Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Ένοχη και η διατροφή για την ακμή, λένε οι επιστήμονες

Γράφει η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος 



Αθήνα

Γαλακτοκομικά, γλυκά, λιπαρά και κόκκινο κρέας βρίσκονται στο στόχαστρο. Τι δείχνουν οι μελέτες.


Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες αρνούνταν οποιαδήποτε συσχέτιση της ακμής με τη διατροφή. Όμως τα τελευταία χρόνια τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό δερματικό πρόβλημα από το οποίο πάσχει το 90% των εφήβων. Η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος της Advanced Nutrition αναφέρει: «Παρόλο που κανένα τρόφιμο δεν έχει συσχετιστεί ακόμα άμεσα με την ακμή, οι μελέτες την συνδέουν με τη διατροφή δυτικού τύπου, η οποία περιλαμβάνει αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά, κατεργασμένων δημητριακών προϊόντων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλών σε λιπαρά». Συγκεκριμένα:

1)Την επιδεινώνουν:
Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη
Πρόκειται για τροφές που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Σε αυτές συγκαταλέγονται: γλυκά, επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, τυποποιημένα τρόφιμα τύπου μπισκότα, αρτοπαρασκευάσματα, ψωμί, πατάτες, ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες αυτοί σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση και την επιδείνωση της ακμής. Ο λόγος; «Απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης να ανεβαίνουν. Συνδυαστικά με τον αυξητικό παράγοντα IGF-1 (στα γαλακτοκομικά) τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν αύξηση στην παραγωγή σμήγματος» εξηγεί η κ. Παπαγεωργίου (Πηγή: The Journal of Clinical & Aesthetic Dermatology, 2014).

Γαλακτοκομικά
Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται πως όχι μόνο επιδεινώνει, αλλά μπορεί να προκαλέσει και ακμή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες (IGF-1). «Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι κύρια πηγή ασβεστίου και βάση της ανάπτυξης κατά την εφηβική ηλικία, γι’ αυτό και η κατανάλωση 2-3 μερίδων ημι-αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών ανά ημέρα δεν επιδεινώνει τις βλάβες και καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου» επισημαίνει η διατροφολόγος.

Το κόκκινο κρέας
Ορισμένες έρευνες δείχνουν πως το κόκκινο κρέας προάγει τη φλεγμονή. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες μελέτες προάγει την παραγωγή σμήγματος (Πηγή: Dermato endocrinology, 2012). 

2)Τη βελτιώνουν:
Ωμέγα 3
Η ποιότητα του λίπους της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη δερματική πάθηση. Λόγω του ότι η ακμή τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με φλεγμονή, έρευνες στηρίζουν πως η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνουν σημαντικά τις βλάβες στο δέρμα. Η κ. Παπαγεωργίου εξηγεί: «Τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθώς δεν τα συνθέτουμε ενδογενώς, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μέσω τροφών που είναι πλούσια σε αυτά όπως είναι ο σολομός, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, ο γαύρος, η σαρδέλα, ο λιναρόσπορος και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αντιθέτως, τα επονομαζόμενα «κακά» λιπαρά, δηλαδή τα κορεσμένα και τα trans, που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα λιπαρά τυριά, στα τηγανητά τρόφιμα, στα βούτυρα, στις σάλτσες και στα αρτοπαρασκευάσματα συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής» (Πηγή: Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2015).

Info: Advanced Nutrition, τηλ.: 210 6980451, www.advancednutrition.gr


 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία