ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Forbes
Αυτοί είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο - Ποιοι Έλληνες περιλαμβάνονται στη λίστα

20 Απριλίου 2021

Νέα Υόρκη.- Τι και αν ήταν μια καταστροφική χρονιά σε όλα τα επίπεδα; Μια χρονιά πανδημίας γεμάτη τραγικά νούμερα από κρούσματα και νεκρούς παγκοσμίως; Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον 35ο ετήσιο κατάλογο των πλουσιότερων στον κόσμο του Forbes εκτοξεύθηκε στους 2.755,δηλαδή 660 περισσότεροι απ οτι πριν από έναν χρόνο, με τη συνολική τους περιουσία να ανέρχεται στα 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν στη λίστα του 2020. Ταυτόχρονα, 493 άτομα καταφέρνουν να εισέλθουν για πρώτη φορά στο κλειστό «club» του Forbes, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάθε 17 ώρες «γεννιέται» και ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος. Εξ αυτών, οι 210 προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και οι 98 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι

Για ακόμη μία χρονιά -τέταρτη συνεχόμενη- ο Τζεφ Μπέζος της Amazon αναδεικνύεται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος επί της Γης, με περιουσία 177 δισ. δολαρίων, αριθμός αυξημένος κατά 64 δισ. ευρώ. Ο Έλον Μασκ της Tesla έπεται στη δεύτερη θέση, με περιουσιακά στοιχεία 151 δισ. ευρώ, κάνοντας «άλμα» 126,4 δισ. δολαρίων σε μόλις 12 μήνες, χάρη στο ξέφρενο ράλι της μετοχής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας (+705%). Στην τρίτη θέση παραμένει ο Μπερνάρντ Αρνό της «αυτοκρατορίας» της LVMH, η οποία διαθέτει μερικά από τα πλέον ακριβά brands, όπως Luis Vuitton, Christian Dior, Sephora κ.α. Η περιουσία του Γάλλου επιχειρηματία ανέρχεται σε 150 δισ. ευρώ από 76 δισ. ευρώ το 2020.

Οι υπόλοιποι επτά του top-10

Μπιλ Γκέιτς (Microsoft) 124 δισ. δολάρια Μαρκ Ζούγκερμπεργκ (Facebook) 97 δισ. δολάρια Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway) 96 δισ. δολάρια Λάρι Έλισον (Oracle) 93 δισ. δολάρια Λάρι Πέιτζ (Google) 91,5 δισ. δολάρια Σεργκέι Μπριν (Google) 89 δισ. δολάρια Μουκές Αμπάνι (Reliance Industries) 84,5 δισ. δολάρια

Συνολικά, η πρώτη 10άδα διαθέτει περιουσία 1,15 τρισ. δολαρίων, αριθμός κατά 2/3 αυξημένος σε σχέση με το 2020. Όσον αφορά τη Γηραιά Ήπειρο, οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι καταφέρνουν να αυξήσουν τα χρήματά τους κατά 1 τρισ. δολάρια σε συνολικά 3 τρισ. δολάρια.

Οι πλουσιότεροι Ευρωπαίοι

Μπερνάρντ Αρνό (LVMH) 150 δισ. δολάρια Αμάντσιο Ορτέγκα (Inditex) 77 δισ. δολάρια Φρανσουά Μπετανκούρ Μέγιερ (L? Oreal) 73,6 δισ. δολάρια Φρανσουά Πινό (Kering, Artemis) 42,3 δισ. δολάρια Beate Heister (Aldi) 39,2 δισ. δολάρια

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν την πατρίδα των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη, καθώς 724 Αμερικανοί διαθέτουν περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί η Κίνα με 698 δισεκατομμυριούχους, η Ινδία με 140, η Γερμανία με 136 και η Ρωσία με 117.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Όσον αφορά τη χώρας μας, ως μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος (σ.σ. στη θέση 2.141) θεωρείται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης της Motor Oil, με συνολική περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων. Στη λίστα του Forbes, βέβαια, συμπεριλαμβάνεται και ο Φίλιππος Νιάρχος, ο οποίος διαθέτει περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, κατατάσσεται στους δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας και όχι της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη (Ελβετία), ο οποίος με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων, «φιγουράρει» στη θέση 1.262. Τέλος, ο Ιβάν Σαββίδης (Ρωσία), με περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων, κατατάσσεται στη θέση 1.833.

Πηγή Forbes

Αριστοτέλης Μυστακίδης Ο Ομογενής κροίσος στα ακίνητα

28 Μαρτίου 2021

Παρίσι.-
Τα τελευταία χρόνια κατάφερε να «χτίσει» αθόρυβα ένα portfolio από assets αρκετά σημαντικής συνολικής αξίας Η ιδιαίτερη ικανότητα του στα deals, κυρίως οι συναλλαγές στα commodities, ήταν ανέκαθεν το ισχυρό ατού του Αριστοτέλη Μυστακίδη, από την εποχή της παντοδυναμίας του στην Glencore.
Και δεν θεωρείται τυχαίο, ότι ο ίδιος εισήλθε στην λίστα Forbes από το 2011, εποχή που μπήκε στο χρηματιστήριο ο Βρετανό-ελβετικός μεταλλευτικός «κολοσσός», του οποίου παραμένει μέτοχος με μερίδιο 3%?
Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος, επονομαζόμενος και ως ο «Βασιλιάς του Χαλκού» (τουλάχιστον κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν διοικούσε το κομμάτι των εξορύξεων και της εμπορίας του συγκεκριμένου μετάλλου στην Glencore, ως τα τέλη του 2018) δεν έκρυψε ποτέ την ?αδυναμία του στα ακίνητα, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τα διαπραγματευτικά του χαρίσματα και σε αυτόν τον κλάδο.
Από αυτό δεν εξαιρείται το εγχώριο real estate, όπου τα τελευταία χρόνια κατάφερε να «χτίσει» αθόρυβα ένα portfolio από assets αρκετά σημαντικής συνολικής αξίας.
Η κίνηση του δε, να αποκτήσει ποσοστό μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, συζητήθηκε πολύ και έδειξε, κυρίως, ότι ο Τέλης (για τους φίλους του) «βλέπει» και Ελλάδα στις επενδύσεις του. Η αποτίμηση του ελληνικού χαρτοφυλακίου του Έλληνo-Βρετανού billionaire, μόνιμου κατοίκου του Μπάαρ της Ελβετίας, κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς.
Άνθρωποι που έχουν συνεργασθεί μαζί του σε αυτό το «κομμάτι», επικαλούνται την πρόθεση του να τοποθετήσει κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ για αρχή, που σημαίνει ότι ενδέχεται να προκύψει και ?δεύτερος γύρος deals, ανάλογα με τις ευκαιρίες οι οποίες θα παρουσιασθούν στην αγορά, στις κατηγορίες ακινήτων που τον ενδιαφέρουν.
Αν και λόγω της πανδημίας (και μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπως η αγορά) ανέκοψε ρυθμούς στο real estate το προηγούμενο διάστημα, σε «βάθος» μερικών μηνών περιήλθαν στην κατοχή του Αριστοτέλη Μυστακίδη, κατά πληροφορίες, τρεις το λιγότερο νέες ιδιοκτησίες: ένα πρώην βιομηχανικό ακίνητο στην οδό Πειραιώς εμβαδού περίπου 8.000 τ.μ.
(συμπεριλαμβανομένων των υπογείων του) που στεγάζει το παράρτημα γαλλικού ομίλου, ένα κτήριο γραφείων στην λεωφόρο Μεσογείων και προσφάτως το Oyster Smartflats της ISV Κατασκευαστικής, ένα συγκρότημα 28 διαμερισμάτων και 3 ρετιρέ στον Νέο Κόσμο, με άγνωστο τίμημα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον του επιχειρηματία στράφηκε κατά πρώτο λόγο στα κτήρια γραφείων και όχι στα οικιστικά ακίνητα, ωστόσο οι επιλογές του καθορίζονται πλέον και από την ζήτηση ή τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά?
Στην Ελλάδα, αν εκτός από τα προς εκμετάλλευση ακίνητα του προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο του και η εξοχική του κατοικία στο μαγευτικό Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, μια εκπληκτική έπαυλη σε έκταση 40 στρεμμάτων με ιδιωτική παραλία και αξίας 40 εκατ. ευρώ που έκανε δική του το 2014, τα assets του βαθύπλουτου ξεπερνούν, ήδη, το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ.
H ζωή του κινείται, γενικά, μεταξύ Eλβετίας, Λονδίνου (διατηρεί και την βρετανική υπηκοότητα) και Παρισιού, όμως, έχει πυκνώσει και τις επισκέψεις του στην Ελλάδα.
Ο καταγόμενος από την Θεσσαλονίκη και γεννημένος στην Ρώμη δέχεται ?σωρεία προτάσεων και κρούσεων, κατά καιρούς, για επενδύσεις, πλην του real estate, στην ενέργεια και δη στον τομέα των AΠE, την βιομηχανία, τον τουρισμό, μέχρι και για αγορά ποδοσφαιρικής ομάδας της Super League1, πριν από μερικά χρόνια!
Το έναυσμα πρόσφερε, ίσως και η απεμπλοκή του από τα διοικητικά της Glencore.
Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ανταποκρίνεται σε όλα τα «αιτήματα»? Σε κάθε περίπτωση, η αγορά περιμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του Telis.
Είτε αυτές αφορούν τα ακίνητα, είτε άλλους κλάδους?

ΜΠΙΤΚΟΪΝ ΚΑΙ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Φούσκα ή Πυραμίδα;

18 Φεβρουαρίου 2021

Δρ Γαβριήλ Μανωλάτος, Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΑΘΗΝΑ.-
Μπιτκόιν (Bitcoin) τι είναι

Το Μπιτκόιν είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα ή κυβέρνηση. Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Χρησιμοποιείται όπως τα μετρητά. Μπορείς να το στέλνεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από τον έναν στον άλλο, σχεδόν στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο. ?Γεννήθηκε και γιγαντώθηκε? με το Ίντερνετ και αποτελεί μία μορφή χρήματος για το Ίντερνετ. Η αρχική αξία του Μπιτκόιν ήταν 1Β=0,003$ δηλαδή 1$=333,33Β ενώ στις 17/12 του 2017 το ένα μπιτκόιν πωλείται αντί 20.000 δολαρίων. Σήμερα, η ισοτιμία μπιτκόιν / δολάριο ΗΠΑ είναι 34.183,352. Έχει τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για πολλούς λόγους. Από την αυξανόμενη ζήτηση και τις διακυμάνσεις στην τιμή του, μέχρι την εμπλοκή του σε παράνομες συναλλαγές. Είναι τόση η συμμετοχή του στις διάφορες συναλλαγές που απορροφά τεράστια ηλεκτρική ενέργεια. Το bitcoin απορροφά περισσότερη ενέργεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ισλανδία. Κοστίζει 25 εκατ. δολάρια ημερησίως σε ηλεκτρική ενέργεια.
Κρυπτονόμισμα και κρυπτογραφία
Το μπιτκόιν (Bitcoin) είναι ένα ίσος προς ίσον (peer-to-peer) σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα. Ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία του κρυπτονομίσματος (cryptocurrency), καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών. Κρυπτονόμισμα, σε γενικές γραμμές, είναι ένα νομισματικό σύστημα, που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: Η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ανωνυμία, και η ιχνηλασιμότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, το σύστημα χρησιμοποιεί δύο εργαλεία: Την κρυπτογραφία και έναν κατάλογο δημόσιων καταχωρήσεων. Σε αυτόν τον κατάλογο, ο καθένας μπορεί να μάθει όλες τις λεπτομέρειες της κάθε συναλλαγής. Το όνομα «κρυπτο-νόμισμα» προέρχεται από το όνομα της επιστήμης ?κρυπτογραφία?. Κρυπτογραφία είναι η επιστήμη των μεθόδων κρυπτογράφησης δεδομένων. Υπάρχουν δύο σκοποί για τη χρήση κρυπτογράφησης. Ο πρώτος είναι να στέλνει μηνύματα με ασφάλεια και εχεμύθεια. Ο δεύτερος είναι να υπάρχει μια λύση διαφόρων προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας των δεδομένων και της αυθεντικότητας. Το Κρυπτονόμισμα ενσωματώνει μια ποικιλία τεχνολογιών και θεωριών που αναπτύχθηκαν από κρυπτογράφους. Ο κύριος στόχος αυτών είναι η δημιουργία ενός συστήματος ψηφιακού χρήματος με υψηλή ασφάλεια το οποίο θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία και στην απάτη.
Η δημιουργία και η λειτουργία του Μπιτκόιν
Το 2008, πιθανότατα με έμπνευση και αφορμή την οικονομική κρίση, έγινε η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που περιέγραφε το μπιτκόιν. Το 2009 έκανε την πρώτη του λειτουργική εμφάνιση, με την κυκλοφορία του πρώτου πελάτη ανοιχτού κώδικα, και την δημιουργία των αντίστοιχων μπιτκόινς (bitcoins) . Ο συγγραφέας της δημοσίευσης, και δημιουργός του αντίστοιχου λογισμικού, παρέμεινε ανώνυμος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα. Οι υποθέσεις σε σχέση με την ταυτότητά του αναφέρονται σε μαθηματικές ιδιοφυΐες, επιστήμονες των υπολογιστών, οικονομικούς κοινωνιολόγους με γνώσεις προγραμματισμού και ομάδες κρυπτογράφων. Υπάρχουν επίσης θεωρίες, όπως πχ ότι οι εταιρείες Samsung, Toshiba, Nakamichi και Motorola κρύβονται πίσω από το μπιτκόιν. Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα έγινε στις 18 Μαΐου 2010, όταν ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecs, από την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε μια δημοσίευση στο Forum BitcoinTalk.org, προσφέροντας 10.000 bitcoins σε όποιον του παράγγελνε δυο πίτσες. Στις 22 Μαΐου, ο αγρότης David Forster από την Μασαχουσέτη, με το ψευδώνυμο Jarcos στο forum, δέχτηκε τη συναλλαγή. Ο Laszlo έλαβε τις δύο πίτσες από την αλυσίδα Papa John?s. Την άνοιξη του 2011, τα 10.000 εκείνα bitcoins (για τις 2 πίτσες) θα έφταναν να αξίζουν 272.329,00 δολάρια. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1.200 και 1.400 δολαρίων το καθένα, κάνοντας την πίτσα εκείνη να αξίζει περίπου όσο ένα ιδιωτικό νησί. Στον αντίποδα, στα μέσα Δεκεμβρίου και μέσα σε λιγότερη από μία ημέρα, η αξία του μπιτκόιν έπεσε κάτω από τα 550 δολάρια. Γενικά, πάντως, η αξία του μπιτκόιν είναι ασταθής.
Τα πλεονεκτήματα
Υποστηρίζεται από πολλούς, ότι το μπιτκόιν αποτελεί μία δύναμη εκδημοκρατισμού και μετάλλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ιστορικά, τα εθνικά νομίσματα αντέχουν κατά μέσο όρο περίπου τριάντα χρόνια, προτού κυλήσουν στον υπερπληθωρισμό, την υποτίμηση και εκεί που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τη δύναμη του νομίσματος για να δημιουργήσουν κρυμμένους φόρους μέσα από τον πληθωρισμό. Να αφαιρέσουν δηλαδή χρήματα από συνταξιούχους, τις αποταμιεύσεις αλλά και τους επενδυτές, για να καλύψουν τα χρέη τους. Ελάχιστα είναι τα νομίσματα που άντεξαν περισσότερο από 30 χρόνια και δεν αντιμετώπισαν τέτοια φαινόμενα. Το bitcoin είναι μία νέα επιλογή, μία νέα μορφή νομίσματος, ένα σύστημα νομίσματος που δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις και λειτουργεί στο Ίντερνετ, χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό πρωτόκολλο από το οποίο εξασφαλίζεται η λειτουργία του από τη συνεργασία χιλιάδων συμμετεχόντων εκ των οποίων κανένας δεν έχει τον έλεγχο. Δεν υπάρχει καμία κεντρική τοποθεσία, όπως άλλωστε είναι η δομή του Web και του email. Το Μπιτκόιν (bitcoin) έφερε την απελευθέρωση του νομίσματος στους ιδιώτες. Και μοιάζει να είναι μία ιδέα που προχωράει και επεκτείνεται και θα ανέβει ψηλά. Θα δούμε όμως ακόμη πολλές αναταράξεις, μεγάλη ένταση που θα ανεβαίνει ψηλά πολύ γρήγορα και πιθανότατα, θα πέφτει χαμηλά πολύ γρήγορα. Θα έχει πολλές διακυμάνσεις. Είναι ακόμη ένα μικρό νόμισμα που χρησιμοποιείται ως ?καταφύγιο? για πολύ μεγάλες οικονομίες. Για παράδειγμα, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως μέσο αποφυγής ελέγχου των ισοτιμιών και της υποτίμησης του δικού τους νομίσματος. Δεν θα πρέπει, πιστεύω, κάποια χώρα να υιοθετήσει το bitcoin ως εθνικό νόμισμα. Η ιδέα των εθνικών νομισμάτων ως μορφή μονοπωλίου των κυβερνήσεων η οποία επιβάλλεται στους πολίτες είναι και ο λόγος που υπάρχει το χάος των ισοτιμιών των νομισμάτων σήμερα. Αντίθετα, το bitcoin αποτελεί μία δυνατότητα επιλογής για τους πολίτες να το υιοθετήσουν αν το επιθυμούν. Στην πραγματικότητα, αποτελεί το αντίθετο της επιβολής ενός κρατικού νομίσματος. Μήπως είναι φούσκα ή πυραμίδα; Μήπως όμως πρόκειται για ένα Σχήμα Πόντσι ή μία οικονομική φούσκα που σε λίγο θα σκάσει; O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις. Για να υπάρχει όμως ένα Σχήμα Πόντσι, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να ωφελείται απευθείας από το Σχήμα Πόντσι δηλαδή την πυραμίδα. Εδώ όμως, δεν υπάρχει κανείς που να το ελέγχει ή να ωφελείται απευθείας από την ανάπτυξη του bitcoin, πέρα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει στο bitcoin έχουν κάτι να κερδίσουν αν γίνει δημοφιλές. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε νόμισμα ευνοεί αυτούς που το υιοθέτησαν πρώτοι. Κάθε τεχνολογία έχει παρόμοιο μονοπάτι. Οι πρώτοι που το υιοθετούν, κερδίζουν τα περισσότερα, όπως οι πρώτοι άνθρωποι που υιοθέτησαν το Ιντερνέτ κέρδισαν τα περισσότερα από το Διαδίκτυο. Δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ένα Σχήμα Πόντζι ή πυραμίδα για αυτόν το λόγο. Αν όμως το μπιτκόιν δεν αποτελεί πυραμίδα ή Σχήμα Πόντσι θα μπορεί να γίνει μια φούσκα. Δεν είναι η πρώτη άλλωστε. Ένας λόγος για τον οποίο το Bitcoin δημιουργεί φούσκες είναι ότι πρόκειται για ένα σχετικά μικρό νόμισμα, είναι παγκόσμιας εμβέλειας, είναι πολύ ανοιχτό στις διαπραγματεύσεις και ως αποτέλεσμα έχεις αυτές τις «συναισθηματικές» αποκρίσεις. Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος που ανεβαίνει η τιμή και αυτό θα προκαλέσει την άνοδό του σε τιμές που δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Και μετά η τιμή θα ξαναπέσει. Έχουμε δει αυτές τις μεταβολές όπου πάει γρήγορα πολύ ψηλά και με τον ίδιο τρόπο πολύ χαμηλά. Σήμερα πάντως, το μπιτκόιν είναι πολύ πιο σταθερό από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν. Το μέλλον του Μπιτκόιν Στο μέλλον θα δούμε, πιθανότατα, έναν κόσμο με ψηφιακά νομίσματα, ανεξάρτητα, μη κρατικά, όπως το bitcoin, αποκεντρωμένα που δεν θα ελέγχονται από κανέναν, που θα βασίζονται σε δικτυακή συνεργασία στο διαδίκτυο, με ανοιχτή πρόσβαση για όλους. Θα μπορέσουν, πιθανότατα, να συνυπάρξουν με επιτυχία μαζί και με τα εθνικά νομίσματα. Στο μέλλον θα σπάσει το μονοπώλιο των εθνικών νομισμάτων και θα δούμε αρκετά ψηφιακά νομίσματα που θα βασίζονται στη διαδικτυακή συνεργασία. Είτε αυτά θα είναι το μπιτκόιν, είτε κάτι άλλο, είτε με άλλο όνομα ή με διαφορετική τεχνολογία. Στο μέλλον θα έχουμε εθνικά ψηφιακά νομίσματα, καθώς και ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα που δεν θα ελέγχονται από τράπεζες και κυβερνήσεις.

AΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία