Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




H Ψυχιατρική ως lifestyle στη σημερινή εποχή 

Άρθρο

του ψυχίατρου – ψυχοθεραπευτή Χρήστου Θελερίτη* 



Αθήνα

Φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά η στάση του κόσμου απέναντι στην Ψυχιατρική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται στον ψυχίατρο, όχι μόνο όταν έχουν σοβαρά προβλήματα αλλά και για να ρυθμίσουν προβλήματα διαπροσωπικών ή αισθηματικών σχέσεων, να οργανώσουν καλύτερα τον χρόνο τους, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο ρεαλιστικά αυτά που τους βασανίζουν.

Οι ψυχίατροι σε πολλές περιπτώσεις κάνουν και ψυχοθεραπεία (που διαφέρει ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας) με αποτελέσματα  μόνιμα, αφού ο θεραπευόμενος μαθαίνει να διαχειρίζεται πολύ καλύτερα όλα όσα τον βασανίζουν.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία εστιάζει στην προσπάθεια να αντιληφθεί ο θεραπευόμενος στην πραγματική τους διάσταση τα όσα συμβαίνουν. Ο καταθλιπτικός, για παράδειγμα, συνηθίζει να τα βλέπει όλα μαύρα: το περιβάλλον του, την εργασία του, τις διαπροσωπικές και αισθηματικές του σχέσεις, το μέλλον του γενικότερα. Νοιώθει πως δεν έχει καμία ελπίδα, πως δεν έχει να περιμένει από πουθενά. Στόχος του θεραπευτή είναι να τον βοηθήσει να δει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο αρνητικά όσο νομίζει.

Με ερωτήσεις βοηθάει τον ασθενή να δει την υπερβολή που υπάρχει στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατάσταση.

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία πιστεύει πως οι εσφαλμένες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που έχουμε διαμορφώσει στη διάρκεια της ζωής μας, μας ταλαιπωρούν δημιουργώντας αρνητικές αυτόματες σκέψεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε αγχώδεις διαταραχές.

Στόχος της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας είναι να ανακαλύψει αυτές τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και να προσθέσει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα τον ρεαλισμό.

Αλλά και να βοηθήσει αποτελεσματικά ανθρώπους που βασανίζονται από ψυχικά τραύματα, ειδικά όταν αυτά έχουν γίνει σε μικρή ηλικία (παραμέληση, σχολικός εκφοβισμός –bullying-, σωματική ή και σεξουαλική κακοποίηση), ή μεγαλύτερη ηλικία (φυσικές καταστροφές, απώλεια αγαπημένων μας ανθρώπων, εγκληματικές ενέργειες, δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, μετανάστευση).

Σε κάθε περίπτωση, ο άνθρωπος που έχει υποστεί ψυχικό τραύμα θα πρέπει να έχει ψυχοθεραπευτική υποστήριξη από ειδικούς ψυχοθεραπευτές μακροχρόνια.

Διατροφή ασθενών και σωματική άσκηση

Έρευνες χρόνων μας οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η μεσογειακή διατροφή προφυλάσσει από την κατάθλιψη, ενώ η συστηματική σωματική άσκηση (3-5 φορές την εβδομάδα) έχει αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Η σημασία της είναι μεγάλη, αφού με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με μελέτες, η άσκηση, πέρα από το ότι αυξάνει τον μεταβολισμό και μας βοηθά να χάσουμε βάρος, φαίνεται να συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών με αποτέλεσμα να μειώνει το stress, το άγχος αλλά και να συμβάλλει στην ισορροπία των νευρομεταβιβαστών (αυξάνει, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, τη σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη) στον εγκέφαλό μας.

Ερευνητές, όπως o Phillips της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο Jonas  του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πιστεύουν πως η άσκηση είναι ιατρική μέθοδος και τη συστήνουν ανεπιφύλακτα σχεδόν σε κάθε ασθενή.

Συμπληρώματα Διατροφής

Όπως η φυσική άσκηση και η κατάλληλη διατροφή (μεσογειακή) και τα κατάλληλα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ψυχικών διαταραχών και των δυσάρεστων συμπτωμάτων τους.

Όπως έδειξε πρόσφατη ανασκόπηση από το Πρόγραμμα Διπολικής Διαταραχής του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα ω-3 Λιπαρά Οξέα, όπως και η χρήση χρωμίου, φαίνεται πως είναι πολύ ωφέλιμα για τους ασθενείς με διπολική διαταραχή. Επιπλέον, ερευνητικά ευρήματα δείχνουν πως η ινοσιτόλη παίζει βοηθητικό ρόλο στην αντιμετώπιση της διπολικής κατάθλιψης, ενώ η χολίνη, η τρυπτοφάνη, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων της μανίας. 

Lifestyle programs

Η Ιατρική Νου και Σώματος χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα στη Διασυνδετική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ, προκειμένου να ανακουφισθούν από το έντονο stress και τα αρνητικά του επακόλουθα ασθενείς που αντιμετωπίζουν πληθώρα ασθενειών και σωματικών όσο και ψυχολογικών συμπτωμάτων.

Προτείνει συγκεκριμένα προγράμματα τρόπου ζωής (lifestyle programs, mindfulness) που μειώνουν το stress, ενώ συγχρόνως βελτιώνουν τη διάθεση και την ευεξία του ατόμου. 

Έχω εκπαιδευθεί στο Benson-Henry Institute και γνώρισα από κοντά τον δρ. Μπένσον, επίτιμο καθηγητή του Χάρβαρντ, που υιοθέτησε την ολιστική θεώρηση, ως αποτέλεσμα ερευνητικών μελετών. Ο δρ. Χέρμπερτ Μπένσον έφτασε μέχρι το Θιβέτ αναζητώντας απαντήσεις και μελέτησε τη ζωή των μοναχών. Πώς κυρίως κατορθώνουν να μηδενίσουν το άγχος τους. Πόσο πολύ μειώνουν τον «ανταγωνισμό» του σώματός τους μέσα από τον διαλογισμό.

Είναι πολύ σημαντική η προσφορά αυτού του ανθρώπου. Έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς θεραπευτές να προτείνουν και άλλους εναλλακτικούς τρόπους. Μίλησε για τη σχέση μεταξύ Νου και Σώματος. Για την Ιατρική Νου και Σώματος. Είναι η ολιστική διάσταση της υγείας που προτείνουμε στις μέρες μας.

Η Ιατρική Νου/Σώματος αποτελεί πρωτοποριακή μέθοδο που  συνδυάζει: τη συμβουλευτική για σωστή διατροφή και λήψη συμπληρωμάτων και βιταμινών, τη φυσική άσκηση, τη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, την ποικιλία τεχνικών χαλάρωσης, αλλά και παρότρυνση ώστε ο θεραπευόμενος να εμπλακεί σε πνευματικού τύπου διεργασίες.

O δρ Χέρμπερτ Μπένσον κατόρθωσε, σε μια εποχή που ο δυτικός κόσμος θεωρούσε τη σάρκα και το πνεύμα ασύμβατα, να αποδείξει πως είχαν άμεση σχέση σώμα και μυαλό. Πως το ανθρώπινο μυαλό είναι το πιο ισχυρό γιατρικό, ελιξήριο νεότητας και αγχολυτικό.

Σο βιβλίο του Μπένσον, «Relaxation response» («Αντίδραση Χαλάρωσης»), που έγινε μπεστ σέλερ, η τεχνική που χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση του άγχους είναι απλή: βαθιές αναπνοές, επανάληψη μια λέξης ή μιας φράσης για 10-20 λεπτά, πρωί και βράδυ.

Στο εργαστήριό του απέδειξε ότι όταν οι ασθενείς χαλαρώσουν και κάνουν θετικές σκέψεις με την «τεχνική της χαλάρωσης», μειώνεται η αρτηριακή τους πίεση και ο μεταβολισμός τους. Οι σφυγμοί τους ελαττώνονται και η αναπνοή τους γίνεται πιο ξεκούραστη. Σήμερα, οι κανόνες του Μπένσον εφαρμόζονται και στη ψυχιατρική ως ένας τρόπος για να καταπολεμηθούν οι διαταραχές άγχους και οι έμμονες ιδέες.

Παράλληλα, δρ Χέρμπερτ Μπένσον άνοιξε μια πύλη στη γιόγκα, τον ιουδαϊσμό, τον ταοϊσμό, τις προσευχές των μουσουλμάνων, θεωρώντας πως μοιράζονται παρόμοιες τεχνικές χαλάρωσης.

«Υπάρχει Θεός;». «Δεν έχω βρει ακόμα απάντηση σε αυτό», εξηγεί ο καρδιολόγος. «Δεν ξέρω αν αυτή η θεραπευτική δύναμη του μυαλού είναι κάτι που μας δώρισε ο Θεός ή κάτι που αποκτήσαμε με την εξέλιξή μας ως ανθρώπινο είδος. Αυτό που προτείνουμε εμείς δεν είναι προσευχή. Είναι μια τεχνική χαλάρωσης. Αν ο ασθενής είναι θρησκευόμενος τον ενθαρρύνουμε να προσευχηθεί. Δε θα κάνουμε όμως το ίδιο με έναν άθεο».

 

* Ο Χ. Θελερίτης είναι: 

·                                Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

·                                Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών

·                                Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας

·                                Δια Βίου Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Μεταπτυχιακών

·                                Σπουδών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

·                                Ερευνητής στο τομέα της Ψύχωσης στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

ΡΑΒΙΝΕ 11-13, έναντι Ευαγγελισμού, 
τηλ. επικοινωνίας:
210 7222279, 6932 368287
e-mail: christostheleritis@gmail.com
https://www.facebook.com/#/christostheleritis?ref=tn_tnmn

 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία