Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Δικαίωση για τον άδικο χαμό του γιου της Θόδωρου Βουλγαρίδη, ζητά η μητέρα του από τις γερμανικές αρχές 

Δίκη νεοναζί στο Μόναχο για δολοφονίες μεταναστών



Σέρρες - (Ανταπόκριση Α.Ταπάσκου)

Πέρασαν οχτώ χρόνια από το απόγευμα της 15ης Ιουνίου 2005, όταν στο μικρό χωριό Τριανταφυλλιά των Σερρών, έφτασε η θλιβερή είδηση ότι ο Θόδωρος Βουλγαρίδης, 41 χρόνων, πατέρας δυο μικρών παιδιών, μετανάστης στη Γερμανία,δολοφονήθηκε.

Η γερμανική αστυνομία ενημέρωσε τότε τους συγγενείς ότι ο Βουλγαρίδης έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας, που σχετιζόταν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ούτε τα στενά συγγενικά του πρόσωπα, ούτε οι συγχωρινοί του πείστηκαν τότε απο την εκδοχή των γερμανικών αρχών, περί φόνου σχετιζόμενου με το ποινικό δίκαιο. Μια κηλίδα όμως, είχε σχημαστιστεί τόσο για την οικογένειά του όσο και για την μικρή κοινωνία, που γνώριζε τον Θόδωρο Βουλγαρίδη.

Θα χρειαστεί να περάσουν τα οχτώ χρόνια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να δικαιωθούν η δύστυχη μητέρα του, που ουδέποτε αποδέχθηκε την ετυμηγορία της γερμανικής αστυνομίας, αλλά και οι συγχωριανοί του. Κυρίως, όμως, η τραγική μάνα, Ευδοξία Βουλγαρίδη.

Τη συναντήσαμε στο σπίτι της, στην Τριανταφυλλιά Βισαλτίας, 30 χιλιόμετρα από τις Σέρρες. Μας άνοιξε την καρδιά της, μας έδειξε τις φωτογραφίες του γιου της και μας πήγε στον τάφο του, που βρίσκεται στο νεκροταφείο του μικρού χωριού, μόλις λίγα μέτρα από το σπιτικό του.

Ο χρόνος για την Ευδοξία Βουλγαρίδη γύρισε σαράντα χρόνια πίσω όταν αναγκάστηκαν, όπως λέει, να ξεριζωθούν λόγω της ανεργίας και να μεταναστεύσουν στη Γερμανία.

«Ο Θόδωρος ήταν μόλις οχτώ χρονών και ο αδερφός του δυόμιση, ο άνδρας μου ήταν οργανοπαίχτης, μέναμε σε ένα μικρό σπιτάκι στην Τριανταφυλλιά, η ανεργία μάστιζε την Ελλάδα, μας κάλεσαν στη Γερμανία, ήταν η χώρα του παραδείσου στα μάτια μας, φύγαμε, ξεριζωθήκαμε για μία καλύτερη μέρα. Τα παιδιά πήγαν σε γερμανικό, αλλά και σε ελληνικό σχολείο, μεγάλωσαν και έπιασαν δουλειά. Ο Θόδωρος έμαθε και την τέχνη του κλειδαρά, δούλευε όμως και σαν κρατικός υπάλληλος, ως εκλεγκτής τραίνων και πολλές φορές βοηθούσε στα δέματα».

«Είμαι καλά μάνα της έλεγε», η Γερμανία ήταν πλέον η πατρίδα της οικογένειας Βουλγαρίδη. Τα χρόνια πέρασαν ο Θόδωρος Βουλγαρίδης Έλληνας και Γερμανός μαζί, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μία συνάδελφό του Γερμανίδα, έκανε γάμο πολιτικό, καθώς γονείς και συγγενείς αντέδρασαν στην απόφασή του να μην παντρευτεί Ελληνίδα. Αυτός, όμως, αντιρατσιστής και με ήθη και αρχές ελληνικές παντρεύτηκε το κορίτσι που αγάπησε μόλις ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα, για έξι μήνες, όπως κάνουν οι Έλληνες μετανάστες.

Γύρισε στη Γερμανία και συνέχισε τη ζωή του κάνοντας όνειρα για το μέλλον. Κατάφερε, τελικά, να ανοίξει ένα μικρό κλειδαράδικο, όνειρο ζωής, που το είχε από τα μαθητικά του χρόνια.

Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια γι΄ αυτόν και την οικογένειά του. Το απόγευμα της 15ης Ιουνίου 2005, ο Θόδωρος δούλευε στο μαγαζί του, η μάνα του τον επισκέφτηκε το πρωί, όλα κυλούσαν ομαλά και χωρίς καμία υποψία για το τι θα συνέβαινε. Την ήσυχη γειτονιά του Μονάχου τάραξαν οι σειρήνες του ασθενοφόρου και της αστυνομίας.«Κάτι έγινε», είπαν η μάνα του και η γειτόνισσα, που πίνανε τον απογευματινό τους καφέ.

Σε λίγο χτύπησε η πόρτα, η μικρή της εγγονή έτρεξε με δάκρυα στα μάτια κοντά της και την αγκάλιασε. «Σε λίγο εμφανίστηκαν η «Κρεμινάλε», όπως χαρακτηριστικά λέει τους αστυνομικούς, μία ψυχολόγος και τέσσερις αστυνομικοί», εξιστορεί η κ. Ευδοξία με δάκρυα στα μάτια και χέρια που τρέμουνε, καθώς ξαναζεί εκείνες τις στιγμές.

-Σκοτώσανε τον γιο σας της είπαν οι αστυνομικοί.

- Τι λέτε τρελαθήκατε; τους απαντά και χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της.

Στο νου της έρχεται το κακό όνειρο που είδε: Χιόνιζε, θυμάται, κατακαλόκαιρα στο σπίτι της και κάποιοι χόρευαν στην αυλή της…

Θέλει να τρέξει κοντά στο παιδί της αλλά δεν την αφήνουν, είναι ο παπάς εκεί της λένε και ψέλνει τρισάγιο. Την κρατάνε. «Όχι δεν πρέπει να τον δεις, δεν θα τον γνωρίσεις, του διέλυσαν με τρεις σφαίρες το κεφάλι», της λένε ψυχρά, «αλλά δεν υπέφερε» προσθέτουν.

Έχασε το στήριγμα η οικογένεια, όπως λέει, έχασε τον πρωτότοκο γιο, που είχε αναλάβει και χρέη πατέρα, καθώς τον έχασε στη Γερμανία χτυπημένο από την επάρατη νόσο. Για λίγες μέρες την κρατούν σε κλινική λόγω νευρικού κλονισμού, ο μικρός αδερφός ο Γαβριήλ χάνει τον κόσμο του, τον άνθρωπό του, πατέρα και αδελφό μαζί.

Ο Γολγοθάς της οικογένειας τώρα ξεκινά. Φόβοι για τη ζωή τους, άγνωστοι οι δράστες, ανεξήγητο το γιατί, καχυποψία από τους γείτονες στη Γερμανία, λόγια πίσω από την πλάτη τους στο μικρό χωριό της Ελλάδας, στην Τριανταφυλλιά.

«Ήταν μπλεγμένος»,θα πουν τότε οι κάτοικοι του μικρού χωριού, που κοίταζαν την κ Ευδοξία με καχυποψία την ώρα της κηδείας του Θόδωρου, όταν μεταφέρθηκε η σορός του στην Τριανταφυλλιά, επιθυμία που είχε εκφράσει όταν ήταν εν ζωή.

«Για χρόνια πήγαινα στην αγορά και στα καφενεία που ήταν οι Έλληνες και συνέχιζαν να μιλάνε πίσω από την πλάτη μου. Σταματήστε τους έλεγα, ο γιος μου ήταν ένας άγγελος, αλλά κανείς δεν με πίστευε».

Καταθέσεις και ξανά καταθέσεις στα αστυνομικά τμήματα της Γερμανίας χωρίς κανένα αποτέλεσμα, «η καχυποψία πέρασε και στο δικό μου μυαλό καθώς άρχισα να πιστεύω ότι η νύφη ήταν πίσω από όλα καθώς σκόπευε να χωρίσει με το γιο μου», εξομολογείται η κ Ευδοξία. «Άρχισα να φοβάμαι ότι θα έρθουν και άλλα κακά, η αστυνομία μας παρακολουθούσε, τους βλέπαμε, τους έβλεπε και ο κόσμος. Έμεινα άλλα πέντε χρόνια στη Γερμανία και γυρίσαμε πίσω. Όπου κι αν ήμασταν όμως, ήμασταν χωρίς πατρίδα. Η Γερμανοί πίστευαν ότι ο γιος μου είχε μπλέξει, οι Έλληνες το ίδιο. Το θέμα σιγά - σιγά άρχισε να ξεχνιέται, άλλοι νόμιζαν ότι εγώ δεν ήμουνα καλά.«Έχει νευρικά η κ Ευδοξία», έλεγαν στο μικρό χωριό την Τριανταφυλλιά, ένα χωριό από πρόσφυγες του Πόντου που έζησαν το ξεριζωμό.

Και ξαφνικά πριν δύο καλοκαίρια το τηλέφωνο της κ Ευδοξίας χτύπησε. Ήταν το εγκληματολογικό του Μονάχου. "Κυρία Βουλγαρίδη, μου είπαν, πρέπει να σας ζητήσουμε ένα μεγάλο συγνώμη, ο γιος σας έπεσε θύμα νεοναζιστών.Το ακουστικό του τηλεφώνου έφυγε από τα χέρια της. Δικαίωση μετά από έξι χρόνια, το όνομα της οικογένειας αποκαταστάθηκε, το χωριό άλλαξε συμπεριφορά. Μας υποδέχθηκε σήμερα με χαρά, μας έδειξε το σπίτι της κ Ευδοξίας, μας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το «παλικάρι» όπως τον χαρακτήρισαν που χάθηκε άδικα από το μίσος κάποιων ρατσιστών που ξεκλήρισαν εννέα οικογένειες στη Γερμανία, ικανοποιώντας τον θυμό τους και το αρρωστημένο τους μυαλό.

Με δέκα χιλιάδες ευρώ αποζημίωσε το γερμανικό κράτος την κ Ευδοξία.

«Ζητώ να δικαιωθεί ο γιος μου και η οικογένειά μου», λέει η κ Ευδοξία και απευθύνει μήνυμα σε όλους τους ρατσιστές που στρέφονται κατά μεταναστών, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία. «Αυτό που έπαθα εγώ δεν θέλω καμία μάνα να το ζήσει. Πήραν τη ζωή του γιου μου είχε άλλα τόσα χρόνια να ζήσει, δεν φταίνε σε τίποτα οι μετανάστες που θέλουν μόνο μία καλύτερη ζωή»,αναφέρει.

Δίπλα στην κ Ευδοξία βρίσκεται ο αγαπημένος θείος του Θόδωρου Βουλγαρίδη, ο κ. Χρήστος, λιγομίλητος με βουρκωμένα μάτια, δεν θέλει να αναφερθεί στα όσα συνέβησαν. Αισθάνεται όμως, δικαιωμένος για το «καθαρό» όνομα, όπως λέει, του ανιψιού του και πληγωμένος για τη στάση του κόσμου. Στα μάτια του όμως φαίνεται η οργή για όλους αυτούς που δηλώνουν ρατσιστές και στο όνομα κάποιου εμβλήματος,εξοντώνουν αθώους ανθρώπους. 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία