Κάθε Κυριακή, ο Σάββας Ταχματζίδης, ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης, ο Ιωάννης Πανάγος και ο Μενέλαος Λυμπεράκης βγάζουν την αστυνομική τους στολή, ξεχνούν για λίγο τις σκοτούρες της σκληρής δουλειάς στις ειδικές δυνάμεις καταστολής και ανοίγουν την αγκαλιά τους για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο "Παπάφειο" Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.
Οι τέσσερις άνδρες των ΜΑΤ, με τη θετική εισήγηση και συνδρομή του ταξίαρχου Κωνσταντίνου Τζιμόπουλου, διευθυντή αστυνομικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, έχουν αναλάβει εδώ και τρία χρόνια μια ξεχωριστή πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθησίας, περνώντας τα απογεύματα της Κυριακής (από τις 19:30 έως τις 21:15) παρέα με τα μικρά παιδιά του "Παπάφειου" και δημιουργώντας έναν πυρήνα ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ερεθισμάτων κοινωνικής κατεύθυνσης με άξονα και τον μελλοντικό προσανατολισμό των μικρών τους φίλων.
Με εφόδια τις ακαδημαϊκές τους σπουδές -ο Σ. Ταχματζίδης είναι πτυχιούχος ΤΕΙ, ο Αλ. Γεωργιάδης πτυχιούχος ψυχολόγος, ο Ι. Πανάγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και ο Μ. Λυμπεράκης, φοιτητής ηλεκτρολογίας- και ανεξάντλητη διάθεση προσφοράς, οι τέσσερις αστυνομικοί στέκονται στο πλευρό αυτών των παιδιών, που χωρίς τη γονική φροντίδα, αναζητούν νέους διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης, πέραν της καθημερινής φροντίδας των δασκάλων τους και των ανθρώπων του Ιδρύματος.
Τα παιδιά συζητούν με τους εθελοντές αστυνομικούς ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που τους απασχολούν -από τις δεξιότητες και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό μέχρι το ακανθώδες ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού- και δείχνουν πως κι αυτά με τη σειρά τους έχουν "αγκαλιάσει" αυτή την πρωτοβουλία.
Μια πρωτοβουλία που, όπως λέει ο εμπνευστής της Σάββας Ταχματζίδης, "δεν έρχεται σε αντίθεση με τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους προϊσταμένους μας, κάτι που μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη διάθεση γι' αυτό που ξεκινήσαμε με μόνο κίνητρο την αγάπη μας για τα παιδιά αυτού του χώρου, που δεν πρέπει να μείνουν στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνικής δράσης".
Οι εθελοντές αστυνομικοί κάλεσαν, μάλιστα, δυο Ολυμπιονίκες, τους Αλέξανδρο Νικολαΐδη και Τασούλα Κελεσίδου για να μιλήσουν στα παιδιά αυτά -όπως κι έγινε- για την αναγκαιότητα της άθλησης, τη σκληρή προετοιμασία και την επίπονη διαδρομή στον χώρο του υψηλού πρωταθλητισμού, αλλά και για το δίδαγμα που προσφέρει ο αθλητισμός- ότι, δηλαδή, ο καθένας μπορεί να γίνει σημαντικός και σπουδαίος, αν εργαστεί και αξιοποιήσει το όποιο ταλέντο του. Και πως ο καθένας μπορεί να γίνει αθλητής και μεγάλος πρωταθλητής, αφού εδώ δεν χωρούν οι γνωριμίες, τα "μέσα" και οι φιλίες.
Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή των παιδιών με τους Ολυμπιονίκες ενθάρρυνε και ο ταξίαρχος κ. Τζιμόπουλος, δίνοντας άδεια να ανοίξει για πρώτη φορά το γυμναστήριο του Σώματος, όπου αθλούνται οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, των ΕΚΑΜ και επτά από τα παιδιά του Ιδρύματος ξεναγήθηκαν εκεί, είδαν τον χώρο εκγύμνασης και τους άλλους χώρους προετοιμασίας και συσκέψεων των Ειδικών Δυνάμεων και συζήτησαν με τους Ολυμπιονίκες.
Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν, όπως εξηγεί ο κ. Ταχματζίδης, να γκρεμίσουν τα τείχη της αδιαφορίας και εγκατάλειψης σε μικρά παιδιά και να υψωθεί "γέφυρα" ενότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης με την αστυνομία να έρχεται κοντύτερα στον πολίτη και τη νεολαία.
Εξηγώντας τους λόγους που τους ώθησαν να αναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία, ο Σάββας Ταχματζίδης εξηγεί: "Οι καιροί μας είναι δύσκολοι σε κάθε επίπεδο και πλέον πολλές ομάδες πολιτών έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα αλληλεγγύης και προσφοράς. Γιατί θα έπρεπε η Αστυνομία να αποτελεί εξαίρεση; [...] Εμείς επιθυμούμε μέσα από την πρωτοβουλία μας να δοθεί όραμα και σε άλλους συναδέλφους μας και σε άλλες πόλεις, στην Αθήνα ή οπουδήποτε".
"Η χαρά των παιδιών και η ελπίδα στα παιδικά τους μάτια είναι η μόνη ανταμοιβή των δικών μας προσπαθειών" σημειώνει από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης για να προσθέσει ο Γιάννης Πανάγος: "Εμείς θέλουμε να αναδειχτούν χρήσιμοι και ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες και να έχουν τα εφόδια για τη μετάβασή τους στην κοινωνία".
"Δεν έχουν οικογένεια για να ακούσουν ένα μπράβο. Πρέπει να τους δοθεί ένα κίνητρο αλλά και να δημιουργηθεί τέτοιο περιβάλλον που να αποκτήσουν τον υγιή ανταγωνισμό με τα άλλα παιδιά του σχολείου και της κοινωνίας, ώστε στη μάχη της ζωής να μην είναι απροστάτευτα και απροετοίμαστα" συμπληρώνουν οι εθελοντές αστυνομικοί, που ετοιμάζονται να αναλάβουν κι άλλες πρωτοβουλίες όπως αυτή με τους Ολυμπιονίκες.
Τα παιδιά του Παπαφείου, που βρίσκονται υπό την προστασία των εθελοντών της Αστυνομίας και του Σώματος γενικά, ζήτησαν να γυμναστούν στο γυμναστήριο της Υπηρεσίας και αυτό θα γίνει σύντομα, εξηγεί ο κ. Ταχματζίδης, επισημαίνοντας την αρμονική συνεργασία με τους ιθύνοντες του Ιδρύματος -τη διευθύντρια, την παιδαγωγό και τους λοιπούς υπαλλήλους του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας "Ο Μελιτεύς", στο οποίο φιλοξενούνται μόνιμα 34 παιδιά, εκ των οποίων τα μισά, λόγω ηλικίας, αποτελούν την ομάδα με την οποία αναπτύσσει τη δραστηριότητά της η εθελοντική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η παρουσία των εθελοντών αστυνομικών των ΜΑΤ, που συνδράμει τα παιδιά αυτά. Κάθε Κυριακή, εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ξεναγούν παιδιά σε διάφορα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα στο εννεάμηνο της λειτουργίας των σχολείων τους.