Η Σύρος θεωρείται η "αρχόντισσα" των Κυκλάδων και όχι άδικα. Εκεί, ο ταξιδιώτης βλέπει να συνυπάρχουν, με αρμονικό και συναρπαστικό τρόπο, το παραδοσιακό στοιχείο με το κοσμοπολίτικο, το μεσαιωνικό με το σύγχρονο αστικό, το κυκλαδίτικο με το νεοκλασικό, η καθολική ιστορική παράδοση με την ορθόδοξη.
Η Σύρος είναι ένα ζωντανό μουσείο πολιτισμών, μια "κάψουλα του χρόνου" που περνά τον επισκέπτη από την μια χρονική περίοδο στην άλλη. Με πληθυσμό που ξεπερνά τους 20.000 κατοίκους, είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί των Κυκλάδων.
Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, που "γεννήθηκε" μέσα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και γρήγορα εξελίχτηκε σε μεγάλο κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Πρόκειται για μια θαλασσινή πολιτεία που συναρπάζει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη με τα εντυπωσιακά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά αρχοντικά της, απλωμένη περιμετρικά γύρω από το μεγάλο φυσικό λιμάνι.
Βαδίζοντας στο εσωτερικό της, οι επισκέπτες βρίσκονται σε μια θαυμάσια πλατεία του 19ου αιώνα, με τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη, ψηλούς φοίνικες και πολλά καφενεία. Στον χώρο δεσπόζει και το κτίριο του Δημαρχείου, αρχιτεκτονικό "κόσμημα" που θεμελιώθηκε το 1876 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα, Ερνέστου Τσίλερ.
Η συνοικία Βαπόρια, ένα αρχιτεκτονικό σύνολο με υπέροχα αρχοντικά του 19ου αιώνα, το Καρνάγιο και ο Ταρσανάς που συνεχίζουν τη ναυπηγοξυλουργική παράδοση, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την ομώνυμη εικόνα, σπουδαίο ενυπόγραφο έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, κερδίζουν αμέσως τις "καρδιές" των επισκεπτών.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η Άνω Σύρος, η μεσαιωνική πόλη του νησιού όπου κατοικείται κυρίως από την καθολική κοινότητα, με τα μικρά σπιτάκια κολλητά το ένα στο άλλο σε κυκλική διάταξη και το μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, με προσωπικά αντικείμενα και μαρτυρίες του δασκάλου της λαϊκής μουσικής.
"Η Ερμούπολη με τη σημερινή της 'ταυτότητα', στηριζόμενη στη βαριά ιστορία και τον πολιτισμό της, σκοπεύει να είναι υποψήφια με την ενεργή στήριξη των φορέων και των πολιτών της Σύρου για να γίνει 'Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης' το έτος 2021" αναφέρει ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας.
Οι παραλίες και οι ακτές είναι ένα ακόμη κομμάτι του "παζλ". Ο Γαλησσάς με τη μεγαλύτερη αμμουδιά, οι Αγκαθωπές με καταγάλανα νερά, το Κίνι ένας οικισμός στο μυχό του όρμου, η Ντελλαγράσια το αγαπημένο θέρετρο των εύπορων Συριανών τις παλαιότερες εποχές περιμένουν καρτερικά όλο το χρόνο να καλοκαιριάσει και να γεμίσουν "ζωή".
Η Σύρος είναι πασίγνωστη για τα γλυκά της, τις χαλβαδόπιτες αλλά και τα ξακουστά λουκούμια. Σερβίρει στους επισκέπτες εκλεκτά εδέσματα, όπως χταπόδι ξιδάτο με λιαστή ντομάτα, μαραθόπιτα, στραπατσάδα, ενώ στο νησί καλλιεργούνται μερικές σπάνιες ποικιλίες αμπελιού, λευκές και ερυθρές.
Το νησί μπορεί να θεωρηθεί "παντός καιρού" καθώς αποτελεί ιδανικό προορισμό για ένα διαφορετικό χειμερινό τριήμερο, αποκριάτικο ξεφάντωμα ή για ανοιξιάτικη εξόρμηση. Ελκυστικός τόπος για ξενάγηση, ψυχαγωγία, περιήγηση και γαστριμαργικές περιπλανήσεις...