ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΛΕΡΟΣ
Υπό την προστασία της ατίθασης θεάς Αρτέμιδας

Της Αντιγόνης Μωραϊτη

  << Επιστροφή στο χάρτη

Η Λέρος ανήκει σ΄ εκείνους τους ελληνικούς παραδείσους, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν έχουν τύχει της προσοχής, που πραγματικά τους αξίζει. Συνδυασμένη στο μυαλό των περισσότερων με το Ψυχιατρικό Ίδρυμα, που λειτουργούσε επί δεκαετίες στο νησί, δεν κατείχε τις πρώτες θέσεις στη λίστα προτιμήσεων των επισκεπτών. Μόλις τα τελευταία 5-10 χρόνια θα έλεγε κανείς πως άρχισε να παίρνει τα πάνω της, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το νησί της ατίθασης θεάς των δασών, της Αρτέμιδας, έχει τόσες κρυφές χάρες, που ανυπομονεί να τις αποκαλύψει στον επισκέπτη του.
Κάστρα, μοναστήρια, γραφικοί οικισμοί, αρχοντικές κατοικίες, φυσικοί όρμοι, μαγευτικές παραλίες και εκτάσεις με πλούσια βλάστηση περιμένουν να τα γνωρίσουμε. Πάμε, λοιπόν, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η καρδιά του νησιού

Ο Πλάτανος, η Αγία Μαρίνα και το Παντέλι ήταν τρεις γειτονικοί ξεχωριστοί, με παλαιότερο τον Πλάτανο, που με το χρόνο ενώθηκαν και σήμερα συναποτελούν πια την πρωτεύουσα του νησιού. Απλώνονται ανάμεσα σε δύο όρμους και σε δύο λόφους. Η «καρδιά», βέβαια, χτυπάει πάντα στον Πλάτανο, όπου εξελίσσεται ο κύριος όγκος της οικονομικής και εμπορικής ζωής.
Ο όμορφος αυτός οικισμός, έτσι καθώς δεσπόζει γεμάτος ζωή, σκαρφαλωμένος στο λόφο, με τα δυο του επίνεια Αγία Μαρίνα στα δυτικά του και Παντέλι στα ανατολικά, δίνει την αίσθηση του άρχοντα με τους ακοίμητους φρουρούς του.
Καθώς θα περιδιαβαίνετε τα σοκάκια του, θα συναντήσετε τα αρχοντικά των οικογενειών Κονδιόγλου και Αντωνέλλου. Στη γυμνή κορφή του λόφου Απιτύκι δεσπόζει επιβλητικό το κάστρο, που χτίσθηκε από τους βυζαντινούς και πήρε την τελική του μορφή από τους Ιωαννίτες Ιππότες και τους Ενετούς. Μέσα στο κάστρο είναι χτισμένο από τον 13ο αι. το μοναστήρι της Παναγιάς Κυράς με τις αξιοπρόσεκτες αγιογραφίες και την πολύτιμη εκκλησιαστική συλλογή. Στον ίδιο λόφο στέκουν αγέρωχοι οι ανεμόμυλοι του νησιού και στην είσοδο του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται το Μπούρτζι, να θυμίζει τη ρωμαϊκή εποχή. Στην Αγία Μαρίνα είναι και ο χαρακτηριστικός φάρος αλλά και ο αλευρόμυλος, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του προηγούμενου αιώνα.

…στα σώψυχα του νησιού

Στα τρία χιλιόμετρα από την Αγία Μαρίνα, στο μυχό του όρμου, απλώνονται τα γραφικά Άλιντα. Πληροφορήθηκα ότι ο οικισμός κατέχει μια πρωτιά και αξίζει να αναφερθεί. Εδώ χτίσθηκε το πρώτο ξενοδοχείο του νησιού, το 1923. Αρκετές μονάδες πήραν τη σκυτάλη από τότε και τα καταλύματα έφτασαν ίσαμε το γειτονικό Κριθώνι και την Αγία Μαρίνα. Όταν επισκεφθείτε το νησί και την περιοχή, θα εντυπωσιασθείτε από την ξενοδοχειακή υποδομή. Ας πάρουμε το δρόμο προς τα νότια με πρώτο προορισμό, στα 4 μόλις χιλιόμετρα, το δημοφιλές Λακκί. Είναι η αδυναμία μου. Μιλάμε για έναν πανέμορφο οικισμό, με ρυμοτομία ευρωπαϊκής πόλης (!), φαρδείς δρόμους, προσεγμένα πάρκα και θαυμάσια επιβλητικά κτήρια.

ΛΕΡΟΣ: Οι εφιάλτες που άφησαν σημάδια

 

Το κλειστό λιμάνι του Λακκιού, όπου οι Γερμανοί βύθισαν το 1943 το αντιτορπιλικό «βασίλισσα Όλγα», βρίσκεται στην λίστα των πλέον ασφαλών στην Μεσόγειο. Οι Ιταλοί το είχαν επιλέξει για ναύσταθμο Γενικά, οι Ιταλοί είχαν επικεντρώσει τη δράση τους σ΄ αυτό το κομμάτι της Λέρου. Στο Λακκί ήταν ο ναύσταθμος και λίγο παρακάτω στα Λέπιδα, στην ευρύτερη περιοχή του Ξηροκάμπου, η αεροναυτική τους βάση. Στις εγκαταστάσεις της λειτούργησε μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό, το Ψυχιατρικό Ίδρυμα. Αφιερώστε πολύ χρόνο στην περιήγησή σας στο Λακκί. Αξίζει τον κόπο.
Το Παρθένι είναι ο βορειότερος οικισμός του νησιού, χτισμένος κι αυτός σε όμορφο κλειστό κόλπο, με τη βραχονησίδα Αρχάγγελο μπροστά του, να τον προστατεύει.
Όπως θα διαπιστώσατε η ακτογραμμή της Λέρου θυμίζει δαντέλα. Είναι γεμάτη γραφικούς όρμους, όπου θα κάνετε τις βουτιές σας. Είτε στο Παντέλι, είτε στον Ξηρόκαμπο, είτε στο Λακκί, είτε Παρθένι, το μπάνιο σας θα είναι απόλαυση.

Τι θα φάω

Καταρχάς, χίλιες δυο νοστιμιές της θάλασσας σερβιρισμένες με διαφορετικούς τρόπους. Χταπόδι στη θράκα, κακαβιά, μύδια σαγανάκι, ψάρια μαριναρισμένα με δενδρολίβανο, αχινοσαλάτα και οστρακοειδή ωμά ή μαγειρεμένα, θα ικανοποιήσουν τα γούστα και του πιο απαιτητικού γευσιγνώστη. Από κρέας, δοκιμάστε οπωσδήποτε κατσίκι λεμονάτο κι από γλυκά, του κουταλιού. Ό,τι σας σερβίρουν από γλυκά του κουταλιού, θα είναι θεσπέσιο. Σας το εγγυώμαι.

Χρήσιμα τηλέφωνα στη Λέρο (κωδικός 22470)

* Αεροδρόμιο: 22777
* O.A: 22844
* Λιμεναρχείο στην Αγία Μαρίνα: 23256
* Πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων: 22500
* Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών: 25880
* Δήμος: 23711
* Ταξί στον Πλάτανο: 23070
* Λιμεναρχείο στο Λακκί: 22224, 22334
* Ταξί στο Λακκί: 22550
* Αν έχετε σκάφος: 24812

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία