους ποδηλατόδρομους. Οι Βιεννέζοι το αγαπούν το ποδήλατο και η υποδομή της πόλης, το αποδεικνύει περίτρανα. Για να καταλάβετε, το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων στην πόλη και στην περιφέρειά της καλύπτει συνολικά 480 χλμ. Καλή περίπτωση, στο πλαίσιο της πρώτης επαφής με την πόλη, είναι μια βόλτα με πλοιάριο πάνω στον όμορφο γαλάζιο Δούναβη.

Πού θα μείνω, τι θα φάω, πώς θα διασκεδάσω

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή, τα πάντα εξαρτώνται από το τι ποσό διαθέτετε. Στην πόλη υπάρχουν πάμπολλα χλιδάτα αλλά και οικονομικά καταλύματα. Πρέπει όμως, να γνωρίζετε ότι αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε τη Βιέννη σε περιόδους αιχμής, είτε διαθέτετε χρήμα, είτε όχι, η αναζήτηση στέγης μπορεί να μετατραπεί στο χειρότερο εφιάλτη σας. Αν δεν κάνετε κράτηση εγκαίρως, υπάρχει περίπτωση να τη…βγάλετε σε παγκάκι. Πάρτε τις πρώτες πολύτιμες πληροφορίες από τις ιστοσελίδες, www.info.wien.at, www.austria-tourism.at και τον θαυμάσιο ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό οδηγό www.falter.at με την προϋπόθεση ότι διαθέτετε γνώση της γερμανικής.
Σ΄ αυτό το τελευταίο site παρατίθενται ωραιότατες προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση, αλλά περπατώντας στη Βιέννη θα βρείτε πολλά ρεστοράν, που θα σας γοητεύσουν και όπου θα ευχαριστηθείτε το φαγητό χωρίς να πληρώσετε τα μαλλιοκέφαλά σας. Γενικώς, οι επιλογές που προσφέρει η πόλη και σ΄ αυτόν τον τομέα είναι πολλές και για όλα τα βαλάντια.
Για παράδειγμα, το Trzesniewski στην οδό Dorotheegasse είναι εξαιρετική περίπτωση, ασχέτως με το όνομα γλωσσοδέτη. Πρόκειται για το αγαπημένο μαγαζί του Κάφκα και αποτελεί ένα απλό μπαρ ντελικατέσεν με μπουφέ, θαυμάσια σάντουιτς και υπέροχη μπύρα.
Από νυχτερινή διασκέδαση, θα βρείτε τα πάντα. Μπαρ, κλαμπ, μπουάτ και ασφαλώς, ατμοσφαιρικά μαγαζιά όπου παίζουν μικρές συμφωνικές. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η μεγαλύτερη ποικιλία τέτοιων καταστημάτων, περιορίζεται στα όρια του «δαχτυλιδιού».

Ο τόπος της φύσης και του σκι

Η φύση των περιχώρων της Βιέννης και γενικότερα της Αυστρίας, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ο θείος δημιουργός στον άνθρωπο. Από τη βαρκάδα στα νερά του Δούναβη έως την πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια των Άλπεων, την αναρρίχηση στις πλαγιές και τις καταβάσεις απ΄ τις επιβλητικές χιονισμένες βουνοκορφές τους.
Πεντακόσια καταφύγια λειτουργούν συνολικά στις Άλπεις κι αν είστε λάτρεις του είδους, μη χάσετε την εμπειρία της διανυκτέρευσης σ΄ ένα από αυτά, ακόμη κι αν είναι το χαμηλότερο, στα 900 μέτρα.  Αναζητήστε πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες στην κατατοπιστική ιστοσελίδα www.alpenerein.at. Όσο για τους φανατικούς τους σκι, δεν χρειάζεται να μάθουν πολλά από μας, αφού είναι δεδομένο ότι τα ξέρουν ήδη από προσωπική εμπειρία.
Εν πάση περιπτώσει, χονδρικά, γνωρίζετε ότι στην Αυστρία λειτουργούν εκατοντάδες χιονοδρομικά κέντρα υψηλών προδιαγραφών, όπου μάλιστα, οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες από εκείνα της γειτονικής Ελβετίας. Το Innsbruck, to Ischgl, το Kitzbuhel, το St Anton Am Arlberg στο Τιρόλο και το Saalbach-Hinterglemm στην επαρχία  Salzburg είναι από τα πλέον δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα και η χαρά των σκιέρ απανταχού της Γης. Τους χειμώνες εδώ γίνεται το αδιαχώρητο.  

Συμβουλές για ασφαλή και όμορφη διαμονή στη Βιέννη

 • Η Βιέννη είναι ασφαλής πόλη αλλά κι εσείς, μη ξανοίγεστε πολύ. Τη νύχτα αποφεύγετε τις απόμερες συνοικίες.
 • Όταν μετακινήστε με Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, μη λησμονείτε να ακυρώνετε το εισιτήριο ή την κάρτα σας. Στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε κάμποσους τζαμπαζήδες, αλλά στην Αυστρία οι έλεγχοι είναι πυκνοί και το πρόστιμο ιδιαίτερα τσουχτερό.
 • Για τα ψώνια σας ενδείκνυνται οι πεζόδρομοι της Innere Stadt, αλλά απευθύνονται μάλλον σε επισκέπτες με πολύ χρήμα. Θα το καταλάβετε άλλωστε, από τις πινακίδες επώνυμων οίκων. Αν θέλετε οικονομικότερες αγορές, βγείτε απ΄ το «δαχτυλίδι» και προτιμήστε τα πολυκαταστήματα. Τα παζάρια δεν συνηθίζονται.
 • Αν στη διαμονή σας περιλαμβάνεται Σάββατο, αφιερώστε το στο ατμοσφαιρικό παζάρι Flohmarkt. Κάτι σαν το δικό μας Μοναστηράκι αλλά σε μεγαλύτερη έκταση. Εδώ θα βρείτε από βιβλία και μεταχειρισμένα ρούχα έως χαλιά. Τα παζάρια εδώ επιβάλλονται.

Χρήσιμα τηλέφωνα και ιστοσελίδες

 • Austrian Airlines ---- 210 9601240-2
 • Austrian Airlines (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος) ---- 210 3533425
 • Ο. Α. Αθήνα (κρατήσεις) ---- 210 9666666
 • Ο.Α. Βιέννη (κρατήσεις) ---- +431 5044165
 • Ο.Α. Διεθνές Αεροδρόμιο Βιέννης ---- +431 700732913
 • Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα ---- 210 8257230 / 240
 • Ελληνική Πρεσβεία στην Αυστρία ---- +431 50615

Αναζητήστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή και τα δρώμενα στη Βιέννη, στις παρακάτω ιστοσελίδες:www.viennaairport.at, www.vienna.at, www.wien.gr.at, www.wien-vienna.at, www.viennaaustria.co.uk

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία