Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e sΠάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     
Επίσκεψη Αμερικανών επενδυτών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο προγράμματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέα Υόρκη - (Ανταπόκριση Παναγιώτης Παναγιώτου)

Μια 11μελής ομάδα Αμερικανών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων και ομογενών, επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα για αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και δημιουργία επαφών με Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές.

Της αποστολής ηγήθηκε η Κάρον ντε Μαρς, διευθύντρια του Προγράμματος Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Κάρον ντε Μαρς μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» για το ταξίδι, τις επαφές των μελών της αποστολής στην Αθήνα και τα συμπεράσματα της επίσκεψης.

- Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Ελλάδα με μια 11μελή ομάδα επενδυτών. Ποιος ήταν ο λόγος του ταξιδιού αυτού και ποιοι συμμετείχαν;

«Στόχος του προγράμματος «Διεθνών Επενδύσεων» είναι η δημιουργία ενός διεθνούς επιχειρηματικού οικοσυστήματος και η παροχή βοήθειας σε επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια από τις δραστηριότητες που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, είναι η συγκέντρωση Αμερικανών επενδυτών και κεφαλαιούχων οι οποίοι πιστεύουν πως η αμερικανική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να φθάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά. Κάθε φορά σχηματίζουμε μια ομάδα 8-12 ατόμων και επισκεπτόμαστε μια χώρα ενδιαφέροντος».

- Γιατί σε αυτό το ταξίδι επιλέξατε να επισκεφθείτε την Ελλάδα;

«Η Ελλάδα επιλέχθηκε γιατί είναι μια χώρα φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την περίοδο και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται περίπου στο 27%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 58%. Ήταν σημαντικό για εμάς, γιατί είναι η πρώτη φορά που αποστολή του προγράμματός μας μεταβαίνει σε ανεπτυγμένη χώρα και μέλος της ΕΕ. Επίσης, την περίοδο αυτή έχουμε μαζί μας έναν εξαιρετικό Έλληνα διπλωμάτη, ο οποίος βρίσκεται με απόσπαση για ένα χρόνο στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Τάσο Κεζά και η συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού ήταν καταλυτικής σημασίας».

- Ποιο ήταν το πρόγραμμα της επίσκεψής σας; Με ποιους συναντηθήκατε και τι επετεύχθη;

«Καταρχήν, το πρώτο στάδιο της αποστολής, πριν ακόμα ξεκινήσουμε για την Αθήνα, περιελάμβανε μια ενδελεχή έρευνα για την αναζήτηση των καλύτερων και πολλά υποσχόμενων ελληνικών επιχειρήσεων με έμφαση στις επιχειρήσεις "Start Up". Για το λόγο αυτό την πρώτη ημέρα της επίσκεψης μας είχαμε διοργανώσει μια εκδήλωση όπου εκπρόσωποι από 21 ελληνικές εταιρείες "Start Up" παρουσίασαν το έργο τους στους Αμερικανούς επενδυτές και στη συνέχεια διεξήχθησαν συζητήσεις, όπου οι επισκέπτες κεφαλαιούχοι προσέφεραν συμβουλές και καθοδήγηση στους Έλληνες επιχειρηματίες. Τις επόμενες ημέρες είχαμε πολλές διαλέξεις για διάφορα θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως το πώς μπορούν οι νέες επιχειρήσεις να προσελκύσουν κεφάλαια, πώς να τραβήξουν την προσοχή των κεφαλαιούχων επενδυτών, τρόπους προώθησης των επιχειρήσεων, το επικοινωνιακό κομμάτι των επιχειρήσεων, πως προσεγγίζεις την αγορά σου, πως πείθεις τους καταναλωτές ότι είσαι η καλύτερη επιλογή τους και άλλα πολλά.

Αυτές οι διαλέξεις αφορούσαν κυρίως νέους επιχειρηματίες, παράλληλα όμως υπήρχαν δραστηριότητες για επιχειρήσεις που έχουν εδραιωθεί στο χώρο τους και θέλουν να επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε διαλέξει 11 Έλληνες επιχειρηματίες, όπου ο κάθε ένας πήρε ένα μέλος της αντιπροσωπείας μας και τον ξενάγησε στα γραφεία της επιχείρησης του. Παράλληλα, είχαμε διοργανώσει συναντήσεις που περιελάμβαναν και ένα επαγγελματικό γεύμα και εκεί οι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να εξηγήσουν στους επενδυτές αναλυτικά τη δραστηριότητά τους, τα σχέδιά τους για το μέλλον και το όραμα των επιχειρήσεών τους και αυτοί με τη σειρά τους προσέφεραν συμβουλές και καθοδήγηση για την επίτευξη αυτών των στόχων. Πριν πάμε καν στην Ελλάδα είχαμε ξεχωρίσει 44 επιχειρήσεις που ενδιαφέρονταν να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ, για ιδέες και συμβουλές, με στόχο την διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους. Τέλος, τα μέλη της αποστολής μας συναντήθηκαν με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και με Έλληνες τραπεζίτες, ενώ είχαμε και δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Εξωτερικών».

- Υπήρξε δυνατότητα να κλείσουν κάποιες συμφωνίες ή τουλάχιστον να προγραμματισθούν για το άμεσο μέλλον;

«Υπήρξαν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις που είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι επενδυτές θέλουν να αποκτήσουν προσωπική άποψη για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν και αυτό απαιτεί χρόνο. Αυτό το ταξίδι λοιπόν, ήταν η αρχή και ευελπιστούμε οι επαφές που δημιουργήθηκαν να αποδώσουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, υπήρξε μια ελληνική επιχείρηση που είχε δημιουργήσει ένα διαδικτυακό εμπορικό κέντρο, είχε καταφέρει δηλαδή να φιλοξενεί σε μια ιστοσελίδα προϊόντα πολλών εταιρειών και να τα πουλά μέσω διαδικτύου. Για αυτή την επιχείρηση υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από έναν Αμερικανό επενδυτή και είναι τώρα σε διαπραγματεύσεις με την συγκεκριμένη εταιρεία».

- Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των Αμερικανών επενδυτών μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού; Πως σχολίασαν το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα;

«Ακόμα λαμβάνουμε μηνύματα. Νομίζω ότι και οι ίδιοι επεξεργάζονται τα δεδομένα που συγκέντρωσαν. Κάποιοι μάλιστα είναι ακόμα στην Ελλάδα. Παρότι η αποστολή έχει επιστρέψει, ορισμένοι επέλεξαν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην Αθήνα και αυτό είναι σημαντικό δείγμα της αποτελεσματικότητας αυτής της επίσκεψης».

- Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Είναι η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, κυρίως για Αμερικανούς επενδυτές;

«Κατά την άποψη μου, ναι. Σε αυτό το ταξίδι βρήκαμε ανθρώπους μορφωμένους, ενθουσιώδεις και δημιουργικούς. Νομίζω ότι έχουν αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, ορισμένοι από τους Έλληνες επιχειρηματίες που συναντήσαμε δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για το αντικείμενό τους. Για παράδειγμα, ένας Αμερικανός επενδυτής ρώτησε έναν από τους επιχειρηματίες ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς που στοχεύει και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του και ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν ήξερε να απαντήσει. Όταν θέλεις να επεκταθείς στην παγκόσμια αγορά, αυτά είναι πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις και να έχεις προετοιμαστεί. Για το λόγο αυτό στο αμερικανικό δίκτυο επενδυτών είναι πολύ σπάνιο να δεις έναν επιχειρηματία να ξεκινά μια νέα εταιρεία μόνος του. Συνήθως, στο ξεκίνημα, τουλάχιστον, υπάρχουν δύο-τρεις ή και περισσότεροι επιχειρηματίες που συνεταιρίζονται και ο καθένας έχει διαφορετικό αντικείμενο εργασίας μέσα στην ίδια επιχείρηση. Αυτό, λοιπόν, που συμβούλεψα εγώ τους επιχειρηματίες που συναντήσαμε στην Αθήνα, είναι να βρουν συνέταιρους και να μοιράσουν τις αρμοδιότητες των επιχειρήσεών τους, ώστε ο κάθε ένας να ασχοληθεί με το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και αποδίδει καλύτερα».

Τέλος, σύμφωνα με την Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», η Κάρον ντε Μαρς τόνισε ότι εντυπωσιάστηκε από τους Έλληνες, το πάθος τους και την δημιουργικότητα τους. Όπως είπε «είναι σπουδαίο το γεγονός και μόνο ότι στέκονται, εκεί που έλαμψε ένας τόσο σημαντικός πολιτισμός και έχουν το βράχο της Ακρόπολης στο προσκεφάλι τους. Η ελληνική κοινωνία έχει τα θεμέλια να ανακάμψει από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Έχουν το σωστό ανθρώπινο δυναμικό και μια κυβέρνηση που πραγματικά προσπαθεί να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον». 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία