ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΗΡΑΚΛΕΙΑ-ΔΟΝΟΥΣΑ-ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ-ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ
Μικροί παράδεισοι στο απέραντο γαλάζιο

Του Μάκη Φαλίδα

  << Επιστροφή στο χάρτη

Κάπου εκεί ανάμεσα στην Ίο, τη Νάξο και την Αμοργό, το σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, μικρών νησιών με ξεχωριστό χρώμα το καθένα, κερδίζει χρόνο με το χρόνο έδαφος στον ελληνικό τουριστικό χάρτη. Τα τελευταία μάλιστα, χρόνια που τα λιμάνια τους εντάχθηκαν στα τακτικά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών εταιριών, τα μικρά διαμαντάκια του Αιγαίου έγιναν δημοφιλείς προορισμοί Ελλήνων και ξένων τουριστών, που επιθυμούν γαλήνιο τοπίο και ήρεμες διακοπές.
Πρέπει εξαρχής να γνωρίζετε πως στα συγκεκριμένα νησάκια, το αυτοκίνητο είναι περιττή πολυτέλεια. Οι διαδρομές είναι κοντινές κι αν δεν είστε διατεθειμένοι να τις διανύσετε με τα πόδια, το πολύ πολύ, να πάρετε μαζί σας κανένα παπάκι. Προσωπική συμβουλή: Μη το κάνετε ούτε αυτό. Δεν είναι πολλοί οι ελληνικοί παράδεισοι, που κρατούν χαρακτήρα στα τροχοφόρα και την ηχορύπανση. Βάλτε κι εσείς το χεράκι σας να διατηρηθούν έτσι.

Ηρακλειά

Είναι το μεγαλύτερο νησάκι από τα υπόλοιπα του συμπλέγματος. Το ήπιο τοπίο του με τους στρογγυλεμένους λόφους και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χλωρίδα, οι βραχώδεις παρθένες ακτές, οι γραφικοί ορμίσκοι και τα περιπατητικά μονοπάτια αποτελούν ιδανικά στοιχεία για ολιγοήμερη ξεκούραση και φυγή από την κουραστική καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων.
Το νησί δεν αριθμεί περισσότερους από 200 όλους κι όλους κατοίκους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ζουν στον ¶η Γιώργη, λιμάνι και πρωτεύουσα συνάμα. Τα σπιτάκια εδώ, απλώνονται γύρω από τον γραφικό όρμο ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο. Καμάρια της περιοχής είναι οι εκκλησιές του Αγίου Γεωργίου και των Ταξιαρχών, τις οποίες θα επισκεφθείτε σίγουρα, καθώς τα αξιοθέατα του νησιού είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Αυτοί οι δύο ναοί, μαζί με το φρούριο στο ύψωμα πάνω από την παραλία Λιβάδι και τον παλαιό οικισμό ¶γιο Αθανάσιο, είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον υπάρχει στην Ηρακλειά. Απ΄ τον ¶γιο Αθανάσιο ξεκινά ένα μονοπάτι, που σε μερικές ώρες θα σας βγάλει στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη στην ενδοχώρα. Μικρότερη είναι η διαδρομή προς το σπήλαιο από άλλο μονοπάτι, που ξεκινάει από την Παναγία.
Ο ¶η Γιώργης είναι ο μόνος παραθαλάσσιος οικισμός. Η Παναγία είναι ο δεύτερος και τελευταίος του νησιού και βρίσκεται στην καρδιά της Ηρακλειάς. Θα τον επισκεφθείτε διανύοντας δρόμο μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων. Η Παναγία είναι ένα χωριό ζωγραφιά με λίγα πετρόχτιστα σπιτάκια και καλντερίμια.
Εκτός από την παραλία του ¶γη Γιώργη, για απολαυστικές βουτιές προσφέρονται ο Μέριχας, το Τουρκοπήγαδο, ο Καρβουνόλακκος, η Αλιμιά, η Βουρκαριά και η Βορινή Σπηλιά
Η Ηρακλειά διαθέτει μετρημένες κλίνες για διανυκτέρευση γι αυτό, καλά θα κάνετε πριν ξεκινήσετε για εδώ, να επικοινωνήσετε με την κοινότητα για να σας κατατοπίσει σχετικά με το πού μπορείτε να μείνετε.

Δονούσα

Αριθμεί κάτι παραπάνω από 100 κατοίκους. Είναι όμορφη και αγνή όπως κάθε τι που δεν έχει αλλοιωθεί από το βάρβαρο χέρι του τουρισμού. Υπάρχουν βεβαίως και εδώ, κάποιες κλίνες για φιλοξενία αλλά εσείς, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, φροντίστε από πριν.
Το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Σταυρός, ένας περιορισμένος οικισμός με κάτασπρα κυκλαδόσπιτα και στενά δρομάκια, που απλώνεται σε χαμηλό ύψωμα με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο. Η μόνη άσφαλτος του νησιού είναι δυόμιση όλα κι όλα χιλιόμετρα. Ξεκινά από την πρωτεύουσα, την κυκλώνει και καταλήγει στην παραλία του Κένδρου. Ο υπόλοιπος δρόμος, χωματόδρομος, ανεβαίνει βόρεια στο νησί και καταλήγει στον παραθαλάσσιο οικισμό Καλοταρίτισσα, αφού προηγουμένως περάσει από το αγροτικό χωριό Μερσίνη, που είναι χτισμένο σε λοφοπλαγιά.
Καθώς αντιλαμβάνεστε, έτσι όπως οδικό δίκτυο δεν υπάρχει, ουσιαστικά, στο νησί, την εξερεύνησή σας στις πανέμορφες ακρογιαλιές με τα καταγάλανα νερά Βαθύ Λιμενάρι, Φυκιό και Καλοταρίτισσα, θα την κάνετε με τη βοήθεια κάποιας ψαρόβαρκας ή του εκδρομικού πλοιαρίου που κάνει το σχετικό δρομολόγιο τα καλοκαίρια.
Το σημαντικό φυσικό αξιοθέατο της Δονούσας είναι η Σπηλιά του Τοίχου με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες στα βορειοδυτικά, όπου θα πάτε επίσης από θαλάσσης.

Σχοινούσα

Αν και μικρότερη σε μέγεθος από την Ηρακλειά, η Σχοινούσα συγκέντρωνε πάντα περισσότερο κόσμο. Γι αυτό και αξιοποιήθηκε περισσότερο από τα υπόλοιπα νησάκια του συμπλέγματος (μη ξαφνιαστείτε μάλιστα, αν δείτε εξοχικές κατοικίες, διάσπαρτες στο νησί. Κάποιοι αγάπησαν πολύ τη Σχοινούσα και φρόντισαν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους). Η ομώνυμη πρωτεύουσα, για παράδειγμα, ή αλλιώς Παναγιά, στην ενδοχώρα, που συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο, διαθέτει ικανοποιητικότατη υποδομή σε μικρές συμπαθέστατες ξενοδοχειακές μονάδες. Εκτός αυτού, υπάρχει ένα καλό οδικό δίκτυο (μικρό, εννοείται.


ΠΡΟΤΑΣΗ: Εξερευνήστε τα Κουφονήσια

 

 

Τι δίκτυο να έχει ένα νησάκι έκτασης 9 χιλιομέτρων;), το οποίο θα σας οδηγήσει στα βασικά σημεία του νησιού. Κι από κει και πέρα, μονοπάτια, πολλά μονοπάτια για να εξερευνήσετε κάθε αθέατη γωνιά αυτού του παραδείσου.
Στην πρωτεύουσα με το γνωστό κυκλαδίτικο χρώμα δεσπόζει η εκκλησιά της Παναγίας της Ακαθής, που έχει δώσει το όνομά της σε κάμποσες ντόπιες. Μια που βρεθήκατε εδώ, κάντε μια επίσκεψη και στο λαογραφικό μουσείο. Αξίζει τον κόπο.
Μέσω του οδικού δικτύου που λέγαμε, θα επισκεφθείτε τον μικρό αγροτικό οικισμό της Μεσαριάς, στο ενάμιση χιλιόμετρο βόρεια της Παναγίας και το γραφικό λιμάνι Μερσίνι, το ένα και κύριο λιμάνι της Σχοινούσας, στο ενάμιση χιλιόμετρο δυτικά. Εδώ δένουν τα πλοία της γραμμής, εδώ και τα ιδιωτικά σκάφη.
Για βουτιές στο καθαρό γαλάζιο του Αιγαίου γύρω από τη Σχοινούσα, αναζητήστε τις παραλίες Τσιγκούρι, Λιβάδι, ¶γιος Βασίλης, Αλυγαριά, Λιώλιου, Αλμυρός, Φουντάνα, Παπά Αυλάκι, Ψιλή ¶μμος, Φυκιό, Γερο-Λιμιώνας, Σιφνέϊκο.

Κουφονήσια-Κέρος

Τα Κουφονήσια είναι το σύμπλεγμα δύο νησιών νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού και ανήκουν κι αυτά στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες. Από τα δύο κατοικείται το ένα, το Πάνω Κουφονήσι. Οι περίπου 280 ηρωικοί και εύθυμοι κάτοικοί του ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την αλιεία. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο αριθμός των μεγάλων καϊκιών του νησιού φτάνει τα 35 (!), το Πάνω Κουφονήσι, αν και το μικρότερο κυκλαδονήσι (μόλις 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι το νησί με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό του.
Στο έμπα του λιμανιού θα σας υποδεχθεί ο χαρακτηριστικός λευκός ανεμόμυλος. Η Χώρα, χωρίς να εντυπωσιάζει, διατηρεί το κυκλαδίτικο χρώμα της, με τα κατάλευκα σπιτάκια και τα καλντερίμια. Στα αξιοθέατα του τόπου είναι το προσκυνητάρι του Προφήτη Ηλία και οι εκκλησιές του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου, που είναι και ο προστάτης ¶γιος. Εάν βρεθείτε στο νησί τις ημέρες της γιορτής του, θα ζήσετε την εμπειρία της περιφοράς της εικόνας. Την κρατά στα χέρια του ο "πανηγυράς", ένας νησιώτης ταγμένος στον ¶γιο, και κάνει το γύρο του νησιού. Οι δρόμοι από τους οποίους περνά είναι πλημμυρισμένοι λουλούδια και τα καΐκια τον συνοδεύουν παραπλέοντας την ακτή. Το βράδυ στήνεται μεγάλο γλέντι στις ταβέρνες του νησιού. Αν βρεθείτε εδώ και το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, θα ζήσετε μια άλλη, θαυμάσια εμπειρία. Είναι αυτή της γιορτής της Ψαρά. Τη νύχτα τα μαγαζιά κλείνουν και το γλέντι γίνεται στους δρόμους και την πλατεία.
Κι επειδή ιδρώσατε από το γλέντι όλη τη νύχτα, ξεχυθείτε από το πρωί στις μαγικές παραλίες των Κουφονησιών. Στο Πάνω Κουφονήσι τα μνημεία των ανθρώπων είναι λιγοστά και το παιχνίδι κερδίζουν τα μνημεία της φύσης και κυρίως οι παραλίες. Ανακύψτε τις ομορφιές της ανατολικής ακτογραμμής στις ακτές Χαροκόπου, Πλατιά Πούντα, Φανός, Ιταλίδα και Πορί. Αν ζητάτε πλήρη απομόνωση σε ερημικούς αμμώδεις παράδεισους, πάρτε το καΐκι για το Κάτω Κουφονήσι. Θα κολυμπήσετε στην Παναγιά, το Νερό, τα Πεζούλια και το Δέτη.
Ενάμισι ναυτικό μίλι νοτιοανατολικά των Κουφονησιών βρίσκεται η βραχώδης και  αλίμενη Κέρος, που υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού. Ανασκαφές στη δυτική πλευρά της έφεραν στο φως μεγάλης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα, ανάμεσά τους 100 και πλέον μαρμάρινα εδώλια, μεταξύ των οποίων ο αρπιστής, ο αυλητής και το εδώλιο της Μεγάλης Μητέρας.

Χρήσιμα τηλέφωνα (κωδικός 22850)

* Λιμεναρχείο Νάξου: 22300
* Λιμεναρχείο Αμοργού: 71259
* Πρακτορείο Ηρακλειάς: 71539
* Κοινότητα Ηρακλειάς: 71545
* Πρακτορείο Δονούσας: 51200
* Κοινότητα Δονούσας: 51600
* Πρακτορείο Σχοινούσας: 29229
* Κοινότητα Σχοινούσας: 71170
* Πρακτορείο Πάνω Κουφονησίου: 71438
* Κοινότητα Κουφονησίων: 71379

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία