Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Γευσιγνωσία στο λεωφορείο, γεύματα σε μουσεία και καντίνες με... τραχανά, οι ασυνήθιστες προτάσεις του Φεστιβάλ Γαστρονομίας

(Food Festival) 2013



Θεσσαλονίκη - (Ανταπόκριση Νικόλ Καζαντζίδου)

 Επιβάτες στα λεωφορεία θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν εδέσματα από τη Θεσσαλονίκη, καντίνες που αντί για "βρώμικο" θα προσφέρουν σούπα τραχανά με κοτόπουλο και γεύματα σε μουσεία με πιάτα εμπνευσμένα από πίνακες ... είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που πλαισιώνουν μια από τις μεγαλύτερες "γιορτές" για τη γαστρονομία, το φαγητό και την ιστορία του: το Food Festival 2013.

   Επί τέσσερις εβδομάδες και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, φορείς του τουρισμού, επαγγελματίες του κλάδου και με τη συμμετοχή περισσότερων από 110 εστιατορίων διοργανώνει μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων για την ανάδειξη της γαστρονομικής "ταυτότητας" της πόλης, των τοπικών προϊόντων αλλά και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

   "Φέτος, θέλουμε να κάνουμε ακόμη πιο δυναμική την παρουσία μας και να γίνει το φεστιβάλ περισσότερο εξωστρεφές. Να μην αφορά μόνο τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους επισκέπτες αυτής της πόλης" επεσήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Food Festival.

   "Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με φορείς του Τουρισμού, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα τουριστικά πακέτα με δράσεις του Food Festival" υπογράμμισε ο κ.Πέγκας.

   Ο συνδυασμός του τουρισμού με το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, φέτος γίνεται ακόμη πιο ισχυρός, καθώς προωθούνται δράσεις και στο εξωτερικό. "Σχεδιάζουμε να βγάλουμε την ελληνική κουζίνα εκτός συνόρων και να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα με γεύματα και εκθέσεις στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη αλλά και στη Νέα Υόρκη" ανέφερε ο κ.Πέγκας.

   Σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, θα στηθούν τρεις αγορές κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο δημαρχείο. Η πρώτη (23-24 Νοεμβρίου) θα αφορά τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα, η δεύτερη (30 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου) τη διεθνή κουζίνα και η τρίτη (14-15 Δεκεμβρίου) θα είναι αφιερωμένη στο παιδί και την οικογένεια και θα έχει ως θέμα τα Χριστούγεννα.

   Σύμφωνα με τον επιμελητή του Food Festival Λευτέρη Ελευθεριάδη, η ... γευσιγνωσία στα λεωφορεία θα γίνει δύο Σαββατοκύριακα (30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου και 14-15 Δεκεμβρίου) στην πολιτιστική γραμμή 50 του ΟΑΣΘ. "Κάθε τρεις στάσεις, θα ανεβαίνουν στο λεωφορείο σερβιτόροι με εδέσματα από όλες τις 'κουζίνες' που γνώρισε η Θεσσαλονίκη: βυζαντινή, οθωμανική, αρμένικη, εβραϊκή, νέα ελληνική και άλλες" διευκρίνισε ο κ.Ελευθεριάδης.

   Τα γεύματα στα μουσεία ή ... αγγλιστί "Yummy museums" αφορούν γευστικές προτάσεις που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα εκθέματα, συνδέοντας το ταξίδι στη γνώση με την απόλαυση του φαγητού σε χώρους αφιερωμένους στην Τέχνη.

   Συνεχίζονται, επίσης, και φέτος οι "Γειτονιές των Γεύσεων", στο πλαίσιο των οποίων οι καταστηματάρχες της περιοχής προτείνουν στον κόσμο ξεχωριστά εδέσματα σε ένα κλίμα γιορτινό με μπάντες ή Djs.

   Παράλληλα, διοργανώνονται μαθήματα γευσιγνωσίας, ομιλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά για την αξία της υγιεινής διατροφής και τρόπους για να την ακολουθούν. 

   Η έναρξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ γαστρονομίας θα γίνει την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου με την νέα ελληνική καντίνα, που θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, από τις 6μμ έως τις 8μμ.

   Συγχρόνως, συνεχίζεται το "Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10 ευρώ" ενώ σχεδιάζεται να γίνει κάτι αντίστοιχο με "απογεύματα απεριτίφ".

   Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, όπως η γευσιγνωσία στο λεωφορείο, οι γειτονιές των γεύσεων, η νέα ελληνική καντίνα και φυσικά οι αγορές. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνονται, επίσης, φιλανθρωπικά γεύματα άλλες παρόμοιες δράσεις.

   Στο Food Festival συμμετέχουν, επίσης, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, σύλλογοι αποδήμων και προξενεία.

   



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία