ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΞΑΝΘΗ
Ανατολή-Δύση. Ο απόλυτος «γάμος»…

Της Τόνιας Μανιατέα

  << Επιστροφή στο χάρτη

Είναι μαγεία, πραγματικά, να εξερευνά κανείς τούτη τη χώρα. Σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, βρίσκεσαι προ εκπλήξεων. Ευχάριστων. Λένε πως οι ακρίτες μας, οι Θρακιώτες, είναι πιο Έλληνες απ΄ όλους μας και παρότι, δεν είναι εύκολο να μπεις στη λογική ερμηνεία αυτής της φράσης όσο ζεις στην βαθειά ελληνική ενδοχώρα, μόλις πατήσεις το κατώφλι της Θράκης, αρχίζεις σιγά σιγά να καταλαβαίνεις. Ίσως επειδή, η πλειονότητα των Ελλήνων, αναστηθήκαμε και θεριέψαμε μέσα σε μονότονες επαναλήψεις, τύπου: «τα θωρακισμένα σύνορα της χώρας», «μια ανάσα απ΄ την απειλητική Τουρκία», «οι Πομάκοι, που δεν τους πήραμε εμείς και τους αφήσαμε στον…αιώνιο εχθρό» κ.λ.π. κοινότοπα πια και κουραστικά.
Μπαίνοντας στη Θράκη, βλέποντας τη θαυμαστή συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων, αντικρίζοντας το συνταίριασμα ελληνικής και τουρκικής κουλτούρας σε κτήρια, καταστήματα, μνημεία, ανθρώπινες σχέσεις, κουζίνα, νιώθεις πως πολλά ζοφερά κεφάλαια της ιστορίας, είναι στο χέρι μας να κλείσουν δια παντός.
Η Ξάνθη είναι μια πόλη 60.000 περίπου κατοίκων και πάμπολλων επιλογών για τον επισκέπτη. Διαθέτει μία από τις ομορφότερες παλιές πόλεις στην Ελλάδα και συνδυάζει φυσική ομορφιά και στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν. Αν βρεθείτε προς τα κει, ρωτήστε για το παζάρι. Γίνεται άπαξ εβδομαδιαίως (αυτό τουλάχιστον συνέβαινε όταν την επισκέφθηκα εγώ). Ξετυλίγεται στην καρδιά της πόλης και θυμίζει κάτι από Κωνσταντινούπολη. Στους πάγκους του θα βρείτε από ρούχα και παπούτσια έως κουζινικά και μπαχάρια. Είναι πανδαισία χρωμάτων, μυρουδιών και ακουσμάτων, καθώς οι πλανόδιοι πωλητές από Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, θα προσπαθήσουν να σας προσελκύσουν στη γλώσσα τους κι αυτό το…νταλαβέρι, όπου κι όποτε το συναντήσει κανείς, παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον. Εννοείται ότι το σχετικό παζάρι στις τιμές είναι μέσα στο παιχνίδι και οι μικροπωλητές είναι πάντα προετοιμασμένοι για την πιο σκληρή… διαπραγμάτευση.

Παλιά πόλη

Δύο δυνατοί σεισμοί το 1929 ήταν αρκετοί για να καταστρέψουν αυτό το μαγικό κομμάτι της Ξάνθης, αλλά το 1930 η παλιά πόλη άρχισε να ξαναχτίζεται και σύντομα μπήκε στους γνωστούς της ρυθμούς. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Πομάκοι, Εβραίοι είχαν μοιραστεί σε μαχαλάδες, οι οποίοι βρίσκονταν ανεπτυγμένοι γύρω από το λατρευτικό κέντρο της κάθε ομάδας. Έτσι, βλέποντας μια εκκλησιά, καταλάβαινες ότι γύρω της υπήρχαν σπίτια χριστιανών και σε μια συναγωγή έβρισκες σίγουρα Εβραίους σε κοντινή απόσταση. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και με τα τζαμιά. Το σύστημα διαμονής καθιερώθηκε από την περίοδο της τουρκοκρατίας (αυτό συνέβαινε στις μεικτές πόλεις) και παρέμεινε έως σήμερα.
Ως εκ τούτου, η παλιά πόλη της Ξάνθης του παρόντος είναι η χαρά του αρχιτέκτονα. Φανταστείτε το αποτέλεσμα από το πάντρεμα δυτικών-ανατολικών πολιτισμών. Το συναντάμε συχνά στην Ελλάδα, αλλά εδώ στην Ξάνθη, είναι η απόλυτη ερμηνεία του όρου «γάμος πολιτισμών».
Τα αρχοντόσπιτα της παλιάς πόλης είναι φτιαγμένα κατά βάση από ξύλο και πέτρα. Διόλου περίεργο για έναν τόπο, που παρήγαγε κατά κόρον και τα δύο υλικά. Διαθέτουν δε, πολλά παράθυρα, φιλόξενους υποδοχείς του φυσικού φωτός. Μη ξεχνάμε ότι την εποχή που φτιάχτηκαν, το τεχνητό φως δεν υπήρχε.

 

Σύγχρονη πόλη

Πόλη του παρόντος, με όλες τις ομορφιές και τις ανέσεις, τις παροχές και τις υπηρεσίες για τον ντόπιο και τον ταξιδιώτη. Μ΄ έναν δήμο δραστήριο, δημιουργικό και ευφάνταστο, που κάνει ό,τι μπορεί για να μετατρέψει την Ξάνθη σε πόλο έλξης τουριστών κι εν μέρει τα ΄χει καταφέρει. Αρκεί να σας πω, ότι η πόλη αυτή είναι από τις μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού πόλεις, που διαθέτουν ηλεκτρονικούς οδηγούς στα κεντρικά σημεία τους, ώστε ο επισκέπτης να αντλεί τις πληροφορίες που θέλει. Ομολογουμένως, αρκετά … προχωρημένο. Για την Ελλάδα, τουλάχιστον. Εδώ, κοτζάμ Αθήνα, ελληνική πρωτεύουσα, που χάνεσαι απ΄ τη μια γωνιά στην άλλη, κι ούτε που ετέθη ποτέ ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο για τοποθέτηση ηλεκτρονικών οδηγών… Τέλος πάντων. Τώρα μιλάμε για την Ξάνθη.
Σ΄ έναν πρωινό περίπατο θα ανακαλύψετε καλαίσθητα καφέ, όπου θα σας σερβίρουν όλων των ειδών τους καφέδες με παράδοση, ασφαλώς, στον τούρκικο, αλλά και θαυμάσια τοπικά γλυκά και ποτά.
Σε μια νυχτερινή βόλτα, θα βρείτε νεολαίους να «χτυπιούνται» στα πάμπολλα κλαμπ, αλλά και μεσήλικες να «ξεσαλώνουν» στις ταβέρνες με μουσική.
Γενικά, η πόλη είναι ζωντανή, που, παρεμπιπτόντως, ζωντανεύει ακόμη περισσότερο την περίοδο του καρναβαλιού. Λέμε για την Πάτρα αλλά και η Ξάνθη, δεν πάει παρακάτω εκείνες της μέρες της Αποκριάς. Οι ουκ ολίγοι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, μπαίνουν σε διαδικασία «εργασιακού οργασμού». Τόσο που μόλις τερματίζεται η παρέλαση του καρνάβαλου τη μία χρονιά, την επόμενη κιόλας μέρα έχει αρχίσει η προετοιμασία για τον καρνάβαλο της νέας χρονιάς.
Είτε Απόκρεω, είτε καλοκαίρι, είτε χειμώνα, όποια εποχή κι αν την επισκεφθείτε, η Ξάνθη θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Μη χάνετε, λοιπόν, καιρό. Βάλτε τη στο πρόγραμμα.

Πώς θα πάω – Κοντινές Εξορμήσεις

Οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς ίσαμε την Καβάλας κι από κει με ΚΤΕΛ. Όπως και να πάτε, η διαδρομή είναι θαυμάσια. Με το Ι.Χ. πάντως, είναι περίπου εννιά ώρες από την Αθήνα και κανένα τρίωρο βαριά-βαριά από τη Θεσσαλονίκη.
Είτε πάτε με δικό σας αυτοκίνητο, είτε με το ΚΤΕΛ και μια και βρεθήκατε στην Ξάνθη, ευκαιρία είναι να γνωρίσετε την περιφέρεια σε κοντινές αποστάσεις από την πόλη. Για παράδειγμα, το χωριό Άβδηρα στα 20 χιλιόμετρα ΝΑ, που η παράδοση λέει ότι ιδρύθηκε από τον Ηρακλή στη μνήμη του συντρόφου του Αβδήρου, τον οποίο κατασπάραξαν τα άλογα του βασιλιά Διομήδη. Επίσης. στο χωριό Σταυρούπολη, χτισμένο κοντά στον ποταμό Νέστο, στα 28 χιλιόμετρα ΒΔ, μπορείτε να στήσετε το ορμητήριό σας για εκδρομές στη μαγευτική κοιλάδα του ποταμού.
Τέλος, το Πόρτο Λάγος, στα 24 χιλιόμετρα από την Ξάνθη, παρουσιάζει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και αξίζει της προσοχής σας. Πρόκειται για ψαροχώρι, χτισμένο πάνω στη στενή χερσόνησο που χωρίζει την προστατευόμενη από τις διεθνείς συνθήκες λίμνη Βιστωνίδα από τη θάλασσα.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Ξάνθης: (25410)24444
ΚΤΕΛ Ξάνθης: (25410)22684
Ταξί Ξάνθης: (25410)25900, 72801-3
ΚΤΕΛ Αθήνας: (210)5132084
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: (2310)595423
ΟΣΕ Αθήνας: (210)5297777
ΟΣΕ Θεσσαλονίκης: (2310)517517-8
Ο.Α. Καβάλας: (2510)830711, 223622

Πού θα μείνω

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία