Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Η πρώτη Ελληνίδα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο τού Καναδά  μιλάει  για την εθνική της καταγωγή, τον Καναδά και την καριέρα της 

Συνέντευξη στην Ιουστίνη Φραγκούλη



Οτάβα

Η Ανδρομάχη Καρακατσάνη δηλώνει περήφανη που είναι Ελληνοκαναδή. Είναι η πρώτη Ελληνίδα δικαστής που υπηρετεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά (Άρειος Πάγος) και μέσα της κουβαλάει την ελληνικότητά της σε μια αρμονική ισορροπία με τη δυναμική επιτυχία της στην καναδική πραγματικότητα.

 

Η Ανδρομάχη Καρακατσάνη, παιδί Ελλήνων μεταναστών, ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στο χώρο της δικηγορίας από το 1982 στο Οντάριο, κατακτώντας δημόσια αξιώματα για να φτάσει στην ύπατη θέση της δικαστού του Αρείου Πάγου τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Όταν αποδέχθηκε το διορισμό της στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά, ενώπιον δικαστών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μίλησε ελληνικά σκορπώντας κύματα συγκίνησης και υπερηφάνειας απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελληνοκαναδική Ομογένεια.

 

Το φετινό καλοκαίρι η Ελληνοκαναδή δικαστής θα επισκεφτεί την Ελλάδα για να υποστηρίξει με την παρουσία της τον ελληνικό λαό που περνάει δύσκολες στιγμές. Η καρδιά της πάλλεται για τη μακρινή πατρίδα παρότι και η δεύτερη πατρίδα τίμησε την ακεραιότητα, την εξυπνάδα και την εργατικότητά της, ανταμείβοντας την με το ύπατο δικαστικό αξίωμα του Καναδά.

 

Η Ανδρομάχη Καρακατσάνη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη  αναφέρεται στην εθνική καταγωγή της, στις ευκαιρίες που προσφέρει ο Καναδάς ανεξαρτήτως καταγωγής, αλλά και στην αγωνία της να ισορροπήσει την απαιτητική καριέρα της με την οικογένειά της.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη

-----------------------------------

 

--Έχετε φτάσει στην ανώτατη βαθμίδα του καναδικού δικαστικού συστήματος. Πώς νιώσατε όταν σας διόρισαν δικαστή του Αρείου Πάγου, καθώς είστε το πρώτο άτομο ελληνικής καταγωγής που κατέχετε αυτή τη θέση;

 

«Ένιωσα τρομερό ενθουσιασμό και μεγάλη τιμή να με διορίσουν δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο του καναδικού κράτους. Όταν παρουσιάσθηκα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και κατόπιν ορκίσθηκα ως δικαστής στον Άρειο Πάγο, πριν από 7 μήνες, απέτισα φόρο τιμής στην ελληνική μου κληρονομιά, στους γονείς και την οικογένειά μου. Ήταν η πρώτη φορά που τα ελληνικά ακουστήκαν στον Άρειο Πάγο του Καναδά! Αναγνώρισα την ιστορική στιγμή κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία. Αντιπροσωπεύει την ευκαιρία που λέγεται Καναδάς. Εγώ μια κόρη Ελλήνων μεταναστών, που ήρθαν στον Καναδά χωρίς γλώσσα, περιουσία ή οικογένεια, αλλά με το θάρρος και ένα όνειρο καλύτερης ζωής για τα παιδιά τους.

 

Συγκινήθηκα με το κύμα της ζεστασιάς και του εορτασμού όλης της ελληνοκαναδικής κοινότητας και πέρα απ’ αυτήν.

 

--Πώς νιώσατε όταν μεγαλώνατε ως κόρη Ελλήνων μεταναστών σε μια χώρα σαν τον Καναδά; Αντιμετωπίσατε ιδιαίτερες δυσκολίες με το σχολείο ή με το κοινωνικό περιβάλλον;

 

«Δεν θυμάμαι να αντιμετώπισα δυσκολίες με το κοινωνικό περιβάλλον. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που ανατράφηκα ως Ελληνοκαναδή. Ο Καναδάς είναι μια χώρα μεταναστών. Υποδέχεται και αγκαλιάζει αυτή την ποικιλία και παίρνει δύναμη απ’ αυτήν. Μεγάλωσα πιστεύοντας πως ήμουν τυχερή, καθώς μπορούσα να αντλώ από δύο διαφορετικούς πολιτισμούς και να μιλώ μια άλλη γλώσσα.

 

Οι γονείς μου μας δίδαξαν εμένα, την αδελφή και τον αδελφό μου να αγαπάμε την ελληνική μας καταγωγή. Επισκεπτόμασταν την Ελλάδα στις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ήμουν πάντα περήφανη που ήμουν Ελληνίδα.

 

Όσο για το σχολικό περιβάλλον, υπήρχαν προκλήσεις καθώς μεγάλωνα παρότι δύσκολα τις ανακαλώ σήμερα. Δεν μιλούσα καθόλου αγγλικά όταν άρχισα το νηπιαγωγείο. Επίσης, υπήρχαν πάντα ορισμένες διαφορές – οι γονείς μου ήταν αυστηρότεροι από άλλους γονείς- και βεβαίως το όνομά μου Ανδρομάχη Καρακατσάνη ήταν πολύ διαφορετικό. Αλλά οι γονείς μου έλεγαν πως διαφορετικός δεν σημαίνει κατώτερος. Και μας έδειχναν τα πλεονεκτήματά μας. Ο Καναδάς είναι μια χώρα που μετατρέπει τις διαφορές σε δυναμικά στοιχεία του ατόμου.

 

--Αλήθεια, τι σημαίνει να ζεις στον Καναδά με ένα όνομα όπως Ανδρομάχη Καρακατσάνη; Υπήρξαν στιγμές στην καριέρα σας που σκεφθήκατε να αλλάξετε το όνομά σας για να το κάνετε πιο «καναδέζικο» ώστε να ταιριάζει στο περιβάλλον σας;

 

«Το όνομά μου υπήρξε ανέκαθεν σύμβολο της ελληνικής μου κληρονομιάς. Μεγαλώνοντας διάφοροι δάσκαλοι προσπάθησαν κατά καιρούς να "αγγλοποιήσουν" το όνομά μου, αλλά οι γονείς μου επέμειναν να χρησιμοποιούν το βαφτιστικό μου. Ανδρομάχη ήταν το όνομα της γιαγιάς μου.

 

Θυμάμαι ως δικηγόρος στο δικαστήριο έπρεπε να συλλαβίζω το όνομά μου για τα αρχεία αρκετές φορές την ημέρα. Ήταν εκνευριστικό μερικές φορές. Αλλά μου προκαλούσε τόσο μεγάλη έκπληξη και χαρά όταν επισκεπτόμουν στην Ελλάδα, όπου ποτέ δεν χρειαζόταν να συλλαβίζω το όνομά μου!

 

Παρόλα αυτά, λατρεύω το γεγονός πως το όνομά μου είναι μοναδικό με καταγωγή από την ελληνική μυθολογία. Η Ανδρομάχη ήταν δυνατή και σοφή γυναίκα στην Ιλιάδα. Κι εξάλλου όποιος μάθει το όνομά μου, δύσκολα το ξεχνάει».

 

--Πώς αποφασίσατε να σπουδάσετε Νομική ακολουθώντας την καριέρα μιας νομικού; Ήταν δικό σας όνειρο να γίνετε δικηγόρος, ένα μάλλον φιλόδοξο επάγγελμα για μια κόρη μεταναστών;

 

«Οι γονείς μου είχαν μεγάλες προσδοκίες. Όπως πολλοί Ελληνοκαναδοί πίστευαν στη μόρφωση. Ποτέ δεν τέθηκε θέμα αν θα πάω στο πανεπιστήμιο, ήταν αυτονόητο. Και οι γονείς μου περίμεναν να γίνω μια επαγγελματίας, οπωσδήποτε με άφησαν να επιλέξω το επάγγελμά μου. Αλλά θεωρούσα ότι ο νόμος προσφέρει μια ευρεία ευκαιρία για να κάνεις τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων».

 

--Πιστεύετε ότι είχατε τις ίδιες ευκαιρίες για επιτυχία στην καριέρα σας όπως οι περισσότεροι Καναδοί; Η εθνική σας ταυτότητα αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο στην καριέρα σας και την επιδίωξη της επιτυχίας;

 

«Ποτέ δεν ένιωσα ότι η εθνική μου ταυτότητα προκάλεσε εμπόδια στην καριέρα μου. Αντίθετα, πιστεύω ότι είχα ένα πλεονέκτημα ως Ελληνοκαναδή. Αισθανόμουν πάντοτε ευγνώμων που μπορούσα να εμπλουτίζομαι από τις δύο κουλτούρες . Η δεύτερη γλώσσα με έκανε να μάθω ευκολότερα την τρίτη, που είναι τα γαλλικά. Η εθνική μου κληρονομιά επίσης ήταν σημαντική στην καριέρα μου. Το γεγονός αυτό με έκανε πιο ευαίσθητη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και πιο δεκτική στις άλλες κουλτούρες. Οι ελληνικές μου ρίζες με βοήθησαν ως μητέρα, ως δικηγόρο, ως εθελόντρια στην κοινωνία, ως δημόσιο λειτουργό και ως δικαστή.

 

Ο Καναδάς είναι μια χώρα που μας επιτρέπει να γιορτάζουμε τις διαφορετικές παραδόσεις ενώ είμαστε Καναδοί».

 

--Ως γυναίκα και μητέρα, σας ήταν δύσκολο να περάσετε από τόσα υψηλά πόστα στην καριέρα σας; Πιστεύετε ότι η μητρότητα και οι απαιτητικές καριέρες συνδυάζονται με την οικογένεια;

 

«Συνδυάζονται αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και υποστήριξη. Αυτή είναι μια πρόκληση που όλοι οι εργαζόμενοι γονείς αντιμετωπίζουν.

 

Ο σύζυγός μου, επίσης δικηγόρος, κι εγώ δουλεύαμε πολλές ώρες σε αγχωτικές δουλειές. Και οι δυο μας κάναμε εθελοντισμό στην κοινωνία. Όταν δεν εργαζόμασταν όμως, όλη η προσοχή μας ήταν στραμμένη στα παιδιά μας. Ο σύζυγός μου κι εγώ μοιρασθήκαμε όλες τις ευθύνες της οικογένειας. Ήμασταν τυχεροί να έχουμε τις πατρικές οικογένειές μας που μας βοηθούσαν. Οι συγγενείς μας έκαναν "μπειμπισίτινγκ".

 

Βρίσκω πολύ σημαντικό το ότι δημιούργησα υποστηρικτικές δομές στη ζωή μου. Πρώτα προσέλαβα τροφό για τα παιδιά μου και μετά αγόρασα έπιπλα.

 

Επίσης, ήταν σημαντικό να δώσω στα παιδιά να καταλάβουν πως ήταν η προτεραιότητά μας. Έκανα εθελοντισμό στα σχολεία τους μιλώντας για το νόμο ή για τις δημόσιες υπηρεσίες. Περνούσαμε ποιοτικό χρόνο μαζί καθημερινά. Τα παιδιά μου είναι η χαρά της ζωής μου».

 

--Πώς έχει επηρεάσει η κρίση της Ελλάδας τη Διασπορά στον Καναδά;

 

«Αισθανόμαστε πολύ άσχημα που ο ελληνικός λαός υποφέρει. Αλλά πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός είναι δυνατός και θα προσπεράσει τις δυσκολίες όπως τόσες φορές στην ιστορία του. Αποφάσισα να επισκεφθώ την Αθήνα αυτό το καλοκαίρι γιατί ήθελα να δείξω την υποστήριξή μου στους Έλληνες αυτούς τους χαλεπούς καιρούς».

 

--Ποιος είναι ο απώτατος στόχος σας ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά;

 

«Έχω ορκισθεί δεόντως και με πίστη να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητες και τις γνώσεις μου, για την καλύτερη εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και της εμπιστοσύνης που μου ανατέθηκε ως δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά. Στόχος μου είναι να εκπληρώσω αυτή τη δημόσια εμπιστοσύνη όσο καλύτερα μπορώ. Ειλικρινά, χωρίς φόβο και με ακεραιότητα».

 

--Τι σας γοητεύει περισσότερο στην Ελλάδα; Τι σας αρέσει στον Καναδά;

 

«Μου αρέσει η ελληνική  κουλτούρα, η σημαντικότητα της οικογένειας και της κοινότητας, και το ελληνικό κέφι, αυτό το ελληνικό πάθος για τη ζωή. Μου αρέσει το ελληνικό φως, το φαγητό, η μουσική και η πλούσια ιστορία με τις παραδόσεις. Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού μας.

 

Αγαπώ τις ευκαιρίες, τη διαφορετικότητα και την ανοχή που συνθέτουν τον Καναδά. Είναι αυτό το προσηνές πνεύμα, καθώς επίσης η τήρηση του νόμου και η παρακαταθήκη των ελληνικών δημοκρατικών ιδεωδών που μας επιτρέπει να συνυπάρχουμε με ελευθερία και αρμονία. Είναι και μια χώρα με ατέλειωτη φυσική ομορφιά.

 

Οφείλω να ομολογήσω πως είμαι περήφανη που είμαι Ελληνοκαναδή».




 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. ¶ραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία