Υπηρεσίες παροχής συμβουλευτικής στον τομέα του styling προσφέρουν άνθρωποι που δηλώνουν πρόθυμοι να επισκεφθούν ένα σπίτι, να δουν την ντουλάπα του ιδιοκτήτη και να του προτείνουν τα ρούχα που πρέπει να φορέσει προκειμένου να παραστεί σε μια συγκεκριμένη εκδήλωση. Εναλλακτικά, του δίνουν τη δυνατότητα να τον συνοδεύσουν στα καταστήματα προκειμένου να του προτείνουν τι να ψωνίσει.
Από την άλλη πλευρά, ενεργειακές θεραπείες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, στρες ή κατάθλιψης προσφέρονται στο ευρύ κοινό κατευθύνοντάς το σε μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας με θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή διαβίωση.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως οι παραπάνω υπηρεσίες και πολλές ακόμη προσφέρονται δωρεάν, με αντάλλαγμα κάποια άλλη υπηρεσία, μέσω της τράπεζας χρόνου "60 λεπτά", ενός μόνο από τα πολλά δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών που έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια. "Η τράπεζα χρόνου '60 λεπτά' λειτουργεί από το 2012 από πολίτες που αποφάσισαν να λειτουργήσουν εθελοντικά, χωρίς κανένα αρχικό κεφάλαιο, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας υπηρεσίες με μόνο κριτήριο το χρόνο" επισημαίνει το μέλος του δικτύου Αθηνά Δρίζη, που προσφέρει ψυχοθεραπεία, υπηρεσίες συμβουλευτικής και σιδέρωμα.
Η ίδια διευκρινίζει ότι προσφέρεται μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών, υγείας, ψυχικής υγείας, οικιακών εργασιών, τεχνικών εργασιών, φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων, ιδιαίτερων φροντιστηριακών μαθημάτων, λογιστικής, ενώ πολλές φορές εμφανίζονται αγγελίες που ξεπερνούν τα όρια μιας επαγγελματικής ιδιότητας.
"Πρόσφατα, κάποιο μέλος της τράπεζας χρόνου, γνωστοποίησε ότι επιθυμούσε μια διευκόλυνση. Ζητούσε συγκεκριμένα κάποιο άτομο να το μεταφέρει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα κοιμητήρια της Θέρμης, να το περιμένει εκεί για είκοσι λεπτά και στη συνέχεια να το μεταφέρει πίσω στην πόλη. Μέσω του δικτύου κατάφερε να βρει κάποιον για να τον εξυπηρετήσει" προσθέτει.
Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι περιπτώσεις που οι υπηρεσίες που προσφέρονται θεωρούνται πολυτέλεια, όπως ένα μασάζ ή μια περιποίηση νυχιών, ωστόσο μπορεί κάποιος να τις απολαύσει εντελώς δωρεάν και χωρίς να πληρώσει χρήματα. "Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος, προσφέροντας λίγο από τον χρόνο του, να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει και μάλιστα αδρά. Εκτός όμως από αυτό, δίνεται η δυνατότητα διευκολύνσεων που δεν χωρούν στο πλαίσιο ενός επαγγέλματος" σημειώνει και θυμάται ότι χάρη σε μια αγγελία που έβαλε στα "60 λεπτά" κατάφερε μέσα σε μία μέρα να απαλλαγεί από ένα ογκώδες αντικείμενο που "φιλοξενούσε" απρόθυμα στο μπαλκόνι της.
"Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος επαγγελματίας. Μπορεί κάποιος να προσφέρει βάψιμο νυχιών χωρίς να είναι μανικιουρίστας και κάποιος άλλος να χτενίζει κυρίες χωρίς απαραίτητα να είναι κομμωτής" σχολιάζει, από την πλευρά της, η Ελίνα Μαρμαρίδου.
Η ίδια προσφέρει ενεργειακές θεραπείες, που, όπως λέει, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αλλαγή της νοοτροπίας ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σωματικά, ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα. "Μπορεί αυτό που εγώ κάνω να φαίνεται περίεργο σε ορισμένους, όμως, επηρεάζει τη σκέψη και το συναίσθημα των ανθρώπων και μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση μιας μεγάλης γκάμας προβλημάτων" προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση που έχουν οι τράπεζες χρόνου στο ευρύ κοινό, η κ. Δρίζη εμφανίζεται αρχικά επιφυλακτική παρόλο που το δίκτυο αριθμεί ήδη 110 μέλη περίπου, ενώ οι εντυπώσεις τους είναι ιδιαίτερα θετικές.
"Όλος αυτός ο ενθουσιασμός δύσκολα μετατρέπεται σε πράξη και φαίνεται ότι είναι δύσκολο να μπουν οι άνθρωποι σε αυτή τη διαδικασία και να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει μια τράπεζα χρόνου. Αυτό μας απασχόλησε αρκετά και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σχετίζεται με την νοοτροπία του κόσμου και την έλλειψη εμπιστοσύνης κατ αρχήν" τονίζει.
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ίσως ακόμη να είναι νωρίς και ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος εφαρμογής του εγχειρήματος ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού.
Μια ακόμη προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση της καλύτερης οργάνωσης των τραπεζών χρόνου, αφορά την συνεργασία μεταξύ τους ώστε να προσφέρονται υπηρεσίες από μέλη μιας τράπεζας στα μέλη μιας άλλης. Σε αυτό το μήκος κύματος συνεργάζονται τα "60 λεπτά" με τις τράπεζες χρόνου των Δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών και Παύλου Μελά.
Την ίδια στιγμή διευρύνεται σταδιακά η ιδέα καθώς δήμοι, δίκτυα πολιτών, κοινωνικές οργανώσεις αλλά και φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας την "υιοθετούν" με θέρμη.
Αντίστοιχες δομές ξεκίνησαν να λειτουργούν στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, αλλά και στους Δήμους Πυλαίας Χορτιάτη και Καλαμαριάς, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ανταλλαγή υπηρεσιών αλλά και αγαθών δραστηριοποιείται εκτός πλαισίου αυτοδιοίκησης, το Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Αγαθών "ΚοιΝό" που δημιουργήθηκε στην Καλαμαριά και καθιέρωσε το λεγόμενο "κοινωνικό νόμισμα" για την αξιολόγηση κάθε προσφερόμενης υπηρεσίας.
Σε επίπεδο επαγγελματιών κινούνται, εξάλλου, συστήματα με τη χαρακτηριστική ονομασία "barter trading" που λειτουργούν μέσω του παραλληλισμού μιας ηλεκτρονικής μονάδας με ένα ευρώ.