Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Τα πιστοποιημένα τσιπουράδικα του Βόλου αποκτούν το πρώτο τους «παιδί», το TUVOLU



Κείμενο Ε. Σοφιανού

  Ευωδιαστή μυρωδιά, πλούσια γεύση και μια παραδοσιακή, τοπική συνταγή, είναι τα χαρακτηριστικά του εμφιαλωμένου τσίπουρου με την ονομασία TUVOLU που θα κάνει την πρώτη του επίσημη "εμφάνιση" στο κοινό, την Δευτέρα 19 Μαΐου, μέσα από τα δεκατέσσερα πιστοποιημένα τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

   Έχοντας ως βασικά συστατικά το πηλιορείτικο μήλο, αλλά και οκτώ βότανα, το TUVOLU φιλοδοξεί να κατακτήσει τις "καρδιές" των επισκεπτών της περιοχής και να αναδείξει, με τον δικό του τρόπο, τη γαστρονομική "ταυτότητα" του νομού Μαγνησίας.

   Αφού, λοιπόν, έβρασε στα καζάνια και πέρασε από τη "μυσταγωγική" διαδικασία παρασκευής του, το TUVOLU προσκαλεί τους πολίτες να το δοκιμάσουν με τη συνοδεία -όπως ορίζει το "πρωτόκολλο" των τσιπουράδικων- εκλεκτών μεζέδων.

   "...Δίνουμε γεύση και αρώματα που υπάρχουν στην περιοχή μέσα από το τσίπουρο" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας Απόστολος Αθανασός.

   Το τσίπουρο έχει τυποποιηθεί σε συνεργασία με μια βιομηχανία και "έχουμε, ουσιαστικά 'κλειδώσει' τη συνταγή για την παρασκευή του" πρόσθεσε.

   Το προϊόν καλύπτει όλα τα γούστα των φίλων του τσίπουρου, αφού διατίθεται σε δύο "μορφές"- με γλυκάνισο και χωρίς. "Έχει τυποποιηθεί (το τσίπουρο), έχει πάρει έγκριση από το Γενικό Χημείο και τη Δευτέρα θα αρχίσει η κυκλοφορία του στα καταστήματα (τσιπουράδικα)" σημείωσε ο κ. Αθανασός.

   Μάλιστα, για την έναρξη της διάθεσης του προϊόντος από τα τσιπουράδικα, το πρώτο 25αράκι (50 ml) θα είναι δωρεάν.

   Το TUVOLU, που αποτελεί ουσιαστικά μια πρωτοβουλία της Ένωσης Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας, θα αποτελέσει και ένα "εργαλείο" προβολής του γαστρονομικού τουρισμού της περιοχής, εκτίμησε ο κ. Αθανασός.

   Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όπως και των υπόλοιπων που ανέλαβε η Ένωση είναι η ανάδειξη της γαστρονομικής "ταυτότητας" της περιοχής και τα αποτελέσματα από τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται είναι θετικά. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται στην προσέλκυση επισκεπτών, που η περιέργεια τούς οδηγεί στην ανακάλυψη των τσιπουράδικων και των γεύσεων που προσφέρουν.

   Μάλιστα, τα τσιπουράδικα αποτελούν και μια ιδιότυπη τουριστική "ατραξιόν" για τους ξένους επισκέπτες του Βόλου, συνήθως δε, των επιβατών σε διάφορα κρουαζιερόπλοια που "δένουν" στο λιμάνι της πόλης και κατεβαίνουν στην αγορά (σ.σ. το 2013 στο λιμάνι "έδεσαν" 31 κρουαζιερόπλοια με 20.227 επιβάτες, έναντι 21 κρουαζιερόπλοιων με 11.926 επιβάτες το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου).

   Οι περισσότεροι επισκέπτες της πόλης κάνουν μια "στάση" στα τσιπουράδικα για να γευθούν τόσο τους υπέροχους μεζέδες, όσο και το μοναδικό, σε γεύση, τσίπουρο.

   Το TUVOLU δεν θα περιοριστεί μόνο στην τοπική αγορά, αλλά "φιλοδοξεί" να κυκλοφορήσει και εκτός Βόλου. Ήδη, όπως είπε ο κ. Αθανασός, "...το 'χουμε δειγματίσει σε Γερμανία και Ολλανδία" και, σύντομα, εκτιμάται πως θα υπάρξουν οι πρώτες θετικές απαντήσεις για την εξαγωγή του προϊόντος στις προαναφερθείσες αγορές.

   Τσιπουράδικα για πολλές...γύρες γευστικής απόλαυσης

   Στα δεκατέσσερα πιστοποιημένα τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, οι εξορμήσεις από παρέες φίλων που αναζητούν ανάπαυλα για μια μικρή "στάση" δροσιάς από τσίπουρο είναι κομμάτι του "παζλ" της καθημερινότητας. Ωστόσο, την "παράσταση" κλέβουν οι παρέες που δεν σταματούν στην πρώτη ή τη δεύτερη γύρα (σ.σ. κάθε φορά που γίνεται παραγγελία ο σερβιτόρος πηγαίνει ένα 25αράκι και τρία ή τέσσερα πιάτα μεζέδων), αλλά αποδεικνύουν ότι είναι γερά... ποτήρια και φθάνουν μέχρι και 15 έως και 20 γύρες!

   "Μια παρέα τεσσάρων ατόμων θα παραγγείλει για την πρώτη γύρα, ένα 25αράκι και θα συνοδεύεται από τρία ή τέσσερα πιάτα" είπε ο κ. Αθανασός και συμπλήρωσε, ότι ο μέσος όρος στις παρέες που "κρατούν" και συνεχίζουν φτάνει μέχρι και πέντε έως έξι γύρες. Όμως, φήμες που κυκλοφορούν στα τσιπουράδικα "μιλούν" για παρέες που άντεξαν μέχρι και είκοσι γύρες, με την ανάλογη -πάντα - συνοδεία μεζέδων, ενώ, στην ιστοσελίδα των τσιπουράδικων Βόλου αναφέρεται μαρτυρία παλιού ιδιοκτήτη τσιπουράδικου του Βόλου, σύμφωνα με την οποία έτυχε παρέα τεσσάρων ατόμων να φτάσει στον... 70ο μεζέ!

   Τα πιστοποιημένα τσιπουράδικα

   Στα δεκατέσσερα πιστοποιημένα με ISO τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από την ανάληψη της πρωτοβουλίας πιστοποίησης των καταστημάτων από την Ένωση Εστίασης, οι πελάτες απολαμβάνουν μεζέδες που -όπως υπογραμμίζει ο κ. Αθανασός- ετοιμάζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, καθώς όλα τα υλικά προέρχονται από ντόπιους καλλιεργητές και η παρασκευή τους γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

   Την πρωτοβουλία για την πιστοποίηση με ISO των τσιπουράδικων "αγκάλιασαν" -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- δεκατέσσερα τσιπουράδικα, όμως, στόχος της Ένωσης είναι να ενταχθούν περισσότερα.

   Τα τσιπουράδικα, "σελίδα" της βολιώτικης γαστρονομικής ιστορίας

   Σχεδόν καθημερινή συνήθεια για τους Βολιώτες αποτελεί το τσιπουράδικο, αναφέρεται στην ίδια ιστοσελίδα και προστίθεται ότι, σύμφωνα με το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, τα στοιχεία που συνθέτουν την κουλτούρα του βολιώτικου τσιπουράδικου ξεκινούν από πολύ παλιά. Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που εγκαταστάθηκαν στον Βόλο, μετά την ανταλλαγή του 1922, ήταν εκείνοι που έφεραν στην πόλη τη συνήθεια του µεζέ, ο οποίος έγινε δημοφιλής ανάμεσα στους ανθρώπους που εργάζονταν στη θάλασσα και που με το που τελείωναν τη δουλειά τους, γύρω στις 11 το πρωί, ήθελαν κάτι να τσιμπήσουν και να πιουν.

   Έτσι, στο λιμάνι του Βόλου ετοίμαζαν πρόχειρα μεζεδάκια µε μικρά ψάρια ή µε ό,τι περίσσευε από την ψαριά. Οι γεύσεις αυτές "έδεναν" υπέροχα µε το τσίπουρο που παραγόταν στην περιοχή, το οποίο σε αντίθεση µε άλλα ελληνικά τσίπουρα περιείχε γλυκάνισο. Καθοριστικός, επίσης, για την καθιέρωση αυτών των χώρων υπήρξε και ο νόμος για το τσίπουρο που απαγόρευε την εμπορία και τη διακίνησή του, από τον οποίο εξαιρέθηκε η Μαγνησία.

   Τα πρώτα τσιπουράδικα στήθηκαν κοντά στο λιμάνι του Βόλου και ήταν ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Επρόκειτο για αποκλειστικά αντρικό χώρο και παρέμεινε έτσι μέχρι και τη δεκαετία του '60, αφού οι γυναίκες μπήκαν στα τσιπουράδικα μετά το '70.

   Οι διηγήσεις λένε πως δεν χρειαζόταν καν να παραγγείλεις. Υπήρχαν τα "μουγκά" τσιπουράδικα, στα οποία έκανες απλώς νεύμα για το πόσα τσίπουρα ήθελες να πιεις και τα "φλύαρα", στα οποία έκανες με τον μαγαζάτορα τις συνεννοήσεις μόνο για τα βασικά.

 



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία