Επιβάτες στα λεωφορεία θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν εδέσματα από τη Θεσσαλονίκη, καντίνες που αντί για "βρώμικο" θα προσφέρουν σούπα τραχανά με κοτόπουλο και γεύματα σε μουσεία με πιάτα εμπνευσμένα από πίνακες ... είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που πλαισιώνουν μια από τις μεγαλύτερες "γιορτές" για τη γαστρονομία, το φαγητό και την ιστορία του: το Food Festival 2013.
Επί τέσσερις εβδομάδες και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, φορείς του τουρισμού, επαγγελματίες του κλάδου και με τη συμμετοχή περισσότερων από 110 εστιατορίων διοργανώνει μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων για την ανάδειξη της γαστρονομικής "ταυτότητας" της πόλης, των τοπικών προϊόντων αλλά και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.
"Φέτος, θέλουμε να κάνουμε ακόμη πιο δυναμική την παρουσία μας και να γίνει το φεστιβάλ περισσότερο εξωστρεφές. Να μην αφορά μόνο τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους επισκέπτες αυτής της πόλης" επεσήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Food Festival.
"Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με φορείς του Τουρισμού, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα τουριστικά πακέτα με δράσεις του Food Festival" υπογράμμισε ο κ.Πέγκας.
Ο συνδυασμός του τουρισμού με το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, φέτος γίνεται ακόμη πιο ισχυρός, καθώς προωθούνται δράσεις και στο εξωτερικό. "Σχεδιάζουμε να βγάλουμε την ελληνική κουζίνα εκτός συνόρων και να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα με γεύματα και εκθέσεις στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη αλλά και στη Νέα Υόρκη" ανέφερε ο κ.Πέγκας.
Σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, θα στηθούν τρεις αγορές κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο δημαρχείο. Η πρώτη (23-24 Νοεμβρίου) θα αφορά τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα, η δεύτερη (30 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου) τη διεθνή κουζίνα και η τρίτη (14-15 Δεκεμβρίου) θα είναι αφιερωμένη στο παιδί και την οικογένεια και θα έχει ως θέμα τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με τον επιμελητή του Food Festival Λευτέρη Ελευθεριάδη, η ... γευσιγνωσία στα λεωφορεία θα γίνει δύο Σαββατοκύριακα (30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου και 14-15 Δεκεμβρίου) στην πολιτιστική γραμμή 50 του ΟΑΣΘ. "Κάθε τρεις στάσεις, θα ανεβαίνουν στο λεωφορείο σερβιτόροι με εδέσματα από όλες τις 'κουζίνες' που γνώρισε η Θεσσαλονίκη: βυζαντινή, οθωμανική, αρμένικη, εβραϊκή, νέα ελληνική και άλλες" διευκρίνισε ο κ.Ελευθεριάδης.
Τα γεύματα στα μουσεία ή ... αγγλιστί "Yummy museums" αφορούν γευστικές προτάσεις που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα εκθέματα, συνδέοντας το ταξίδι στη γνώση με την απόλαυση του φαγητού σε χώρους αφιερωμένους στην Τέχνη.
Συνεχίζονται, επίσης, και φέτος οι "Γειτονιές των Γεύσεων", στο πλαίσιο των οποίων οι καταστηματάρχες της περιοχής προτείνουν στον κόσμο ξεχωριστά εδέσματα σε ένα κλίμα γιορτινό με μπάντες ή Djs.
Παράλληλα, διοργανώνονται μαθήματα γευσιγνωσίας, ομιλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά για την αξία της υγιεινής διατροφής και τρόπους για να την ακολουθούν.
Η έναρξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ γαστρονομίας θα γίνει την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου με την νέα ελληνική καντίνα, που θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, από τις 6μμ έως τις 8μμ.
Συγχρόνως, συνεχίζεται το "Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10 ευρώ" ενώ σχεδιάζεται να γίνει κάτι αντίστοιχο με "απογεύματα απεριτίφ".
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, όπως η γευσιγνωσία στο λεωφορείο, οι γειτονιές των γεύσεων, η νέα ελληνική καντίνα και φυσικά οι αγορές. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνονται, επίσης, φιλανθρωπικά γεύματα άλλες παρόμοιες δράσεις.
Στο Food Festival συμμετέχουν, επίσης, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, σύλλογοι αποδήμων και προξενεία.